Pitanje za vjernike!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#51 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

Nisam dobio vise od dva odgovora, ali nema veze, nastavicu:

Biolog je napisao: "Sve navedeno...No.1 Allah s.v.t., No.2 geni stvorenja i No.3 okolina koju je On stvorio...itd!"

Iz ovoga se moze zakljuciti iduce:

Na kompletnu licnost covjeka, od koje zavise njegovi izbori, uvjerenja, inteligencija i slicno, uticu tri faktora, od kojih ni na jedan on sam ne moze uticati, sto znaci da je kompletno nase djelovanje u zivotu uslovljeno faktorima na koje nemamo uticaj.
Naravno, utice covjek i svojim djelovanjem na samoga sebe, ali i to djelovanje je kod svakoga razlicito, a opet, uslovljeno sa ova tri faktora.

Zasto se mi svi razlikujemo? Zato sto sto ni jedan od ova tri faktora nije isti. Zato je jedna osoba vjernik, druga nije, zato je neko dobar a neko los.

Iduca pitanja bi bila:

Da li mislite da biste bili potpuno drugacija osoba, samo da je jedan od tih faktora drugaciji, da su vam se spojili drugaciji geni (na sta ne mozete uticati), da ste rodjeni u nekoj drugacijoj sredini (na sta niste mogli uticati), ili da je bozije ili neko drugo djelovanje bilo drugacije (opet nesto na sta ne uticemo)? To su sitnice koje jako uticu na nas razvoj, mozda neko ko je vjernik ne bi bio vjernik, a ateista bi mozda vjerovao, sta mislite o tome?

Ako je tako, a prema odgovoru biologa to je logican zakljucak, da li mislite da je fer da nas bog kaznjava i nagradjuje ako nas je on stvorio i pri tome nam dao slobodu izbora koja je ustvari uslovljena stvarima na koje mi nemamo apsolutno nikakav uticaj?
LSD

#52 Re: Pitanje za vjernike!

Post by LSD »

Ateista wrote:Nisam dobio vise od dva odgovora, ali nema veze, nastavicu:

Biolog je napisao: "Sve navedeno...No.1 Allah s.v.t., No.2 geni stvorenja i No.3 okolina koju je On stvorio...itd!"

Na kompletnu licnost covjeka, od koje zavise njegovi izbori, uvjerenja, inteligencija i slicno, uticu tri faktora, od kojih ni na jedan on sam ne moze uticati, sto znaci da je kompletno nase djelovanje u zivotu uslovljeno faktorima na koje nemamo uticaj.
Naravno, utice covjek i svojim djelovanjem na samoga sebe, ali i to djelovanje je kod svakoga razlicito, a opet, uslovljeno sa ova tri faktora.

Zasto se mi svi razlikujemo? Zato sto sto ni jedan od ova tri faktora nije isti. Zato je jedna osoba vjernik, druga nije, zato je neko dobar a neko los.

Iduca pitanja bi bila:

Da li mislite da biste bili potpuno drugacija osoba, samo da je jedan od tih faktora drugaciji, da su vam se spojili drugaciji geni (na sta ne mozete uticati), da ste rodjeni u nekoj drugacijoj sredini (na sta niste mogli uticati), ili da je bozije ili neko drugo djelovanje bilo drugacije (opet nesto na sta ne uticemo)? To su sitnice koje jako uticu na nas razvoj, mozda neko ko je vjernik ne bi bio vjernik, a ateista bi mozda vjerovao, sta mislite o tome?

Ako je tako, a prema odgovoru biologa to je logican zakljucak, da li mislite da je fer da nas bog kaznjava i nagradjuje ako nas je on stvorio i pri tome nam dao slobodu izbora koja je ustvari uslovljena stvarima na koje mi nemamo apsolutno nikakav uticaj?
Decko dragi...mnogo glupa pitanja postavljaš...deplasirana prica za napredne osnovce....ispadaš smiješan sa tim pitalicama (ovo zadnje pitanje uz komentar je posebno smiješno/žalosno)...presaberi se malo i razmisli zašto si uopšte otvarao ovu temu.
Last edited by LSD on 02/02/2009 10:49, edited 2 times in total.
Ateista

#53 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

LSD wrote:Ja ne znam šta hoce više ovi ateisti...vazda neke pitalice,neko interesovanje za mišljenje vjernika :shock:
Pustite vjernike na miru sa tim pitanjima...niko vas ne uznemirava u vašem ateizmu,prepušteni ste sami sebi i red bi bio da i vi popustite vjernike...nema smisla više ovako.
Ne znam sta ti smeta, nikog ne vrijedjam vec postavljam pitanja, na koja ti ocigledno nemas odgovor pa se osjecas nesigurno.

Sto se tice toga da nas niko ne uznemirava, to ne bih komentarisao, znas dobro kako vjernici pricaju o ateistima. Za razliku od toga, ja nikog ne uznemiravam i ne vrijedja, vec jednostavno razgovaram.

Ako ti se tema ne svidja, ne moras je ni posjecivati, niko te ne tjera. Ocigedno je da ima onih koji su zainteresovani.
Ateista

#54 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

LSD wrote:
Ateista wrote:Nisam dobio vise od dva odgovora, ali nema veze, nastavicu:

Iduca pitanja bi bila:

Decko dragi...mnogo glupa pitanja postavljaš...deplasirana prica za napredne osnovce....ispadaš smiješan sa tim pitalicama (ovo zadnje pitanje uz komentar je posebno smiješano/žalosno)...presaberi se malo i razmisli zašto si uopšte otvarao ovu temu.
Ako ti ne znas odgovor, to ne znaci da je tema glupa. Ako nemas argumente zasto je glupa, onda nemoj ni komentarisati. Ovdje se razgovara argumentima a ne vrijedjanjem.
fenjer1982

#55 Re: Pitanje za vjernike!

Post by fenjer1982 »

ljudski mozak tek toliko malo moze da razumije.
Bog mu je tako odredio, da neke stvari ne moze spoznati do kraja.
Da je odgovor na tvoje pitanje "sta je do nas jednostavan" onda bi i najveci ateisti bili vjernici.
tvoje je hoces li vjerovati ili ne?
imas potvrdu ajeta u Kur'anu od stane nauke.
nekome je to dovoljno, a nekome ne.
meni je dovoljno, kao i sto mi je dovoljno da prihvatim da necu znati sve i da ima Bog koji sve zna.
moje je da vjerujem i da se ponasam u skladu sa propisima svoje vjere, bilo to ja je islam, krscanstvo, judeizam.
koliko se sjecam iz literature koju sam citala covjek moze promijeniti svoju sudbinu dovom i sadakom.
budes li isao u dubinu svog pitanje, mislim da ces propusti istinu.
znas onu "pored zdravih ociju ne vidih".
Ateista

#56 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

fenjer1982 wrote:ljudski mozak tek toliko malo moze da razumije.
Bog mu je tako odredio, da neke stvari ne moze spoznati do kraja.
Da je odgovor na tvoje pitanje "sta je do nas jednostavan" onda bi i najveci ateisti bili vjernici.
tvoje je hoces li vjerovati ili ne?
imas potvrdu ajeta u Kur'anu od stane nauke.
nekome je to dovoljno, a nekome ne.
meni je dovoljno, kao i sto mi je dovoljno da prihvatim da necu znati sve i da ima Bog koji sve zna.
moje je da vjerujem i da se ponasam u skladu sa propisima svoje vjere, bilo to ja je islam, krscanstvo, judeizam.
koliko se sjecam iz literature koju sam citala covjek moze promijeniti svoju sudbinu dovom i sadakom.
budes li isao u dubinu svog pitanje, mislim da ces propusti istinu.
znas onu "pored zdravih ociju ne vidih".
Kao sto sam vec napisao, na ovoj temi mi nije cilj raspravljati da li bog postoji ili ne. To je besmisleno jer su za vjernike dokazi ajeti iz kur'ana, cak i kad se kose sa naukom, dok su ateistima dokazi oni koji su naucno potvrdjeni, i kako god, stalno se vrtimo u krug kad se raspravljamo.

Poenta ove teme je da ja hipoteticki prihvatim postojanje boga, ali da koliko god da je on svemoguc, pa i na nacine na koje mi ne mozemo ni zamisliti, jednostavno nije fer da ako nas je on stvorio da nas kaznjava i nagradjuje. Kako god bilo, postojao bog ili ne, sve nase odluke mogu biti ili posljedica "slucajnosti" ili njegove volje, treceg jednostavno nema. Nasa sloboda izbora je uslovljena tnekim od tih faktora, necim mora biti.

Ako mozes, odgovori mi bar na ono pitanje, da li mislis da bi bio skroz drugacija osoba da si rodjen negdje drugo i rastao u drugacijoj sredini ili da si jednostavno dobio neke druge gene? Ili da je neki treci faktor (uticaj boga) bio drugaciji?

Mozes li tvrditi da b bio potpuno ista osoba da je jedan od tih faktora drugaciji?
Kralj Tvrtko XXVIII

#57 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Dzaba sve dok raspravljas i postavljas pitanja o covjekovoj volji ti raspravljas o tome da li Bog postoji ili ne postoji. Iz nicka pretpostavljam da si ateista, i kazem ti da vjeru ne mozes logicno shvatiti, jer logika kaze za istinu: "istina je istina sve dok se ne pojavi neka druga istina koja ce imati cvrscu argumentaciju iza sebe" (argumentacija=naucni dokaz) dok vjera kaze: "istina je Bog". I tu se zapravo vidi osnovno sukobljavanje religije i logike. Medjutim religija i nauka se ne sukobljavaju bez obzira sto nauka svoj temelj ima u logici. Ima ogroman broj naucnika koji koriste logicki aparat "istina je validna dok postoji cvrsta argumentacija koja stoji iza nje" a opet vjeruju u Boga, kao vrhovnu istinu. Dakle ogroman broj naucnika su vjernici, vjeruju u uzvisenog stvoritelja.
JThomas

#58 Re: Pitanje za vjernike!

Post by JThomas »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Dzaba sve dok raspravljas i postavljas pitanja o covjekovoj volji ti raspravljas o tome da li Bog postoji ili ne postoji. Iz nicka pretpostavljam da si ateista, i kazem ti da vjeru ne mozes logicno shvatiti, jer logika kaze za istinu: "istina je istina sve dok se ne pojavi neka druga istina koja ce imati cvrscu argumentaciju iza sebe" (argumentacija=naucni dokaz) dok vjera kaze: "istina je Bog". I tu se zapravo vidi osnovno sukobljavanje religije i logike. Medjutim religija i nauka se ne sukobljavaju bez obzira sto nauka svoj temelj ima u logici. Ima ogroman broj naucnika koji koriste logicki aparat "istina je validna dok postoji cvrsta argumentacija koja stoji iza nje" a opet vjeruju u Boga, kao vrhovnu istinu. Dakle ogroman broj naucnika su vjernici, vjeruju u uzvisenog stvoritelja.
raskući me :lol: :lol:

zar se primjeti :D
fenjer1982

#59 Re: Pitanje za vjernike!

Post by fenjer1982 »

fizicki bi bila drugacija, ali ne i duhovno jer bi imala istu dusu, a ako ne bi imala onda to ne bi bila ja.

mozda bi mi trebalo vise vremena da dodem do duhovnog mjesta gdje sam sad, ali bih uz Bozju pomoc dosla.
Npr nisam rodena u sredini gdje je Islam dominanta, ali bi preko TV i interneta dosla u kontakt s njim.
dobar covjek je dobar, bez obzira na spol, boju koze, kose, znanje, mjesto rodenja.

znas sta tebi nedostaje?
Ne shvatanje Bozje ljubavi, njegovog oprosta, njegove milosti.
Sve gledas kao nagradu i kaznu.

Kad si bio dijete roditelji te kazne kad pogrijesis, i nagrade kad odradis dobro.
Bog ce te kazniti samo za ono sto si lose uradio i to jednom, a svako dobro dijelo
ce biti uvecano i par puta. To ti ni roditelji ne rade, da ti toliko prastaju i toliko te nagraduju.
Govoris o kazni a zaboravljas na milost. Pa zamisli ja imam mogucnost da i ako radim lose stvari da za moja dobra dijela budem visestruko nagradena i da ona nadbroje losa djela.

Odnos nije 1:1 za svako dobro dijelom, nego 1:n.
Osmijeh je dobro dijelo, a tako malo.

isto tako stoji "Allah se stidi da uslisi zelju roba kad ga moli"
Ima neko ko te toliko voli, da je ustanju oprostiti ti sva tvoja nedjela i nagraditi te, pa ko moze osim Boga.
Ateista

#60 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

fenjer1982 wrote:fizicki bi bila drugacija, ali ne i duhovno jer bi imala istu dusu, a ako ne bi imala onda to ne bi bila ja.

mozda bi mi trebalo vise vremena da dodem do duhovnog mjesta gdje sam sad, ali bih uz Bozju pomoc dosla.
Npr nisam rodena u sredini gdje je Islam dominanta, ali bi preko TV i interneta dosla u kontakt s njim.
dobar covjek je dobar, bez obzira na spol, boju koze, kose, znanje, mjesto rodenja.

znas sta tebi nedostaje?

Kad si bio dijete roditelji te kazne kad pogrijesis, i nagrade kad odradis dobro.
Bog ce te kazniti samo za ono sto si lose uradio i to jednom, a svako dobro dijelo
ce biti uvecano i par puta. To ti ni roditelji ne rade, da ti toliko prastaju i toliko te nagraduju.
Govoris o kazni a zaboravljas na milost. Pa zamisli ja imam mogucnost da i ako radim lose stvari da za moja dobra dijela budem visestruko nagradena i da ona nadbroje losa djela.

Ima neko ko te toliko voli, da je ustanju oprostiti ti sva tvoja nedjela i nagraditi te, pa ko moze osim Boga.
Vidis, zato sam postavio prvo pitanje, da se ne vracamo na njega, a tek si mi sad odgovorila, djelimicno. Znaci, smatras da je "dusa" ta koja je presudna za to kakva je neko osoba.

Onda bi moje iduce logicno pitanje bilo:

Cime je odredjena dusa, zasto ti imas takvu dusu a neko drugi drugaciju? Jeli to nesto na sta mozemo uticati ili se radjamo sa vec odredjenom dusom koju je bog odredio ili prepustio slucajnosti? Ako mozemo uticati, kako?

Sto se tice nagrade i kazne, ja znam da to vjernici ne gledaju samo kao nagradu i kaznu i ne kazem da nema i drugih aspekata.
Ipak, ne mozes poreci da je to sastavni dio religije, u kojem god omjeru bili kazna i nagrada, cinjenica je da ona postoji, i to je upravo tema o kojoj zelim da raspravljamo. Nemoj se sta uvrijediti, stvarno ne mislim da je to jedini aspekt religije, ali je njen sastavni dio, te onaj koji mi najvise smeta, zbog cega sam i pokrenuo ovu temu.
shalaedin

#61 Re: Pitanje za vjernike!

Post by shalaedin »

Ateista wrote:Imam zanimljivo pitanje za vjernike, sto ne znaci da su ostali iskljuceni!

Pitanje je iduce:

Sta sve utice na covjekove odluke, njegova uvjerenja, stavove, postupke, inteligenciju i slicno?

Moje misljenje je da su to dvije stvari, odnosno njihova kombinacija:

-Geni - stvar slucajnosti, sta nas zapadne, odredjuju nase predispozicije za dalji razvoj, ali nisu potuno presudni jer se te predispozicije mogu razlicito razviti.

-Uticaj okoline, uze i sire, odnosno svaki detalj od trenutka naseg rodjenja utice na nas kako cemo se razviti i kakvo cemo misljenje imati.

Mislite li da ima nesto trece i sta je to?
Koliko ja znam, prema svim religijama, bog ne utice na nase odluke. Da li ove stvari prepusta slucaju ili utice na to kakve ce ko gene dobiti, odnosno u kojoj ce okolini odrasti? Kakav je njegov uticaj na to, odnosno sta je to sto utice na to u kakve osobe cemo se razviti? Slucajnost, bozija odluka ili nesto trece?
Da to bi bio neki naucni pogled na covjekove odluke.
Vjera o tome govori drugacije. Covjek ima svoju duhovnu stranu (dusa) i svoju materijalnu stranu (tijelo). Dusa je stvorena sa tendencijom ka zlu tj. sama je strana materije (tijelo) u kojoj se nalazi vuce zlu. Medjutim na samu tendenciju duse, dolazi i ona tamna strana koja utice na nas tj. ono sto mi nevidimo, a vjerujemo ili nevjerujemo da postoji. Pod tamnom stranom podrazumijeva se svijet nevidljivih bica tj. dzina, andjela i drugih. Tek onda na to sve dolazi faktor vlastite sredine i iskustva proistekla iz zivotne svakodnevnice. Mene vise cudi kako to da covjek kad se koleba pri odluci, obicno ima propratnu tijelesnu reakciju. Ako ga je posao streso ucestalo mu se pisa, ako mu je trema i ako mu nesto smeta kasljuca, zasto uvijek osjecaj ljutnje prati naborano celo, zasto kada nekoga laze i kad ga je stid skrece pogled itd. Mnoge vjere kazu da je jedan ljudski zivot prethodno zapisan i da o njemu kao takvom Bog kao Apsolutano vrhovno bice... sve zna. Tako da je i ono sto mi zovemo slobodnom voljom i nasim izborom bilo i ostalo znano samome Bogu od pocetka naseg stvaranja pa do kraja. Medjutim to sto Bog zna o nasem zivotu, ne znamo mi i u tome lezi mudrost stvaranja. Mi smo pored toga vrlo zabavljeni sobom i to neprimjecujemo. Cesto nismo svijesni svojih odluka i obicno je ono sto volimo nase dobro...

Medjutim ima jedna dobra Kur`anska mudrost i glasi ovako: "Ima nesto sto vam se desi a mislite da je ono lose po vas, a ono je dobro po vas, a takodje moze da vam se nesto desi a da mislite daje to dobro po vas , a ono je lose po vas... "
biolog

#62 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Ateista predpostavljam da si ti sada pravi ateista, koji voli malo više filozofirati zbog različitih faktora koji su navedeni... :D (Kuran i nauku ostavi bar za sad...jer koliko vidim nisi kompetentan da daješ završnu riječ, ili si ohol treće nema... :-? )

Rekao sam ti da sve zavisi od Allaha s.v.t.(kad se sve sabere)...preporučujem ti da stičeš znanje, da se zalažeš iskreno za istinu...i da iskreno uputiš molitvu kako vi ateisti ono kažete "onom Dedi gore"...da te uputi na pravi put ako Ga ima, pa da vidimo rezultat. Možda evoluiraš u teistu, jer zaista iskrena dova mijenja sudbinu...ali nemoj bit ohol i pokvaren ko ovaj moj ventilator u klozetu koji drnda po cijeli dan! :D :lol:
shalaedin

#63 Re: Pitanje za vjernike!

Post by shalaedin »

Ateista wrote:
fenjer1982 wrote:fizicki bi bila drugacija, ali ne i duhovno jer bi imala istu dusu, a ako ne bi imala onda to ne bi bila ja.

znas sta tebi nedostaje?

Vidis, zato sam postavio prvo pitanje, da se ne vracamo na njega, a tek si mi sad odgovorila, djelimicno. Znaci, smatras da je "dusa" ta koja je presudna za to kakva je neko osoba.

Cime je odredjena dusa, zasto ti imas takvu dusu a neko drugi drugaciju? Jeli to nesto na sta mozemo uticati ili se radjamo sa vec odredjenom dusom koju je bog odredio ili prepustio slucajnosti? Ako mozemo uticati, kako?

Sto se tice nagrade i kazne, ja znam da to vjernici ne gledaju samo kao nagradu i kaznu i ne kazem da nema i drugih aspekata.
Ipak, ne mozes poreci da je to sastavni dio religije, u kojem god omjeru bili kazna i nagrada, cinjenica je da ona postoji, i to je upravo tema o kojoj zelim da raspravljamo. Nemoj se sta uvrijediti, stvarno ne mislim da je to jedini aspekt religije, ali je njen sastavni dio, te onaj koji mi najvise smeta, zbog cega sam i pokrenuo ovu temu.
Vidi covjekov put je predodredjen. Covjek je zbog svoje odluke izbacen iz raja. Zbog mnogih svojih odluka bice ponovo uveden u njega a bice i onih koji i nece tj. zasluzice pakao. Covjek treba da svati da o njegovom putu Gospodar njegov sve zna, on mu nece pomoci,osim onda kada od Njega covjek sam zatrazi pomoc tj. molbom ili molitvom. Covjekovoj prirodi i njegovom neprijatelju neidu na ruku Boziji zakoni tj. Uputstva koja mu je Bog poslao kao vodic za one koje se zele spasiti. Tako da on svakom prilikom trazi nacina da covjeka degradira od onoga sto je dobro za njega i da donosi odluke koje njemu odgovaraju. Oni koji su citali Kur`an, Bibliju, Toru znaju da je upravo prvi protivnik bozijoj volji bio djavo, njegov usud je dosao iz njegovih osjecaja i zbog toga usuda zatrazio je rok da pokaze koliko ce moci da naudi ljudima. Covjek je stvoren sa slobodnom voljom i cist od grijeha, njegovu volju samo njegov protivnik i njegove strasti mogu zaprljati. Zato postoji sistem kazne i nagrade. Ma koliko je Bog milostiv prema ljudima svijedoci nasa svakodnevnica, inace da kaznjava za grijehove odma nebi zive glave na zemlji bilo. A trebamo pogledati ko smo sta smo od cega i kako zivimo pa da vidimo, koliko je on ipak dobar prema nama, ako koliko smo mi losi i nezahvalni prema njemu.
Ateista

#64 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

shalaedin wrote:
Ateista wrote:Imam zanimljivo pitanje za vjernike, sto ne znaci da su ostali iskljuceni!

Pitanje je iduce:

Sta sve utice na covjekove odluke, njegova uvjerenja, stavove, postupke, inteligenciju i slicno?

Moje misljenje je da su to dvije stvari, odnosno njihova kombinacija:

-Geni - stvar slucajnosti, sta nas zapadne, odredjuju nase predispozicije za dalji razvoj, ali nisu potuno presudni jer se te predispozicije mogu razlicito razviti.

-Uticaj okoline, uze i sire, odnosno svaki detalj od trenutka naseg rodjenja utice na nas kako cemo se razviti i kakvo cemo misljenje imati.

Mislite li da ima nesto trece i sta je to?
Koliko ja znam, prema svim religijama, bog ne utice na nase odluke. Da li ove stvari prepusta slucaju ili utice na to kakve ce ko gene dobiti, odnosno u kojoj ce okolini odrasti? Kakav je njegov uticaj na to, odnosno sta je to sto utice na to u kakve osobe cemo se razviti? Slucajnost, bozija odluka ili nesto trece?
Da to bi bio neki naucni pogled na covjekove odluke.
Vjera o tome govori drugacije. Covjek ima svoju duhovnu stranu (dusa) i svoju materijalnu stranu (tijelo). Dusa je stvorena sa tendencijom ka zlu tj. sama je strana materije (tijelo) u kojoj se nalazi vuce zlu. Medjutim na samu tendenciju duse, dolazi i ona tamna strana koja utice na nas tj. ono sto mi nevidimo, a vjerujemo ili nevjerujemo da postoji. Pod tamnom stranom podrazumijeva se svijet nevidljivih bica tj. dzina, andjela i drugih. Tek onda na to sve dolazi faktor vlastite sredine i iskustva proistekla iz zivotne svakodnevnice. Mene vise cudi kako to da covjek kad se koleba pri odluci, obicno ima propratnu tijelesnu reakciju. Ako ga je posao streso ucestalo mu se pisa, ako mu je trema i ako mu nesto smeta kasljuca, zasto uvijek osjecaj ljutnje prati naborano celo, zasto kada nekoga laze i kad ga je stid skrece pogled itd. Mnoge vjere kazu da je jedan ljudski zivot prethodno zapisan i da o njemu kao takvom Bog kao Apsolutano vrhovno bice... sve zna. Tako da je i ono sto mi zovemo slobodnom voljom i nasim izborom bilo i ostalo znano samome Bogu od pocetka naseg stvaranja pa do kraja. Medjutim to sto Bog zna o nasem zivotu, ne znamo mi i u tome lezi mudrost stvaranja. Mi smo pored toga vrlo zabavljeni sobom i to neprimjecujemo. Cesto nismo svijesni svojih odluka i obicno je ono sto volimo nase dobro...

Medjutim ima jedna dobra Kur`anska mudrost i glasi ovako: "Ima nesto sto vam se desi a mislite da je ono lose po vas, a ono je dobro po vas, a takodje moze da vam se nesto desi a da mislite daje to dobro po vas , a ono je lose po vas... "
Ja ne trazim od vas naucni, trazim bilo kakav odgovor koji ima smisla, uopste ne ulazeci u to jeli on dokazan, samo da ima nekog smisla, a svi uporno izbjegavaju da mi odgovore.

Fenjer... je napisala, na primjer, da je to dusa i to je nesto sto se ne moze naucno objasniti, ali i takav odgovor je neki odgovor, samo trazim objasnjenje od koga/cega zavisi kakvu ko dusu ima? Ako sve zavisi od boga, pa i dusa, kao sto Biolog kaze, onda to znaci da covjek nema slobodu izbora. Ne vrijedi to sto nam je dao slobodu izbora kad nam je dao "dusu" koja sve to odredjuje, pa tako i nas izbor. Vrlo je jednostavno, moze li covjek izabrati kakvu ce dusu imati?

Ne trazim od vas objasnjenje kako bog ako sve zna da to ne znaci da on to i odlucuje, to moze imati smisla (iz ugla vjernika), kao sto ni ne trazim neka druga objasnjenja i dokaze da bog postoji. Trazim objasnjenje kako mozemo imati slobodu izbora ako nam je data dusa, i opet ponavljam ne naucno objasnjenje - bilo kakvo koje se hipoteticki moze zamisliti.
Ateista

#65 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

shalaedin wrote:
Ateista wrote:

znas sta tebi nedostaje?

Vidi covjekov put je predodredjen. Covjek je zbog svoje odluke izbacen iz raja. Zbog mnogih svojih odluka bice ponovo uveden u njega a bice i onih koji i nece tj. zasluzice pakao. Covjek treba da svati da o njegovom putu Gospodar njegov sve zna, on mu nece pomoci,osim onda kada od Njega covjek sam zatrazi pomoc tj. molbom ili molitvom. Covjekovoj prirodi i njegovom neprijatelju neidu na ruku Boziji zakoni tj. Uputstva koja mu je Bog poslao kao vodic za one koje se zele spasiti. Tako da on svakom prilikom trazi nacina da covjeka degradira od onoga sto je dobro za njega i da donosi odluke koje njemu odgovaraju. Oni koji su citali Kur`an, Bibliju, Toru znaju da je upravo prvi protivnik bozijoj volji bio djavo, njegov usud je dosao iz njegovih osjecaja i zbog toga usuda zatrazio je rok da pokaze koliko ce moci da naudi ljudima. Covjek je stvoren sa slobodnom voljom i cist od grijeha, njegovu volju samo njegov protivnik i njegove strasti mogu zaprljati. Zato postoji sistem kazne i nagrade. Ma koliko je Bog milostiv prema ljudima svijedoci nasa svakodnevnica, inace da kaznjava za grijehove odma nebi zive glave na zemlji bilo. A trebamo pogledati ko smo sta smo od cega i kako zivimo pa da vidimo, koliko je on ipak dobar prema nama, ako koliko smo mi losi i nezahvalni prema njemu.
Opet suvisna objasnjenja. Sve je to ok, sve to hipoteticki mogu prihvatiti (ne znaci da vjerujem u to, ali teoretski je moguce), ali ne mogu prihvatiti da imamo slobodnu volju, u bilo kojoj varijanti. To je ono sto trazim da mi objasnite, a to svi zaobilaze.
Ateista

#66 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

biolog wrote:Ateista predpostavljam da si ti sada pravi ateista, koji voli malo više filozofirati zbog različitih faktora koji su navedeni... :D (Kuran i nauku ostavi bar za sad...jer koliko vidim nisi kompetentan da daješ završnu riječ, ili si ohol treće nema... :-? )

Rekao sam ti da sve zavisi od Allaha s.v.t.(kad se sve sabere)...preporučujem ti da stičeš znanje, da se zalažeš iskreno za istinu...i da iskreno uputiš molitvu kako vi ateisti ono kažete "onom Dedi gore"...da te uputi na pravi put ako Ga ima, pa da vidimo rezultat. Možda evoluiraš u teistu, jer zaista iskrena dova mijenja sudbinu...ali nemoj bit ohol i pokvaren ko ovaj moj ventilator u klozetu koji drnda po cijeli dan! :D :lol:
Sta to bi, dosad si na sve imao odgovor, jesmo li to konacno dosli do necega na sta nemas odgovor pa zato zbjegavas? :run:
biolog

#67 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Ateista wrote:
biolog wrote:Ateista predpostavljam da si ti sada pravi ateista, koji voli malo više filozofirati zbog različitih faktora koji su navedeni... :D (Kuran i nauku ostavi bar za sad...jer koliko vidim nisi kompetentan da daješ završnu riječ, ili si ohol treće nema... :-? )

Sta to bi, dosad si na sve imao odgovor, jesmo li to konacno dosli do necega na sta nemas odgovor pa zato zbjegavas? :run:
Dao sam ti prosto-prošireni odgovor...kreni u akciju ako pameti imaš koliko zrno gorušice, testiraj se "supermajmunska" vrsto! :D
fenjer1982

#68 Re: Pitanje za vjernike!

Post by fenjer1982 »

nemam se sta uvrijediti. :)

Bog je stvorio duse.

A sto se tice kazne i nagrade, ja nagradu vidim kao oblik stimulacije.
Ona ovom svijetu svijesni smo da ima lopova koji vozaju mercedese i finih ljudi koji idu pjehe. Na prvu se cini biti dobro lopov, ali za one koji vjeruju znaju kakvu nagradu mogu dobiti ako su dobri, koja je vrijednija od svih auta.

I na ovom svijetu imaju zakoni da ljudi ne bi radili sta hoce, imaju kazne ali nagrade za postenog insana su male ili nikakve.
Zato su ljudi upoznati sta ih ceka na onom svijetu.

Mogu ti nesto iskreno predloziti?
Mozda bi bilo dobro da se nades sa nekim od vjerskih sluzbenika (imam, svecenik), pa da ti mozda objasni laske stvari.
Ovo nije poziv da te okrenem, nego iskren prijedlog, jer jedno je na forumu gdje nas ima svakakvih a drugo se naci sa nekom obrazovanom osobom.

nadam se da ces uskoro naci odgovore
Ateista

#69 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

biolog wrote:
Ateista wrote:

Dao sam ti prosto-prošireni odgovor...kreni u akciju ako pameti imaš koliko zrno gorušice, testiraj se "supermajmunska" vrsto! :D
Uopste mi nisi dao odgovor, bar ne na zadnje pitanje. Samo ga zaobilazis. Ako jesi, navedi gdje a nemoj vrijedjati.
biolog

#70 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Rekao sam ti da sve zavisi od Allaha s.v.t.(kad se sve sabere)...preporučujem ti da stičeš znanje, da se zalažeš iskreno za istinu...i da iskreno uputiš molitvu kako vi ateisti ono kažete "onom Dedi gore"...da te uputi na pravi put ako Ga ima, pa da vidimo rezultat. Možda evoluiraš u teistu, jer zaista iskrena dova mijenja sudbinu...ali nemoj bit ohol i pokvaren ko ovaj moj ventilator u klozetu koji drnda po cijeli dan!

Ateista i onaj koji vjeruje u klasičnu Darvinovu teoriju evolucije...nema potrebe da bude uvrijeđen epitetom "supermajmun"...barem ne oni upućeni u pomenutu teoriju! 8-)

Skonto? :D
Ateista

#71 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

fenjer1982 wrote:nemam se sta uvrijediti. :)

Bog je stvorio duse.

A sto se tice kazne i nagrade, ja nagradu vidim kao oblik stimulacije.
Ona ovom svijetu svijesni smo da ima lopova koji vozaju mercedese i finih ljudi koji idu pjehe. Na prvu se cini biti dobro lopov, ali za one koji vjeruju znaju kakvu nagradu mogu dobiti ako su dobri, koja je vrijednija od svih auta.

I na ovom svijetu imaju zakoni da ljudi ne bi radili sta hoce, imaju kazne ali nagrade za postenog insana su male ili nikakve.
Zato su ljudi upoznati sta ih ceka na onom svijetu.

Mogu ti nesto iskreno predloziti?
Mozda bi bilo dobro da se nades sa nekim od vjerskih sluzbenika (imam, svecenik), pa da ti mozda objasni laske stvari.
Ovo nije poziv da te okrenem, nego iskren prijedlog, jer jedno je na forumu gdje nas ima svakakvih a drugo se naci sa nekom obrazovanom osobom.

nadam se da ces uskoro naci odgovore
Iskreno, volio bih da ta nagrada postoji, jer smatram da iako ne vjerujem u boga, nisam uradio nista zbog cega bih trebao biti kaznjen (bar ne nista krupno :) ) a i bilo bi fino da postoji nesto nakon smrti... malo previse lijepo zvuci da bih vjerovao u to... :roll:

Sad, da ne bude pogresno shvaceno, nije mi cilj da opravdam necija djela, npr. hitlera ili busha, smatram da ih treba kazniti i lijepo je vjerovati da ce biti kaznjeni bar na onom svijetu, i to je u redu. Isto tako sam da se kazne zakonski na ovom svijetu, kad god je to moguce, ali to vise vidim kao prmjer drugima, da znaju da ne mogu raditi sta hoce te radi zastite drugih, i to podrzavam.

Medjutim, svako od njih ima neke razloge sto to radi, (sto ne znaci da su opravdani) i misli da je to u redu. Njegov sistem vrijednosti je (po mom misljenju) zasnovan na osnovu gena koje je dobio i uticaja okoline koju nije birao. Ako se tu doda kao faktor njegova dusa, to je opet nesto sto on nije mogao birati, a zbog toga on ima svoj sistem vrijednosti koji mu govori da je to sto radi u redu, a pri tome je bog taj koji mu je dao dusu i samim tim taj sistem vrijednosti.

Jednostavno, smatram da nije fer da nas neko stvori, da nam dusu, gene i okolinu (bilo da nam je on odredi ili da prepusti slucajnosti) koju nikako nismo mogli birati, i da nas onda on kaznjava zbog toga sto nam je dao ili prepustio slucajnosti. Kako god, ne vidim trecu varijantu, ili nam je on to dao ili je prepustio slucajnosti. Malo sam zakomplikovao, nadam se da razumijes sta sam htio da kazem. :)
LSD

#72 Re: Pitanje za vjernike!

Post by LSD »

E Ateista da je tebe nešto pitam.
Zašto ti toliko ispituješ vjernike?? zašto ti je stalo do njihovih odgovora?? koji je povod,motiv??...odgovori konkretno.
biolog

#73 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Ateista radi svoj posao...i no sikiriki! 8-)
Ateista

#74 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

biolog wrote:Rekao sam ti da sve zavisi od Allaha s.v.t.(kad se sve sabere)...preporučujem ti da stičeš znanje, da se zalažeš iskreno za istinu...i da iskreno uputiš molitvu kako vi ateisti ono kažete "onom Dedi gore"...da te uputi na pravi put ako Ga ima, pa da vidimo rezultat. Možda evoluiraš u teistu, jer zaista iskrena dova mijenja sudbinu...ali nemoj bit ohol i pokvaren ko ovaj moj ventilator u klozetu koji drnda po cijeli dan!

Ateista i onaj koji vjeruje u klasičnu Darvinovu teoriju evolucije...nema potrebe da bude uvrijeđen epitetom "supermajmun"...barem ne oni upućeni u pomenutu teoriju! 8-)

Skonto? :D
Kao prvo, to nije nikakav odgovor. Jesto na prvo pitanje (sta utice), ali nije na to da li je fer da nas kaznjava... procitaj starije postove da se ne ponavljam. To sto si napisao su savjeti i tvrdnje koje nemaju veze sa pitanjem.

Drugo, nisam se uvrijedio zbog toga supermajmun, cak sta vise, svidja mi se naziv i potpuno je ispravan (osim sto je upitno da li je prelaz majmuna u covjeka evolucija ili deevolucija, i nije bas neki napredak, ako ovako nastavimo ode zemlja u... :lol: ).

Smetalo mi je ono "kreni u akciju ako pameti imaš koliko zrno gorušice...", smatram da imam dovoljno pameti i da razumijem sve sto mi govoris, samo sto cesto uopste ne odgovoris na pitanje.
biolog

#75 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Pravda je potpuna...jer je sve povezano poput klupka!A na kraju krajeva Stvoritelj radi sa svojim stvorenjima ono što želi...a na stvorenjima je da rade svoj posao za koji su stvoreni! 8-)

Izvini "supermajmune" na potencijalnoj uvredi koja nema kinetički karakter! :shock:

P.S. Savjet je savjet! 8-)
Locked