Previše je religije !

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vjeshalica

#151 Re: Previše je religije !

Post by vjeshalica »

IZ dozvoljava paganske obicaje koji nemaju veze sa religijom i trude se da ne cackaju u primitivce
I u IZ ima praktikanata paganskih obicaja koji nemaju veze sa religijom tj.Islamom
A ja znam za slucaj budaletine koja vise vjeruje u hodzine zapise nego u Boga a kaze da je musliman
MarlboroGold

#152 Re: Previše je religije !

Post by MarlboroGold »

Ma ima svega. Naravno da takvih ima i u IZ... ona bi se takvih trebala riješiti.
U vezi IZ imam negativno mišljenje jer ih smatram više preduzećem nego nekom zajednicom kojoj se popušta maksimalno... tipa komunalije i ostalo, a dobre pare uzimaju sa dženazama i ostalim.
Znaju imati po 10 neplaćenih računa, a sirotinji isključe struju, zavrnu vodu itd. kad imaju 2-3 neplaćena računa... opomene odmah dobiju kad dobiju narednu fakturu za onu prethodnu, dok IZ vjerovatno i ne šalju... ali sve je ovo druga priča. Što se religije tiče daleko su gori ljudi na selima sa svojim običajima.
vjeshalica

#153 Re: Previše je religije !

Post by vjeshalica »

Tacno
IZ ima uticaja na sve sfere zivota i to poprilicnog
Samo nemaju uticaja tamo gdje bi trebali,npr u selendrama jer Islam nije dozvolio da zena bude nepismena,a u selendrama zagorena paganska politika zivota...al kako IZ cine ljudi iz tih podneblja onda ne treba biti cudo
King Theoden

#154 Re: Previše je religije !

Post by King Theoden »

high_volume wrote:
Dino34 wrote:
high_volume wrote:Kao u Iranu, Mauritaniji, Pakistanu?
Ne znam ti ja kako je u tim zemljama niti me interesuje.
Ako su muslimanske tj ako većinu populacije čine muslimani, ne znači da vlada islam.
I kod nas u bosni većinu čine muslimani (tako se izjašnjavaju), a islama maltene ni za lijeka.

Dakle, govorimo o islamskoj državi kakva bi trebala biti ako slijediš božju uputu.
Zar je u božjim uputama upisana državotvornost?
Ko ispravno zna suru bekara, komotno može voditi svaku moguću državu, a kamoli ko vlada cijelim kur'anom.
zagortenej

#155 Re: Previše je religije !

Post by zagortenej »

Znači niko.
King Theoden

#156 Re: Previše je religije !

Post by King Theoden »

zposao wrote:
Dino34 wrote:Previše? :lol:
Da je bogdo više islama. Garantujem da ne bi bilo siromašnih, niti bi vladao ovaj nered koji rezultira sa bezbroj zala kojima svakodnevno svjedočimo.
Islam je napredna verzija kapitalizma sa svim prednostima istog, ali bez mahana.

Eno islamske zemlje niti su siromašne, niti ima nepravde, niti korupcije, niti nereda, poštuju se sva ljudska prava i slobode, od vjeroispovijesti, slobode govora i mišljenja, slobode kretanja, slobode oblačenja...i tako dalje :-) jelte?

Eto nabroj zemlje sa šerijatskim zakonom (koliko god da ga je implementirano) i javi kako je u tim zemljama.?

Sad ide na ovo odgovor isti kao što komunisti brane komunizam: Ali nijedna zemlja nikad nije imala 100% šerijat, nego samo djelomično i modificirano :lol:
Tako komunisti kažu da nijedna zemlja nije 100% isprobala komunizam. Uvijek ispadne neki tragičan pokušaj implementacije.

Ali da se zadržimo i na tom argumentu da su u ideji ta dva sistema idealna, ali im realizacija i nije baš "sjajna" , onda bi se nametnulo logično pitanje: ako je šerijat toliko dobar i superioran svim drugim sustavima, zašto onda zemlje koje su ga barem parcijalno uvele nisu barem mrvicu bolje od ostalih zemalja koje ga nemaju?

Ili je to sad neka fora tipa: da je društvo u kojem je djelomično uveden šerijat katastrofalno, a društvo u kojem je u cjelosti 100% uveden šerijat savršeno?

Ima li ikakva dokaza ili primjera zemlje koja je poželjna za život a ima uveden u potpunosti šerijatski zakon?
Po ko zna koji put: ne postoji država u kojoj vlada božiji zakon.
Imaš države u kojima je djelomično uveden, ali nigdje u potpunosti.
King Theoden

#157 Re: Previše je religije !

Post by King Theoden »

zagortenej wrote:Znači niko.
Znam ja. Zna kamara insana. Problem je što vi birate one koji ne znaju. Birate vlastite neprijatelje. Dakle, to je prvi uslov.
Ako hoćeš taj, reći ću blagoslov u vidu Allahovog zakona, na vlast moraš dovesti ljude koji ga znaju uvesti.
славянин

#158 Re: Previše je religije !

Post by славянин »

vjeshalica wrote:U arapskim zemljama mores regularno ostaviti tezgu i otici na namaz,a niko ti je smije nista dohvatiti,ali zato u uredjenom i boljem drustvu u kojem ti zivis i smatras ga naprednijim,regularno ti na teraviji ukradu obucu ili te izbunare u tramvaju i nikom nista
Kako takav sistem ne odgovara zapadu uveli su demokratiju pobili ljuee radi hemisjog oruzja koje nije nikad ni postojalo
Ostavi zlataru otvorenu - pa vidi sta ce se desiti :lol:
Last edited by славянин on 22/05/2019 12:28, edited 1 time in total.
zagortenej

#159 Re: Previše je religije !

Post by zagortenej »

Dino34 wrote:
Znam ja. Zna kamara insana. Problem je što vi birate one koji ne znaju. Birate vlastite neprijatelje. Dakle, to je prvi uslov.
Ako hoćeš taj, reći ću blagoslov u vidu Allahovog zakona, na vlast moraš dovesti ljude koji ga znaju uvesti.
Skromno od tebe.
Očekujemo tvoju kandidaturu i program stranke.
Nemoj da bude samo jedna tačka:
1. uvođenje šerijata.
Last edited by zagortenej on 22/05/2019 12:33, edited 1 time in total.
славянин

#160 Re: Previše je religije !

Post by славянин »

Dino34 wrote:
InsAlah InsAlah :D
King Theoden

#161 Re: Previše je religije !

Post by King Theoden »

zagortenej wrote:Skromno od tebe.
U islamu nema te vaše lažne skromnosti.
'Postavi me' – reče – 'da vodim brigu o stovarištima u zemlji, ja sam zaista čuvaran i znan.'
Ovako je govorio jusuf, a.s.
Dakle,sposoban sam i tvrdim da mogu. Spreman sam potpisati ugovor.
zagortenej wrote:Očekujemo tvoju kandidaturu i program stranke
Vidiš da ne znaš ništa o islamu.
Zna se kako mi dolazimo na vlast.
Program možeš dobiti u roku par minuta i za isti garantujem ličnom pokretnom i nepokretnom imovinom.
zagortenej

#162 Re: Previše je religije !

Post by zagortenej »

славянин wrote:
vjeshalica wrote:U arapskim zemljama mores regularno ostaviti tezgu i otici na namaz,a niko ti je smije nista dohvatiti,ali zato u uredjenom i boljem drustvu u kojem ti zivis i smatras ga naprednijim,regularno ti na teraviji ukradu obucu ili te izbunare u tramvaju i nikom nista
Kako takav sistem ne odgovara zapadu uveli su demokratiju pobili ljuee radi hemisjog oruzja koje nije nikad ni postojalo
Ostavi zlataru otvorenu - pa vidi sta ce se desiti :lol:
Na hadžu gomila upozorenja na džeparoše.
Despite tremendous efforts by the government and police to eliminate the problem of beggary during Haj, there was still a large presence of these anti-social elements in Makkah and Mina. Most of these beggars are pilgrims from Arab and Asian countries; they are seen in every corner of Mina begging for money.
http://www.arabnews.com/node/261314
zposao

#163 Re: Previše je religije !

Post by zposao »

Dino34 wrote:
zposao wrote:
Dino34 wrote:Previše? :lol:
Da je bogdo više islama. Garantujem da ne bi bilo siromašnih, niti bi vladao ovaj nered koji rezultira sa bezbroj zala kojima svakodnevno svjedočimo.
Islam je napredna verzija kapitalizma sa svim prednostima istog, ali bez mahana.

Eno islamske zemlje niti su siromašne, niti ima nepravde, niti korupcije, niti nereda, poštuju se sva ljudska prava i slobode, od vjeroispovijesti, slobode govora i mišljenja, slobode kretanja, slobode oblačenja...i tako dalje :-) jelte?

Eto nabroj zemlje sa šerijatskim zakonom (koliko god da ga je implementirano) i javi kako je u tim zemljama.?

Sad ide na ovo odgovor isti kao što komunisti brane komunizam: Ali nijedna zemlja nikad nije imala 100% šerijat, nego samo djelomično i modificirano :lol:
Tako komunisti kažu da nijedna zemlja nije 100% isprobala komunizam. Uvijek ispadne neki tragičan pokušaj implementacije.

Ali da se zadržimo i na tom argumentu da su u ideji ta dva sistema idealna, ali im realizacija i nije baš "sjajna" , onda bi se nametnulo logično pitanje: ako je šerijat toliko dobar i superioran svim drugim sustavima, zašto onda zemlje koje su ga barem parcijalno uvele nisu barem mrvicu bolje od ostalih zemalja koje ga nemaju?

Ili je to sad neka fora tipa: da je društvo u kojem je djelomično uveden šerijat katastrofalno, a društvo u kojem je u cjelosti 100% uveden šerijat savršeno?

Ima li ikakva dokaza ili primjera zemlje koja je poželjna za život a ima uveden u potpunosti šerijatski zakon?
Po ko zna koji put: ne postoji država u kojoj vlada božiji zakon.
Imaš države u kojima je djelomično uveden, ali nigdje u potpunosti.

Je li to znači da ga nije moguće u potpunosti provesti?
Zar to nije u prilog mojoj tezi?

Znači da je taj "božiji zakon" neprovediv u državi.
zijancer

#164 Re: Previše je religije !

Post by zijancer »

Image :okac:
славянин

#165 Re: Previše je religije !

Post by славянин »

Dino34 wrote:
zagortenej wrote:Skromno od tebe.
U islamu nema te vaše lažne skromnosti.
'Postavi me' – reče – 'da vodim brigu o stovarištima u zemlji, ja sam zaista čuvaran i znan.'
Ovako je govorio jusuf, a.s.
Dakle,sposoban sam i tvrdim da mogu. Spreman sam potpisati ugovor.
zagortenej wrote:Očekujemo tvoju kandidaturu i program stranke
Vidiš da ne znaš ništa o islamu.
Zna se kako mi dolazimo na vlast.
Program možeš dobiti u roku par minuta i za isti garantujem ličnom pokretnom i nepokretnom imovinom.
Kako dolazite “vi” na vlast :D
zagortenej

#166 Re: Previše je religije !

Post by zagortenej »

Assaulted in Mecca: Women around the world speak out about being sexually harassed during pilgrimage in Saudi Arabia

Žena seksualno napastvovana dok je kružila oko Kabe tokom hadža.

https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... image.html
vjeshalica

#167 Re: Previše je religije !

Post by vjeshalica »

Sta hocea sa tim reci? Da je zlostavljanje ok i da je kriva religina za to i to jos na svetom mjestu?
Jasta...poklopite se
славянин

#168 Re: Previše je religije !

Post by славянин »

vjeshalica wrote:Sta hocea sa tim reci? Da je zlostavljanje ok i da je kriva religina za to i to jos na svetom mjestu?
Jasta...poklopite se
Ti rece mozes stand sa vocem ostaviti , ono nema kriminala i to :lol:
King Theoden

#169 Re: Previše je religije !

Post by King Theoden »

zposao wrote:Je li to znači da ga nije moguće u potpunosti provesti?
Ne znači.
zposao

#170 Re: Previše je religije !

Post by zposao »

Dino34 wrote:
Ne znači.

Ako se nešto pokušalo iz ideje primjeniti u stvarnosti i nikad nigdje na svijetu nije dalo priželjkivane rezultate, nego nasuprot tome, implementacija tih ideja je često bila katastrofalna ili u najboljem slučaju nedjelotvorna, onda sa punim pravom možemo reći da takve ideje nisu primjenjive u stvarnosti, odnosno jesu primjenjive ali daju vrlo loše rezultate.

Na osnovu kojih podataka pobornici šerijata gaje nadu (ili bolje rečeno iluziju) da bi jedan takav vjerski zakon bio bolji od najboljih zakona koje danas imamo i kojima težimo?

Postoji li ijedan primjer bilo gdje u svijetu da je implementacija šerijatskog zakona donijela boljitak i prosperitet pojedinaca i čitavog društva?
Šta je temelj te vaše (lažne) nade?
zagortenej

#171 Re: Previše je religije !

Post by zagortenej »

insomnia78 wrote:Dje onaj peškirčić? On je bio ubojica za religiju i reformator islama
otišao u heretike, nije mu iman bio dovoljno jak.
na kraju šehidio na forumu :mrgreen:
asurbanipal

#172 Re: Previše je religije !

Post by asurbanipal »

zagortenej wrote:
insomnia78 wrote:Dje onaj peškirčić? On je bio ubojica za religiju i reformator islama
otišao u heretike, nije mu iman bio dovoljno jak.
na kraju šehidio na forumu :mrgreen:

Forumska moderacija ga presjekla sabljom šerijata. :mrgreen:
King Theoden

#173 Re: Previše je religije !

Post by King Theoden »

zposao wrote:
Dino34 wrote:
Ne znači.

Ako se nešto pokušalo iz ideje primjeniti u stvarnosti i nikad nigdje na svijetu nije dalo priželjkivane rezultate, nego nasuprot tome, implementacija tih ideja je često bila katastrofalna ili u najboljem slučaju nedjelotvorna, onda sa punim pravom možemo reći da takve ideje nisu primjenjive u stvarnosti, odnosno jesu primjenjive ali daju vrlo loše rezultate.

Na osnovu kojih podataka pobornici šerijata gaje nadu (ili bolje rečeno iluziju) da bi jedan takav vjerski zakon bio bolji od najboljih zakona koje danas imamo i kojima težimo?

Postoji li ijedan primjer bilo gdje u svijetu da je implementacija šerijatskog zakona donijela boljitak i prosperitet pojedinaca i čitavog društva?
Šta je temelj te vaše (lažne) nade?
Čekaj, stani na loptu i promisli prije nego napišeš post sličan ovom kojeg sam kopirao.
Recimo, ako ti kažem da je za tebe beskamatni kredit bolji od onog sa kamatama, hoćeš li tražiti empirijski dokaz, ili ćeš jednostavno vjerovati?
славянин

#174 Re: Previše je religije !

Post by славянин »

Dino34 wrote: Čekaj, stani na loptu i promisli prije nego napišeš post sličan ovom kojeg sam kopirao.
Recimo, ako ti kažem da je za tebe beskamatni kredit bolji od onog sa kamatama, hoćeš li tražiti empirijski dokaz, ili ćeš jednostavno vjerovati?
Imao si temu sto se tice "bezkamatnih" kredita. Tj kredita sa kamatom koja se ne zove kamata :lol:
King Theoden

#175 Re: Previše je religije !

Post by King Theoden »

De kažite mu nek me ne citira

Image
Post Reply