Jbt država, ko da mi u islamu nemamo zakone koji to regulišu
Što se tiče vanbračnih zajednica, samo je žena ta koja je donja.
Kreten plaća alimentaciju za dijete
Ako ne želiš normalno da komuniciraš barem nemoj trolati.sekerbay wrote:Blo objasnila malo sutra, a ti malo prekosutra.
Meni ne smeta, ja sam za legalizaciju i poligamije i poliandrije i homoseksualnih brakova, nek svak sebi zivot uredi kako mu se svidja.sekerbay wrote:Blo objasnila malo sutra, a ti malo prekosutra.
Što se tiče vanbračnih zajednica, samo je žena ta koja je donja.
Idi ba ženo, kakvo te trolanje spopadaBloo wrote:trolati
Da, vama ne trebaju, ostalim koji nisu u nekoj religiji, trebajusekerbay wrote:Idi ba ženo, kakvo te trolanje spopadaBloo wrote:trolati
Sva vam se priča svodi na to da je druga žena obespravljena i da bi u slučaju razvoda ostala bez igdje ista.
Nama ne trebaju sekularni zakoni kako bismo regulisali brak, obezbijedili i garantovali prava.
Nije do mene što ti trolanjem smatraš to što ja u par prostih rečenica pokažem u kojem grmu leži zec.
Bloo wrote:...
Pa ne brani. Vidi se da im nista zakon nemoze niti da bilo sta im mogu zakonski jer ljudi to rade u divljim brakovima. Zar onda nije bolje to legalizovati nego da to rade na divljaka jer po zakonu to mogu i k-rko to mogu bilo kako sprijeciti. Mogu samo silom ali opet to tada ne bi bilo po zakonu jer da primjene silu prekrsili bi ti isti zakon. I kao sto sam napisao ima rupa u zakonu tako da ovi to mogu da rade a nista niko nemoze da uradi da to sprijeci jer bi prekrsili iste te zakone.Brak je imovinsko-pravna zajednica dvoje ljudi, a ne samo seks. Zakon ti ne brani da osnuješ poliamorne zajednice, ali ti brani da imaš više od jednog bračnog partnera (razlozi prizilaze iz prirode braka).
Cekaj kako ti znas da svingeri koriste kondome. Pretpostavljas to kao sto pretpostavljas da ovi koji prakticiraju poligamiju ne koriste kondome. I ovo je uz saglasnost svih i kod mnogih svako ide svojoj kuci jer jedna zena ima svoju kucu a druga svoju. Naravno da treba regulisati ali zabranjivanje ovoga je van svake pameti kada sam vec dokazao da je to prirodno.Swingeri koriste kondome iz praktičnih razloga. Svako dijete proizaslo iz takvog braka predstavlja imovinsko-pravni broblem po instituciji braka u kojem se nalazi trudna swingerka.
Swingeri - 2 bračna para koji unutar četiri zida, sa saglasnosti svih stranaka uključenih u to, imaju seksualni odnos. Nakon toga svako ide svojoj kući.
Poligamija, odnosno poliginija - 1 muškarac i više žena. Sve žene imaju jednaka prava (status, imovina, djeca etc.)
Vidiš sada razliku zašto je poligamiju potrebno i zakonski regulisati, a swingere ne?
Jeste slazem se ali nemozes kao sto se i vidi po svemu zabraniti ko ce koga j-bat ako su odrasle osobe.Opet ponavljam, poligamija ima šire posljedice na društvo (sa imovinske, strane, potomci, etc) nego swingeri.
Pa slazem se. Isto vazi i za homoseksualce. A sto ovo sve govorim jer ja se trudim da budem pravican i da nebudem licemjeran i nadam se da u vecini slucajeva i svoga zivota to i jesam.Ako dvoje heteroseksualnih ljudi odluči da žele da im bude grozno do kraja života zajedno, zašto priječiti druge da si unište život![]()
Ništa od ovoga što tvrdiš nije tačno! Iznosiš napamet svoje mišljenje, stavove ili viđenja.Nurudin wrote:Mi ovu čitavu današnju raspravu vodimo, zato što je Arzuhal rekao da islam preferira monogamiju, što jednsotavno
nije tačno , ako pod pojmom islam podrzumjevamo propise i dva elementarna stuba islama, Kur'an i sunet, koji vrlo
jasno daju prednost poligamiji.
To što je danas u praksi drukčije, nema apsolutno nikakve veze sa tom gore tvrdnjom.
U BiH nije od ww2 uopšte bilo poligamije ALI je danas ima, što pokazuje da se ti propisi mogu ponovo vraćati retrogradno u upotrebu.
Tako je. Zašto bismo ono što je bolje za sve učesnike zamijenili onim što je goreBloo wrote:Da, vama ne trebaju
Pa da, suzite temu i ista izlapi nakon par postova.Bloo wrote:Tema je poligamija u BiH do kraja onog rata
Tema tako širokog naslova bi rezultirala, ako već nije i postojala: religijska pravila o poligamiji, pljuckanje po tudim pravilima, pljuckanje po ovom onom i niko se ne bi ozbiljno bavio temom.sekerbay wrote:Tako je. Zašto bismo ono što je bolje za sve učesnike zamijenili onim što je goreBloo wrote:Da, vama ne trebaju
Pa da, suzite temu i ista izlapi nakon par postova.Bloo wrote:Tema je poligamija u BiH do kraja onog rata
Onda, da bi obezbijedili opstanak iste, morate žmiriti na off topic ili trolanje.
Zar nije bolje promijenit naslov u poligamija i riješio si problem.
Najbolji opis onoga od čega forumi ustvari živeBloo wrote:Tema tako širokog naslova bi rezultirala, ako već nije i postojala: religijska pravila o poligamiji, pljuckanje po tudim pravilima, pljuckanje po ovom onom i niko se ne bi ozbiljno bavio temom.
Pa u Bosni kad ste blesavi [bez namjere da vrijedzam niti da se moji sugradzani uvrijede, jer i ja sam blesav kao i oni i zivim u istoj toj Bosni]. U vecini drzava je to normala. Evo jevreji primjerice se zene kako znam obavezno uz bracni ugovor. Nema kako znam u jevreja brakova bez bracnog ugovora. U Americi isto mnogi to praktikuju, po svijetu isto tako itd. Sto u Bosni narod nema taj obicaj drugi par opanaka i prilicno je blesav [naveo sam ne u smislu vrijedzanja itd.] sto se tice zakona, ugovora itd., pa i ovoga. A sto se tice taslacenja, pa taslacice se na divlje. Zena ce trpiti ili nece, brakovi ce pucati ili nece a ovoga ce biti jer sam dokazao da je poligamija prirodna.KIseljak12 wrote:
Cuo sam ja za predbracni, ali sam slabo cuo da ga ko potpisuje. Bloo ti je detaljnije obrazlozila ono sto sam ja na kraci nacin. Brak nije samo taslacenje, nego prvenstveno ugovor koji regulise mnoga materijalna pitanja i prava.
Pa eto ako ti se čita nešto tako, bujrum pa otvorisekerbay wrote:Najbolji opis onoga od čega forumi ustvari živeBloo wrote:Tema tako širokog naslova bi rezultirala, ako već nije i postojala: religijska pravila o poligamiji, pljuckanje po tudim pravilima, pljuckanje po ovom onom i niko se ne bi ozbiljno bavio temom.
Smrcak15 wrote:
Koliko od onih nadobudnih sto hoce da ozene vise zena, iskreno odlucilo da ozene vise zena iz razloga da bi ih zastitio , kao sto sam jednom nekad davno citao u oslobodjenju o jednoj bosanki udovici koja se odala prostituciji da bi zaradila i mogla izdrzavati svoje dijete.
Eh ovakve zene se trebaju zeniti da bi ih zastitio, i kada imas ciste namjere, siguran sam da bi svaka zena pozdravila takav potez.
A sad ici po gradu i traziti mlade cure i ozeniti sad odjednom 4 mlade cure a ovamo momaka na svakom koraku koji nemogu naci sebi cestitu djevojku , nema smisla, to je cisto iskoristavanje zakona u islamu u svoje strastvene svrhe.
Hajde oni koji zagovaraju visezenstvo, dali ste ikad pomislili da slijedite poslanika i ozenite staru udovicu, zenu od recimo 60 Godina, kako bi je zastitio i pomogao u zivotu, to je psolanik Muhamemd radio....aahh nee ne, to nece pajde, necemo tako nismo se tako dogovorilionda niko nece da prica o visezenstvu u toj situaciji.
E ako cemo o prirodnosti, najprirodniji su serijski monogamisti. Ne samo jedna zena (muskarac) za cijeli zivot, ali ne vise od jedne istovremeno.Vizionar 1985 wrote:Pa u Bosni kad ste blesavi [bez namjere da vrijedzam niti da se moji sugradzani uvrijede, jer i ja sam blesav kao i oni i zivim u istoj toj Bosni]. U vecini drzava je to normala. Evo jevreji primjerice se zene kako znam obavezno uz bracni ugovor. Nema kako znam u jevreja brakova bez bracnog ugovora. U Americi isto mnogi to praktikuju, po svijetu isto tako itd. Sto u Bosni narod nema taj obicaj drugi par opanaka i prilicno je blesav [naveo sam ne u smislu vrijedzanja itd.] sto se tice zakona, ugovora itd., pa i ovoga. A sto se tice taslacenja, pa taslacice se na divlje. Zena ce trpiti ili nece, brakovi ce pucati ili nece a ovoga ce biti jer sam dokazao da je poligamija prirodna.KIseljak12 wrote:
Cuo sam ja za predbracni, ali sam slabo cuo da ga ko potpisuje. Bloo ti je detaljnije obrazlozila ono sto sam ja na kraci nacin. Brak nije samo taslacenje, nego prvenstveno ugovor koji regulise mnoga materijalna pitanja i prava.
I onda se bavimo selefijamaVizionar 1985 wrote:Jeste li ljudi vi bilo kada culi za rijec kompromis. Recimo preimenujete temu u "Poligamija u Bosni i Hercegovini" i rijesena stvar. Tu podpada i prije II svjetskog rata i danas.
Daj ba. Lav ima copor lavica, jarac stado koza, ovan stado ovaca, bik krdo krava, slon krdo slonica, kit jato kiticaKIseljak12 wrote:
E ako cemo o prirodnosti, najprirodniji su serijski monogamisti. Ne samo jedna zena (muskarac) za cijeli zivot, ali ne vise od jedne istovremeno.
sekerbay wrote:... Što se tiče vanbračnih zajednica, samo je žena ta koja je donja.
A možeš li ti malo pojasniti ove stavove, jer meni ovdje neke stvari nisu jasne. Ili ja ne tumačim ovu temu ispravno.sekerbay wrote:Sva vam se priča svodi na to da je druga žena obespravljena i da bi u slučaju razvoda ostala bez igdje ista.
Nama ne trebaju sekularni zakoni kako bismo regulisali brak, obezbijedili i garantovali prava.
Medju zivotinjama ima razlicitih ponasanja po pitanju broja partnera, brige o potomstvu i sl. Doslovno svaki zamislivi oblik "veza" (ako to mozemo tako nazvati kada su u pitanju zivotinje) i odgoja mladuncadi postoji medju zivotinjama. Kad se vec ugledamo na njih, zasto se ne ugledamo na kraljevskog pingvina (koji jesu serijski monogamisti). U toku jedne godine se pare samo sa jednom jedinkom suprotnog spola i za vrijeme te godine su monogamni.Vizionar 1985 wrote:Daj ba. Lav ima copor lavica, jarac stado koza, ovan stado ovaca, bik krdo krava, slon krdo slonica, kit jato kiticaKIseljak12 wrote:
E ako cemo o prirodnosti, najprirodniji su serijski monogamisti. Ne samo jedna zena (muskarac) za cijeli zivot, ali ne vise od jedne istovremeno.itd. Pa jb-te i u ljudi oko zenski i zbog zenski mrtve glave padale i dan danas padaju. To je nagon, poriv nema neke tipke da ga mozes iskljuciti. Moras pit, zderat, srat, spavat, disat i slicno jer se to nemoze iskljuciti, pa ni seksualni nagon, poriv. A prirodan nagon, poriv u vecini muzjaka je da ima sto vise zenki. Nemozete ba evoluciju i DNK iskljuciti kako se vama cefne.

Pogotovo kad se potegne argument TO nije prirodno (misleći ne samo na ponašanje u životinjskom svijetu kojeg JESMO dio, nego i na božje propise).KIseljak12 wrote:To sam bio napisao u prvoj verziji posta, pa obrisao. Zar nije dovoljno to sto smo zivotinje, nego jos treba da se ugledamo na njih?
Kad smo kod primata, juznoamericki majmuni vrste Aotus azarae su monogamni
Nema smisla traziti uzor u zivotinjskom svijetu. On moze da nas mnogo nauci i navede na razmisljanje, ali nikako kao izravan uzor koji treba emulirati.
Zbog toga i jesam u prvoj recenici naveo da medju zivotinjama ima svih mogucih oblika seksualnog ponasanja. Iz istog razloga to nije validan argument kada se potekgne tema o homoseksualnosti.