Pitanje za vjernike!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#26 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

luda wrote:
Ateista wrote:
luda wrote:sta ja mislim??? mislim da je u redu pitati se....ako to znaci da nisam vjernik sta mogu...inace u zivotu za sve trazim opipljive dokaze koji se mogu logicki i objasniti..ne nagadam nikada i zivim iz dana u dan...trudim se da postujem odredena pravila...iako ne uspijem uvijek..mislim da sami krojimo svoju sudbinu i onakvi smo kakvi ustvari sami zelimo da budemo...
Ne znaci da nisi vjernik ako se pitas, po meni bi vjernici, kao i svi ostali, trebali da se pitaju i da provjeravaju svoje stavove, odnosno ono sto im vjerske knjige i vjerski sluzbenici govore.

Medjutim, moje pitanje se ne odnosi na sudbinu, na to da li je sami krojimo, ali se moze nadovezati:

"mislim da sami krojimo svoju sudbinu i onakvi smo kakvi ustvari sami zelimo da budemo..."

Zasto smo takvi kakvi jesmo i zasto zelimo ono sto zelimo? Zbog cega se uopste ljudi razlikuju? Sta smo to mi i od cega to zavisi kakvi cemo biti?

Postavljam jako direktno i jednostavno pitanje ali svi odgovaraju nesto okolo i izbjegavaju ga.
direktno pitanje jeste...ali po njegovoj formulaciji nije nimalo jednostavno...u slucaju da sam dobro shvatila pitanje moje licno misljenje je da nas je bog stvorio razlicite zbog iskusenja....stavljajuci mnoga iskusenja pred nas a samim tim i raznolikost u ljudima cesto nas dovodeci do velikih zivotnih stramputica a u isto vrijeme daruje misao i zelju.....do nas je kako i koliko dugo mozemo odoliti jer male stvari nas cine covjekom
Odakle to "do nas"? Sta to znaci?
To pokusavam da vas pitam, jeli me stvarno niko ne shvata ili ne znate odgovor pa idete okolo?

Ja sam dao svoje misljenje sta je to "do nas" ili "sloboda izbora", to je nasa licnost koja je uslovljena genima i uticajem okoline.

To vas pokusavam pitati, da li se slazete da je to "do nas" samo kombinacija gena i uticaja okoline, ili ima i nesto trece? Ako ima sta je to?
biolog

#27 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Sve navedeno...No.1 Allah s.v.t., No.2 geni stvorenja i No.3 okolina koju je On stvorio...itd! ;-)
Ateista

#28 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

biolog wrote:
Ateista wrote:Evo i mene, vracam se nakon kaznenog odsustva! :-)

Vidim da mi jos niko nije odgovorio na pitanje, ali bar vidim da se tema malo razvila i da se doslo do poente.

Prema postovima koje su postavili fenjer1982, Biolog, Compact i kockica kockica, moze se zakljuciti sljedece:

-Vjernici misle da bog kontrolise sve ali da mi imamo slobodu izbora, kao npr. hocemo li skociti kroz prozor ili necemo, a da bog ne zivi kao mi linearno u vremenu pa da zna sta ce se desiti, ali ipak ne utice na to. U redu.

Ono na sta mi niko nije odgovorio je sljedece:

Sta je sloboda izbora, od cega ona zavisi, zasto smo svi razliciti, sta je to sto cini osnovu nase licnosti, zbog cega razmisljamo na nacin na koji razmisljamo i ko to odredjuje?

Kao sto sam vec napiso u ovodnom postu, moje misljenje je da je to kombinacija gena i uticaja okoline. Kad se beba rodi, ono sto je razlikuje od ostalih su samo geni, a onda zbog razlicitih uticaja okoline a u kombinaciji sa tim genima, svaka se razvije na svoj nacin i ima neki svoj nacin razmisljanja koji je uslovljen upravo sa ova dva faktora koji u stvari i odredjuju taj nas slobodan izbor.
Sta mislite o tome?

Volio bih cuti kratke i jasne odgovore, bez kilometarskih citata iz kurana ili biblije, na jedno vrlo kratko i jasno pitanje:

Od cega zavisi nasa sloboda izbora?
Na kraju sve zavisi od Allaha s.v.t. sviđalo se tebi to ili ne to je tako...ali ponavljam ti da imaš datu "slobodnu volju" sve organe kao i mi...i dokazi ti nedaju za pravo da budeš nevjernik (mislim na utemeljene naučne činjenice itd);

Uzimam jedan primer koji je sličan, ali je daleko od poređenja odnosa Allah s.v.t. i stvorenja:

Da li su tebe Ateisto roditelji pitali hoćeš li ti da se rodiš na zemlji i da živiš da ili ne? Nauka govori da nisu...oni kao tvoji "djelimični stvoritelji" su odlučili da dobiju dijete koje će biti možda budući Hitler ili Obama...znanje njihovo je ograničeno!

Allah s.v.t. stvara i dobro i zlo...kao iskušenje jedno drugom i kao dokaz svim svjetovima da dobro kad-tad 100% pobijeđuje zlo koje će dobiti mjesto koje i zaslužuje! 8-)
Skreces sa teme, a pri tome ne kontam sta si htio reci sa tim da li su me roditelji pitali? Naravno da nisu, to i hocu da kazem, niko nas nije pitao ni hocemo li se roditi ni gdje ni kad, ni gdje cemo zivjeti, kako ce uticati na nas, a to su sve stvari koje su uslovile nas trenutni nacin razmisljnja. Da je nesto bilo drugacije u mom zivotu, ja bih sad mozda bio vjernik, ili ko zna sta, sitnice uticu na nasu licnost, pogotovo dok smo djeca. Mi smo produkti kombinacije slucajno dobijenih gena i uticaja okoline, a ni na jedno od to dvoje nismo uticali. Pocnemo uticati kasnije, ali u skladu sa onim sto smo vec postali zahcaljujuci tim genima i okolini. Od toga zavisi ta nasa sloboda izbora, a na to se i odnosi tema i to pokusavam da vas pitam:

Da li mislis da postoji jos nesto od to dvoje da utice na nasu licnost i sta je to? Zasto je Hitler bio "los", a Obama je "dobar"? Ako je bog stvorio "dobro i zlo", kako ga je podijelio? Jeli nasumice pa je Hitler dobio "zlo" a Obama "dobro"? Nemoj mi opet reci da su imali izbor, jer te to i pitam, od cega zavisi taj njihov izbor?
Ateista

#29 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

biolog wrote:Sve navedeno...No.1 Allah s.v.t., No.2 geni stvorenja i No.3 okolina koju je On stvorio...itd! ;-)
To je vec odgovor.

Jesi li siguran u to?

Razmisli jos jednom prije nego sto potvrdis.

Da li se i ostali vjernici slazu sa tim?
Zelim da cujem i ostala misljenja prije nego sto dam komentar.
biolog

#30 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Ateista wrote:
biolog wrote:Sve navedeno...No.1 Allah s.v.t., No.2 geni stvorenja i No.3 okolina koju je On stvorio...itd! ;-)
To je vec odgovor.

Jesi li siguran u to?

Razmisli jos jednom prije nego sto potvrdis.

Da li se i ostali vjernici slazu sa tim?
Zelim da cujem i ostala misljenja prije nego sto dam komentar.
100%... :D

Ateista odgovori meni lako ćeš sa "bogomoljkama" kojima se daje vrijeme i prostor za neminovni poraz! :|
fenjer1982

#31 Re: Pitanje za vjernike!

Post by fenjer1982 »

@ateista mislim da nijedan odgovor od vjernika te nece zadovoljiti, jer ne vjerujes.

covjek prode kroz zivot svasta, i pita se sto bas meni, sto nisam kao on, sto nemam kao on?

u biti samo su nasa tijela razlicita, a dusa ista usmislu da je ona ta koja trazi smiraj u spoznaji,ta koja trazi istinu, ta koja trazi sto bas ja, gdje idem, ko je iza svega?

pa upravo sad i ti ne mirujes jer trazis.:)

Neko lakse i brze spozna istinu jos kao dijete, neko teze, a neko nikad.

Vjera jednostavno dode is srca, jednostavno osjetis mir s spoznajom da ima Bog.

Npr Milosevica znamo koliko je nepravde nacinio i kako je zavrsio. Ljudi pomisle kako se izvukao, al kad vjerujes znas da ce doci trenutak kad svi pa i on budemo polagali racun i da ce on odgovarati bez popusta, bez urgiranja za sva zlodjela.

i slazem se da je Bog prvi. On je i stvorio nase duse. :)
luda

#32 Re: Pitanje za vjernike!

Post by luda »

Ne znaci da nisi vjernik ako se pitas, po meni bi vjernici, kao i svi ostali, trebali da se pitaju i da provjeravaju svoje stavove, odnosno ono sto im vjerske knjige i vjerski sluzbenici govore.

Medjutim, moje pitanje se ne odnosi na sudbinu, na to da li je sami krojimo, ali se moze nadovezati:

"mislim da sami krojimo svoju sudbinu i onakvi smo kakvi ustvari sami zelimo da budemo..."

Odakle to "do nas"? Sta to znaci?
To pokusavam da vas pitam, jeli me stvarno niko ne shvata ili ne znate odgovor pa idete okolo?[quote]

kako sam vec pisala u prvom postu velika je razlika izmedu odgovora vjernika i nevjernika na ovo pitanje ..nevjernik bi isao logickim medicinskim ili kakvim ne putem objasnjavajuci nase postojanje a vjernik trazi istinu u Bogu...tako da tebi niko nece i ne moze dati konkretan odgovor na ovo pitanje...vjernik ce reci Bog je stvorio sve i on nam daje izbore kroji sudbine..slozio bi se vjernik sa tobom da ima uticaja i gena i okoline ali i ono trece.odnosno prvo....Bog:::jer on je svemoguc i sve zna odreduje itd...ja se slazem na kraju sa tobom uticaj okoline i geni definitivno....
andrija2007

#33 Re: Pitanje za vjernike!

Post by andrija2007 »

Za Ateistu: To nesto trece bi moglo biti karma tj plodovi nasih djela iz ovog i proslih postojanja.Po ovom vjerovanju ili teoriji rodjenje, roditelji, osobine, karakter, licne sklonosti( lose i dobre) su plodovi iznikli iz sjemenja koje smo u proslosti sami posijali u vidu pocinjenih djela, mislju rjecju i djelima.
I ja sam u potrazi za istim odgovorom.
Srdacan pozdrav Ateisti i svim ostalim!
ate

#34 Re: Pitanje za vjernike!

Post by ate »

biolog wrote: Na kraju sve zavisi od Allaha s.v.t. sviđalo se tebi to ili ne to je tako...ali ponavljam ti da imaš datu "slobodnu volju" sve organe kao i mi...i dokazi ti nedaju za pravo da budeš nevjernik (mislim na utemeljene naučne činjenice itd);
@biolog znaci Allaha s.v.t. je tako htio i kraj price.
Za sve pojave vazi uvijek isto objasnjenje.
Ili ?

Otici cu sada malo sa teme, ali takav stav moze samo dovesti da zastanes u razvoju nauke.
Kako inace napredovati ako imas objasnjenje za sve ?

I da te zamolim na kraju da malo jasnije pises, jer cesto ne razumijem na sto se odnosi tvoj komentar i sta u stvari zelis reci. Problem je prvo u kako da kazem "jezickom" nerazumijevanju
Ateista

#35 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

@fenje1982 i Luda

Znam ja da nemam isti pogled na svijet kao vjernici i da se nikad ne mozemo u potpunosti sloziti, da razmisljamo u skroz drugim terminima, da su nam razlicite stvari dokazi.

Medjutim, cilj ove teme nije da se rasravljamo da li bog postoji ili ne, kao ni da dovodim u pitanje necija uvjerenja i da ga uvjeravam u sovja. To mozemo na nekoj drugoj, ali cilj ove teme je nesto drugo o cemu cu nek drugi put, kad zakljucimo pvi dio.

Na ovoj temi, hipoteticki prihvatam mogucnost postojanja boga, pa tako i argumente koji ukljucuju njegovo postojanje. Zato prihvatam odgovor Biologa, sto ne znaci da se slazem sa njim, ali ga prihvatam kao odgovor za nastavak rasprave.

Preciznije, prihvatam kao odgovor sve sto mi kazete, bilo da mislite da geni ili okolina ne uticu na nase odluke, ili da dodate neki treci faktor koji utice ili cetvrti, bilo sta. Samo ne prihvatam odgovor odgovor "do nas", jer to i jeste pitanje, sta utice na to "do nas", na nase misljenje, nasu licnost, kako god to da nazovete, pa prihvatam i boga ili bilo kakve druge uticaje, ili to da smo stvoreni takvi kakvi jesmo, sta god da napisete.

@andrija2007
I to smatram odgovorom. Pozdrav i tebi. :)

Pozdrav Svima! :)
Ateista

#36 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

P.S.

I cekam da i ostali napisu svoje misljenje! :)
biolog

#37 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

ate wrote:
biolog wrote: Na kraju sve zavisi od Allaha s.v.t. sviđalo se tebi to ili ne to je tako...ali ponavljam ti da imaš datu "slobodnu volju" sve organe kao i mi...i dokazi ti nedaju za pravo da budeš nevjernik (mislim na utemeljene naučne činjenice itd);
@biolog znaci Allaha s.v.t. je tako htio i kraj price.
Za sve pojave vazi uvijek isto objasnjenje.
Ili ?

Otici cu sada malo sa teme, ali takav stav moze samo dovesti da zastanes u razvoju nauke.
Kako inace napredovati ako imas objasnjenje za sve ?

I da te zamolim na kraju da malo jasnije pises, jer cesto ne razumijem na sto se odnosi tvoj komentar i sta u stvari zelis reci. Problem je prvo u kako da kazem "jezickom" nerazumijevanju
"Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara, stvara čovjeka od ugruška! Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, koji poučava peru, koji čovjeka poučava onome što ne zna."
(Kur’an, Ugrušak 96:1-5)

Vidiš li ti šta nam Allah s.v.t. poručuje! On zahtjeva da maksimalno koristimo inteligenciju, da težimo nauci kako bismo razumijeli...poruku svega!
biolog

#38 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Ateista wrote:P.S.

I cekam da i ostali napisu svoje misljenje! :)
:-) :D
ate

#39 Re: Pitanje za vjernike!

Post by ate »

biolog wrote: "Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara, stvara čovjeka od ugruška! Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, koji poučava peru, koji čovjeka poučava onome što ne zna."
(Kur’an, Ugrušak 96:1-5)

Vidiš li ti šta nam Allah s.v.t. poručuje! On zahtjeva da maksimalno koristimo inteligenciju, da težimo nauci kako bismo razumijeli...poruku svega!
Po sto se onda sam ne ponasas tako, nego kad te neko pita za neki uzrok svemu je uzrok Bog.

U redu mogu shvatiti da kao vjernik kazes "krajnji uzrok" je Bog.
Ali "ono izmedju" je tema nase diskusije
biolog

#40 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

ate tebi ako No.1 ne paše...ti Ga izostavi...ali bez ikakvog znanja i opravdanja! :-?
ate

#41 Re: Pitanje za vjernike!

Post by ate »

biolog wrote:
ate tebi ako No.1 ne paše...ti Ga izostavi...ali bez ikakvog znanja i opravdanja! :-?
Hmmmm, sta znaci ono "ali bez ikakvog znanja i opravdanja"
Mi haman na potpuno drugim talasnim duzinama pricamo :D
biolog

#42 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

ate wrote:
biolog wrote:
Hmmmm, sta znaci ono "ali bez ikakvog znanja i opravdanja"
Mi haman na potpuno drugim talasnim duzinama pricamo :D
Jasno napisano...ali valja tebi bilo kakav post napisat! :lol: :D
Ateista

#43 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

Stvarno bih volio da mi jos neko odgovori. Ne bih htio da nastavljam diskusiju sa samo dva odgovora, da se poslije ne vracamo opet na to.

@biolog
Za nastavak, molio bih te da mi navedes dvoje osobe od kojih je, po tvom misljenju, jenda olicenje "zla", da toj osobi ne gine kazna poslije smrti zbog svojih postupaka na ovom svijetu, (hitler npr.), a druga olicenje "dobrote", da je zasluzila nagradu za svoja djela i slicno. Te dvije osobe bismo uzimali za primjer u nastavku, pa ako moze da ih navedes. :)

Za to vrijeme, jos cekam druge odgovore! Pozdrav svima!
biolog

#44 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Ateista wrote:Stvarno bih volio da mi jos neko odgovori. Ne bih htio da nastavljam diskusiju sa samo dva odgovora, da se poslije ne vracamo opet na to.

@biolog
Za nastavak, molio bih te da mi navedes dvoje osobe od kojih je, po tvom misljenju, jenda olicenje "zla", da toj osobi ne gine kazna poslije smrti zbog svojih postupaka na ovom svijetu, (hitler npr.), a druga olicenje "dobrote", da je zasluzila nagradu za svoja djela i slicno. Te dvije osobe bismo uzimali za primjer u nastavku, pa ako moze da ih navedes. :)

Za to vrijeme, jos cekam druge odgovore! Pozdrav svima!
Hitler kao oličenje zla i Isus (Isa a.s) kao oličenje dobra! :D
Kralj Tvrtko XXVIII

#45 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Vjernik vjeruje u Boga i u njegovo svemoguce djelovanje. Dakle Bog moze sve, potpuno sve. Ja zaista nisam neki strucnjak iz oblasti teologije, al sam manje vise citao na temu da li postoji covjekova volja uopste. Ima vise razlicitih pokusaja da se ovaj problem objasni i prilicno su komplikovani.
-Prvo imas svoju volju, Bog te stvorio, a onda na osnovu tvojih djela bices kazenjen ili nagradjen. Zivot je svakako pun iskusenja imaces hiljade gresaka, ali i nacina da te svoje greske ispravis.
-Drugo Bog je i prije nego sto te stvorio znao hoces li ici u Dzennet (raj, eden) ili Dzehenem (pakao). Nema tvoje slobodne volje jer sva tvoja volja je u stvari Bozija volja, nesto sto je vec zapisano i na sta ti ne mozes da djelujes. Dakle ako pocinis grijeh, to si uradio zato sto je Bog tako htio jer on je svemoguc.

Potpuno je nebitno u koju od ove dvije opcije vjerujes, mislim da je i samim vjernicima tesko da se razluce sta je od toga pravo. Imas dosta teskstova koji se bave ovim pitanjem mozes malo prosurfati. Medjutim ako pokusavas nekoga da uhvatis u neku zamku, il nekoga da ubjedjujes da Bog ne postoji onda si svakako na losem putu. Jednostavno covjek vjeruje ili ne vjeruje i oko toga je suludo raspravljati.

Vjernici ne mogu materijalno dokazati Bozije postojanje, a ateisti ne mogu materijalno dokazati Bozije ne postojanje. I u jednom i u drugom slucaju radi se o vjerovanju samo u razlicite stvari.
biolog

#46 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Vjernik vjeruje u Boga i u njegovo svemoguce djelovanje. Dakle Bog moze sve, potpuno sve. Ja zaista nisam neki strucnjak iz oblasti teologije, al sam manje vise citao na temu da li postoji covjekova volja uopste. Ima vise razlicitih pokusaja da se ovaj problem objasni i prilicno su komplikovani.
-Prvo imas svoju volju, Bog te stvorio, a onda na osnovu tvojih djela bices kazenjen ili nagradjen. Zivot je svakako pun iskusenja imaces hiljade gresaka, ali i nacina da te svoje greske ispravis.
-Drugo Bog je i prije nego sto te stvorio znao hoces li ici u Dzennet (raj, eden) ili Dzehenem (pakao). Nema tvoje slobodne volje jer sva tvoja volja je u stvari Bozija volja, nesto sto je vec zapisano i na sta ti ne mozes da djelujes. Dakle ako pocinis grijeh, to si uradio zato sto je Bog tako htio jer on je svemoguc.

Potpuno je nebitno u koju od ove dvije opcije vjerujes, mislim da je i samim vjernicima tesko da se razluce sta je od toga pravo. Imas dosta teskstova koji se bave ovim pitanjem mozes malo prosurfati. Medjutim ako pokusavas nekoga da uhvatis u neku zamku, il nekoga da ubjedjujes da Bog ne postoji onda si svakako na losem putu. Jednostavno covjek vjeruje ili ne vjeruje i oko toga je suludo raspravljati.

Vjernici ne mogu materijalno dokazati Bozije postojanje, a ateisti ne mogu materijalno dokazati Bozije ne postojanje. I u jednom i u drugom slucaju radi se o vjerovanju samo u razlicite stvari.
Sve na jednom... ;-)
black

#47 Re: Pitanje za vjernike!

Post by black »

Pitanja se mogu vrtiti u nedogled,
ukratko, u pitanju su fizika i metafizika..otuda svako izlaženje iz disciplinarnih kompetencija religije i znanosti, vodi njihovom uzajamno-nepotrebnom sukobu. A to se, događa uvijek onda kad znanstvenik postupa metafizički, a teolog posegne u empirijsku ravan realiteta. :P
biolog

#48 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

black wrote:Pitanja se mogu vrtiti u nedogled,
ukratko, u pitanju su fizika i metafizika..otuda svako izlaženje iz disciplinarnih kompetencija religije i znanosti, vodi njihovom uzajamno-nepotrebnom sukobu. A to se, događa uvijek onda kad znanstvenik postupa metafizički, a teolog posegne u empirijsku ravan realiteta. :P
Allah s.v.t. je dao ljudima mnoge metričke dokaze...a što se metafizike tiče, pa Aristotel je jedan od najpoznatijih metafizičara! :D
Vjera ne bi bila vjera, kad bi svi ljudi vidjeli Boga...ali čovjekova vjera u Boga je neminovna, jer su ogromni dokazi postojanja Stvoritelja oko njega. Ponavljam, ljudi...a pogotovo danas u 21 vijeku nemaju opravdanje da budu nevjernici, mada oni moraju postojati ma koliko dokaza bilo oko njih zbog uzvišenog cilja! 8-)
Ateista

#49 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

black wrote:Pitanja se mogu vrtiti u nedogled,
Ovo pitanje nema veze ni sa fizikom ni sa metafizikom. Ovo je vrlo jednostavno pitanje za koje ne treba biti neki strucnjak da bi shvatio.

Vrlo jednostavno, a cak, kao sto sam rekao, uzimam u obzir sve faktore, ukljucujuci i bozije djelovanje.
LSD

#50 Re: Pitanje za vjernike!

Post by LSD »

Ja ne znam šta hoce više ovi ateisti...vazda neke pitalice,neko interesovanje za mišljenje vjernika :shock:
Pustite vjernike na miru sa tim pitanjima...niko vas ne uznemirava u vašem ateizmu,prepušteni ste sami sebi i red bi bio da i vi popustite vjernike...nema smisla više ovako.
Locked