Sta je Opus Dei?

Rasprave o vjerskim temama.
Murisno1

Post by Murisno1 »

pazi drugarice A :D ..
ja sam i davno prije znao ko je Isus ili Isa a.s. i moja religija,moja vjera me učila da je to bio običan čovjek sa misijom kao božiji poslanik isto kao i Muhamed a.s. ali nije ni bitno sad to...
uvjeren sam da je imao ženu,da je vjerovatno imao i djecu kao i svaki čovjek ...
nije mi bila potrebna knjiga,roman itd.
kažem ti...
u drugom razredu gimnazije sam učio o tome kako je Isus dobio status Boga na Milanskom ediktu... da je "izglasano" kršćansto i to je historija koju mi učimo...nije nikakva islamska istorija...
eh sad okolnosti pod kojima se to sve dešavalo mi nisu ni najmanje razumne...
eh sad ja pročito knjigu u kojij sve to piše... i opet nikad je ne bi uzeo za dokaz o nekim svojim principima i stavovima o Isusu a kamoli o Bogu
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

novalic wrote:
kriticarka_nikova wrote:
A wrote:Hocu reci - vjerujete i vi u svasta! 8-)
... i svasta zovete informacijom :-)
Pa bar je interesantno...bilo istina ili ne,tip je uspio da nas ubijedi u neke stvari :D
kako koga 8-)
Hoces reci da tebe nije i ako si knjigu vidjela SAMO NA POLICAMA :D
novalic

Post by novalic »

kriticarka_nikova wrote:
novalic wrote:
kriticarka_nikova wrote: Pa bar je interesantno...bilo istina ili ne,tip je uspio da nas ubijedi u neke stvari :D
kako koga 8-)
Hoces reci da tebe nije i ako si knjigu vidjela SAMO NA POLICAMA :D
kriticarko, nije ti potrebno... biti.. bezobrazna.. ako ti ne mogu reci da nije bas uspio sve nas ubijediti u neke stvari, vrijedjam li te..

uzdravlje...
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

ok...izvini...novalicko...
nije ni tebi potrebno....da budes bezobrazna.... :D
A da,vrijedja me duboko,toliko duboko da na znam kako cu dalje nastaviti da zivim :D
Murisno1

Post by Murisno1 »

ok...izvini...novalicko...
nije ni tebi potrebno....da budes bezobrazna....
A da,vrijedja me duboko,toliko duboko da na znam kako cu dalje nastaviti da zivim
haj ba...
ohanite malkice...

nego cujem joksimović nam radi pesmu za evrosong :D
Fair Life

Post by Fair Life »

A wrote:Samo, mislim da je steta upropastiti temu u Opus Dei pricom o romanu za plazu 8) Dan Brown se malo ogrebao o misteriju Opus Dei-a, da malo zacini svoju pricicu, ali nista od onoga sto on iznosi nije informacija, nego cisto naklapanje.
[img]http://www.tportal.hr/imagesT/fset_images/logo50.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=134]Srijeda, 15.02.2006.[/size] wrote:OPUS DEI

Film 'Da Vincijev kod' ne smije uvrijediti katolike

Prelatura Katoličke crkve Opus Dei u srijedu je pozvala producente da u filmskoj ekranizaciji knjige 'Da Vincijev kod' pokušaju izbjeći sve aluzije zbog kojih bi se katolički vjernici mogli naći uvrijeđeni.

Image

RIM - U priopćenju te prelature stoji kako bi poziv trebalo ozbiljno shvatiti, posebno u trenutku kada svi osjećamo bolne posljedice vjerske netolerancije - pri čemu se aludira na val nezadovoljstva muslimanskih vjernika nakon objavljivanja uvredljivih karikatura proroka Muhameda u europskim listovima.

Unatoč tomu što je Opus Dei u stvarnosti sasvim različit od slike koju bi gledatelj mogao steći na temelju filma, ovdje nije riječ o našoj prelaturi, već o slici koju na gledatelja ostavlja cjelokupna Rimokatolička crkva, rekao je glasnogovornik Opus Deija koji je u bestseleru Dana Browna prikazan kao organizacija čiji su pripadnici spremni na hladnokrvna ubojstva kako bi očuvali svoje tajne.

U priopćenju se kaže kako je svrha postojanja Opus Deija pomoći vjernicima da pronađu Boga u radu i svakodnevnom životu te da prelatura ne namjerava bojkotirati film u kojemu će glavnu ulogu igrati Tom Hanks, a počet će se prikazivati 19. svibnja.

Također se navodi kako se mnogi vjernici osjećaju uvrijeđenima zbog nedostatnog poštovanja što ga je knjiga Da Vincijev kod pokazala prema kršćanskoj vjeri.

Hina
četvrtak, 16.02.2006.
Post Reply