Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zenicanin 1979

#726 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

Smatrao ti ubijanja kao odsustvo dobrote ili kao zlo svejedno je.Sam dogadjaj postoji kao i reakcije na njega i uopste nije bitno kako se definise.Isto tako postoji hladnoca i reakcije na hladnocu pa ti to definisao kao odsustvo topline ili kao hladnocu svejedno je.Ako se pita zasto bog dozvoljava nedostatak dobrote pita se u sustini ista stvar samo drugim pojmom.Ako ne postoji zlo nego samo nedostatak dobra i ako to vrijedi za Boga onda vrijedi i za ljude pa ljudi nikako ne mogu ici u dzehenem ma sta radili jer oni nisu zli nego samo nisu dovoljno dobri.Ispada da dzehenem ne postoji, barem ne sa ljudskim dusama unutar njega.
Gilles

#727 Re: Pitanje za vjernike

Post by Gilles »

zenicanin 1979 wrote:Smatrao ti ubijanja kao odsustvo dobrote ili kao zlo svejedno je.Sam dogadjaj postoji kao i reakcije na njega i uopste nije bitno kako se definise.Isto tako postoji hladnoca i reakcije na hladnocu pa ti to definisao kao odsustvo topline ili kao hladnocu svejedno je.Ako se pita zasto bog dozvoljava nedostatak dobrote pita se u sustini ista stvar samo drugim pojmom.Ako ne postoji zlo nego samo nedostatak dobra i ako to vrijedi za Boga onda vrijedi i za ljude pa ljudi nikako ne mogu ici u dzehenem ma sta radili jer oni nisu zli nego samo nisu dovoljno dobri.Ispada da dzehenem ne postoji, barem ne sa ljudskim dusama unutar njega.
dobra ti je ova teza sa nedostatkom dobrote
zenicanin 1979

#728 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

Niko mi ne protumaci kravu?
Nićifor

#729 Re: Pitanje za vjernike

Post by Nićifor »

zenicanin 1979 wrote:Niko mi ne protumaci kravu?
Ne nego si idiot pa nisi ni skontao objašnjenje. Jadan i fakultet i profesori kod kojih si ti desetke dobivao.
zenicanin 1979

#730 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

Izvini molim te sto ne shvatam kako klanje krave moze otkriti ubicu.Rekao sam ti da se cudim kako policija vec to nije otkrila pa ne ide ulicom i kolje krave.
Nićifor

#731 Re: Pitanje za vjernike

Post by Nićifor »

zenicanin 1979 wrote:Izvini molim te sto ne shvatam kako klanje krave moze otkriti ubicu.Rekao sam ti da se cudim kako policija vec to nije otkrila pa ne ide ulicom i kolje krave.
Zato što je policija jedna od hinduskih sekti, a kao što znamo krava je kod istih untouchable.
zenicanin 1979

#732 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

pretpostavljam onda da je i sudstvo hinduska sekta takodje?
Slusaj stari hajde malo odspavaj pa kada se otrijeznis pogledaj kakve si stvari pisao na ozbiljnoj temi kakva je religija.
BHF_Manijak

#733 Re: Pitanje za vjernike

Post by BHF_Manijak »

andrija2007 wrote:E moj manijak, pitam se, šta ljudi intelegentni ko ti i ja, rade na vakim forumima.
Ubijaju dosadu :wink:
Updated

#734 Re: Pitanje za vjernike

Post by Updated »

zenicanin 1979 wrote:Smatrao ti ubijanja kao odsustvo dobrote ili kao zlo svejedno je.Sam dogadjaj postoji kao i reakcije na njega i uopste nije bitno kako se definise.Isto tako postoji hladnoca i reakcije na hladnocu pa ti to definisao kao odsustvo topline ili kao hladnocu svejedno je.Ako se pita zasto bog dozvoljava nedostatak dobrote pita se u sustini ista stvar samo drugim pojmom.Ako ne postoji zlo nego samo nedostatak dobra i ako to vrijedi za Boga onda vrijedi i za ljude pa ljudi nikako ne mogu ici u dzehenem ma sta radili jer oni nisu zli nego samo nisu dovoljno dobri.Ispada da dzehenem ne postoji, barem ne sa ljudskim dusama unutar njega.
Kad je vec najvise citata iz Kurana, evo odgovora iz iste Knjige:

Kuran 113
1. Reci: "Utječem se Gospodaru svitanja
2. od zla onoga što On stvara,...

Dakle, On je stvorio sve, i dobro i lose, i svemu dao namjenu.Nista nije slucajno, sve ima svoje razloge.
Bez obzira dali se radi o cinjenju dobra ili zla, stvarna covjekova sloboda je u opredjeljenju da nesto ucini, a da li ce to uciniti je stvar Bozije odredbe. Odredba je poznata prije izvrsenja djela, tako da je u svemu najbitnija namjera. Sudit ce se prema djelima, a djela prema namjerama.
BHF_Manijak

#735 Re: Pitanje za vjernike

Post by BHF_Manijak »

zenicanin 1979 wrote: A ko je to kompetentniji.Mnogi cak i vrhovne vjerske poglavare smatraju nekompetentnim,a i kako bi kada cuju kako ovi pricaju.Mozda da se obratimo hodzama po onim zatucanim selima.Nekome kao onaj sto je zavodio djevojcice od 12 godina i smatrao da je to normalno.Ili Cericu koji ga brani .Pricao sam i sa hodzom.ti ljudi nemaju blage veze o cemu pricaju.A osim toga ako Kuran koji je kao sto znamo napisana knjiga za sve ljude svijeta, dakle da ga svi razumiju ,zasto je onda nemoguce da ga shvataju ljudi sa foruma nego ga moze shvatiti samo nekolicina probrani.
Naravno da se neces obratiti hodzama u zatucanim selima,sem ako neces otic po krompir il sir :-) Sto se zavodjenja curice tice,cuo sam razne price i varijante o0 tome,od Bakirove(60min),vjerskih poglavara,obicnih ljudi,do nekih koji znaju ljude iz tog sela,kako god okrenem ne vjerujem nikome... :wink:
A recimo odes do Hafizovica,Neimarlije,Karica itd pa sa njima popricas,a ako te bas toliko neke stvari kopkaju,poslajes mail Karawiju,pa vidi sta ce i on reci...Naravno da je Kur`an pisan tako da ga mogu svi razumjeti,ali uvijek imas pametnije od pametnijeg,a najbolji tefsir kako ti neko rece je Poslanikov,insan koji je zivio Kur`an tj komplet Kur`an je bio u njegovoj zivotnoj praksi...
NIN

#736 Re: Pitanje za vjernike

Post by NIN »

Agic Nurija wrote:Koliko znam, cijeli život je "švabo" izigravao supermena i sve što je ostalo iza njega (Einsteina), jeste relativna teorija (nikada praktično dokazana!) o formuli na kojoj "svijet počiva"!
Haman da slabo znas! Teorija relativiteta nije samo da je prakticno pokazana i dokazana (jako mnogo puta) nego je ista dovela do boljeg shvatanja mnogih stvari vezanih prvenstveno za nuklearnu fiziku, astrofiziku i kozmologiju, a svako bi se slozio sa cinjenicom da je spoznaja zapravo cilj naseg bivstva, jel'.

I, velis svabo izigrav'o supermena? :-)
zenicanin 1979

#737 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

Kada si mi pomenuo tefsir malo sam prosurfao po internetu da vidim sta precizno ta rijec znaci.Prvo sto sam uvidio je da u Kuranu pise, da u Kuranu postoje ajeti koje niko ne razumije, pa sam se zapitao, ako je Kuran pisan ljudima ,sto ce onda ti ajeti.Mislim da je to jedno od opravdanja vijernika kada sva opravdanja ne uspiju."Nerazumijes ti to jer nisi Alah. Mi u to vjerujemo iako neznamo o cemu se tu pise".Pa kako ces vjerovati u nesto ako blage veze nemas sta je to u sto vjerujes.E onda sam saznao da postoji i vise tesfira i da se dijele na tradicionelne i moderne sto znaci da ni ta tumacenja nisu postojana vec variraju od osobe do osobe.Mislim da su se ti tesfiri i modernizovali jer su moderna saznanja uspjela da obore tumacenja tradicionalnih tefsira. Kako vidim to su pokusali prikazati cak i kao nauku pa je nabrojan citav spektar ti tzv islamskih nauka koje covjek mora znati da bi tumacio Kuran (arapski jezik, gramatiku, sintaksu i etimologiju arapskog jezika, stilistiku i sve tri njene grane (Meani, Bejan i Bedi'), nauku o Kiraetu, Akaid, Fikh, povode objave određenih ajeta, derogirane i derogirajuće ajete).Po ovome ispade da vrlo mali broj ljudi ako ne i niko je sposoban da tumaci Kuran dok ostali samo mogu ga uciti napamet najvecim dijelom.
Kada sam procitao dio sure o kravi a pretpostavljam da kuran prevode ipak ljudi koji znaju sta rade ,a ne bilo ko, jasno mi je bilo zasto su recenice nejasne.Vrlo cesto je subjekat i objekat a i priloska odredba za mijesto i vrijeme potpuno neodredjena.Tu neki vide dubokoumnost ja sada vidim samo nedefinisanost kojom se izbjegava reci bilo sta konkretno .
A tebe manijak molim da mi kazes kako mogu doci do tog tesfira pa da vidim kakvo je to cudo.Ako ti imas taj tesfir daj budi dobar pa nam postuj kako on tumaci onu suru o kravi.A i ovo da kazem.Ako nam hodze i vrhovni poglavari nisu u stanju da tumace Kuran pa sto ce nam onda.Sta bi oni mogli da rade po tim dzamijama osim da zatupljuju ljude.
Last edited by zenicanin 1979 on 20/12/2009 15:54, edited 1 time in total.
zenicanin 1979

#738 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

Updated wrote:
Kad je vec najvise citata iz Kurana, evo odgovora iz iste Knjige:

Kuran 113
1. Reci: "Utječem se Gospodaru svitanja
2. od zla onoga što On stvara,...

Dakle, On je stvorio sve, i dobro i lose, i svemu dao namjenu.Nista nije slucajno, sve ima svoje razloge.
Bez obzira dali se radi o cinjenju dobra ili zla, stvarna covjekova sloboda je u opredjeljenju da nesto ucini, a da li ce to uciniti je stvar Bozije odredbe. Odredba je poznata prije izvrsenja djela, tako da je u svemu najbitnija namjera. Sudit ce se prema djelima, a djela prema namjerama.
Ako sam te dobro shvatio za Boziju osudu bitna je namijera a ne sam dogadjaj izazvan to namjerom.Dogadjaj se ionako zna od strane Boga vec prije namjere.A dogadjaj sam nije ni bitan jer je ovaj svijet svakako prolazan.Jesam li dobro razumio?
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#739 Re: Pitanje za vjernike

Post by dr.gog »

Zabranjeno je kloniranje ranije baniranih.Ne registrujte se na forum samo da inatite administraciji ili zbog jedne teme.Ako ste zbog toga tu, pogriješili ste web-site.

hvala na razumjevanju i najosnovnijem poštovanju
:)
Optimus Prime

#740 Re: Pitanje za vjernike

Post by Optimus Prime »

zenicanin 1979 wrote:Kada si mi pomenuo tefsir malo sam prosurfao po internetu da vidim sta precizno ta rijec znaci.Prvo sto sam uvidio je da u Kuranu pise, da u Kuranu postoje ajeti koje niko ne razumije, pa sam se zapitao, ako je Kuran pisan ljudima ,sto ce onda ti ajeti.Mislim da je to jedno od opravdanja vijernika kada sva opravdanja ne uspiju.Nerazumijes ti to jer nisi Alah. Mi u to vjerujemo iako neznamo o cemu se tu pise.Pa kako ces vjerovati u nesto ako blage veze nemas sta je to u sto vjerujes.E onda sam saznao da postoji i vise tesfira i da se dijele na tradicionelne i moderne sto znaci da ni ta tumacenja nisu postojana vec variraju od osobe do osobe.Mislim da su se ti tesfiri i modernizovali jer su moderna saznanja uspjela da obore tumacenja tradicionalnih tefsira. Kako vidim to su pokusali prikazati cak i kao nauku pa je nabrojan citav spektar ti tzv islamskih nauka koje covjek mora znati da bi tumacio Kuran (arapski jezik, gramatiku, sintaksu i etimologiju arapskog jezika, stilistiku i sve tri njene grane (Meani, Bejan i Bedi'), nauku o Kiraetu, Akaid, Fikh, povode objave određenih ajeta, derogirane i derogirajuće ajete).Po ovome ispade da vrlo mali broj ljudi ako ne i niko je sposoban da tumaci Kuran dok ostali samo mogu ga uciti napamet najvecim dijelom.
Kada sam procitao dio sure o kravi a pretpostavljam da kuran prevode ipak ljudi koji znaju sta rade ,a ne bilo ko, jasno mi je bilo zasto su recenice nejasne.Vrlo cesto je subjekat i objekat a i priloska odredba za mijesto i vrijeme potpuno neodredjena.Tu neki vide dubokoumnost ja sada vidim samo nedefinisanost kojom se izbjegava reci bilo sta konkretno .
A tebe manijak molim da mi kazes kako mogu doci do tog tesfira pa da vidim kakvo je to cudo.Ako ti imas taj tesfir daj budi dobar pa nam postuj kako on tumaci onu suru o kravi.A i ovo da kazem.Ako nam hodze i vrhovni poglavari nisu u stanju da tumace Kuran pa sto ce nam onda.Sta bi oni mogli da rade po tim dzamijama osim da zatupljuju ljude.
Muslimani jednostavno prave jedan veliki bauk od interpretacije kurana i pri tumacenju odredjenih ajeta se uvjek pozivaju na tkz. eksperte. Ali ono sto je neutralnom posmatracu jasno je to da i ti eksperti u biti nisu puno kompetnetniji za taj posao od ostalih ljudi. To se moze uociti kroz posmatranje tefsira kroz historiju. U novijim izdanjima se kroz sasvim subjektivna posmatranja tkz. eksperata ajetska tumacenja pokusavaju prilagoditi sa dokazanim naucnim spoznajama.

Evo primjer :
SURA 11 : Hud
AJET 7 : On je u sest dana (vremenskih razdoblja) nebesa i Zemlju stvorio – a Njegov prijesto je iznad vode bio – da bi vas iskusao koji ce od
vas bolje postupati. Ako ti reknes: "Poslije smrti bicete doista ozivljeni", nevjernici ce sigurno reci: "Ovo nije nista drugo do ocita varka!"

Evo sta o ovoj suri kazu tkz. eksperti. Sledeci isjecak potice iz
http://en.wikipedia.org/wiki/Tafsir_al-Jalalayn
Napisao ga je Imam Jalaluddin Al-Suyuti (c. 1445-1505 AD).
Radi se o tefsiru koji je dovrsen 1505, dakle prije nekih 500 godina.
Link : http://www.altafsir.com/Tafasir.asp?tMa ... nguageId=2

And He it is Who created the heavens and the earth in six days, the first of which was Sunday and the last, Friday — and His Throne, before creating them, was upon the water, borne by the winds — that He might try you (li-yabluwakum is semantically connected to khalaqa, ‘He [Who] created’), in other words, He created them and all that is beneficial and good for you in them, in order to test you: which of you is best in conduct, that is, [which of you] is most obedient to God. And if you were to say, O Muhammad (s), to them: ‘Truly you shall be raised again after death’, those who disbelieve will say, ‘This, Qur’ān that speaks of resurrection — or, [this] that you are saying — is nothing but manifest, clear, sorcery’ (sihrun: a variant reading has sāhirun, ‘sorcerer’, in which case the reference is to the Prophet (s).

Dakle ovi vrli eksperti koji su vjerovatno savrseno poznavali arapski jezika, te citav zivot izucavali kuran i historiju islama su bili uvjereni da je bog poceo stvaranje zemlje u nedelju a zavrsio u petak, dakle stvorio zemlju u roku od 6 dana. Ovo misljenje je naravno bilo sasvim opceprihvatljivo u citavom islamskom svijetu.
Naravno nakon spoznaje da zemlja nije nastala za 6 dana, danasnji tkz. eksperti tumace arapsku rijec dan sa "vremenskim razdobljima" da bi zastitili kuran od ocigledne kontradiktornosti sa tom naucnom spoznajom.

Iz ovog primjera neutralni posmatrac moze zakljuciti da je citava nauka o tumacenju kurana ustvari samo jedna prica iz supljeg u prazno.
Updated

#741 Re: Pitanje za vjernike

Post by Updated »

Ako sam te dobro shvatio za Boziju osudu bitna je namijera a ne sam dogadjaj izazvan to namjerom.Dogadjaj se ionako zna od strane Boga vec prije namjere.A dogadjaj sam nije ni bitan jer je ovaj svijet svakako prolazan.Jesam li dobro razumio?
Odredjenje treba ovako razumjeti: da je Svemoguci Allah stvorio zemaljske i nebeske svjetove i On odredjuje raspored i zbivanja u njima. Kada ce i koliko sta potrajati, razvijati se i nestati, Allah odredjuje, rasporedjuje i stvara. On je uzrok svim uzrocima. Niko ne moze Njega sprijeciti u Njegovoj volji i djelovanju. Ono sto Allah hoce, to biva, dogadja se, a što nece, to se ne moze dogoditi niti biti.
Iako je sve odredjeno, Allah dz.s. je dao covjeku slobodnu volju, a to je nasa sposobnost da se sami odlucimo za neko djelo. Ako se odlucimo za dobro djelo, bit cemo nagradjeni, a ako se odlucimo za zlo, bit cemo kaznjeni.
Prema tome, grijesnik se ne moze pravdati Bozijom odredbom, sudbinom, jer ce biti kaznjen zato sto se odlucio na izvrsenje nekog grijeha, kao sto ce i dobrocinilac biti nagradjen zato sto se odlucio da izvrsi dobro djelo.

Vise na : http://www.islamska-zajednica.hr/ucimo_ ... ihal_4.php
zenicanin 1979

#742 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

Odgovor optimusu:Citajuci iz tesfira sve sto je napisano lako se u masti dobije slika nekoga bica u obliku covjeka kojega nosi vjetar dok on stvara sve okolo..Hajdemo sada kriticki razmisljati.Receno je vjetar a svi znamo da vjetar predstavlja strujanje vazduha a da u kosmosu vazduha nema nego da egzistira vakum.Tako da mi nije jasno prvo kakav je to prijesto napravljen od strane vjetra koji egzistira iznad vode.Ispade da je prvo bila stvorena voda zatim vazduh pa tek onda stijene, planete, zemlja i biljni svijet sto se lako moze utvrditi da nije tacno.Osim toga primjetio sam da se tacno spominju imena dana tako da ne vidim kako se moze protumaciti da je rijec o vremenskim razdobljima bez da se prethodno definise o kakvim je razdobljima rijec, da bi se citaoc pravovremeno uputio.Jer logicno je da ako se nista ne kaze, predstava ce se odnositi vrstu ranije opisane pojave a ranija pojava je opisana rijecju nedelja.
Smatram da sam nevjernik ali u slucaju da bude neko ozivljen necu reci da je varka niti da je zbog toga neko Bog.
Prvo sto cu se zapitati kako je ozivljen,A drugo ozivljevanje nekoga ili necga jos uvjek ne znaci da je taj isti koji je ozivio ujedno i sve stvorio niti da ima potpunu kontrolu nad svim i svacim.To je jednostavno pogresna logika. Samo da kazem jos da se u tumacenju spominju rijeci koje nisu precizno definirane kao sto je iznad(nije receno koliko je iznad i odnosu na sta.Onda pojmovi iznad i ispod su prilicno subjektivni.Onda kako vidim ovdje je jasno receno da on hoce da vidi koji ce od nas najbolje postupati ,a ne namjeravati ,tako da padaju svi oni koji se brane znacajem samo namjere.
Last edited by zenicanin 1979 on 20/12/2009 17:24, edited 1 time in total.
zenicanin 1979

#743 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

Updated wrote:
Odredjenje treba ovako razumjeti: da je Svemoguci Allah stvorio zemaljske i nebeske svjetove i On odredjuje raspored i zbivanja u njima. Kada ce i koliko sta potrajati, razvijati se i nestati, Allah odredjuje, rasporedjuje i stvara. On je uzrok svim uzrocima. Niko ne moze Njega sprijeciti u Njegovoj volji i djelovanju. Ono sto Allah hoce, to biva, dogadja se, a što nece, to se ne moze dogoditi niti biti.
Iako je sve odredjeno, Allah dz.s. je dao covjeku slobodnu volju, a to je nasa sposobnost da se sami odlucimo za neko djelo. Ako se odlucimo za dobro djelo, bit cemo nagradjeni, a ako se odlucimo za zlo, bit cemo kaznjeni.
Prema tome, grijesnik se ne moze pravdati Bozijom odredbom, sudbinom, jer ce biti kaznjen zato sto se odlucio na izvrsenje nekog grijeha, kao sto ce i dobrocinilac biti nagradjen zato sto se odlucio da izvrsi dobro djelo.

Vise na : http://www.islamska-zajednica.hr/ucimo_ ... ihal_4.php
A sta se desava ako se ja odlucim za neko lose dijelo ali ne uspijem da ga uradim( izvrsim ).
arzuhal

#744 Re: Pitanje za vjernike

Post by arzuhal »

Vala, imao bih šta odgovarat i Nuriji Agiću i ostalim, ali...Nema razloga se unositi previše. Ima ovdje likova koji se satraše da pokažu kako je islam promašen slučaj i zar da na takve trošim virtualnu tintu? Pa nisam mahnit...
Ima ih i malkice drukčijih, pa prvo nastoje, džentlmenski, da puste nekog vjernika: haj se ispucaj i reci sve što imaš, pa da te dočekam na volej...

Ja stvarno ne osjećam toliku potrebu da nešto branim islam jer, kako već jednom rekoh, islam brani mene.

Kada ste navodili ajete o kravi (po kojima najveća kur'anska sura i nosi to ime - El-Beqara), previdjeli ste ponajvažniji dio tih ajeta. To, zašto baš krava, pa da povezujemo značenje sa kravom kao simbolom imetka (svetost krave u hinduizmu je zadobijena putem perzijske religije jer krava simbolizira imetak i kraj nomadskog života, a početak naseljavanja i stvaranja sela, gradova, jer ona nije hajvan za kretanje, itd. :arrow: čitati knjige o sociologiji religije, historiji istočnjačkih filozofija, itd.) kojeg valja žrtvovati, a narod, nekako, škrt; pa postoji li veza između žrtvovanja krave i onog zlatnog teleta (što baš tele napraviše?) koje su sinovi Israilovi počeli obožavati u vrijeme odsustva Musaa, alejhi-selama, itd.itd....

Ono, kako rekoh, ponajvažnije u tim ajetima je stalno ZAPITKIVANJE, od strane Benu Israila, o kakvoj se to baš tačno kravi radi? Iako se u prvom ajetu veli da im Bog nalaže da samo zakolju neku kravu (bilo koju) i ništa više, oni, umjesto da tako i postupe i zakolju bilo kakvu, odlažu izvršenje naredbe svojim pitanjima: a kakva baš treba bit? a koje boje? de nam još koji detalja daj, nije nam najjasnije.
I kada im bi sve dok kraja objašnjeno i kada nisu imali kud dalje - oni to učiniše, al' jedva. Mrsko im bilo pravo. Ipak, posljedica takvog ponašanja se navodi u ajetu koji slijedi nakon tih ajeta o kravi:

74. Ali srca vaša su poslije toga postala tvrda, kao kamen su ili još tvrđa, a ima i kamenja iz kojeg rijeke izbijaju, a ima, zaista, kamenja koje puca i iz kojeg voda izlazi, a ima ga doista, i koje se od straha pred Allahom ruši. – A Allah motri na ono što radite.

Važno je imati na umu kakva im srca postadoše nakon toliko eskivaže...

Ashabi nisu puno ispitivali Posljednjeg poslanika, alejhi-selam. Nije da nisu pitali - svi ajeti koji se nalaze u Kur'anu, a počinju sa jes-eluneke/pitaju te, bila su pitanja ashaba. I na njih su dobili odgovor. Kao VJERNICI, oni su odustali od postavljanja pitanja i samo su slušali Poslanika, alejhi-selam. Razumjeli su ajet iz iste sure:

108. Zar da tražite od svoga Poslanika kao što su prije tražili od Musaa? A, ko vjerovanju pretpostavi nevjerovanje, s pravog puta zalutao je!

Naravno, oni ateisti koji idu za tim da što više diskvalificiraju islam će imati i neke odgovore na ovo, ne samo pitanja, pa će reći kako su to sve mehanizmi islama i Kur'ana da odbrani sama sebe od kritičkog promišljanja, itd. (čuj, ne smijem pitat!?) Nije važno šta će povodom toga reći. Ono što mislim da je važno jeste da se u istinitost sljedećeg ajeta mogu uvjeriti i to potvrditi i vjernici i nevjernici, podjednako:

26. Allah se ne ustručava da za primjer navede mušicu ili nešto sićušnije od nje;
oni koji vjeruju – ta oni znaju da je to Istina od Gospodara njihova;
a oni koji ne vjeruju – govore: "Šta to Allah hoće sa ovim primjerom?"

Tu je razlika u poimanju Allahovih ajeta i stava prema njima - i kod jednih i kod drugih.

I tu je negdje i kraj diskusije.

We-selamu 'ala menit-teb'al-huda! :)
Macak U Cizmama

#745 Re: Pitanje za vjernike

Post by Macak U Cizmama »

arzuhal wrote:Vala, imao bih šta odgovarat i Nuriji Agiću i ostalim, ali...Nema razloga se unositi previše. Ima ovdje likova koji se satraše da pokažu kako je islam promašen slučaj i zar da na takve trošim virtualnu tintu? Pa nisam mahnit...
Ima ih i malkice drukčijih, pa prvo nastoje, džentlmenski, da puste nekog vjernika: haj se ispucaj i reci sve što imaš, pa da te dočekam na volej...

Ja stvarno ne osjećam toliku potrebu da nešto branim islam jer, kako već jednom rekoh, islam brani mene.

Kada ste navodili ajete o kravi (po kojima najveća kur'anska sura i nosi to ime - El-Beqara), previdjeli ste ponajvažniji dio tih ajeta. To, zašto baš krava, pa da povezujemo značenje sa kravom kao simbolom imetka (svetost krave u hinduizmu je zadobijena putem perzijske religije jer krava simbolizira imetak i kraj nomadskog života, a početak naseljavanja i stvaranja sela, gradova, jer ona nije hajvan za kretanje, itd. :arrow: čitati knjige o sociologiji religije, historiji istočnjačkih filozofija, itd.) kojeg valja žrtvovati, a narod, nekako, škrt; pa postoji li veza između žrtvovanja krave i onog zlatnog teleta (što baš tele napraviše?) koje su sinovi Israilovi počeli obožavati u vrijeme odsustva Musaa, alejhi-selama, itd.itd....

Ono, kako rekoh, ponajvažnije u tim ajetima je stalno ZAPITKIVANJE, od strane Benu Israila, o kakvoj se to baš tačno kravi radi? Iako se u prvom ajetu veli da im Bog nalaže da samo zakolju neku kravu (bilo koju) i ništa više, oni, umjesto da tako i postupe i zakolju bilo kakvu, odlažu izvršenje naredbe svojim pitanjima: a kakva baš treba bit? a koje boje? de nam još koji detalja daj, nije nam najjasnije.
I kada im bi sve dok kraja objašnjeno i kada nisu imali kud dalje - oni to učiniše, al' jedva. Mrsko im bilo pravo. Ipak, posljedica takvog ponašanja se navodi u ajetu koji slijedi nakon tih ajeta o kravi:

74. Ali srca vaša su poslije toga postala tvrda, kao kamen su ili još tvrđa, a ima i kamenja iz kojeg rijeke izbijaju, a ima, zaista, kamenja koje puca i iz kojeg voda izlazi, a ima ga doista, i koje se od straha pred Allahom ruši. – A Allah motri na ono što radite.

Važno je imati na umu kakva im srca postadoše nakon toliko eskivaže...

Ashabi nisu puno ispitivali Posljednjeg poslanika, alejhi-selam. Nije da nisu pitali - svi ajeti koji se nalaze u Kur'anu, a počinju sa jes-eluneke/pitaju te, bila su pitanja ashaba. I na njih su dobili odgovor. Kao VJERNICI, oni su odustali od postavljanja pitanja i samo su slušali Poslanika, alejhi-selam. Razumjeli su ajet iz iste sure:

108. Zar da tražite od svoga Poslanika kao što su prije tražili od Musaa? A, ko vjerovanju pretpostavi nevjerovanje, s pravog puta zalutao je!

Naravno, oni ateisti koji idu za tim da što više diskvalificiraju islam će imati i neke odgovore na ovo, ne samo pitanja, pa će reći kako su to sve mehanizmi islama i Kur'ana da odbrani sama sebe od kritičkog promišljanja, itd. (čuj, ne smijem pitat!?) Nije važno šta će povodom toga reći. Ono što mislim da je važno jeste da se u istinitost sljedećeg ajeta mogu uvjeriti i to potvrditi i vjernici i nevjernici, podjednako:

26. Allah se ne ustručava da za primjer navede mušicu ili nešto sićušnije od nje;

Tu je razlika u poimanju Allahovih ajeta i stava prema njima - i kod jednih i kod drugih.

I tu je negdje i kraj diskusije.

We-selamu 'ala menit-teb'al-huda! :)
Skroz si na krivom putu u odnosu na Kravu !

Posto se Islam pjavio dobrih 600g. kasnije nego Krscanstvo, krava je simbol odrastanje teleta , a samo tele je opet simbol Bika u Zodijaku , koje je zrtvovano kad je Sunce uslo u znak Riba.

Nema tu Krava nikakve veze sa nomadskim nacinom zivota niti sa urbanizacijom jer i dan danas imas nomadskog zivlja posvuda. Sve je to stara mitologija upakovana u Islam. Ovo tvoje objasnjenje je ujedno i prikaz koliko su monoteisticke religije ustvari slabe, koliko paznje poklanjaju materijalnom svijetu za razliku od predmomoteistickog perioda kad su ljudi vjerujuci u vise bogova zivjeli mnogo bogatiji duhovni zivot bas zato sto su VJEROVALI. Danasnja vjera je matrijalizovana i mjeri se sa koliko imas, a ne koliko vjerujes.

Tanko ti ovo arzuhal ! ?
Zlata M.

#746 Re: Pitanje za vjernike

Post by Zlata M. »

Image je napisao/la:

Tanko ti ovo arzuhal ! ?

ma ja, ba... :-)
'ta on zna :-)
objasni covjeku :D :run:
zenicanin 1979

#747 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

Zamisli se da si u poziciji kada neko (neki covijek)od tebe zatrazi da ubijes nekoga drugoga covjeka.Bili ti ubio prvog covjeka na kojega bi naisao ili bi ga bar pitao na kojega covjeka misli.Neznam sta bi ti radio ali ja mislim da bi vecina se prepala i pokusala da pobjegne od takvoga,a oni koji bi ostali bar bi pitali o kome je rijec.Takvo ponasanje nije dokaz nikakve krivice nego se trazi da se precizira sta se tacno ocekuje.
Prilicno nehuman nacin od strane Boga da dokazuje bilo sta.(ubijanjem krave)
Pod pretpostavkom da ovo tvrdo srce se odnosi na zatupjele emocije primjecujem da je za bilo koga ko tek tako ubije kravu a da nezna ni zasto je ubio, normalno da dozivi emocionalni stres i zatupljenost.Tako da ni ovo nije dokaz nikakve krivice vec je normalna reakcija.
Last edited by zenicanin 1979 on 20/12/2009 18:35, edited 1 time in total.
kamen spoticanja

#748 Re: Pitanje za vjernike

Post by kamen spoticanja »

Macak U Cizmama wrote:[Skroz si na krivom putu u odnosu na Kravu !

Posto se Islam pjavio dobrih 600g. kasnije nego Krscanstvo, krava je simbol odrastanje teleta , a samo tele je opet simbol Bika u Zodijaku , koje je zrtvovano kad je Sunce uslo u znak Riba.

Nema tu Krava nikakve veze sa nomadskim nacinom zivota niti sa urbanizacijom jer i dan danas imas nomadskog zivlja posvuda. Sve je to stara mitologija upakovana u Islam. Ovo tvoje objasnjenje je ujedno i prikaz koliko su monoteisticke religije ustvari slabe, koliko paznje poklanjaju materijalnom svijetu za razliku od predmomoteistickog perioda kad su ljudi vjerujuci u vise bogova zivjeli mnogo bogatiji duhovni zivot bas zato sto su VJEROVALI. [b]Danasnja vjera je matrijalizovana i mjeri se sa koliko imas[/b], a ne koliko vjerujes.

Tanko ti ovo arzuhal ! ?
najvise volim kad repliciraju ono sto nisu razumjeli :-D
de procitaj ovo tvoje povecano pa ponovo arzuhalov post :)
pa ako bude trebalo ponovo :-D
arzuhal :thumbup:
zenicanin 1979

#749 Re: Pitanje za vjernike

Post by zenicanin 1979 »

Arzuhal je napisao:Allah se ne ustručava da za primjer navede mušicu ili nešto sićušnije od nje;

Tu je razlika u poimanju Allahovih ajeta i stava prema njima - i kod jednih i kod drugih. Kraj citata

Tu je razlika izmedju ucenja napamet i shvatanja onoga sto se uci.
Tu je razlika izmedju Slijepoga izvrsavanja necij postupaka i shvatanja neophodnosti da se izvrsi postupak.
Tu je razlika u tome da onaj koji je shvatio razlog izvrsavanja nekoga postupka ce to moci primjeniti u potrebnoj situaciji a onaj koji ga je bez razmisljanja izvrsio nece
Optimus Prime

#750 Re: Pitanje za vjernike

Post by Optimus Prime »

arzuhal wrote: Naravno, oni ateisti koji idu za tim da što više diskvalificiraju islam će imati i neke odgovore na ovo, ne samo pitanja, pa će reći kako su to sve mehanizmi islama i Kur'ana da odbrani sama sebe od kritičkog promišljanja, itd. (čuj, ne smijem pitat!?) Nije važno šta će povodom toga reći. Ono što mislim da je važno jeste da se u istinitost sljedećeg ajeta mogu uvjeriti i to potvrditi i vjernici i nevjernici, podjednako:
Samo to i nista drugo.
Jedan od leitmotiva kurana je sprijecavanje bilo kakve kriticke misli o samoj "objavi".
Ova anegdota iz Sure broj 2 samo svjedoci o tome jer govori o tome da ljudi ne bi trebali postavljati pitanje "zasto" cak i kad su uvjereni da je ono sto se od njih trazi jeda potpuna besmislica.
Last edited by Optimus Prime on 20/12/2009 18:42, edited 2 times in total.
Post Reply