Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1551 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

fatamorgana wrote:
Nurudin wrote:
fatamorgana wrote:Stvarno, k'o postavi Krišnu, hindusko božanstvo na islamsku temu .... :sinbad:
Treba li sad ja da odem i postavljam munare na budizam? Odakle ja znam ko je Krišna na kojoj slici i zašto bi me to zanimalo?
Mene zanima zašto u budizmu nema budistkinja?
Kako misliš postati prosvjetljeni budista ako nisi u celibatu jer treba ti ta sexualna energija ?
Ma ne trebaš ti ništa vrli sufija, samo se nemoj palit' k'o hepo kocka .... malo sabura, sufijskog po mogućnosti, :wink:
svoj ti poso' , evo dao sam ti tema za kontemplaciju
Sadghuru , Osho i svi poznatiji gurui iz Indije tvrde da budizam ima problem sa celibatom , kao i to da nećeš nikad nikakve ozbiljne rezultate postići osim ako ne živiš negdje u nekom hramu kao redovnik
nemampojma0

#1552 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Ja razumijem stanje ovih instant budista,oni su prepusteni samim sebi,bez duhovnog vodjstva i nadzora,vrte se u krug,uporedjuju svoje mastarije s klipovima na youtube-u.Ne vide stvarni progres i nezadovoljni su.
Sufizam im je primamljiv,ali se plase njegove ozbiljnosti.
Evo za njih jedna fina melodija:
http://www.youtube.com/watch?v=R0p4HU3R_a4
nemampojma0

#1553 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Evo da i ja otvorim knjige i prenesem ono sto su zaniji od mene napisali.

Iskustvo izvjesnog Abd ul-Mu'mina opisano je sejhu Sirhindiju na slijedeci nacin:
"Nebesa i zemlja i pakao i raj sve je prestalo postojati za mene.Kad gledam oko sebe nema ih nigdje.Kad sam u necijoj prisutnosti,ne vidim nikoga ispred sebe:uistinu,moje vlastito postojanje za mene ne postoji.Bog je beskonacan.Niko Ga ne moze nadici; i ovo je krajnja granica duhovnoga iskustva.Nijedan svetac nije mogao ici dalje od toga."
Na to je sejh odgovorio:
"Opisano iskustvo potjece iz stalno promjenjiva zivota qalba;cini mi se da onaj koji do njega drzi jos nije prosao ni cetvrtinu brojnih postaja qalba.Treba preci i tri ostale cetvrtine da bi se zavrsilo s iskustvima te prve postaje duhovnog zivota.Iznad te postaje postoje druge postaje poznate pod imenima ruh,sirr-hafi,sirr-ahfa,a svaka od tih stanica koje,zajedno,tvore ono sto tehnicki nazivamo alam amr,ima vlastita stanja i karakteristicna iskustva.Nakon sto predje ove postaje,onaj koji trazi Istinu postupno prima obasjanja 'Bozjih Imena' i 'Bozjih pridjeva', i napokon obasjanje Bozje biti."

Ma kakav mogao biti psiholski temelj u ovom odlomku ustanovljenih razlika,ovaj nam bar daje neki pojam o cijelom svemiru unutarnjeg iskustva kakva ga je vidio jedan veliki sufijski ucitelj.Po njemu ovaj alam amr (tj."svijet upravljacke snage") mora se preci prije nego sto se dosegne ono jedinstveno iskustvo sto simbolizira cistu objektivnost.
Stoga i kazem da savremena psihologija nije ni dotakla predmet.Licno,ne gajim veliku nadu sto se sadasnjeg stanja stvari tice,bilo u biologiji,bilo u psihologiji.I sam analiticki kriticizam,uz stanovito shvacanje organskih uvjetovanosti slika u kojima se ponekad religiozni zivot ocitovao,uopce se ne cini sposobnim da nas odvede zivim korijenima ljudske osobnosti.Pretpostaviti da je religija osigurala imaginativne nacine da se izbjegne neugodna stvarnost ili pak da joj se prilagodi,takvi nacini razmatranja stvari ne mogu nikako stetno djelovati na krajnji cilj religioznog zivota,to jest,na ponovnu izgradnju savrsenog ega: da bi se to postiglo valja ga dovesti u dodir s vjecnim zivotnim procesom i dati mu tako metafizicki polozaj koji mi tek djelomicno shvatamo u gotovo nesnosnom ozracju nase sadasnje sredine...
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1554 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Sufijske ilahije se sve tiču sejri-suluka, duhovnog puta . Bilo bi lijepo recimo objašnjavati neke pojmove ili uopće to o čemu one govore
Meni se sviđa ova verzija , Armin Muzaferija

Od aška si bolestan
lijek ti je potreban,
dođi, uđi a ovaj
dragog Rabba đulistan.

Mudri Lukman ovdje je
Abu Hajat ovdje je,
Kao Hidr živjet će
jednu kap ko popije.

Šah Edhem je car bio
i kap aška popio,
našao je Muršida
i carstvo ostavio.

Ne zarađuj haram mal
ostavićeš i halal,
da si bogat ko' Karun
smrt će doći osta mal.

Za halal će pitati,
za haram će kazniti,
bol i patnja golema
u vatri je gorjeti.

Ašik srca bolesna,
o ašku nek' ovo zna,
volit' Rabba skuplje je,
i od glave s ramena.

Zar Selime ti misliš
da se može bit' derviš,
samo ime da nosiš,
ako dobro ne činiš.

Hazreti Hidr je simbol mudrosti, po nejmu su koliko ja znam , sufijski prsluci zeleni, jer hidr znači i "zeleni" . On se u Kur'anu spominje u priči o njemu i Musa .a.s
Za šaha Edhema sam čuo iz hz.Rumijeve Mesneviije, u jednoj poemi opisuje njegovo napuštanje carevine radi dervišluka.On je simbol napuštanja dunjaluka jer je uvidio da je ljubav za kojom čeznemo, negdje drugo, a ne u hedonizmu. O tome malo govori i ovaj isječak iz filma "princ koji je spoznao svoju dušu"

Ova košuta je vjerovatno simbol zova intuitivnog, onostranog
fatamorgana

#1555 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:
fatamorgana wrote:
Nurudin wrote: svoj ti poso' , evo dao sam ti tema za kontemplaciju
Sadghuru , Osho i svi poznatiji gurui iz Indije tvrde da budizam ima problem sa celibatom , kao i to da nećeš nikad nikakve ozbiljne rezultate postići osim ako ne živiš negdje u nekom hramu kao redovnik
Jeli ovo nefs ili ruh iz tebe progovara?
Ili mahala? :wink:
fatamorgana

#1556 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

nemampojma0 wrote:Ja razumijem stanje ovih instant budista,oni su prepusteni samim sebi,bez duhovnog vodjstva i nadzora,vrte se u krug,uporedjuju svoje mastarije s klipovima na youtube-u.Ne vide stvarni progres i nezadovoljni su.
Nema ništa ljepše od zlobe povrijeđenog forumskog sufije, :wink:
jos-jedan-bez-vatre

#1557 Re: Sufizam

Post by jos-jedan-bez-vatre »

fatamorgana wrote:
nemampojma0 wrote:Ja razumijem stanje ovih instant budista,oni su prepusteni samim sebi,bez duhovnog vodjstva i nadzora,vrte se u krug,uporedjuju svoje mastarije s klipovima na youtube-u.Ne vide stvarni progres i nezadovoljni su.
Znaci nema nista ljepse od ove tvoje konstrukcije realnosti u tvojoj glavi.
Tesko stanje je to.
Nurudin

#1558 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

fatamorgana wrote:
Tvoj ego glumi nevinašce , a zanmo dobro i ja i ti kako ego voli da se pretvara
Ja sam ljut naravno, jer ne vidim zašto imate potrebu da provocirate a ne da vodimo dijalog
HadiRa

#1559 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

http://youtu.be/PCl9ukO_vto

malo o Ljubavi, uz prelijepe predjele i muziku.
Nurudin

#1560 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Image

BISMILLAHI-R-RAHMANI-R-RAHIM
(počinjemo) S imenima božijim, Milostivi, Samilosni
On se manifestuje u ovome pojavnom vidljivom svijetu putem svojih imena i djelovanje tih imena je njegova čista manifestacija, pa ako negdje primjetite Milost i Samilost , tu je On.
Dokazi za ovo su u Kur'anu i hadisu .
On je Prvi i Posljednji, i VIDLJIVI i Nevidljivi; i On zna sve!“ ( Sure Hadid 3)
I poznati hadis u kojem se kaže , parafraziram "O robe moj bio sam bolestan pa me nisi obišao, bio sam gladan pa me ne nahrani !
Pa (Musa a.s.) upita : Kako to ?! Kad si ti Rabbul alemin- Gospodar svijetova!
I On mu reče : taj i taj moj rob je bio bolestan i taj i taj je bio gladan , da si ih obišao i nahranio , našao bi Mene tu! "

Međutim treba znati da božija imena nisu i Zatillah (čisto božije biće) , jer ime Allah ga označuje ali ga ime ne otkriva niti ga je moguće otkriti mislima, a konkretan opis toga je upravo u suri koju pokušavam protumačiti.

KUL HUVALLAHU EHAD.
(prijevod značenja) Reci : HU-ON Allah je Jedan
Hu , je transcendentno božije ime , to je ime sa kojim se PUTUJE ka Allahu , ka Izvoru svih imena , ka JEDNOTI

ALLAHU-S-SAMED
Allah je Apsolutno Utočište ! Dakle sve izvire iz Sameda i sve se Njemu vraća. Ništa ne može da postoji a da ga taj Izvor ne podržava svojim kuvetom (energijom) i nema nezavisnog postojanja, samo je On potpuno nezavisan

LEM JELID VE LEM JULED
Nije rodio niti je rođen!
Zašto je ovo važno? To nije nikakva provokacija kršćanima nego je riječ o tome da ako tražiš tu vezu tu energiju koja te dovodi u postojanje i drži te u njemu , dakle ako tražiš konekciju sa Samedom , sa Utočištem, moraš je tražiti KROZ SEBE , zato što se kaže "Mi smo vama bliži od vratne žile kucavice" ali nećeš je naći ukoliko je tražiš u onome što je ROĐENO, jer ono što je rođeno i umire , a Taj što ti je bliži od žile na vratu , niti je rođen niti će umrijeti
Dakle naše tijelo je očigledno rođeno i samim time potraga za Bogom kroz svoje tijelo je jako daleka , odnosno samo tijelo je zastor.
Druga dimenzija nas je psihološka ili dimenzija misli i osjećaja , što je isto, jer osjećaš se kako misliš i obrnuto.
U mislima se dešavaju stalne "vesvese" (sura "ljudi" Kur'an) ili šejtanska šaputanja. Čovjek ne može kontrolistai svoje misli , samim time nije ni odgovoran za njih OSIM u domenu kad povjeruješ nekim mislima jer sama vjera im daje energiju i uvodi ih iz svijeta potencijalnog postojanja u fizički svijet , dakle vjera ih oživljava
Zato je nemoguće putem misli spoznati Allaha jer se šejtan upliće stalno u taj tok pa kad ti svoju vjeru predaš njemu, odnosno kad povjeruješ u neku ružnu misao koja ti ide kroz glavu , ti si povjerovao tj predao si svoju vjeru, predao si kuvet (životnu energiju) koju ti je On dao u amanet , dao si je šejtanu
Zato se kaže "Onaj ko ne vjeruje u šejtana, a vjeruje u Allaha – drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. A Allah sve čuje i zna.” (Kur'an, 2:256)

VE VE LEM JEKUN LEHU KUFUVEN EHAD.
I nitko nije ravan Jednome!
Dakle , On je total svog kuveta, tako da se ništa ne može s Njim usporediti jer je sve od Njega.Uistinu ne postoji ništa osim Allaha. Ovo se ne može samo racionalno razumjeti niti se može misaono doprijeti , kao što smo rekli do božijeg Zata. Svaki pokušaj da se to definira će odvesti u širk - najveći grijeh , odnosno najveća moguća greška u spoznaji Allaha je pokušati da se On misaono obuhvati
Dakle tek kad prestane identifikacija sebe sa tijelom, zatim sebe sa mislima i emocijama, pa kad prestane svaka identifikacija , tad čovjek kad gleda, gleda sa Bogom, hoda sa Bogom, čuje sa Bogom , po poznatom hadis kudsiju
""Kada Ja zavolim svoga roba, postajem sluh kojim on čuje, vid kojim on vidi, govor kojim on govori, ruka kojom on hvata."
Nero Histrion

#1561 Re: Sufizam

Post by Nero Histrion »

Moze li mi neko odgovoriti sta znaci skracenica k. s. pored imena? Naprimejr Mawlana Jelaluddin Rumi :?: (k.s.)

Pratim ovu temu iz prikarajka, kad stignem, nisam neki redovni forumas. Je li bilo govora o Mesneviji? Lijepo bi bilo cuti vise od onih koji su upuceni i koji su dublje izucavali ovo veliko djelo. Hvala. :D
nemampojma0

#1562 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Nero Histrion wrote:Moze li mi neko odgovoriti sta znaci skracenica k. s. pored imena? Naprimejr Mawlana Jelaluddin Rumi :?: (k.s.)

Pratim ovu temu iz prikarajka, kad stignem, nisam neki redovni forumas. Je li bilo govora o Mesneviji? Lijepo bi bilo cuti vise od onih koji su upuceni i koji su dublje izucavali ovo veliko djelo. Hvala. :D
Kadesallahu sirrehu,a znaci Allah posvetio(ucinio svetom) njegovu tajnu (sirr).
Sirr ima znacenje tajne,ali u sufijskom znacenju sirr takodje predstavlja najunutarnjije srediste srca kojim doticni tj sufija,asik kontemplira najvise spoznaje,tajne i dijelove ljubavi,koji mu se otkrivaju.
fatamorgana

#1563 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

nemampojma0 wrote:
....Sirr ima znacenje tajne,ali u sufijskom znacenju sirr takodje predstavlja najunutarnjije srediste srca kojim doticni tj sufija,asik kontemplira najvise spoznaje,tajne i dijelove ljubavi,koji mu se otkrivaju.
I, dokle se došlo? :wink:
nemampojma0

#1564 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Ah,ihvani merhaba
najljepše je kod Rabba
Ašiku se dopada
La ilahe ilallah.

Kad se srce razgrije
duša okov razbije
tad se Rabbu putuje
La ilahe ilallah.

Srcem Rabba voliti
sa Resulom moliti
Šejh će ti kazivati
La ilahe ilallah.

Ovaj dunja prolazi
za čas jedan sve to bi
srce moje ti budi
La ilahe ilallah.

Ovaj dunja varka je
niko ne zna kakav je
Ašik budi saznaćeš
La ilahe ilallah.
nemampojma0

#1565 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Za Te ljubav obuze me,
Tebe trebam, samo Tebe.
Danju, noću, samo gorim,
Tebe trebam, samo Tebe.

Nit' bogatstvu radujem se,
Nit' nemanjem teretim se,
Tvojim aškom utješim se,
Tebe trebam, samo Tebe.

Ljubav za Te uništi me,
Aška more proguta me,
Moći Svojom ispuni me,
Tebe trebam, samo Tebe.

Potrgaću sve okove,
Prohodiću lud planine,
Na Te mis'o obuze me,
Tebe trebam, samo Tebe.

Kad bi me i ubili,
Moj pepeo razasuli,
Krik pepela bi začuli,
Tebe trebam, samo Tebe.

Džennet, džennet neko veli,
hurije i dvorac b'jeli,
to daj onom ko to želi,
Tebe trebam, samo Tebe.

Yunus ti je moje ime,
od iskona već boli me,
S oba sv'jeta jedno ht'jenje,
Tebe trebam, samo Tebe.
Nurudin

#1566 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

rekao je Šems-i Tabrizi hz. :
Život bez ljubavi je promašaj : da li bi trebalo da tragam za duhovnom ljubavlju, ili materijalnom , ili fizičkom ? ne postavljavljajte ovo pitanje . Rasuđivanje vodi rasuđivanju . Ljubavi nije potrebno nikakvo ime , kategorije ili definicija . Ljubav je sam svijet , ili ste unutra , u centru ... ili ste napolju , puni čežnje

Image
fatamorgana

#1567 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

fatamorgana wrote:
nemampojma0 wrote:
....Sirr ima znacenje tajne,ali u sufijskom znacenju sirr takodje predstavlja najunutarnjije srediste srca kojim doticni tj sufija,asik kontemplira najvise spoznaje,tajne i dijelove ljubavi,koji mu se otkrivaju.
I, dokle se došlo? :wink:
Ma ne brini, niko se nije naučen rodio, svaki početak je težak! ;-)
HadiRa

#1568 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

nemampojma0 wrote:Za Te ljubav obuze me,
Tebe trebam, samo Tebe.
Danju, noću, samo gorim,
Tebe trebam, samo Tebe.

Tvojim aškom utješim se,
Tebe trebam, samo Tebe.

Ljubav za Te uništi me,
Aška more proguta me,
Moći Svojom ispuni me,
Tebe trebam, samo Tebe.

Potrgaću sve okove,
Prohodiću lud planine,
Na Te mis'o obuze me,
Tebe trebam, samo Tebe.

Kad bi me i ubili,
Moj pepeo razasuli,
Krik pepela bi začuli,
Tebe trebam, samo Tebe.

hurije i dvorac b'jeli,
to daj onom ko to želi,
Tebe trebam, samo Tebe.

Yunus ti je moje ime,
od iskona već boli me,
Tebe trebam, samo Tebe.

volim mnogo ovu ilahiju..

hvala nemampojma, za podsjecanje :kiss:
HadiRa

#1569 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

Nurudin wrote:rekao je Šems-i Tabrizi hz. :
Život bez ljubavi je promašaj : da li bi trebalo da tragam za duhovnom ljubavlju, ili materijalnom , ili fizičkom ? ne postavljavljajte ovo pitanje . Rasuđivanje vodi rasuđivanju . Ljubavi nije potrebno nikakvo ime , kategorije ili definicija . Ljubav je sam svijet , ili ste unutra , u centru ... ili ste napolju , puni čežnje

Image

prekrasno kazano ovo od Shemsa.

ali kako neko izgubi ljubav, Nurudin ?

sta je to sto prevagne u ambis ?
Last edited by HadiRa on 21/12/2014 17:38, edited 1 time in total.
nemampojma0

#1570 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

HadiRa wrote:
Tebe trebam, samo Tebe.
Danju, noću, samo gorim,
Tebe trebam, samo Tebe.

Tvojim aškom utješim se,
Tebe trebam, samo Tebe.

Ljubav za Te uništi me,
Aška more proguta me,
Moći Svojom ispuni me,
Tebe trebam, samo Tebe.

Potrgaću sve okove,
Prohodiću lud planine,
Na Te mis'o obuze me,
Tebe trebam, samo Tebe.

Kad bi me i ubili,
Moj pepeo razasuli,
Krik pepela bi začuli,
Tebe trebam, samo Tebe.

hurije i dvorac b'jeli,
to daj onom ko to želi,
Tebe trebam, samo Tebe.

Yunus ti je moje ime,
od iskona već boli me,
Tebe trebam, samo Tebe.

Hadira,djes* ti :)
Po meni je ova ilahija licna karta tesavufa.
HadiRa

#1571 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

nemampojma0 wrote:
HadiRa wrote:
Tebe trebam, samo Tebe.
Danju, noću, samo gorim,
Tebe trebam, samo Tebe.

Tvojim aškom utješim se,
Tebe trebam, samo Tebe.

Ljubav za Te uništi me,
Aška more proguta me,
Moći Svojom ispuni me,
Tebe trebam, samo Tebe.

Potrgaću sve okove,
Prohodiću lud planine,
Na Te mis'o obuze me,
Tebe trebam, samo Tebe.

Kad bi me i ubili,
Moj pepeo razasuli,
Krik pepela bi začuli,
Tebe trebam, samo Tebe.

hurije i dvorac b'jeli,
to daj onom ko to želi,
Tebe trebam, samo Tebe.

Yunus ti je moje ime,
od iskona već boli me,
Tebe trebam, samo Tebe.

Hadira,djes* ti :)
Po meni je ova ilahija licna karta tesavufa.

tu sam nemampojma :)

bila pisala malo o ljubavi, pa mi zakljucali temu, a neznam da ikoga uvrijediih, al nejse, nije ljubav svacija stvar haman :)

o da, jeste upravo, nekako otvara srcana Vrata, pojma nemam kako i nakoji nacin ..
HadiRa

#1572 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

Nurudin

#1573 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

HadiRa wrote:
Nurudin wrote:rekao je Šems-i Tabrizi hz. :

Image

prekrasno kazano ovo od Shemsa.

ali kako neko izgubi ljubav, Nurudin ?

sta je to sto prevagne u ambis ?
Ljubav je izvan definicija, ona nema ništa sa umom koji sve hoće da definiše, pa čim opisuješ, pričaš i pišeš pjesme o ljubavi ....ti u stvari samo čezneš za ljubavlju , izvan si nje, samo maštaš o tome, a ljubav je i izvan mašte jer ona je potpuno apsolutno stvarna
Ista je stvar i sa el Vedudom- Voljenim i zato je to stanje ljubavi u stvari božija bliskost sa nama
Ašk nije ljubav , on je čežnja za ljubavlju, za Voljenim i ta čežnaj će te i dovesti Allahu dž.š.
Međutim treba znati da je i ašk isto zastor ali se koristi jedan dio puta kao odličan motiv , ašikovanje te dovede do ljubavi , do sjedinjenja...ali nećeš vječno ašikovati, jel
arzuhal

#1574 Re: Sufizam

Post by arzuhal »

Nurko, ti ovdje žariš i pališ, vidim ja :lol:
fatamorgana

#1575 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:Nurko, ti ovdje žariš i pališ, vidim ja :lol:
Slažem se, Nurko prosto bode u oči! :wink:
Locked