Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
shillen

#10351 Re: Ramazan, opet ;)

Post by shillen »

eh da se hoce to amin naglas govoriti i u "mojoj" dzamiji :(
BHF_Manijak

#10352 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

Ovo sestri Bijeloj ide :mrgreen:

Udjoh u radnju da kupim sladoled i zapade mi za oko jedan Magnum(inace King je jedna jako losa kopija svabskog sladoleda Magnum, uostalom kao i mnoge druge sladolede koje Ledo kopira :oops: ), od bijele cokolade je i zove se Beyaza Magnum! :)
HomeSweetHome

#10353 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HomeSweetHome »

BHF_Manijak wrote:Ovo sestri Bijeloj ide :mrgreen:

Udjoh u radnju da kupim sladoled i zapade mi za oko jedan Magnum(inace King je jedna jako losa kopija svabskog sladoleda Magnum, uostalom kao i mnoge druge sladolede koje Ledo kopira :oops: ), od bijele cokolade je i zove se Beyaza Magnum! :)
:thumbup: Beyaza hamun :)

I ja vise volim Magnum, a veliki sam ljubitelj sladoleda, ali preporucujem i ove Corta Dor

Image

i to Kaymakli :) Mmmm

A ovo sto kazes za Ledo... slazem se, a plus jos i Corta Dor ne sadrzi emulgatore na bazi nedozoljenih nam supstanci, koliko sam upucena :)
bijela

#10354 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bijela »

kupujmo domaće - kupujmo osmanlijsko :lol:
HomeSweetHome

#10355 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HomeSweetHome »

bijela wrote:kupujmo domaće - kupujmo osmanlijsko :lol:
exactly :lol:

ma ja volEm sve osmanlijsko, makar kad je hrana u pitanju, sta me briga :)
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#10356 Re: Ramazan, opet ;)

Post by WipeOut »

Sta se jede u ovaj cas Image

JA danas za iftar pravila ovo http://www.coolinarika.com/recept/lisnata-puz-pogaca/
nisam slikala,al je ista vaka bila :roll: :D
HomeSweetHome

#10357 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HomeSweetHome »

:lol:

ja sad nista ne jedem, inace slabo sta da jedem poslije iftara, osim slatka, naravno, a to veceras bi puNding od cokolade :-)

a za iftar pravila cufteta s nekim bijelim sosom sa dodatkom povrca, basmati Lizu, uz supicu i topu, naravno :)
Sutra i prekosutra imam iftardzije, ziva ne znam sta cu pravit', jos nisam skontala, necu da pretjerujem pa mi se tesko odluciti. Kontala sam malo bamije, malo dzigerice, malo krpmpirica i polaganu zeljanicu za sutra. Prekostra, kontala purece snicle na rostilju, home made kroketice od krompira, i pitu od varenih krompira i sira (posto mi jedan iftardzija mnogo voli tu pitu a kaze nigdje je ne jede osim kod mene). To je otprilike neki plan, pa vidjet cemo...
arzuhal

#10358 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Pola ramazana se primiče...
arzuhal

#10359 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Mahsus selam bratu @istočnjaku, sa dovom Gospodaru da mu olakša, primi post i ibadete i uvede ga na vrata Rejjan, Svojom milošću :-D
arzuhal

#10360 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Nefsun wrote:AMiiiN :mrgreen:
i tebi isto :D
Emilija Kovačev

#10361 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Emilija Kovačev »

Čaša vode popijena, zanijetilo se, sabah se klanjao, nazad u krevet. :)

Neka nam Allah podari lakoću da i danas ispostimo ovaj novi ramazanski dan, i neka nam upiše u Kabul.
Ultravox

#10362 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ultravox »

:mrgreen: subota ....home sweet home
shillen

#10363 Re: Ramazan, opet ;)

Post by shillen »

subota je ludilo ba :D
suncokret_1984

#10364 Re: Ramazan, opet ;)

Post by suncokret_1984 »

selam dragi moji postaci :)

moram sa vama podijelit nesto sto me fasciniralo..
odem ja sad do majke(nane) da vidim kako mi je, a zivimo kuca do kuce..majka ima masalla 83 godine i hvala dragom Allahu dobrog je zdravlja, moze postit, klanja svih pet vakata i toliku volju za zivotom nisam vidjela nigdje..

ali zapricasmo se nas dvije, i majki zacudno sto jedna mlada osoba, u drugom stanju treci mjesec ne posti..i upitam ja nju, pa majka sto te to cudi, eto da vidim sta ce mi rec..

kad majka podje da prica..kaze bila trudna i taj dan kupila sijeno, i pravila plast, bilo ovako ljeto vrucine, i tu noc ode na teraviju, a ujutro se porodi, rodila mog amidju.. :-) :)
nakon ovog sam se dobro zamislila :roll:
hadzinicasa

#10365 Re: Ramazan, opet ;)

Post by hadzinicasa »

.
finansijska kriza

#10366 Re: Ramazan, opet ;)

Post by finansijska kriza »

Selam postaci. Mislim da nije isto postiti u devetom mjesecu i u trecem mjesecu trudnoce kada se formira plod.
suncokret_1984

#10367 Re: Ramazan, opet ;)

Post by suncokret_1984 »

finansijska kriza wrote:Selam postaci. Mislim da nije isto postiti u devetom mjesecu i u trecem mjesecu trudnoce kada se formira plod.
alejkumusselam..

s medicinske strane ne bih znala objasnit pitanje trudnoce i posta i da li je isto postiti u devetom i u trecem mjesecu..

ali meni je bilo fascinantno u ove ljetne vrucine da zena koja je 9. mjesec trudnoce posti, a da cijeli dan fizicki radi, da ode na teraviju i da se tu istu noc do ujutro porodi..
Ultravox

#10368 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ultravox »

Selam alejkum postačima :-D
Hoćel' ?
zengi

#10369 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zengi »

suncokret_1984 wrote:
finansijska kriza wrote:Selam postaci. Mislim da nije isto postiti u devetom mjesecu i u trecem mjesecu trudnoce kada se formira plod.
alejkumusselam..

s medicinske strane ne bih znala objasnit pitanje trudnoce i posta i da li je isto postiti u devetom i u trecem mjesecu..

ali meni je bilo fascinantno u ove ljetne vrucine da zena koja je 9. mjesec trudnoce posti, a da cijeli dan fizicki radi, da ode na teraviju i da se tu istu noc do ujutro porodi..
Majka ti je BETON, eto kako to ona moze ali neznam jeli to preporucljivo i drugim "obicnim" ljudima.
Mecu da ulazim u vjersku stranu ovog fenomena, mada znam da trudnicam nije preporucljivo postiti i potpuno su oslobodjene posta, bar koliko se ja sjecam.
Neka ti je ziva i zdrava i ti i ona i bebica koju ocekujes.
Maksuz selam svima
suncokret_1984

#10370 Re: Ramazan, opet ;)

Post by suncokret_1984 »

zengi wrote:
suncokret_1984 wrote:
alejkumusselam..

Majka ti je BETON, eto kako to ona moze ali neznam jeli to preporucljivo i drugim "obicnim" ljudima.
Mecu da ulazim u vjersku stranu ovog fenomena, mada znam da trudnicam nije preporucljivo postiti i potpuno su oslobodjene posta, bar koliko se ja sjecam.
Neka ti je ziva i zdrava i ti i ona i bebica koju ocekujes.
Maksuz selam svima
ma pogresno si shvatio nisam ja trudna :D

a nek mi je ziva i zdrava hvala dragom Bogu, a ona i jest fenomen sama po sebi, i kad vidis da je slaba ona to ne bi priznala..stavrno je puna zivota i tako nam uljepsava svaki dan :)
a iskreno ne znam ni s vjerske ni s medicinske strane nista po pitanju posta i trudnoce, pa ima dosta ucevnih na ovom foruma pa se nadam da ec nam neko i usput da kaze sta o tome..

nego dragi postaci kako ste mi danas?
ja opet pravim onaj extra cevap, kazu bio im tako dobar da ga moram ponovit 8-)
kemalba

#10371 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kemalba »

A study by scientists in the United States, based on census data from the US, Iraq and Uganda, found that pregnant women who fast are likely to have smaller babies who are more prone to learning disabilities in adulthood.

The researchers from Columbia University found that this trend was most marked if mothers-to-be fasted early on in their pregnancy and during the summer when longer days meant they went more hours without food.

Religious leaders say pregnant women shouldn't attempt to fast as it puts the health of their unborn baby at risk.

http://www.bbc.co.uk/news/health-10927611

Dakle, trudnice ne postiti pogotovo sada kada je dan dosta dug.
------------------------------------------------------------------------------------------
Još malo do iftara :-) ,

Čorba
Pečeno pile na soli
Čokoladni sutlijaš (by me)
Lubenica

Puno selama svim postačima i hairli post !!!
bijela

#10372 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bijela »

@suncokret - koji ćevap, ako imaš link za recept, daj pls :-D

ja napravila prvi put knedle sa šljivama, jedva čekam da probam jesu li jestive :oops:

Image

Uploaded with ImageShack.us
Last edited by bijela on 13/08/2011 20:47, edited 1 time in total.
Ultravox

#10373 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ultravox »

Bez podilaženja bilo kome, TOPA je zakon :D
Ultravox

#10374 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ultravox »

Selam alejkum, alejkumu selam :-D
Sviđa mi se "čudo" a i ono prije "čuda" :thumbup:
HomeSweetHome

#10375 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HomeSweetHome »

Esselamu alejkum, dragi moji :) Kako ste danas proveli dan? Elhamdullilah, kod mene sve plaho lijepo proslo, bez nekog srkleta :) Sve se stiglo... Zaista, danas mi je to opet naumpalo, Allah daje bereket i u vremenu. Ne moze me niko ubijediti da dani jednako traju uz Ramazan, kad se vise posvetimo Allahu swta, i mimo Ramazana, kad svi fol negdje zurimo, mnogo smo zauzeti, a nista cestito ne obavimo :?

Danas na mukabeli cuh nesto sto me je bas dojmilo, Allahova Mudrost je zaista bezgranicna, pa moram to da vam prenesem... Skoro se, vele, naucno istrazivao zivot pcela, pa kaze otkrili su da kad pcele beru med s cvjetova, ako nalete na behar stabala koja su kalemljena nekom smjesom koja sadrzi alkohol (nemam pojma sta i kako) malo se ko napiju. Kad se vrate u kosnicu, kaze, dva cuvara vrata kosnice mu ne daju da udje dok se ne otrijezni. A onda, veli, kad udje pa ponovo krene na ispasu, glavna matica posalje jos jednog sa njim pa ako opet svrati na ono drvo koje ga je opilo, ostale pcele mu slome noge! Allahu ekber! :)
Locked