Šiiti

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
neprilagodjena

#26 Re: Šiiti

Post by neprilagodjena »

Stid me pitat ali moram,kazu ko pita ne skita.

Gdje mi sad u BiH spadamo??
Na koju stranu??

Imamo li mi mozda neku zlatnu sredinu koja nam omogucava da budemo i kod jednih i kod drugih??

Il je opet nesto drugo??

Ako neko moze da mi objasni bila bi mu zahvalna :) :)

Unaprijed fala
pure_love

#27 Re: Šiiti

Post by pure_love »

neprilagodjena wrote:Stid me pitat ali moram,kazu ko pita ne skita.

Na koju stranu??

Imamo li mi mozda neku zlatnu sredinu koja nam omogucava da budemo i kod jednih i kod drugih??

Il je opet nesto drugo??

Unaprijed fala

sto bi moja nana sada pocela pricu o onima koji nisu ni hodzom uceni ni popom krsteni :D :-D

mi smo SUNNITI,kao i 90% muslimana,i pripadamo hanefijskom mezhebu-najveci mezheb u svijetu
pure_love

#28 Re: Šiiti

Post by pure_love »

doduse ima i sijja u Bosni,jedan od poznatih sijja je Resid Hafizovic :-)
Ahmmed

#29 Re: Šiiti

Post by Ahmmed »

pure_love wrote:istina,znam jednu Afganistanku koja sastavlja namaz na taj nacin,,i ispada da klanja 3 puta ali klanja 5 puta kao i ja :D
Ma, ja sam reagirao na bosančev post istine radi, jer se često o šiijama mogu čuti svakakve bajke i legende. Tačno je da je iz okrilja šiizma proisteklo nekoliko pravaca koji su prilično daleko od islama, ali se to isto desilo i u okviru sunijskog učenja.

I kad smo kod spajanja namaza, najstrožiji mezheb prema toj praksi je ovaj naš,hanefijski. Prema hanefijskoj pravnoj školi,spajanje podneva i ikindije dozvoljeno je samo na Arefatu, a također je propisano spajanje akšama i jacije na Muzdelifi ( na kojoj hodočasnici borave noć uoči Kurban Bajrama ) . Ostali mezhebi su tolerantniji prema ovoj pojavi, pa dozvoljavaju spajanje namaza na putu, kao i u određenim otežavajućim okolnostima.
neprilagodjena

#30 Re: Šiiti

Post by neprilagodjena »

pure_love wrote:

Na koju stranu??

Il je opet nesto drugo??

Unaprijed fala

sto bi moja nana sada pocela pricu o onima koji nisu ni hodzom uceni ni popom krsteni :D :-D

mi smo SUNNITI,kao i 90% muslimana,i pripadamo hanefijskom mezhebu-najveci mezheb u svijetu
I sta bi tvoja nana rekla??
istocnjak

#31 Re: Šiiti

Post by istocnjak »

Na koju stranu??

Il je opet nesto drugo??

Unaprijed fala
U BiH se praktikuje umjereni hanefijski mezheb i mi smo sunniti. Dosta ima onih koji dodju iz arapskih zemalja u Bosnu koji kažu da nigdje nisu vidjeli boljih vjernika od bosanaca. Islam je srednji put - "uravnotežen". Islam nije vjera trke u kojoj treba da trčiš što brže možeš na sto metara pa se onda zapušeš i ne možeš više, pa staneš i sve napustiš kao što neki to danas nažalost iz nepoznavanja vjere rade - več je to maraton, sve lagano i u ravnoteži, koji traje decenijama do samog dana smrti čovjeka. I na taj zadnji dan svoga života moraš obaviti namaz i sve ostalo.
Ahmmed

#32 Re: Šiiti

Post by Ahmmed »

pure_love wrote:doduse ima i sijja u Bosni,jedan od poznatih sijja je Resid Hafizovic :-)

Nije, ali, eto i da jeste, u čemu je problem? ;-)
neprilagodjena

#33 Re: Šiiti

Post by neprilagodjena »

istocnjak wrote:

Na koju stranu??

Il je opet nesto drugo??

Unaprijed fala
U BiH se praktikuje umjereni hanefijski mezheb i mi smo sunniti. Dosta ima onih koji dodju iz arapskih zemalja u Bosnu koji kažu da nigdje nisu vidjeli boljih vjernika od bosanaca. Islam je srednji put - "uravnotežen". Islam nije vjera trke u kojoj treba da trčiš što brže možeš na sto metara pa se onda zapušeš i ne možeš više, pa staneš i sve napustiš kao što neki to danas nažalost iz nepoznavanja vjere rade - več je to maraton, sve lagano i u ravnoteži, koji traje decenijama do samog dana smrti čovjeka. I na taj zadnji dan svoga života moraš obaviti namaz i sve ostalo.
istocnjak fala ti na odgovoru.
istocnjak

#34 Re: Šiiti

Post by istocnjak »

Hvala Allahu dž.š. koji nam se je smilovao i uputio nas u vjeru, a teško bi mi sami svojom pameti šta skontali.
Last edited by istocnjak on 22/11/2008 14:40, edited 2 times in total.
pure_love

#35 Re: Šiiti

Post by pure_love »

Ahmmed wrote:
pure_love wrote:doduse ima i sijja u Bosni,jedan od poznatih sijja je Resid Hafizovic :-)

svakako da jeste :lol:

a i da se ne smatra sijjom,onda je sunnija koji je nenormalno blizak sijjama,i bas me briga,samo iznosim cinjenice
istocnjak

#36 Re: Šiiti

Post by istocnjak »

pure_love wrote:
Ahmmed wrote:

a i da se ne smatra sijjom,onda je sunnija koji je nenormalno blizak sijjama,i bas me briga,samo iznosim cinjenice
Sva ljudska djela se mjere prema nijetu (namjeri) čak i ako neko nešto loše uradi a imao je ispravan nijet (namjeru) onda mu se i takvo djelo mjeri prema tome. U Islamu ima preko sedamdeset struja i u svakoj postoje dobri i loši ljudi sa svojim nijetom (namjerom) koju samo Allah dž.š. zna dali je ispravna ili nije. Tako da prema ljudima ne treba imati predrasuda več samo dali su dobri ili loši ljudi kao i to dali su vjernici ili nisu a Allah dž.š. upučuje ljude onako kako On to želi.
pure_love

#37 Re: Šiiti

Post by pure_love »

ama ne kazem ja da je on ista lose uradio,niti mu sudim :-)

nemam nista protiv sijja,osim par sekti,to se vidi u mom prvom postu
Ahmmed

#38 Re: Šiiti

Post by Ahmmed »

pure_love wrote:
Ahmmed wrote:

Ama, nije problem iznositi činjenice, kad su one tačne ;-)

I šta znači biti nenormalno blizak šiijama? :)

Vidi, pure_love, meni jedino pomalo smeta stalno potenciranje razlika....U svemu.....Počev od Srba, Hrvata, Bošnjaka, pravoslavnih,katolika, muslimana, ovih, onih, ovakvih , onakvih.....

A kad je, konkretno, o muslimanima riječ,mislim da najveći broj prosječnih muslimana ( uz izuzetke u određenim dijelovima muslimanskoga svijeta), niti ima vremena, niti ima previše interesa, pa ako hoćeš i znanja, da se bavi ovim nasilu projiciranim međumuslimanskim razlikama. Kad god sam se sreo sa nekim od muslimana ili muslimanki, bilo gdje u svijetu, te kada bi krenula priča o islamu, nikada, ama baš nikada, niko me nije pitao jesam li sunija il šiija, jesam li hanefija, hanbelija, malikija, šafija, džaferija.....

Nakon onog" Muslim?",i nakon "yes, i am" uslijedilo bi samo " elhamdulillah" :D
LSD

#39 Re: Šiiti

Post by LSD »

Evo link - division of Islam

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Divi ... _Islam.png

Eto nas (Hanefije...škola Ebu Hanife) odmah pri vrhu :mrgreen: ...sufije gravitiraju i tamo i vamo :mrgreen: ...ima ih dosta i kod šiita.
pure_love

#40 Re: Šiiti

Post by pure_love »

LSD wrote:Evo link - division of Islam

Eto nas (Hanefije...škola Ebu Hanife) odmah pri vrhu :mrgreen: ...sufije gravitiraju i tamo i vamo :mrgreen: ...ima ih dosta i kod šiita.

a jesi vidio odmah ispad i deobandi(talibani) :D
pure_love

#41 Re: Šiiti

Post by pure_love »

Ama, nije problem iznositi činjenice, kad su one tačne ;-)

I šta znači biti nenormalno blizak šiijama? :)

Vidi, pure_love, meni jedino pomalo smeta stalno potenciranje razlika....U svemu.....Počev od Srba, Hrvata, Bošnjaka, pravoslavnih,katolika, muslimana, ovih, onih, ovakvih , onakvih.....

A kad je, konkretno, o muslimanima riječ,mislim da najveći broj prosječnih muslimana ( uz izuzetke u određenim dijelovima muslimanskoga svijeta), niti ima vremena, niti ima previše interesa, pa ako hoćeš i znanja, da se bavi ovim nasilu projiciranim međumuslimanskim razlikama. Kad god sam se sreo sa nekim od muslimana ili muslimanki, bilo gdje u svijetu, te kada bi krenula priča o islamu, nikada, ama baš nikada, niko me nije pitao jesam li sunija il šiija, jesam li hanefija, hanbelija, malikija, šafija, džaferija.....

Ni ja ne volim te podjele ,ali sama tema je o podjelama.I smeta mi jedino misioniranje,i od sijja( a pod kapom sufizma) a i od selefija..samo sto se ovi drugi stalno napadaju a za ove druge se suti

Inace,nedavno se Qardawi oglasio povodom siitskog misioniranja medju sunnitskim narodom
HomeArt

#42 Re: Šiiti

Post by HomeArt »

Ovo je budalastina koju su poceli reklamirati selefijski konvertiti po Bosni. Prof. Hafizovic je jedan od najvecih i nacjenjenijoh teologa koje imamo.
Inace procjenjuje se da u BiH ima oko 3000 bosanskih muslimana koji se izjasnjavaju kao shije.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#43 Re: Šiiti

Post by Latina »

Ahmmed wrote:
Istina.

Inace ? :D
istocnjak

#44 Re: Šiiti

Post by istocnjak »

LSD wrote:Evo link - division of Islam

Lijep prikaz ... svi mi činimo sedždu Allahu dž.š. samo na različite načine čak i oni koji nisu u vjeri pokoravaju se Allahovim dž.š. zakonima ali toga nisu svjesni a na pravi put ne upučuju ljudi več Allah dž.š. Svugdje ima dobrih ljudi i ne treba imati predrasuda ni prema kome a naročito prema vjernicima jer svima če nam biti suđeno prema nijetu (namjeri) za neko djelo koje smo uradili.
Ahmmed

#45 Re: Šiiti

Post by Ahmmed »

Latinica wrote:
Ahmmed wrote:
Istina.

Inace ? :D

Elhamdulillah :) Dobro, zdravo, snijeg nam pao u Sarajevu, reis nam dobio nagradu, ma sve kako treba ;-)
Ahmmed

#46 Re: Šiiti

Post by Ahmmed »

sahan wrote:
Ovo je budalastina koju su poceli reklamirati selefijski konvertiti po Bosni. Prof. Hafizovic je jedan od najvecih i nacjenjenijoh teologa koje imamo.
Inace procjenjuje se da u BiH ima oko 3000 bosanskih muslimana koji se izjasnjavaju kao shije.

Znam neke od njih.Rade lijepe, dobre, veoma korisne stvari. Nisam posebno ulazio u raspravu s njima, o razlozima prihvatanja šiijskoga učenja, a vrlo drago mi je sresti ih, razgovarati s njima.
pure_love

#47 Re: Šiiti

Post by pure_love »

kod mene Bogami dovoljno da kazem da sam iz Bosne i odmah slijedi "elhamdullilah",posebno u Turskoj :D

a sad ovaj nas hairli reis mozda ucini da i na zapadu krenu govoriti "mashaAllah" kada cuju da sam iz Bosne ;) 8-)
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#48 Re: Šiiti

Post by Latina »

Ahmmed wrote:

Elhamdulillah :) Dobro, zdravo, snijeg nam pao u Sarajevu, reis nam dobio nagradu, ma sve kako treba ;-)
Elhamdullilah. Inace reisova nagrada mi je vazna ...koliko i vijest o Madonninom brzopoteznom razvodu. Dobar mi je koliko je mom narodu ( svih konfesionalnih opredjeljenja ) dobro, a nesto nisam sigurna da mu je dobro. Ali to je neka druga tema. :D

Oprostite na offtopicu, samo vi nastavite o shijama. ;-)
istocnjak

#49 Re: Šiiti

Post by istocnjak »

Ahmmed wrote:
sahan wrote:

Znam neke od njih.Rade lijepe, dobre, veoma korisne stvari. Nisam posebno ulazio u raspravu s njima, o razlozima prihvatanja šiijskoga učenja, a vrlo drago mi je sresti ih, razgovarati s njima.
Baš sam htio napisati ovo gore što si spomenuo a ti si me preduhitrio. :-D
pure_love

#50 Re: Šiiti

Post by pure_love »

Elhamdullilah. Inace reisova nagrada mi je vazna ...koliko i vijest o Madonninom brzopoteznom razvodu. Dobar mi je koliko je mom narodu ( svih konfesionalnih opredjeljenja ) dobro , a nesto nisam sigurna da mu je dobro. Ali to je neka druga tema.
¨

neka nama naseg reisa,dabogda nam jos dugo bio reis,i inshaAllah jos vise nagrada dobio(Bosni i bosnjacima ;))

sahan,i sta mislis otkud 3000 sijja konvertita medju 100% sunnitskim narodom? za vehabije vec znamo,ali oni barem ne kriju da misioniraju,to rade otvoreno,i otvoreno tvrde da su oni ti koji predstavljaju pravi islam :-) i treba im dati credits za iskrenost barem :)
Post Reply