Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arslanbey

#14451 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arslanbey »

El_comadante wrote:
MOSALJOZE wrote:Na stranu to sve,al ja upalim bajramski program samo onu baklavu prikazuju,i samo je baklava bajram,a nigdje ne spominju da se treba sjetiti mrtvih i naših šehida.To se vazda nekako makne u stranu,i pitanja su obično ko pravi baklavu,koliko ste baklave pojeli
po nekim mišenjima netreba posječivati gorblja za bajram iz razloga što je Bajram praznik gdje se ljudi raduju a odlazak na groblje nikako nije radostan događaj, a to su bošnjaci preuzeli od kršćana za vrijeme A-U monarhije, jer oni odlaze (kršćani) na groblja za vrijeme svojih blagdana.

Netacno,procitaj malo o islamu

ali se slazem da je bajram radostan praznik,i sjecanje na sehide nije centralno na taj dan i ne treba da bude
El_comadante

#14452 Re: Ramazan, opet ;)

Post by El_comadante »

arslanbey wrote:
El_comadante wrote:
MOSALJOZE wrote:Na stranu to sve,al ja upalim bajramski program samo onu baklavu prikazuju,i samo je baklava bajram,a nigdje ne spominju da se treba sjetiti mrtvih i naših šehida.To se vazda nekako makne u stranu,i pitanja su obično ko pravi baklavu,koliko ste baklave pojeli
po nekim mišenjima netreba posječivati gorblja za bajram iz razloga što je Bajram praznik gdje se ljudi raduju a odlazak na groblje nikako nije radostan događaj, a to su bošnjaci preuzeli od kršćana za vrijeme A-U monarhije, jer oni odlaze (kršćani) na groblja za vrijeme svojih blagdana.

Netacno,procitaj malo o islamu

ali se slazem da je bajram radostan praznik,i sjecanje na sehide nije centralno na taj dan i ne treba da bude
naprimjer ima knjiga od Huseina Đoze koji govori baš o tim stvarima koji nemaju veze sa Islamom a koji smo mi preuzeli od kršćana dolaskom A-U monarhije. u toj knjizi ima mnogo toga i uvezi npr. đenaza i dr. a knjiga se mislim tačno zove Đozine fetve. razogovara sam sa drugom bračom o ovoj temi i oni su također dosta knjiga pročitali i o ovoj temi odnosno temi ramazana i bajrama i također su ovo pročitali što sam ja izjavio. i opet kažem ima dosta različitih mišljenja itd. ja kažem da postoji i to mišljenje i šta je tu netačno? i zašto
El_comadante

#14453 Re: Ramazan, opet ;)

Post by El_comadante »

ili isto tako ovo "šehidsko" groblje ili "šehid" je vrlo nestrucno odabrano jer neznamo mi koje šehid a ko ne to zna jedino Allah dž.š. . pogotovo kod nas gdje je bio komunizam i neznam mi koje ostao komunista a ko se vratio vjeri ali zato se svi nazivaju "šehidi". zato je pogrešan taj naziv.
arslanbey

#14454 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arslanbey »

El_comadante wrote:ili isto tako ovo "šehidsko" groblje ili "šehid" je vrlo nestrucno odabrano jer neznamo mi koje šehid a ko ne to zna jedino Allah dž.š. . pogotovo kod nas gdje je bio komunizam i neznam mi koje ostao komunista a ko se vratio vjeri ali zato se svi nazivaju "šehidi". zato je pogrešan taj naziv.
To je doduse praksa kod svih islamskih naroda,eno kurdski komunisticki borci koji su poginuli su sehidi
arslanbey

#14455 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arslanbey »

Sta je tacno Djozo rahmetli navodio kao primjer *? navedi par
El_comadante

#14456 Re: Ramazan, opet ;)

Post by El_comadante »

arslanbey wrote:
El_comadante wrote:ili isto tako ovo "šehidsko" groblje ili "šehid" je vrlo nestrucno odabrano jer neznamo mi koje šehid a ko ne to zna jedino Allah dž.š. . pogotovo kod nas gdje je bio komunizam i neznam mi koje ostao komunista a ko se vratio vjeri ali zato se svi nazivaju "šehidi". zato je pogrešan taj naziv.
To je doduse praksa kod svih islamskih naroda,eno kurdski komunisticki borci koji su poginuli su sehidi
evo na primjer mi neznamo hoce li nam namaz, post, hadzdz, itd itsl. biti primljeni i da li cemo uci u djenet. mi se nadamo i vjerujemo da hocemo. isto tako kao sto to neznamo nemozemo tvrditi jer neznamo ko je sehid ko nije a to je sto kazes praksa.
m_l

#14457 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Dok @nasa ne dodje i slovo-brojcanog posalje gdje mu je mjesto, da poslusamo nesto lijepo:

:srce:
MOSALJOZE

#14458 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Ma nešto se on ne moze banovati,kako god ignore i svoj poso
Big Ang

#14459 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Big Ang »

Iz aviona se vidi ko je taj slovobrojcani. :roll:
Niemand

#14460 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Niemand »

NIN

#14461 Re: Ramazan, opet ;)

Post by NIN »

m_l wrote:Dok @nasa ne dodje i slovo-brojcanog posalje gdje mu je mjesto, ...
A sta, to meni ne vjerujete!? :D
kerima1

#14462 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kerima1 »

NIN wrote:
m_l wrote:Dok @nasa ne dodje i slovo-brojcanog posalje gdje mu je mjesto, ...
A sta, to meni ne vjerujete!? :D
Ćafirima se ne vjeruje :P hahhaha
free_spirit

#14463 Re: Ramazan, opet ;)

Post by free_spirit »

šatirana_ljubičica wrote:Kupujete li vi somune tokom godine ili samo uz Ramazan?
Kupujem ja al nikad ne mirisu kao za Ramazan :-D
Niemand

#14464 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Niemand »

Rijeka_snova

#14465 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rijeka_snova »

free_spirit wrote:
šatirana_ljubičica wrote:Kupujete li vi somune tokom godine ili samo uz Ramazan?
Kupujem ja al nikad ne mirisu kao za Ramazan :-D
+1

Jos malkice :srce:

Po prvi put necu cijeli Ramazan provesti sa porodicom, vec se pomalo cudno osjecam :cry:
red evil

#14466 Re: Ramazan, opet ;)

Post by red evil »

Da mi prođemo pgrpnu fazu i Ramazan će da bude fenomenalan, proće vrijeme brže. :D

Ovo će aBd biti treći Ramazan koji ću ispostiti. Kad se cilj odredi i ne bude upšte teško, ne razmišljaš o tome kako ćeš ispostit.

Ako me matematiks dobro služi ima još 19 dana. :D
Niemand

#14467 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Niemand »

Niemand

#14468 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Niemand »

m_l

#14469 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Kada je Musa, alejhisselam, bio u prilici razgovarati sa Allahom, dželle-šanuhu, on upita svoga Gospodara: “Gospodaru, jesi li ijednog roba počastio kao mene, jer ja sad razgovaram sa Tobom?“ Allah, dželle-šanuhu, mu odgovori: “O Musa, Ja ću imati robove koje ću više počastiti nego tebe. Dat ću im da poste Ramazan i bit ću im bliži nego što sam tebi sada. Dok sada s tobom govorim, između Mene i tebe je 70 hiljada zastora, a kad zaposti ummet Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, kad im njihove usne pobijele, a lica preblijede, Ja ću im u vrijeme iftara podignuti sve te zastore za njihove dove.“ (Ibn Redžeb, u Letaiful-mearifu)

:srce:

Vec je bilo na temi, ali novi ramazan nova nafaka.
vazi

#14470 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vazi »

mozete li mi reci kako vi ucite hatme, je li jedna hatma po osobi a dova zajednicka ili je jedna hatma za vise osoba npr za roditelje i zajednicka naravno dova?

Zelim nam svima da docekamo dragog gosta u zdravlju i rahatluku i da nam post bude lahak i kabul akBd :thumbup:

cini mi se da je u cetvrtak 15 saban, je li tako i po vasem kalendaru?
kritichar

#14471 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kritichar »

učenje Kur'ana umrlim, nije definisano Kur'anom ili hadisom, tako da to ne treba komplikovati, islam mora biti jednostavan.
umrlim se prenose sevapi od učenja Kur'ana, tako da tu nema prepreke da se tako reći svima podijeli, ili zasebne dove svakome ponaosob je bespotrebna komplikacija
Sanchez22

#14472 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Sanchez22 »

Ide nam ponovo :)
Danas sam ozednio kao u toku Ramazana pa se prisjetio.
Ali u toku posta se obicno nasmijem kada mi se jako puno trazi voda,zvuci smijesno ali strpljenje je cudo.Kada nastupi iftar .... :sretan:
Quaresma

#14473 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Quaresma »

eto Ramazana inshAllah uskoro :-D
jedva cekam ustajanje na sehur

MOSALJOZE

#14474 Re: Ramazan, opet ;)

Post by MOSALJOZE »

Ma kakvo ustajanje,ne spava se pa onda sa rajom na sabah,odspava se do podne,mukabela,onda još malo drijemke,utom ićindija,klanja se,malo se udje na forum upita raju kako ide,prošeta se,po somune,pomognem da se postavi stol iftar,teravija i opet :D
Sanchez22

#14475 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Sanchez22 »

MOSALJOZE wrote:Ma kakvo ustajanje,ne spava se pa onda sa rajom na sabah,odspava se do podne,mukabela,onda još malo drijemke,utom ićindija,klanja se,malo se udje na forum upita raju kako ide,prošeta se,po somune,pomognem da se postavi stol iftar,teravija i opet :D
Radis li kad sta :lol:
Locked