Quranic 2nd take

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Shoshana
Posts: 3273
Joined: 22/10/2005 21:48
Location: okolina Montreala

#1 Quranic 2nd take

Post by Shoshana » 02/01/2007 01:12

Posto je prvobitno postavljena tema izbrisana (vjerovatno zbog zacatavanja - odbijam da vjerujem da je neko izbrisao zbog neslaganja sa sadrzajem - jer pobogu, ovo nije forum "zvanicni islam" nego religija i filozofija), ja ponovo postavljam temu, da nadoknadim mom drugu @Antropocentrio izgubljeni trud.

Dakle, jedno od mnogobrojnih tumacenja jednog i jedinog islama. Zaista zanimljivo :)
Last edited by Shoshana on 02/01/2007 01:24, edited 1 time in total.


KOGOD KADGOD
Posts: 789
Joined: 17/11/2006 02:53

#2 Re: Quranic 2nd take

Post by KOGOD KADGOD » 02/01/2007 01:27

Shoshana wrote:Posto je prvobitno postavljena tema izbrisana (vjerovatno zbog zacatavanja - odbijam da vjerujem da je neko izbrisao zbog neslaganja sa sadrzajem - jer pobogu, ovo nije forum "zvanicni islam" nego religija i filozofija), ja ponovo postavljam temu, da nadoknadim mom drugu @Antropocentrio izgubljeni trud.

Dakle, jedno od mnogobrojnih tumacenja jednog i jedinog islama. Zaista zanimljivo :)
Moze li malo jasnije, za one koji nisu upoznati sa "1st take"?

O cemu bi tema "Qur'anic" trebala da bude?
-O autenticnosti?
-O poredjenju sa drugim Objavama?

Malo pojasni, hvala. Tema je apsolutno na mjestu, kakva god da je, jer se na ovom forumu moze iznijeti stav "za" i "protiv" BILO CEGA a to ukljucuje i Qur'an.

Tema ovog dijela foruma nije iskljucivo "islam" i ne moze biti jer samo ime teme to ne oznacava, kao sto je i pomenuto u tvom pocetnom postu.

Shoshana
Posts: 3273
Joined: 22/10/2005 21:48
Location: okolina Montreala

#3

Post by Shoshana » 02/01/2007 01:29

Izvini, u prvom postu sam bila zaboravila staviti link - popravljeno.

Tema je o ovakvom vidjenju islama :)


Link izbrisan by moderator

KOGOD KADGOD
Posts: 789
Joined: 17/11/2006 02:53

#4 Re: Quranic 2nd take

Post by KOGOD KADGOD » 02/01/2007 01:29

Shoshana wrote:Posto je prvobitno postavljena tema izbrisana (vjerovatno zbog zacatavanja - odbijam da vjerujem da je neko izbrisao zbog neslaganja sa sadrzajem - jer pobogu, ovo nije forum "zvanicni islam" nego religija i filozofija), ja ponovo postavljam temu, da nadoknadim mom drugu @Antropocentrio izgubljeni trud.

Dakle, jedno od mnogobrojnih tumacenja jednog i jedinog islama. Zaista zanimljivo :)

http://www.quranic.org/
umjesto samo linka, malo TVOG stava i skraceno TVOG vidjenja sadrzaja tog linka, je PRIKLADNIJI nacin za zapocinjanje teme, ok?

posto je tema trenutno TEKUCA, jer se o autenticnosti danasnjih tradicionalnih tumacenja diskutuje (ili napada od strane onih oji ne znaju diskutovati) na temu HADISA i podjele muslimana na mnogobrojne grupe samo radi HADISA tj. prica i predaja.

pogledaj neke linkove sa temom slicnom ovoj tvojoj, navedeni su u postovima teme "nastanak i razvoj literature hadisa"... mozda nadjes da ovo nije "jedno" od tumacenja, nego DIO istog tumacenja zasnovanog na Objavi (Qur'anu) a koji potstice da se otvorena uma prilazi svim tumacenjima i trazim zajednicka osnova.
Last edited by KOGOD KADGOD on 02/01/2007 01:35, edited 1 time in total.

User avatar
aNTropocentrio
Posts: 1055
Joined: 01/07/2006 12:05
Location: zapadni krak Mliječnog puta

#5

Post by aNTropocentrio » 02/01/2007 01:34

Ja sam postavio 1st take.

Na navedenom webu je manje-više kritički osvrt na "sektaško", tj. iskrivljeno tumačenje Islama.
Posebno mi se dopao dio o ženama, te o umjetnosti, muzici i šahu, ako se ne varam.

Shoshana
Posts: 3273
Joined: 22/10/2005 21:48
Location: okolina Montreala

#6

Post by Shoshana » 02/01/2007 01:44

Pazi, ja nisam vjernik. Za mene je svako vjerovanje podjednako ispravno - sve dok u svom ispoljavanju ne ugrozava nicija ljudska prava. Zbog toga je veoma vjerovatno da ono sto ja nalazim zanimljivo u ovome - uopste nece biti zanimljivo drugima. No neke druge stvari ce sigurno biti zanimljive svakome.
Meni je ovakvo vidjenje islama je zanimljivo, mozda posebno u krajevima za koje je donedavno jedini poznati nacin ispoljavanja vjere bio onakav kakvog su ga poznavali nasi stari. Danas vec pricamo o sektama, pravcima, usmjerenjima, pravima i krivima. Zanimljivo mi je, jer ja mislim da samo nakon sto smo procitali i shvatili sve sto moze da se procita i shvati - mozemo donijeti vlastiti sud. Zanimljivo mi je i zbog toga sto je islam (zapadnjackim ocima gledano) u nazatku, pa ovo vidim i kao jednu vrstu reforme.

Uglavnom - za mene je zanimljivo ne radi sadrzaja - nego radi uloge i znacaja koji eventualno moze imati na daljnji razvitak islama.

No, dozvoljavam da drugi imaju i drugaciji pogled na znacaj ovakvog tumacenja.

KOGOD KADGOD
Posts: 789
Joined: 17/11/2006 02:53

#7

Post by KOGOD KADGOD » 02/01/2007 04:04

aNTropocentrio wrote:Ja sam postavio 1st take.

Na navedenom webu je manje-više kritički osvrt na "sektaško", tj. iskrivljeno tumačenje Islama.
Posebno mi se dopao dio o ženama, te o umjetnosti, muzici i šahu, ako se ne varam.
Hvala - dakle si u sustini postavio istu temu koju ja pokusavam da priblizim BiH javnosti ali malo "sporije" i sa vise razjasnjenja za one koji ne govore/citaju engleski tecno...

Nisam znala za ovaj sajt, drago mi je da sad znam, u sustini je isto kao i submission.org ili freethinkingmuslims.org i sigurno ima mnogo drugih slicnih kako na engleskom tako i na mnogim drugim jezicima.

Ovo je samo jos jedan dokaz da se povratak OSNOVI desava svuda, i sve sto sam do sad ovdje pretstavila je isto misljenje samo na nasem jeziku (pa su ga mnogi neprijateljski-raspolozeni shvatili kao samo "moje" misljenje) i pokusali ga potcijeniti u smislu da sad ja "jedina znam bolje od tradicionalne uleme" i slicno.

Ova informacija je pristupacna na svim znacajnijim jezicima muslimanskih zemalja - arapskom, perzijskom, turskom, engleskom, indonezijskom - i namjera mi je da sto vise ucinim pristupacnom ovu informaciju na nasem jeziku da bi ljudi imali stvarni IZBOR a ne prosto bili ograniceni na "izbor" izmedju jedne tradicionalne sekte ili grupe - a sto odmah stvara osjecaj sektastva i odboja prema drugim grupama.

Izborom da se odbaci svo sektastvo i slozi oko onoga sto je SVIMA zajednicko (prepustajuci periferne razlicitosti individui) samo stvara osjecaj jedinstvenosti - a to ukljucuje i tradicionaliste, jer i sa njima nam je zajednicka osnova Objava - tako da nema osjecaja "odbojnosti" vec radije slicnosti i simpatije prema svima koji nisu u stanju da sami spoznaju vec prate "ucenjake".

Ovaj osjecaj ljubavi i postovanja prema svim vjernicima je cilj i svrha jedinstvenosti, i simpatija prema njihovoj iskrenosti - makar tu njihovu iskrenost zloupotrebljavali neki za svoje ciljeve - Bog zna njihove mogucnosti i ne mozemo reci da se od nekog "ne prima" molitva i dobra djela - kao sto je redovan obicaj medju sektama i grupama (taj i taj nije "pvilno" obavio abdest/namaz/post i nece mu Bog to primiti i slicne bezumne tvrdnje - jer samo Bog ima pravo i mogucnost da prosudjuje i odlucuje).

Ne znam onda zasto tolika "frka" oko stava koji pokusavam uciniti pristupacnijim, kada je vec to ranije pokusano s tvoje strane? :?

- osim ako nije na nasem jeziku izrazeno pa je vidjeno samo kao jos jedno "tumacenje" od mnogih - dok je to tumacenje koje sjedinjuje sva ostala trazeci OSNOVU za ujedinjenje i odgradjivanje od svega sto je oprecno toj osnovi , time sto se daje pravo svima da vjeruju u price ili ne, da ih slijede ili ne - dokle god odredjeni nacin vjerovanja i zivota NE NAMECU kao ispravan i neophodan - jer se svi slazemo da je neophodno samo ono sto je navedeno u Objavi - a sve ostalo je individualni izbor, kako ce jesti, hodati, oblaciti se itd.

Kao sto sam puno puta navela, bitno je (naravno samo za one koji vjeruju u Bozije Objave) da JEDINA OSNOVA za VJERSKE ZAKONE i PRAVILA bude Bozija Objava - a da se price i pripovjedanja (hadisi) koriste kao historijski izvor informacije a ne kao izvor vjerskih ZAKONA i PRAVILA.

Ne znam kako jasnije da izrazim da nije ispravna "optuzba", nekih neprijateljski-raspolozenih forumasa, da ja ili oni koji se slazu sa ovim stavom "ne priznajem" ili "odbijam" ili smatram "neistinitim sve" hadise - sto je apsolutno i namjerno iskrivljavanje i izoblicavanje mog stava.

Dakle i podrzavaoci stava jedinstvenosti vjernika a, i licno, PRIZNAJEM postojanje hadisa, PRIHVATAM njihov historijski znacaj, smatram da ih je mnogo ISTINITIH ali je i cinjenica da mnogi NISU istiniti sto ne poricu ni ucenjaci svih tradicionanih sekti i grupa.

I molim da se vise ne iskrivljuje ovo shvatanje glupim "konstatacijama" kao - "ti ne priznajes hadise" ili "smatras da su svi hadisi neistiniti" i slicne gluposti koje samo odrazavaju ocaj i nemogucnost da se realno i objektivno iznesu ubjedjljivi argumenti protiv ujedinjenja vjernika sa Objavom (Qur'an) kao centralnom zajednickom osnovom.

Ko hoce da primjenjuje u svakodnevnom zivotu mudrosti i izreke pripisane Muhammedu kao i drugim uenjacima - slobodan je da to cini.

Ovo sto danas preovladava u muslimanskom svijetu (u CETIRI navodno ISLAMSKE drzave narocito, tj. S.Arabija, Iran, Afganistan i Sudan - koje su jedine vlade bazirane na "islamskom zakonu" ali ne i iskljucivo bazirane na Qur'anskom zakonu) je neprihvatljivo jer namece i cini obaveznim ono sto nije obavezno a dopusta ono sto nije dopusteno.

Bez obzira da li ih je izrekao Muhammed ili su narodne izreke - mudrost je mudrost i univerzalne je prirode, dok neke stvari pripisane Muhammedu ili nemaju nikakvog smisla u danasnjim okolnostima - ili su namjenjeni iskljucivo za one koji su zivjeli u doba njegovog poslanstva i kao takve se ne trebaju nametati kao "obavezne" i neophodno primjenljive u zivotu savremenog vjernika.

Vazno je da na nasem jeziku postoji informacija koja je ODAVNO pristupacna vecini muslimana svijeta - a koja sve vise raste i sve vise jaca radi svoje logicnosti, progresivnosti i smisla, jer je Qur'an koji sadrzi Bozije zakone, pravila, naucna otkrovenja i savjete - primjenjljiv do zadnjeg Dana postojanja covjecanstva - a ko ce i da li ce se sloziti ili ne je IZBOR koji svako sam ima pravo da napravi.

Koliko je muslimana koji "vjeruju" u Qur'an i u hadise - a ne primjenjuju ni procenat toga sto "vjeruju"?

Boziji Zakon i Objava koja je Uputa za covjecanstvo - je veoma LAHKA i nekomplikovana tj. JEDNOSTAVNA za primjeniti pod bilo kojim uslovima i u bilo om vremenskom periodu.

Problem je u tome sto je u interesu "ucenjaka" koji su od religije napravili PROFESIJU da vjeru i religiju ucine sto komplikovanijom i udaljenijom od "obicnog" vjernika - da bi time ucvrstili svoj polozaj i obezbjedili "potrebu" za svojom PROFESIJOM.

Mada su "ucenjaci" vecinom dobro upoznati sa istinskim tumacenjem i jednostavnoscu vjere, "rizikovali" bi gubljenje statusa i profesije kada bi otvoreno to i izjavili - jer bi onda, s jedne strane, bili "optuzeni" od strane ostalih profesionalnih religioznih "ucenjaka" i izgubili status "visokoobrazovanih" ucenjaka medju nekim ljudima i sljedbenicima (mada bi u stvari nasli vise razumijevanja i prihvatanja nego sto mogu zamisliti) - a s druge strane bi bili prinudjeni da u stvari RADE za svoju nafaku (kao sto su to cinili cak i HALIFE neposredno nakon Muhammedove smrti kao i svi drugi ucenjaci i imami dzemata - svi su imali svoje profesije a poucavanje drugih i predvodjenje molitvi im je bila cast za koju ne bi primili ponudjenu novcanu nadoknadu u obliku redovne plate, osim u obliku hedije tj.poklona, narocito ako vecinu svog vremena posvete poucavanju drugih pa time ne stignu da dovoljno obezbjede za svoje familije).

SVAKI student koji se posveti podrobnom proucavanju religije i vjere, nakon opseznog izucavanja raznih faktora koji su uticali na pocetak i daljnji razvoj religije i vjere - u jednoj fazi dodje na "raskrsnicu" na kojoj treba da odluci da li da nastavi da bude dio "institucije" klergije ili da riskira nezadovoljstvo svojih "kolega" i gubitak statusa kod ljudi a izgubi BOZIJE ZADOVOLJSTVO i podrzavanje Istine.

Vecina nastavi dalje, ubjedjujuci sebe da imaju najbolje namjere i misleci da se mogu na Sudnjem Danu "izvuci" okrivljavanjem onih koji su ih poducavali; neki ne mogu podnijeti griznju savjesti pa jednostavno odluce da promjene profesiju i na drugaciji nacin nastave da zive i rade odgradjujuci se od odgovornosti sa kojom bi morali da se svakodnevno suocavaju; - a mali broj iskrenih, kojima je vazno samo Bozije zadovoljstvo i Istina aktivno ustanu da proklamiraju Istinu i raskrinkaju farsu koja je izgradjena oko vjere i za koju vecina sljedbenika i ne zna da postoji.

To su oni koji se zauzimaju za Boziju Objavu i ujedinjenje svih vjernika na razne nacine - neki samo u okviru malog kruga vjernika; neki (od davnijih vremena od kada je pocelo stvaranje klergije i formiranje institucije hadisa), su pisali knjige i davali javne govore radi kojih su bili "uklanjani po kratkom postupku" od strane tradicionalista; neki postavljanjem internet sajtova sa informacijom o tome sta je napravljeno od originalnog Islama, i tako dalje.

Ova farsa i institucije (religije) izgradjene oko VJERE se odnosi na SVE religije - od institucije CRKVE (tumacenja Indzila uz njemu dodate biblijske price), SINAGOGE (i jevrejskih tumacenja Tevrata uz njemu dodate price) kao i RIJASETA (kako se kod nas zove ta institucija, - "rais" znaci "vodja", "rijaset" "vodjstvo") i slicnih institucija u drugim muslimanskim i "islamskim" zemljama izgradjenih oko tumecenja Qur'ana sa dodatim pricama i pripovjedanjima zvanim "hadis".

U Islamu (pokorenju Bogu) i Imanu (vjeri u Boga) ne postoji religiozna "institucija" - vjerovanje i pokornost Bogu je NACIN zivljenja i drustveni poredak zasnovan na vjeri u Boga je poredak koji zastupa SLOBODU i zastitu ljudskih prava iz koje proizilaze standardi i detaljna uredjenja kako politicka tako i ekonomska, obrazovna itd.

HILAFET ("khalifah" je namjesnik i vodja vjernika na Zemlji) NIJE vjerska institucija. HILAFET je drustveni poredak zemlje cija je populacija vecinom muslimanska, sa svim aspektima vlade i drzave od socijalno-politickih do pravno-zakonskih.

Hilafet je drustveni poredak ciji se OSNOVNI zakoni (kao i u svim poretcima, od demokratskih do komunistickih) zasniva na zastiti OSNOVNIH ljudskih prava, tj. zabrana ubijanja (pravo postojanja i zivljenja), zabrana kradje i pronevjere (pravo zarade i posjedovanja) i slicno a sva su ta prava zagarantovana Bozijim Objavama.

Kako ce rukovodstvo nekog drustvenog poretka (u ovom slucaju HILAFETA) donijeti periferne zakone i pravila (od saobracajnih do radnickih i samog NACINA izbora rukovodstva) zavisi od naprednosti drustvene svijesti - a u Bozijim Objavama imamo UPUTE koje nam omogucavaju da sto pravednije dolazimo do zakljucaka koji zakoni stite SVE zitelje te zajednice.

U svrhu uspostavljanja sto boljeg poretka se oslanja na Boziju Uputu, na historijska iskustva, na trenutna socijalna i ekonomska dostignuca drugih poredaka, na dostignuca svih nauka koje mogu doprinijeti boljem i uravnotezenom drustvenom poretku - i u skladu sa novim potrebama novih vremena - nadogradjuju se i nova i efikasnija pravila i uredjenja. Bog od nas ne "treba" apsolutno nista - On nam daje olaksice i upute kako da bolje i slobodnije zivimo a time i priliku da ispunimo svoju svrhu postojanja, da Ga spoznamo svojevoljno i da zahvalni uzivamo u nimetima (blagostanju) koje nam je omogucio.

On sigurno ne ocekuje da zivimo primitivno i da se "u Njegovo ime" medjusobno glozimo i ubijamo jer to NAMA ne koristi a On nam je dao Upute kako da SEBI i covjecanstvu budemo od koristi. Kada bi se oslonili ne Njegove jednostavne upute ZA NASE DOBRO, postovali bi druge, zivjeli u slobodi i blagostanju - i ne bi bilo potrebno "ratovati" - ljudi, svih religija i ubjedjenja, bi sami zeljeli da budu dio takvog jednog slobodnog i naprednog drustvenog poretka...

VJERSKI aspekti (i slobodna tumacenja vjere bez cenzure, pristrasnosti i bez NAMETANJA jednog iznad drugih) u takvom drustvenom poretku su informaciono PRISTUPACNI svima, opismenjavanje svih zitelja je neophodno, a da li, kako i koliko ce svaki clan drustva prihvatiti i do koje mjere se posvetiti vjeri je SLOBODAN izbor individue, jer su slobodni da sagledaju razna tumacenja i sami zakljuce koje je najblize istini i najlogicnije).

Hilafet obezbjedjuje SLOBODU izlozenosti informacije i pristupa istoj, kako vjerske tako i naucne, literarne itd. a slobodni ljudi instinktivno izabiraju ono sto je za njih najbolje pod uslovom da imaju rani pristup obrazovanju i slobodi razmisljanja i govora.

Najpozitivnije rukovodstvo je ono koje ima u vidu dobrobit SVIH zitelja i clanova drustvene zajednice kao i prosperitet i napredak cjelokupne zajednice / drzave / vlade / uredjenja / hilafeta.

Internet je jedan od Bozijih darova covjecanstvu jer napokon daje pristup informaciji fakticki svakome (mada se isti koristi u negativne svrhe kao i sva ostala dostignuca nauke i tehnologije a koja je Bog dozvolio da otkrijemo).

User avatar
aNTropocentrio
Posts: 1055
Joined: 01/07/2006 12:05
Location: zapadni krak Mliječnog puta

#8

Post by aNTropocentrio » 02/01/2007 10:58

Ja se samo nadam da će ovo pročitati oni kojima je i najpotrebnije, mada nisam naročito optimističan.

Ne smatram sebe vjernikom, preporučio sam pomenutu stranicu iz želje za zdravom i otvorenom diskusijom o veoma zanimljivoj temi, bar za mene.

User avatar
Latina
Posts: 5492
Joined: 19/08/2006 01:47
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#9

Post by Latina » 02/01/2007 12:01

Problem je u tome sto je u interesu "ucenjaka" koji su od religije napravili PROFESIJU da vjeru i religiju ucine sto komplikovanijom i udaljenijom od "obicnog" vjernika - da bi time ucvrstili svoj polozaj i obezbjedili "potrebu" za svojom PROFESIJOM.
Istina. Iako se mi ne trebamo brinuti pretjerano.

Kaze se da ce otvoreno srce shvatiti jezik istine cak i onda kada ne razumije jezik na kome se govori.

On sigurno ne ocekuje da zivimo primitivno i da se "u Njegovo ime" medjusobno glozimo i ubijamo jer to NAMA ne koristi a On nam je dao Upute kako da SEBI i covjecanstvu budemo od koristi. Kada bi se oslonili ne Njegove jednostavne upute ZA NASE DOBRO, postovali bi druge, zivjeli u slobodi i blagostanju - i ne bi bilo potrebno "ratovati" - ljudi, svih religija i ubjedjenja, bi sami zeljeli da budu dio takvog jednog slobodnog i naprednog drustvenog poretka...

VJERSKI aspekti (i slobodna tumacenja vjere bez cenzure, pristrasnosti i bez NAMETANJA jednog iznad drugih) u takvom drustvenom poretku su informaciono PRISTUPACNI svima, opismenjavanje svih zitelja je neophodno, a da li, kako i koliko ce svaki clan drustva prihvatiti i do koje mjere se posvetiti vjeri je SLOBODAN izbor individue, jer su slobodni da sagledaju razna tumacenja i sami zakljuce koje je najblize istini i najlogicnije).

Hilafet obezbjedjuje SLOBODU izlozenosti informacije i pristupa istoj, kako vjerske tako i naucne, literarne itd. a slobodni ljudi instinktivno izabiraju ono sto je za njih najbolje pod uslovom da imaju rani pristup obrazovanju i slobodi razmisljanja i govora.
Da. Ovo me potsjetilo na cuveni govor Martin Luther King-a " I have a dream ". Pa evo jednog dijela :

"As we walk, we must make the pledge that we shall march ahead. We cannot turn back. There are those who are asking the devotees of civil rights, "When will you be satisfied?" We can never be satisfied as long as the Negro is the victim of the unspeakable horrors of police brutality. We can never be satisfied, as long as our bodies, heavy with the fatigue of travel, cannot gain lodging in the motels of the highways and the hotels of the cities. We can never be satisfied as long as a Negro in Mississippi cannot vote and a Negro in New York believes he has nothing for which to vote. No, no, we are not satisfied, and we will not be satisfied until justice rolls down like waters and righteousness like a mighty stream.

I am not unmindful that some of you have come here out of great trials and tribulations. Some of you have come fresh from narrow jail cells. Some of you have come from areas where your quest for freedom left you battered by the storms of persecution and staggered by the winds of police brutality. You have been the veterans of creative suffering. Continue to work with the faith that unearned suffering is redemptive.

Go back to Mississippi, go back to Alabama, go back to South Carolina, go back to Georgia, go back to Louisiana, go back to the slums and ghettos of our northern cities, knowing that somehow this situation can and will be changed. Let us not wallow in the valley of despair.

I say to you today, my friends, so even though we face the difficulties of today and tomorrow, I still have a dream. It is a dream deeply rooted in the American dream.

I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal."

I have a dream that one day on the red hills of Georgia the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at the table of brotherhood.

I have a dream that one day even the state of Mississippi, a state sweltering with the heat of injustice, sweltering with the heat of oppression, will be transformed into an oasis of freedom and justice.

I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.

I have a dream today.

I have a dream that one day, down in Alabama, with its vicious racists, with its governor having his lips dripping with the words of interposition and nullification; one day right there in Alabama, little black boys and black girls will be able to join hands with little white boys and white girls as sisters and brothers.

I have a dream today.

I have a dream that one day every valley shall be exalted, every hill and mountain shall be made low, the rough places will be made plain, and the crooked places will be made straight, and the glory of the Lord shall be revealed, and all flesh shall see it together.

This is our hope. This is the faith that I go back to the South with. With this faith we will be able to hew out of the mountain of despair a stone of hope. With this faith we will be able to transform the jangling discords of our nation into a beautiful symphony of brotherhood. With this faith we will be able to work together, to pray together, to struggle together, to go to jail together, to stand up for freedom together, knowing that we will be free one day.

This will be the day when all of God's children will be able to sing with a new meaning, "My country, 'tis of thee, sweet land of liberty, of thee I sing. Land where my fathers died, land of the pilgrim's pride, from every mountainside, let freedom ring."

And if America is to be a great nation this must become true. So let freedom ring from the prodigious hilltops of New Hampshire. Let freedom ring from the mighty mountains of New York. Let freedom ring from the heightening Alleghenies of Pennsylvania!

Let freedom ring from the snowcapped Rockies of Colorado!

Let freedom ring from the curvaceous slopes of California!

But not only that; let freedom ring from Stone Mountain of Georgia!

Let freedom ring from Lookout Mountain of Tennessee!

Let freedom ring from every hill and molehill of Mississippi. From every mountainside, let freedom ring.

And when this happens, When we allow freedom to ring, when we let it ring from every village and every hamlet, from every state and every city, we will be able to speed up that day when all of God's children, black men and white men, Jews and Gentiles, Protestants and Catholics, will be able to join hands and sing in the words of the old Negro spiritual:

"Free at last! Free at last! Thank God Almighty, we are free at last!"

SeadBiH
Posts: 153
Joined: 30/08/2006 15:35

#10

Post by SeadBiH » 02/01/2007 12:12

Svakako da ima svak pravo da iznosi svoje misljenje! Ali ovo je aktivno misionarstvo jedne sekte koja se pojavila u Americi i koja ima cilj da stvara smutnju i siri sektastvo medju muslimanima. Ko voli nek izvoli a ja samo upozoravam da ce ovakvo tumacenje i negiranje tradicialnog islama koje jeste sunnitsko i koje sljede vecina muslimana. Ne postoji skoro ni jedna muslimanska licnost koja bi se slozila sa negiranjem Hadisa jer je to sasvim smjesno i zlotvorno da se ljudi koji pojma nemaju o islamu oglasavaju i ubacuju svoje podvale muslimanima. Ali danas ima svacega pa eto sta ces.. Procitajte na wikpediji o sektama koje su se pojavili u zadnje vrijeme: http://en.wikipedia.org/wiki/Qur'an_only
Ljudi ne budite naivni sekte nece ujedinit muslimane nego ce ih jos vise podjelit!!! Allah je milostiv i nije ostavio samo maloj grupici ljudi da budu na pravom putu nego je uputio ono 90% muslimana svijeta koji sljede Poslanika s.a.w.s!

KOGOD KADGOD
Posts: 789
Joined: 17/11/2006 02:53

#11

Post by KOGOD KADGOD » 02/01/2007 12:41

uprkos lijepoj molbi da se ne cini, opet se pominje "negiranje" hadisa...

Zasto ne procitati stavove iznesene i dati ubjedljive, logicne i osmislene ARGUMENTE "protiv" ovog stava SVOJIM rijecima? Mogu i ja ostaviti stotine linkova - ali meni nije stalo da se slijedi odredjeni link nego da se ucini pristupacnom informacija na koju ljudi imaju pravo.


Komentarisati na nesto sto se u cijelosti ne razumije ne moze imati dobar utisak - ako zaista smatra neko da je ovaj stav "neispravan" a neki drugi "ispravan" zasto prvo ne procitati moje postove i ne RAZUMJETI o cemu govorim - pa onda pretstaviti SVOJ stav i argumente i ostaviti da ljudi sami odluce sta ima vise smisla i logike?

Ako se ocekuje da ljudi shvate sta je bolje i logicnije nije dovoljno bacati drvlje i kamenje bez objasnjenja.

Mozemo reci isto tako, da je od 6 milijardi ljudi na svijetu "SAMO" jedna milijarda muslimana - pa beli su onih preostalih PET "U PRAVU"? :? :shock:

Ako je preko 80% svijeta nemuslimanski - zasto slijediti manje od 20% muslimanskog?

Ili da je oko tri milijarde Hriscana pa beli su oni u pravu kad ih je vec toliko?

Kakav bi to bio "argument"? - GLUP kao i svaki slican do sad.

Bas time sto ne ostavljam linkove (osim ako neko insistira jer smatra da je ovo "moje" misljenje) da ne bih podrzavala neki odredjeni web sajt - nego da jednostavno podijelim malo od dugogodisnjih proucavanja i saznanja a koja su i neprestana, jer nikad nije "dosta" - sto vise saznajemo to smo vise svjesni kako malo znamo - bas time i pokazujem da se ne radi o nekoj paranoidnoj "misiji" - o tome smo vec diskutovali - eto opet, da se vise procita ne bi dolazilo do ponavljanja...

SeadBiH
Posts: 153
Joined: 30/08/2006 15:35

#12

Post by SeadBiH » 02/01/2007 13:15

Mi ostali nismo placeni misioneri pa da imamo vremena da visimo na internetu po citav dan i pisemo citave stranice vec imamo i drugih obaveza! Treba prvo razumjet osnovu da bi se mogla vodit bilo kakva diskusija ili dijalog. Problem je sto ti sebe nisi predstavio/la nego jednostavno nameces ljudima ideje na jedan vrlo plodan nacin. Da pocnes da im objasnjavas osnove vaseg vjerovanja i ekskluzivnog razmisljanja i "tumacenja" vjere onda nebi vam uopste uspjelo da sirite vase zablude. Vec se bavite pitanjima koja ne pojasnjavaju vase osnovne stavove. Znaci da imate covjeka iz Amerike koji je sebe proglasio poslanikom i da smatrate da ste samo vi izabrani sljedbenici istine. Takav stav jednostavno ne pije vodu kod Bosanskih muslimana i zbog toga izbjegavate to pitanje. A jos to sto ste izjednacili sve objave i za vas su krscani isto sto i muslimani, jer ste jedino vi na pravom putu! Ehh koliko je takvih sto su preko noci odkrili "istinu" pa zele druge da prevedu zedne preko vode. Isticem jos jednom da su muslimani slozni oko toga da sljede Sunnet Poslanika s.a.w.s i nema ni jednog autoriteta ili licnosti u historiji koja se isticala u tome. Ali sada eto ima sekta koje su sebi uzele za pravo na jedan povrsan nacin ljude djele i da nam donose smutnju. Sektastvo nece ujedinit Muslimana nego ce ih razjedinit i donejet jos vecu stetu ovom napacenom Ummetu! A ljudi koji ovo cine samo sebi mogu naskodit a Allah cuva ovu vjeru!

Gost123
Posts: 457
Joined: 05/06/2006 12:03

#13

Post by Gost123 » 02/01/2007 19:03

SeadBiH wrote:Mi ostali nismo placeni misioneri pa da imamo vremena da visimo na internetu po citav dan i pisemo citave stranice vec imamo i drugih obaveza!
:lol:
ali argument brojnosti na koji se pozivas ti i mnogi koji se ne slazu sa @KOGOD KADGOD kad su u pitanju hadisi, bas i nije narocito jak... vecina ne mora uvijek biti u pravu...

User avatar
danas
Posts: 18803
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#14

Post by danas » 02/01/2007 19:10

Gost123 wrote:
SeadBiH wrote:Mi ostali nismo placeni misioneri pa da imamo vremena da visimo na internetu po citav dan i pisemo citave stranice vec imamo i drugih obaveza!
:lol:
ali argument brojnosti na koji se pozivas ti i mnogi koji se ne slazu sa @KOGOD KADGOD kad su u pitanju hadisi, bas i nije narocito jak... vecina ne mora uvijek biti u pravu...
pa sad, ovdje bas i nije bitan argument brojnosti -- evo ja sam u totalnoj manjini po svojim stavovima na ovom podforumu, pa opet vidim da je KGKG ovdje 'po zadatku'... :-) :-) :-) ako poznajes islamske 'sekte', znas i odakle vjetar puse... :-)

Gost123
Posts: 457
Joined: 05/06/2006 12:03

#15

Post by Gost123 » 02/01/2007 22:58

danas wrote: pa sad, ovdje bas i nije bitan argument brojnosti -- evo ja sam u totalnoj manjini po svojim stavovima na ovom podforumu, pa opet vidim da je KGKG ovdje 'po zadatku'... :-) :-) :-) ako poznajes islamske 'sekte', znas i odakle vjetar puse... :-)
samo kazem da se ekipa cesto poziva na argument brojnosti: "vise od 90% muslimana priznaje to ti to, ovaj ucenjak, onaj ucenjak itd... samo ti ne i kazes da si u pravu...." dok ona nabraje neke konkretnije argumente u vezi hadisa. bez obzira na njezin cilj, ono sto ona prica o hadisima, pouzdanosti, vjerodostojnosti i slicno, cini mi se puno vjerojatnije od sluzbene price.
vjetar puse s broja 19 :)

SeadBiH
Posts: 153
Joined: 30/08/2006 15:35

#16

Post by SeadBiH » 02/01/2007 23:50

Gost123 wrote:
danas wrote: pa sad, ovdje bas i nije bitan argument brojnosti -- evo ja sam u totalnoj manjini po svojim stavovima na ovom podforumu, pa opet vidim da je KGKG ovdje 'po zadatku'... :-) :-) :-) ako poznajes islamske 'sekte', znas i odakle vjetar puse... :-)
samo kazem da se ekipa cesto poziva na argument brojnosti: "vise od 90% muslimana priznaje to ti to, ovaj ucenjak, onaj ucenjak itd... samo ti ne i kazes da si u pravu...." dok ona nabraje neke konkretnije argumente u vezi hadisa. bez obzira na njezin cilj, ono sto ona prica o hadisima, pouzdanosti, vjerodostojnosti i slicno, cini mi se puno vjerojatnije od sluzbene price.
vjetar puse s broja 19 :)
Izvini ali mi je smjesno da neko ko nema pojma o nauci Hadisa dodje i daje svoje misljenje tipa da ja imam slabe argumente! Ja barem priznajem da uopste nemam znanje ni strucnost da diskutujem o tome jer je to sirok pojam i ljudi godinama studiraju da bi dobili osnovno znanje. Ali eto ti si zakljucio da je ta osobu u pravu, na osnovu cega? Mene ne interesuje tvoje privatno misljenje, ljudi svasta misle pa to nemora znacit da je to istina! Argument da u historiji islama nije postojalo ljudi koji negiraju znacajnost Poslanika a.s. je i to kako validan. Vecina muslimana smatra da je Poslanik uzor i po tome nema razlike i to historicari potvrdjuju, a niti jedna osoba koja je zivila u vise 1400 godisnjoj historiji islama nije sumnjala u Hadise! Cak naucnici i orientalisti smatraju da su Hadisi sakupljeni na jedan vrlo strucan nacin.. Pogledaj dokumentarac The Legacy of A Prophet pa ces vidjet. Ima ljudi koji negiraju mnogo stvari pa tako i Poslanistvo i Kur'an i citav islam ali to nemora znacit da su upravu.. upravo njihova naucna neutemeljenost su dokaz protiv njih! Ipak to sto iznose su puke njihove zelje i nema veze sa stvarnoscu..

Gost123
Posts: 457
Joined: 05/06/2006 12:03

#17

Post by Gost123 » 03/01/2007 10:44

SeadBiH wrote: Izvini ali mi je smjesno da neko ko nema pojma o nauci Hadisa dodje i daje svoje misljenje tipa da ja imam slabe argumente! Ja barem priznajem da uopste nemam znanje ni strucnost da diskutujem o tome jer je to sirok pojam i ljudi godinama studiraju da bi dobili osnovno znanje.
mozda sam citao sto su ljudi pisali i citirali? poneku stranicu na internetu pa neke osnovne stvari znam?
temeljna je stvar ovo: dugo godina nakon muhamedove smrti hadisi skupljeni. dotad se prenosili usmenom predajom. ogroman prostor za manipulaciju, iskrivljenja, jer su ljudi jednostavno takvi. naravno, ima i pouzdanih, dosta poluistina, potpuno izmisljenih. ti kazes: ne znam, ali ima ekipa koja to proucava i oni kazu da je ok...
pa to je isto kad katolicki teolog, egzegeta izucava biblijsku povijest, povijek crkve i normalno da ce njegova verzija, glediste ici uz trenutno, sluzbeno misljenje crkve, ta nece im proturjeciti. kad nesto udje u tradiciju, normalno da sve manji broj ljudi sumnja, preispituje vecinsko stajaliste. ovo i jesu teme o kojima vecina ne razmislja.
i koliko sam shvatio, @KOGOD KADGOD smatra da hadisi ne bi trebali biti temelj za vjerske zakone, pravila.
Ali eto ti si zakljucio da je ta osobu u pravu, na osnovu cega? Mene ne interesuje tvoje privatno misljenje, ljudi svasta misle pa to nemora znacit da je to istina!....a niti jedna osoba koja je zivila u vise 1400 godisnjoj historiji islama nije sumnjala u Hadise! Cak naucnici i orientalisti smatraju da su Hadisi sakupljeni na jedan vrlo strucan nacin.. Pogledaj dokumentarac The Legacy of A Prophet pa ces vidjet.
pitas me pa kazes da te ne zanima moje privatno misljenje :) pa kako cu ti onda ogovoriti?
u tih 1400 godina najvise je zivjelo nepismenih i neobrazovanih, a najmanje ucenih. i pored toga, ljudi su ranije drugacije gledali na povijest, dogadjaje, objasnjenja, tumacenja, svjedocenja. u srednjem vijeku se smtaralo da, ako covjek istinski vjeruje da govori istinu, onda i govori, jer ne bi namjerno lagao. dok danas znamo o podsvjesti, ljudskoj sklonosti izmisljanju prica, mogucnostima kreiranja laznog sjecanja itd...
koliko je samo ljudi, ucenih, smatralo da su razne biblijeske price doslovni povijesni dogadjaji? pa iz krscanske povijesti, razne price, mitovi, o pojedincima, mucenicima, svecima...
isto tako i s hadisima je bilo svega i svacega... jer ljudi su takvi... jos zamisli tada, 800 i neke, 900 i neke...

ne sumnjam ja da se vrlo ozbiljno i rigorozno pristupa istrazivanju hadisa. ali bilo je negdje na forumu tekstova gdje se spominjalo o argumentima na temelju kojih se procjenjivala vjerodostojnost pojedinog hadisa... nisi bili bas vrlo znanstveni.

SeadBiH
Posts: 153
Joined: 30/08/2006 15:35

#18

Post by SeadBiH » 03/01/2007 11:35

Gost123 wrote: mozda sam citao sto su ljudi pisali i citirali? poneku stranicu na internetu pa neke osnovne stvari znam?
temeljna je stvar ovo: dugo godina nakon muhamedove smrti hadisi skupljeni. dotad se prenosili usmenom predajom. ogroman prostor za manipulaciju, iskrivljenja, jer su ljudi jednostavno takvi. naravno, ima i pouzdanih, dosta poluistina, potpuno izmisljenih. ti kazes: ne znam, ali ima ekipa koja to proucava i oni kazu da je ok...
pa to je isto kad katolicki teolog, egzegeta izucava biblijsku povijest, povijek crkve i normalno da ce njegova verzija, glediste ici uz trenutno, sluzbeno misljenje crkve, ta nece im proturjeciti. kad nesto udje u tradiciju, normalno da sve manji broj ljudi sumnja, preispituje vecinsko stajaliste. ovo i jesu teme o kojima vecina ne razmislja.
i koliko sam shvatio, @KOGOD KADGOD smatra da hadisi ne bi trebali biti temelj za vjerske zakone, pravila.
Super onda, haman skoro mozes dobit titulu profesora jer si procitao nekolike internet stranice! O Boze dragi na sta se danas znanje svelo. Mislim da je tada bilo ucenijih ljudi nego danas, jer ovo doba nije doba informacija nego dezinformacija! Sto nam se vise nudi izgleda manje smo sposobni naci ispravan izvor i korektne informacije, tako da imam vece povjerenje velikanima toga vremena nego sadasnjim nekim ucenjacima sa titulama i zvanjima.
Vidim koliko si upucen pa uporedjujes dogme Katolicke crkve sa naukom Hadisa. Nema nista sporno da se ispituje vjerodostojnost Hadisa jer se ta nauka razvila bas zbog toga sto su ljudi ispitivali koliko su povjerljivi Hadisi i razne izjave. Generacija koju je odgojio Boziji Poslanik s.a.w.s. je bila najiskrenija i najbolja sto se ikad pojavila tako da su ti Velikani cija imena se jos pamte bili savjestni ljudi. Bili su iskreni Muslimani koji su se bojali Allaha i zbog toga imam povjerenje u njihova istrazivanja. Oni su podjelili Hadise u vjerodostojna, dobra, lazna i oni su bili blizi izvoru tako da su gledali ko prenosi Hadise i istrazivali koji su prenosioci tih Hadisa. Muslim je skupio 300 000 Hadisa a prihvatio je samo 4 000 kao vjerodostojnih i to valjda pokazuje koliko je bio rigorozan. Ta nauka je bila vrlo rigorozna i nisu naprimjer prihvatali hadise od osoba koje su cinile stvari koje nama izgledaju kao sitnice, npr. covjek ako je bio grub ili lagao djetetu itd. Mislim da su oni sposobniji bili od mene i tebe a posebno od ove osobe pod nickom kogod kadgod, jer je ona pripadnica jedne sekte koja se pojavila iz Amerike i vjerovatno isto tako nasjela na njihove lazi pute nekolik internet stranica. Danas su ljudi ljeni pa im je tesko citat knjige i obrazovat se, tesko im je isto prihvatit Sunnet Poslanika a.s. jer je lakse da nerade nista. Zele svesti islam na puko vjerovanje u srcu a zapostavljanje cinjenje dobrih djela i sljedjenje programa koji nam je uspostavio Allah!
Last edited by SeadBiH on 03/01/2007 11:48, edited 2 times in total.

User avatar
danas
Posts: 18803
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#19

Post by danas » 03/01/2007 11:37

ja se nemrem suzdrzat :oops:
ja ne znam sta sam sama rekla prosle godine sa sigurnoscu, a ne da neko zna sta je neko rekao prije 200 godina bez dokumentacije :-)
al' neise -- ja sam munafik, ne slusajte mene :D

Gost123
Posts: 457
Joined: 05/06/2006 12:03

#20

Post by Gost123 » 03/01/2007 11:52

SeadBiH wrote: Super onda, haman skoro mozes dobit titulu profesora jer si procitao nekolike internet stranice! O Boze dragi na sta se danas znanje svelo. Mislim da je tada bilo ucenijih ljudi nego danas, jer ovo doba nije doba informacija nego dezinformacija! Sto nam se vise nudi izgleda manje smo sposobni naci ispravan izvor i korektne informacije, tako da imam vece povjerenje velikanima toga vremena nego sadasnjim nekim ucenjacima sa titulama i zvanjima.
karikiras... nigdje ne spomenuh da sam strucnjak, ali sam procitao neke osnovne stvari. sto se tice povijesti hadisa, izvri mi nisu bili samo stranice koje ne priznaju hadise, nego i one koje priznaju. uvijek potrazim za i protiv i onda donesem svoj sud.
slazem se s tobom da ima dosta dezinformacija, i treba nauciti filtrirati, prepoznati supljake... zato uvijek potrazim 2-3 razlicita gledista na istu temu.
ali idealiziranje proslog vremena, tadasnjih ucenjaka ... zasto? niti su bili savrseni niti su sve znali. imali su i svoje politicke stavove, svoje filozofije, svoje osjecaje, kao i ovi danasnji. samo sto je danas veca raznolikost, razlicitiji stavovi, pa se moze doci do malo objektivnije slike, vise kritike ima.
Vidim koliko si upucen pa uporedjujes dogme Katolicke crkve sa naukom Hadisa. Generacija koju je odgojio Boziji Poslanik s.a.w.s. je bila najiskrenija i najbolja sto se ikad pojavila tako da su ti Velikani cija imena se jos pamte bili savjestni ljudi. Bili su iskreni Muslimani koji su se bojali Allaha i zbog toga imam povjerenje u njihova istrazivanja. Oni su podjelili Hadise u vjerodostojna, dobra, lazna i oni su bili blizi izvoru tako da su gledali ko prenosi Hadise i istrazivali koji su prenosioci tih Hadisa.
procitaj u rjecniku sto znaci "dogma" i vidjet ces da ne spomenuh nikakve katolicke dogme. rekoh samo da je stav vecine islamskih ucenjaka prema hadisima isto kao i stav katolicih ucenjaka prema povijesti crkve. normalno da nece proturjeciti sluzbenoj verziji jer pripadaju toj struji.

a ova idealizacija prvih muslimana je smijesna... istu stvar cine i krscani... a i u grckoj mitologiji je bilo tako... zlatno doba u pocetku... med i mlijko... raj na zemlji...
i tada su ljudi bili kao i ovi danasnji, sa svim manama i vrlinama. mozda su ti prvi snaznije osjecali i zivjeli vjeru, ali da su bili najbolji, najposteniji, najdivniji... ma daj:)
a pogotovo ne znaci da su bili objektivniji istrazivaci.
Last edited by Gost123 on 03/01/2007 13:11, edited 1 time in total.

SeadBiH
Posts: 153
Joined: 30/08/2006 15:35

#21

Post by SeadBiH » 03/01/2007 11:55

Kad volis da citas procitaj neke utemeljenije islamske stranice pa onda donesi zakljucke iz njihovih tvrdnji a ne preko nekih rasprava:
http://www.islamic-awareness.org/Hadith/bukhari.html
http://www.islamonline.net/English/Hadi ... 7/01.shtml

SeadBiH
Posts: 153
Joined: 30/08/2006 15:35

#22

Post by SeadBiH » 03/01/2007 11:59

danas wrote:ja se nemrem suzdrzat :oops:
ja ne znam sta sam sama rekla prosle godine sa sigurnoscu, a ne da neko zna sta je neko rekao prije 200 godina bez dokumentacije :-)
al' neise -- ja sam munafik, ne slusajte mene :D
Naravno da je dokumentirano i nema uopste potrebe kretat od sebe jer pored danasnje tehnike ljudi su malo zakrzljali sto se tice ucenja i prenosenja. Mogu spomenut da su vecina tih ljudi bili hafizi i da su bili uz Poslanika a.s. cjelo vrijeme da bi poslje pamtili u detalje sta je govorio i cinio. Poslanik a.s. je poslan kao Milost covjecanstvu to nam kaze Allah u Kur'anu a poducavao ga je Melek povjerljivi tako da naravno da to vrijeme nije kao ovo niti su tu ljudi bili kao danasnji. Oni su imali kao ucitelja Poslanika dok mi danas trazimo znanje na internet stranicama!

KOGOD KADGOD
Posts: 789
Joined: 17/11/2006 02:53

#23

Post by KOGOD KADGOD » 03/01/2007 12:14

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

opet ponavljanje - vec mi je receno da sam "placena" (kad bi mi neko i ponudio platu za govor Istine ne bih je prihvatila, za razliku od profesionalnih "ahmedija" i "kardinlaskih ogrtaca" koji JESU placeni)... a beli bi i ovi sto im tako nesto i padne na pamet rado primili lovu za ono sto je svaki musliman duzan ciniti...

vec me je meko pitao kako nadjem vremena da pisem - i vec sam odgovorila, i ponovo zamoljavam da se procitaju moji postovi jer glupo izgleda podizati iste "argumente" (koji i nisu argumenti nego samo spekulacije i nagadjanja) - koji u vec pomenuti.

nekom je Bog dao laksu nafaku nekom tezu - zavisi od obrazovanja i okolnosti - ali nikad ne zavisi od nsaeg truda jer se u nekoj zemlji mora raditi 16 sati da se prezivi a u drugoj 5 za isto, ili fizicki radnik mora raditi tesko da zaradi vise dok neko nadje Bozije nafake da bogom-datom pamecu zarade za malo sati i vise nego sto mogu potrositi pa drugima pomazu, sve je od Boga, vazno je da je halal nafaka (dozvoljena, postena zarada)...

vjernik je zadovoljan Bozijim darovima, i u vjernikovom srcu ne moze biti zavisti jer on svakome zeli zdravlje, blagostanje, povecanje znanja, oprost i svaki hajir od Boga...

ako Bog DOZVOLI da vecina ljudi zive u zabludi to ne znaci da je to Njegova volja ili da je On zadovoljan time - to je Njegovo dopustanje slobodne volje izbora i djelatnosti ljudi su duzni da kroje svoju sudbinu a ne da cekaju da ih "spasi" neko tamo...

hiljadama godina su drustvene zajednice bivale u dzahilijjetu (neznanju) za duge periode, pa napokon prevagne zdrav razum i ravnopravnost, traje neko vrijeme pa se nadju opet neki da to izoblice i naprave od toga "novi" period dzahilijjeta i tako, gore-dolje vijuga linija historije - od Posljednje objave i Posljednjeg Poslanika i uspona civilizacije - polahko se izoblicilo ucenje i istina izmijesala sa neistinom i stvorila "nova" vrsta dzahilijjeta - i hvala Bogu, dolazi vrijeme da se ponovo podigne civilizacija i ljudska svijest na nivo kojim je Bog zadovoljan i za koji nam je i dao Uputu (hidajet)...

kroz slicne uspone i padove prolazi i hriscanstvo (kao i druge religije ali ono je najuocljivije) od Isusa, preko inkvizicije i fanaticizma do demokratskih drustava zasnovanih na osnovama hriscanstva...

samo sto Islam (pokorenje Bogu) UKLJUCUJE sve ljude svih religija, sekti i grupa i samo kada bude pretstavljen i zasnovan onako kako je Bog zadovoljan i kako je namjerio da Njegova Vjera bude - napredna, pozitivna, dobrobitna za sve - ljudi ce sami u grupama u Vjeru ulaziti i vracati se Vjeri i Pokorenju Bogu ne sto "moraju" nego sto bi to bio drustveni poredak sa svim najpozitivnijim aspektima (demokratija je politicki osnov Islama zasnovan na Bozijoj Objavi) koji bi postojali u takvoj harmoniji da bi se taj drustveni poredak smatrao kulminacijom dostignuca covjecanstva pod uputom njihovog Stvoritelja, - slobodan od nametnutih natruha i praznovjerja (ne lupati prakljacom srijedom, petkom ne sterati ves, crna macka preko puta, ne treba kretati na put na taj i taj dan i slicne, bzbrojne, gluposti i praznovjerja)

kao sto neko rece, buducnost nije nasa ostavstina buducim generacijama - nego je danas samo posudjeno vrijeme od buducih generacija - i sta im pripremimo i koliko ih pripremimo za buducnost je odgovornost nas koji danas koristimo period vremena koji nam je posudjen...

ako im ostavimo poluciju kako ekolosku tako i duhovnu - samo ce morati da ispravljaju nase greske (kao sto mi moramo zivjeti posljedice gresaka onih prije nas)- dok ako im zapocnemo dobar i pozitivan "posao" - moci ce da nadogradjuju i nastavljaju i dostignu ono sto mi nismo a sto je Bog za covjecanstvo namjerio....

SeadBiH
Posts: 153
Joined: 30/08/2006 15:35

#24

Post by SeadBiH » 03/01/2007 12:37

Neznam ja ko si ti, ni koje motive imas! Sekte naravno imaju uporiste od nekih istomisljnjaka pa sam mislio jer je tvoj Poslanik iz Amerika da ti od tamo ne placaju? Ali bez obzira na to.. tvoje ideje ne ujedinjuju Muslimane jer su same po sebi iskljucive i dovode do vecih podjela medju Muslimanima. Naravno covjek moze opravdavat mnogo sta sa nekim logicnim zakljucima ali na kraju krajeva treba shvatit da se to mjenja prema okolnostima tako da tvoja "istina" nekom drugom nije bas tako logicna itd..

User avatar
NIN
Posts: 6190
Joined: 15/02/2006 20:18
Location: Via Lactea, Orion Arm

#25

Post by NIN » 03/01/2007 17:10

Da ponovim:

Propagiranje svoje vjere kao univerzalne, cistije, ispravnije od drugih koje se automatizmom smatraju neispravnim, prljavim, krivovjernim, itd. je ZLOCIN PROTIV COVJECNOSTI!!!

(...i protiv zravog razuma, btw...)

Pa neka se zapitaju oni kojih se ovo tice gdje ce im ''dusa''!

Pozdrav...

Post Reply