Big Boy wrote:Neki nauce, neki nikad nece ni uspjeti nauciti... najvise nas samo misli da nesto znamo.
Neki ovdje tvrde... kako upoznaju ljude zivotinje im postaju sve blize. Pitam takve sta misle da pokusaju upoznati nekog lava, tigra... uglavnom nekog predatora, a da taj nije neka umiljata maca.![]()
Iskustva, ljudi... svi ti ljudski dogadjaji i dozivljaji. Tesko je ispricati takvo sto vrhovima prstiju i drzati se neke niti vodilje a da bi imao i ono ocekivano... uvod, zaplet, rasplet. Vise je to neka zapetljana nit koju je prosto besmisleno i pokusavati otpetljati jer ima ipak precih stvari od definiranja nedefinisanog.
Dobri i losi ljudi, vjernici i nevjernici... u tolikim primjerima mozemo vidjeti ljudsku teznju da nekog ili nesto izmjeri i nalijepi neku svoju etiketu. Ali, kao sto ni svijet nije crno bijel tako covjek moze biti i los i dobar, i vjernik i nevjernik. Kombinacija s malo ovog i malo onog, i zavisno od vremena i prilika da prevagne na ovu ili onu stranu. Tesko je pojedincu prihvatiti taj bezbrojan broj kombinacija u ljudima jer tezi sigurnosti, osloncu, miru i vjeruje tek kad osjeti nesto dovoljno jako, opipljivo, s nekom jasnom aromom.
I mislim da je kvaka tu negdje jer ne postoji apsolutno sigurno kod covjeka. I najmirniji moze naocigled odjednom postati najnemirniji... i najgori moze postati najbolji. I covjek jedino sigurno prati parolu da nista nije nemoguce... a samim tim slijedi da je sve kod covjeka moguce.
Ja imam misljenje da svakog covjeka cine njegove zelje koje s vremenom postaju njegove odluke, teznje, snovi... i sve ono izmedju. I da covjek gleda na svijet svojim ocima onako kako on zeli da ga vidi. I ako covjek vjeruje da je svijet los, da su ljudi losi... onda ce to i vidjeti. Onda ce se na takvo fokusirati i ono drugo nece ni primjetiti. Vrijedi i obrnuto kao i sve ono izmedju neke dvije krajnosti.
Tu dolazimo do pesimizma i optimizma, pozitivnih i negativnih, onih koji vjeruju u Nesto i onih koji vjeruju u Nista.
Ja jos vjerujem u ljude... u One Prave. Malo je njih i cesto ne pokazuju svakom svjetlost svoga lica ali ih zasigurno ima. Covjek vrijedi koliko ima prijatelja. Samo sto je danas definicija rijeci prijatelj pretrpjela sve moguce nacine rastezanja i natezanja pa cu zato reci... covjek vrijedi koliko ima Onih Pravih oko sebe koji mu lako izvuku najljepsi sjaj na ocima uz osmjeh od radosti na usnama.
Pitanje za ljude
-
PalaSa Marsa
#101 Re: Pitanje za ljude
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#102 Re: Pitanje za ljude
Ne mislim nista o tome. Ako naidjem na lava ili tigra u divljini, ili cu se odbraniti ako imam oruzje ili ce me ubiti.Big Boy wrote:Neki nauce, neki nikad nece ni uspjeti nauciti... najvise nas samo misli da nesto znamo.
Neki ovdje tvrde... kako upoznaju ljude zivotinje im postaju sve blize. Pitam takve sta misle da pokusaju upoznati nekog lava, tigra... uglavnom nekog predatora, a da taj nije neka umiljata maca.![]()
Posteno.
Moja nevjera u ljude se zasniva na nedostatku postenog odnosa, fair-play-a medju ljudima. Ima svega, najmanje postenja, iako ne zivim u divljini nego u sofisticiranoj demokratiji. I ne mislim pri tome na sacicu mojih prijatelja, mislim na sve ostale koje gledam svakodnevno, na uloge koje ljudi igraju i na to da ako ne zelis igrati igre nemas mnogo izbora. Ili ces napustiti arenu ( mnogo goru od lavovske ), ili ces igrati igru po utvrdjenim pravilima. Pitanja nisu dozvoljena.
Postoje i ovakvi lavovi btw. Znam da ih je malo, ali ipak ih ima.
http://www.youtube.com/watch?feature=re ... kglYMYbyeo
Eto.
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#103 Re: Pitanje za ljude
Da, imas pravo.Latina wrote:Ne mislim nista o tome. Ako naidjem na lava ili tigra u divljini, ili cu se odbraniti ako imam oruzje ili ce me ubiti.
Posteno.
Moja nevjera u ljude se zasniva na nedostatku postenog odnosa, fair-play-a medju ljudima. Ima svega, najmanje postenja, iako ne zivim u divljini nego u sofisticiranoj demokratiji. I ne mislim pri tome na sacicu mojih prijatelja, mislim na sve ostale koje gledam svakodnevno, na uloge koje ljudi igraju i na to da ako ne zelis igrati igre nemas mnogo izbora. Ili ces napustiti arenu ( mnogo goru od lavovske ), ili ces igrati igru po utvrdjenim pravilima. Pitanja nisu dozvoljena.
Postoje i ovakvi lavovi btw. Znam da ih je malo, ali ipak ih ima.
http://www.youtube.com/watch?feature=re ... kglYMYbyeo
Eto.
Zivot je cesto sve sem pravedan. I da, stvarnost precesto mirise na sve sem na utopiju.
Pravila ne postoje a i neka dogovorena pravila se vrlo lako preko noci promjene. Sve ljudske osobine, i pozitivne i negativne mogu preko noci promijeniti pozicije. Kako vec rekoh, posto nista nije nemoguce direktno slijedi i da je sve moguce.
Tu, na nekoj raskrsnici mi biramo kuda i kako dalje. I obicno imamo izbor... ici hrabro, punim korakom ili pak oprezno i nekim odmjerenim korakom.
Bezbroj puta sam i ja sam izjavio kako sam razocaran u ljude, ali imao sam dosta puta i priliku da izjavim kako mi neki ljudi ipak vracaju vjeru u ljude. Kao sto rece i za lavove... znam da ih ima malo, ali ipak ih ima. I zato mi nikako ne lezi da odustajem na tom putu kroz zivot. Ima jako mnogo dobrih ljudi, oni bezlicni i oni nepravedni su obicno radikalniji pa se vise cuju i mozda izgledaju prisutniji ali svako ima i svoje dobro i svoje lose.
Vjerujem da je tajna u tome da ne ocekujemo, vec da zelimo. Da nikad nikom ne izjavimo kako je nesto trebao, vec kako je nesto mogao i da bi nama bilo drago da je ovako, umjesto sto je on onako. Kad nekog zbog neceg smatramo duznim onda od njega nesto i ocekujemo. Ali mnogi nemaju iste arsine pa se nekad ne osjecaju duznim, a kad im to neko provuce ispred ociju onda se takvi mogu i naljutiti a ljut covjek obicno vrlo malo vidi oko sebe.
Kad neko s jedne strane ocekuje, s druge strane je neko obavezan da nesto uradi. Upitajmo se nekad, koliko mi ljudi volimo imati obaveze !?
I sta je bolje... zeljeti ili ocekivati ?
A lavovi... Latina hvala ti na ovom clipu. Sto vise znam sve sam svjesniji da nista ne znam.
-
PalaSa Marsa
#104 Re: Pitanje za ljude
Samo da kazem..Onaj ko gubi vjeru u ljude..mislim da je djelimicno ili cak skroz je izgubio sebe..
-
PalaSa Marsa
- arzuhal
#106 Re: Pitanje za ljude
Big Boy wrote: Sve ljudske osobine, i pozitivne i negativne mogu preko noci promijeniti pozicije. Kako vec rekoh, posto nista nije nemoguce direktno slijedi i da je sve moguce.
Zbog ovakvog razmišljanja, ideš na pivu sa mnom.Vjerujem da je tajna u tome da ne ocekujemo, vec da zelimo.

Bezalkoholnu, bezbeli.
- arzuhal
#107 Re: Pitanje za ljude
Mislim da, ne djelimično već skroz, dobro mislišPalaSa Marsa wrote:Samo da kazem..Onaj ko gubi vjeru u ljude..mislim da je djelimicno ili cak skroz je izgubio sebe..
-
daleko
#108 Re: Pitanje za ljude
Kako se ovdje ne slazemo a evo i zasto:PalaSa Marsa wrote:Samo da kazem..Onaj ko gubi vjeru u ljude..mislim da je djelimicno ili cak skroz je izgubio sebe..
Onaj ko spoznaje ljude oko sebe, veoma brzo gubi vjeru u njih ali u tom procesu gradi sebe i (ne htijuci) stvara distancu zbog svoje spoznaje.
A covjek se voli nadati, i kada treba i kada ne treba.
- arzuhal
#109 Re: Pitanje za ljude
I tom spoznajom kojom gubi vjeru u ljude, kako se ta jedinka izgrađuje? Da li se izgrađuje u još jednu osobu kojoj Drugi ne mogu vjerovati, u koju drugi neće imati povjerenja i u odnosu na koju će neko Novi da grade sebe? Krug vječnog nepovjerenja?daleko wrote:Kako se ovdje ne slazemo a evo i zasto:PalaSa Marsa wrote:Samo da kazem..Onaj ko gubi vjeru u ljude..mislim da je djelimicno ili cak skroz je izgubio sebe..
Onaj ko spoznaje ljude oko sebe, veoma brzo gubi vjeru u njih ali u tom procesu gradi sebe i (ne htijuci) stvara distancu zbog svoje spoznaje.
A covjek se voli nadati, i kada treba i kada ne treba.
Ako sebe (svjesno ili nesvjesno) gradimo u spoznajama o ljudskoj slabosti, da li mi to postajemo jači (ničeanski nad-ljudi) ili isti kao i ti ljudi, obzirom da nas materijal koji nas razočarava, istovremeno oblikuje? Isto se istim spoznaje, govorili su mudri Heleni.
Takvo nešto nas odvuče u nihilizam.
Suprotno tome, Big Boy je u svom postu nagovijestio nešto što E.Bloch naziva: Docta Spensa/Učena Nada. Ne bilo kakva.
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#110 Re: Pitanje za ljude
A, ko casti ?arzuhal wrote:Zbog ovakvog razmišljanja, ideš na pivu sa mnom.
Bezalkoholnu, bezbeli.
Ja bi radije neki kolac...
-
daleko
#111 Re: Pitanje za ljude
Arzulah
Za mene je nihilizam pogled na svijet onih koji vjeruju da ih nesto veliko ceka na drugoj strani, i zanemaruju sve mirise, boje i osjecaje koje imaju na zamlji i u datom zivotu fokusirani na taj ”obecani” zivot. ( A licno na zivot gledam kao izvuceni loto kupon i kao jedna medu mnogim koja je dobila sansu).
Tako to se lako moze okrenuti i sa druge strane ako pocnemo sumnjati u definiciju i dati joj novi dozivljaj.
A ja licno vjerujem da nista nije slucajno oko mene, da se znakovi smjenjuju iz dana u dan a na meni je zadatak da ih pronalazim i citam. Nekada pogodim a nekada promasim ali vjerujem da su stalno oko mene, kao i da nista nije slucajno. Iz tog razloga pravim izbore oko sebe, medu ostalim i medu ljudima i zaobilazim one koji mi nista ne govore. Ne osjecam da je moj zadatak da ih ja ”spasavam”. Ne vjerujem da se ljudi mjenjaju pod uticajem drugih, vjerujem da se samo SAMI mogu promjeniti ako zele da porade na tom zahtjevnom zadatku. A ako taj proces i mene ukljucuje uvijek su dobrodosli.
A za one, na kojim prepoznam znakove, znam se istinski potruditi slusati i probati u njima pronaci ono trazeno. I vjerujem da i oni imaju veliko povjerenje u mene na cemu sam im zahvalna.
A slucajeve gdje se insistira, ubjeduje, pripovjeda ili u krajnosti batinom prijeti, obicno izaziva covjeka na agresiju i nekontrolisanu gorcinu koja se moze primjetiti u mnogim kulturama bez mogucnosti na ”slobodan” zivot. Ali nije tema pa necemo dublje u ove vode.
Za mene je nihilizam pogled na svijet onih koji vjeruju da ih nesto veliko ceka na drugoj strani, i zanemaruju sve mirise, boje i osjecaje koje imaju na zamlji i u datom zivotu fokusirani na taj ”obecani” zivot. ( A licno na zivot gledam kao izvuceni loto kupon i kao jedna medu mnogim koja je dobila sansu).
Tako to se lako moze okrenuti i sa druge strane ako pocnemo sumnjati u definiciju i dati joj novi dozivljaj.
A ja licno vjerujem da nista nije slucajno oko mene, da se znakovi smjenjuju iz dana u dan a na meni je zadatak da ih pronalazim i citam. Nekada pogodim a nekada promasim ali vjerujem da su stalno oko mene, kao i da nista nije slucajno. Iz tog razloga pravim izbore oko sebe, medu ostalim i medu ljudima i zaobilazim one koji mi nista ne govore. Ne osjecam da je moj zadatak da ih ja ”spasavam”. Ne vjerujem da se ljudi mjenjaju pod uticajem drugih, vjerujem da se samo SAMI mogu promjeniti ako zele da porade na tom zahtjevnom zadatku. A ako taj proces i mene ukljucuje uvijek su dobrodosli.
A za one, na kojim prepoznam znakove, znam se istinski potruditi slusati i probati u njima pronaci ono trazeno. I vjerujem da i oni imaju veliko povjerenje u mene na cemu sam im zahvalna.
A slucajeve gdje se insistira, ubjeduje, pripovjeda ili u krajnosti batinom prijeti, obicno izaziva covjeka na agresiju i nekontrolisanu gorcinu koja se moze primjetiti u mnogim kulturama bez mogucnosti na ”slobodan” zivot. Ali nije tema pa necemo dublje u ove vode.
- arzuhal
#112 Re: Pitanje za ljude
Ja bi radije neki kolac...
Ovo me podsjeti na Dacu kad kaže kako mu je najmrže izać negdje sa M.Jergovićem:
"Štaš popit?"
"Sendvič.."
More i kolač, al' da je neki tradicionalni, mani me onih kremastih podvala. Dakle, nešta sa agdom
Da, sretao sam i takveZa mene je nihilizam pogled na svijet onih koji vjeruju da ih nesto veliko ceka na drugoj strani, i zanemaruju sve mirise, boje i osjecaje koje imaju na zamlji i u datom zivotu fokusirani na taj ”obecani” zivot.
Nekako mi se čini da bi se tobom ovdje mogli skoro svi složit, bez obzira na vjersko opredjeljenje ili svjetonazor.A ja licno vjerujem da nista nije slucajno oko mene, da se znakovi smjenjuju iz dana u dan a na meni je zadatak da ih pronalazim i citam. Nekada pogodim a nekada promasim ali vjerujem da su stalno oko mene, kao i da nista nije slucajno.
Dabome.Ne osjecam da je moj zadatak da ih ja ”spasavam”.
Uspavanog može samo Budni da probudiNe vjerujem da se ljudi mjenjaju pod uticajem drugih, vjerujem da se samo SAMI mogu promjeniti ako zele da porade na tom zahtjevnom zadatku.
Tako je.A za one, na kojim prepoznam znakove, znam se istinski potruditi slusati i probati u njima pronaci ono trazeno. I vjerujem da i oni imaju veliko povjerenje u mene na cemu sam im zahvalna.
I opet tačno.A slucajeve gdje se insistira, ubjeduje, pripovjeda ili u krajnosti batinom prijeti, obicno izaziva covjeka na agresiju i nekontrolisanu gorcinu koja se moze primjetiti u mnogim kulturama bez mogucnosti na ”slobodan” zivot.
Vidiš da imamo dosta zajedničkog
- Latina
#113 Re: Pitanje za ljude
Dobro. Onda je odgovor u tome da jako zazelimo da se desi nuklearno razoruzanje, da nikada vise ne bude ubijeno ni jedno palestinsko dijete, da nikada nijedno dijete ne umre od gladi, da zazelimo da se narkoticima prestanu unistavati zivoti mladih ljudi, da niko ni na koji nacin nikada ne bude zlostavljan, da razumije sit gladnoga, da nema korupcije i nepotizma, da prestane visedecenijski gradjanski rat u Somaliji, da nasi nacionalisti nestanu tamo odakle su i dosli. Itd. Da Planetom zavlada ljubav. Samo ako snazno zazelimo, i ako pokazemo dobrotu vlastitim primjerom, sve ovo ce se i desiti.Big Boy wrote:
Vjerujem da je tajna u tome da ne ocekujemo, vec da zelimo. Da nikad nikom ne izjavimo kako je nesto trebao, vec kako je nesto mogao i da bi nama bilo drago da je ovako, umjesto sto je on onako. Kad nekog zbog neceg smatramo duznim onda od njega nesto i ocekujemo. Ali mnogi nemaju iste arsine pa se nekad ne osjecaju duznim, a kad im to neko provuce ispred ociju onda se takvi mogu i naljutiti a ljut covjek obicno vrlo malo vidi oko sebe.
Aha.
Da, ovo ja inace pisem zato sto mi je svejedno, i zato sto sam odustala od ljudi. Molim te nemoj mi odgovarati.PalaSa Marsa wrote:Samo da kazem..Onaj ko gubi vjeru u ljude..mislim da je djelimicno ili cak skroz je izgubio sebe..
-
darkpitar
#114 Re: Pitanje za ljude
EŠHEDU EN LA ILAHE ILLELLAH VE EŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN
ABDUHU VE RESULLUHU ! što znaèi: VJERUJEM I OÈITUJEM
DA NEMA DRUGOG BOGA OSIM ALLAHA DŽELLE ŠANUHU,
I VJERUJEM I OÈITUJEM DA JE MUHAMMED ALEJHISSELAM BOŽIJI ROB I BOŽIJI POSLANIK.
ABDUHU VE RESULLUHU ! što znaèi: VJERUJEM I OÈITUJEM
DA NEMA DRUGOG BOGA OSIM ALLAHA DŽELLE ŠANUHU,
I VJERUJEM I OÈITUJEM DA JE MUHAMMED ALEJHISSELAM BOŽIJI ROB I BOŽIJI POSLANIK.
- arzuhal
#115 Re: Pitanje za ljude
Šehadet? Da ne'š mrijet?
- rosal
#116 Re: Pitanje za ljude
Koliko preseravanja na samo pet stranica, zaista nevjerovatno..... Tema je postavljena sa ciljem da se zapocne kakav takav dijalog i da podijelimo nasa licna iskustva tj misljenja, a ovo sto sam ja vido na ovih par stranica se moze okarakterisati kao cista vjersko-fanaticka propaganda!
Ja licno se bolje slazem sa ljudima koji imaju meni slicna i bliska uvjerenja, jer religiozne osobe samim tim sto su religiozne, svemu pristupaju sa nekom vrstom zatvorenosti i sa unaprijed definisanim tj religiozno odredjenim stavovima.... nazalost, sa takvim osobama nije moguce voditi bilo kakav a kamoli otvoren dijalog!
Tako npr. medju prvim postovima na ovoj temi mozemo procitati i ovaj:
Ja licno se bolje slazem sa ljudima koji imaju meni slicna i bliska uvjerenja, jer religiozne osobe samim tim sto su religiozne, svemu pristupaju sa nekom vrstom zatvorenosti i sa unaprijed definisanim tj religiozno odredjenim stavovima.... nazalost, sa takvim osobama nije moguce voditi bilo kakav a kamoli otvoren dijalog!
Tako npr. medju prvim postovima na ovoj temi mozemo procitati i ovaj:
Kome su bolji takvi vjernici? Kome su bolji bombasi samoubice, svecenici i imami pedofili i njima slicni?biolog wrote:...a zaista je i najgori deklarisani vjernik bolji od najboljeg deklarisanog nevjernika!
Last edited by rosal on 24/02/2009 21:25, edited 1 time in total.
- Big Boy
#117 Re: Pitanje za ljude
Latina wrote:Dobro. Onda je odgovor u tome da jako zazelimo da se desi nuklearno razoruzanje, da nikada vise ne bude ubijeno ni jedno palestinsko dijete, da nikada nijedno dijete ne umre od gladi, da zazelimo da se narkoticima prestanu unistavati zivoti mladih ljudi, da niko ni na koji nacin nikada ne bude zlostavljan, da razumije sit gladnoga, da nema korupcije i nepotizma, da prestane visedecenijski gradjanski rat u Somaliji, da nasi nacionalisti nestanu tamo odakle su i dosli. Itd. Da Planetom zavlada ljubav. Samo ako snazno zazelimo, i ako pokazemo dobrotu vlastitim primjerom, sve ovo ce se i desiti.Big Boy wrote:
Aha.
A zar mi ljudi mozemo ista vise od pozeljeti takvo nesto !? Nigdje ja i ne tvrdim da ce se svaka ljudska zelja ispuniti ako je neko "dovoljno jako" zazeli.
I ovdje u onom sto sam napisao mislio sam na odnose 1:1 izmedju ljudi a ne na jedan protiv svih. Jer, kao sto jedna stara kaze... juce sam bio pametan i zelio sam promijeniti svijet. Danas sam mudriji i znam da ipak trebam prvo poceti mijenjati sebe.
Prije dosta godina... jutro je, kisa i ja idem autom na posao. Nisam uspio naci parking pa sam jedva negdje ugurao auto, haman kilometar dalje nego sto bi mi to odgovaralo. Idem brzim korakom, pomisljam na sefa i njegovu pricu kako kasnim desetak minuta i kao da sada svijet propada. I odjednom, na ulicici izmedju zgrada zacujem kocenje i auto stane bukvalno na par centimetara od mene.
Prvo sto mi je proslo kroz glavu je, joj... sad cu istresti sve sto imam na vozaca tog auta. Pa hej, zamalo me ne ubi... kud tako juri ?!? Podignem pogled sav namrgodjen a tamo za volanom neka djevojka s nekim sjajem u ocima i osmijehom od uha do uha. Nekako mi mahnu, kao dobro je proslo... izvuce mi osmijeh pa jos i ja njoj mahnu i svako nastavi svojim putem.
Rezultat... prenijela mi je neki tako dobar osjecaj koji mi taj dan niko nije uspio nicim pokvariti.
Nekad razmisljam kako je sve to domino efekt. Ako vagas izmedju pozitivnog i negativnog, posebno ako se trudis da svakom pokazes drugo lice ni sam ne znas sto si, ni sto zelis, ni kako ce to ispasti. Ali ako zelis da si pozitivan, optimista... pozdravljaces svog ugladjenog ali konstantno namrgodjenog komsiju koji ti procijedi neki odgovor tek svaki stoti put kao sto ja to radim jer mu NIKAD NECU DOZVOLITI da na mene prenese to svoje mrgud raspolozenje.
I da, mislim da time dajem primjer drugima i ne, nikad mi nije zao uputiti nekom neku ljubaznu gestu pa makar taj i ne haje na nju. Jer ja tu ne nudim, ja samo pokazujem sebe i svoj stav. I uvijek imam na umu cinjenicu da niko nije savrsen.
- pustopoljina
#118 Re: Pitanje za ljude
ne znam sta da kazem...ja nista ne mislim o ljudima dok ne progovore. kad progovore saznam sve sto me zanima. imam taj neki radar...sta ja znam...
kako ih namirisem-ne znam...ali postene nadjem i medju njima i medju nama i medju ovima i onima...
jedino sto,vezano za ljude koji poticu iz bih imam duze vrijeme cekanja...politika...
kako ih namirisem-ne znam...ali postene nadjem i medju njima i medju nama i medju ovima i onima...
jedino sto,vezano za ljude koji poticu iz bih imam duze vrijeme cekanja...politika...
-
PalaSa Marsa
#119 Re: Pitanje za ljude
Mislim da je doslo ipak do malog nesporazuma Latina...zar je izgledalo da ti odgovaram nesto ili pak daTi pisem..Prosto imam zelju da pisem i nadam se da Autoru Teme (koja je jako fina (pohvale)) ne smetam sa mojim komentarima, izjavama, koje fakat nemaju odrediste, kome, cemu itd..Tvoj problem ako nisi za komunikaciju, a moj kad, kako i u kom kontekstu i kome cu ja da pisem..Hvala..Latina wrote:Dobro. Onda je odgovor u tome da jako zazelimo da se desi nuklearno razoruzanje, da nikada vise ne bude ubijeno ni jedno palestinsko dijete, da nikada nijedno dijete ne umre od gladi, da zazelimo da se narkoticima prestanu unistavati zivoti mladih ljudi, da niko ni na koji nacin nikada ne bude zlostavljan, da razumije sit gladnoga, da nema korupcije i nepotizma, da prestane visedecenijski gradjanski rat u Somaliji, da nasi nacionalisti nestanu tamo odakle su i dosli. Itd. Da Planetom zavlada ljubav. Samo ako snazno zazelimo, i ako pokazemo dobrotu vlastitim primjerom, sve ovo ce se i desiti.Big Boy wrote:
Aha.
Da, ovo ja inace pisem zato sto mi je svejedno, i zato sto sam odustala od ljudi. Molim te nemoj mi odgovarati.PalaSa Marsa wrote:Samo da kazem..Onaj ko gubi vjeru u ljude..mislim da je djelimicno ili cak skroz je izgubio sebe..
PS: Niko nikom nije u stanju napravit' provalije, k'o sto to ljudi znaju pravit' sami sebi..
- aquarius.girl
#120 Re: Pitanje za ljude
Ateista wrote:aquarius.girl wrote:Odgovor na pitanje za ljude - mrsko mi sada quotati...![]()
Mislim da su ljudi vrlo iskljucivi kada neko ne pripada njihovoj grupi (jednoj od te dvije glavne)
Mislim da su vjernici trpeljiviji prema ljudima druge vjere nego prema ateistima, a i kada cijene ateistu, onda to cine u ponizavajucem stilu "Iako ne vjerujes u Boga, ipak si ti dobar, covjek... Cudno..." (nisam to jednom dozivjela i vrlo je iritantno).
I ja sam dosta iskljuciva. Znatizeljna sam kako vjernici razmisljaju, razgovaram rado, ne osudjujem ih, ako se ne skrivaju iza vjere da cine zlocine, sto je cesto, ali priznajem da ih gledam pomalo sazaljivo, kao nesretne ljude koji traze snagu (ili njen izvor) izvan sebe, a ne u sebi. Druzenje, kafa, razgovor su mi ok, ali nikada ne bih odabrala partnera ili prijatelja iz kruga vjernika, jer sam sigurna da bi bio drugaciji sklop licnosti i da se u drugim aspektima, koji iu uz to, ne bi slozili. Kad bi bio ono sto ja trazim od partnera - kritickog pogleda na zivot, osvijesten isl, - onda ne bi bio religiozan.
Valjda me nece banovati, ne mislim da je moje jedino ispravno, ali ne znam drugacije.![]()
Hocemo li se upoznati?
Na ovoj temi ti si drugi sa kojim se upoznajem. Eto, upoznali se! Drago mi je...
- Latina
#121 Re: Pitanje za ljude
Da, da, naravno.Nekad razmisljam kako je sve to domino efekt.
Bila sam napisala dugacak post, ali posto i tako nista ne mogu promijeniti, nije ni bitno.
pozz
Last edited by Latina on 25/02/2009 04:49, edited 1 time in total.
- pustopoljina
#122 Re: Pitanje za ljude
najvaznije je biti i ostati covjek-pa i kad nebo gori.
ako si ateista-to je ona tegoba u biti covjek,ako si vjernik-to je i smisao puta u raj.
ako si ateista-to je ona tegoba u biti covjek,ako si vjernik-to je i smisao puta u raj.
-
PeroKosoric
#123 Re: Pitanje za ljude
Hajd iskreno reci da li stvarno ocekujes odgovor na pitanje koje si postavio, narocito od ucesnika diskusije koji je prosuo navedenu mudrost.rosal wrote: Tako npr. medju prvim postovima na ovoj temi mozemo procitati i ovaj:
Kome su bolji takvi vjernici? Kome su bolji bombasi samoubice, svecenici i imami pedofili i njima slicni?biolog wrote:...a zaista je i najgori deklarisani vjernik bolji od najboljeg deklarisanog nevjernika!
-
sancica
#124 Re: Pitanje za ljude
Selam aleikum, zanima me jedna stvar......zasto uopste raspravljate o tome ko je kakav vjernik/Mum"in ili nevjernik, kad to samo i iskljucivo odredjuje Uzviseni Gopsodar,Allah dz.s.
To su sve samo vasa/nasa misljenja a sto neznaci da je iko od vas/ nas u pravu.....
Imamo Kur"an Casni, pa Zbirke HADISA, Sunnet ....ko voli nek izvoli. Ko je upucen - blago njemu, ko jos uvijek nije upucen a zeli da bude upucen -neka Dovi....Allah dz.s. je MILOSTIV I SAMILOSTAN prema robovima svojim, i svako ce odgovarati ISKLJUCIVO za vlastita djela ili nedjela.
Zato je bolje da malo vise pisanja posvetite temi KAKO BITI BOLJI .....KAKO SABURATI NA DANASNJEM VAKTU & ZEMANU,.....KAKO POMAGATI DRUGIMA.....
Halalite ako sam koga uvrijedila, nije mi to nijjet, i molim Allaha dz.s. da nam svima oprosti i da nas uputi na Pravi Put,Amin.
To su sve samo vasa/nasa misljenja a sto neznaci da je iko od vas/ nas u pravu.....
Imamo Kur"an Casni, pa Zbirke HADISA, Sunnet ....ko voli nek izvoli. Ko je upucen - blago njemu, ko jos uvijek nije upucen a zeli da bude upucen -neka Dovi....Allah dz.s. je MILOSTIV I SAMILOSTAN prema robovima svojim, i svako ce odgovarati ISKLJUCIVO za vlastita djela ili nedjela.
Zato je bolje da malo vise pisanja posvetite temi KAKO BITI BOLJI .....KAKO SABURATI NA DANASNJEM VAKTU & ZEMANU,.....KAKO POMAGATI DRUGIMA.....
Halalite ako sam koga uvrijedila, nije mi to nijjet, i molim Allaha dz.s. da nam svima oprosti i da nas uputi na Pravi Put,Amin.
-
sancica
#125 Re: Pitanje za ljude
Selam aleikum, zanima me jedna stvar......zasto uopste raspravljate o tome ko je kakav vjernik/Mum"in ili nevjernik, kad to samo i iskljucivo odredjuje Uzviseni Gopsodar,Allah dz.s.