Religija i potomstvo

Rasprave o vjerskim temama.
einiac

#1 Religija i potomstvo

Post by einiac »

Evo pitanje za sve one koji namjeravaju imati djecu, ili vec imaju djecu. Interesuje me da li namjeravaju svoju djecu usmjeriti putem (religijskim) kojim i oni idu, ili ce pak pustiti djecu da se sami opredjele da li ce uopste vjerovati, i kojoj ce religiji pripadati, i zasto.

Ja iskreno mislim da necu utjecati na svoje dijete, nego cu ga pustiti da samo dodje do svojih zakljucaka, jer ono sto je najbolje za mene, ne mora biti i za njega, i nek sam prihvati ono sto mu najbolje odgovara.
Ja_Ja

#2 Re: Religija i potomstvo

Post by Ja_Ja »

Kada budem ako bog da imao djecu, uputit cu ih na pravi put (on varira od osobe do osobe ali za mene je Islam). Odgajat cu ih u duhu nase tradicije i vjere kako bih ih sto bolje pripremio za ovaj svijet. Nastojat cu svim silama da uspijem u svojoj namjeri.

Eto to je ukratko moje trenutno razmisljanje. Naravno sam odgoj djeteta se ne moze sumirati u dvije recenice ali mislim da odgovara tvom pitanju.
MUNAFIK

#3 Re: Religija i potomstvo

Post by MUNAFIK »

einiac wrote:Evo pitanje za sve one koji namjeravaju imati djecu, ili vec imaju djecu. Interesuje me da li namjeravaju svoju djecu usmjeriti putem (religijskim) kojim i oni idu, ili ce pak pustiti djecu da se sami opredjele da li ce uopste vjerovati, i kojoj ce religiji pripadati, i zasto.

Ja iskreno mislim da necu utjecati na svoje dijete, nego cu ga pustiti da samo dodje do svojih zakljucaka, jer ono sto je najbolje za mene, ne mora biti i za njega, i nek sam prihvati ono sto mu najbolje odgovara.
Pa ako ti ne odgajas svoje dijete i ne upucujes ga onda ce to uraditi neko drugi (komsija, tv, grand produkcija, MTV, manijak komsija sa prvog sprata, napuseni stovatelj duha hitlera itd...). Propaganda je svuda oko nas a mladi um djeteta lahko nasjeda na sve to i kada ga roditelji upucuju a mozes tek misliti kako bi bilo kada ga roditelji ne bi upucivali u tradiciju i religiju koju oni praktikuju.

U sustini za muslimana tu nema hoces-neces ti kao roditelj imas duznost prema svome djetetu da ga usmjeravas u Islam i to je to...
Last edited by MUNAFIK on 01/03/2010 03:04, edited 1 time in total.
TM_AGENT

#4 Re: Religija i potomstvo

Post by TM_AGENT »

Kao što je @Ja_Ja napisao, naravno da ću se aBd posvetiti detaljnom i istrajnom odgoju. Da bih ga pustio da "samo dođe do svojih zaključaka", dijete kao dijete to ne umije, a ukoliko bih ga prepustio odgoju "ulice i vremena" u kojem će živjeti, bojim se da to ne bi na dobro izašlo, pogotovo u ovakvom vremenu.

Kao što neka izreka kaže, parafraziram - mladost je kao velika rijeka, može se njome izgraditi velika hidrocentrala koja će strujom svijetliti milionima, a može poplaviti sve usjeve i polja.

Bojim se poplava ukoliko se ne "ukroti" i usmjeri ta mladost još u ranim godinama.

Ne sumnjam da će to dijete kada poraste, kada pročita knjiga i knjiga, putem medija dođe u dodir sa tim temama doći u situaciju da razmišlja i o vjeri i vj.odgoju, te se nadam da će vjerovatno uvidjeti da nije ništa loše u tome što je pripadnik iste kao roditelji mu, a ako ne bude tog mišljenja svakako mu ostaje sloboda da promijeni stanje.
einiac

#5 Re: Religija i potomstvo

Post by einiac »

Pa naravno da ga necu prepustiti ulici i TV-u, nego pustiti ga prvo da se sam zapita, a poslije mu ponuditi vise mogucih odgovora koje cu u tom trenutku moci da mu dam, a ne da ga sa 4 godine odvedem za ruku u mekteb(razne druge institucije drugih vjera) i da mu kazem ti si to i to, i moras se moliti tome i tome ili tako i tako..
Ja_Ja

#6 Re: Religija i potomstvo

Post by Ja_Ja »

einiac wrote:Pa naravno da ga necu prepustiti ulici i TV-u, nego pustiti ga prvo da se sam zapita, a poslije mu ponuditi vise mogucih odgovora koje cu u tom trenutku moci da mu dam, a ne da ga sa 4 godine odvedem za ruku u mekteb(razne druge institucije drugih vjera) i da mu kazem ti si to i to, i moras se moliti tome i tome ili tako i tako..
Ovdje je u pitanju odgoj ne primoravanje. Djete se samo nece zapitati o tome dok ne bude kasno za bilo kakvu ponudu i mogucnosti. A nema nista lose da ga odvedem u mekteb da nauci nesto, da ga/je odvedem u dzamiju na bajram ili neki od namaza kako bi zavolio/la dzamiju. Primoravanjem se postice kontraefekt sto mi nebi bio cilj. Moj cilj je da privolim dijete da zavoli ono sto ga okruzuje. Da zavoli ramazansku,bajramsku, jednom rijeci islamsku atmosferu. Mislim da je slican pristup napravio normalnog covjeka od mene tako da ne vidim zasto ja to isto nebi ponudio svom djetu.
Static-X

#7 Re: Religija i potomstvo

Post by Static-X »

Eh kad budem imo ima da hafizi budu abd :D
theTruePath

#8 Re: Religija i potomstvo

Post by theTruePath »

Predpostavljam da je einac jos uvijek zelen i mlad i da zivi po nekim nerealnim idealima jer to sto on kaze ne samo da nije realno vec nije ni izvodljivo.Dijetetu nameces jedan nacin zivota cim u tvojoj kuci proslavlja recimo bozic a ne bajram,ne jede svinjetinu,pravi se iftar itd.Ili se mozda planiras pravo angazirati pa ga slati na kampove tokom ramazana i bajrama/uskrsa bozica itd? ili ces mozda slaviti sve praznike? onda ti treba dobar kalendar koji obiljezava muslimanske,katolicke,pravoslavne,protestantske,budisticke,hinduisticke,jevrejske,africke,sintoisticke,taoisticke itd itd itd itd praznike? imat cete slavlje svaki dan :) i na kraju,sta za ime?
Zlata M.

#9 Re: Religija i potomstvo

Post by Zlata M. »

einiac wrote:Evo pitanje za sve one koji namjeravaju imati djecu, ili vec imaju djecu. Interesuje me da li namjeravaju svoju djecu usmjeriti putem (religijskim) kojim i oni idu, ili ce pak pustiti djecu da se sami opredjele da li ce uopste vjerovati, i kojoj ce religiji pripadati, i zasto.

Ukoliko ti kao roditelj prakticiras vjeru, svojim primjerom neminovno dajes djetetu smjernice, dakle - utjeces, bez da "drzis predavanja". Kroz lijepe dozivljaje u vezi sa vjerom, dijete se veze za nju bez namjere, bez odluke...to se sve samo od sebe "zakalemi" u njegovoj dusi. :)
derion

#10 Re: Religija i potomstvo

Post by derion »

Ja sam agnostik i ja ću, bogami, moje dijete odgajati onako kako ja mislim da je ispravno, tj. u agnostičkom duhu. :)
MUNAFIK

#11 Re: Religija i potomstvo

Post by MUNAFIK »

derion wrote:Ja sam agnostik i ja ću, bogami, moje dijete odgajati onako kako ja mislim da je ispravno, tj. u agnostičkom duhu. :)
znaci jos jedan potencijalni vehabija kad odraste :) :-)

sala mala :)
einiac

#12 Re: Religija i potomstvo

Post by einiac »

MUNAFIK wrote:
derion wrote:Ja sam agnostik i ja ću, bogami, moje dijete odgajati onako kako ja mislim da je ispravno, tj. u agnostičkom duhu. :)
znaci jos jedan potencijalni vehabija kad odraste :) :-)

Hmmm, prije da ce biti potencijalni dervis ako ce se vec govoriti o "mixu" gnostika i muslimana... al to je teska tema...

sala mala :)
Hmmm, prije da ce biti potencijalni dervis ako ce se vec govoriti o "mixu" gnostika i muslimana... al to je teska tema...
howyesno

#13 Re: Religija i potomstvo

Post by howyesno »

Ja_Ja wrote:Kada budem ako bog da imao djecu, uputit cu ih na pravi put (on varira od osobe do osobe ali za mene je Islam). Odgajat cu ih u duhu nase tradicije i vjere kako bih ih sto bolje pripremio za ovaj svijet. Nastojat cu svim silama da uspijem u svojoj namjeri.

Eto to je ukratko moje trenutno razmisljanje. Naravno sam odgoj djeteta se ne moze sumirati u dvije recenice ali mislim da odgovara tvom pitanju.
potpisujem.

nekako mi je to i jedini logican put. pa ne pustas dijete ni da odlucuje o tome da li ce ici u skolu ili nece nego ga naravno po automatizmu saljes tamo. (sada ce sigurno biti komentara tipa - ali to je ensto drugo) :)

sada je samo stavr vlastitog ubjedjenja. ako ja imam svoje ubjedjenje i neku vodilju u zivotu, pa to je moj ideal, i naravno da cu usmjeriti i svoje pottomstvo istim putem.
mali Ninja

#14 Re: Religija i potomstvo

Post by mali Ninja »

ako Bog da kad budem imao djecu, odgajat cu ih tako da budu bolji od mene...

svim silama cu se truditi da to bude pravi put, put Islama koji propisuje Allah dž.š., a On najbolje zna.
encian

#15 Re: Religija i potomstvo

Post by encian »

sretoh ja nedovano jedno dijete agnostika (nasih, komunistickih starih). zapitao se on u jednom trenutku kako to da mu roditelji ne vjeruju ni u sta. onda otisao staroj nani i pitao je zasto klanja. nana rekla "zato sto tako treba", njega to naravno nije zadovoljilo pa poceo sam traziti "smisleniju vjeru". nasao japansku sektu koja vjeruje haman pa u sve sto druge religije vjeruju (hocu reci, udrobljeno svega sto prosjecno obrazovan covjek zna o religijama u svijetu i jos ponesto) ali zgodno nemaju tako teskih stvari tipa posta, molitvi par puta dnevno i sl. i u svojim tridesetim se zadovoljava time.
Ajatolah_

#16 Re: Religija i potomstvo

Post by Ajatolah_ »

Ja se ovdje slažem s einiacom.
Pročitao sam komentare, i vidio sam da je nekoliko njih navelo kako će ih odgojiti u religijskom duhu, a ne na ulici. Pa nije valjda jedina alternativa religiji ulica. Mišljenja sam da dijete treba naučiti osnovnim ljudskim vrijednostima, odgojiti dijete koje će znati razmišljati svojom glavom. Čisto sumnjam da je neko dijete sa svojih sedam-osam godina spoznalo vjeru. Naravno da nije, mole se Bogu zbog svojih roditelja.
Dakle, sačekati dijete da sazrije, pa nek' sam bira. To ne znači "prepustiti ga ulici", nego ga jednostavno ne učiti da "nema boga osim Allaha", da klanja, ili koja god je druga religija upitanju, dok on sam ne shvati čemu koja religija podučava i prihvati taj put kao ispravan.
Prozor

#17 Re: Religija i potomstvo

Post by Prozor »

Neću da budem grub, niti da me se pogrešno shvati, niti da negiram nečije pravo na odgoj djece, ali ću biti iskren. Sve i jedan Bosanac koji se okrenuo "vehabijama" i raznim radikalnim pokretima je prije toga bio apsolutni neznanac za Islam. Kada čovjek ne zna ama baš ništa o svojoj vjeri, pa joj se okrene, lahko može pasti pod uticaj svih vrsta tumačenja i mišljenja. IZ baštini našu, bošnjačko-muslimansku, tradiciju i jedino kroz adekvatan odgoj u mektebima i naravno, kod kuće, će biti "tradicionalni" bh. muslimani, čvrsti i sigurni u svojoj vjeri, ako Bog da. :)
NIN

#18 Re: Religija i potomstvo

Post by NIN »

Esencija napretka kako nuklearne zajednice (porodice) tako i drustva u cjelini, uz adekvatno vaspitanje/odgoj naravno, je usmjeravanje i poducavanje mladih da misle svojom glavom!
arte.fakt

#19 Re: Religija i potomstvo

Post by arte.fakt »

[quote=\"NIN\"]Esencija napretka kako nuklearne zajednice (porodice) tako i drustva u cjelini, uz adekvatno vaspitanje/odgoj naravno, je usmjeravanje i poducavanje mladih da misle svojom glavom![/quote]

Hoces reci da covjek koji je vijernik ne misli svojom glavom `?
Ajatolah_

#20 Re: Religija i potomstvo

Post by Ajatolah_ »

arte.fakt wrote:
NIN wrote:Esencija napretka kako nuklearne zajednice (porodice) tako i drustva u cjelini, uz adekvatno vaspitanje/odgoj naravno, je usmjeravanje i poducavanje mladih da misle svojom glavom!
Hoće da kaže da onaj koji misli svojom glavom će sam pročitati knjige, vidjeti šta koja kaže, i na kraju prihvatiti onu koja mu odgovara (ili nijednu), dok onaj koji ne misli svojom glavom će od pete godine ići po religiji svojih roditelja, bez ikakvog razmišljanja da li je ta vjera stvarno ispravna.
Zlata M.

#21 Re: Religija i potomstvo

Post by Zlata M. »

EdoI wrote:
arte.fakt wrote:
NIN wrote:Esencija napretka kako nuklearne zajednice (porodice) tako i drustva u cjelini, uz adekvatno vaspitanje/odgoj naravno, je usmjeravanje i poducavanje mladih da misle svojom glavom!
Hoće da kaže da onaj koji misli svojom glavom će sam pročitati knjige, vidjeti šta koja kaže, i na kraju prihvatiti onu koja mu odgovara (ili nijednu), dok onaj koji ne misli svojom glavom će od pete godine ići po religiji svojih roditelja, bez ikakvog razmišljanja da li je ta vjera stvarno ispravna.
Zar postoji i neispravna vjera ?

Ne postoji, naravno...

Kad se potomstvo, u nekoj fazi svog zivota, odluci za prakticiranje neke druge vjere, u pitanju je najcesce razocaranost u ljude koji prakticiraju ono cemu on okrece ledja...razocaranost nekim dogadjajima koji su u vezi sa prakticiranjem vjere u kojoj je bio do tada.
Napustanje jedne, i prelazak u drugu vjeru, samim tim jeste pitanje neceg socijalnog (!)...koliko god ljudi likovali kad neko konvertira u "njihovo"...ponekad je faza u intenzivnom trazenju ( Mustafa Mahmoud, recimo...).

Kod djeteta u cijoj se porodici vjera nije prakticirala, ostaju otvorene sve mogucnosti : da i ono ostane u tom fazonu (i pri tom ostane divan covjek :!: , da se razumijemo...) ili da se pocne traziti u ovoj ili onoj vjeri.
MUNAFIK

#22 Re: Religija i potomstvo

Post by MUNAFIK »

naravno, sto apsolutno nije ni u kakvoj suprotnosti od onoga sto namjeravam raditi aBd kada budem imao djecu... Odgjas djecu u duhu i tradiciji i vjerovanjima svoje porodice uz veliki naglasak na to da djete treba mislit svojom glavom... dobro odgovjeno i vaspitano dijete u Islamu naravno podrazumjeva da misli svojom glavom, ne samo da podrazumjeva nego Islam (u mom shvatanju to i nalaze). Znaci slazemo se :)

Nego pojedinima ovdje je dozvoljeno djete upucivati u sve, i odgajati ga kako god ali brate nemoj mu govoriti Allah je jedan... pusti da djete to kad poraste samo skonta :-D smijesno....
vox-populi

#23 Re: Religija i potomstvo

Post by vox-populi »

Jako mi je zanimljiv uski pogled na svijet: ili cu odgajati dijete u tradiciji i obicajima islama ili ce to isto dijete zavrsiti na ulici, biti alkoholicar, peder, ubica i pedofil. Hmm, nista izmedju. Ili ovo ili ono.

Mene recimo moji roditelji nisu odgajali u islamskoj tradiciji, vjeri ni obicajima. A nisu mi ni branili da budem dio te tradicije ako zelim. Pa sam sa svojih 8 godina se zainteresovao za tu tradiciju i isti interes izgubio par godina kasnije. Imao sam slobodu da sam izaberem svoj put gdje su roditelji imali savjetodavnu ulogu.

A nisam ni zavrsio na ulici, niti sam alkoholicar ni homoseksualac ni ubica ni pedofil.
Ajatolah_

#24 Re: Religija i potomstvo

Post by Ajatolah_ »

MUNAFIK wrote:Nego pojedinima ovdje je dozvoljeno djete upucivati u sve, i odgajati ga kako god ali brate nemoj mu govoriti Allah je jedan... pusti da djete to kad poraste samo skonta :-D smijesno....
Ne razumijem te. :?
Šta je smiješno u stavu da religija djeteta ne bude zavisna od izbora njegovih roditelja, već isključivo samog djeteta?
atom62

#25 Re: Religija i potomstvo

Post by atom62 »

posaljiu ga u sarajevski vrtic i azrail arzija ce ga vec uputiti na pravi put. kao sto ga je i ona nakon duzeg lutanja po losim hotelima nasla.
Post Reply