Ramazan i post
-
sustinca
#1 Ramazan i post
Ramazan je,koliko se trudite da slijedite propise tokom ovog mjeseca? U odnosu na ostale mjesec dal se trudite vise za ramazan?
- Svakodobro!
#2 Re: Ramazan i post
Poseban je neki osjećaj u Ramazanu glede vjere i svega oko nje, bar kod mene. Vjerovatno je to razlog da se svega bolje, jače i više pridržavamo nego inače. Jednostavno - lijep osjećaj. 
-
omma
#3 Re: Ramazan i post
Nisam siguran koliko cete me shvatiti, a nadam se da hocete... imam jednu dilemu... znate otprilike sta znaci biti Vegan, da sad ne budalesam, uporedit cu to sa biti vegetarijanac...
Eh sad, skoro sam naletio na internetu na jednu interesantnu temu, radi se o pitanju da li je vegan hrana halal?
Ustvari pitanje je da li je po islamu uopšte dozvoljeno biti vegetarijanac ili vegan... nisam znao tačno gdje da postam ovu temu, pa eto reko pošto je ova aktivna, ajd reko da ovdje pitam...
ovaj tekst iznad je na engleskom, pa ako se ne snalazite, dobro bi došlo ikakvo mišljenje... mislim fkt sam se nekako zapitao, ne bi trebalo da ima problema ne jesti meso, masnoću, bilo šta što može naškoditi zdravlju... al eto opet nabasah na ovo pitanje, pa me malo muči..
Eh sad, skoro sam naletio na internetu na jednu interesantnu temu, radi se o pitanju da li je vegan hrana halal?
Ustvari pitanje je da li je po islamu uopšte dozvoljeno biti vegetarijanac ili vegan... nisam znao tačno gdje da postam ovu temu, pa eto reko pošto je ova aktivna, ajd reko da ovdje pitam...
ovaj tekst iznad je na engleskom, pa ako se ne snalazite, dobro bi došlo ikakvo mišljenje... mislim fkt sam se nekako zapitao, ne bi trebalo da ima problema ne jesti meso, masnoću, bilo šta što može naškoditi zdravlju... al eto opet nabasah na ovo pitanje, pa me malo muči..
- elma89_
#4 Re: Ramazan i post
Ja nisam neki Alim a ne vidim zasto vegan hrana nebi bila halal? Sto se tice teme,da..postim
- Tvrtko II Kotromanić
#5 Re: Ramazan i post
meni je ramazan mjesec duhovne obnove 
- Towelie
#6 Re: Ramazan i post
Ovo. Svakog Ramazana se trudim da iskoristim priliku da podignem svoj iman na vece deredze.Tvrtko II Kotromanić wrote:meni je ramazan mjesec duhovne obnove
-
omma
#7 Re: Ramazan i post
ne razumi me pogresno... isto sam pitanje postavio na jos par foruma... mislim ima tu puno dobrih stvari, ne naletis na meso koje nije zaklano po serijatskim pravilima, i jos sijaset nekih stvari... al ne mogu da kazem da me ne kopka... nekako na stranim forumima vegane, i vegetarijane cesto vezuju sa ateistima, i tamo nekima... pa me to malo pocelo zbunjivati..elma89_ wrote:Ja nisam neki Alim a ne vidim zasto vegan hrana nebi bila halal? Sto se tice teme,da..postim
i da, izvinite sto sam mallo temu poremetio...
-
semirizsvemira
#9 Re: Ramazan i post
Postim i drago mi je sto mi je Allah podario zdravlje i da mogu postiti . Ovdje gdje ja zivim je prva teravija bila u pomoca a mozes zamisliti kad je aksam . U Sarajevu se naspavaju poslije iftara a mi se jos nismo omrsili . Ljudi rade teske poslove pa poste . Elhamdulillah . Koliko samo koristi od posta imamo a mnogi nisu svjesni toga . Jedne godine , posla preko glave , ramazan i postim i dolazi jedna zena da mi pomogne , starija zena , jer je znala da postim da mi je posao tezak . Golemo od nje . Drugi dan cita moja sefica da je neka doktorica rekla da je opasno postiti i pita me sta ja mislim . Ja sam rekao da cu postiit pa sta Allah dadne i ako Bog da dok god mognem postiti ja cu postiti . Obavezno postim i zimi kad su dani kraci . Da AllAH pomogen iskrene postache sirom svijeta i podari nam nagradu i oprost za koji molimo od Njega . A On je milostiv i blag i sigurno ce nam pomoci Inshallah
-
crnoplavo
#10 Re: Ramazan i post
semirizsvemira wrote: Ovdje gdje ja zivim je prva teravija bila u pomoca a mozes zamisliti kad je aksam . U Sarajevu se naspavaju poslije iftara a mi se jos nismo omrsili .
vratite se u rodnu grudu, tesko mi je kad cujem da se nasi ljudi pate u tudzini, a mi ovdje uzivamo, ne radimo, postimo, poslije iftara odspavamo, dodite da uzivamo zajedno, nema zemlje do Bosne
semirizsvemira wrote:Postim i drago mi je sto mi je Allah podario zdravlje i da mogu postiti .