Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1476 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

HadiRa wrote:
Nurudin wrote:
prenosnik wrote:prakticno se radi o auto-hipnozi. odlucis da vjerujes da je istina nesto za sta ne znas je li i onda se posvetis tome da istinu otkrijes u kalupima u koje si je vec strpao, tj. da sebi potvrdis da si bio u pravu.
Ne, radi se baš o obrnutom. Ljudi su već u stanju autohipnoze, hipnotisan si od strane svoga ega
Ne radi se o tome da ti odlučiš da vjeruješ , to je pogrešno jer ne dolazi iz duha već iz intelekta, ti si nešto mozgao pa odlučio. Ne radi se niti o emocijama , niti o utjehi i sličnome ...to su sve pogrešni motivi , mada i oni mogu dovesti do nekog preispitivanja u kojem ćeš priznati sebi da se samozavaravaš pa će se iz tog priznanje roditi nešto iskrenije, a šta je god iskrenije - bliže je Istini
Radi se o intuitivnom znanju da je baš "La ilahe ilallah" tačno. Mnoge stvari ti mogu na intelektualnoj razini biti potpuno drugačije, recimo da se uopće ne slažeš da je Kur'an božija riječ ili ti neka dijela dobročinstva izgledaju strano itd ..to je samo neusklađenost na tim nivoima, na kojima slijedi proces tezkijjeta (čišćenja) . Intuitivno znanje je jednostavno kad te nešto vuče tome , poznati teško objašnjiv fenomen intucije kojega svi priznaju ali niko ga ne može do kraja objasniti , upravo jer djeluje iz polja sakrivenosti
Dakle da se vratim ...autohipnoza je kad su ljudi hipnostisani svojom ličnošću i cijeli svijet promatraju kroz "naočale" ličnosti i samim time ne vide jasno , imaju iskrivljenu percepciju realnosti. To se često objelodani kad ličnost bude drastično izražena , npr neko te dirne u ego i toliko se naljutiš da svi kažu da si "van sebe" ili kažu da si se "umislio" tj da si u nekoj paralelnoj stvarnosti sazdanoj od misli , izmišljenoj ...itd Ima tih primjera koliko hoćeš
Proces transcendencije nefsa se naziva i "buđenje" , "otriježnjenje"

hvala mnogo Nurudin

meni je sad ovo: "Ne radi se niti o emocijama , niti o utjehi i sličnome ...to su sve pogrešni motivi , mada i oni mogu dovesti do nekog preispitivanja u kojem ćeš priznati sebi da se samozavaravaš pa će se iz tog priznanje roditi nešto iskrenije, a šta je god iskrenije - bliže je Istini
Radi se o intuitivnom znanju da je baš "La ilahe ilallah" tačno."
mnogo necega pojasnilo, za cim tragam i sama.
Pa ljudi su ispod površine svi isti , pa tako se ni ti ništa ne razlikuješ od mene , samo se tvoj ego razlikuje od moga jer si ti imala jedna iskustva koja su ga oblikovala, a ja sam druga.
prenosnik

#1477 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

ma ja ne volim kad mi se previše izvinjavaju ni zbog čega. Ono zakasni pet minuta pa se izvinjava pola sata...pa samo mi ćejf i raspoloženje pokvari...
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:38, edited 1 time in total.
prenosnik

#1478 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

kupi mi auto i nikada se vise necu voziti trolom Grin časna pionirska angel
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:39, edited 1 time in total.
Towelie

#1479 Re: Sufizam

Post by Towelie »

Hadira, i meni dugujes neke stvari. :D
prenosnik

#1480 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

ve je jasno u naslovu..Trazim djevojku za vezu.Nema nikakvih posebnih kriterija osim da je iskrena,duhovita i punoljetna.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:39, edited 1 time in total.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1481 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:citam te ponovo i ne mogu da razumijem...zasto se uopste opredjeljivati za price, informacije iz domena uma...

ako ne mozes na klasican intelektualni nacin saznati ko si "ti" kojeg ego hipnotise, zasto bi uopste vjerovao da ima neki drugi "ti" mimo tvog ega? je li takvo vjerovanje prirodno ili je plod vanjskih uticaja?
haj mi pojasni razliku izmedju pojmova kako ih ti vidis: ego-nefs-um-jastvo-stvarno jastvo ("pravi ti")-ruh-intelekt...
za ruh se kaze da je "od emra tvoga gospodara"...
haj probaj logicki razraditi tu pricu sa ekranom (ogledalom, nebom kojim putuju oblaci itd.) i reci mi sta su njene krajnje konsekvence...
Pa kad pitaš pitanja koja se ne postavljaju na početku puta ili pitaš "šta to pobugu piše toliko bitno u romanima dostojevskog" a recimo samo si naučio čitati . Polahko, čistaš prvo stripove , pa malo ozbiljnije itd itd , a ti odmah "ima li Allah nefs" :-D
To nije omalovažavanje tvoga uma, već je to takav zakon učenja i spoznaje, zakon postepenosti , stepen po stepen se raste, niko nije preko noći narastao.
Ne mogu ja to objašanjavati, previše sam pisao, malo sam umoran , a i dosta je to komplexno
Samo jedan dokaz da je tvoje sadašnje JA zasnovano samo na onome što ti se dogodilo, dakle tvojoj nekoj autobiografiji , je taj što se ne sjećaš recimo svojih prvih godina života ...a postojao si definitivno, odnosno znao si za sebe. Dijete kad doneseš do ogledala brzo se prepozna
Dakle postojao si prije nego što si počeo da se poistovjećuješ sa svojim imenom prezimenom, sa iskustvima...ali tvoj um ne može toga da se sjeti jer se još nisi identificirao ni sa čim i tad si bio "tabula rasa" , međutim ta prazna ploča je bila itekako svijesna , znala i za glad i za ljubav i za sreću
Sad znaš puno više i svašta piše na toj ploči , nije više čista , ali to što piše na ploči , nisi ti - ti si i dalje ploča samo si to zaboravio, slova su te hipnotisala :-D
Međutim nije uopće smiješno ako na toj ploči piše : bol, patnja, srdžba , neugoda, zavist itd ...a ploča se identificirala sa tim napisanim
prenosnik

#1482 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Hmmmmmmmm sad da me musko interesuje...meni godine ne smetaju nit mi igraju kakvu ulogu u zivotu..Postoje djevojke koje sa samo svojih 16godina razmisljaju zrelije od onih 20+...A tako je i s muskarcima, ima 16/17 godina,izgleda starije i svojim razmisljanjem odstupa od svoje generacije...Mene godine inace ne interesuju ama nimalo nit mi treba ta informacija ako se slazem sa osobom i ako mi odgovara. A to sto sad trazim punoljetnu djevojku je zbog zakona i nekih drugih stvari o kojima ne bih ovdje.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:40, edited 1 time in total.
Dexx1

#1483 Re: Sufizam

Post by Dexx1 »

prenosnik, pod hitno menjaj nik u "pitalac" :D

I da, Dexx nije dervisan.
jos-jedan-bez-vatre

#1484 Re: Sufizam

Post by jos-jedan-bez-vatre »

Procitala sam nekoliko prvih i nekoliko zadnjih postova.
Jako lijepo pojasnjenje Nuridina, narocito zadnji post.
Sufizam je predivan, covjek se probudi iz sna iz nesvjesnog predje u svjesnog. Nista ne postane lakse, mozda teze, ali ipak ljepse i sigurnije.
prenosnik

#1485 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Odat ce te noge :) Sise mi uopce nisu bitan faktor..Ne gledam ih kod zena,al ako gledam,onda neka ne budu velike. Ali zato tamnopute,tamnokose djevojke s dugim nogama...mmmmmmmmmmmmmm:) dize mi se pritisak :)
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:40, edited 1 time in total.
Nurudin

#1486 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:je li ploca zaprljana ili ukrasena?
Ovisi od samog života, a to nije od tolike važnosti koliko je važno da ploča bude svijesna da ona nije ono što na njoj piše, pa tamam da pišu i najljepše stvari . Obično se on koji imaju većinom lijepe i ugodne događaje i iskustva , teže pronađu jer se kao i svi poistovjete sa iskustvima , a njihova su ugodna . Međutim sva ta iskustva su po prirodi nestalna i kad tad će se okrenuti u svoju suprotnost
prenosnik

#1487 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

oOdat ce te noge :) Sise mi uopce nisu bitan faktor..Ne gledam ih kod zena,al ako gledam,onda neka ne budu velike. Ali zato tamnopute,tamnokose djevojke s dugim nogama...mmmmmmmmmmmmmm:) dize mi se pritisak :)
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:41, edited 1 time in total.
Nurudin

#1488 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

jos-jedan-bez-vatre wrote:Procitala sam nekoliko prvih i nekoliko zadnjih postova.
Jako lijepo pojasnjenje Nuridina, narocito zadnji post.
Sufizam je predivan, covjek se probudi iz sna iz nesvjesnog predje u svjesnog. Nista ne postane lakse, mozda teze, ali ipak ljepse i sigurnije.
tako je ...ma postane lahko ono što ti je nekad bilo teret, samo što dođu veća iskustva -iskušenja jer kako ti duhovno rasteš i ona se orijentišu spram tebe . Allah nikoga ne opterećuje sa onim šta ne može podnijeti
jos-jedan-bez-vatre

#1489 Re: Sufizam

Post by jos-jedan-bez-vatre »

Da, bez bola i iskusenja nema "rasta-razvoja".
nasa

#1490 Re: Sufizam

Post by nasa »

Nurudin wrote:
prenosnik wrote:citam te ponovo i ne mogu da razumijem...zasto se uopste opredjeljivati za price, informacije iz domena uma...

ako ne mozes na klasican intelektualni nacin saznati ko si "ti" kojeg ego hipnotise, zasto bi uopste vjerovao da ima neki drugi "ti" mimo tvog ega? je li takvo vjerovanje prirodno ili je plod vanjskih uticaja?
haj mi pojasni razliku izmedju pojmova kako ih ti vidis: ego-nefs-um-jastvo-stvarno jastvo ("pravi ti")-ruh-intelekt...
haj probaj logicki razraditi tu pricu sa ekranom (ogledalom, nebom kojim putuju oblaci itd.) i reci mi sta su njene krajnje konsekvence...
Pa kad pitaš pitanja koja se ne postavljaju na početku puta ili pitaš "šta to pobugu piše toliko bitno u romanima dostojevskog" a recimo samo si naučio čitati . Polahko, čistaš prvo stripove , pa malo ozbiljnije itd itd , a ti odmah "ima li Allah nefs" :-D
To nije omalovažavanje tvoga uma, već je to takav zakon učenja i spoznaje, zakon postepenosti , stepen po stepen se raste, niko nije preko noći narastao.
Ne mogu ja to objašanjavati, previše sam pisao, malo sam umoran , a i dosta je to komplexno
Samo jedan dokaz da je tvoje sadašnje JA zasnovano samo na onome što ti se dogodilo, dakle tvojoj nekoj autobiografiji , je taj što se ne sjećaš recimo svojih prvih godina života ...a postojao si definitivno, odnosno znao si za sebe. Dijete kad doneseš do ogledala brzo se prepozna
Dakle postojao si prije nego što si počeo da se poistovjećuješ sa svojim imenom prezimenom, sa iskustvima...ali tvoj um ne može toga da se sjeti jer se još nisi identificirao ni sa čim i tad si bio "tabula rasa" , međutim ta prazna ploča je bila itekako svijesna , znala i za glad i za ljubav i za sreću
Sad znaš puno više i svašta piše na toj ploči , nije više čista , ali to što piše na ploči , nisi ti - ti si i dalje ploča samo si to zaboravio, slova su te hipnotisala :-D
Međutim nije uopće smiješno ako na toj ploči piše : bol, patnja, srdžba , neugoda, zavist itd ...a ploča se identificirala sa tim napisanim
Ovo si dobro opisao, ustvari na ovo sam i mislila kad smo pisali o samopouzadnju itd.
Medjutim ja sam ovog bila svjesna vrlo rano,mozda sa 16 godina...vjerovatno je vecina ljudi svjesna....
Nurudin

#1491 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

nasa wrote:A kako bi objasnili kad uradis nesto i tek naknadno postanes svjestan uradjenog, ako shvatate na sta mislim...Meni se to ponekad desi, vjerujem i vecini ljudi, uradim nesto I onda naknadno razmisljam kako je moguce dok sam to radila da mi nije palo na pamet ovo ili ono ili kako je uopce moguce da sam to uradila...naravno to su kod mene sitne stvari, ne nesto krupno ali cesto sam razmisljala da li je moguce da covjek bude u stanju kad uradi nesto krupno i onda "dodje sebi"...
pa nesvjesno si uradila , to je objašnjenje :D u trenutku kad si to primjetila - osvjestila si to ! to više onda nije nesvjesno
koliko ti stvari , kao i svi mi, toliko uradiš nesvjesno , zaprepastila bi se da znaš
Pa u suštini i to je jedan vid procesa zrijenja nefsa u sufizmu, jer si sve svjesniji nesvjesnog, čim nešto osvjestiš o tome imaš znanje, čim imaš znajje raste ti intelekt . I tako su intelekt i svijest stalno uvezani u tom rastu
Nurudin

#1492 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

nasa wrote:
Nurudin wrote:

Ovo si dobro opisao, ustvari na ovo sam i mislila kad smo pisali o samopouzadnju itd.
Medjutim ja sam ovog bila svjesna vrlo rano,mozda sa 16 godina...vjerovatno je vecina ljudi svjesna....
Nisi ti toga bila svijesna na ovaj način o kojem pričam, već si vjerovatno imala puno više ugodnih iskustava pa si se nagonski i logično identificirala sa njima, sa lijepim iskustvima. To je preporučljivo sa stanovišta psihologije ali sa stanovišta ovog o čemu pričamo, i to je greška , jer se isto radi o identifikaciji i praviš jastvo od onog što ti se događa
prenosnik

#1493 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

nisam spomenula da tebi igraju ulogu, rekla sam @Meci, njemu igraju ulogu :), ali dobro, nisi ti upoznata sa tim pa.... :icon_cheesygrin:
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:41, edited 1 time in total.
prenosnik

#1494 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Ozenis se iz bosne:cura nezna jezik, tesko ce naci posao jednostavno tesko ce se privici na ovaj sistem zivota neznam kako je kod tebe ali ovde je zivot na lijevoj spuri. Neznam kako je sa curama ali na zalost znam nekoliko slucajeva cure koje su ovde rodjene udale su se i dovele iz bosne momka/covjeka a taj isti vec nakon 3-5 mjseci umisli sebi kako zivi vec tu x godina pa on sve bolje zna od osoba koje su vec godinama ovde i naravno mijesa jezik ma uzdignu se do neba a za tim nema potrebe.

Al haj nema veze sta se ja opce raspravljam.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:42, edited 1 time in total.
Nurudin

#1495 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:ko pravi jastvo? koliko ih je, nurudine?
zavisi , ako si šizofreničan može ih biti tuce :lol: kod normalnih ljudi imaju većinom dva , to je onaj sa kojim vodiš dijalog u glavi i raspravljaš se , a mi "normalni" onda to zovemo monologom :D Ako ti meni kažeš koji je od njih dva pravi i ja ću tebi reći koliko ih je
Nurudin

#1496 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

možda ovaj Image pravi lažna jastva :evil: :D
prenosnik

#1497 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Hajmo djevojke s papirima ako ste zainteresovane za upoznavanje momaka s naseg kantona, za nesto ozbiljnije, javite se, imam nekoliko zainteresovanih prijatelja. Ja nisam opcija.
0
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:43, edited 1 time in total.
prenosnik

#1498 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

pa i ovo je izfurano nepali više ili su se insani opametili
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:43, edited 1 time in total.
HadiRa

#1499 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

Nurudin, mene zanima zasto placemo kad smo sretni... mislim na iskreni plac

je li to odraz i znak zahvalnosti?
nasa

#1500 Re: Sufizam

Post by nasa »

E hajde kad budes raspolozen napisi glede tog zrenja, bas me interesuje, ja sam to vise tumacila kroz predodredjenost, i tako iz toga i moje naginjanje tumacenju da je slobodna volja jako ogranicena...

A ovo za identificiranje pa, ne...nisam se identificirala s pozitivnim vec...nije doslo do identifikacije ni s cim :D bez ikakvog povoda u mom zivotu, sve ok, maze me i paze i ja imam takav osjecaj da sam ja nesto sto nema veze s onim sto oni vide,sto radim, govorim itd.A normalno sam bila dijete,drustvena, ljubazna, sve petice.... casna rijec :D
Locked