Sramote Kršćanstva i Islama!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#601 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by Smrcak15 »

aditon wrote:Meni je sve jasno, kako-šta funkcioniše, međutim ti kao da se lomiš, još nisi na čisto vjeruješ lil ne vjeruješ u Boga. Kažeš da je više dokaza da Bog postoji nego onih protiv te teze. Za vjernika nema kolebanja, ili vjeruješ ili ne.

Što se mene tiče, Bog je produkt straha od nepoznatog, a religija je tu da iskoristi taj strah i vlada masom, dakle, meni je sve jasno, kod mene nema dvojbi.
nebi ja bas rekao da je produkt straha, sta to ima sa strahoom kad gledam u prirodu i vidim tragove njegove kreacije a pogotovo pecat njegovog stvaranja zlatni rez od 1.618 u njegovoj kreaciji, sta to ima veze sa strahom, apsolutno nikakve, znaci samo se namece vjerovanje u postojanje Boga.
a religija je tu da iskoristi taj strah i vlada masom
na koji nacin vlada samnom? osim sto taj strah koji naravno da postoji kod vjernika od BOga i pakla, to ja pretvorim u nesto pozitivno, naprimjer koristim taj strah da ne upadam u zlo, u grijehe, taj strah je mene spasio da ne pijem ne pusim recimo u tinejdzerskim godinama dok mi druga raja nudi to a ja to odbije i nepodpadam pod pritisak grupe upravo zbog tog straha od BOga.

Dali bi ti volio da tvoje dijete osjecaja strah da ne upada u grijehe , naprimjer ne pije ne pusi i ne drogira se, znaci kad osjeca taj strah da ga BOg vidi i moze kazniti u Dzehennemu, ako je dijete ili tinejdzer svjestan toga, ti i zena mozete onda mirno spavati
patriot_1

#602 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

aditon wrote:Stvarno misliš da će to što si sad kopirao neko ovdje pročitati?

Bolje bi ti bilo da malo preispitaš temelje krščanske vjere, a kad shvatiš da je sve samo astrološki i da je ustvari copy/paste nekih ranijih vjerovanja drevnih naroda koji su se molili suncu, onda češ vjerovatno biti razočaran, al šta bi, bolje se i razočarati i spoznati istinu nego u zabludi živjeti.
Koliko je tebi stalo do znanja vidi se i iz ovoga.Tebi je nebitno što su izjavili veliki umovi i osobe koje su iza sebe ostavili traga.Nebitno je pritom što je to C/P.Osobe kao ti vjerovatno će reći da su to laži!To ih čini još plićima.Jer što neki veliki umovi danas govore o Bogu kao realnosti,lako je naći.Ovu izjavu koju si gore ispisao vjerovatno je smislio neki teleban , a to ti je sjelo!Tvoje pravo,ostani u svojoj zabludi,meni ni u džep ni iz džepa.Ja sam u zabludi da Boga nema živio nekoliko godina dok ne shvatih da je to šuplje.To što su neki nekad vjerovali u gluposti(ne svi) nije relavantno zs uzeti stav da je svaka vjera to,glupost.I danas vjeruju mnogi u gluposti od NLO-a ,reptilijana,da je priroda bog , da su nas stvorili vanzemaljci itd.
Postoji samo jedan znanstvenik u povijesti koji je bio nazvan “ikona ateizma” i “prvak ateizma”. Riječ je o dr. Anthonyju Flewu, profesoru filozofije na najpoznatijim svjetskim sveučilištima, autoru brojnih knjiga koje osporavaju religiju, od kojih je najpoznatija “Bog i filozofija” – knjiga koja je imala brojna izdanja.
“Dame i gospodo, poštovani prijatelji, sazvao sam ovu konferenciju za tisak da vas obavijestim kako sam postao religiozan. Pod pritiskom jasnih i nedvosmislenih znanstvenih činjenica morao sam prihvatiti da Bog postoji. U najnovijem izdanju moje knjige ‘Bog i filozofija’ pisat će da su sva moja dosadašnja djela pobijeđena. ”

Šok je bio potpun. Nevjerica nije silazila s lica i usana vojske svjetskih ateista.
https://www.bitno.net/vjera/vodeci-svje ... a-postoji/
aditon

#603 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by aditon »

Smrcak15 wrote:na koji nacin vlada samnom? osim sto taj strah koji naravno da postoji kod vjernika od BOga i pakla, to ja pretvorim u nesto pozitivno, naprimjer koristim taj strah da ne upadam u zlo, u grijehe, taj strah je mene spasio da ne pijem ne pusim recimo u tinejdzerskim godinama dok mi druga raja nudi to a ja to odbije i nepodpadam pod pritisak grupe upravo zbog tog straha od BOga.

Dali bi ti volio da tvoje dijete osjecaja strah da ne upada u grijehe , naprimjer ne pije ne pusi i ne drogira se, znaci kad osjeca taj strah da ga BOg vidi i moze kazniti u Dzehennemu, ako je dijete ili tinejdzer svjestan toga, ti i zena mozete onda mirno spavati
Čekaj, znači ako si nevjernik-ateista/agnostik ili vjernik ali ne islamske vjeroispovijesti, ti si automatski alkoholičar, narkoman i šta sve već?

Ja niti pušim niti pijem, šta čemo sad? Ne treba meni strah ulijevati od Boga da to ne radim. Ne želim da moje dijete osjeća bilo kakav strah, želim da uživa u životu punim plućima. I treba da proba sve, bit će kompletnija ličnost. Roditelji ko roditelji, nikad neće mirno spavati jer uvijek brinu za djecu, pio ili ne, pušio ili ne.

Vidiš da si ti vođen strahom, ne preispitivaš ništa što ti se nalaže, već izmišljaš sebi dokaze da bi vjerovao, da bi opravdao sav taj strah koji se prožima cijelim tvojim tijelom i umom. Pitam se zašto je religijama uvijek bilo potrebno da ulijevaju strah ljudima, da bi isti vjerovali, ako postoje svi ti dokazi, za koje ti mislis da su dokazi. Sve što si ti navodio kao dokaz je jedno veliko NIŠTA. Misliš da si ti pametniji od svih onih koji nisu vjernici ili nisu muslimani. To su sve "dokazi" za lakovjerne a uz to i preplašene ljude. Svi bi bili muslimani i vjernici da su ti "dokazi" ikakvi dokazi.

Ali razlika između mene i tebe je što ti u to slijepo vjeruješ, ne postoji ništa što bi te moglo razuvjeriti drugačije jer ti si taj put odabrao. Ali ja i ne želim da te razuvjeravam niti da ti namćem bilo šta, to je tvoj život, međutim ti i tebi slični također ne bi trebali niti smjeli druge indoktrinirati da idu vašim stopama. A religije i vjernici su to oduvijek radili.
aditon

#604 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by aditon »

patriot_1 wrote:
aditon wrote:Stvarno misliš da će to što si sad kopirao neko ovdje pročitati?

Bolje bi ti bilo da malo preispitaš temelje krščanske vjere, a kad shvatiš da je sve samo astrološki i da je ustvari copy/paste nekih ranijih vjerovanja drevnih naroda koji su se molili suncu, onda češ vjerovatno biti razočaran, al šta bi, bolje se i razočarati i spoznati istinu nego u zabludi živjeti.
Koliko je tebi stalo do znanja vidi se i iz ovoga.Tebi je nebitno što su izjavili veliki umovi i osobe koje su iza sebe ostavili traga.Nebitno je pritom što je to C/P.Osobe kao ti vjerovatno će reći da su to laži!To ih čini još plićima.Jer što neki veliki umovi danas govore o Bogu kao realnosti,lako je naći.Ovu izjavu koju si gore ispisao vjerovatno je smislio neki teleban , a to ti je sjelo!Tvoje pravo,ostani u svojoj zabludi,meni ni u džep ni iz džepa.Ja sam u zabludi da Boga nema živio nekoliko godina dok ne shvatih da je to šuplje.To što su neki nekad vjerovali u gluposti(ne svi) nije relavantno zs uzeti stav da je svaka vjera to,glupost.I danas vjeruju mnogi u gluposti od NLO-a ,reptilijana,da je priroda bog , da su nas stvorili vanzemaljci itd.
Postoji samo jedan znanstvenik u povijesti koji je bio nazvan “ikona ateizma” i “prvak ateizma”. Riječ je o dr. Anthonyju Flewu, profesoru filozofije na najpoznatijim svjetskim sveučilištima, autoru brojnih knjiga koje osporavaju religiju, od kojih je najpoznatija “Bog i filozofija” – knjiga koja je imala brojna izdanja.
“Dame i gospodo, poštovani prijatelji, sazvao sam ovu konferenciju za tisak da vas obavijestim kako sam postao religiozan. Pod pritiskom jasnih i nedvosmislenih znanstvenih činjenica morao sam prihvatiti da Bog postoji. U najnovijem izdanju moje knjige ‘Bog i filozofija’ pisat će da su sva moja dosadašnja djela pobijeđena. ”

Šok je bio potpun. Nevjerica nije silazila s lica i usana vojske svjetskih ateista.
https://www.bitno.net/vjera/vodeci-svje ... a-postoji/
Čuj taliban :lol: što si bolan nacionalista :lol: Ne vjeruješ da je na potpuno astrološkim osnovama zanovano krščanstvo jel?
Neko može biti mislilac ili "veliki um" ali to ne znači da se on oslobodio bogobojaznosti. Oni su kao i ti, samo se plaše nepoznatog. Nemaju dokaz za postojanje Boga. Mogu oni napisati knjigu, biti filozofi, doktori, i šta sve ne, ali na kraju imaš dvije grupe, one kojima je magla prodana i one koji nisu popušili maglu.

Gluposti NLO, alieni i to? Ti misliš da smo mi zaista sami u univerzumu? Ovim ne kažem da smo imali posjete "s vana" jer mi ni za to još niko nije dao valjan dokaz ali ne mogu biti toliko ograničen pa da tvrdim da smo sami... wtf is wrong with you.
Smrcak15

#605 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by Smrcak15 »

aditon wrote:
Smrcak15 wrote:na koji nacin vlada samnom? osim sto taj strah koji naravno da postoji kod vjernika od BOga i pakla, to ja pretvorim u nesto pozitivno, naprimjer koristim taj strah da ne upadam u zlo, u grijehe, taj strah je mene spasio da ne pijem ne pusim recimo u tinejdzerskim godinama dok mi druga raja nudi to a ja to odbije i nepodpadam pod pritisak grupe upravo zbog tog straha od BOga.

Čekaj, znači ako si nevjernik-ateista/agnostik ili vjernik ali ne islamske vjeroispovijesti, ti si automatski alkoholičar, narkoman i šta sve već?

Ja niti pušim niti pijem, šta čemo sad? Ne treba meni strah ulijevati od Boga da to ne radim. Ne želim da moje dijete osjeća bilo kakav strah, želim da uživa u životu punim plućima. I treba da proba sve, bit će kompletnija ličnost. Roditelji ko roditelji, nikad neće mirno spavati jer uvijek brinu za djecu, pio ili ne, pušio ili ne.

Vidiš da si ti vođen strahom, ne preispitivaš ništa što ti se nalaže, već izmišljaš sebi dokaze da bi vjerovao, da bi opravdao sav taj strah koji se prožima cijelim tvojim tijelom i umom. Pitam se zašto je religijama uvijek bilo potrebno da ulijevaju strah ljudima, da bi isti vjerovali, ako postoje svi ti dokazi, za koje ti mislis da su dokazi. Sve što si ti navodio kao dokaz je jedno veliko NIŠTA. Misliš da si ti pametniji od svih onih koji nisu vjernici ili nisu muslimani. To su sve "dokazi" za lakovjerne a uz to i preplašene ljude. Svi bi bili muslimani i vjernici da su ti "dokazi" ikakvi dokazi.

Ali razlika između mene i tebe je što ti u to slijepo vjeruješ, ne postoji ništa što bi te moglo razuvjeriti drugačije jer ti si taj put odabrao. Ali ja i ne želim da te razuvjeravam niti da ti namćem bilo šta, to je tvoj život, međutim ti i tebi slični također ne bi trebali niti smjeli druge indoktrinirati da idu vašim stopama. A religije i vjernici su to oduvijek radili.
nije tacno, kod mene nema slijepog vjerovanja nego sve mora imati svoje dokaze prije nego se vjeruje, a to sto ti mislis da ja slijepo vjerujem to je cista zabluda.
mirzaaa33

#606 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by mirzaaa33 »

Kada bi se mogao uraditi takav društveni eksperiment da se ljudi od rođenja stave u neki poluzatvoreni sistem bez ikakvih dodira sa kulturom i drugim ljudima mogli bi promatrati šta je religija i zbog čega nastaje. Sumnjam da bi spoznali Boga, monoteističkog, odmah već bi prvo nakon nekog vremena izgubljenosti, nemoći, straha imali toteme, boga za ovo, boga za ono.. kao što je bilo i historiji ljudskog roda. :izet:
Naravno, takav eksperiment je nemoguće provesti.
Smrcak15

#607 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by Smrcak15 »

mirzaaa33 wrote:Kada bi se mogao uraditi takav društveni eksperiment da se ljudi od rođenja stave u neki poluzatvoreni sistem bez ikakvih dodira sa kulturom i drugim ljudima mogli bi promatrati šta je religija i zbog čega nastaje. Sumnjam da bi spoznali Boga, monoteističkog, odmah već bi prvo nakon nekog vremena izgubljenosti, nemoći, straha imali toteme, boga za ovo, boga za ono.. kao što je bilo i historiji ljudskog roda. :izet:
nisi nikako upoznat sa naukom momce

davno uradjeno, i upravo potvrdjeno ono sto je Muhammed rekao:

“Svaki sin Ademov (svako dijete) rađa se u fitri (prirodnoj urođenoj vjeri islamu) pa ga njegovi roditelji (svojim odgojem) učine židovom, kršćaninom ili vatro-poklonikom.” (Hadis bilježe Buharija i Muslim)

Dr. Justin Barrett, viši istraživač u Centru za antropologiju i um na Univerzitetu Oxford, tvrdi da djeca imaju predispoziciju da vjeruju u više biće jer pretpostavljaju da je sve na svijetu stvoreno sa svrhom. On tvrdi da mala djeca vjeruju iako ih to niko nije naučio kod kuće ili u školi, čak kaže da bi i ona djeca koja bi odrasla sama na pustom otoku razvila vjeru u Boga...

"Razmatranje naučnih dokaza prikupljenih u posljednjih 10 godina pokazalo je da se mnogo više toga formira tokom razvoja dječijeg mozga nego što smo ranije mislili, uključujući predispoziciju da se svijet posmatra determiniran na način kao da iza svega stoji neko inteligentno biće", rekao je Barrett za "BBC radio 4".

On ukazuje na jednu studiju u kojoj su djeca starosti šest i sedam godina, na pitanje zašto postoje ptice, odgovarala "da stvaraju lijepu muziku" ili "zato da svijet izgleda lijepo". Drugi eksperiment na 12-mjesečnim bebama pokazao je da su one iznenađene filmom u kojem je kotrljajuća lopta naizgled stvorila uredan red kocki iz nasumične gomile.

Barrett ističe da postoje dokazi da djeca stara samo četiri godine shvataju, da iako su neke stvari izgrađene od ljudi, prirodan poredak stvari izgleda drugačije. On također kaže da djeca radije vjeruju u kreacionizam, nego u evoluciju, bez obzira na to šta im kažu učitelji i roditelji.

Izvor: Avaz

Children are born believers in God, academic claims
Children are "born believers" in God and do not simply acquire religious beliefs through indoctrination, according to an academic.
http://www.telegraph.co.uk/news/religio ... laims.html
mirzaaa33

#608 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by mirzaaa33 »

To nema veze sa naukom i onim što sam pisao. :-)
patriot_1

#609 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

mirzaaa33 wrote:Kada bi se mogao uraditi takav društveni eksperiment da se ljudi od rođenja stave u neki poluzatvoreni sistem bez ikakvih dodira sa kulturom i drugim ljudima mogli bi promatrati šta je religija i zbog čega nastaje. Sumnjam da bi spoznali Boga, monoteističkog, odmah već bi prvo nakon nekog vremena izgubljenosti, nemoći, straha imali toteme, boga za ovo, boga za ono.. kao što je bilo i historiji ljudskog roda. :izet:
Kako onda objasniti da ljudi iz svih krajeva zemaljske kugle i iz svih mogućih kultura vjeruju u nekog boga?
Ako nas je Bog stvorio,onda valjda u dubini duše osjećamo potrebu za njim.
Najljepše je to o čovjeku izrazio sv. Augustin na početku svojih Ispovijesti: “Za sebe si nas, o Bože, stvorio, i nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi.”
Da je ideja o Bogu nametnuta,može tvrditi samo čovjek koji "vjeruje" da Bog ne postoji!Vjeruje,dakle nema dokaza!Postoji svemir,u njemu mi,zašto je nemoguće da postoji i On i da je kreator svega?
mirzaaa33

#610 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by mirzaaa33 »

U nekog Boga da, većina vjeruje.
U istog tog Boga većina nije vjerovala prije par hiljada godina.
Nije nametnuta iako se nametala ko što znamo i slom i milom. Ljudi se pitaju, kultura se razvija, evolucija Boga se odvijala kao što se odvijala evolucija čovjeka i njegovog znanja o onome oko sebe.
Ja nisam ni rekao da je nemoguće al ako nešto nije nemoguće ne znači da baš postoji, pogotovo da me neko uvjerava o tome ko, isto kao i ja, ne zna ništa o tom Bogu.
patriot_1

#611 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

mirzaaa33 wrote:U nekog Boga da, većina vjeruje.
U istog tog Boga većina nije vjerovala prije par hiljada godina.
Nije nametnuta iako se nametala ko što znamo i slom i milom. Ljudi se pitaju, kultura se razvija, evolucija Boga se odvijala kao što se odvijala evolucija čovjeka i njegovog znanja o onome oko sebe.
Ja nisam ni rekao da je nemoguće al ako nešto nije nemoguće ne znači da baš postoji, pogotovo da me neko uvjerava o tome ko, isto kao i ja, ne zna ništa o tom Bogu.
Bog je stvorio čovjeka i usadio mu u samu njegovu bit spoznaju da on JEST , ali isti ga može zamjeniti "nebogom" ili ga potpuno odbaciti.I mnogi su si stvorili boga po svojim željama,ili bogove.Valjda su im ti manje zahtjevni.Bog se tijekom povjesti sve više približava čovječanstvu,sve više objavljuje sebe.Najviše preko jednog naroda (Židovskog) a kasnije je sam došao među ljude (Isus) i o Bogu znamo onoliko koliko se sam objavio.
Tko pomno pročita što je Isus činio i učio,znat će o Bogu dovoljno.Dakle,čitajući Bibliju,studrajući teologiju,pročitavši stotinu knjiga o Bogu od pisaca koji o njemu znaju više,slušajući masu svjedočanstava ljudi koji su sa Bogom doživjeli "bliske susrete"(doživljaji koji ukazuju na Božje djelovanje u njihovom životu),mogu reći da o Bogu znam puno više nego ti!No,s druge strane ima dosta područja gdje si se ti više angažirao i učio i tu mogu nešto naučiti od tebe!
mirzaaa33

#612 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by mirzaaa33 »

Dakle, sve što znaš o Bogu je zahvaljujući kulturi, knjigama, ništa direktno pretpostavljam. Dakle, po tom osnovu, direktno, ne znaš Boga ništa više od mene.
Isto tako postoje ljudi koji se bave fenomenom religije i njenim razvojem i koji su pročitali više i od tebe i od mene, i koji Boga drugačije objašnjavaju nego ti. :)
To sve veće otkrivanje Boga neko bi objasnio razvojem kulture i znanja i njihovim gomilanjem.
Npr. neko će objasniti tu evoluciju Boga na način da se hrišćanstvo oslonilo na judaizam radi lakše tranzicije kod ljudi, isto kao i islam što se oslonio radi istih razloga. Praktičnost. Monoteizam se razvio jer je u jednom trenutku postalo jasno da ne postoji bog koji sjedi na oblacima i gađa ljude munjama(neko pametan razmišljao i ideja se raširila, uz splet okolnosti, podučavanjem drugih ili ratovima) pa se moralo pronaći novo stanište za Boga. U nekom metafizičkom, nematerijalnoj realnosti, nama nedokučivoj.Uvijek je religija pomjerala granice i smještala Boga što dalje, po potrebi.
Tu tvrdnju da je Bog stvorio čovjeka i usadio mu znanje o Njemu ne možemo dokazati zar ne? :)
patriot_1

#613 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

mirzaaa33 wrote:
Dakle, sve što znaš o Bogu je zahvaljujući kulturi, knjigama, ništa direktno pretpostavljam. Dakle, po tom osnovu, direktno, ne znaš Boga ništa više od mene.
Neće ić :-D Nakon što sam uzvjerovao,puno puta mi se događalo da kad ga nešto zamolim,dogodi se.To smatram direktnom spoznajom da on jest.
Ali ne uvjek,npr. molio sam se da mi Bog spasi mamu i sestru 91-e ali su ih Srbi ubili.A u tom istom prokletom ratu,molio sam se da Bog spasi mog rođaka u Vukovaru,i (kasnije saznah) baš u tom času kad sam molio,su ga htjeli ubiti četnici no pojavio se njegov oficir iz JNA koji mu je bio nadređeni prije par g. i spasio ga!Upoznao sam ženu kojoj je dijete vrištalo od straha a tek rođeno,bila kod doktora nije pomoglo,onda ode kod hođže i on joj dao neku vodu i zapise,opet ništa pa mi se požalila i ja se pomolim za to dijete pa od tog trenutka dijete mirno spava.Muž joj bio inženjer u JNA i ateist,pružio mi ruku nakon toga i kaže"Ima tu nešto!"Ima toga još puno ali ne vidim smisla nabrajati!Jer,ostaje nedoumica,zašto nekad Bog usliši naše molitve a nekad se ne obistini ono za što smo molili!
Isto tako postoje ljudi koji se bave fenomenom religije i njenim razvojem i koji su pročitali više i od tebe i od mene, i koji Boga drugačije objašnjavaju nego ti. :)
Ok,ali ima ih masu koji isto kao ja doživljavaju Boga!
To sve veće otkrivanje Boga neko bi objasnio razvojem kulture i znanja i njihovim gomilanjem.
Možda ali ima logike i u tome da Bog želi sebe objaviti nama.I tebi!Npr. zar bi tebi bio problem reći "Bože,ako postojiš,objavi mi se?"Ili je tvoja sigurnost u to da ga nema jača od toga da,ako ga ima,dat će ti neki dokaz?Plašiš li se mogućnosti da ipak nisi u pravu i da bi ti se On objavio?

Npr. neko će objasniti tu evoluciju Boga na način da se hrišćanstvo oslonilo na judaizam radi lakše tranzicije kod ljudi, isto kao i islam što se oslonio radi istih razloga. Praktičnost. Monoteizam se razvio jer je u jednom trenutku postalo jasno da ne postoji bog koji sjedi na oblacima i gađa ljude munjama(neko pametan razmišljao i ideja se raširila, uz splet okolnosti, podučavanjem drugih ili ratovima) pa se moralo pronaći novo stanište za Boga. U nekom metafizičkom, nematerijalnoj realnosti, nama nedokučivoj.Uvijek je religija pomjerala granice i smještala Boga što dalje, po potrebi.
Tu tvrdnju da je Bog stvorio čovjeka i usadio mu znanje o Njemu ne možemo dokazati zar ne? :)
Ne možemo ali sve to ide u tom pravcu!
patriot_1

#614 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

mirzaaa33 wrote:Dakle, sve što znaš o Bogu je zahvaljujući kulturi, knjigama, ništa direktno pretpostavljam. Dakle, po tom osnovu, direktno, ne znaš Boga ništa više od mene.
Ajmo "vako",složili bi se oko toga da nauka tj. znanost nezna postoji li Bog ili ne.Složit ćemo se i oko toga da mnogi znanstvenici bijahu vjernici a i danas su.Statistički,puno više njih prije nego danas no to je slika čoječanstva,danas raste ateizam općenito pa i u znanstvenim krugovima.
Jer svi mi konja za trku imamo!Dakle,ja neću reći da je glupo biti nevjernik kao što neki ateisti kažu za nas vjernike.Ateist ima dovoljno argumenata za nevjerovanje ali bome i mi vjernici za vjerovanje!Netko će doći do vjere logičkim razmišljanjem,netko iskustvenim doživljajem,tako i ateist logikom ili će postat ateist zbog doživljenog.Npr. vjernik je i desi mu se kao meni,moli da mu Bog spasi obitelj a u ratu ih ubiju neke spodobe,nebitno koje nacije ili vjere,Srbi,Hrvati ili Muslimani!On odbaci Boga jer eto,da postoji nebi se to desilo!Ja sam ga skoro odbacio dok nisam shvati da Bog s tim nema ništa,nije to njegova volja nego ljudska,čovjek ima mogućnost učiniti zlo ili dobro!Ili recimo,potres,pa nije ga Bog htjeo to je naučno objašnjivo!Grom ubio obitelj a otac slučajno nije bio doma,odbaci Boga jer mu je "streljao" familiju,ali grom je prirodna pojava.Nema Bog veze sa tim.Ovaj svijet je podložan svemu,nije u apsolutnoj Božjoj upravi.On je "distrih",,ni amo ni tamo! :-D
mirzaaa33

#615 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by mirzaaa33 »

patriot_1 wrote: Ajmo "vako",složili bi se oko toga da nauka tj. znanost nezna postoji li Bog ili ne.Složit ćemo se i oko toga da mnogi znanstvenici bijahu vjernici a i danas su.Statistički,puno više njih prije nego danas no to je slika čoječanstva,danas raste ateizam općenito pa i u znanstvenim krugovima.
Jer svi mi konja za trku imamo!Dakle,ja neću reći da je glupo biti nevjernik kao što neki ateisti kažu za nas vjernike.Ateist ima dovoljno argumenata za nevjerovanje ali bome i mi vjernici za vjerovanje!Netko će doći do vjere logičkim razmišljanjem,netko iskustvenim doživljajem,tako i ateist logikom ili će postat ateist zbog doživljenog.Npr. vjernik je i desi mu se kao meni,moli da mu Bog spasi obitelj a u ratu ih ubiju neke spodobe,nebitno koje nacije ili vjere,Srbi,Hrvati ili Muslimani!On odbaci Boga jer eto,da postoji nebi se to desilo!Ja sam ga skoro odbacio dok nisam shvati da Bog s tim nema ništa,nije to njegova volja nego ljudska,čovjek ima mogućnost učiniti zlo ili dobro!Ili recimo,potres,pa nije ga Bog htjeo to je naučno objašnjivo!Grom ubio obitelj a otac slučajno nije bio doma,odbaci Boga jer mu je "streljao" familiju,ali grom je prirodna pojava.Nema Bog veze sa tim.Ovaj svijet je podložan svemu,nije u apsolutnoj Božjoj upravi.On je "distrih",,ni amo ni tamo! :-D
Da, slažemo se da nauka ne zna da li Bog postoji i ne može znati da li postoji Bog ako je već On odlučio da ga se ne može spoznati naukom. Složiti ćemo se i da je glupo nazivati nekog glupim zato što je vjernik ili nevjernik. Nadam se da ćemo se složiti da postoje izuzetno glupi vjernici i ateisti od kojih nažalost neki pišu i ovdje. :mrgreen:
Naravno, glupi po pitanju određene teme.
Ali to nije na religijskoj osnovi ništa.
Nauka se može koristi za npr. pobijanje određenih predstava Boga koje nam serviraju religije, da pokaže da ne može biti takav.

Slažemo se i da niko ne može biti siguran šta mu život nosi, može dobiti ili izgubiti vjeru svako ili skoro svako zbog nekih životnih okolnosti.

Nećemo se složiti oko molitve jer kako si ti došao do spoznaj da Bog postoji zato što ti se nešto ostvarilo tako sam možda ja došao da molio se ili ne molio neke želje mi se ostvare a neke ne, nekad manje a nekad veće. Nisam time došao do zaključka da nema Boga ali sam možda došao bliže zaključku da i ako ga ima onda se ne petlja u naše želje i ne zanimaju ga.
patriot_1

#616 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

="mirzaaa33
Da, slažemo se da nauka ne zna da li Bog postoji i ne može znati da li postoji Bog ako je već On odlučio da ga se ne može spoznati naukom. Složiti ćemo se i da je glupo nazivati nekog glupim zato što je vjernik ili nevjernik. Nadam se da ćemo se složiti da postoje izuzetno glupi vjernici i ateisti od kojih nažalost neki pišu i ovdje. :mrgreen:
Pai naukom neki dođu do njega neki ne!
Naravno, glupi po pitanju određene teme.
Ali to nije na religijskoj osnovi ništa.
Nauka se može koristi za npr. pobijanje određenih predstava Boga koje nam serviraju religije, da pokaže da ne može biti takav.
Nauka je po pitanju kakav je Bog a kakav nije u istoj poziciji kao i dali postoji,potpuno "impotentna".Jer to nije njeno područje!Ona može reći kao i svaki normalan čovjek nešto protiv glupih vjerskih odrednica,,npr da Bog ima bjelu bradu a đavo rogove! :-D
Slažemo se i da niko ne može biti siguran šta mu život nosi, može dobiti ili izgubiti vjeru svako ili skoro svako zbog nekih životnih okolnosti.
Nećemo se složiti oko molitve jer kako si ti došao do spoznaj da Bog postoji zato što ti se nešto ostvarilo tako sam možda ja došao da molio se ili ne molio neke želje mi se ostvare a neke ne, nekad manje a nekad veće. Nisam time došao do zaključka da nema Boga ali sam možda došao bliže zaključku da i ako ga ima onda se ne petlja u naše želje i ne zanimaju ga
.
Ja rekoh da je očito da molitva djeluje,iz mnogih moji iskustava to znam ali i iz iskustva drugih ljudi!Ne uvjek nije ona čarobni štapić!Dakle,ako 10 puta molim Boga da se nešto dogodi(naravno,neko dobro) i to se dogodi 5 ili 6 puta,ili samo jednom,a 4 puta se ne dogodi,nemogu zbog toga reći da Boga nema jer nije uslišio svih mojih 10 molitava!
mirzaaa33

#617 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by mirzaaa33 »

Vjerujem da nisi molio za neka čuda već za stvari koje se dešavaju ljudima na dnevnoj bazi neovisno od meridijana i u što vjeruju i kako i koga mole. Ispravi me ako griješim :mrgreen:
patriot_1

#618 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

mirzaaa33 wrote:Vjerujem da nisi molio za neka čuda već za stvari koje se dešavaju ljudima na dnevnoj bazi neovisno od meridijana i u što vjeruju i kako i koga mole. Ispravi me ako griješim :mrgreen:
Grešiš, npr za vrijeme rata smo odjednom upali u krizu,nije bilo love a dvoje djece,pomolili smo se Bogu supruga i ja i drugi dan u sandučiću našli 100 DM a nije bilo na njoj ime pošaljioca napisano!Nikad nismo saznali otkud pare.Čudo je u tome što se to dogodilo dan nakon molitve.Inače to ne funkcionira tako,da uvjek nakon molitve dobiješ lovu :-D Ali nama je to tada bio dobar znak da Bog misli na nas.Ili ,nju boli glava dva dana i ja stavim ruku na glavu i pomolim se i bol nestane isti čas.Tada.Nekad nije bilo rezultata ali ne prestajemo moliti jer nije svaka molitva uslišana.Ima toga još puno!
Dope_Man

#619 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by Dope_Man »

patriot_1 wrote:
mirzaaa33 wrote:Vjerujem da nisi molio za neka čuda već za stvari koje se dešavaju ljudima na dnevnoj bazi neovisno od meridijana i u što vjeruju i kako i koga mole. Ispravi me ako griješim :mrgreen:
Grešiš, npr za vrijeme rata smo odjednom upali u krizu,nije bilo love a dvoje djece,pomolili smo se Bogu supruga i ja i drugi dan u sandučiću našli 100 DM a nije bilo na njoj ime pošaljioca napisano!Nikad nismo saznali otkud pare.Čudo je u tome što se to dogodilo dan nakon molitve.Inače to ne funkcionira tako,da uvjek nakon molitve dobiješ lovu :-D Ali nama je to tada bio dobar znak da Bog misli na nas.Ili ,nju boli glava dva dana i ja stavim ruku na glavu i pomolim se i bol nestane isti čas.Tada.Nekad nije bilo rezultata ali ne prestajemo moliti jer nije svaka molitva uslišana.Ima toga još puno!
I moja komsinica igra sve moguce nagradne igre, dosta puta dobila, jos vise puta nije dobila. Jel to znaci da su joj igre naklonjene jer je par puta dobila?
Sva raja koju znam visi po cijeli da u kladionicama, dobiju jednom u mjesec pa odmah ''imaju sistem'', znaju kako funkcionise, ''imaju siguricu'' il sta vec. Eto na cemu se zasniva to anegdotalno ''potvrdjivanje'' boga. Radi se o tome da smo kao bica uglavnom predisponirani pa uzimamo u obzir rezultat koji je u skladu sa nasim postojecim kognitivnim shemama, a zanemarujemo onaj koji nije. Eto tako se odrzava i vjera kladionicara da ce dobiti, i vjera vjernika da ce mu se molitva uslisiti.
zagortenej

#620 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by zagortenej »

Image
:D
patriot_1

#621 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

Dope_Man wrote:
patriot_1 wrote:
I moja komsinica igra sve moguce nagradne igre, dosta puta dobila, jos vise puta nije dobila. Jel to znaci da su joj igre naklonjene jer je par puta dobila?
Sva raja koju znam visi po cijeli da u kladionicama, dobiju jednom u mjesec pa odmah ''imaju sistem'', znaju kako funkcionise, ''imaju siguricu'' il sta vec. Eto na cemu se zasniva to anegdotalno ''potvrdjivanje'' boga. Radi se o tome da smo kao bica uglavnom predisponirani pa uzimamo u obzir rezultat koji je u skladu sa nasim postojecim kognitivnim shemama, a zanemarujemo onaj koji nije. Eto tako se odrzava i vjera kladionicara da ce dobiti, i vjera vjernika da ce mu se molitva uslisiti.
Jedno je klađen je a drugo molitva čovjeka u nevolji!
Dok sam radio u aviokompaniji imao sam plaću od preko 8 000 kn.Mogao sam mjesečno bez problema 500 gurnuti na kladu.Dvaput sam u tri g dobio blizu 100 000 kn. I nisam to pripisao Bogu.Ali I gubio sam.Nema Bog sa igrama na sreću ništa.Ja sam naveo da ovo nije jedini slučaj gdje je Bog odgovorio na moju molitvu!
mirzaaa33

#622 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by mirzaaa33 »

Izvini što pitam, ali šta si tražio u sandučiću za vrijeme rata, očekivao si nešto da stigne taj dan?
SamoVasGledam

#623 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by SamoVasGledam »

Afrika je kontinent koji procentualno ima najviše vernika. Zašto Bog ne odgovara na svakodnevne molitve miliona i miliona afričkih muslimana i hrišćana? Zašto dozvoljava da žive u najvećoj bedi i siromaštvu, da gladuju, da umiru od svakojakih boleština, da mnoga deca izumru pre nego što upoznaju svet oko sebe?
patriot_1

#624 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam wrote:Afrika je kontinent koji procentualno ima najviše vernika. Zašto Bog ne odgovara na svakodnevne molitve miliona i miliona afričkih muslimana i hrišćana? Zašto dozvoljava da žive u najvećoj bedi i siromaštvu, da gladuju, da umiru od svakojakih boleština, da mnoga deca izumru pre nego što upoznaju svet oko sebe?
Zašto je svijet u kom živimo pun nepravde i kriminala a imamo pravedne zakone?De mi odgovori matere ti!Zakon ne prisiljava,on usmjerava.
Budući da Bog nije apsolutni gospodar svega što se ovdje događa na zemlji,jer čovjek može po slobodnoj volji činiti što hoće,što bi Bog trebao?Stvoriti robote?BTW I Sotona postoji,narušava Božju volju samo tako!I tebe je sj.... :-D
ABH017

#625 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by ABH017 »

SamoVasGledam wrote:Afrika je kontinent koji procentualno ima najviše vernika. Zašto Bog ne odgovara na svakodnevne molitve miliona i miliona afričkih muslimana i hrišćana? Zašto dozvoljava da žive u najvećoj bedi i siromaštvu, da gladuju, da umiru od svakojakih boleština, da mnoga deca izumru pre nego što upoznaju svet oko sebe?
Ovo mi je najjači argument nevjernika. :-D
Pa šta je trebao? Stvoriti raj/džennet na zemlji po kojemu će hodati roboti, programirani da se ponašaju onako, kako Stvoritelj želi?
Pa On je to već imao. Nije imao potrebu da sve ovo stvara, da bi vidio već viđeno.
Locked