Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
banjaluka078

#15326 Re: Ramazan, opet ;)

Post by banjaluka078 »

RNG_25 wrote:
Pij kad ti je propisano i gotovo. Nemoj da sad razglabam, molim te, sama sebi si najvažnija i tvoj Bog nema osnove da se nešto ljuti... I samo nastaviš sa postom normalno.
Ne odustajem ja od terapije, samo gledam kako je nekako najzgodnije da to uklopim.
RNG_25

#15327 Re: Ramazan, opet ;)

Post by RNG_25 »

banjaluka078 wrote:
RNG_25 wrote:
Pij kad ti je propisano i gotovo. Nemoj da sad razglabam, molim te, sama sebi si najvažnija i tvoj Bog nema osnove da se nešto ljuti... I samo nastaviš sa postom normalno.
Ne odustajem ja od terapije, samo gledam kako je nekako najzgodnije da to uklopim.
Ne gledaj. Nego uradi kako ti je rečeno od strane stručne osobe. Ako treba u sred dana da primiš terapiju - primi. Neće ti vjera od toga propasti.
skafiskafsnjak

#15328 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

Ako ce ti skoditi da postis - onda je to grijeh - kratko i jasno .

Ako ces postom poremetiti terapiju, to znaci da steti .
paja patak

#15329 Re: Ramazan, opet ;)

Post by paja patak »

banjaluka078 wrote:Pije li iko terapiju za štitnu žlijezdu i ako da, kako je uklapate u post?
Ja sam odnedavno na terapiji, koja super djeluje, pa je ne bih prekidala, jer ne bih opet da si navučem tegobe koje sam imala. Međutim, propisano mi je da pijem tabletu ujutro čim se probudim, na prazan želudac, barem pola sata prije nego što bilo šta drugo konzumiram. Ako ustanem pola sata ranije na sehur, popijem tabletu, sačekam, pa onda sehurim, do posla ću opet odspavati par sati, tako da mi to pijenje terapije neće biti kao što mi je ljekar propisao, da je pijem na onom "glavnom" buđenju. Ne bih da zbog toga propuštam post, nemam realno nikakvih drugih tegoba, ne smatram samu sebe bolesnom, ali ne znam kako sad da ovo ukomponujem. Pa ako ima neko sa sličnim "problemom", biću zahvalna za savjet.
Pijem ja terapiju vec 10 godina i postim svaki ramazan.

Kad ustanem na sehur, popijem 15 min prije nego pocnem jesti jer mi je 30 min luksuz za vrijeme ramazana (zbog poremecaja sna).

Fazon u tih pola sata je sto se vrsi brza apsorpcija hormona u krv ako je zeludac prazan, a to sto ces mjesec dana poremetiti to ti nece predstavljati problem.

Ja iskreno ni mimo ramazana ne cekam pola sata. Nekad da, nekad ne... Zavisi kako sam raspolozena to jutro i koliko imam vremena. A nalazi su mi uredni uvijek hB.

Ali ako te bas strah i ako imas tegobe, obrati se svom endokrinologu i pitaj ga. Vjerujem da ce ti reci isto sto sam i ja rekla.

Zdravlje je najbitnije u svakom slucaju i ako imas bilo kakve smetnje prekini post i pazi na sebe. Ne moram ti objasnjavati kakva je to bolest i kakve posljedice nosi ako se ne lijeci, vjerujem da znas vec sve.

Sretno, sta god da odlucis :)
banjaluka078

#15330 Re: Ramazan, opet ;)

Post by banjaluka078 »

paja patak wrote:
Sretno, sta god da odlucis :)
Hvala ti na odgovoru. :)
kritichar

#15331 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

Blue1 wrote:Esselamu alejkum.

Jel' neko zna za neku brošuru o postu i o samom ramazanu ? Hvala Allahu s.w.t. ovo će mi biti prvi ramazan u životu 8) Nedavno sam počeo praktikovati vjeru i imam namjeru da postim za ramazan :) Tražio sam po internetu neke upute ali ništa korisno nisam našao :(
Znam neke osnove o ovom svetom mjesecu, znam kada je post propisan, znam šta kvari post ali nemam pojma kada se počinje sa postom, kada se ustaje na sehur, pomjera li se vrijeme ustajanja na sehur...
Izvinite ako sam postavio pitanje na pogrešan dio podforuma ali nekako mi se činilo najbolje da pitanje postavim baš na ovu temu. Hvala unaprijed na odgovorima i želim vam da sa lahkoćom ispratite ovaj ramazan.
Imaš dostupno za skinuti u pdf-u, knjigu hanefijski fikh, 4 toma, ujedno naučiš o vjeri, a i propise koji ti konkretno sad trebaju
Rijeka_snova

#15332 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rijeka_snova »

Ramazan meni dodje bas kao godisnji odmor za dusu, um, tijelo. Jedva cekam, odbrojavam dane, nekad bas osjecam da zudim, da sam se umorila, da mi treba taj godisnji odmor :-D
m_l

#15333 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

...sto bi rekli da se insan malo skulira. :mrgreen:
vazi

#15334 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

Rijeka_snova wrote:Ramazan meni dodje bas kao godisnji odmor za dusu, um, tijelo. Jedva cekam, odbrojavam dane, nekad bas osjecam da zudim, da sam se umorila, da mi treba taj godisnji odmor :-D
:thumbup:

i remont i generalka , znate sta hocu reci :)

dobro dodje i ovaj "trening" , par dana posta u ovim mubarek mjesecima prije ramazana...
Melanholik

#15335 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Melanholik »

m_l wrote:...sto bi rekli da se insan malo skulira. :mrgreen:
:kiss: maksuz ti selam.
m_l

#15336 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

We alejkumu selam :) :kiss:
insomnia78

#15337 Re: Ramazan, opet ;)

Post by insomnia78 »

Melanholik wrote:
Ooooooooo
:thumbup: djes' ba
fatamorgana

#15338 Re: Ramazan, opet ;)

Post by fatamorgana »

insomnia78 wrote:
Melanholik wrote:
Ooooooooo
nego insomnia78, odspava li se šta? :wink:
Melanholik

#15339 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Melanholik »

insomnia78 wrote:
Melanholik wrote:
Ooooooooo
:)

tu sam, selam i tebi :mrgreen:
MOSALJOZE

#15340 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

http://www.akos.ba/u-fokusu/da-li-su-va ... za-ramazan
Pomalo se pripremamo :D
Sutra je Lejletul Miradz,lijepo bi bilo ko može otići na jaciju,i poslije klanjati nafile :)
salik79

#15341 Re: Ramazan, opet ;)

Post by salik79 »

Nocas je, a sutra je lijepo postiti.
malocvijece

#15342 Re: Ramazan, opet ;)

Post by malocvijece »

RNG_25 wrote:
banjaluka078 wrote:Pije li iko terapiju za štitnu žlijezdu i ako da, kako je uklapate u post?
Ja sam odnedavno na terapiji, koja super djeluje, pa je ne bih prekidala, jer ne bih opet da si navučem tegobe koje sam imala. Međutim, propisano mi je da pijem tabletu ujutro čim se probudim, na prazan želudac, barem pola sata prije nego što bilo šta drugo konzumiram. Ako ustanem pola sata ranije na sehur, popijem tabletu, sačekam, pa onda sehurim, do posla ću opet odspavati par sati, tako da mi to pijenje terapije neće biti kao što mi je ljekar propisao, da je pijem na onom "glavnom" buđenju. Ne bih da zbog toga propuštam post, nemam realno nikakvih drugih tegoba, ne smatram samu sebe bolesnom, ali ne znam kako sad da ovo ukomponujem. Pa ako ima neko sa sličnim "problemom", biću zahvalna za savjet.

Nemoj da zenu savjetujes ako ne znas pravila. Post se kvari ako se popije tableta, voda ili bilo sta drugo i tacka. Ako zena ima zdravstvenih problema, nece postiti. Allah olaksava, a ne otezava. Ona ce nahraniti jednog siromsnog covjeka svaki dan Ramazana i to joj je dovoljno umjesto posta.
RNG_25

#15343 Re: Ramazan, opet ;)

Post by RNG_25 »

malocvijece wrote:
RNG_25 wrote:

Nemoj da zenu savjetujes ako ne znas pravila. Post se kvari ako se popije tableta, voda ili bilo sta drugo i tacka. Ako zena ima zdravstvenih problema, nece postiti. Allah olaksava, a ne otezava. Ona ce nahraniti jednog siromsnog covjeka svaki dan Ramazana i to joj je dovoljno umjesto posta.
Izvinjavam se, moja greška. Upravu si...
nasa

#15344 Re: Ramazan, opet ;)

Post by nasa »

m_l wrote:I ja, al' bas bas jedva cekam. :-D Od ovih aktuelnih tema prosto imam stalno knedlu u grlu. :cry:
:kiss: takva vremena
Ali zato mozemo lijepo na ovoj temi, nadam se :D
Lalena

#15345 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Lalena »

Iscekujem, pripremam se...
Svaki ramazan je drugaciji, barem meni, ili sam ja drugacija svake godine?! Karakteristicno za taj mjesec je da je tada sve lakse (mimo ramazana, kada postim, djeluje teze), i nakon ramazana dugo imam taj osjecaj da sam jaca, da mogu vise, bolje..., ali cesto i onaj osjecaj da sam mogla/trebala bolje...

vazi

#15346 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

@lalena, svidja mi se kako si ovi lijepo rekla. I sama cesto imam taj osjecaj

Moze li mi neko reci kad je 15 saban? Po rijasetu cini mi se utorak, 2 juni, grijesim li ? Hvala unaprijed na odgovoru
Melanholik

#15347 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Melanholik »

jeste, drugi juni.
vazi

#15348 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

Melanholik wrote:jeste, drugi juni.
hvala najljepsa :thumbup:
MOSALJOZE

#15349 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Ne znam za vas,ali ovog čovjeka mogu slušati 24/7,pogotovo kada odgovara na pitanja,to je pravi užitak.Još 20-ak dana i krećemo :)
Rockefeller

#15350 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rockefeller »

Još dvadeset dana, :izet:
Locked