Pobjedila ilahija hora djulistan

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
pure_love

#1 Pobjedila ilahija hora djulistan

Post by pure_love »

Internacionalni festival duhovne muzike Bugojno 2009
Friday, 20 November 2009 09:39

Medžlis islamske zajednice Bugojno i ove godine organizira «II Internacionalni festival duhovne muzike Bugojno 2009.». Centralni dio ove manifestacije je Koncert duhovne muzike, koji će biti održan u Kulturno-sportskom centru, dana 21. 11. 2009. godine (subota) sa početkom u 19:00 sati. Učesnici će biti horovi: Arabeske iz Zagreba - Hrvatska, Đulistan iz Novog Pazara - Srbija, Semazen iz Tetova - Makedonija, Sejfullah iz Konjica, Kewser, Gazel i Rejjan iz Sarajeva, te solisti: Hamza Ražnjatović i Eldin Huseinbegović. Ulaz je slobodan.
Predviđeno je da na svečanosti prisustvuju reisu-l-ulema IZ BiH Mustafa ef. Cerić i travnički muftija Nusret ef. Abdibegović.

Na koncertu će biti dodijeljene i nagrade za najbolju ilahiju po izboru slušalaca BM Radija, Radija Bir, Radija Bugojno, Radija Hayat - Studio Slobodni Igman, Radija Visoko, Radija Maglaj, Antena radija- Jelah, Radija Slon- Tuzla, Radija Stari Most- Mostar, Radija Preporod- Odžak. Također će biti dodijeljena i nagrada za najbolji album ilahija u proteklih pet godina po izboru muzičkih urednika istih radio- stanica.
Nagrada za najbolju ilahiju bit će dodijeljena horu Đulistan iz Novog Pazara za ilahiju „Smiraj srca moga", a nagrada za najbolji album horu Kewser iz Sarajeva za album „Pusti me do Kewsera".

evo pobjednicke ilahije,prelijepa je stvarno :)

arzuhal

#2 Re: Pobjedila ilahija hora djulistan

Post by arzuhal »

Nije ovo ilahija, ovo je pjesma sa religioznim sadržajem :D Kao takva nije mi loša, al' ni dobra da bih je više puta slušao ili čak zapjevušio. Volim i cijenim Eldina Huseinbegovića, kao insana, vjernika i muzičara, i aranžaman je ok, al' meni to nije to...Dakle, moje osobno mišljenje.
pure_love

#3 Re: Pobjedila ilahija hora djulistan

Post by pure_love »

zasto nije ilahija? zato sto si ti navikao da ilahija mora zvucati na jedan nacin,da si tek vidio jednu tursku modernu ilahiju..rekao bi uhh to je haram :D salu na stranu,meni je ovo jako dobra pjesma/ilahija kako hoces
arzuhal

#4 Re: Pobjedila ilahija hora djulistan

Post by arzuhal »

Pa..rekoh da je moje osobno mišljenje..ne mogu pobjeć od sebe... :D
Ako bismo na tu muziku i pjevanje stavili neki drugi tekst, nešto klasično ljubavno, možda bi ti se i svidjela ta pjesma, ali je ni po čemu, u moru takvih istih (i bolji i gorih) ne bismo raspoznali kao drukčiju, kao karakterističnu po nečemu...Dakle, samo joj tekst miriše na ilahiju...
arzuhal

#5 Re: Pobjedila ilahija hora djulistan

Post by arzuhal »

Evo, neću ti stavljati neke svoje favorite od klasičnih ilahija (bosanskih, turskih ili arapskih), ali ovdje su se Pušenje i Arabeske prilagodile ilahiji, a nisu ilahiju prilagođavali toliko sebi. I desilo se da je region oduševljen Beharom. I mnogi nemuslimani ostaju oduševljeni...A kada je nju Zehra Deović učila, ej... ;-)

Uporedi sad ovu ilahiju sa tom pjesmom, pa mi daj sud :D

Baghira

#6 Re: Pobjedila ilahija hora djulistan

Post by Baghira »

Lijepa modificirana ilahija, ali joj aranzman ne valja :D

More bit da pjesma hora Djulistan nema klasicnu melodiju ilahija, ali mislim da je sadrzaj taj koji je mjerodavajuci. Isto tako si mogao uz muziku Behara napraviti novi tekst, koji nema nikakve veze sa islamom. Stvar ukusa. Ja svakako najvise volim ilahije bez muzike, uz bubanj ili def samo, poput onih nekad pjevanih od hora Husrev Begove Medrese, u njihovim pocecima. :)
arzuhal

#7 Re: Pobjedila ilahija hora djulistan

Post by arzuhal »

Baghira wrote:Lijepa modificirana ilahija, ali joj aranzman ne valja :D

More bit da pjesma hora Djulistan nema klasicnu melodiju ilahija, ali mislim da je sadrzaj taj koji je mjerodavajuci. Isto tako si mogao uz muziku Behara napraviti novi tekst, koji nema nikakve veze sa islamom. Stvar ukusa. Ja svakako najvise volim ilahije bez muzike, uz bubanj ili def samo, poput onih nekad pjevanih od hora Husrev Begove Medrese, u njihovim pocecima. :)
O tome pričam :bih:
Post Reply