Ramazan, opet ;)
- memlija
#10601 Re: Ramazan, opet ;)
eh to, kratko i jasno, umjesto panje samuni i to je to... 
- liliput
#10602 Re: Ramazan, opet ;)
@memlija: hvala za recepAt 
@suncokret: ma jah to su przenice od somuna/ramazanlije/ramazanke/sAmuna
btw. moja sestra napravi prezle od starog somuna. zapece ga u suhoj tepsiji u sporetu. samelje u mlinu za orahe i ima prezle domace, za pohovanje nekih jela poslije
btw. moja sestra napravi prezle od starog somuna. zapece ga u suhoj tepsiji u sporetu. samelje u mlinu za orahe i ima prezle domace, za pohovanje nekih jela poslije
- suncokret_1984
#10603 Re: Ramazan, opet ;)
odlicna ideja i od memlije i od tebe, ustvari tvoje sestreliliput wrote:@memlija: hvala za recepAt
iskreno nikad mi to ne bi palo na pamet
- plemba
#10604 Re: Ramazan, opet ;)
masAllahcarobnjak_iz_voza wrote:Moram se pohvaliti:večeras moja dajdžinica i još njih ne znam koliko žena izmedju 40 i 50g -daju hatmu!Hatma na mektebsku nastavu i arapsko pismo
koji je to dzemat?
- suncokret_1984
#10605 Re: Ramazan, opet ;)
to je tako lijepo za cutcarobnjak_iz_voza wrote:Moram se pohvaliti:večeras moja dajdžinica i još njih ne znam koliko žena izmedju 40 i 50g -daju hatmu!Hatma na mektebsku nastavu i arapsko pismo
i kod nas se starije zene tokom cijele godine druze, idu u mekteb, uce u Kur´anu
- memlija
#10606 Re: Ramazan, opet ;)
@lilliput ma sve je u redu...
Sjećate li se kada sam nedavno pisao ono u vezi posjećivanja rodbine i komšija...
E neki dan me zove tetka iz Grada i kaže da mi je spremila iftar i ako hoću da dođem po to kad god u toku dana...
Odem ti ja, a stid me nešto ona u penziji, a ja radim al' eto prevalim to nekako i stignem...popričali smo skoro dva sata i kod kuće ja vadim ono iz kese što je spremila, kad ono moja najdraža jela
FILOVANE PAPRIKE,
SOGAN DOLMA,
ŠIŠ ĆEVAP,
BAMIJA,
KADAIF
i to sve ono upakovala da ispadne po sahan...
inače, imam dvije tetke (same žive) i zovnem ih svake godine na iftar, al' ove godine nešto haste i jedna i druga pa najvole što kažu kod kuće.... a neće da im se ništa donosi...valja naći vremena pa makar im na kahvu otići....
Sjećate li se kada sam nedavno pisao ono u vezi posjećivanja rodbine i komšija...
E neki dan me zove tetka iz Grada i kaže da mi je spremila iftar i ako hoću da dođem po to kad god u toku dana...
Odem ti ja, a stid me nešto ona u penziji, a ja radim al' eto prevalim to nekako i stignem...popričali smo skoro dva sata i kod kuće ja vadim ono iz kese što je spremila, kad ono moja najdraža jela
FILOVANE PAPRIKE,
SOGAN DOLMA,
ŠIŠ ĆEVAP,
BAMIJA,
KADAIF
i to sve ono upakovala da ispadne po sahan...
inače, imam dvije tetke (same žive) i zovnem ih svake godine na iftar, al' ove godine nešto haste i jedna i druga pa najvole što kažu kod kuće.... a neće da im se ništa donosi...valja naći vremena pa makar im na kahvu otići....
- memlija
#10607 Re: Ramazan, opet ;)
Misir wrote:@memo, a ja mislio da je 'Kod amidze Idriza', izmisljena prica![]()
neš' vjerovati i kadaif je bio malo žešće sastavljen, ono da ti se usta skupe i da ono kad pojedeš kus zaliješ vodom da ona agda siđe naniže, jer neće da mrdne....
- suncokret_1984
#10608 Re: Ramazan, opet ;)
kad smo kod kadaifa ja pitala za recept i niko mi se nije javiomemlija wrote:Misir wrote:@memo, a ja mislio da je 'Kod amidze Idriza', izmisljena prica![]()
neš' vjerovati i kadaif je bio malo žešće sastavljen, ono da ti se usta skupe i da ono kad pojedeš kus zaliješ vodom da ona agda siđe naniže, jer neće da mrdne....
- Motokultivator
#10609 Re: Ramazan, opet ;)
Ne bi ti ziva bila sto ne bi prokomentarisalalilla wrote:ovo je ibadet koji se najviše puta pomenuo u toku ramazanaliliput wrote: P.S. Samo spavajte - san postaca je ibadet
- liliput
#10610 Re: Ramazan, opet ;)
@sicily: ma nema na cemu. sretno s ledolinom 
@memlija: da Allah nagradi tvoju tetku svakim hajrom na oba svijeta za njen trud i da tebi dadne nacina da joj se 'oduzis' za to
@carobni: masAllah za zene
Allah im dao svaki hajr i nagradio ih za njihov trud. ipak je njima to veliki trud i ulaganje u tim godinama
Bijah sad u Istiklal na podne i u vazeni ef. Velic, pricao nesto o sedzdi, pa kaze izmedju sotalog ovo:
- pitali ga neki, kakvo je obiljezje, simbol nas muslimana. neki imaju neke simbole pa ih kace na vrat.
on im rekao simbol nas muslimana je SEDZDA
. subhanAllah
- kaze, sedzda je simbol muslimana na ovom i na onom svijetu
- kaze kad se bude stajalo/cekalo na mahseru, da pocne 'sudjenje', svako ce ici prema onome u sta je vjerovao,
tako ce neki ici prema krizu, neki prema necem drugom, a muslimani ce pasti na sedzdu
- oni koji na dunjaluku nikad nisu ucinili sedzdu, nece je moci uciniti ni na ahiretu
ehet... osjecah se 'obaveznom' da ovo podijelim s vama
Da Allah dadne, da budemo od onih cijom ce vjerom i cijom ce sedzdom On biti zadovoljan. Amin
@memlija: da Allah nagradi tvoju tetku svakim hajrom na oba svijeta za njen trud i da tebi dadne nacina da joj se 'oduzis' za to
@carobni: masAllah za zene
Bijah sad u Istiklal na podne i u vazeni ef. Velic, pricao nesto o sedzdi, pa kaze izmedju sotalog ovo:
- pitali ga neki, kakvo je obiljezje, simbol nas muslimana. neki imaju neke simbole pa ih kace na vrat.
on im rekao simbol nas muslimana je SEDZDA
- kaze, sedzda je simbol muslimana na ovom i na onom svijetu
- kaze kad se bude stajalo/cekalo na mahseru, da pocne 'sudjenje', svako ce ici prema onome u sta je vjerovao,
tako ce neki ici prema krizu, neki prema necem drugom, a muslimani ce pasti na sedzdu
- oni koji na dunjaluku nikad nisu ucinili sedzdu, nece je moci uciniti ni na ahiretu
ehet... osjecah se 'obaveznom' da ovo podijelim s vama
Da Allah dadne, da budemo od onih cijom ce vjerom i cijom ce sedzdom On biti zadovoljan. Amin
Last edited by liliput on 16/08/2011 14:06, edited 1 time in total.
- HomeSweetHome
#10611 Re: Ramazan, opet ;)
Sorry, ja nisam vidjela da si trazila recept za kadaif. Ja i nemam recepta za kadaif...
Al' kad pravim ovako pravim...
Slozim ga u tepsiju, ne nabijam previse, pospem istopljenim puterom s malko pravog masla (ako imam, a ako ne samo puter), i u rernu. Pazi da ne pretjeras s masnocom ali i da ne podbacis. Pazi da ti ne izgori. Smanjis vatru cim vidis da je poceo da prima boju. Vamo napravis agdu po svojim standarnim mjerama (kod mene ti je to secera odokativno i vode prst preko toga
ja volem da ujede za srce
) i zalijes. Topao kadaif, topla agda. Izmedju, kad slazes, mozes dodati sta god hoces, ali obicno idu orasi, pistacije, rozini. Svijet stavlja svasta, od suhih sljiva do brusnica... Al' ja se drzim tradicije, nesto od to troje ili orasi + rosini u kombinaciji 
Slozim ga u tepsiju, ne nabijam previse, pospem istopljenim puterom s malko pravog masla (ako imam, a ako ne samo puter), i u rernu. Pazi da ne pretjeras s masnocom ali i da ne podbacis. Pazi da ti ne izgori. Smanjis vatru cim vidis da je poceo da prima boju. Vamo napravis agdu po svojim standarnim mjerama (kod mene ti je to secera odokativno i vode prst preko toga
- plemba
#10612 Re: Ramazan, opet ;)
fino je to cuti...carobnjak_iz_voza wrote:Bužimplemba wrote:masAllahcarobnjak_iz_voza wrote:Moram se pohvaliti:večeras moja dajdžinica i još njih ne znam koliko žena izmedju 40 i 50g -daju hatmu!Hatma na mektebsku nastavu i arapsko pismo
koji je to dzemat?
u nasem kraju idu ljudi u mekteb
p.s. opstina cazin je
- HomeSweetHome
#10613 Re: Ramazan, opet ;)
@liliput
Subhanallah
Amin, ja rabbi, da budemo od onih koji ce sedzdu ciniti
da Allah swta bude zadovoljan nam 
- Miss D
#10614 Re: Ramazan, opet ;)
hehe,Sicily wrote:Miss D wrote:kako sam dobila dobar recept za kolac,
ma jednostavno, da ne moze biti jednostavnije.
cim isprobam, napisem vam
Moze li ikako ranije, pls?
evo. ja inace volim ove jogurtasto-vocne kombinacije, pa meni zvuci super:
1 pakovanje petit keksa (ostaviti sa strane malo keksa-trebat ce za kasnije) istresti u posudu i izdrobiti rukama na razlicite komade , dodati pola litra jogurta i jednu casu secera. Sve to izmijesati kasikom i staviti u frizider da odstoji malo (za ovo vrijeme keks ce upiti jogurt i postati fin, mekan).
Uzeti ovaj keks koji smo ostavili sa strane i poredati u tesiju i politi malo mlijekom.
Istresti zatim ovu smjesu koja je bila u frizideru, pa preko poredati voce (ja predlazem: borovnice, kupine ili maline - ili mix
Na vrh staviti haltu / slag.
- suncokret_1984
#10615 Re: Ramazan, opet ;)
hvala HSHHomeSweetHome wrote:Sorry, ja nisam vidjela da si trazila recept za kadaif. Ja i nemam recepta za kadaif...
Slozim ga u tepsiju, ne nabijam previse, pospem istopljenim puterom s malko pravog masla (ako imam, a ako ne samo puter), i u rernu. Pazi da ne pretjeras s masnocom ali i da ne podbacis. Pazi da ti ne izgori. Smanjis vatru cim vidis da je poceo da prima boju. Vamo napravis agdu po svojim standarnim mjerama (kod mene ti je to secera odokativno i vode prst preko togaja volem da ujede za srce
) i zalijes. Topao kadaif, topla agda. Izmedju, kad slazes, mozes dodati sta god hoces, ali obicno idu orasi, pistacije, rozini. Svijet stavlja svasta, od suhih sljiva do brusnica... Al' ja se drzim tradicije, nesto od to troje ili orasi + rosini u kombinaciji
ma svi mi kazu tako otprilike, i ja pravim tako slicno, problem je sto mi ne bude cvrst (mozda je to do agde), a kad vidim kod nekog one lijepe kocke ehhh
- memlija
#10616 Re: Ramazan, opet ;)
Misir wrote:Nista lilla nije pogrijesila, standardno meza, a kad se namezis onda sova, nek se nadje uvrijedjen ko hoce...
!!! UP !!!
sova je zdrava, pogotovo ona poslije podnevna....
- HomeSweetHome
#10617 Re: Ramazan, opet ;)
aaa ne bude ti cvrst... pa ja mislim da bi moglo biti do agde... probaj mapraviti zeru jacu agdu pa ces vidjeti
A na kraju krajeva, ne beri brigu sto nije kockast, ko voli kadaif, moze biti i loptast, k'o da ima veze
Ja sam sigurna da i kod tebe kadaif pukne za cas, a to je najbolje mjerilo 
- memlija
#10618 Re: Ramazan, opet ;)
HomeSweetHome wrote:aaa ne bude ti cvrst... pa ja mislim da bi moglo biti do agde... probaj mapraviti zeru jacu agdu pa ces vidjetiA na kraju krajeva, ne beri brigu sto nije kockast, ko voli kadaif, moze biti i loptast, k'o da ima veze
Kadaif
VDŽ
- HomeSweetHome
#10619 Re: Ramazan, opet ;)
Jasta je nego zdrava, i sto bi se vrijedjali, pa da ne treba spavati i da insanu san nije potreban za druge ibadete ne bi ni bilo toga da je postacu i san ibadet. Inace, niko zivi ne bi spavao cijeni Ramazan (dok ne padne u delirijum) jer bi mu bilo prosto zao da spava, kao sto i mi sada odgadjamo da legnemo... sve nam zao...memlija wrote:Misir wrote:Nista lilla nije pogrijesila, standardno meza, a kad se namezis onda sova, nek se nadje uvrijedjen ko hoce...
!!! UP !!!
![]()
sova je zdrava, pogotovo ona poslije podnevna....
- liliput
#10620 Re: Ramazan, opet ;)
VDŽ ili RO (ramazan, opet)memlija wrote:HomeSweetHome wrote:aaa ne bude ti cvrst... pa ja mislim da bi moglo biti do agde... probaj mapraviti zeru jacu agdu pa ces vidjetiA na kraju krajeva, ne beri brigu sto nije kockast, ko voli kadaif, moze biti i loptast, k'o da ima veze
Kadaif![]()
VDŽ
Last edited by liliput on 16/08/2011 14:14, edited 1 time in total.
- HomeSweetHome
#10621 Re: Ramazan, opet ;)
ahaha a jesmo ne koordinisani danas
kad citam postove osjecam se isto k'o da si u isto vrijeme pricamo
po principu "svak svoj slucaj" 
kad citam postove osjecam se isto k'o da si u isto vrijeme pricamo
- bijela
#10622 Re: Ramazan, opet ;)
memlija, jesil pocrnio, ogulio se 
- plemba
- memlija
#10624 Re: Ramazan, opet ;)
bijela, slabog sam pigmenta pa sam samo lagano posmeđio i nakav' sam se usuk'o i sasušio...bijela wrote:memlija, jesil pocrnio, ogulio se
sa 103 kg sam spao na 94kg, eto kako sam se prepolovio...
allahimanet svima i čujemo se...
- Ultravox