Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
m_l

#14151 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

Ma ako ce ti biti lakse samo se ti istresi, nasi smo :) Samo mi nije jasno zasto stalno govoris vi muslimani. Ja kada kritikujem to radim u prvom licu mnozine, znaci ne izostavljam sebe, jer nista bolja nisam od ostalih. Ako ces vec kritikovati navedi konkretno sta. I nije istina da nema cestitih muslimana, da je sve go moron kako ti kazes.

Esselamu alejkum brate i ako ces spavati do sehura lijepi snovi! :) Ne sikiraj se previse, Allah je Milostiv, Pravedan i Mudar.
olensoner

#14152 Re: Ramazan, opet ;)

Post by olensoner »

U mnogo cemu se slazem sa mufljuzom, cinjenica je da muslimani u BiH sve vise ramazan dozivljavaju kao neki obicaj i kroz prizmu tradicionalnog, cesto zaboravljajuci pravu svrhu ovog mjeseca. Raspravljamo o receptima, nekakvim mahalskim obicajima, a casni Kur'an i praksu poslanika s.a.w.s. stavljamo u drugi plan.
Ali se ne slazem s tvrdnjom da uopce vise nema "pravih" muslimana (Allah zna najbolje), ali cak i kod nas ima lijepih primjera, npr. jedna grupa zadnjih par godina redovno organizuje iftare u povratnickim mjestima, a da ne govorim o ostatku islamskog svijeta. Samo, nazalost to su postali izueci, to stoji.
Igbala

#14153 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Igbala »

m_l wrote:Ma ako ce ti biti lakse samo se ti istresi, nasi smo :) Samo mi nije jasno zasto stalno govoris vi muslimani. Ja kada kritikujem to radim u prvom licu mnozine, znaci ne izostavljam sebe, jer nista bolja nisam od ostalih. Ako ces vec kritikovati navedi konkretno sta. I nije istina da nema cestitih muslimana, da je sve go moron kako ti kazes.

Esselamu alejkum brate i ako ces spavati do sehura lijepi snovi! :) Ne sikiraj se previse, Allah je Milostiv, Pravedan i Mudar.
:thumbup:
rookfash

#14154 Re: Ramazan, opet ;)

Post by rookfash »

olensoner wrote:U mnogo cemu se slazem sa mufljuzom, cinjenica je da muslimani u BiH sve vise ramazan dozivljavaju kao neki obicaj i kroz prizmu tradicionalnog, cesto zaboravljajuci pravu svrhu ovog mjeseca. Raspravljamo o receptima, nekakvim mahalskim obicajima, a casni Kur'an i praksu poslanika s.a.w.s. stavljamo u drugi plan.
Ali se ne slazem s tvrdnjom da uopce vise nema "pravih" muslimana (Allah zna najbolje), ali cak i kod nas ima lijepih primjera, npr. jedna grupa zadnjih par godina redovno organizuje iftare u povratnickim mjestima, a da ne govorim o ostatku islamskog svijeta. Samo, nazalost to su postali izueci, to stoji.
odlicno kazano! upravo trebamo da iz svake situacije i iz svega vidimo ono pozitivno i okrenemo stvari u svoju korist i da iz svake kritike prepoznamo ono sto se odnosi na nas bez sebicnosti i laznog osjecaja vrijedjanja nego prihvatiti kritiku, izvuci pouku i biti konstruktivan i drago bi mi bilo kad bismo raspravu i energiju usmjerili u tom smjeru.

a vecina velikih stvari se moze napraviti vrlo jednostavno, samo treba poci od sebe, unaprijediti sebe, upravo taj dzihad je i najtezi. kad nas milion promiejni jednu negativnost kod sebe ispravili smo tu negativnost u cijelom drustvu. misljenja sam da smo mi muslimani, konkretno u bosni, isuvise energije potrosili i trosimo na "gluposti". zar je bitnije energiju trositi na bespotrebnu raspravu o tome sta je korisnije staviti ruke na prsa ili na pojasu u namazu ili stajati skupljenih ili rasirenih nogu u namazu, jel se topa sevrira za iftar ili ne, jel bolji ramazanski program na ovoj ili onoj televiziji, zasto mufljuz govori "vi", a ne "mi" itd, pored toliko bitnih i vaznih pitanja. najveci problem naseg naroda jeste neobrazovanost, pa se lako zakacino i trosimo energiju na manje bitne stvari nego da rjesavamo one krucijalne. iskoristimo ovaj ramazan da popravimo sebe, da povedemo dzihad protiv svojih mana. i sam poslanik je rekao, parafraziracu, da mu je blizi ucenjak nego pobozni covjek. ne gubimo vrijeme na besposlicu, ulozimo u sebe, popij kahvu manje, a procitaj knjigu vise. animiraj ljude oko sebe. sitnice su dovoljne, pomozi komsiji, ponesi starijem ceker iz prodavnice, podigni papir sa ceste i baci u kontejner. milion bosnjaka u zemlji da izdvoji marku godisnje to je milion maraka, izgradimo djacki dom za djecu iz neimucnih porodica. apel i za IZBiH: nije bitno samo graditi medrese i domove za ucenike medresa, nama trebaju i talentovani pisci, ljekari, inzinjeri...ja nisam najpametniji insan na svijetu, zato vas ostale takodjer pozivam da svoja razmisljanja, prijedloge i savjete podijelite ovdje sa svima nama kako bismo bili bogatiji za nove ideje, kako bismo unaprijedili sebe kao pojedinca, a time doprinijeli i cijelom nasem drustvu. da se bavimo ozbiljnim temama,a ne sto rece mufljuz tulumbama i tufahijama koje smo smazali za iftar. pomozite i meni svojim licnim primjerima, mozda prepoznam neke stvari kod sebe kojih nisam ni svjestan da ih trebam popraviti ili mijenjati. Maksuz selam svima
nKrkan

#14155 Re: Ramazan, opet ;)

Post by nKrkan »

Da vas vidim :-D Poslije sehura odeš spavat i probudiš se nečist jel ti vrijedi post za taj dan P.S mislim na jači spol
Igbala

#14156 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Igbala »

_mufljuz_ wrote:
Igbala wrote:@-mufljuz-

Ružno je napadati nekoga kroz pitanje, prvo lijepo pitaj ako te nešto zanima, pa ako dobiješ odgovor, te istim ne budeš zadovoljan, onda pokaži ogorčenost.
ja sam ogorcen muslimanima od masrika do magriba - ako hoces da budem eksplicitan - sve go moron....
nema ni jedan da primjerom, uzorom, radom i uputom bude uzor muslimanima - redom samo baljezgaju - te ratujte idite u dzihad - a gospoda dupe sakrila hiljade kilometara od rata kao i svoje sinove i rodbinu - ali na teveu su grlati i glasni kako siriti islam i kako praktikovati dzihad dok im se slijeva kes u dzepove....

da ne pominjem tekbiranje i slavljenje Allaha dok rezu pacenicki glavu nekom svezanom jadniku.... osjec'o sam se k'o zadnji shit na svijetu - a kamo li musliman - cuj testerat nekom glavu u hropcu i krkljanju i tekbirat - izlomio sam se milion puta kad sam vidio taj video.....

meni je puna kapa tog licemjernog islama i navlacenja naivnih na tanak led.....

+ ova tema - ja vam redom mogu reci da u ovom mjesecu Ramazanu nema cemu da se radujete - toliko je ummet retardiran, unazadjen, politicki, ekonomski, znanstveno - opet od Masrika do Magriba - da ti pravo kazem razloga za smajlije i radost Ramazanu nema - vise, puno vise je razloga za tugu i jad..... ko bi se normalan radovao Ramazanu ako je danas 20-100-200-1000 muslimana raznijeto dronom, planiranim IED-om i sl....
Ja se Ramaznu radujem od malih nogu, ne mora postojati neki razlog, jednostavno: ljepše se osjećam.
rookfash

#14157 Re: Ramazan, opet ;)

Post by rookfash »

nKrkan wrote:Da vas vidim :-D Poslije sehura odeš spavat i probudiš se nečist jel ti vrijedi post za taj dan P.S mislim na jači spol
ne sjecam se imena imama u cijoj knjizi sam citao neke od prakticnih savjeta vezanih za post (mogu potraziti knjigu pa ti javiti) uglavnom, sjecam se da se tamo kaze da se moze zapostiti dzunup i da post vrijedi, ali da se treba sto prije okupati, te da se ne moze obaviti namaz dok se ne okupa. u svakom slucaju preporucuje se kupanje sto prije i ako je moguce da se dzunup ne zaposti. tako da bih zakljucio da bi post trebao i ovom slucaju koji iznosis u pitanju biti ispravan, uz uslov da se nakon budjenja okupas. islam je divna vjera, koja covjeku zapravo olaksava zivot, a nije cilj da ga otezava. ispravite me ako grijesim, Bog dz.s. vas nagradio za sirenje znanja.
m_l

#14158 Re: Ramazan, opet ;)

Post by m_l »

@nKrkan

na rijaset.ba imas Pitanja i odgovori i na podsekciji Post/ramazan nekoliko slicnih pitanja i odgovora pa procitaj! :)
frameni

#14159 Re: Ramazan, opet ;)

Post by frameni »

nKrkan wrote:Da vas vidim :-D Poslije sehura odeš spavat i probudiš se nečist jel ti vrijedi post za taj dan P.S mislim na jači spol

Što znači, ako se desi da ejakuliraš u snu, kada ustaneš treba da se okupaš i da nastaviš svoj post. Post čovjeka koji ejakulira u snu je ispravan i nije grješan zbog toga.

A Allah najbolje zna!
Muderris

#14160 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Muderris »

Vrijedi inšallah.

Zbog predaje od Aiše r.a. u kojoj kaže da je Poslanik, a.s., osvanjivao džunup (zapostio), a zatim bi se okupao. (Buharija i Muslim)

Analogno ovome, dozvoljeno je ženi koja je u hajzu ili nifasu, ako joj prestane hajz ili nifas prije zore, da zaposti, a da odgodi kupanje do poslije zore, a prije sabah namaza.

Kao što već neko reče razilaženje je oko klanjanja sabah namaza ako čovjek ne može stići da se okupa prije izlaska sunca.
Pa Ibn Baz kaže da čovjek treba uzeti tejemum, klanjati pa se okupati kad bude u prilici (dakle, ne dozvoliti da vrijeme namaza istekne) a ostali medju kojima i Ibn Tejmijje kažu da će se čovjek okupati pa klanjati taman mu vrijeme isteklo. (Osim ako je bez vode u kom slučaju svakako treba uzeti tejemum.)

Ovo sve za namaz treba provjerit, pišem po sjećanju a post je ispravan, nema sumnje.
Igbala

#14161 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Igbala »

Muderris wrote:
Vrijedi inšallah.

Zbog predaje od Aiše r.a. u kojoj kaže da je Poslanik, a.s., osvanjivao džunup (zapostio), a zatim bi se okupao. (Buharija i Muslim)

Analogno ovome, dozvoljeno je ženi koja je u hajzu ili nifasu, ako joj prestane hajz ili nifas prije zore, da zaposti, a da odgodi kupanje do poslije zore, a prije sabah namaza.

Kao što već neko reče razilaženje je oko klanjanja sabah namaza ako čovjek ne može stići da se okupa prije izlaska sunca.
Pa Ibn Baz kaže da čovjek treba uzeti tejemum, klanjati pa se okupati kad bude u prilici (dakle, ne dozvoliti da vrijeme namaza istekne) a ostali medju kojima i Ibn Tejmijje kažu da će se čovjek okupati pa klanjati taman mu vrijeme isteklo. (Osim ako je bez vode u kom slučaju svakako treba uzeti tejemum.)

Ovo sve za namaz treba provjerit, pišem po sjećanju a post je ispravan, nema sumnje.
Koliko ja znam, dozvoljeno je nečist zapostiti, ali da se okupaš do podne.
agnostic_front

#14162 Re: Ramazan, opet ;)

Post by agnostic_front »

@mufijuz,

Iako se slažem sa većinom onoga što si napisao, takvim nastupom nećeš ništa postići.
Ružno se na takav način obraćati ljudima ovdje na forumu, bez da znaš ko je ko, i ko je koliko kome pomogao. Činjenica jeste da ima ljudi koji su muslimani deklarativno, ali nije ni tvoje ni moje da sudimo o tome. Ali isto tako, imaš dosta ljudi koji pomažu i komšijama, i siromašnima, a i izbjeglicama u BiH, a isto tako koliko je ko u mogućnosti i Palestincima, a i muslimanima u Burmi. Samo ne pričaju ti ljudi o tome, pa možda i ne znaš, jer da pričaju kako su pomogli nekome, onda bi bilo vidi njega, to samo da raja kažu da on pomaže. Isto kao što mi ne znamo o tom čovjeku koji je tebi pomogao dok si bio student.

I stvarno ne znam kako možeš da donosiš zaključke o ljudima preko ovog foruma i teme, nije ni to u redu. Podržavam raspravu o ovome svakako na jedan normalan način, ali ja lično ovu temu vidim baš ovakvu kakva i jeste.
madnessa

#14163 Re: Ramazan, opet ;)

Post by madnessa »

Nikad nije bilo teže biti musliman i ne treba osuđivati one koji se trude da bude na putu Istine. Allah dž.š. je rekao da nije grijeh ono što nisi znao, ali si dužan da naučiš - Ikre. Analizirati generalno muslimane je, usudit ću se, bezobrazno. Trebamo svaki dan da radimo na sebi kao muslimanima, ali kad sam Allah dž.š. ne osuđuje manje upućene, ne trebamo ni mi. Istina je i da se mnogo toga radi u ime islama, a da nema veze sa pravom vjerom. Lako je osuđivati ljude, ali svi ćemo biti pitani na Sudnjem danu za svoja djela individualno, pa baš iz toga treba svakom muslimanu pristupati posebno.

A meni je bitno ovo što se brat obraća sa "vi", jer je očito puno analizirao "nas", a ponajmanje "sebe". Svi smo tu "u pet deka", svi smo ljudi, grešni, a Allah dž.š. nam je dao da vidimo onoliko koliko je on to odredio. Sve ovo što se događa u svijetu Njegov je kader. Svako onaj koji vjeruje drugačije nije musliman. Moramo raditi na sebi, slijediti pravi put i samim time i vršiti dužnosti (prema samom sebi, porodici, zajednici...) koje su nam narđene, ali moramo i prihvatiti Božju volju i određenje.

Meni je iskreno drago da vidim da se ovoliko ljudi raduje Ramazanu i da postoji ova tema. Nekako u ovom izgubljenom vaktu se ne osjećam samom. Nema radosnijeg mjeseca i ne vidim ništa loše u tome da se neko raduje topi, da uživa u akšamskom ezanu, da podijeli koji recept...
hadzun

#14164 Re: Ramazan, opet ;)

Post by hadzun »

aferim
fino si ti sve poslozila :thumbup:
hairli se iftarila :)
neretvanac

#14165 Re: Ramazan, opet ;)

Post by neretvanac »

Selam !

Recite mi molim vas koji nacin smatrate najboljim za iskupiti ako se ne posti Ramazan ?
Razlog sto ne postim je zdravstveni, hipoglikemicar sam i post mi izuzetno tesko pada, zadnjih para sati provedem u totalnoj letergiji i hipoglikemiji (tresem se), a sada i radim po 10 sati dnevno. Imam izuzetnu griznju savjesti sto ne postim, i ljut sam sam na sebe sto ne postim.
Hvala vam.
Eborg

#14166 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Eborg »

Pravilo je da se treba nahraniti siromah za svaki dan koji ne postis ako se ne varam.
nasa

#14167 Re: Ramazan, opet ;)

Post by nasa »

neretvanac wrote:Selam !

Recite mi molim vas koji nacin smatrate najboljim da se iskupim sto ne postim Ramazan ?
Razlog sto ne postim je zdravstveni, hipoglikemicar sam i post mi izuzetno tesko pada, zadnjih para sati provedem u totalnoj letergiji i hipoglikemiji (tresem se), a sada i radim po 10 sati dnevno. Imam izuzetnu griznju savjesti sto ne postim, i ljut sam sam na sebe sto ne postim.
Hvala vam.
Ne trebas stvarno osjecati se lose jer imas opravdan razlog zbog kojeg ne postis!
”Onima koji ga jedva podnose - otkup je da jednog siromaha nahrane.”(Bekare 184).
La tulip

#14168 Re: Ramazan, opet ;)

Post by La tulip »

Ispostih 7 punih dana, i 8. dan mi pozlilo, i pala sam u nesvijest. Masa koja je bila oko mene me 'omrsila', jer su mi nazor vode davali. Kod kuce, mama mi je rekla da odmorim barem jedan dan. Odem izvadim nalaze, kazu zeljezo dibidus, 8.8, haman pa nize ne ide. I propisa mi doktorica 2x dnevno da pijem neku tecnost na pun zeludac :D
E sad, jesam li ja duzna napostiti 'dan za dan' , ili za svaki neisposceni dan 60 trebam napostiti ? Hvala unaprijed :-D
alchak.ba

#14169 Re: Ramazan, opet ;)

Post by alchak.ba »

La tulip wrote:Ispostih 7 punih dana, i 8. dan mi pozlilo, i pala sam u nesvijest. Masa koja je bila oko mene me 'omrsila', jer su mi nazor vode davali. Kod kuce, mama mi je rekla da odmorim barem jedan dan. Odem izvadim nalaze, kazu zeljezo dibidus, 8.8, haman pa nize ne ide. I propisa mi doktorica 2x dnevno da pijem neku tecnost na pun zeludac :D
E sad, jesam li ja duzna napostiti 'dan za dan' , ili za svaki neisposceni dan 60 trebam napostiti ? Hvala unaprijed :-D
Po mom skromnom znanju i misljenju ti si u statusu bolesnika, a bolesnik nije duzan napostiti nego napostiti ako i kad ozdravi. Dakle, dan za dan.

Allah najbolje zna.
neretvanac

#14170 Re: Ramazan, opet ;)

Post by neretvanac »

nasa wrote:
neretvanac wrote:Selam !

Recite mi molim vas koji nacin smatrate najboljim da se iskupim sto ne postim Ramazan ?
Hvala vam.
Ne trebas stvarno osjecati se lose jer imas opravdan razlog zbog kojeg ne postis!
”Onima koji ga jedva podnose - otkup je da jednog siromaha nahrane.”(Bekare 184).
Potrudit cu se. Hvala !
vatrogasac

#14171 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vatrogasac »

Prva trećina mjeseca ramazana je rahmet (milost) za vjernike, druga je magfiret (oprost), a treća je sâmi spas (selamet).

Meleki traže oprosta za postače sve dok se ne iftare.
bosanceros_

#14172 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bosanceros_ »

Nista evo ja cu samo da cestitam svima ovaj ramazan koji ga mogu postiti a oni koji nemogu da im Allah da snage da dogodine to ucine :thumbup: :thumbup:
madnessa

#14173 Re: Ramazan, opet ;)

Post by madnessa »

hadzun wrote:aferim
fino si ti sve poslozila :thumbup:
hairli se iftarila :)

:thumbup:

Hvala Allahu dž.š. hairli omrsila i ponovo zapostila.

Neka je svima hairli ovaj topli ramazanski dan.
staradis

#14174 Re: Ramazan, opet ;)

Post by staradis »

Image
:sax:
vatrogasac

#14175 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vatrogasac »

:mrgreen:

Image
Locked