Ramazan, opet ;)
- Towelie
#15051 Re: Ramazan, opet ;)
Usli smo u poslednju trecinu Ramazana, u Iti'kaf. Brzo prolaze dani.
- nasa
#15052 Re: Ramazan, opet ;)
Hvala Nin!NIN wrote:Svima koji poste zelim sabur, zdravlje, srecu i vjeru!![]()
Da otpostite i ispostujete Njega u sreci i rahatluku!
Selam alejkum ljudi, jos malo ...treba iskoristiti za dobro
-
m_l
#15053 Re: Ramazan, opet ;)
"O vjernici , kada se u petak na molitvu pozove, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite!" (El-Džumu'a,9-10)

ALLAHUMME SALLI ALA MUHAMMEDIN VE ALA ALI MUHAMMED!

ALLAHUMME SALLI ALA MUHAMMEDIN VE ALA ALI MUHAMMED!
Last edited by m_l on 19/07/2014 21:49, edited 1 time in total.
- vatrogasac
#15054 Re: Ramazan, opet ;)
Postač ima dvije radosti...

-
glasrazuma1
#15055 Re: Ramazan, opet ;)
Ja sam htjela pitati, koliko vas ima koji dajete Vitre u Begovu dzamiju, da li je bolje to ili ipak naci nekoga kome je nova potreban? Sta je veci sevap ?
- avetinja
#15056 Re: Ramazan, opet ;)
Po meni je veći sevap dati nekom ko nema, džamije imaju i onako para neće njima usfaliti.glasrazuma1 wrote:Ja sam htjela pitati, koliko vas ima koji dajete Vitre u Begovu dzamiju, da li je bolje to ili ipak naci nekoga kome je nova potreban? Sta je veci sevap ?
-
glasrazuma1
#15057 Re: Ramazan, opet ;)
I ja praktikujem to, ali cujem dosta puta, sevap u dzamiju, ne znam sta bih rekla o tome.avetinja wrote:Po meni je veći sevap dati nekom ko nema, džamije imaju i onako para neće njima usfaliti.glasrazuma1 wrote:Ja sam htjela pitati, koliko vas ima koji dajete Vitre u Begovu dzamiju, da li je bolje to ili ipak naci nekoga kome je nova potreban? Sta je veci sevap ?
- vatrogasac
#15058 Re: Ramazan, opet ;)
Ne ide to džamijamam nego u fond bejtul-mal koji ide potrebnima ili se u određenoj situaciji vraća opet onima koji daju.avetinja wrote:Po meni je veći sevap dati nekom ko nema, džamije imaju i onako para neće njima usfaliti.glasrazuma1 wrote:Ja sam htjela pitati, koliko vas ima koji dajete Vitre u Begovu dzamiju, da li je bolje to ili ipak naci nekoga kome je nova potreban? Sta je veci sevap ?
- forest gump
#15059 Re: Ramazan, opet ;)
Prošle godine je od zekata više odvojeno za štampanje blokova nego za pomoć siromašnima.
-
m_l
#15060 Re: Ramazan, opet ;)
I ja im zamjeram nacin raspodjele prikupljenih sredstava.forest gump wrote:Prošle godine je od zekata više odvojeno za štampanje blokova nego za pomoć siromašnima.
Inace, uplacujemo preko IZ u Bejtul-mal, i razumijem potrebu da sredstva idu na jedno mjesto, sadaku smo svakako duzni davati, i prema hadisu stoji "Nije pravi musliman ko zanoći sit, a komšija mu gladan".
Ali u zemlji koja je dozivjela genocid, protjerivanja, gdje imamo toliko siromasnih, unesrecenih...ova raspodjela sredstava mislim da je mogla i trebala biti drugacija.
- forest gump
#15061 Re: Ramazan, opet ;)
Zekat se uplaćuje u bejtul mal. Vitre ne bi smjele ni pod razno.
- vatrogasac
#15062 Re: Ramazan, opet ;)
Zagovornici ne miješanja zekata i vitara u jedan fond su ujedno zagovornici da se ne bi smio davati novac nego kukuruz, pšenica, ječam, grah....forest gump wrote:Zekat se uplaćuje u bejtul mal. Vitre ne bi smjele ni pod razno.
http://n-um.com/?q=node/3964
Daleko je ovaj bejtul-mal koji osniva IZ od onoga što je bio u vrijeme halife Omera, ali zajedno sa ostalim fondovima može davati sve bolje rezultate kao što je prikazano na grafikonu. Svaki džematski odbor zna koje osobe trebaju pomoć u njihovom džematu pa shodno tome mogu iz postojećeg bejtul-mala napraviti bajramske pakete i tako svake sljedeće godine. Bitno je da se zadovolji suština, a ne forma. Razjedinjeni nećemo ništa uraditi za napredak nego i dalje improvizovati i biti tu gdje jesmo.
- forest gump
#15063 Re: Ramazan, opet ;)
IZ iz sredstava bejtul mala minimalno pomaže siromašne. Još hoće i vitre koje su namjenjene isključivo siromašnima.
E malo morgen.
E malo morgen.
-
sweet_sin
#15064 Re: Ramazan, opet ;)
ja ne dam vitre u IZ. a i zekat izbjegavam njima davat.
- kritichar
#15065 Re: Ramazan, opet ;)
gdje se može provjeriti kako IZ raspolaže sredstvima iz Bejtul mala?
-
m_l
#15066 Re: Ramazan, opet ;)
Raspodjela 2012. g.:kritichar wrote:gdje se može provjeriti kako IZ raspolaže sredstvima iz Bejtul mala?
Nisam nasla kako su raspodjelili sredstva 2013., vec samo koliko je prikupljeno:Raspodjela sredstava iz Fonda Bejtu-l-mal u 2012. godini u procentima
Raspodjela iz Fonda Bejtu-l-mal u 2012. godini vrši se na osnovu prikupljenih 6.650.000,00 KM, od čega 5.800.000,00 KM od zekata i sadekatu-l-fitra i 850.000,00 KM od kurbana i kurbanskih kožica, a raspodjela je izvršena prema navedenom prikazu.
Odgojno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 47,1%
Mediji IZ-e u BiH 12%
Kulturno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 11,4%
Pomoć porodicama šehida, siromašnim, ugroženim, fond fir-rikab i pomoć za povratak 3,6%
Troškovi štampanja i razduženja blokova 0,7%
Sredstva za podršku vjersko-prosvjetnih aktivnosti i rada muftijstva, muftijstva Sandžačkog Udruženja ilmijje, Vijeća za fetve i Sabora IZ-e 15,6%
Vjerskoprosvjetne aktivnosti Rijaseta IZ-e 5,3%
Stipendije, studentski dom FIN-a i drugi vidovi pomoći 4,3%
Ukupno prikupljeni zekata i sadekatu-l-fitr u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori u 1434./2013. godini iznosio je 10.179.454,00 KM, što je za 677.104,00 KM ili 7,2% više nego u 1433./2012. godini.
http://zekat.ba//blog/2014/01/rezultati ... 13-godini/
- forest gump
#15067 Re: Ramazan, opet ;)
Uporedite sredstva odvojena za štampanje blokova i sredstva za pomoć siromašnima.
Fuj.
Fuj.
- kritichar
#15068 Re: Ramazan, opet ;)
3.6 siromašni, 0.7 blokoviforest gump wrote:Uporedite sredstva odvojena za štampanje blokova i sredstva za pomoć siromašnima.
Fuj.
- Towelie
#15069 Re: Ramazan, opet ;)
Tekst o kategorijama zekata
''Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga sakupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhu na Allahovom putu, i putniku namjerniku. Allah je odredio tako! A Allah sve zna i mudar je.''(Et-Tevbe, 60.) Ovaj ajet je osnova po pitanju kategorija osoba kojima se daje zekat.
Siromah i nevoljnik
U osnovi, siromah je onaj koji nema osnovne životne uvjete: hranu, odjeću i stan, a također i potrebe onih koje izdržava. Ovako se to uglavnom pojašnjava u knjigama fikha. Ali ovo nije generalno pravilo, nego islamski učenjaci kažu da je pravilo za siromaha da njegovu definiciju određuju društvene prilike. To znači da nije obaveza da to uvijek bude onaj ko nema osnovne životne potrebe, jer se standard života ljudi mijenja. Pa recimo u naše vrijeme postoje društva koja svojim građanima garantuju ove osnovne životne potrebe: hranu, stan, odjeću, liječenje itd., kod njih poznato kao socijalna pomoć. U takvoj situaciji ne možemo reći da se nikome ne daje zekat, nego pravilo glasi da zekat zaslužuje najsiromašnija kategorija ma makar i imali kvalitetniju hranu, ljepšu odjeću ili imali vlastita auta i tome slično.
Oni koji ga sakupljaju
To je kategorija državnih službenika, misli se na islamsku državu, koji vode administraciju prikupljanja zekata, preuzimaju ga od onih koji ga daju, bilježe i vode brigu o njegovoj raspodjeli.
Oni čija srca treba pridobiti za islam
U ovu kategoriju ulaze i muslimani i nemuslimani. Što se tiče muslimana, misli se na one koji su imanski slabi, ali su u svome narodu poštovani i ugledni, i ukoliko bi njihovo vraćanje islamu donijelo veliku korist za islam ili bi možda njegovo dopuštanje muslimanima da rade u korist islama bilo puno korisno. A što se tiče nemuslimana, misli se na one od kojih se može očekivati da prime islam, a što bi podstaklo i njegov narod da primi islam.
Otkup iz ropstva
Ovo se odnosi na roba mukatiba – onoga koji je napravio sporazum sa svojim vlasnikom da se otkupi za određenu svotu novca ili imetka. Takvom se robu muslimanu pomaže zekatom u njegovom otkupljivanju svoje slobode kako bi to što prije uradio.
Prezaduženima
Pod prezaduženima se misli na onu grupu muslimana koji su sticajem okolnosti bili primorani da se zaduže toliko da nisu u stanju da to od svoje zarade otplate, a ne na one koji se zadužuju bespotrebno u kupovini nepotrebnih stvari. Prezaduženim muslimanima izdvaja se iz zekata kako bi im se pomoglo u vraćanju dugova. U današnjem vremenu ovo je možda jedna od vrlo čestih situacija u koje zapadaju mnogi ljudi pa je zekat jedan od načina da se olakšaju teškoće muslimana.
Na Allahovom putu
U prvom redu misli se na borce na Allahovom putu – mudžahide. To je jedan od načina da se pomognu muslimani koji su stali na granice kako bi zaštitili islam i muslimane od neprijateljske ruke. Pored toga, jedan dio islamskih učenjaka dozvoljava da se i zekat izdvaja za misionarske aktivnosti, održavanje džamija, bolnica, škola, sirotišta i sl.
Putnik namjernik
To je osoba koja je u toku svog putovanja ostala bez imetka potrebnog da se vrati svojoj kući, svejedno da li se radilo o onome ko je potrošio što je imao ili da se radi o nekome ko je pokran u toku putovanja. U obzir se ne uzima da li je u osnovi bogat ili siromašan. Može da se radi o bogatoj osobi, ali nije u stanju da dođe do svog imetka. Izuzimaju se oni koji su u stanju da podignu sa računa novac ili da im neko pošalje putem banke novca da se vrati kući ili da pozajmi.
Na kraju, neophodno je spomenuti da se zekat ne može dati uzlaznoj i silaznoj rodbini ili muž ženi, jer su to kategorije koje je obaveza izdržavati i bez zekata.
Iako je ostalo još mnogo toga da se kaže o zekatu, ovo bi bilo ukratko, još ostaje da napomenemo da je na nama da islam prenosima drugima, pa ono što smo naučili iz ovih nekoliko tekstova o zekatu, da prenesemo onima koji ne znaaju kako bismo svi zajedno učestvovali u širenju dobra i svi zajedno bili nagrađeni kod Uzvišenog Gospodara.
Allahu zahvaljujemo i na početku i na kraju, neka nam naš život teče u smjeru Njegovog zadovoljstva zasnovan na uputi posljednjeg poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, neka je na njega najodabraniji salavat, njegovu porodicu i časne ashabe.
- manekenka u penziji
#15070 Re: Ramazan, opet ;)
Selam alejkum postaci:
Samo da javim (kao padobranac
) da su svježe hurme u bingu u hadzicima 2.60 KM i mnogo su bolje nego one iz hose koje su i skuplje.
Samo da javim (kao padobranac
- forest gump
#15071 Re: Ramazan, opet ;)
Ne kontam što kupujete te hurme pored onih iranskih u Bademu.
- Kroksica
#15072 Re: Ramazan, opet ;)
Djes do sad ziva bila, ja citav Ramazan jedem Eurofresh treske. Mada mi je Bingo u Hadzicima malo podaleko.manekenka u penziji wrote:Selam alejkum postaci:
Samo da javim (kao padobranac) da su svježe hurme u bingu u hadzicima 2.60 KM i mnogo su bolje nego one iz hose koje su i skuplje.
- Đulbešećer
#15073 Re: Ramazan, opet ;)
Evo i ja kao padobranac
Kada klanjate sabah; je li kada čujete ezan ili odmah kada nastupi vrijeme zore (kada započinje post) ili možda nekad kasnije? Ja klanjam čim bude ezan na TVSa
, pa mi nešto šuhveli da li je to ispravno?
- Svakodobro!
#15074 Re: Ramazan, opet ;)
I ja (i moji ukucani) kad bude ezan na TVSAĐulbešećer wrote:Evo i ja kao padobranacKada klanjate sabah; je li kada čujete ezan ili odmah kada nastupi vrijeme zore (kada započinje post) ili možda nekad kasnije? Ja klanjam čim bude ezan na TVSa
, pa mi nešto šuhveli da li je to ispravno?
- Đulbešećer
#15075 Re: Ramazan, opet ;)
Desetak do petnaest minuta nakon tog ezana bude i ezan u džamiji, pa sad ne znam... Joj, šta sve čovjek na ovom internetu može pročitati, samo da se zbuniš. Hiljadu nekakvih različitih pravila, ovaj ovako onaj onako, ovo može ovo ne može.