Šerijat

Rasprave o vjerskim temama.
danas

#26 Re: Šerijat

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:
danas wrote:
Ahmmed wrote:Koliko znate o Šerijatu? Šta vam je prva asocijacija na ovaj termin? Mislite li da postoje stereotipi kad je Šerijat u pitanju? Koliko takvim stereotipima doprinose sami muslimani? Zašto su danas, s jedne strane, jedni, naprosto, užasnuti samim pominjanjem termina Šerijat, a zašto, s druge strane, postoje oni, kojima život prođe u sanjanju hilafeta,pravednih šerijatskih država i vladara?
prva asocijacija mi je fatima lacevic :D :D :D
ho d hel iz ši? :roll:
e yavrum :D :D objasnice abi kad dodje :D :-)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Ma, fatima lačević je legenda :lol: islamistička profesorica marksizma :lol:

Dušmani joj s lijeve strane, tvrde da je bila ubačeni element u komunističkim redovima :D , oni s desne, da je 1991 promijenila ćurak :D

Kako god, fata je legenda, koja je o Medinskoj državi pisala kao o prvoj socijalističkoj državi na svijetu.Zahvaljujući Fati, postao sam muslimanski ljevičar :D
Saray_Di

Post by Saray_Di »

Hmm..bas sam i ja o tome razmisljala ovih dana.
Mislim da je tema osjetljiva i da dolazi mnogo do sukobljavanja kada je rijec
o serijatu,jer ga svako dozivljava drugacije.
Vrijeme,sredina,odgoj- sve to diktira,a ja licno smatram da je to
stvar licnog opredjeljenja i naravno stvar je i koliko je neko duboko u vjeri.
Ne znam sad da li mislis na serijatsko sklapanje braka,ili
serijatsko zabavljanje?
U svakom slucaju,ko zeli to je lijepo,ne skodi covjeku i postoje razlozi
zasto postoji serijat.
Al ipak moras rasti u takvoj sredini,gdje je to svakidasnja pojava,ili
u porodici gdje su ti se i roditelji takodjer zabavljali i vjencali serijatski.
Tesko se odluciti sam od sebe.
Ko voli,nek izvoli,ja postujem svacije.
novajlija

Post by novajlija »

Kod prosjecnog covjeka kod nas (BiH, Europa, SAD itd.) Serijat se svodi na sankcije i kazne. Prvo sto ima naumpadne je upravo to, a svakako da je tome najvise doprinjelo medijsko sataniziranje svega sto ima veze sa Serijatom.

Rijetko ko zna da Serijat obuhvata i ekonomsku, socijalnu i svaku drugu drustvenu komponentu, pa i politicku (iako je ovo vecini, ne trn nego, balvan u oku).

Serijat je uredio ekonomiju na jedistven nacin, zabranjujuci kamatu, ali dozvoljavajuci razna druga alternativna poslovanja.

Uredio je socijalnu politiku, tako sto svaki imucniji musliman mora dati zekat (godisnje 2,5% svog imetka koje je pregodinilo), mora dati sadekatul-vitr jednom godisnje, imucniji trebaju zaklati Kurban itd. itd.

Uredio je moralni aspekt drustva kroz moralne norme, a cak ide u detalje pa zabranjuje da musliman sa muslimanom ne prica vise od 3 dana, da dijete kaze roditelje "uh" a kamoli sta vise itd.

Sve ovo navodim kako bi pokazao da je Serijat cjelokupan sistem zivota, a svakoj navedenoj stvari se moze opsirnije pisati.

Naravno, na ovom svijetu nema bezgrijesnog drustva. I u najserijatskijoj drzavi naci ces lopova, bludnika, korumpiranih administrativaca itd., ali se ovdje radi, ako se pravilno sprovede u praksu, o najboljem bozanskom uredjenju drustva, kojem musliman (ako zeli da potpuno vjeruje u svaki dio Kur´ana) mora teziti. Pa ako ne zivi u serijatskoj drzavi, onda moze (i treba) svoj dom (porodicu) urediti sukladno serijatskim normama. Naravno, za neke je ovo predmet ismijavanja i izrugivanja. To je njihov problem.
Saray_Di

Post by Saray_Di »

Ja znam da po serijatu muz zenu MORA zadovoljiti:)
nije ni los taj serijat :-D
xantihistaminex

Post by xantihistaminex »

pa vi recite da su zene obespravljene u islamu :D
Saray_Di

Post by Saray_Di »

ja nisam ni rekla:),kad bolje razmislim mozda se udam po
serijatskom zakonu,samo su problem one preostale zene..
o tome bi se vec moralo pregovarati :-D
fenjer

Post by fenjer »

Saray_Di wrote:Ja znam da po serijatu muz zenu MORA zadovoljiti:)
i obrnuto , zena ne smije da odbije muza :P

Supruga će strogo voditi računa da ne odbije svoga muža kada je pozove da zadovolji svoje potrebe. Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, upozorio: Ako čovjek pozove svoju ženu u postelju, a ona to odbije, te on zanoći ljut na nju, meleki će je proklinjati sve do svanuća.

Ukoliko muž zatraži da zadovolji svoje intimne potrebe, žena će mu to ispuniti pa makar hljeb stavila u peć da se peče. To se temelji na hadisu koji Talk b. 'Ali, r.a, prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s: Ako čovjek pozove svoju suprugu da zadovolji svoje potrebe, neka mu dođe, pa makar hljeb stavila u peć!

:D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Ahmmed wrote:Ma, fatima lačević je legenda :lol: islamistička profesorica marksizma :lol:

Dušmani joj s lijeve strane, tvrde da je bila ubačeni element u komunističkim redovima :D , oni s desne, da je 1991 promijenila ćurak :D

Kako god, fata je legenda, koja je o Medinskoj državi pisala kao o prvoj socijalističkoj državi na svijetu.Zahvaljujući Fati, postao sam muslimanski ljevičar :D
hocam de koji teskt ne mogu nis da izguglam,ja sam fakat ospjednut islamskim marksizmom :D :-)
Bosanac sa dna kace

#35 Re: Šerijat

Ahmmed wrote:Koliko znate o Šerijatu? Šta vam je prva asocijacija na ovaj termin? Mislite li da postoje stereotipi kad je Šerijat u pitanju? Koliko takvim stereotipima doprinose sami muslimani? Zašto su danas, s jedne strane, jedni, naprosto, užasnuti samim pominjanjem termina Šerijat, a zašto, s druge strane, postoje oni, kojima život prođe u sanjanju hilafeta,pravednih šerijatskih država i vladara?
Mislim da znam dosta toga o serijatu u odnosu na jednog prosjecnog Bosanca.
Sta mi je prva asocijacija na serijat?
bez nekog pretjerivanjai bez neke zafrkancije, al prva asocijacija su mi Svabe, i njihov nacin zivot.
Mnogi Turci koji su zivjeli u Njemackoj kazu;''Bunlar hakiki müslüman''(Ovi su pravi muslimani''), sto i jest istina.
U teoriji, a i u praksi je to postignuto, Serijat znaci nacin zivota, sistem vladanja gdje se maksimizira drustvena sigurnost i stabilnost a minimizra drustvena nejednakost i jaz mejdu drustvenim klasama.
Stereotipima o srijatu, o islamu, muslimani ne doprinose kolko to doprinose mass mediji i urodjene ljudske predrsude.
Uzasnuti mo pominjanjem pojma Serijat jer tu je uticaj medija, zivimo u porobljavajucem kapitalisitickom sistemu gdje je samo maksimizacija profita vazna, u sistemu gdje cilj (a to je profit) opravdava sredtsvo. Uzasnusti smo jer ogormna vecina ucenjaka islama razmislja na skolasticki srednjovjekovni nacin, nisu sposobbni da idu u korak s vremenom. Primjera je bezborj, ja sam recimo uzasnut cinjenicom da su u Turskoj bezbroj puta do danas pokrenuli kampanju o tome da je haram pucat iz oruzja za vrijeme svadbe, a niko do sad nije ni spomeno da je haram ubit zensko celajde u porodici ili bliznjoj rodbini jer je ''osramotila'' porodicu.
Na drugoj strani imamo ljude kojima zivot portece u sanjanju hilafeta, i pravedne serijatske drzave, a zaborave da je prije svega aktivizam bitan, mnogi od njih jednostavno su isfrustrirani medijskom kampanjom protiv islama uopste, i nasli su utjehu u tom sanjanju, medjutim vrlo malo njih poduzme neke ozbiljne i hvale vrijedne korake, kao sto je obrazovanje muslimana i u svejtovnom i u duhovnom smislu, otvaranje bolnica, zadrugarstvo itd...
Da, odsijecanje ruke, kamenovanje preljubnika, bicevanje za alkohol su kako se to kaze ''zadnja rupa'' na sviralu Serijatu, znamo da je sam Poslanik odgadjo te kazne do zadnjeg momenta i trazio svaki moguci izgovor da se spase prestupnici.
Serijat prije svega znaci zivjeti do svog rada, raditi marljivo, koristiti ljudima, uraditi casno i posteno ono cega smo se obavezali, biti iskern, dati ljudima njihovo pravo koje zasluzuju itd..
Da bi se zivio Serijat, da bi se zivjelo serijatski ne mora se zivjet u drzavi gdje vlada Serijat. :-) :)
Saray_Di

Post by Saray_Di »

[/quote]
Ukoliko muž zatraži da zadovolji svoje intimne potrebe, žena će mu to ispuniti pa makar hljeb stavila u peć da se peče. To se temelji na hadisu koji Talk b. 'Ali, r.a, prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s: Ako čovjek pozove svoju suprugu da zadovolji svoje potrebe, neka mu dođe, pa makar hljeb stavila u peć!

Cuj ukoliko muz ZATRAZI da zadovolji SVOJE POTREBE!!!
Znaci zena mora,protiv svoje volje????
Kad bolje razmislim,ipak necu serijatski-- a zadovoljit me mora
svejedno!
Govoris o zeni kao da je instrument,koji je na raspolaganju za
sviranje kad se muzu cefne! E vala..nema toga!![/quote]
Bosanac sa dna kace

Saray_Di wrote:

svejedno!
sviranje kad se muzu cefne! E vala..nema toga!![/quote][/quote]
ima i ono da muz ne smije napustit postelju dok zenu ne zadovolji...
...i da ga zena moze odbit ako je bolesna.....
danas

Post by danas »

fenjer wrote:
Saray_Di wrote:Ja znam da po serijatu muz zenu MORA zadovoljiti:)
i obrnuto , zena ne smije da odbije muza :P

Supruga će strogo voditi računa da ne odbije svoga muža kada je pozove da zadovolji svoje potrebe. Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, upozorio: Ako čovjek pozove svoju ženu u postelju, a ona to odbije, te on zanoći ljut na nju, meleki će je proklinjati sve do svanuća.

:D
ko bolan danas pece kruh -- naruci take out a ti i hairlija se bavite precim stvarima :oops: :D
Kid_A

Post by Kid_A »

svejedno!
sviranje kad se muzu cefne! E vala..nema toga!!
Kako ti brzo mjenjas boje , ko fliper 8-)
Saray_Di

Post by Saray_Di »

:) JESTE BUKVALCI!!

Sto se tice "zadovoljavanja" ne treba meni tu serijat,to se podrazumijeva
svejedno,jedino zbog cega bih se i vjencala serijatski je cisto eto
iz vjerskih razloga,a ne materijalnih,ili drugih.
Bosanac sa dna kace

Saray_Di wrote::) JESTE BUKVALCI!!

u serijatu brak ima svejtovnu a ne duhovnu dimenziju.
bitno je da je przinat od zvanicne vlasti, da se sastoji od samovoljne ponude i samovoljnog prihvatanja.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Bosanac sa dna kace wrote:
Saray_Di wrote::) JESTE BUKVALCI!!

u serijatu brak ima svejtovnu a ne duhovnu dimenziju.
bitno je da je przinat od zvanicne vlasti, da se sastoji od samovoljne ponude i samovoljnog prihvatanja.
Brak ima itekako duhovnu dimenziju.

Jednom prilikom je Poslanik s.a.w.s rekao da ce supruznici imati nagradu za svaki odnos koji imaju.

Pa su ga ashabi upitali : " O Resulullah, pa zar cemo imati nagradu i za ispunjavanje vlastitih tjelesnih potreba ? "

Na sto im je on odgovorio - " Isto kao sto cete biti kaznjenji za ispunjavanje tih potreba na nedozvoljen nacin, tako cete biti nagradjeni i za ispunjavanje istih na halal nacin"
--------------------------------

Tako da brak ima itekako i duhovnu dimenziju, jer je stit od bluda i moralnog propadanja drustva, Sunnet je Allahovog Poslanika s.a.w.s, a doseze po nekim ucenjacima i do farza zbog rijeci Uzvisenog : " Zenite neozenjene, i udajite neudate "

Jos jedan dokaz da brak itekako ima i duhovni aspekt je hadis Allahovog poslanika salallahu alejhi we selleme, u kome kaze da covjek zenidbom sacuva pola imana ( parafraziram, ne mogu se sjetiti tocno teksta hadisa ), kao i hadi u kome se covjeku koji ima tjelesne potrebe preporuca zenidba, a u slucaju da nije u mogucnosti - post.

Brak je temelj drustva - i u svjetovnom, i u duhovnom aspektu, i zapostavljanje braka ( aludiram na danas moderno uspostavljanje braka u kasnim godinama ) je temelj moralnog, i duhovnog i svakog drugog propadanja drustva.
artzy

#43 Re: Šerijat

Post by artzy »

Seriajt znaci: predjes autom sedmogodisnjaku preko ruke jer je ukr'o komad hljeba. Imas li tezih pitanja?
Bosanac sa dna kace

#44 Re: Šerijat

artzy wrote:
Seriajt znaci: predjes autom sedmogodisnjaku preko ruke jer je ukr'o komad hljeba. Imas li tezih pitanja?
:run: :skoljka: :zzzz:
fenjer

Post by fenjer »

Saray_Di wrote: Govoris o zeni kao da je instrument,koji je na raspolaganju za
sviranje kad se muzu cefne! E vala..nema toga!!

a ko to tako govori :shock:
Kid_A

#46 Re: Šerijat

Post by Kid_A »

artzy wrote:
Haj udari se lopatom u glavu, idiotu!
_BosanaC

#47 Re: Šerijat

Post by _BosanaC »

Kid_A wrote:
artzy wrote:
A ti ohladi, bolje ti je.

I konsultuj se s pravilima foruma!

Ako ne znas gdje su:

http://www.sarajevo-x.com/forum/uslovi.html
Kid_A

#48 Re: Šerijat

Post by Kid_A »

_BosanaC wrote:
Kid_A wrote:
artzy wrote: Seriajt znaci: predjes autom sedmogodisnjaku preko ruke jer je ukr'o komad hljeba. Imas li tezih pitanja?
A ti ohladi, bolje ti je.

I konsultuj se s pravilima foruma!

Ako ne znas gdje su:

http://www.sarajevo-x.com/forum/uslovi.html
Ma wozdra...
mr.nice

Post by mr.nice »

evo osjetih i ja potrebu da nesto napisem na ovu temu. Mislim da se na lijep nacin raspravlja o Serijetu. Ali ja mislim da niko jos nije pogodio srz teme. Nije nikakav problem sta nalazu Serijetski zakoni, ali ono sto je veliki problem kod takvih vrsta zakona je to sto se on provodi u ime Boga. E to je "bug" cijele ove price. Nakon odredjenog vremena uvijek se nadje neko ko ce ustvari iskoristiti moc koja mu se ponudila. Imamo primjer Turske koja je vecinska Islamska zemlja i koja insistira na sekularnoj drzavi. Zato sto su se dobro opekli o vodjenje drzave na vjerskom principu.
Crkva je isto vijekovima radila, vidimo sad definitivno pogresne stvari. Pa u 10 Bozjih zapovjedi stoji NE UBIJ, a koliko je ljudi smaknuto zbog vjestica, pa onog zemlja je okrugla i sl. Problem se usportiviti jer si odmah odmetnik i odmah znaci da si ti protiv vjere, a ustvari se ti boris protiv sistema koji provodi odredjenu vjeru na odredjenom prostoru.

U Kuranu jasno pise "Ako ubijes jednog covjeka, kao da si ubio cjeli svijet. Ako spasis jednoga, kao da si spasio cijeli svijet" (mozda nisam u rijec citirao, ali je poruka vise nego jasna) Mislim da je ovo jedna od najboljih uputa za zivot na svijetu koja postoji. E sad pogledajmo i tu stranu, koliko je neduznih ljudi izgubilo zivot zbog "interpretacije" Serijata u Islamskim zemljama. Znaci nije problem u Serijatu niti u Islamu vec je problem u ljudima koji ga provode na odredjenom prostoru. A to znaci da su isti uzeli Bozji posao u svoje ruke!

E sad sta je najbolje, mislim da se moze ostati izuzetno religiozna drzava uz postivanje zakona iste drzave, ali opet se isti zakoni uveliko krse ili ne primjenjuju zbog raznih razloga, a onaj najveci je korupcija.

I na kraju mislim da jos nismo dostigli dovoljan stupanj ukupne civilizacijske svijesti iz koje bi se izrodili zakoni koji bi bili u potpunosti ravnopravni za sve clanove jednoga drustva. Do tada....
Bosanski_kralj

Post by Bosanski_kralj »

Saray_Di wrote:

svejedno!
sviranje kad se muzu cefne! E vala..nema toga!![/quote][/quote]
Nemože odbiti čovjeka ukoliko nema valjan razlog i obrnuto. Ide se tim principom da ukoliko žena ne zadovolji muža on će zadovoljiti svoje potrebe na nedozvoljen način
Post Reply