Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Connaisseur Karlin

#2001 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:Pa upravo ja rekoh, Ljubinka, "na ljudskoj razini", a ti to redovito svučeš na dječiju pa počneš razbacivati pijesak kanticom i lopaticom...Polahko, ubaci u drugu...Ne mogu ja tako voditi diskusiju...Moram se okrenuti ozbiljnim sugovornicima i sugovornicama, halali.
haj'd ne zezaj, znas da tako uvijek pisem :kiss:

drugo, sto to znaci "na ljudskoj razini" , da smo nemocna i ogranicena bica na Zemlji , ili da smo dovoljno humani da se zrtvujemo radi drugih , ili to znaci, da nam je dijelomicna komfor vazniji od vlastite srece :)
arzuhal

#2002 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:Čitao sam jedno tumačenje ili stav neke selefijke (baška što sam to čitao kao mišljenje jedne žene) koja iz ajeta koji govori o dopuštenju poligamnog braka...

(...) onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom; (en-Nisa, 3)

...iščitava prednost poligamnog nad monogamnim brakom, gdje monogamni brak vidi kao alternativnu opciju nečemu što je bolje od njega (pa se nabrajaju razlozi zašto tako misli).

.
Što se tiče ovog zelenog, žena i nije u krivu. Ovo ja komentarišem kao prevodilac i lingvista. Sama poruka, zbog stila kojim je pisana, se može dvoznačno razumjeti.Začkoljica je u ovom onda :)
To jeste zanimljiv momenat o kojem se može diskutovati...

Tokom rata jedan naš efendija i komandant jedinice odlučio da se oženi - još jednom ženom. I kont'o oženit djevojku. Supruga s kojom je živio mu rekla:"Ako želiš pokazati suštinu dopuštenja poligamnog braka i postupiti iskreno prema Allahu, onda oženi ženu koja je ostala bez ikoga, koja je žrtva, možda udovicu, prognanicu, neka koja je samohrana majka."
On se postidio i nije se oženio. Što se mene tiče: svaka čast i jednom i drugom. To je još jedan primjer te "ljudske razine". A imaju i neljudske...
Connaisseur Karlin

#2003 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Tokom rata jedan naš efendija i komandant jedinice odlučio da se oženi - još jednom ženom. I kont'o oženit djevojku. Supruga s kojom je živio mu rekla:"Ako želiš pokazati suštinu dopuštenja poligamnog braka i postupiti iskreno prema Allahu, onda oženi ženu koja je ostala bez ikoga, koja je žrtva, možda udovicu, prognanicu, neka koja je samohrana majka."
On se postidio i nije se oženio. Što se mene tiče: svaka čast i jednom i drugom. To je još jedan primjer te "ljudske razine". A imaju i neljudske...
moze se ovo i druagije obrazloziti:

supruga pametna, ona je samo na jedan lukav nacin, covjeku rekla NE :thumbup:
Drugo, ako se zeli pomoci nekome, ne mora se to" pomagati" ulaskom u brak :-D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2004 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:Čitao sam jedno tumačenje ili stav neke selefijke (baška što sam to čitao kao mišljenje jedne žene) koja iz ajeta koji govori o dopuštenju poligamnog braka...

(...) onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom; (en-Nisa, 3)

...iščitava prednost poligamnog nad monogamnim brakom, gdje monogamni brak vidi kao alternativnu opciju nečemu što je bolje od njega (pa se nabrajaju razlozi zašto tako misli).

Međutim, veliki broj islamskih mislilaca i učenjaka u monogamiji vide temelj, počev od Adema i Have pa preko različitih bračnih parova koji su bivali uzorom ljudima kroz povijest ili hieropovijest.

Postoji propis o mogućnosti višeženstva. Također postoji propis i o kažnjavanju za krađu. I svi propisi islama vrijede i moraju da vrijede za sve ljude jednako. Zbog toga je Poslanik, alejhi-selam, rekao:"Kada bi Fatima ukrala, ja bih joj odsjekao ruku!" ukazujući ljudima na neke stvari...I baš njegova ćerka, hazreti Fatima, bila je i ostala, za islamski svijet, jedan od najvećih primjera žene uopće, i kao ćerke, i kao supruge, i kao majke, i vjernice uopće. Ona, pojedinačno kao žena, a zajedno sa svojim suprugom, hazreti Alijom, kao bračni par, imaju posebno mjesto u srcima muslimana.
A ona je, jednostavno, zabranila Aliji da može imati ijednu drugu suprugu pored nje. I on je to poštovao. Pošto je mlada umrla, Alija se oženio s više od jedne žene tek nakon njene smrti.
Tako i druge žene mogu postupiti i onemogućiti provedbu takvog propisa, ukoliko to žele.
Možda bi ti želio da je tako ali nigdje se sunet ne gradi na Ademovom primjeru, nego na primjeru Muhameda
i "najbolje generacije" , od kojih vjerovatno ni jedan nije bio u monogamnom braku.
arzuhal

#2005 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:

Međutim, veliki broj islamskih mislilaca i učenjaka u monogamiji vide temelj, počev od Adema i Have pa preko različitih bračnih parova koji su bivali uzorom ljudima kroz povijest ili hieropovijest.

Postoji propis o mogućnosti višeženstva. Također postoji propis i o kažnjavanju za krađu. I svi propisi islama vrijede i moraju da vrijede za sve ljude jednako. Zbog toga je Poslanik, alejhi-selam, rekao:"Kada bi Fatima ukrala, ja bih joj odsjekao ruku!" ukazujući ljudima na neke stvari...I baš njegova ćerka, hazreti Fatima, bila je i ostala, za islamski svijet, jedan od najvećih primjera žene uopće, i kao ćerke, i kao supruge, i kao majke, i vjernice uopće. Ona, pojedinačno kao žena, a zajedno sa svojim suprugom, hazreti Alijom, kao bračni par, imaju posebno mjesto u srcima muslimana.
A ona je, jednostavno, zabranila Aliji da može imati ijednu drugu suprugu pored nje. I on je to poštovao. Pošto je mlada umrla, Alija se oženio s više od jedne žene tek nakon njene smrti.
Tako i druge žene mogu postupiti i onemogućiti provedbu takvog propisa, ukoliko to žele.
Možda bi ti želio da je tako ali nigdje se sunet ne gradi na Ademovom primjeru, nego na primjeru Muhameda
i "najbolje generacije" , od kojih vjerovatno ni jedan nije bio u monogamnom braku.
To jeste tačno kada govoriš za moralni uzor i sunnet Poslanika, alejhi-selam, a Kur'an ističe i druge Božije poslanike kao uzore za vjernike. No da li ti time želiš kazati kako muslimani koji žive u monogamnom braku nisu dovoljno dobri muslimani i da nedovoljno slijede Poslanika, alejhi-selam?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#2006 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

Ja sam kazao šta želim kazati :D , a to je da se taj ajet po islamskoj praksi, tumači sunetom, odnosno onako kako
je to radio Muhamed i njemu najbliži ashabi.
arzuhal

#2007 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:Ja sam kazao šta želim kazati :D
Jesi.
Gojeni H

#2008 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote: Možda bi ti želio da je tako ali nigdje se sunet ne gradi na Ademovom primjeru, nego na primjeru Muhameda
Vehabije like this.

Elem, ako cemo se voditi tom logikom, svaki musliman bi se trebao voditi primjerom Poslanika a.s. tj. da bude u braku sa iskljucivo jednom zenom dok ona ne umre (ako ga ona prije ne isprati u vjecna lovista :D ) jer je Muhamed a.s. bio u monogamnom braku sa Hatidzom (Allah joj svako dobro dao na svim svjetovima). Praktikovao je poligamiju tek nakon njene smrti.

*Ustvari, izuzetno je cudno je sto je veoma malo djela posvecenih ljubavi Poslanika a.s. i Hatidze r.a.
Jedan od vrijednih primjera medjusobnog postovanja, podrske, zajednicke borbe, ... cudan fenomen!
sekerbay

#2009 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by sekerbay »

Juhuuuu :) pozdrav forumskoj ulemi :)
Ako morem da se ubacim i upitam, ima li još neki ajet koji govori o braku?
Drugo, šejh arzo, kako je to fatima, a.s. zabranila aliji, a.s. da se oženi? To je neš golemo i nadam se da imaš dokaz.
Šta kaže ovaj novajlija, raspravlja se je l hidžab sunet il fard :)
Nurudin

#2010 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

Reći da islam ( kao skup propisa i uvjerenja, a ne kao neki primjer neke muslimanske porodice ili raznih uklapnja
islamskih propisa u društvo) preferira monogamiju, je neistina.
Islam preferira poligamiju i kroz kur'an i kroz praktičnu primjenu "najljepšeg uzora" Muhameda, koji se je toliko puta
ženio, da mu je sam Kur'an morao to zabraniti ograničavajući ga na 9 žena , a ostale muslimane na 4.
Jedna žena je tad bila izraz siromaštva, a u Muhamedovom slučaju on sam je bio siromah i bez roditelja, pa je njegova
ženidba sa Hatidžom , bogatom udovicom, 15 godina starijom od njega , bila samo primjer njegovog siromaštva.
Njen imetak nije mogao njemu poslužiti da se oženi i uzdržava neke druge žene, vjerovatno jer mu je ona bila u mogućnosti
to da zabrani, samim time što je to bio njen novac.
Da li je to bilo i zbog toga što je taj brak bio romantična ljubavna veza, moguće , ali je činjenica da je Muhamed, kasnije
kad je imao i moć i imetak , živio u poligamiji i to ekstremnoj.
Inače, koliko ja poznajem islamski stav prema poligamiji, a poznajem dosta dobro, uvijek se to vrti oko imetka.
I kad se kaže da su muškarci stepen iznad žena, se to govori zbog toga što su oni ti koji zarađuju, brinu se o egzistenciji itd
Također, kad se govori da se ženi "sa po 2, 3 i 4 ...a ako nećete moći biti pravedni onda samo jednom" , se najvjerovatnije opet
misli na to da taj muškarac ima mogućnost da svim tim ženama obezbjedi ekonomsku egzitenciju, brine se o potomstvu itd
I u slučaju kad se preporučuje što ranija ženidba, opet se kaže da ko nije u stanju da se oženi , a pri tom se misli na materijalno
stanje , eto im kaže onih koje posjeduju, to jest robinja.
Što je također zanimljivo, naročito ako se uzme kontekst onoga što islam naziva bludom tj. vanbračnim sexom, jer to se uopšte
ne smatra bludom ako muškarac ima spolne odnose sa nekim koga posjeduje. Za žene se to nigdje ne spominje da mogu imati
odnose "sa onima koje posjeduju", iako ne znam ni da se negdje eksplicitno to zabranjuje ili negira.
Uglavnom, odnos prema braku ili sexu je puno drugačiji od današnjeg religioznog muslimanskog odnosa prema tome, koji je
daleko daleko konzervativniji , a netačno tu konzervativnost bazira na islamskim propisima i poziva se na njih, jer je klasični
monogamni brak proizvod današnjih društvenih odnosa, pa čak ako hoćete i kršćanstva ali nikako i islama.
Islam ima drugačiji odnos prema tome i to je tako
Gojeni H

#2011 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote:
... a u Muhamedovom slučaju on sam je bio siromah i bez roditelja, pa je njegova
ženidba sa Hatidžom , bogatom udovicom, 15 godina starijom od njega , bila samo primjer njegovog siromaštva.
Njen imetak nije mogao njemu poslužiti da se oženi i uzdržava neke druge žene, vjerovatno jer mu je ona bila u mogućnosti
to da zabrani, samim time što je to bio njen novac.

Vjerovatno?
Ovo su samo pretpostavke naravno. Mozes nastavljati pretpostavljati ukoliko se to uklapa u tvoju sliku svijeta, ali to i dalje ostaje samo pretpostavka.
"Islamsko preferiranje poligamije" nema logike. Ne znam da li to shvatas?
Inače, koliko ja poznajem islamski stav prema poligamiji, a poznajem dosta dobro, uvijek se to vrti oko imetka.
Postoje razna objasnjenja dozvole poligamije ali se namjera uglavnom vezuje za zbrinjavanje udovice-zene, ili slicnih kategorija, u drustvu i vremenskom periodu kada zena bez muske zastite (finansijske ili druge) nije imala velike sanse.
Nurudin

#2012 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

Poligamija nije "dozvoljena u islamu" , poligamija je preporučena i Kur'anom i sunetom , a dozvoljeno je onome ko nije
u mogućnosti , da živi u monogamnom braku. Isto kao što je onome ko nije u finansijskoj mogućnosti dozvoljeno
da ne obavlja hadž, iako je to peti islamski šart.
arzuhal

#2013 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

sekerbay wrote: Drugo, šejh arzo, kako je to fatima, a.s. zabranila aliji, a.s. da se oženi? To je neš golemo i nadam se da imaš dokaz.
Nije bukvalno i izrijekom "zabranila" (ne može vjernik ili vjernica haramiti ili halaliti Allahov propis, to se zna), nego svojom prirodom na koju je reagirao Poslanik, alejhi-selam, pa je rekao/posavjetovao/apelirao na Aliju, kerremellahu vedžheh, da se ne ženi drugom pored nje. Postoji predaja o tome koju sad ne mogu naći, koja baš na tome potencira, zbog čega se hazreti Alija i nije ženio nijednom drugom ženom mimo hazreti Fatime, za njena života.
Slučaj sa situacijom gdje se spominjala mogućnost ženidbe hazreti Alije sa ćerkom Ebu Džehela (!?), dok je hazreti Fatima još bila s njim u braku, kada je Poslanik, alejhi-selam, s minbera džamije rekao da se Alija može njome oženiti jedino ako se rastavi od hazreti Fatme, je druga stvar (ali dijelom pripada i ovom o čemu sam govorio).

Šerijatskog razloga i prepreke nije bilo da se hazreti Alija ne oženi još jednom ženom pored žive hazreti Fatime, zato sam namjerno naveo i drugi propis. Ali imaju drugi razlozi na koje treba obratiti pažnju. Svaka žena ima pravo da svojom prirodom odbaci mogućnost života u poligamnom braku.
Bloo
Globalna šefica

#2014 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Nurudin wrote: Uglavnom, odnos prema braku ili sexu je puno drugačiji od današnjeg religioznog muslimanskog odnosa prema tome, koji je
daleko daleko konzervativniji , a netačno tu konzervativnost bazira na islamskim propisima i poziva se na njih, jer je klasični
monogamni brak proizvod današnjih društvenih odnosa, pa čak ako hoćete i kršćanstva
ali nikako i islama.
Zapravao je poligamija bila prisutna i u drugim kulturama.
A da je monogamija i moderni brak proizvod današnjih odnosa je pomalo nategnuto. Ako pogledamo historijat monogamije i poligamije izvan okvira islama, određene "smjene" daju se primijetiti u svim civilizacijama. Ono što je interesantno je da su obični ljudi/commoners uglavnom prakticirali monogamiju, a vladajuća kasta poligamiju. Jedan od razloga za tu poligamiju je čisto političke prirode.
Egipćani su bili skoro isključivo monogamni, čak i u vladajućoj kasti, unatoč par razbacanih primjera poligamije tu i tamo.
Kelti su imali jako uzbudljive bračne zakone, te je postojala i poligamija koja je nekako nestala nakon pojave Rimljana i kršćanstva, ali naravno samo među vladajućom kastom. Više nasljednika, više vlasti - plemenski sistem.Mada ima jedna interesantna činjenica, ako muž dovede ljubavnicu, koja je imnala status "druge žene", ali u podređenom položaju na pravu ženu, ista ju je mogla zlostavljati, te čak i ubiti.
Rimljani su mogli imati ljubavnice i ljubavnike, ali se oficijelno oženiti samo sa jednom ženom. Čisto praktičan razlog, više zakonske djece, više glava na koje se treba podijeliti bogatstvo.
Ako odemo čak i dalje, prilikom svake veće promjene u kulturi dolazi do shifta u odnosu prema braku. Od nomadskog, prema "sjedilačkoj" agrikulturi.
Monogamija čak ima i ekonomsku pozadinu - u monogamnoj vezi sa jednom ženom, postoji određeni broj zakonskih nasljednika, te im time daješ više šanse, da nasljeđivanjem bogatstva nastave dalje.

Monogamija i poligamija nisu samo seksualne kategorije, već i puno više.

Seksualni odnosi izvan braka/zajednice postoje otkako je ljudi. Religije su jedan vid organiziranja takvih vrsta odnosa na način da ili "ozakone" ili zabrane. Ozakone na način da, u ovom slučaju islam, to formalizira dajući tim ženama jednak status, kao i njihovim nasljednicima (ispravi me ako sam pogrešno shvatila propis).
arzuhal

#2015 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:Poligamija nije "dozvoljena u islamu" , poligamija je preporučena i Kur'anom i sunetom , a dozvoljeno je onome ko nije
u mogućnosti , da živi u monogamnom braku. Isto kao što je onome ko nije u finansijskoj mogućnosti dozvoljeno
Ne valja ti komparacija. Hadždž je jedan od stubova islama i on je izričito naređen, s tim da spada obaveza s onog ko nije u mogućnosti da ga obavi. Poligamni brak nije naređen.
Nurudin

#2016 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
Nurudin wrote: Uglavnom, odnos prema braku ili sexu je puno drugačiji od današnjeg religioznog muslimanskog odnosa prema tome, koji je
monogamni brak proizvod današnjih društvenih odnosa, pa čak ako hoćete i kršćanstva
ali nikako i islama.
Zapravao je poligamija bila prisutna i u drugim kulturama.
A da je monogamija i moderni brak proizvod današnjih odnosa je pomalo nategnuto. Ako pogledamo historijat monogamije i poligamije izvan okvira islama, određene "smjene" daju se primijetiti u svim civilizacijama. Ono što je interesantno je da su obični ljudi/commoners uglavnom prakticirali monogamiju, a vladajuća kasta poligamiju. Jedan od razloga za tu poligamiju je čisto političke prirode.
Egipćani su bili skoro isključivo monogamni, čak i u vladajućoj kasti, unatoč par razbacanih primjera poligamije tu i tamo.
Kelti su imali jako uzbudljive bračne zakone, te je postojala i poligamija koja je nekako nestala nakon pojave Rimljana i kršćanstva, ali naravno samo među vladajućom kastom. Više nasljednika, više vlasti - plemenski sistem.Mada ima jedna interesantna činjenica, ako muž dovede ljubavnicu, koja je imnala status "druge žene", ali u podređenom položaju na pravu ženu, ista ju je mogla zlostavljati, te čak i ubiti.
Rimljani su mogli imati ljubavnice i ljubavnike, ali se oficijelno oženiti samo sa jednom ženom. Čisto praktičan razlog, više zakonske djece, više glava na koje se treba podijeliti bogatstvo.
Ako odemo čak i dalje, prilikom svake veće promjene u kulturi dolazi do shifta u odnosu prema braku. Od nomadskog, prema "sjedilačkoj" agrikulturi.
Monogamija čak ima i ekonomsku pozadinu - u monogamnoj vezi sa jednom ženom, postoji određeni broj zakonskih nasljednika, te im time daješ više šanse, da nasljeđivanjem bogatstva nastave dalje.

Monogamija i poligamija nisu samo seksualne kategorije, već i puno više.

Seksualni odnosi izvan braka/zajednice postoje otkako je ljudi. Religije su jedan vid organiziranja takvih vrsta odnosa na način da ili "ozakone" ili zabrane. Ozakone na način da, u ovom slučaju islam, to formalizira dajući tim ženama jednak status, kao i njihovim nasljednicima (ispravi me ako sam pogrešno shvatila propis).
Ne razumijem šta je od ovog svega što si navela u suprotnosti sa ovim što si boldirala u mome tekstu?
Isto tako ne razumijem zadnju rečenicu ...misliš na nasljedstvo vanbračne djece pa je tako to riješeno dozvolom poligamije
ili šta ?
Bloo
Globalna šefica

#2017 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Nurudin wrote: Ne razumijem šta je od ovog svega što si navela u suprotnosti sa ovim što si boldirala u mome tekstu?
Isto tako ne razumijem zadnju rečenicu ...misliš na nasljedstvo vanbračne djece pa je tako to riješeno dozvolom poligamije
ili šta ?
Evo da ti pojednostavim.
Klasični monogamni brak proizvod današnjih odnosa - nije. Postojao je i prije.

Status svih tih žena u poligamnom braku i nasljedstvo vanbračne djece - na koji je način riješeno u islamu. Ako sam uspjela da pohvatam iz sve prepiske, žene u poligamnim brakovima u islamu imaju jednak status? Kao i njihova djeca. Što se tiče prava i nasljedstva.
Nurudin

#2018 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote:Poligamija nije "dozvoljena u islamu" , poligamija je preporučena i Kur'anom i sunetom , a dozvoljeno je onome ko nije
Ne valja ti komparacija. Hadždž je jedan od stubova islama i on je izričito naređen, s tim da spada obaveza s onog ko nije u mogućnosti da ga obavi. Poligamni brak nije naređen.
Poligamni brak je pritvrđeni sunet ,a ono što ti tvrdiš je obrnuto , da je pritvrđeni sunet, kao način kojim se u islamu određuje
prioritet o nekom pitanju , ovdje dao prednost monogamiji. Nemaš ni jedan argument za to
Nurudin

#2019 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
Nurudin wrote: Ne razumijem šta je od ovog svega što si navela u suprotnosti sa ovim što si boldirala u mome tekstu?
ili šta ?
Evo da ti pojednostavim.
Klasični monogamni brak proizvod današnjih odnosa - nije. Postojao je i prije.

Status svih tih žena u poligamnom braku i nasljedstvo vanbračne djece - na koji je način riješeno u islamu. Ako sam uspjela da pohvatam iz sve prepiske, žene u poligamnim brakovima u islamu imaju jednak status? Kao i njihova djeca. Što se tiče prava i nasljedstva.
Ja sam već to napisao, da je klasični monogamni brak proizvod današnjih društvenih odnosa , kao i kršćanstva, koje
je imalo i ima jedan od najvećih utjecaja na koncept braka, a datira već 2000godina.
I danas kad se raspravlja npr u Hrvatskoj kao izrazito kršćanskoj zemlji, se za definiciju braka uzima taj kršćanski princip i
protive se istospolnim brakovima. Dozvola razvoda je došla kasnije, sekularizacijom.
Dakle i dalje je tvoje oponiranje besmisleno jer isto govorimo.

Status svih tih žena je isti, da
arzuhal

#2020 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:
Poligamni brak je pritvrđeni sunet ,a ono što ti tvrdiš je obrnuto , da je pritvrđeni sunet, kao način kojim se u islamu određuje
prioritet o nekom pitanju , ovdje dao prednost monogamiji. Nemaš ni jedan argument za to
Kako nema argumenata, Poslanikov, alejhi-selam, bračni život se dijeli u dvije faze: (1) monogamni brak s najvoljenijom od svih žena (ne samo kao ženom nego posebno voljenom osobom iz njegovog života) s kojima je bio u braku do njenog preseljenja koje ga je najviše pogodilo, prema kojoj svoju ljubav nije krio ni nakon što je preselila a on bio oženjen drugim ("mlađom i ljepšom od te starice!", rekla bi ljubomorno hazreti Aiša) i koja mu je jedina rodila djecu i (2) poligamni brak s ostalim suprugama.
Bloo
Globalna šefica

#2021 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Nurudin wrote: Ja sam već to napisao, da je klasični monogamni brak proizvod današnjih društvenih odnosa , kao i kršćanstva, koje
je imalo i ima jedan od najvećih utjecaja na koncept braka, a datira već 2000godina.
I danas kad se raspravlja npr u Hrvatskoj kao izrazito kršćanskoj zemlji, se za definiciju braka uzima taj kršćanski princip i
protive se istospolnim brakovima. Dozvola razvoda je došla kasnije, sekularizacijom.

Prije bih rekla da počinje još tamo od jevreja, još u predkršćansko doba ako se osvrnemo na njihovu priču o stvaranju...
Dozvola razvoda je postojala i u plemenskim narodima (opet ja o Keltima).

Interesovao me status žena u takvim brakovima u islamu, jer očito uređenje poligamije ima ekonomsku pozadinu između ostalog. Ako su sve žene jednake i sva djeca ravnopravna, neće dolaziti do sukoba prilikom podjele imovine jer se odmah u startu zna kome šta slijedi.
A ne da izroni vanbračno dijete i zahtijeva dio nasljedstva kao kod nekih (uglavnom prisutno u vladajućoj kasti na tlu evrope).
Irsar

#2022 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Irsar »

Poligamija je cool.
Nurudin

#2023 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

@arzuhal
Što bi rekao ti Karlinki, spuštaš me sa nivoa ozbiljne diskusije, na nivo nekog dječijeg pristupa, u kojem bi ja morao kao ozbiljno
razgovarati sa tvojom idealističkom i naivno-romantičnom slikom o Muhamedu i nejgovom odnosu prema braku.
Ja sam za to da se raspravlja bez nekog vrijeđanja osjećaja vjernika prema Muhamedu ali da se pokušava razgovarati
na objektivan način, a ne da imamo ogromnu distorziju između stvarnosti i njene uljepšanje verzije jer to su onda
razlike koje jedna drugu hrane. Što neko više idealizira, to je suprotstavljanje tome više ide u negativnom pravcu i
demonizira istu objekat rasprave.
Međutim, ja ću se držati činjenica i onoga kako jeste, nemam uopće potrebu da nekoga demoniziram , vrijeđam itd
Nurudin

#2024 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

Bloo wrote:
Nurudin wrote: Ja sam već to napisao, da je klasični monogamni brak proizvod današnjih društvenih odnosa , kao i kršćanstva, koje

Prije bih rekla da počinje još tamo od jevreja, još u predkršćansko doba ako se osvrnemo na njihovu priču o stvaranju...
Dozvola razvoda je postojala i u plemenskim narodima (opet ja o Keltima).

Interesovao me status žena u takvim brakovima u islamu, jer očito uređenje poligamije ima ekonomsku pozadinu između ostalog. Ako su sve žene jednake i sva djeca ravnopravna, neće dolaziti do sukoba prilikom podjele imovine jer se odmah u startu zna kome šta slijedi.
A ne da izroni vanbračno dijete i zahtijeva dio nasljedstva kao kod nekih (uglavnom prisutno u vladajućoj kasti na tlu evrope).
Da, ali jevreji su bili mala izolovana skupina koja nije imala nikakav globalni utjecaj tad.
Bloo
Globalna šefica

#2025 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Meni se nekako čini da ova grupa ovdje, a gle čuda sve muškarci raspravljaju, nekako ne može da se odvoji od svog backgrounda i objektivno posmatra određene propise. Svi smo mi ponikli u monogamnim brakovima i time nam je to usađeno kao postulat porodice.
U vašim islamskim propisima se dozvoljava i poligamija (iz raznih ekonomsko-historijskih razloga). Dozvoljava na način da legalizira status tih žena.

I tu se javljaju onda prizemne misli, želja svakog čovjeka da ima više seksualnih partnera. U kombinaciji sa raznim agendama svakog pojedinca ovdje.

S obzirom da se sama sveta knjiga i propisi nisu mjenjali (i to se nudi kao jedan od argumenata da je islam od Boga), ali društvo jeste.

Pretpostavljam da u Kuranu i sunetu postoje određeni propisi i smjernice koje su isto tako škakljivi kao i poligamija, ali ovaj se najčešće spominje.
Ti propisi se isto tako ne primjenjuju u sadašnjim društvima i zajednicama gdje žive muslimani u većini - da li sam stekla pogrešan utisak.
Muslimani su svjesno odlučili da očito neke propise neće primijenjivati jer isti nisu primjenjivi u modernom društvu.
Međutim smjernica za poligamiju se uvijek gleda kroz vizuru muškarca i očito prizemnih nagona, te se u ovom slučaju koristi za raskusurivanje oko nečega što nadilazi "položaj žena u islamu".
Targetira se sam začetnik vaše religije, te time i sama religija na način da se na osnovu pogrešnih premisa pokušava izvući željeni zaključak.

Poligamija je ponižavajuća za žene iz vizure modernog čovjeka odraslog u monogamnom braku u Evropu - Muhamed je prakticirao poligamiju, te sunet odobrava i poligamiju, ergo muhamed, islam, sunet, kuran...su pogrešni ili nisu onakvim kakvim vjernici žele da ih predstave.

A da sutra moderno društvo legalizira poligamiju, kao da gledam ako vam hanume dozvole priveli bi još jednu ...legalno.

Kao neki eye of the storm, u centru sve ove prepiske stoji neko koga zaboravljate - sama žena.

I daleko smo od toga da smo se uopšte dotakli viđenja žene na ove i druge propise u islamu.

Ali svoj vi pos'o...i jedni i drugi.
Post Reply