Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
zengi

#10401 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zengi »

kemalba wrote:A study by scientists in the United States, based on census data from the US, Iraq and Uganda, found that pregnant women who fast are likely to have smaller babies who are more prone to learning disabilities in adulthood.

The researchers from Columbia University found that this trend was most marked if mothers-to-be fasted early on in their pregnancy and during the summer when longer days meant they went more hours without food.

Religious leaders say pregnant women shouldn't attempt to fast as it puts the health of their unborn baby at risk.

http://www.bbc.co.uk/news/health-10927611

Dakle, trudnice ne postiti pogotovo sada kada je dan dosta dug.
------------------------------------------------------------------------------------------
Još malo do iftara :-) ,

Čorba
Pečeno pile na soli
Čokoladni sutlijaš (by me)
Lubenica

Puno selama svim postačima i hairli post !!!
Ali. nedavno sam gledao neku emisiju o studiji koju su napravili u Norveskoj i tu su zakljucili da su unuci ljudi koji su rodjeni za vrijeme neke gladi u Norveskoj zivjeli puno duze, nisu imali probleme tipa holesterol, šećer, srce i tako to.
Nije ni ta glad losa jer drzi sistem u pripravnosti i previse lagodan zivot od svega napravi "pekmeza" kako od ljudi, tako i od biljaka i zivotinja.
Kompleksan je to jedan sistem koji nauka jos treba dosta da izuci i pogleda dugorocne efekte.
U svakom slucaju, nebih preporucio post u bilo kom mjesecu sad kad je ovako vruce zbog dehidracije koja moze biti veoma stetna.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10402 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Chmoljo »

Nefsun wrote:A što možete pričati na sabahu :shock:
'ta ti? :roll:
Chmoljo

#10403 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Chmoljo »

e'o me mrčo :mrgreen: otkud ti banu? :mrgreen:
Chmoljo

#10404 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Chmoljo »

hajd sad odleti, đetiću :oops:
Chmoljo

#10405 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Chmoljo »

vazda bio 8-)
Chmoljo

#10406 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Chmoljo »

to samo pojačava moju harizmu 8-)
beautyfool

#10407 Re: Ramazan, opet ;)

Post by beautyfool »

Sicily wrote:
beautyfool wrote:
Jeli mogu ja dobiti recept za ovo cudo pls :-D

Mislim da je negdje na prethodnim stranicama postavljen recept, a ja sam pravila po ovom sa coolinarike:

http://www.coolinarika.com/recept/cudo-od-cokolade/

Obrati paznju na to da stavis toplu kremu na toplu koru (ne smije nijedno biti vruce), inace se krema upije (ja sam, na svoju srecu, poucena iskustvom @bijele) :lol:
hvala
Chmoljo

#10408 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Chmoljo »

Nefsun wrote:Image

:sax:
paz da ne oplačeš :mrgreen:
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#10409 Re: Ramazan, opet ;)

Post by WipeOut »

Selam alejkum :)

Evo malo da se razgalimo po ovoj vrucini ...

Danas mashaAllah ugrijalo pravo...

Sto niko ne pise danasnji meni.... mozda bi ko sta prepisao :roll: :D
Muminka

#10410 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Muminka »

WipeOut wrote:Selam alejkum :)

Danas mashaAllah ugrijalo pravo...

Sto niko ne pise danasnji meni.... mozda bi ko sta prepisao :roll: :D

Alejkumu selam i selam onima poslije mene koji dodju :)

neka ba malo vrucine da osjetimo ramazan ono pravo :)

evo moj danasnji meni
- limunada, hurma
- supa 8tarhana)
- peceno pile na soli (evo recepthttp://www.coolinarika.com/recept/peceno-pile-na-soli/)
-salata (http://www.coolinarika.com/recept/822945/)
-vocna salata sa sladoledom
-palacinke sa linoladom
kafa

eto mozda se nekom i svidi moj meni a kad sve isprobam javim kako je bilo :D
Ultravox

#10411 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ultravox »

Elhamdulillah :)
... a sad Code :D
Muminka

#10412 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Muminka »

Ultravox wrote:Elhamdulillah :)
... a sad Code :D
ImageImage

bujrum :D
Ultravox

#10413 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ultravox »

Selam alejkum, alejkumu selam.
Muminka hvala, plavi mi paše :)

Naletih na recept za ovakav burek:
Šareni burekSastojci: 500 g brašna, mlake vode po potrebi, 4 kašike ulja, so, 600 g mljevenog telećeg mesa, so, biber, 2 luka, malo maslaca, 3 jaja, 100 ml vrhnja za kuhanje, 100 ml mlijeka, ½ praška za pecivo, 500 g gotovih kora za pitu, 200 g otopljenog maslaca

Priprema: Od brašna, soli, ulja i mlake vode zamijesite tijesto i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Pripremite nadjev od mljevenog mesa tako da na maslacu popržite meso i sjeckani luk, sve dobro začinite i pirjate dok tekućina ne ispari. Za nadjev od jaja izmiješajte jaja sa vrhnjem, mlijekom, začinima i praškom za pecivo, pa dobro ulupajte. Nakon što je odstajalo tijesto podijelite na dva dijela i svaki premažite uljem. Ostavite da odstoji oko 10 minuta, a zatim svaki dio tanko razvucite. Prvu domaću koru položite u podmazan lim za pečenje, poprskajte otopljenim maslacem, poklopite gotovom korom koju ste malo izgužvali, ponovno poprskajte maslacem i pospite nadjevom od mesa. Položite drugu gotovu koru, prelijte nadjevom od jaja i poprskajte otopljenim maslacem. Ponavljajte postupak dok ne potrošite gotove kore i nadjeve, a na kraju sve poklopite drugom domaćom korom. Premažite otopljenim maslacem, izrežite na kvadratiće i pecite na 250 stepeni dok dobro ne porumeni.
Ovo je/nije šareni burek :?

Kod nas je šareni burek od junećeg mesa i krompira.
Preporučujem klasični burek, prije toga begovu čorbu, uz burek paše kefir ... malo poslije kahva, reci Code 2-3 puta (nije obavezno), rahatlokum sa orasima uvaljan u onaj susam (obavezno) i voda kisela, mrsko mi reć tešanjska.
immuno

#10414 Re: Ramazan, opet ;)

Post by immuno »

nidje nikoga jal vrucina jal su se nadigli hodati po iftarima lijepo ko ima i moze gdje da ode ...to mi najvise fali druzenje u ovim mubarek danima al treba biti zahvalan na onome sto imas pa kazem hvala Allahu dz. na svemu cime me darovo :)
Ultravox

#10415 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ultravox »

immuno wrote:nidje nikoga jal vrucina jal su se nadigli hodati po iftarima lijepo ko ima i moze gdje da ode ...to mi najvise fali druzenje u ovim mubarek danima al treba biti zahvalan na onome sto imas pa kazem hvala Allahu dz. na svemu cime me darovo :)
Amin,
ja bio na teravih namazu :D
liliput

#10416 Re: Ramazan, opet ;)

Post by liliput »

Esselamu alejkum narode ramazanski :)

Evo i mene, nakon 2-3 dana. Neko medostajala, nemo se urahatio i odmorio od mog pisanja :P :D

Bijah malo kod mame, odmarala, uzivala u ramazanskoj atmosferi u svom kraju - sehuri, podne/ikindija u dzamiji, iftari, ..., basta, zelenilo, ... mah milina hvala Allahu Uzvisenom - na svim ljepotama i blagodaatima kojima nas obasipa..

@bijela: vidim krenulo te kuhanje. nemoj nam vise pricati da ti ne ide ;) super izgleda to sa sljivama
@sicily: nema na cemu za "cudo" :kiss:, drago mi je da ti se svidja. meni je extra ;), a sto kaze lahko se napravi
@hsh: dobra ta prica za pcele. subhanAllah...kako funksionise i taj sitni svijet koji mi ne vidimo i ne znamo. Allahu ekber.
@suncokret: da ti Allah nagradi nanu za sav njen trud :). nane, tj. majke ( i ja sam svoju rahmetullahi alejh tako zvala) su zaista bile hrabre i jake zene...
liliput

#10417 Re: Ramazan, opet ;)

Post by liliput »

I da, prvi put nocas uradih 2 stvari:
- prvi put u zivotu, klanjah (u ovom slucaju aksam) u Sarenoj dzamiji u Travniku - simpa dzamija skroz :)
- prvi put, ovog ramazana, iftarih cevape :D - i to u Hariju u TR. Najbolji cevapi definitivno (sorry @gior :lol: ;) :kiss:)
liliput

#10418 Re: Ramazan, opet ;)

Post by liliput »

lilla wrote:Šta to mi radimo (a dužnost nam je da prenosimo znanje koje imamo) da ljudi koji nisu muslimani ili jesu u nekoj mjeri, da vide i saznaju ljepote islama? :-? [/img]
SubhanAllah, tacno pitanje na mjestu.
Ja uvijek sebi nekako govorim - da bih najsretnija bila da svojim primjerom, tj. svojim zivotom, svojim ponasanjem, svojim islamom, imanom, svojim obrazovanjem, ...mogu pokazati drugima kako je islam lijep, kako je islam lahak, kako je islam ispravan, ..., da mogu na taj nacim podstaknuti druge da razmisljaju o islamu i da se vrate vise vjeri.... To mi je zaista najljepsi primjer da se nekom prikaze islam u najljepsem svjetlu, kakav islam zaista i jeste :) ( a ne ono nekom prisilom, zatim nekim nametaljskim nacinom, ...i sl.)
Ali, subhanAllah, da bi covjek ovo postigao i na ovakav nacin privukao druge, mora puuuno raditi na sebi, na svom imanu, ponasanju, obrazovanju, ...
arzuhal

#10419 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Last edited by arzuhal on 15/08/2011 01:19, edited 1 time in total.
liliput

#10420 Re: Ramazan, opet ;)

Post by liliput »

arzuhal wrote::D

:lol:
arzuhal

#10421 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Da vi'š kaku sam sad bobu naš'o u jednoj kutiji, nisam ni znao da je imam...popiješ je i sve te prođe...
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#10422 Re: Ramazan, opet ;)

Post by WipeOut »

Đe da metnem smijeh a da sigurno vidite :? :lol:
frfi.

#10423 Re: Ramazan, opet ;)

Post by frfi. »

da se i ja, napokon, upisem :D

ja sam ti svaku noc dezurna :-D
sa burazom se dogovorila da idemo na sabah, i kaze on meni "ako budes lijena i bude ti se spavalo, ja cu te nogom spucati pa ces se razbuditi dok me budes ganjala da mi vratis" :lol:
zli_hordas

#10424 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zli_hordas »

Vala se meni bioritam skroz poremetio neces zaspat da si pita.
arzuhal

#10425 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

...pa da plodove toga vidimo u pokornosti u vremenu do idućeg ramazana, ako ga dočekamo - AMIN!
Locked