Odakle to "do nas"? Sta to znaci?luda wrote:direktno pitanje jeste...ali po njegovoj formulaciji nije nimalo jednostavno...u slucaju da sam dobro shvatila pitanje moje licno misljenje je da nas je bog stvorio razlicite zbog iskusenja....stavljajuci mnoga iskusenja pred nas a samim tim i raznolikost u ljudima cesto nas dovodeci do velikih zivotnih stramputica a u isto vrijeme daruje misao i zelju.....do nas je kako i koliko dugo mozemo odoliti jer male stvari nas cine covjekomAteista wrote:Ne znaci da nisi vjernik ako se pitas, po meni bi vjernici, kao i svi ostali, trebali da se pitaju i da provjeravaju svoje stavove, odnosno ono sto im vjerske knjige i vjerski sluzbenici govore.luda wrote:sta ja mislim??? mislim da je u redu pitati se....ako to znaci da nisam vjernik sta mogu...inace u zivotu za sve trazim opipljive dokaze koji se mogu logicki i objasniti..ne nagadam nikada i zivim iz dana u dan...trudim se da postujem odredena pravila...iako ne uspijem uvijek..mislim da sami krojimo svoju sudbinu i onakvi smo kakvi ustvari sami zelimo da budemo...
Medjutim, moje pitanje se ne odnosi na sudbinu, na to da li je sami krojimo, ali se moze nadovezati:
"mislim da sami krojimo svoju sudbinu i onakvi smo kakvi ustvari sami zelimo da budemo..."
Zasto smo takvi kakvi jesmo i zasto zelimo ono sto zelimo? Zbog cega se uopste ljudi razlikuju? Sta smo to mi i od cega to zavisi kakvi cemo biti?
Postavljam jako direktno i jednostavno pitanje ali svi odgovaraju nesto okolo i izbjegavaju ga.
To pokusavam da vas pitam, jeli me stvarno niko ne shvata ili ne znate odgovor pa idete okolo?
Ja sam dao svoje misljenje sta je to "do nas" ili "sloboda izbora", to je nasa licnost koja je uslovljena genima i uticajem okoline.
To vas pokusavam pitati, da li se slazete da je to "do nas" samo kombinacija gena i uticaja okoline, ili ima i nesto trece? Ako ima sta je to?