Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

¤ jelena ¤

#226 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by ¤ jelena ¤ »

Rampage wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Čitam ovaj ''argument'' (SF argument :D ) o Svetlani Ražnatović.

Znači: žena nema svoje ime i prezime, nego je nečija udovica. To joj je jedina odrednica...i kao takvoj pripisuju joj se sva muževljeva ''priznanja'' i ''počasti''.

Vrlo zanimljiv sociološki fenomen, koji se nimalo ne razlikuje od onog ustaljenog momenta u narodnoj epskoj i lirsko-epskoj poeziji kada se žena u patrijarhalnom društvu ne naziva svojim imenom, kao da i nije ličnost, nego... muževljevoime-ica.

Npr. mlada Gojkovica - Gojkova žena, Hasanaginica - Hasan-agina žena... i...pandan tome u naprednom, savremenom 21. vijeku: Arkanova udovica.

Helem, Fina, samo ti još gusle fale.

Šta to drugo čini Svetlanu Ražnatović do njena "priznanja" i "počasti" koje je stekla u ime poganog čudovišta čije prezime nosi? :-)

Da li se ona nekad javno, glasno i jasno, odrekla tih "priznanja"?
Što se tiče boldiranog i podvučenog...ti mora da se šališ...

A da li se odrekla nečega ili nije i kako razmišlja to pitaj njene fanove...broji ih u milionima širom regiona i dijaspore.
triconja

#227 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Nurudin wrote:
triconja wrote:Nema glupljeg obicaja nego sunecenje, volio bih da nisam ni sunecen ali eto nisam mogo sa 10 dana da dajem saglasnost za to.
:thumbup: plus što ti glavić od stalne izloženosti trenju, postane manje osjetljiv , još ako koristiš kondom.. .
U biti majmuni su to radili slijedeći stare jevrejske zakone koji su na sex gledali samo kao na sredstvo razmnožavanja,
a užitak je grijeh.
Zbog toga su obrezivali i muškarce i žene. Idiotizam na kvadrat
Kaze higijena glavni razlog, pa mora se kupat nekad i drugim danima osim petka, jebiga kad se jednom sedmicno kupas bio osunecen ne bio nema toliko efekta :lol: :lol: :lol:
Connaisseur Karlin

#228 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Kad nije u suprotnosti sa Islamom ?
Govorim o kulturološkim stvarima određenog podneblja ili naroda koji se mogu činiti (po islamu) ukoliko nisu, na ovaj ili onaj način, u sukobu sa islamom, s Kur'anom i sunnetom. Ako je, recimo (a stvarno ne znam o tome skoro pa ništa jer je skroz izvan mog vidokruga bavljenja vjerom), obrezivanje žena običaj nekog podneblja ili nekih naroda, te ukoliko se time ispunjavaju neki opći uslovi koje islam traži (da ženska osoba na to dobrovoljno pristaje, da nema štete i sl), onda nema prepreke što se islama tiče. Ako to rade, recimo, Arapkinje ili ne znam ko, to uopće ne trebaju ili ne moraju da rade Bošnjakinje, pa ni Bosanke ako ćemo već u sitna crevca...
Ima ili može biti dosta tih običaja vezanih za razne oblasti života koji se parkticiraju (ili se mogu prakticirati) kod nekih naroda a da nisu prisutni u praksi nekih drugih, a svi su muslimani...
nema stete i to Islam ne primjeti :shock: :-)
triconja

#229 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Smrcak15 wrote:
:thumbup:
de nam ti kao zensko presudi

sta je bolje, sa kakvim zene bi vise volile da se seksaju penisom

Onaj koji imaa kapuljacu i izgleda kao lopov, pa slabo kad da mu moze biti cista kapica, jer kapi mokrace se sakupljaju i tu se razmnozavaju bakterije i moze da dodje do infekcije u vagini zene.

Researchers are unsure how circumcision prevents these sexually transmitted infections, but the Task Force hypothesized that foreskin may be particularly susceptible to microscopic cuts and wounds during sex, which would allow more disease-causing agents (pathogens) to enter the body. The foreskin may also “trap” these viruses and bacteria, providing more time for infection to occur.
Smrcak ti ko da u zivotu nikad nista ne citas i ne slusas kako drugi rade, evo ti nesto sto sam ja prije 5 godina cuo i poceo koristiti svakodnevno. Odes pisat i kad zavrsis uzmes kocku tariguza i ocijedis onu stvar u tariguz i bacis u solju pa pustis vodu.

I nece ti bit zuto po gacama nakon ovog :lol: :lol: :lol:
triconja

#230 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Connaisseur Karlin wrote: :D
Smrcka RIP dio tvoje kozice, a i kvaliteta tcog seksa :D

neobrazani imaju znatno bolji senzitivetet :thumbup: evo, dav obrezana msukraca su to priznala :thumbup:
Nisam ja nista prizno nego sam reko da mi je to glupo ali eto. Kako ja da znam kako je karat sa kozicom kad sam citav zivot bez kozice? Isto ko slijepog covjeka pitat koje je boje snop svjetlosti koji pustas kroz dvije razlicite sredine :-)
arzuhal

#231 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

arzuhal wrote:
Govorim o kulturološkim stvarima određenog podneblja ili naroda koji se mogu činiti (po islamu) ukoliko nisu, na ovaj ili onaj način, u sukobu sa islamom, s Kur'anom i sunnetom. Ako je, recimo (a stvarno ne znam o tome skoro pa ništa jer je skroz izvan mog vidokruga bavljenja vjerom), obrezivanje žena običaj nekog podneblja ili nekih naroda, te ukoliko se time ispunjavaju neki opći uslovi koje islam traži (da ženska osoba na to dobrovoljno pristaje, da nema štete i sl), onda nema prepreke što se islama tiče. Ako to rade, recimo, Arapkinje ili ne znam ko, to uopće ne trebaju ili ne moraju da rade Bošnjakinje, pa ni Bosanke ako ćemo već u sitna crevca...
Ima ili može biti dosta tih običaja vezanih za razne oblasti života koji se parkticiraju (ili se mogu prakticirati) kod nekih naroda a da nisu prisutni u praksi nekih drugih, a svi su muslimani...
Ne moraš radi mene toliko uvećavati, još dobro vidim, a rogobatno ovako izgleda post...

De mi jasno izrazi svoju misao u par rečenica, ovako stalno pogađam iz tvojih pitanja šta me tačno pitaš, šta misliš i na šta ciljaš...
BajramBarecula

#232 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by BajramBarecula »

triconja wrote:
Nurudin wrote:
triconja wrote:Nema glupljeg obicaja nego sunecenje, volio bih da nisam ni sunecen ali eto nisam mogo sa 10 dana da dajem saglasnost za to.
:thumbup: plus što ti glavić od stalne izloženosti trenju, postane manje osjetljiv , još ako koristiš kondom.. .
U biti majmuni su to radili slijedeći stare jevrejske zakone koji su na sex gledali samo kao na sredstvo razmnožavanja,
a užitak je grijeh.
Zbog toga su obrezivali i muškarce i žene. Idiotizam na kvadrat
Kaze higijena glavni razlog, pa mora se kupat nekad i drugim danima osim petka, jebiga kad se jednom sedmicno kupas bio osunecen ne bio nema toliko efekta :lol: :lol: :lol:
to ono u fazonu da nema abdesta ljudi bi bili haos prljaviji nego sto jesu
arzuhal

#233 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

triconja wrote: Nisam ja nista prizno nego sam reko da mi je to glupo ali eto. Kako ja da znam kako je karat sa kozicom kad sam citav zivot bez kozice? Isto ko slijepog covjeka pitat koje je boje snop svjetlosti koji pustas kroz dvije razlicite sredine :-)
:lol:
SaraFina

#234 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

¤ jelena ¤ wrote:Čitam ovaj ''argument'' (SF argument :D ) o Svetlani Ražnatović.

Znači: žena nema svoje ime i prezime, nego je nečija udovica. To joj je jedina odrednica...i kao takvoj pripisuju joj se sva muževljeva ''priznanja'' i ''počasti''.

Vrlo zanimljiv sociološki fenomen, koji se nimalo ne razlikuje od onog ustaljenog momenta u narodnoj epskoj i lirsko-epskoj poeziji kada se žena u patrijarhalnom društvu ne naziva svojim imenom, kao da i nije ličnost, nego... muževljevoime-ica.

Npr. mlada Gojkovica - Gojkova žena, Hasanaginica - Hasan-agina žena... i...pandan tome u naprednom, savremenom 21. vijeku: Arkanova udovica.

Ima naravno i ime i prezime. Njeno prezime je uvreda za sve žene nesrpkinje sa balkanskih prostora.. Ražnjatović. I dan danas ga s ponosom nosi i rodila je dvoje djece balkanskom silovatelju i koljaču nesrba. I sad bi VI pojedinci da poništite prošlost te moralne i ljudske ženske kreature i njenog zločinca i koristite njene pjesmuljke u citatima :D
Pa draga Jelo, možete na guslarskim sijelima. Ali moje postove "potkrepljivati" pjesmuljcima te kretenuše nećete. Osobito nećete na ovakvim temama, gdje se ko ' fol bavite obespravljivanjem žene u Islamu a moralne vertikala vam prekodrinska ortodoksna četnikuša :D
Rampage

#235 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Rampage »

¤ jelena ¤ wrote:
Rampage wrote:

Šta to drugo čini Svetlanu Ražnatović do njena "priznanja" i "počasti" koje je stekla u ime poganog čudovišta čije prezime nosi? :-)

A da li se odrekla nečega ili nije i kako razmišlja to pitaj njene fanove...broji ih u milionima širom regiona i dijaspore.
Naravno da se ne šalim - Svetlana Ražnatović je dio jedne cjeline, kompaktne, koju čini skupa s čudovištem za kojeg se udala NAKON njegovih zločina.

Dio je cjeline na isti način kao što sam ja (ti, peti, deseti...- svako ko je u braku, htjeli mi to priznati ili ne) dio cjeline koju činim skupa sa svojom suprugom evo već dvije decenije. I naravno da se osjećam odgovornim za svaki postupak svoje supruge, onako kako se i ona osjeća odgovornom, kao dio naše zajedničke cjeline, za moje postupke u životu.
Connaisseur Karlin

#236 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Islamic sexual jurisprudence concerns the Islamic laws of sexuality in Islam, as largely predicated on the Qur'an, the sayings of Muhammad (hadith) and the rulings of religious leaders' (fatwa) confining sexual activity to marital relationships between men and women.
Signs of maturity for a girl: menstruation, wet dream or pregnancy.
Kako nesto ovako moze ostati nepromjenjeno, plus komisija nema strucnjake medicine ?
Last edited by Connaisseur Karlin on 21/02/2018 16:44, edited 1 time in total.
SaraFina

#237 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

¤ jelena ¤ wrote:
Rampage wrote:

Pa i sama je presudjena i ima kriminalnu prošlost u nakaradnoj ustrojenoj Srbiji :D

Kakve fanove?

Četničku žgadiju? Ne sramoti se Jelo stajući u odbranu lika i djela moralne ženske kreature. Kreature koja uživa još uvjek u onome što joj njen četnik obezbijedio klanjem i silovanjem nesrpkinja i nesrba devedesetih.
Connaisseur Karlin

#238 Re: da li je žena u islamu ponižena?

arzuhal wrote:
arzuhal wrote:
Ne moraš radi mene toliko uvećavati, još dobro vidim, a rogobatno ovako izgleda post...

De mi jasno izrazi svoju misao u par rečenica, ovako stalno pogađam iz tvojih pitanja šta me tačno pitaš, šta misliš i na šta ciljaš...
uvecama radi sebe, jer to je nesto sto je meni uzelo posebnu paznju :)

sto trebam ponoviti: da Islasmki strucnjaci i dalje daju blagoslov jer sunecenje zena za njih nije stetno :-)
triconja

#239 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

arzuhal wrote:
I ti se pravis naivna pravo, islam je takva vjera koja je fleksibilna da bi se lakse sirila, znaci pristanes da klanjas kad ti osvoje drzavu i kao nagradu zadrzis obicaje koji nemaju veze sa vise bogova.

Tako je na nekim mjestima i robovlasnistvo bilo dozvoljeno, onda oni indijski obicaji kod pripizdina oko indije i tako to. Pa perzija je isto ostala relativno netaknuta sto se tice obicaja pa su iz tih obicaja i nastale neke struje islama koje se i dan danas tu praktikuju.
Connaisseur Karlin

#240 Re: da li je žena u islamu ponižena?

triconja wrote:
arzuhal wrote:
triconja, hajde reci mi tko su clanovi Islamic sexual jurisprudence i sto konkretno korsite od literature tokomo donosenja odluka ?

Oni prezentiraju Islam , i to fromalno!
triconja

#241 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Connaisseur Karlin wrote: triconja, hajde reci mi tko su clanovi Islamic sexual jurisprudence i sto konkretno korsite od literature tokomo donosenja odluka ?

Evo kontra pitanje za tebe, sto mora religija u danasnji vakat (davno bilo doba sekularizma) da donosi ikakva pitanja o zivotu covjeka?

Mene zaboli ona stvar sto je tamo u saudiji zabranjeno zenama svasta nesto, jer duboko u sebi znam da sta god da uradim nema nikakvog efekta i nece da poboljsa situaciju zene u toj sredini. Sto bih ja patio za raznim nepravdama koje se cine kad se desi sukob naroda (gradjanski rat) i gdje jedna strana bude brojno i svakako nadjacana? Kakve imam koristi od toga? Jedino sta mogu od svega toga da dobijem je povisen pritisak i secer, nista vise, a znam da ne mogu nista da promijenim.

Pa kad velesile ne mogu da isprave marvu sto bih ja probavo?

Sta ti mislis da ces za zivota promijeniti brineci se o zenama indonezije, saudije, bangladesa, kako ce se osloboditi okova mrskog islama?
arzuhal

#242 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Kada je neka bh. muslimanka ili muslimanka iz vašeg okruženja (ukoliko ste u dijaspori) uradili to obrezivanje kojim je bila ponižena i šta je rekla, zašto su je natjerali da to uradi, ukoliko nije dobrovoljno sama to htjela i tražila?
A ako možete odgovorite mi i na ovo: šta ćemo odgovoriti Majkić Dušanki na njen upit Vijeću ministara zašto se i dalje u FBiH koriste neustavni nazivi koji sadrže pridjev "bosanski" u nazivima gradova Brod, Šamac, Kostajnica i sl.
triconja

#243 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

I jos nesto, onaj ko se nikad u zivotu nije osjecao kao vjernik ne bi trebao da daje svoja misljenja o religiji jer svako njegovo misljenje napada religiju.

Svaka druga recenica ispada joj hamo vid'mu glave, vjeruje u boga, bog stvorio covjeka od zemlje i tako to.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#244 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

Mentalno smo poluretardiran narod , oko 46 % . Tako sam nešto i očekivao , takav se dojam i stječe u praksi .
triconja

#245 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Nurudin wrote:Mentalno smo poluretardiran narod , oko 46 % . Tako sam nešto i očekivao , takav se dojam i stječe u praksi .
Na osnovu cega to zakljucujes?
Connaisseur Karlin

#246 Re: da li je žena u islamu ponižena?

triconja wrote:
Connaisseur Karlin wrote: triconja, hajde reci mi tko su clanovi Islamic sexual jurisprudence i sto konkretno korsite od literature tokomo donosenja odluka ?

Evo kontra pitanje za tebe, sto mora religija u danasnji vakat (davno bilo doba sekularizma) da donosi ikakva pitanja o zivotu covjeka?

Mene zaboli ona stvar sto je tamo u saudiji zabranjeno zenama svasta nesto, jer duboko u sebi znam da sta god da uradim nema nikakvog efekta i nece da poboljsa situaciju zene u toj sredini. Sto bih ja patio za raznim nepravdama koje se cine kad se desi sukob naroda (gradjanski rat) i gdje jedna strana bude brojno i svakako nadjacana? Kakve imam koristi od toga? Jedino sta mogu od svega toga da dobijem je povisen pritisak i secer, nista vise, a znam da ne mogu nista da promijenim.

Sta ti mislis da ces za zivota promijeniti brineci se o zenama indonezije, saudije, bangladesa, kako ce se osloboditi okova mrskog islama?
odlicno pitanje :thumbup: ali i dalje znamo da religija unistava zivote mnogih zena :roll: Zasto ne promjene zakone ?
triconja

#247 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

triconja wrote:

odlicno pitanje :thumbup: ali i dalje znamo da religija unistava zivote mnogih zena :roll: Zasto ne promjene zakone ?
Jesil ti ikad bila vjernica?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#248 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:Kada je neka bh. muslimanka ili muslimanka iz vašeg okruženja (ukoliko ste u dijaspori) uradili to obrezivanje kojim je bila ponižena i šta je rekla, zašto su je natjerali da to uradi, ukoliko nije dobrovoljno sama to htjela i tražila?
A ako možete odgovorite mi i na ovo: šta ćemo odgovoriti Majkić Dušanki na njen upit Vijeću ministara zašto se i dalje u FBiH koriste neustavni nazivi koji sadrže pridjev "bosanski" u nazivima gradova Brod, Šamac, Kostajnica i sl.
muslimanski i bosanski nije isto. Nemoj skretati sa teme i trolati , nego odgvori na pitanje , da li je po tebi islamski propis
human i civiliziovan način riješavanja pitanja tzv bluda (vanbračnog sexa) ?

Bludnicu i bludnika izbičujte sa stotinu udara biča, svakog od njih, i neka vas pri vršenju Allahovih propisa ne obuzima prema njima nikakvo sažaljenje, ako u Allaha i u onaj svijet vjerujete, i neka kažnjavanju njihovu jedna skupina vjernika prisustvuje! (Kur'an)

Connaisseur Karlin

#249 Re: da li je žena u islamu ponižena?

arzuhal wrote:Kada je neka bh. muslimanka ili muslimanka iz vašeg okruženja (ukoliko ste u dijaspori) uradili to obrezivanje kojim je bila ponižena i šta je rekla, zašto su je natjerali da to uradi, ukoliko nije dobrovoljno sama to htjela i tražila?
Da li je Islam bosanskohrcegovacki :)

Zasto Islasmki Strucnjaci i dalje ne mijenjaju zakone o seksulanoj zrelosti zena ? Znas vlro dobro, da jo smnogo zena u svijetu imaju tragicna isktutva , znaci, radi njih bi se trebao promjeniti zakon od islasmkih strucnjaka ( a koji svijesno danas ignorriaju medicinska istrazivanja)?
Nurudin

#250 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

triconja wrote:
Nurudin wrote:Mentalno smo poluretardiran narod , oko 46 % . Tako sam nešto i očekivao , takav se dojam i stječe u praksi .
Na osnovu cega to zakljucujes?
pa tema ima opciju glasanja , vidiš da je 46 % ZA to da ti propisi ostanu unutar naše tradicije
Post Reply