Sramote Kršćanstva i Islama!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
patriot_1

#326 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

choxnox wrote:Opet isti sablon kao i klonovi prije tebe. Apsolutno si ignorisao bit prethodnog posta na koji se nisi niti jednom referencirao:
choxnox wrote: Evo, da prezentujem i ovako. Poredis dakle:
  • Inkvizicija - naredba Crkve (vaseg vrhovnog vjerskog tijela) i koju moraju sprovoditi svi krscani (odnosno njihove nadlezne crkve)
  • Bombas samoubica - cin pojedinca ili manje skupine koji nisu dobili naredbu od Halifata (islamskog vrhovnog vjerskog tijela)
Znaci vase vrhovno vjersko tijelo naredi progon odredjene skupine ljudi po nekom, sada nebitnom osnovu. Prema tome, opravdano je to nazvati krscanskim terorizmom jer su vam vasi prvaci u vjeri to naredili i naredba se odnosi na sve krscane.

Bombas samoubica (koji nije dobio naredbu da se digne u zrak od islamskog vrhovnog vjerskog tijela) iz nekih svojih licni ideala odluci da se digne u zrak i pri tome u smrt odvede 50-60 ljudi. Ovo se ni u kojem slucaju ne moze nazvati islamski terorizam (ili ekstremizam ili bilo sta slicno) nego jednostavno terorizam ili ekstremizam (sta ti vise odgovara) i niposto se ne moze prisivati jednoj cijeloj vjeri.

Kada bombas samoubica od Halifata dobije naredbu da se digne u zrak i ubije jos koga, ja cu prvi ustati i dici svoj glas protiv toga jer bi takvom naredbom ukaljao moju vjeru.
... i pokusavas skrenuti diskusiju sa citiranog na nesto nebitno, kao de da sada malo pricamo o inkviziciji. Opet test, jos jedan fail :thumbup:

patriot_1 wrote:Ta inkvizicija je imala za cilj suzbiti krivovjerje,u što se ona pretvorila,druga je priča!
Ako cemo gledati samo tako da trazimo "pozitivno", a u potpunosti zanemarujuci rezultat koji zapravo ostaje i koji je trajan, onda tvojom logikom mozemo reci:
  • da je Hitler imao za cilj ojacati Nijemce kao naciju, a to sto je pocinio genocid nad Jevrejima i ostalim manjinama je druga prica
  • da je Milosevic imao za cilj okupiti sve Srbe u jednu drzavu, a to sto je pocinio stravicne zlocine i genocid je druga prica
patriot_1 wrote:[Inkvizicija] Nije uglavnom progonila nedužne.
:lol: :run:

patriot_1 wrote:Kažeš,prisile u vjeri ima,,i to je tebi u redu?Zašto čovjek nebi imao slobodu odabira vjere?
Rekoh ti u postu ranije, zasto prelaziti sa savrsenstva na nesto krnjavo, nepotpuno i/ili iskrivljeno?

patriot_1 wrote:Polariziraš"musliman ponudi-nevjernik prihvati ili ne" ,,zar je samo musliman vjernik ,svi ostali nevjernici?
Pa i prvobitni Krscani i prvobitni Jevreji su bili vjernici. Monoteisti. Oni ce uci u Dzennet iliti Raj kao i pravi i iskreni muslimani.

A onda ste zastranili. Evo, odgovori mi samo na dva pitanja:
  • Objasni mi sveto trojstvo?
  • Jel Isusa smatrate bogom ili covjekom?
Kažeš da sam "ignorisao" a onda navodiš kako sam objasnio Inkviziciju!Dake,nisam ignorisao!Samo rekoh da je prvotna namjera bila solidna a pretvorilo se to u veliko zlo!Vodstvo crkve tog doba nije bilo dobro,pa ni crkva kao takva.Nisam to zlo opravdavao<!Ničim!
Prije svega nije to vaša stavar.Nismo progonili (NISU) muslimane nego kršćane koji su zastranili ili napustili vjeru!To je osuđeno,odavno toga više nema!Vi imate inkviziciju i danas!Ako netko napusti Islam,ili nije pravovjerni Musliman,progoniti će ga!Ako se žena uda za Kršćanina,progonit će ju ili čak ubiti!I ti mi se našao , hvaliti Islam a kritizirati Kršćansku inkviziciju!Kako ti meni,tako ja tebi!
Po tebi Islam je savršenstvo,po meni Kršćanstvo je bolje!I kaj ćemo sad?
Dalje,prvi kršćani su vjerovali da je Isus Bog!Toma Isusa nazva:"Gospod moj i BOG moj ,,"A Isus ga ne ispravlja!
Dakle Isus je Bog!
Trojstvo,,,pa mi vjerujemo u jednog Boga koji je TROJEDAN!
RNG_25

#327 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by RNG_25 »

choxnox wrote:Vidis, to je upravo o cemu ja govorim. Poredis inkviziciju i bombasa samoubicu. Crkva je kod vas krscana jelde vrhovno vjersko tijelo? Znaci, sta Crkva kaze to je alfa i omega krscanstva?

Evo, da prezentujem i ovako. Poredis dakle:
  • Inkvizicija - naredba Crkve (vaseg vrhovnog vjerskog tijela) i koju moraju sprovoditi svi krscani (odnosno njihove nadlezne crkve)
  • Bombas samoubica - cin pojedinca ili manje skupine koji nisu dobili naredbu od Halifata (islamskog vrhovnog vjerskog tijela)
[1] Znaci vase vrhovno vjersko tijelo naredi progon odredjene skupine ljudi po nekom, sada nebitnom osnovu. Prema tome, opravdano je to nazvati krscanskim terorizmom jer su vam vasi prvaci u vjeri to naredili i naredba se odnosi na sve krscane.

[2] Bombas samoubica (koji nije dobio naredbu da se digne u zrak od islamskog vrhovnog vjerskog tijela) iz nekih svojih licni ideala odluci da se digne u zrak i pri tome u smrt odvede 50-60 ljudi. Ovo se ni u kojem slucaju ne moze nazvati islamski terorizam (ili ekstremizam ili bilo sta slicno) nego jednostavno terorizam ili ekstremizam (sta ti vise odgovara) i [2] niposto se ne moze prisivati jednoj cijeloj vjeri.

[2] Kada bombas samoubica od Halifata dobije naredbu da se digne u zrak i ubije jos koga, ja cu prvi [3] ustati i dici svoj glas protiv toga jer bi takvom naredbom ukaljao moju vjeru.

Inace, po Islamu prisile "u vjeru" nema, ali "u vjeri" ima. Znas li razliku? Prvo se odnosi na one koji nisu muslimani. [4] Dakle, po Islamu ne mozes nikoga natjerati da prihvati Islam. Na muslimanu je da ponudi, a nevjernik donosi konacnu odluku. Prisile u Islamu ima i tu su naredbe koje se moraju izvrsavati i koje ovom prilikom ne zelim da iznosim posto nisi svario ni ove osnove.
Bolje da nisi ništa ni pokušao "prezentovati"...

[1] Logičke greške, moje omiljene:

Analogno govoreći, katolička Crkva je "vrhovno" tijelo svih kršćana, baš kao što je Islamska zajednica BiH vrhovno tijelo svih muslimana u BiH te, prema tome, stav Islamske zajednice se mora poštovati od strane svih muslimana u BiH? Da, ili ne?

Analogno govoreći, šta katolička Crkva kaže da jeste, to zaista i Bog (Kršćanstvo) kaže tako, baš kao što sve što Islamska zajednica, tj. njen "vrhovni autoritet" (reis) kaže je upravo onako kako i Bog (Islam) kaže? Da, ili ne?

Ili postoji nešto što se zove ljudska greška (svejedno da li je Inkvizivija to bila, jer ovdje to nije moja poenta), pa i kada tu grešku čine navodni "vrhovni autoriteti"?

Dalje, Inkvizicija je bila alat katoličke Crkve, a valjda ti je jasno da je i u to vrijeme kršćanstvo bilo izdijeljeno na brojne frakcije, uključujuć i pravosljavlje.

[2] Da vidim jesam li dobro shvatio:

1. Samoubica se raznese, bez da je dobio naredbu halife (svih muslimana) -> to se ne može pripisati Islamu (vjeri/religiji)
2. Samoubica se raznese, u skladu sa naredbom/preporukom halife -> to se može pripisati Islamu
3. Slijedi da halifa određuje šta je Islam, a šta nije
4. Slijedi da Islam, zapravo, ne postoji kao nešto Božansko, jer je ljudska izmišljotina i konstrukcija.

Ali, posebno mi je zanimljivo [3]. Zašto bi ti, u tom hipotetskom slučaju, "ustao i digao svoj glas", kada sam si prethodno ustvrdio da se tako nešto može pripisati Islamu? Jer, ako vrhovni poglavar (halifa) određuje šta se može, a šta ne može, tj. ako on određuje šta je Islam a šta nije, onda u čemu je problem? Baš kao što papa katoličke Crkve određuje šta je kršćanstvo, a šta nije? Ili ne?

Presmiješno.

[4] Osim onih koje možeš, ne? Npr. svoju djecu?

Također, vrlo je pogodno da se muslimani "vade" na mistični "vrhovni, svemuslimanski" autoritet (halifu), kao da je isti uopšte ikada u historiji Islama postojao, sa izuzetkom prvih sto, dvjesto godina od javljanja Islama. Čak i veliko Osmansko carstvo nije imalo sve muslimane pod svojom kontrolom.

A to da se "halifom" postojalo na brojne i maštovite načine, uključujući i egzekucije svoje rodbine, je također stvar koja nimalo ne mori ljude sa ružičastim naočalama dok se pozivaju na "historiju" Islama.
patriot_1

#328 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

Sarajmen wrote:Mislim da vjera i religijska infrastruktura u suštini nisu isti pojam. Prihvatam realnom činjenicu da ima primjera koji govore da je nešto učinjeno u ime ove ili one vjere, pa zato i ukazah na razlikovanje pojmova vjera od religija. Religijska infrastruktura su sveštenstvo i objekti, oni često znaju da pod okriljem vjere zapravo brane svoj položaj, namećući se kao posrednici između Boga i vjernika.

Poštujem, ali mi nije neophodno posredništvo da bih imao ličnu konekciju sa Gospodarom, uvijek i svugdje.
Nije grijeh jednoga - grijeh svih!
Ima jako dobrih svećenika,uvjek je bilo,dakle,ja kao kršćanin se ograđujem od onih loših,ne svih!
Bog je nepogrešiv,jedino on,svećenici nisu.Kao protestant,(a mi smo uvjek bili kritički raspoloženi prema vjeri,vjernicima i svećenicima :-D )vjerujem da su neki svećenici poput Jude,ne Božji nego đavlovi sluge!Srećom,ima i jako malo ali crkvi,vjernicima,ostalom svećenstvu i Bogu učine više štete nego svi oni dobri svećenici zajedno!U očima nevjernika i vjernika drugih religija!Npr....ima 50 dobrih svećenika,čuda dobrog čine,otvaraju javne kuhinje,domove za starije,utočišta za siromašne,domove za djecu bez roditelja,djele hranu i odjeću i nitko to ne primjećuje od mas medija!Onda neki (polu)svećenik mazne nečiju ženu,muž njen ga uhvati i prebije(s pravom) i eto te vijesti u svim novinama!
arzuhal

#329 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by arzuhal »

Sramote kršćana i muslimana!

Jel?
patriot_1

#330 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

Sarajmen wrote:Drago mi je da ti kao autor ove teme shvataš moj komentar na ispravan način. Ako mogu da zamolim, nemojte da pribjegavate generalizaciji i određene ''sramote'' pripisujete čitavim religijskim ili vjerskim zajednicama.To nije korektan pristup, jer će svako odgovarati samo za sebe i svoja djela i nedjela. Imenujte odgovorne za konkretnu ''sramotu, ma šta ona predstavljala i razmijenite mišljenja o toj konkretnoj ''sramoti'' kao ljudi, apsolutno nebitno da l' sa pozicije vjernika il' onih koji se ne osjećaju tako.
Pa naravno,sramota jednog djela nekih kršćana ne čine sramotnim SVE kršćanstvo!
Isto i Islam,ne mislim da je Islam osramoćen kao takav ,zbog terorizma pojedinaca!
Ono što me čudi,nije adekvatna reakcija sa ove Islamske strane na isti!Imam dojam da se kod mnogih prešutno odobrava!
Jer kao:"To im i treba,napali su Irak,Afganistan,Siriju",,i t d .
No tko ima pravo,pred Bogom i ljudima reći:"Ovo je u redu,rat je,sad je potez na nama!" a diže u zrak civile,žene i djecu,starce???
Kako ti gledaš na to?
Pretpostavljam da si Musliman!

Ma pitam zato jer duboko u sebi osuđujem svako zlo,kršćansko i islamsko!
I nepravdu!
Kao Hrvat,doživio sam da su mi Srbi ubili mamu i sestru 91-e.A kad je bila akcija "Maslenica" ,neki novinar snimio kako naši uhvatiše Srpskog vojnika i tuku ga,do smrti!Suze mi krenule.Jadan čovjek.Možda nije metka opalio!
choxnox

#331 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by choxnox »

patriot_1 wrote:Vi imate inkviziciju i danas!Ako netko napusti Islam,ili nije pravovjerni Musliman,progoniti će ga!
patriot_1 wrote:Ako se žena uda za Kršćanina,progonit će ju ili čak ubiti!
Ovo u Islamu nije ni dozvoljeno, pa ni tacno. Zeni je zabranjeno da se uda za Krscanina (osim ako Krscanin prije toga ne primi Islam). Muskarcu je dozvoljeno da ozeni Krscanku pod uslovom da ona predje na Islam.

Pa talibani ili recimo oni zadrti Turci i Kurdi ubijaju svoje najblize (najcesce sestre) samo zato sto se ona ne uda za nekoga za koga su joj roditelji odlucili. Ti mi navedi samo jedan ajet iz Kur'ana ili jedan hadis koji naredjuje da se to radi. Da ti odmah skratim muke: takvu naredbu u relevantnim islamskih izvorima sigurno neces naci.

Poenta: to sto neko plemenske zakone stavlja iznad vjerskih, nema veze sa vjerom niti se vjeri moze pripisati.

Poenta #2: nemoj plemenske zakone i tradiciju koristiti da sudis vjeri koja sa tim nema apsolutno nikakvih dodirnih tacaka.

To ti je na isti kalup kao i ono sto Bosnjaci od raspada halifata uglavnom nisu htjeli da skoluju zensku djecu kojoj su predodredili "da bude domacica" apsolutno ignorisuci prvu rijec i naredbu koju je Muhammed s.a.w.s primio u pecini Hira: "Ikre!" (Uci!).

Cinjenica: iz petnih zila pokusavate naci dokaze kako je Islam agresivna i teroristicka religija puna nasilja, a svi argumenti govore protiv vas. Cim ti moras mijesati neka uvrnuta tradicionalna uvjerenja i to poturiti kao dokaze za prikazivanje Islam, onda to dovoljno govori o cvrstini vasih argumenata.

Od sada vise ne zelim da vodim besciljne diskusije na ovakav nacin. Ako imas nesto nejasno iz jedinih relevantnih izvora Islama, a to su Kur'an i hadisi, onda to navedi kao argument, a ne ova seljacka prepucavanja na fazon "ciji je duzi".

patriot_1 wrote:Prije svega nije to vaša stavar... I ti mi se našao , hvaliti Islam a kritizirati Kršćansku inkviziciju!
Pa cekaj malo, ti si prvi spomenuo inkviziciju, a ne ja.

patriot_1 wrote:Dalje,prvi kršćani su vjerovali da je Isus Bog!Toma Isusa nazva:"Gospod moj i BOG moj ,,"A Isus ga ne ispravlja!
Dakle Isus je Bog!
Ne bih da ti vadim mast, zaista, ali primjera radi kupis Kur'an u Americi, kupis ga u Evropi, kupis ga na Samu, kupis ga u Aziji i svaki Kur'an je isti. Svaki Kur'an ima isti broj sura (poglavlja), svaki Kur'an ima isti broj stranica, svaki Kur'an ima isti broj redova, svaki Kur'an ima isti raspored harfova (slova), svaki Kur'an ima apsolutno isti sadrzaj koji je pisan na arapskom jeziku i to jeziku koji i dan danas aktivno koristi nekoliko stotina miliona ljudi. Ako neko pogrijesi citajuci Kur'an naglas, uvijek ga neko ko poznaje arapski jezik moze ispraviti i reci da grijesi.

Zbog cega ovo govorim?

Kako mozes biti siguran da je izvor koji navodi: "Toma Isusa nazva:"Gospod moj i BOG moj ,,"A Isus ga ne ispravlja!" tacan i relevantan kada je opcepoznata cinjenica da Biblija ima bezbroj verzija? Koja je prava?
  • Ako su sve prave, zbog cega se onda razlikuju?
  • Ako je jedna ili vise njih pravih, a ostale krive, kako onda znas koja je prava, a koja nije?
Da stvar bude jos gora, na kojem je jeziku Biblija izvorno pisana i na koliko je jezika dalje prepisivana ne bi li se sacuvali spisi? Znas li procitati Bibliju na originalnom jeziku i pismu?

Opet primjera radi. Kur'an je u vrijeme Muhammeda s.a.w.s zapisivan na arapskom jeziku cija je varijanta (fusha, klasicni arapski jezik) i danas apsolutno razumljiva Arapima kako u Tunisu, tako i u Siriji, Arabiji, Kataru, Egiptu itd. I danas fusha varijantu mozes koristiti bilo gdje u arapskom svijetu i svi ce te u potpunosti razumjeti (npr. obrnuto nije slucaj jer svaka arapska drzava ima svoju varijantu arapskog i sebi svojstven fond odredjenog broja rijeci).

patriot_1 wrote:Trojstvo,,,pa mi vjerujemo u jednog Boga koji je TROJEDAN!
Ok, znaci Isus je Bog, a Bog je bozanstvo koje sve zna i koje ne laze, jel tako?

Evo uzimam Evandjelje po Marku koje je jedno od 4 opceprihvacena evandjelja. Poglavlje 13, stih 32 kaze:
"A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac."
Jel ovdje Isus laze (citat nije tacan?) ili ne zna (ne zna kada ce nastupiti dan)?
  • Ako je Isus slagao da je citat tacan, kako onda Bog moze da laze?
  • Ako Isus rekao istinu i zaista ne zna kada ce nastupiti dan, kako onda Bog moze da nesto ne zna?
Dalje, Brojevi 23:19 kaze:
Bog nije čovjek da bi slagao, nije sin Adama da bi se kajao. Zar on kada rekne, a ne učini, zar obeća, pa ne ispuni?
Cekaj malo, "Bog nije covjek"?

I sta kazes, "TROJEDAN"? To je tvoj argument na tvrdnju da je Isus Bog? Rijec koja ne postoji, a ne postoji iz prostog razloga sto nije logicna: ako je nesto tri, kako moze biti jedan? Mogu li tri jabuke biti jedna jabuka?

Jesi li uopce procita ikada Bibliju?
choxnox

#332 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by choxnox »

RNG_25 wrote:
choxnox wrote:[1] Znaci vase vrhovno vjersko tijelo naredi progon odredjene skupine ljudi po nekom, sada nebitnom osnovu. Prema tome, opravdano je to nazvati krscanskim terorizmom jer su vam vasi prvaci u vjeri to naredili i naredba se odnosi na sve krscane.
Analogno govoreći, katolička Crkva je "vrhovno" tijelo svih kršćana, baš kao što je Islamska zajednica BiH vrhovno tijelo svih muslimana u BiH te, prema tome, stav Islamske zajednice se mora poštovati od strane svih muslimana u BiH? Da, ili ne?
Cinjenica #1: Islamsku zajednicu i reisa kao institucije su uspostavili Austrougari s ciljem da u toru okupe muslimane nakon raspada Osmanskog carstva i kao takva nema autoritet da ekskluzivno zastupa prava muslimana u BIH.

Odgovor: Ako uzmemo hipoteticki da cinjenica #1 nije tacna, onda je odgovor "ne".

Cinjenica #2: logicka greska, koje su po tvojim rijecima "omiljene", se nalazi upravo u tvom pitanju.

Obrazlozenje: pokusavas uspostaviti analogiju izmedju Crkve koja je vrhovno tijelo svih krscana (na planeti) i Islamske zajednice koja pokusava da predstavlja vrhovno tijelo muslimana u BIH sto samo po sebi nije logicno jer se ne nalaze na istom nivou. Ukratko, pitanje ti nema smisla.

RNG_25 wrote:Ili postoji nešto što se zove ljudska greška (svejedno da li je Inkvizivija to bila, jer ovdje to nije moja poenta), pa i kada tu grešku čine navodni "vrhovni autoriteti"?
RNG_25 wrote:Dalje, Inkvizicija je bila alat katoličke Crkve, a valjda ti je jasno da je i u to vrijeme kršćanstvo bilo izdijeljeno na brojne frakcije, uključujuć i pravosljavlje.
Ma hajde sad, kao sto rekoh u jednom od prethodnih postova: i Hitler je htio ojacati Njemce kao naciju, ali je usput pocinio genocid. Mir, mir, mir, niko nije kriv. Sta fali sto je pobio 6 miliona Jevreja i ostalih, omakelo se, ljudska greska jbg, hajmo mi sta popit'...

Da, da. Slucajno se eto desio sistematski progon po Crkvu nepodobnih. Kao i Udruzeni Zlocinacki Poduhvat™ tokom kojeg su se Bosnjaci sami ubijali, a onda tako ubijeni sami sebe zakopavali u primarne, sekundarne i Tercijarne™ (patentirali Srbi) grobnice. Ni Hrvatska ni Srbija i Crna Gora nisu izvrsili agresiju na BIH itd. itd. Bajke su ti tamo na podforumu Knjizevnost.

RNG_25 wrote:1. Samoubica se raznese, bez da je dobio naredbu halife (svih muslimana) -> to se ne može pripisati Islamu (vjeri/religiji)
2. Samoubica se raznese, u skladu sa naredbom/preporukom halife -> to se može pripisati Islamu
4. Slijedi da Islam, zapravo, ne postoji kao nešto Božansko, jer je ljudska izmišljotina i konstrukcija.
Informisi se sta je halifa, pa se vrati da diskutujemo. Halifa odredjuje sta ja Islam u slucaju nedoumica i to samo na osnovu relevantnih izvora i u skladu sa Serijatom, a ne na svoju ruku i po svom cejfu. Halifa, odnosno Halifat, je tu da samo sprovodi zakon i nista vise. Halifa ima pravo da donese naredbu u skladu sa zakonom, odnosno Serijatom.

RNG_25 wrote:Ali, posebno mi je zanimljivo [3]. Zašto bi ti, u tom hipotetskom slučaju, "ustao i digao svoj glas", kada sam si prethodno ustvrdio da se tako nešto može pripisati Islamu? Jer, ako vrhovni poglavar (halifa) određuje šta se može, a šta ne može, tj. ako on određuje šta je Islam a šta nije, onda u čemu je problem? Baš kao što papa katoličke Crkve određuje šta je kršćanstvo, a šta nije? Ili ne?
Logika ti pada u vodu jer 3. iz prethodnog tvog recenog nije tacno, pa prema tome slijedi i da ti 4. nije tacno. Ako ti 4. nije tacno, onda znaci da je tvoja tvrdnja "da je Islam ljudska kreacija" netacna, a "da je bozanska kreacija" tacna sto iz 4. automatski znaci da je Islam bozanska kreacija. To ja govorim sve vrijeme, hvala na trudu da to logicki potvrdis.

RNG_25 wrote:
choxnox wrote:[4] Dakle, po Islamu ne mozes nikoga natjerati da prihvati Islam.
Djeca rodjena u muslimanskom braku su takodjer muslimani od rodjenja.

Cinjenica: imas dosta rupa u poznavanju Islama. Da li nehoticno ili s ciljem, ne zanima me previse, ali ovako ispadas k'o padobranac (da ne kazem neku tacnu i daleko uvredljiviju rijec). Tvrdis da je Islam ljudska izmisljotina, a argumenti ti nisu ni priblizno na nivou da vodis diskusiju u tom pravcu.

RNG_25 wrote:Također, vrlo je pogodno da se muslimani "vade" na mistični "vrhovni, svemuslimanski" autoritet (halifu), kao da je isti uopšte ikada u historiji Islama postojao, sa izuzetkom prvih sto, dvjesto godina od javljanja Islama. Čak i veliko Osmansko carstvo nije imalo sve muslimane pod svojom kontrolom.
Izvor?

RNG_25 wrote:A to da se "halifom" postojalo na brojne i maštovite načine, uključujući i egzekucije svoje rodbine, je također stvar koja nimalo ne mori ljude sa ružičastim naočalama dok se pozivaju na "historiju" Islama.
Seriju "Sulejman Velicanstveni" ne mozes uzeti kao relevantan izvor historijskih cinjenica.
patriot_1

#333 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

choxnox

"Ovo u Islamu nije ni dozvoljeno, pa ni tacno. Zeni je zabranjeno da se uda za Krscanina (osim ako Krscanin prije toga ne primi Islam). Muskarcu je dozvoljeno da ozeni Krscanku pod uslovom da ona predje na Islam."

I ovo je kao u redu po tebi?
patriot_1

#334 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

patriot_1 wrote:choxnox

"Ovo u Islamu nije ni dozvoljeno, pa ni tacno. Zeni je zabranjeno da se uda za Krscanina (osim ako Krscanin prije toga ne primi Islam). Muskarcu je dozvoljeno da ozeni Krscanku pod uslovom da ona predje na Islam."

I ovo je kao u redu po tebi?
"Cekaj malo, "Bog nije covjek"?

"I sta kazes, "TROJEDAN"? To je tvoj argument na tvrdnju da je Isus Bog? Rijec koja ne postoji, a ne postoji iz prostog razloga sto nije logicna: ako je nesto tri, kako moze biti jedan? Mogu li tri jabuke biti jedna jabuka?"

Izaija 9,1-3.5-6
Sin nam je darovan.

Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu. Ti si radost umnožio, uvećao veselje, i oni se pred tobom raduju kao što se žetvi raduju žeteoci, kao što kliču koji dijele plijen. Jer teški jaram njegov, batinu plećâ njegovih, šibu njegova goniča slomio si ko u dan midjanski. Jer dijete nam se rodilo, sin nam je darovan; na plećima njegovim vlast je i nazvan je imenom: “Savjetnik čudesni, Bog silni, Otac vječni, Knez mira” – da poraste vlast i mir bez kraja na prijestolju Davidovu i u kraljevstvu njegovu te se učvrsti i utvrdi u pravu i pravednosti od sada pa dovijeka. Privržena ljubav Gospodina nad vojskama to će učiniti!

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kada dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana njegovi učenici bijahu opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!«
Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus:
»Budući da si me vidio, povjerovao si.
Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«
patriot_1

#335 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

choxnox

"Kako mozes biti siguran da je izvor koji navodi: "Toma Isusa nazva:"Gospod moj i BOG moj ,,"A Isus ga ne ispravlja!" tacan i relevantan kada je opcepoznata cinjenica da Biblija ima bezbroj verzija? Koja je prava?"

Ovoje debela laž,ja imam 5 različitih prevoda i svi su isti!
RNG_25

#336 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by RNG_25 »

choxnox wrote:
RNG_25 wrote:
choxnox wrote:[1] Znaci vase vrhovno vjersko tijelo naredi progon odredjene skupine ljudi po nekom, sada nebitnom osnovu. Prema tome, opravdano je to nazvati krscanskim terorizmom jer su vam vasi prvaci u vjeri to naredili i naredba se odnosi na sve krscane.
[1] Cinjenica #1: Islamsku zajednicu i reisa kao institucije su uspostavili Austrougari s ciljem da u toru okupe muslimane nakon raspada Osmanskog carstva i kao takva nema autoritet da ekskluzivno zastupa prava muslimana u BIH.

Odgovor: Ako uzmemo hipoteticki da cinjenica #1 nije tacna, onda je odgovor "ne".

Cinjenica #2: logicka greska, koje su po tvojim rijecima "omiljene", se nalazi upravo u tvom pitanju.

[2] Obrazlozenje: pokusavas uspostaviti analogiju izmedju Crkve koja je vrhovno tijelo svih krscana (na planeti) i Islamske zajednice koja pokusava da predstavlja vrhovno tijelo muslimana u BIH sto samo po sebi nije logicno jer se ne nalaze na istom nivou. Ukratko, pitanje ti nema smisla.

RNG_25 wrote:Ili postoji nešto što se zove ljudska greška (svejedno da li je Inkvizivija to bila, jer ovdje to nije moja poenta), pa i kada tu grešku čine navodni "vrhovni autoriteti"?
RNG_25 wrote:Dalje, Inkvizicija je bila alat katoličke Crkve, a valjda ti je jasno da je i u to vrijeme kršćanstvo bilo izdijeljeno na brojne frakcije, uključujuć i pravosljavlje.
[3] Ma hajde sad, kao sto rekoh u jednom od prethodnih postova: i Hitler je htio ojacati Njemce kao naciju, ali je usput pocinio genocid. Mir, mir, mir, niko nije kriv. Sta fali sto je pobio 6 miliona Jevreja i ostalih, omakelo se, ljudska greska jbg, hajmo mi sta popit'...

Da, da. Slucajno se eto desio sistematski progon po Crkvu nepodobnih. Kao i Udruzeni Zlocinacki Poduhvat™ tokom kojeg su se Bosnjaci sami ubijali, a onda tako ubijeni sami sebe zakopavali u primarne, sekundarne i Tercijarne™ (patentirali Srbi) grobnice. Ni Hrvatska ni Srbija i Crna Gora nisu izvrsili agresiju na BIH itd. itd. Bajke su ti tamo na podforumu Knjizevnost.

RNG_25 wrote:1. Samoubica se raznese, bez da je dobio naredbu halife (svih muslimana) -> to se ne može pripisati Islamu (vjeri/religiji)
[4] Informisi se sta je halifa, pa se vrati da diskutujemo. Halifa odredjuje sta ja Islam u slucaju nedoumica i to samo na osnovu relevantnih izvora i u skladu sa Serijatom, a ne na svoju ruku i po svom cejfu. Halifa, odnosno Halifat, je tu da samo sprovodi zakon i nista vise. Halifa ima pravo da donese naredbu u skladu sa zakonom, odnosno Serijatom.

RNG_25 wrote:Ali, posebno mi je zanimljivo [3]. Zašto bi ti, u tom hipotetskom slučaju, "ustao i digao svoj glas", kada sam si prethodno ustvrdio da se tako nešto može pripisati Islamu? Jer, ako vrhovni poglavar (halifa) određuje šta se može, a šta ne može, tj. ako on određuje šta je Islam a šta nije, onda u čemu je problem? Baš kao što papa katoličke Crkve određuje šta je kršćanstvo, a šta nije? Ili ne?
Logika ti pada u vodu jer 3. iz prethodnog tvog recenog nije tacno, pa prema tome slijedi i da ti 4. nije tacno. Ako ti 4. nije tacno, onda znaci da je tvoja tvrdnja "da je Islam ljudska kreacija" netacna, a "da je bozanska kreacija" tacna sto iz 4. automatski znaci da je Islam bozanska kreacija. To ja govorim sve vrijeme, hvala na trudu da to logicki potvrdis.

RNG_25 wrote:
choxnox wrote:[4] Dakle, po Islamu ne mozes nikoga natjerati da prihvati Islam.
[5] Djeca rodjena u muslimanskom braku su takodjer muslimani od rodjenja.

Cinjenica: imas dosta rupa u poznavanju Islama. Da li nehoticno ili s ciljem, ne zanima me previse, ali ovako ispadas k'o padobranac (da ne kazem neku tacnu i daleko uvredljiviju rijec). Tvrdis da je Islam ljudska izmisljotina, a argumenti ti nisu ni priblizno na nivou da vodis diskusiju u tom pravcu.

RNG_25 wrote:Također, vrlo je pogodno da se muslimani "vade" na mistični "vrhovni, svemuslimanski" autoritet (halifu), kao da je isti uopšte ikada u historiji Islama postojao, sa izuzetkom prvih sto, dvjesto godina od javljanja Islama. Čak i veliko Osmansko carstvo nije imalo sve muslimane pod svojom kontrolom.
[6] Izvor?

RNG_25 wrote:A to da se "halifom" postojalo na brojne i maštovite načine, uključujući i egzekucije svoje rodbine, je također stvar koja nimalo ne mori ljude sa ružičastim naočalama dok se pozivaju na "historiju" Islama.
Seriju [7] "Sulejman Velicanstveni" ne mozes uzeti kao relevantan izvor historijskih cinjenica.
[1] Za razliku od Katoličke Crkve koja je demokratski uspostavljena i izabrana? Šta ti je ovdje poenta? IZ BiH podržava velika većina muslimana u BiH, sasvim analogno Katoličkoj Crkvi i većini katolika (ali ne nužno i većini kršćana).

[2] O kojoj Crkvi ovdje pričamo? Valjda ti je jasno da ne postoji jedno univerzalno tijelo zvano Crkva za sve kršćane, već su i tu prisutne varijacije i frakcije. Pa ortodoksija ne priznaje papu i katoličku Crkvu, kao svoj autoritet, zadnji put kad sam provjerio. A šta li tek sa drugim, manjim frakcijama.

[3] Ah, Goodwin-ov zakon već? Čim se laćaš Hitlera i sličnih logičkih greški skretanja pažnje na sporedne stvari jasno je da gubiš argument, mada meni nije cilj niti imam korist od "dobivanja argumenta".

Dalje, uoči da ja nisam ni spomenuo da je išta bilo slučajno. Greške mogu biti slučajne, ali mogu biti i ciljane loše stvari koje su greške u smislu da nije tako potrebno niti poželjno raditi. Što opet ništa ne mijenja. Inkvizicija je imala i dobrih i loših stvari, a moj lični stav prema istoj je negativan, dobrim stvarima unatoč. Valjda je sada jasno...

[4] A ko uspostavlja zakon? Bog? Valjda ti je jasno da je čovjek taj koji donosi i *sprovodi* zakone. Također, da je Islam religija tako oslobođena "nedoumica", ne bi bilo silnog sranja koje se pod okriljem istog radilo, klanje Poslanikove porodice uključeno. Uostalom, argument je bio da ti izjednačavaš Crkvu sa Bogom, što ni sama Crkva ne čini, dok s druge strane fino razdvajaš Islamske autoritete od Kur'ana i Islama. Dvostruki aršini, ukratko.

Dalje je priča o "logici"... šta reć?

[5] Ah da, "rođena kao muslimani". Ja ne tvrdim da je Islam ljudska izmišljotina. Bar ne više od bilo čega u šta ljudi vjeruju, ili šta ljudi znaju. Međutim, argument je bio po pitanju izbora. Ili daj svima izbor, ili nemoj implicirati izbor tamo gdje ne postoji. Fetus, novorođenče i dijete nisu ništa izabrali, nego im je to nametnuto, bez obzira kako ćemo posmatrati to nametanje - kao dobro, ili loše.

Dalje, hadisi na koje se pozivaš da impliciraš "rođeni kao muslimani" nisu baš jednoznačni. Prirodna vjera je jedno, Islam kao religija drugo. A hadisi (neki) spominju da su djeca rođena u "prirodnoj vjeri". Nije valjda da smatraš kako svaka današnja varijacija Islama, uključujući i barbare 21. stoljeća, smatraš odrazom te prirodne vjere? Jer to bi bilo presmiješno.

[6] Izvor čega? Pa nije Osmansko carstvo se protezalo od Papue Nove Gvineje do Senegala i dalje.

A o ranim raskolima u Islamu, tipa Šije/Sunije da i ne govorim. Da, kao da će npr. Šije prihvatiti nekog ubicu Poslanikove porodice za halifu. Presmiješno. Osim, naravno, ako ne smatraš Šije muslimanima, ali kako nije tvoje da tako nešto odlučuješ, te kako svakako je čak i među Sunijskim učenjacima dominantno mišljenje da isti jesu muslimani (ne da i njihovo mišljenje išta potvrđuje ili demantuje), onda bi bilo još smješnije da tako nešto tvrdiš. Ako bi tvrdio.

[7] Argument za šta? Mislio sam da su te stvari poznate... Usput, nema ništa "veličanstveno" u liku tog čovjeka...
patriot_1

#337 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

Papa i vodstvo Katoličke crkve nisu "vrhovno tjelo svih kršćana" kako neko napisa!
Kršćani nisu samo Katolici nego i Pravoslavci i Protestanti!
A oni baš ne drže jako do Pape!
Zanimljivo mi je bilo otkriće da Protestanata ima više nego Pravoslavaca(tko bi rekao) :-D
Vezano uz temu,i to je sramota nas kršćana,ta razdjeljenost!
Iako,osobno ne vidim da je to problem ukoliko Katolik Pravoslavca smatra bratom u vjeri ili Protestant oba!
Kao najmlađa crkva unutar kršćanstva!
choxnox

#338 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by choxnox »

patriot_1 wrote:imam 5 različitih prevoda i svi su isti
Ovo me podsjeti na onaj vic kad je Mujo otisao negdje vani i prvi put probao bananu. Kada se vratio u BIH objasnjava Sulji kakvo je voce jeo ali nikako da mu objasni kako treba pa na kraju upita Sulju: "Jel znas kakva je jabuka?". Ovaj mu odgovori potvrdno na sta mu Mujo rece: "E pa ovo nije ni slicno."

"Razlicito, a sve isto" -> logika = 0. Doduse, nakon onog "trojedan" ovo je kao slag na tortu. OK, kako ti kazes, pobijedio si :lol:

Da te ne citiram vise jer diskusija sa tobom vec postaje isprazna, besmislena i vrtimo se bezveze u krug, uz duzno postovanje i bez uvrede. Ostaj mi pozdravljen sa svojim "istim razlicitim prevodima o trojednom bozanstvu" :lol:
choxnox

#339 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by choxnox »

RNG_25 wrote:...
Toliko si spiskao sati na forumu vodeci besmislene diskusije, a jos nisi naucio kako se forum koristi. "Citati" se ne navode sa [1], [2] itd. nego "quotanjem". Nije ti ovo naucni rad pa da numerises reference, ionako te tesko pratiti sta je pisac htio da kaze.

Za diskusiju je nebitno da li govorimo o pravoslavnoj, katolickoj ili nekoj drugoj Crkvi. Poenta je bila uloga tog tijela za krscanstvo odnosno katolicanstvo, pravoslavlje itd.

Analogija sa Hitlerom je bila ne bi li malo bolje razumio kako ti argumenti stoje na klimavim nogama. Medjutim, ocito bez efekta. Cuj "inkvizicija je bila ljudska greska, pa hajmo joj oprostiti rezultat" (karikiram, ako ni to ne kontas).

Islam fetusima i novorodjencadima nije nametnut. Od Boga nema nista "nametnuto" ("nametnuti" kao rijec ima negativne konotacije). I Jovan i Ante se rode kao muslimani, a onda ih roditelji pokrste cime prestaju biti muslimani.

Oho, hoces malo da pricamo o siitima? Moze, jedna od meni omiljenih tema. Siizam nije "nedoumica" nego cisto zastranjivanje od vjere. Neko ko kaze da je Dzibril pogrijesio (a koji je poslat od Boga), pa je objavu greskom umjesto Aliji r.a. dostavio Muhammedu s.a.w.s ne moze biti musliman. Gotovo. Kraj price. Krizaj, pecati, sljedeci.

Siizam kao i krscanstvo ima vise frakcija. Neki su najblizi Islamu, a neki opet slave svece, a sto su preuzeli od krscana. Siiti sami svojim izborom ne zele biti dio Islama, pa tako imaju "svoj Kur'an", "svoje svetce (imame)" itd. Npr. Jusuf Karadawi je veliki dio svog zivota posvetio zblizavanju sunnita i siita i na kraju je covjek odustao. Valjda znas ko je Jusuf Karadawi?
RNG_25

#340 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by RNG_25 »

choxnox wrote:
Toliko si spiskao sati na forumu vodeci besmislene diskusije, a jos nisi naucio kako se forum koristi. "Citati" se ne navode sa [1], [2] itd. nego "quotanjem". Nije ti ovo naucni rad pa da numerises reference, ionako te tesko pratiti sta je pisac htio da kaze.

[1] Za diskusiju je nebitno da li govorimo o pravoslavnoj, katolickoj ili nekoj drugoj Crkvi. Poenta je bila uloga tog tijela za krscanstvo odnosno katolicanstvo, pravoslavlje itd.

Analogija sa Hitlerom je bila ne bi li malo bolje razumio kako ti argumenti stoje na klimavim nogama. [2] Medjutim, ocito bez efekta. Cuj "inkvizicija je bila ljudska greska, pa hajmo joj oprostiti rezultat" (karikiram, ako ni to ne kontas).

[3] Islam fetusima i novorodjencadima nije nametnut. Od Boga nema nista "nametnuto" ("nametnuti" kao rijec ima negativne konotacije). I Jovan i Ante se rode kao muslimani, a onda ih roditelji pokrste cime prestaju biti muslimani.

Oho, hoces malo da pricamo o siitima? Moze, jedna od meni omiljenih tema. Siizam nije "nedoumica" nego cisto zastranjivanje od vjere. Neko ko kaze da je Dzibril pogrijesio (a koji je poslat od Boga), pa je objavu greskom umjesto Aliji r.a. dostavio Muhammedu s.a.w.s ne moze biti musliman. Gotovo. Kraj price. Krizaj, pecati, sljedeci.

Siizam kao i krscanstvo ima vise frakcija. Neki su najblizi Islamu, a neki opet slave svece, a sto su preuzeli od krscana. Siiti sami svojim izborom ne zele biti dio Islama, pa tako imaju "svoj Kur'an", "svoje svetce (imame)" itd. Npr. Jusuf Karadawi je veliki dio svog zivota posvetio zblizavanju sunnita i siita i na kraju je covjek odustao. Valjda znas ko je Jusuf Karadawi?
Ja forum koristim kako meni paše, a ne mogu pomoći nikom kome to smeta. Niti želim.

[1] Osnovna poenta svega jeste da bilo kakav ljudski autoritet, pa i vjerski (Crkva, a definitivno i halifa), nisu otjelovljenje vjere/religije. Kako svaki ljudski autoritet može činiti greške, onda je valjda jasno da to ne mora imati veze sa onim šta je cjelokupna religija i cjelokupnost religije. Ne možeš tvrditi da je Kršćanstvo loše zato jer je Crkva učinila nešto loše, baš kao što nećeš tvrditi za Islam da je loš zato jer određena grupa muslimana čini nešto loše iako se ta ista grupa muslimana poziva na opštepoznate i prihvaćene ajete i hadise. To što ta grupa ne vlada svim muslimanima nije zato jer su u krivu, već je zato jer nemaju političku i vojnu moć za tako nešto. Baš kao što jedno Osmansko carstvo, sa svojim vladarem kojeg su neki zvali halifom, nije imalo kapaciteta da vlada Perzijom. Ili jugoistočnom Azijom. I baš kao što niti jedna Crkva, bilo katolička ili pravoslavna, nije imala utjecaja na sve kršćane.

[2] Ništa onda, možemo reći da je inkvizicija "Božijih ruku djelo", mislim da bi to bilo prikladno. Uostalom, kao što rekoh, nije riječ o "opraštanju" ikome išta, već o nečemu drugom, vezanom za [1].

[3] I kako je onda Kršćanstvo "nametnuto" tom Jovanu? Obzirom da Jovo pojma nema o Allahu, poslaniku Muhammedu, 5 dnevnih namaza i dr.? Šta mu preostaje doli da prihvati učenja svojih roditelja, koji ga uče tome obično u iskrenoj nadi da je to dobro za njega? Po čemu bi dijete koje blage veze nema o Kur'anu i šta tamo piše trebalo da zna ili uopšte percipira da mu se nešto "nameće"?

Još jednom koristiš odvojenu argumentaciju za istu stvar. Po tebi, djetetu muslimana se ništa ne nameće jer... je Islam prava vjera. S druge strane, djetetu kršćana se nameće Kršćanstvo jer je isto protivno Islamu. Osim, naravno, što je to već pozivanje na svoju vjeru, što ti nije nikakav argument (NAPOMENA: OK, ustvari jeste argument. Međutim, daljnja tvoja argumentacija je pogrešna, jer na inicijalno ispravan argument, a to je vjera, dalje vezuješ neispravan argument, a to je da postoji neka vrsta specijalne prisile u jednom slučaju, koja je odsutna u drugom. Moglo bi se više ovdje reći, ali sad mi mrsko). A s druge strane, čisto praktično i realno gledano, niti u jednom od ta dva slučaja se dijete ništa ne pita, nego se od istog OČEKUJE da prihvati učenja roditelja. U suprotnom kazna. Uostalom, kao što rekoh, evo imamo primjer ISIS-Islama, bez sumnje "prirodne" vjere za čovjeka, ne?

Dakle, ukratko, "argument" ti se doslovno svodi na tvoje vjerovanje: "Islam je prirodna vjera, Islam je prava vjera, ostalo je laž". Pri čemu se samo još trebaš dogovoriti sa 70+ frakcija koja to verzija Islama je, zapravo, "prirodna vjera".

A mene ne zanima šiizam, baš kao ni sunizam, nego samo sam se osvrnuo na šta *tvoji* vjerski autoriteti kažu o istima (a to je da su većina muslimani)... osim ako nisu tvoji, što bi naravno opet bilo zgodno za tebe, ali ne i za tvoju argumentaciju i konzistentnost.
dustaban

#341 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by dustaban »

Najveca sramota i krscanstva i islama je... sto se za ovih par hiljada godina nisu dogovorili koja je religija prava.
A dokle god postoji vise religija to znaci da ne valja nijedna!

Svi su religionari isti, jednako im daleki i bog i ateisti!
:mrgreen:
choxnox

#342 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by choxnox »

Imas stav o Islamu isto kada sa Zemlje gledas zvijezdu, pa se tebi cini da je ona samo svijetla tacka na nebu, a zapravo je nebesko tijelo (najcesce sfericno) ili "slika" nebeskog tijela. Ti sa Zemlje nemas predstave kakvo zvijezda zapravo izgleda, ali tebi se cini da je samo svijetla tacka.

Zasto ovo govorim?

Zbog tvog plitkog i prostog razmisljanja da postoji vise vrsta Islama. Islam nije kao druge religije (koje smo vec spominjali i necemo ih vise degradirati) gdje nesto moze biti ovako, a nesto moze biti onako - u zavisnosti kako ko tumaci (ili jos gore prevodi). Islam je religija u kojoj je sasvim jasno definisano sta se smije, a sta ne i u kojoj nema prostora za dvosmislenost.

Poenta: Islam je samo jedan. Ne postoji "bosanski Islam", "tradicionalni Islam", "ISILov Islam", "nas Islam", "vas Islam" i slicne debilne gluposti.

Nema svako istu "pocetnu tacku". Neko se rodi u muslimanskoj porodici, neko u krscanskoj, neko se rodi kao invalid, neko se rodi, pa odmah umre itd. Zato je Bog vecini ljudi dao mogucnost razmisljanja. Bog nece kazniti onoga ko u neznanju nesto uradi, ali ako je do Jovana stigla informacija da postoji Islam kao posljednja (i usavrsena) religija koju je Bog poslao medju ljude i svojom voljom odluci da tu informaciju ignorise ili jos gore ako "zbog tradicije svojih predaka" odluci da ucini stetu Islamu ili muslimanima (koliko je samo takvih Jovana bilo u posljednjih 100 godina na podrucju Balkana, a narocito sa desne obale Drine...) onda ce Jovan da odgovara za svoja (ne)djela. Veliki je broj i muslimana koji ce zavrsiti sa takvim Jovanom jer su rodjeni u Islamu, a svjesno su zanemarili obaveze.

Ta "grupa muslimana" na koje referenciras i koji se kao pridrzavaju ajeta i hadisa i koji nisu "glavni" jer nemaju politicku i vojnu moc nikada nece biti vecina jer pogresno tumace izvore. Posto vidim da si kao nacitan na tu temu, de mi par ajeta i hadisa na koje se oni pozivaju, a za koje smatras da ih pravilno tumace i da su prema tome tebi oni predstavnici Islama odnosno da imaju takav autoritet da ti kazes kako je to zapravo Islam sto oni cine (narocito zbog ovog tvog "ISIS-Islam").

Bio je onaj neki video sa LiveLeak-a gdje je neki nas retard otisao da se bori sa ISILom i sad kao on porucuje muslimanima u BIH kako treba da ubijaju nevjernike, da ih truju stavljajuci im otrov u pice i tako slicne retardirane stvari. Ja bih doticnog htio da upitam gdje je to Muhammed s.a.w.s naredio, preporucio, sugerisao ili bilo sta drugo da se truju drugi ljudi ili narocito nevjernici?

Eto, mozes mi i ti to potraziti posto vidim da si u tom fazonu trazenja dokaza protiv Islama. Nadji mi to u vjerodostojnim islamskim izvorima i kada potvrdim vjerodostojnost ja cu se ovdje javno odreci Islama.

Kako onda mozes reci da postoji "ISIS Islam" ili jos gore da je ono sto ISIL radi zapravo Islam?
dustaban

#343 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by dustaban »

@choknox,

ovakve nebuloze obicno ismijavam, ali evo da ti se sad ipak obratim ozbiljno.

Dakle, po ovoj tvojoj prici i uprosceno kazano, svaki nemusliman ("Jovan") koji sretne islam a ne prihvati ga... ide u pakao. Da ga nije sreo sve bi bilo u redu.

A ja moram primjetiti sljedece - Nikola Tesla se takodje nekad i negdje susreo sa islamom. I, kao sto znamo, nije ga prihvatio (jebiga Tesla sam si kriv)!

Ali ja tebe molim da o tom susretu Tesle i islama razmislis malo sire i pitam te - Ko je tu vise poprimio od onoga drugog?! Tesla od Islama ili Islam od Tesle ?!

Ja bih rekao da se danasnji islam podobro navukao na Teslinu struju!

;-)
patriot_1

#344 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

dustaban wrote:Najveca sramota i krscanstva i islama je... sto se za ovih par hiljada godina nisu dogovorili koja je religija prava.

Gdje je tu logika?
Npr. imaš neki gradić na gori,nekoliko puteva vode do njega!Zar bi samo jedan trebalo ostaviti a na ostale staviti balvane?
patriot_1

#345 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

Sarajmen wrote:Mislim da vjera i religijska infrastruktura u suštini nisu isti pojam. Prihvatam realnom činjenicu da ima primjera koji govore da je nešto učinjeno u ime ove ili one vjere, pa zato i ukazah na razlikovanje pojmova vjera od religija. Religijska infrastruktura su sveštenstvo i objekti, oni često znaju da pod okriljem vjere zapravo brane svoj položaj, namećući se kao posrednici između Boga i vjernika.
Poštujem, ali mi nije neophodno posredništvo da bih imao ličnu konekciju sa Gospodarom, uvijek i svugdje
.
Zanimljivo,
patriot_1

#346 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

choxnox wrote:
patriot_1 wrote:imam 5 različitih prevoda i svi su isti
Ovo me podsjeti na onaj vic kad je Mujo otisao negdje vani i prvi put probao bananu. Kada se vratio u BIH objasnjava Sulji kakvo je voce jeo ali nikako da mu objasni kako treba pa na kraju upita Sulju: "Jel znas kakva je jabuka?". Ovaj mu odgovori potvrdno na sta mu Mujo rece: "E pa ovo nije ni slicno."

"Razlicito, a sve isto" -> logika = 0. Doduse, nakon onog "trojedan" ovo je kao slag na tortu. OK, kako ti kazes, pobijedio si :lol:

Da te ne citiram vise jer diskusija sa tobom vec postaje isprazna, besmislena i vrtimo se bezveze u krug, uz duzno postovanje i bez uvrede. Ostaj mi pozdravljen sa svojim "istim razlicitim prevodima o trojednom bozanstvu" :lol:
Zanimljivo,ja napišem da su svi prevodi Biblije isti a ti petljaš bezvezarije,bez argumenata!
dustaban

#347 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by dustaban »

patriot_1 wrote:
dustaban wrote:Najveca sramota i krscanstva i islama je... sto se za ovih par hiljada godina nisu dogovorili koja je religija prava.

Gdje je tu logika?
Npr. imaš neki gradić na gori,nekoliko puteva vode do njega!Zar bi samo jedan trebalo ostaviti a na ostale staviti balvane?
Evo da nastavim tvojim alegorijama...
Fazon je u tome sto niko nijednim od tih putica nije dosao do gradica na gori, ali svi tvrde da je njegov putic pravi!
Cak sta vise tvrde da ko ne ide njihovim puticem, ne samo da nece doci do gradica na gori, nego ce da gori!
:-)
Ama religija je prica o puticima, ne o gradicu na gori! Zato stalno i tvrdim treba razdvojiti boga i religiju. Tj. gradic na gori je jedno a putici do njega nesto sasvim drugo. Uostalom, do tog gradica se moze doci i sumom, ko zna hodati. Za putice sam cak ubjedjen da nijedan ne vodi do gradica na gori!
:wink:
choxnox

#348 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by choxnox »

dustaban wrote:... ovakve nebuloze obicno ismijavam ...
Ko se zadnji smije, nije skont'o vic. Treba li ponovo ispricati?

Tipicno za prosjecno inteligentne islamofobe i/ili teofobe, jedini argumenti su vam ajeti, hadisi i izjave izvuceni iz konteksta. Cestitam, tek si prosjecno inteligentan.

Moj primjer sa Jovanom si izvukao iz konteksta, kao i po obicaju. Nigdje nisam napisao da ce Jovan definitivno zavrsiti u paklu, nego je primjer bio tu da pojasni nesto sasvim drugo.

To sto se Islam pojavio prije 1400 godina ne znaci da treba ostati u tom periodu, odnosno ne znaci da muslimani treba da zive kao amisi i ne prihvate pozitivne stvari... A sta mislis ko je dao znanje tom tvom Nikoli Tesli?

Ma hajde, uostalom me ni ne zanima sta mislis, koga briga... Nego nastavi se ti ismijavati, sa ovog svijeta cemo otici i ti i ja, pa cemo vidjet ko ce sta poznjeti :)
ABH017

#349 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by ABH017 »

patriot_1 wrote:
Sarajmen wrote:Drago mi je da ti kao autor ove teme shvataš moj komentar na ispravan način. Ako mogu da zamolim, nemojte da pribjegavate generalizaciji i određene ''sramote'' pripisujete čitavim religijskim ili vjerskim zajednicama.To nije korektan pristup, jer će svako odgovarati samo za sebe i svoja djela i nedjela. Imenujte odgovorne za konkretnu ''sramotu, ma šta ona predstavljala i razmijenite mišljenja o toj konkretnoj ''sramoti'' kao ljudi, apsolutno nebitno da l' sa pozicije vjernika il' onih koji se ne osjećaju tako.
Pa naravno,sramota jednog djela nekih kršćana ne čine sramotnim SVE kršćanstvo!
Isto i Islam,ne mislim da je Islam osramoćen kao takav ,zbog terorizma pojedinaca!
Ono što me čudi,nije adekvatna reakcija sa ove Islamske strane na isti!Imam dojam da se kod mnogih prešutno odobrava!
Jer kao:"To im i treba,napali su Irak,Afganistan,Siriju",,i t d .
No tko ima pravo,pred Bogom i ljudima reći:"Ovo je u redu,rat je,sad je potez na nama!" a diže u zrak civile,žene i djecu,starce???
Kako ti gledaš na to?
Pretpostavljam da si Musliman!

Ma pitam zato jer duboko u sebi osuđujem svako zlo,kršćansko i islamsko!
I nepravdu!
Kao Hrvat,doživio sam da su mi Srbi ubili mamu i sestru 91-e.A kad je bila akcija "Maslenica" ,neki novinar snimio kako naši uhvatiše Srpskog vojnika i tuku ga,do smrti!Suze mi krenule.Jadan čovjek.Možda nije metka opalio!
Ovo kod tebe često primjećujem. Kao nije to tako, ali ipak...
Svaki normalan čovjek, pa tako i musliman, osuđuje svaki teroristički čin i ubijanje nevinih ljudi. Ono što je primjetno kod muslimana (na šta vjerovatno kačiš svoje zaključke) je to što, istovremeno, osuđuju i licemjerstvo, koje žrtve terorizma u Belgiji i Francuskoj diže do neba, dok istovremeno, žrtve istog terorizma, učinjenog od jednih te istih, samo ovaj put prema muslimanima u Siriji, Iraku, Afganistanu, Turskoj... ni ne spominju.
Ono što mene čudi je to što u kršćanskom svijetu ne postoji osuda terorističkih napada, koji se dešavaju u "muslimanskim" zemljama. Ne posvećuje se pažnja žrtvama svakodnevnog terorizma, jer terorizam je pošast današnjeg svijeta i teroristi su otvoreni neprijatelji svakog normalnog čovjeka, bez obzira na pripadnost određenoj društvenoj grupaciji teroriste i žrtve.
patriot_1

#350 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

="ABH017
Ovo kod tebe često primjećujem. Kao nije to tako, ali ipak...
Svaki normalan čovjek, pa tako i musliman, osuđuje svaki teroristički čin i ubijanje nevinih ljudi. Ono što je primjetno kod muslimana (na šta vjerovatno kačiš svoje zaključke) je to što, istovremeno, osuđuju i licemjerstvo, koje žrtve terorizma u Belgiji i Francuskoj diže do neba, dok istovremeno, žrtve istog terorizma, učinjenog od jednih te istih, samo ovaj put prema muslimanima u Siriji, Iraku, Afganistanu, Turskoj... ni ne spominju.
Ono što mene čudi je to što u kršćanskom svijetu ne postoji osuda terorističkih napada, koji se dešavaju u "muslimanskim" zemljama. Ne posvećuje se pažnja žrtvama svakodnevnog terorizma, jer terorizam je pošast današnjeg svijeta i teroristi su otvoreni neprijatelji svakog normalnog čovjeka, bez obzira na pripadnost određenoj društvenoj grupaciji teroriste i žrtve.
Slažem se satobom.
Nije to zato što su tamo muslimani izginuli,pa koga briga,nego logično je da ti je teže kad pogine susjed Milan,Haso ili Ante nego kad pogine neki od njih u mjestu udaljenom kilometrima!Npr. zločine rade isti ti Islamisti u Sudanu,Nigeriji,Pakistanu ,no to je samo uzgred spomenuta vijest!
Ako ti je lopov provalio u susjedovu kuću,veći te je strah nego kad je to učinio tamo negdje,,jer eto njega sutra k tebi,blizu je!

Činjenica je da ti isti teroristi imaju utočišta i baze u nekim Islamskim zemljama!Dok toga bude,nikad terorizam neće prestati !
Locked