vjeshalica wrote:zposao wrote:vjeshalica wrote:
On nije postavio pitanja nego iznio zakljucke. Velika je razlika. I jos ubjedjuje sve oko sebe u neke svoje konstatacije.
Ako se on deklarise kao nevjernik onda ga nista u pogledu religije ne bi trrbalo zanimati. Obicno deklarisane ateiste religija zulja najvise u zivotu. Paradoks.
Da me pratis znala bi da je temelj mojeg pristupa ovoj temi - razdvajanje Boga i Religije. Odnosno vjere u Boga i tumačenja istog.
Religija je svojim tumačenjem otišla u takve banalnosti da je sebe učinila važnijom od Boga! To joj i jeste cilj.
A ja, zovite me slobodno ateistom, jer definitivno ne vjerujem u religijski protumačenog Boga, zapravo pokušavam da vam objasnim da naša podjela na vjernike i ateiste je zapravo bespredmetna! Pa ako hoćete i u tim vašim vjeronaukama imate teze da je Bogu nedovoljno biti (samoproglašenim) vjernikom, kao što mu nije ni nevjerništvo dovoljan razlog da nekoga kazni, ako je po djelima dobar.
Ali jok. Vi zavrli za Religijsku dogmu, ratujete zbog nje sa drugim Religijama i niko da se upita - pa jebemumajku što sam ja pripadnik te-i-te Religije a ne one druge?!
Zato što su te rodili ti što su te rodili. Ima, ali zanemariv broj, koji su odabrali onu drugu Religiju (pitanje je i to s kojim razlogom) ali da skratim, upitajte se nije li previše ofirno da slijedite naslijeđenu priču bez imalo želhje da tragate za istinom?!
Aj dosta je za ovaj put