Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Da li su seksualni odnosi prije stupanja u brak za vas prihvaljtivi ili ne?

Da
38
53%
Ne
11
15%
Da, prirodni su
13
18%
Da, ali ne prakticiram iz ličnih razloga
1
1%
Ne, smatram da nisu poželjni zbog manjka edukacije
1
1%
Ne, zabranjeni su iz vjerskih, tradicijskih, porodičnih razloga
8
11%

Total votes: 72

insomnia78

#126 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by insomnia78 »

Connaisseur Karlin wrote:
insomnia78 wrote:
himen se moze raznjeti i masturbacijom, ali haj'd dokazi nekome nepismenom :lol:
trudnoca :-?
3 i 4 :D to jos uvijek postoji, imamo masu primejra sovnista forumasa na forumu :lol:
Pa jes. Moze i na fizickom. Sto kaze RSMC “Mladozenja dragi
pala sam u skoli,
preskakala kozlic
puko njufer i am sorry”
masturbacija je dovoljan razlog, a zar nije ili mozda jeste masturbacija zabranjena u relgijama :D
Image
Bloo
Globalna šefica

#127 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by Bloo »

masturbacija je dovoljan razlog, a zar nije ili mozda jeste masturbacija zabranjena u relgijama :D
Kod katolika je big no-no...
Queen_of_hearts

#128 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by Queen_of_hearts »

insomnia78 wrote:
Queen_of_hearts wrote:Ja u današnje doba ne poznajem niti jednu osobu u svojoj okolini, a da nije stupila u seksualne odnose...govorim o ljudima između 20 i 30 godina. Možda je to posljedica mikro kosmosa u kojima svi živimo, društva kojeg biramo, interesa koje imamo i sl.
Ne mogu da se sjetim da se ikada zapravo o sexu pričalo na ovaj način....u smislu da li "treba prije braka", a pričalo se o svemu i svačemu. Lično mi je suludo, u današnje vrijeme, bojati se trudnoće, spolno prenosivih bolesti i sl....kad je sve dostupno na dva klika mišem. Malo zdrave pameti u odabiru parnera i uzivaj brate, kratak je život, treba se sexat dok si mlad, lijep i okretan :D
Nešto razmisljam, kad bi me neko zaista upitao za "himen"....mislim da bi me morao pitati još jedno 3-4 puta, dok mi mozak ne obradi da me zaista to pita... :|
Ljudi se boje dzehenema kake spolne bolesti, trudnoce i picke materine
Pravo se boje dzehenema....sve andjeli lebde okolo :mrgreen:
arzuhal

#129 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by arzuhal »

insomnia78 wrote:
Queen_of_hearts wrote:Ja u današnje doba ne poznajem niti jednu osobu u svojoj okolini, a da nije stupila u seksualne odnose...govorim o ljudima između 20 i 30 godina. Možda je to posljedica mikro kosmosa u kojima svi živimo, društva kojeg biramo, interesa koje imamo i sl.
Ne mogu da se sjetim da se ikada zapravo o sexu pričalo na ovaj način....u smislu da li "treba prije braka", a pričalo se o svemu i svačemu. Lično mi je suludo, u današnje vrijeme, bojati se trudnoće, spolno prenosivih bolesti i sl....kad je sve dostupno na dva klika mišem. Malo zdrave pameti u odabiru parnera i uzivaj brate, kratak je život, treba se sexat dok si mlad, lijep i okretan :D
Nešto razmisljam, kad bi me neko zaista upitao za "himen"....mislim da bi me morao pitati još jedno 3-4 puta, dok mi mozak ne obradi da me zaista to pita... :|
Ljudi se boje dzehenema kake spolne bolesti, trudnoce i picke materine
:lol: :lol: :lol:
Connaisseur Karlin

#131 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by Connaisseur Karlin »

insomnia78 wrote:
Image
znaci, masturbacija prije brak je zabranjena , ili je zabranjen i u braku :cry:
Connaisseur Karlin

#132 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Bloo wrote:
Kod katolika je big no-no...
a ako si u braku :D ili je tad nepotrebna :lol:
Connaisseur Karlin

#133 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

pa sad, ako imas kazulani seks, a kondom pukne, eto ti problema :D :lol:
Zoya

#135 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by Zoya »

insomnia78 wrote::lol: nije bona tako lako zatrudniti
Pa sad... Nije valahi ni teško.
Bloo
Globalna šefica

#136 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by Bloo »

Osjetan je manjak katolika na ovom forumu :D da daju odgovor
Labude đže si kad si nam najpotrebnijiii

Ne znam :D
pretpostavljam da je i u braku zabranjeno :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#137 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by Bloo »

Zoya wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Samo, valja od usta odvojiti... :oops:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#138 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by Nurudin »

S4mpion wrote:
Nurudin wrote: načelno sam protiv braka, a za religijske propise me zaboli ..
inače, sam oblik današnjeg braka je izvorno kršćanski, s tim da je odbačena u praski zabrana razvoda.
islamski propisi , osim što preferiraju poligamni brak, također kažu da "oni koji ne mogu da se strpe, eto im robinja",
tako da je to predbračni sex , direkt u kur'anu. to što su danas neki se prilagodili sa tim propisima ovoj kršćanskoj priči o
čestitosti , je drugi par opanaka.
Na ovo misliš ili se varam?
A onome među vama koji nije dovoljno imućan da se oženi slobodnom vjernicom – eto mu one u vašem vlasništvu, robinje vaše, vjernice
Barem kako ja interpretiram ovaj ajet, govori se o ženidbi robinje.
pa onda ga pročitaj do kraja, odnosno dio :

"I ženite se njima, s dopuštenjem vlasnika njihovih, i podajte im vjenčane darove njihove, kako je uobičajeno"

Obično za definiciju klasičnog braka treba pristanak obje strane , a ne "pristanak vlasnika" , tako da se to teško može svesti
pod klasični današnji brak, više kao trgovinu . osim toga, u istom ajetu se vidi da islam ovdje govori o ženidbi robinje kao o jeftinijoj
opciji , a na početku kaže "onaj ko nije dovoljno imućan da se oženi" .
imetak i trgovina , ugovoreni brakovi i tretiranje žene kao robe (doduše zabranjeno je da se žene naslijeđuju kao imetak)
je neki skroz drugi konteks i vakat, na koji se samo budala može ozbiljno referirati kao na neku moralnu osnovu ili obrazac
koji uređuje društvene bračne odnose, danas u 21 vijeku
Last edited by Nurudin on 08/04/2018 20:42, edited 1 time in total.
insomnia78

#139 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
Zoya wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Samo, valja od usta odvojiti... :oops:
Joj vidi hin :lol:
Zoya

#140 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by Zoya »

:-?
Last edited by Zoya on 09/04/2018 22:27, edited 1 time in total.
riverflow

#141 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by riverflow »

:thumbup:

Religijski propisi i društveno prihvaćena pravila su, i po ovom pitanju, nerijetko znali iznjedriti (prikrivene) psihopate..
Teško mi je shvatiti da je himen u našem okruženju još nekom važan :shock: Valjda nepopravljivo vjerujem da su se ljudi opametili i bar malo počeli živjeti život oslobodjen bespotrebnih stega. Ali eto često, i po drugim stvarima, uvidim da griješim.
Connaisseur Karlin

#142 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Zoya wrote:
hahahahahhahahhaha :pisnula:
Connaisseur Karlin

#143 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Zoya wrote:Ne da mi se ozbiljne postove pisati :lol: Loše mi je u želucu od pomisli da moram ove moje izbjeglice o seksu i kontracepciji da učim. Pomjerila sam za skoro sami kraj školske godine :-?
nema to veze, na savremenom Zapadu, srednjoskloke ostaju trudne,a imaju reodvno seksulano obrazovanje :D
Connaisseur Karlin

#144 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Bloo wrote:

ma dobro, labudan je religijski zealot, ali koliko religsjkih zleaot-a dosita slijede katolicke norme, a istovrmeno pricaju o istim na sav glas, ono, tipicno licemjersko ponasanje :)

u katolicizmu, mastubracija je uvijek progresna odluka :)
animals

#145 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by animals »

Bloo wrote:

Pitaj mene ..
Bloo
Globalna šefica

#146 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by Bloo »

animals wrote:
Pitaj mene ..
Iskaži :D
S4mpion

#147 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by S4mpion »

Eh, idemo sad u petu.

Ja, lično, upražnjavanje seksualnih odnosa prije braka ne smatram pozitivnim i samim tim ne mogu podržati takvo ponašanje. Razlog leži u tome što većina ljudi uopšte nije sposobna da se nosi sa svojim djelima, da preuzme odgovornost za ono što radi od svog života.

Radi šta hoćeš, spavaj s kim hoćeš, ali stani iza svojih djela, nemoj k'o beskičmenjak kakav sutra pričati kako su drugi ljudi zatucani i krivi jer te ne žele zbog života kakvog imaš iza sebe.
animals

#148 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by animals »

Bloo wrote:
animals wrote:
Pitaj mene ..
Iskaži :D
Pa sta je pitanje :D
Bloo
Globalna šefica

#149 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

Post by Bloo »

animals wrote: Pa sta je pitanje :D
Smisao života, svijeta i univerzuma, te da li katoličanstvo dozvoljava masturbaciju u braku
Connaisseur Karlin

#150 Re: Stupanje u seksualne odnose prije braka (religijski propisi, tumačenje, praksa vs lični stavovi) u današnje doba

S4mpion wrote:Eh, idemo sad u petu.

Ja, lično, upražnjavanje seksualnih odnosa prije braka ne smatram pozitivnim i samim tim ne mogu podržati takvo ponašanje. Razlog leži u tome što većina ljudi uopšte nije sposobna da se nosi sa svojim djelima, da preuzme odgovornost za ono što radi od svog života.

Radi šta hoćeš, spavaj s kim hoćeš, ali stani iza svojih djela, nemoj k'o beskičmenjak kakav sutra pričati kako su drugi ljudi zatucani i krivi jer te ne žele zbog života kakvog imaš iza sebe.
muskrace vecina drzava ne postavlja jednake obaveze o trudnoci prije braka, imaju bolje opcije, a zene jednsotavno nemaju :)
Locked