sufizam izvan islama

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#76 Re: sufizam izvan islama

Post by Nurudin »

Inace, ova prica iman-ihsan, govori koliko ljudi malo ili nikako razmisljaju, vec samo ponavljaju ono sto im je indoktrinacijom uneseno u mozak i tu onda osigurano od bilo kakvog propitivanja prijetnjom o "izlasku iz serijatskih granica" , koje su ti isti indoktrinatori i uspostavili tvrdeci da su to neke allahove granice koje se ne smiju prelaziti.
Medjutim, posto mene ti granicari ne impresioniraju uopce i plasim se njihove prijetnje (koju oni nazivaju alahovom, sto je sakrivena hereza i sirk) ko djogata svoga , samo cu kratko iznijeti ono sto je ocigledna kontradikcija u mejnstrim poimanju imana i ihsana...a Allah kaze da njegov govor ne moze biti kontradiktoran, pa je kontradikcija znak laznog govora.
Dakle , svi znamo koji su imanski sarti , njih 6 .
Pa uzmimo npr drugi "ve melaiketihi -vjerovanje u meleke"...pa to podvedemo pod ihlas -iskrenost, koja vodi ka ihsanu - svijesti o stalnoj bozanskoj prisutnosti,
i svako iskren ce reci da nema pojma postoje li ikakvi meleci i da je samo cuo i procitao o tome .
Tako se jedan po jedan imanski sart pomocu te iskrenosti obara ili razotkriva kao nesto uzgojeno ali ne i prirodno. Dakle , takav iman je iman iz uzgoja iz plastenika , te on nema nista sa ihlasom i ihsanom.
Takav iman je kao onaj paradajz koji izgleda lijepo, ima lijepu boju ali mu je ukus plastican ...a kod te stvari kao ni kod imana, jedino sto je zaista bitno jesto ono sto se ne vidi, nego se tek kusanjem dobija spoznaja o tome da li je vrijedan ili nije.
Diwan

#77 Re: sufizam izvan islama

Post by Diwan »

Nurudin wrote:
Diwan wrote:
Diwan wrote:Kramer protiv Kramera.. Nedaj se Nurudine, Bosna je uz tebe
i previše brate guslaš, moraš se spustiti na nivo običnog puka da te razumiju ljudi.
Spusticu se za 27 noc ;)
Moraš reći samo koja je, pošto ima više mišljenja. Ne znam kojem mezhebu pripadaš, a ima i ovih alternativnih tumačenja. Valja ti dobro skontat šta ćeš. Priznajem nije se lako nositi sa šizofrenijom u situaciji kada je Kramer ne samo sa drugim Kramerom, već ih ima pofino. Gdje god se okreneš neki drugi Kramer, a podjeljena ličnost mora imati druge 'sebe' da bi se mogla svađati, prepirati, boriti se protiv, biti bolji od drugih ... uh, ludnica.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#78 Re: sufizam izvan islama

Post by Nurudin »

Ne pripadam ja nikome osim samome sebi.
Ovdje nema nikakve podjeljenosti ni sizofrenije, naprotiv, sizofrenija je u oku posmatraca.
Onaj koji tavafi-kruzi oko svoje kible , on je kao satelit privucen gravitacijom te kible. Onaj koji udje u svoju kabu, nema potrebe da kruzi oko bilo koga , kao da zeli da sebe uhvati za rep. Sebe se ne moze uhvatiti kao sto se boga ne moze , jer onaj koji ga trazi i pokusava uhvatiti, jeste sam ono sto zeli uhvatiti.
Bloo
Globalna šefica

#79 Re: sufizam izvan islama

Post by Bloo »

Nurudin wrote:Ne pripadam ja nikome osim samome sebi.
Ovdje nema nikakve podjeljenosti ni sizofrenije, naprotiv, sizofrenija je u oku posmatraca.
Onaj koji tavafi-kruzi oko svoje kible , on je kao satelit privucen gravitacijom te kible. Onaj koji udje u svoju kabu, nema potrebe da kruzi oko bilo koga , kao da zeli da sebe uhvati za rep. Sebe se ne moze uhvatiti kao sto se boga ne moze , jer onaj koji ga trazi i pokusava uhvatiti, jeste sam ono sto zeli uhvatiti.
Da li je ovo ideja sufizma izvan islama?
Bloo
Globalna šefica

#80 Re: sufizam izvan islama

Post by Bloo »

Nurudine, možeš li izložiti ideju sufizma izvan islama ne koristeći islamsku terminologiju?
Da li onda to prestaje da bude sufizam i postaje nešto drugo?
kiligonzales

#81 Re: sufizam izvan islama

Post by kiligonzales »

Nurudin wrote:Inace, ova prica iman-ihsan, govori koliko ljudi malo ili nikako razmisljaju, vec samo ponavljaju ono sto im je indoktrinacijom uneseno u mozak i tu onda osigurano od bilo kakvog propitivanja prijetnjom o "izlasku iz serijatskih granica" , koje su ti isti indoktrinatori i uspostavili tvrdeci da su to neke allahove granice koje se ne smiju prelaziti.
Medjutim, posto mene ti granicari ne impresioniraju uopce i plasim se njihove prijetnje (koju oni nazivaju alahovom, sto je sakrivena hereza i sirk) ko djogata svoga , samo cu kratko iznijeti ono sto je ocigledna kontradikcija u mejnstrim poimanju imana i ihsana...a Allah kaze da njegov govor ne moze biti kontradiktoran, pa je kontradikcija znak laznog govora.
Dakle , svi znamo koji su imanski sarti , njih 6 .
Pa uzmimo npr drugi "ve melaiketihi -vjerovanje u meleke"...pa to podvedemo pod ihlas -iskrenost, koja vodi ka ihsanu - svijesti o stalnoj bozanskoj prisutnosti,
i svako iskren ce reci da nema pojma postoje li ikakvi meleci i da je samo cuo i procitao o tome .
Tako se jedan po jedan imanski sart pomocu te iskrenosti obara ili razotkriva kao nesto uzgojeno ali ne i prirodno. Dakle , takav iman je iman iz uzgoja iz plastenika , te on nema nista sa ihlasom i ihsanom.
Takav iman je kao onaj paradajz koji izgleda lijepo, ima lijepu boju ali mu je ukus plastican ...a kod te stvari kao ni kod imana, jedino sto je zaista bitno jesto ono sto se ne vidi, nego se tek kusanjem dobija spoznaja o tome da li je vrijedan ili nije.
Tebe ako ne zanimaju Allahove granice, onda ne znam cije te zanimaju?

Mozes ti oponirati kako zelis i kome god zelis, Islam je jasan, za razliku od sufizma koji cesto zbog obilja tarikatskih tvrdnji i praksi je konfuzan.

Ako ce svak iskren reci da ne zna da li postoje meleci, isto tako isti mogu reci i da ne znaju da li postoji bog, pored toga onaj koji je covjek sam za sebe ako je iskren ne moze potvrditi da je dosegao nivo meleka, jos manje moze tvrditi da je dosegao bozanske sustine, makar dubio na kamenu godinu dana i zikrio Allaha jer poznavajuci Allahovu vjeru i norme, znamo da o stanju svojih robova najbolje zna upravo Allah dz.s.. Znas kad se cini dobro dijelo, najlakse je biti licemjer jer dobra dijela se mogu ciniti radi Allaha i radi dokazivanja. S toga ako si Sufija, svoj sufizam ne dokazuj na forumu. Znaces koliko si Allaha dz.s. svjestan onda kada ostanes sam sa njim i hoces li ciniti ono s cime on nije zadovoljan ili neces.

Ako ti vidis sufizam kao put prosperiteta pojedinca da bude boljim i svijesnijim Allaha, to je ok, medjutim tome je svemu okvir islam, ali ako ti mislis da je to put koji koketira sa suvisnim formama budizma, hinduizma, mahinejstva, dualisticke filozofije i ko zna sve kakvim obicajima i praznovjerjem nastalim na nekom prostoru, onda je to lave patologija prije svega a ne Islam. Istina i laz ne idu zajedno.
kiligonzales

#82 Re: sufizam izvan islama

Post by kiligonzales »

A tvoja Kaba je ko?
Bloo
Globalna šefica

#83 Re: sufizam izvan islama

Post by Bloo »

kiligonzales wrote: Ako ti vidis sufizam kao put prosperiteta pojedinca da bude boljim i svijesnijim Allaha, to je ok, medjutim tome je svemu okvir islam, ali ako ti mislis da je to put koji koketira sa suvisnim formama budizma, hinduizma, mahinejstva, dualisticke filozofije i ko zna sve kakvim obicajima i praznovjerjem nastalim na nekom prostoru, onda je to lave patologija prije svega a ne Islam. Istina i laz ne idu zajedno.
Teške kvalifikacije za određene filozofije :mrgreen:

Zašto je problem napraviti mješavinu svega ako je krajnji rezultat nešto dobro? Odnosno spoznaja znanja i božanske ljubavi kroz direktno LIĆNO iskustvo Boga?
Ok, to nije sufizam nominalno niti se treba tako zvati, ali i tema je sufizam izvan islama. Zato ga i pitah da objasni sufizam izvan islama ne koristeći islamsku terminologiju.
kiligonzales

#84 Re: sufizam izvan islama

Post by kiligonzales »

Bloo wrote:
kiligonzales wrote: Ako ti vidis sufizam kao put prosperiteta pojedinca da bude boljim i svijesnijim Allaha, to je ok, medjutim tome je svemu okvir islam, ali ako ti mislis da je to put koji koketira sa suvisnim formama budizma, hinduizma, mahinejstva, dualisticke filozofije i ko zna sve kakvim obicajima i praznovjerjem nastalim na nekom prostoru, onda je to lave patologija prije svega a ne Islam. Istina i laz ne idu zajedno.

Zašto je problem napraviti mješavinu svega ako je krajnji rezultat nešto dobro? Odnosno spoznaja znanja i božanske ljubavi kroz direktno LIĆNO iskustvo Boga?
Ok, to nije sufizam nominalno niti se treba tako zvati, ali i tema je sufizam izvan islama. Zato ga i pitah da objasni sufizam izvan islama ne koristeći islamsku terminologiju.
Problem je sto neka uvjerenja, forme i prakse su kontra temeljima vjere, jednostavno kose se s njima. Zato i rekoh da je serijat okvir tome da bi se nazvalo islamskim.Islam znaci pokornost jednom Bogu. To je izricit put monoteizma i lak put koji ne dopusta mjesanje uvjerenja, formi i praksi koje koketiraju sa nevjerstvom. Recimo u Hinduizmu ljudi vjeruju u mnostvo idola, bogova, ali sve to vezu za jednu stvarnost, bitnost, isto tako imaju svoj duhovni put u kome se predogaja dusa, isto tako je i sa Budizmom u kojem postoji svoj put preodgoja sebe samog, pa i nekim drugim istocnjackim religijama. Takvo sto se zbog blizine prostora i uticaja protkralo u Islam kroz sufizam, ono sto je interesantno, tu su i ostaci pojedinih perzijskih religija, svojevrsni sinkretizam u kome se daje vaznost pojedincima koja im ne priprada za zivota i nakon smrti, dajuci im epitete koji su istinski boziji prijatelji, poznavaci njegove sustine i moguci posrednici kod samoga boga. I tu nastaje sukob na relaciji stvarnih islamskih autoriteta tog vremena i onih koji to pokusavaju biti.
Bloo
Globalna šefica

#85 Re: sufizam izvan islama

Post by Bloo »

kiligonzales wrote:
Bloo wrote:

Problem je sto neka uvjerenja, forme i prakse su kontra temeljima vjere, jednostavno kose se s njima. Zato i rekoh da je serijat okvir tome da bi se nazvalo islamskim.Islam znaci pokornost jednom Bogu. To je izricit put monoteizma i lak put koji ne dopusta mjesanje uvjerenja, formi i praksi koje koketiraju sa nevjerstvom. Recimo u Hinduizmu ljudi vjeruju u mnostvo idola, bogova, ali sve to vezu za jednu stvarnost, bitnost, isto tako imaju svoj duhovni put u kome se predogaja dusa, isto tako je i sa Budizmom u kojem postoji svoj put preodgoja sebe samog, pa i nekim drugim istocnjackim religijama. Takvo sto se zbog blizine prostora i uticaja protkralo u Islam kroz sufizam, ono sto je interesantno, tu su i ostaci pojedinih perzijskih religija, svojevrsni sinkretizam u kome se daje vaznost pojedincima koja im ne priprada za zivota i nakon smrti, dajuci im epitete koji su istinski boziji prijatelji, poznavaci njegove sustine i moguci posrednici kod samoga boga. I tu nastaje sukob na relaciji stvarnih islamskih autoriteta tog vremena i onih koji to pokusavaju biti.
Mislim da si otišao preširoko. Hinduisam je i način življenja, ne samo religija. Da se ne bavimo tvojim poimanjem nevjerstva na osnovu tvoje ideološkog ubjeđenja, te eventualnim etiketiranjem tuđih uvjerenja kao pogrešnih. Elem nejse. Da se vratimo na temu.

Kako bi nekome, ko ne zna šta je islam, nikad nije čuo za Allaha i Poslanika, apsolutna tabula rasa, objasnio suštinu sufizma u jednoj do dvije rečenice?
Srž sufizma, ekstrakt?
Nurudin

#86 Re: sufizam izvan islama

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
Nemam pojma, moze biti a i ne mora. Definicije nisu prioritet u traganju za nekom istinom.
Bloo
Globalna šefica

#87 Re: sufizam izvan islama

Post by Bloo »

Nurudin wrote:
Bloo wrote:
Nemam pojma, moze biti a i ne mora. Definicije nisu prioritet u traganju za nekom istinom.
Pa možeš li mi objasniti šta je za tebe sufizam izvan islama ne koristeći islamsku terminologiju? Ne nužno dati definiciju, već neko opšte objašnjenje.
Btw, definicije su nužne za jasna tumačenja, ne i za dokazivanje što i ne traži se od tebe.
Nurudin

#88 Re: sufizam izvan islama

Post by Nurudin »

Bloo wrote:Nurudine, možeš li izložiti ideju sufizma izvan islama ne koristeći islamsku terminologiju?
Kao sto sam vec rekao, dosta tih termina nije uopce originalno islamska, vec potjece iz drugih tradicija, najvise jevrejske.
Recimo, mi kazemo da se prosjaku daje "sadaka" , a u judaizmu koji je toliko stariji od islamske tradicije se kaze
"Cadaka" . Izrazavas se jezikom tradicije iz koje potjeces, to je nesto prirodno i to je evolutivni proces na kojeg niko nema pravo da polaze autorska prava, pogotovu ako si istu stvar prepisao iz drugih tradicija.
Ja znam zasto ti to pitas, zato sto ti termini predstavljaju problem tebi. Naravno, moze se to i objasniti drugim izrazima..
Bloo
Globalna šefica

#89 Re: sufizam izvan islama

Post by Bloo »

Nurudin wrote:
Bloo wrote:Nurudine, možeš li izložiti ideju sufizma izvan islama ne koristeći islamsku terminologiju?
Kao sto sam vec rekao, dosta tih termina nije uopce originalno islamska, vec potjece iz drugih tradicija, najvise jevrejske.
Recimo, mi kazemo da se prosjaku daje "sadaka" , a u judaizmu koji je toliko stariji od islamske tradicije se kaze
"Cadaka" . Izrazavas se jezikom tradicije iz koje potjeces, to je nesto prirodno i to je evolutivni proces na kojeg niko nema pravo da polaze autorska prava, pogotovu ako si istu stvar prepisao iz drugih tradicija.
Ja znam zasto ti to pitas, zato sto ti termini predstavljaju problem tebi. Naravno, moze se to i objasniti drugim izrazima..
Termini i ja nisu u ovom slučaju bitni. Niti mi predstavljaju problem. Čovjek uči dok je živ.
Pokušavam strpljivo i sokratovski da porodim jednu ideju.
Zato te i pitah i drugog forumaša.
Tebe da objasniš kako vidiš (odnosno šta je) sufizam izvan islama ne koristeći islamsku terminologiju, a njega da mi destilira poruku sufizma u nekoj hipotetičkoj situaciji da treba da objasni osobi koja ne zna šta je islam niti Allah.
Nurudin

#90 Re: sufizam izvan islama

Post by Nurudin »

kiligonzales wrote:
A tvoja Kaba je ko?
To je dublja prica koju, sudeci po tvom pisanju i bez potcjenjivanja , nemas kapacitet da razumijes.
Evo npr reci cu ti da sam ja sam sebi kibla ali da to nije nikakav egoizam .
Nurudin

#91 Re: sufizam izvan islama

Post by Nurudin »

Nurudin wrote:
sufizam izvan islama je sloboda da se bude i postoji kao jedinstveni i neponovljivi izraz cjelokupnog postojanja , koje se manifestuje kroz jedinku kao kroz presliku sebe u korelaciji makro-mikro kosmos.
Sufizam unutar islama, onaj koji je ogranicen je samo umjetni i neoriginalni folklor i tradicija, koja samo ponavlja nesto prijasnje, pa je samim time udaljeno od sustine sufizma koji je put ka otkrivanju vlastitog bozanskog bica.
Nurudin

#92 Re: sufizam izvan islama

Post by Nurudin »

Citirao sam sam sebe , pisem s mobitelna, ali mozda je ipak i sizofrenija . Allah zna najbolje :D
Bloo
Globalna šefica

#93 Re: sufizam izvan islama

Post by Bloo »

Nurudin wrote:sufizam izvan islama je sloboda da se bude i postoji kao jedinstveni i neponovljivi izraz cjelokupnog postojanja , koje se manifestuje kroz jedinku kao kroz presliku sebe u korelaciji makro-mikro kosmos.
Sufizam unutar islama, onaj koji je ogranicen je samo umjetni i neoriginalni folklor i tradicija, koja samo ponavlja nesto prijasnje, pa je samim time udaljeno od sustine sufizma koji je put ka otkrivanju vlastitog bozanskog bica.
Sad kad si generalno i uopšteno dao začetak svojoj fenomenologiji, da li želiš da je nazoveš iskonski sufizam, sufizam 2, nešto drugačije?
Put kad otkrivanju vlastitog božanskog bića - zvući dovoljno uopšteno da se može koristiti i za temu Plotinova učenja u religijama, Kabala izvan Tore et cetera.

Kako bi nazvao ovo što mi objašnjavaš ako bi morao da daš neki naziv ovom učenju? Put k sebi?
HardcoreMX

#94 Re: sufizam izvan islama

Post by HardcoreMX »

autentico...osim islama sve te vjere su sa nazivima sa nekakvim izmima..etc prefiksima..koji se na svakom drugom jeziku drugacije kaze...
Nurudin

#95 Re: sufizam izvan islama

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
Nurudin wrote:sufizam izvan islama je sloboda da se bude i postoji kao jedinstveni i neponovljivi izraz cjelokupnog postojanja , koje se manifestuje kroz jedinku kao kroz presliku sebe u korelaciji makro-mikro kosmos.
Sad kad si generalno i uopšteno dao začetak svojoj fenomenologiji, da li želiš da je nazoveš iskonski sufizam, sufizam 2, nešto drugačije?
Put kad otkrivanju vlastitog božanskog bića - zvući dovoljno uopšteno da se može koristiti i za temu Plotinova učenja u religijama, Kabala izvan Tore et cetera.

Kako bi nazvao ovo što mi objašnjavaš ako bi morao da daš neki naziv ovom učenju? Put k sebi?
Da, moze i put k sebi , iako ne vidim cemu insistiranje na imenu ?! Ne razumijem tu potrebu da se nesto obavezno stavi u neku ladicu, jer ovo nije nikakva nauka ni filozofija koja zahtjeva tacno odredjene gabarite. To moze da utjece na proces razmisljanja, na nacin da ga ogranicava ili da postaje iskljuciv , kao sto su slucajevi kod religija ili nekih filozofskih pravaca. Ja ipak vise volim cuspajz, jer tu se uvijek u tom loncu skuha nesto dobro, neko novo ukrstanje i stapanje okusa.
Osim, naravno ako ovo insistiranje na drugom imenu, nije opet neki pokusaj da se promijeni naziv teme jer nekome ne odgovara. Tema je nastala kao odgovor na zakljucavanje teme "sufizam" , gdje je moderator dao sebi za pravo da odlucuje sta jeste sufizam, a sta nije, odnosno sta ga diakvalifikuje u ocima islama. Isti je i naveo kako "svako ima pravo da otvori drugu temu koja ide u nekom drugom pravcu, izvan islama", pa sam je ja i otvorio. Dakle, tema nije nikakva prezentacija neke nove ideje, nego nastavak toka moga nekog istrazivanja sufizma, s kojim sam ja sad , slijedeci taj tok , izasao iz islama.
Bloo
Globalna šefica

#96 Re: sufizam izvan islama

Post by Bloo »

Nurudin wrote: Da, moze i put k sebi , iako ne vidim cemu insistiranje na imenu ?! Ne razumijem tu potrebu da se nesto obavezno stavi u neku ladicu, jer ovo nije nikakva nauka ni filozofija koja zahtjeva tacno odredjene gabarite. To moze da utjece na proces razmisljanja, na nacin da ga ogranicava ili da postaje iskljuciv , kao sto su slucajevi kod religija ili nekih filozofskih pravaca. Ja ipak vise volim cuspajz, jer tu se uvijek u tom loncu skuha nesto dobro, neko novo ukrstanje i stapanje okusa.
Osim, naravno ako ovo insistiranje na drugom imenu, nije opet neki pokusaj da se promijeni naziv teme jer nekome ne odgovara. Tema je nastala kao odgovor na zakljucavanje teme "sufizam" , gdje je moderator dao sebi za pravo da odlucuje sta jeste sufizam, a sta nije, odnosno sta ga diakvalifikuje u ocima islama. Isti je i naveo kako "svako ima pravo da otvori drugu temu koja ide u nekom drugom pravcu, izvan islama", pa sam je ja i otvorio. Dakle, tema nije nikakva prezentacija neke nove ideje, nego nastavak toka moga nekog istrazivanja sufizma, s kojim sam ja sad , slijedeci taj tok , izasao iz islama.
Polako, doći ćemo do zaključka.

Ovo što nam prezentiraš je onda tvoje viđenje sufizma, ali ne kao islamske nauke, već više kao asketskog pokreta?
Ako ne prezentiraš novu ideju, već ostaješ na samom putu i tragu sufizma, onda mu i ne negiraš sunnetsku pozadinu?
Hakiz

#97 Re: sufizam izvan islama

Post by Hakiz »

Irsar wrote: Znam nešto od toga kakav Bog zaista jeste.
Ha?
Hakiz

#98 Re: sufizam izvan islama

Post by Hakiz »

Gojeni H wrote:
Irsar wrote:Po ustaljenom običaju, kada odbaciš nešto (Islam, Sufizam, Boga i td.) jer ti se ne sviđaju kakvi zaista jesu, slijedi izmišljanje vlastitih "islama", "sufizama", "bogova" i drugog. Valjda ljudima ipak nije dovoljan kufr, pa posežu za dosadnim i predvidljivim širkom.
:thumbup: Vazda bilo.
To se mora priznati.

Ali, to je takođe druga stana medalje. Kao kada religije da bi nekim ljudima postale prihvtljive preuzmu trediciju koja je kod tih ljudi već odavno ustaljena.

Što bi se reklo, sve što će navesti vodu na moj mlin je dozvoljeno.

Eh, sad, to što je sufizam onako pomalo egzotičan, nemuslimanima malo ljepši, pristup islamu, to neka se ovi pravovjernici ne ljute.
Hakiz

#99 Re: sufizam izvan islama

Post by Hakiz »

Bloo wrote:Nisu mi jasni ovi napadi, ovaj strah, ovaj animozitet...zar je Islam (indikativno veliko slovo) tako slab da njegova suština i korijeni mogu biti uzdrmani i distorzirani tuđom, neortodoksnom interpretacijom, ličnom interpretacijom, jednostavno drugačijom - djemolično neopterećenom niti vezanom dogmom.

Zašto se smatrate ratnicima na putu jedine ispravne percepcije ako tuđe shvatanje vas zapravo ozbiljno i ne ugrožava?
Ako nečemu promijeniš dogmu, da li je to još to. Ili je postalo nešto drugo?

Ako ne slijediš dogmu nečega, da li zaista slijediš to?

Može li se u 21. vijeku slijediti dogma utvrđena prije 1.500, 2.000 ili više godina, i ako ne može da li je ono čija dogma više ne može da se slijedi još to, ili mu se treba utvrditi vrijeme smrti i preći na nešto drugo?

Mogu li religije uopšte promijeniti dogmu, mogu li evoulirati, smiju li? Ako mogu, da li je bog onda bog? Mijenjanjem dogme mijenja li se ono šta smatramo da je bog?
Last edited by Hakiz on 29/05/2018 16:18, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#100 Re: sufizam izvan islama

Post by Bloo »

Hakiz wrote:
Bloo wrote:Nisu mi jasni ovi napadi, ovaj strah, ovaj animozitet...zar je Islam (indikativno veliko slovo) tako slab da njegova suština i korijeni mogu biti uzdrmani i distorzirani tuđom, neortodoksnom interpretacijom, ličnom interpretacijom, jednostavno drugačijom - djemolično neopterećenom niti vezanom dogmom.

Zašto se smatrate ratnicima na putu jedine ispravne percepcije ako tuđe shvatanje vas zapravo ozbiljno i ne ugrožava?
Ako nečemu promijeniš dogmu, da li je to još to. Ili je postalo nešto drugo?

Ako ne slijediš dogmu nečega, da li zaista slijediš to?

Može li se u 21. vijeku slijediti dogma utvrđena prije 1.500, 2.000 ili više godina, i ako ne može da li je ono čija dogma više ne može da se slijedi još to, ili mu se treba utvrditi vrijeme smrti i preći na nešto drugo?
Mozda bi Diwan na ovo imao bolji odgovor.
Post Reply