Ja svakako procitam i duze postove, naravno odmah na pocetku se vidi da li vrijedi citati post ili ne.tranquil wrote:Butcher, dobrodošao na ovaj forum.
Žao mi je što ne voliš čitati duže postove, jer ja volim da pišem takve, a imam osjećaj da će ovaj biti jedan od njih![]()
Drago mi je da si raspravu prebacio sa teme o evoluciji na ovaj podforum, jer takve stvari jesu više teološke nego naučne prirode.
Dok se 100% slažem s tvojim mišljenjem o nemogućnosti dokazivanja postojanja ili nepostojanja Boga, i o tome da ta stvar ipak treba ostati na nivou "vjerovanja", moram replicirati par stvari.
Naime, jedna stvar oko koje su se na ovom forumu već lomila koplja je dokazivanje ispravnosti religijskih gledanja tako što će se retroaktivno uklapati u nova naučna saznanja. Moram ovo upozoriti zato što vjernici svoje svete knjige smatraju savršenim i univerzalnim za sva vremena, dok naučna saznanja nisu takva - nauka je jedan samokorektivni proces koji često i pogriješi, tako da je vezanje svetih spisa za neko naučno otkriće, pogotovo u ovim oblastima nauke koje imaju još uvijek puno praznina za popuniti, a time postoji i velika mogućnost greške, jako pogrešan pristup.
Npr. šta ako se desi novi naučno otkriće, i neko kaže "vidiš, u mojoj svetoj knjizi na tom i tom mjestu stoji nešto što bi se moglo protumačiti kao da je autor već znao za to, prema tome to otklanja bilo kakvu sumnju u autentičnost Božije poruke."
Međutim, poslije se pokaže da su naučnici pogriješili i da ta teorija više ne stoji. Tako nešto narušava i validnost druge knjige koja se vezivala za te dokaze. To niko ne želi da se desi, ali dešavalo se. U tom slučaju su zagovornici takvih teorija vezivanja naučnih otkrića za svete knjige samo pronašli nove načine da se sveta knjiga veže za nova naučna saznanja. To nije samo licemjerno, nego i krajnje manipulativno, i to u prvom redu prema osobama kojima su takve manipulacije upućene - a to, zanimljivo, nisu ljudi izvan vjere, nego najčešće ljudi iz iste vjere, kojima se takve poruke upućuju u pokušaju da im se učvrsti vjera.
Dakle govorim o nepravdi koja se time nanosi prema braći i sestrama po vjeri.
Ovdje na forumu su se dešavale razne situacije - npr. kada je jedan Kur'anski ajet koji očito govori o Sudnjem danu ("Kunem vam se danom kada nestaju zvijezde, a to je velika zakletva") upotrebljen na takav način da se čitalac uvjeri da govori o fenomenu - ni manje ni više nego crne rupe. Nakon što sam skrenuo pažnju da je to čista zloupotreba i očigledna manipulacija svetim tekstom, čak i skrnavljenje, nazivam sam ovdje raznim imenima.
To je samo primjer u kojem pravcu diskusija može otići ako se počne naučno dokazivati sveti tekst.
Imao bih još komentar o statusu "teorije" u nauci, ali to je već pogrešna tema.
Imam još jedan komentar vezan za evoluciju a koji više pristaje ovoj temi - ti tvrdiš da se teorija evolucije koristi za dokazivanje postojanja Boga, ali i za dokazivanje nepostojanja. Ovo drugo jednostavno nije tačno, evolucija ni na koji način ne govori o Bogu - obična naučna teorija s kojom se slaže ogroman broj kako ateista tako i vjernika, i ni na koji način ne negira Boga. Ukoliko NEMA procesa evolucije, to bi bio nesumnjiv dokaz o božanskom porijeklu ljudske vrste, pa se zato rasprava često "zavrti" u tom smjeru, od strane ofanzivnih pristalica kreacionizma koji žele da obore evolucije i za sva vremena riješe sve dileme. Zato sam ti i bio zahvalan zbog preseljenja ovog argumenta na ovu temu![]()
Složićeš se da, ako postoji Bog, sigurno nije napravio ovako očigledne dokaze, i da se On pronađe, biće potrebno puno više nego gledanja u fosile ili teleskop. Bog, ako postoji, ne leži u nauci i udžbenicima i to je pogrešno mjesto da ga se traži. Ako ga neko tamo traži, uvijek kažem, to često čini zato da popuni prazninu u sebi - traži Boga tamo gdje ga nema, jer ga on nema tako gdje bi ga trebao imati.
Zato sva priča o nastanku svemira i jeste čista fikcija, proizvod ljudske mašte. Mi možemo uvdje govoriti o uslovima nastanka svemira, multiverzumima, Bogu, mogućnosti postojanja svemira sa drugačijim brojem dimenzija prostora, ili čak vremena, ili čak sa dimenzijama "nečega" što ne možemo zamisliti niti konceptualno, jer u našem svemiru tako nešto ne postoji, ali to je za sada sve naša mašta (eventualno Božija poruka).
Ako okruženje u kom svemir postoji ne poznaje vrijeme na način na koji ga mi poznajemo, apsurdno je govoriti o tome šta je bilo "prije" toga i kako je "to" nastalo, jer "to" možda i nema početak, kako ga mi vidimo. O tome sam više govorio u prethodnom postu na ovoj stranici, pa pogledaj da se ne ponavljam.
Znam da ne bih u ovakvim porukama postovima koristiti reference na djelo fikcije, ali pao mi je na pamet Phillip Pullman i njegova trilogija "His dark matters" - u ovom kontroverznom i od Crkve anatemisanom djelu on opisuje kako su, ne samo ljudi, nego i "Bog" (u ovom slučaju navodnici su na mjestu) i kako ti kažeš "energetska bića" - anđeli - nastali vlastitom evolucijom, u njihovom slučaju drugačijom evolucijom, ali u svakom slučaju svi su nastali poslije nastanka svemira. Prava priroda nastanka svemira i dalje ostaje nerazjašnjena, čak i njima.
To je naravno fikcija, ali čak i kao fikcija ostaje ni manje ni više plauzibilna od bilo koje svete knjige - ne može se zasigurno provjeriti da li je to tačno ili nije, jedina razlika je broj sljedbenika. Ok, razlika je i činjenica da je sam pisac to objavio kao fikcijski roman![]()
Poruka ovoga je da ne možemo ni pretpostaviti šta leži iza tajni svemira, i jedan skeptik koji sjedi u meni automatski sumnja u svakog ko tvrdi da poznaje sve tajne svemira, i kako je nastao i šta je bilo prije. Kažu da je egoistično misliti kako svemir nema Stvoritelja - a ja kažem da je misliti da znamo kako je nastao svemir, i da je Stvoritelj to baš nama javio takođe jedna vrsta egoizma.
Eto, to je bilo par mislikoje sam podijelio s tobom, a i drugim čitaocima ovog foruma.
Vids razlika u nasim stajalistima je sljedeca: Kada je hocu da nesto objasnim, usporedim s necim, moja polazna tocka je uvijek ono sto pise u kuranu, jer je to za mene istina, a ono sto nauka otkrije je samo podvrda te istine, dok je kod tebe drukcije, ti znas samo ono sto ti da nauka, a ni u to ne mozes biti siguran, jer nemas vjere. Meni ne treba dokaz da Bog dz.s. postoji, ja znam da on postoji. Ako se pak postavimo na tvoj nacin, da ne mozemo vjerovati ni jednoj teoriji, cemu onda sve te teorije. Uglavnom nebitno.
Vids da kazem na licki nacin, jer se ne volim koristi tim predivnim naucnim izrazima koji vise zbunjuju, nego sto govore. Samo jedan primjer.
Ja sam znao da je covjek stvoren od zemlje, da je oblikovan i da mu je zatim data dusa, to sam znao i prije nego sto sam saznao za teoriju evolucije, i za nastanak zivota na nacin na koji ga ona prikazuje, da kle da je zivo nastalo od nezivog. Nisam u potpunosti znao to objasniti i dokuciti, ali to je ono sto pise u kur'anu. Eh, dans imamo dokaze o tome, arheoloske, da se zivot mjenjao kroz historiju, da se razvijao, da je nastao od nezivog, pa ja vam govorim da sam su muslimani znali jos prije 14 stoljeca da smo nastali od neceg nezivog. Sto se tice ovog ajeta o zvjezdama, ovdje je na daleko prihvaceno misljenje da se vodje govori o sudnjem danu,jer se kune Danom, kad nestaju zvijezde, sad to moze svako tumaciti kako hoce, ali ja kad nesto tumacim, onda dajem i prilicno dobru usporedbu i objasnjenje. Sto se tice ovog ajeta mogao bih ti malo dati nekakvu usporedbu sa naucnim cinjenicama, ali ova uspordba nema nikakve veze sa crnim rupama, jer tu vezu stvarno ne mogu izvuci ni iz jedne rijeci u ovo ajetu, al samo Allah najbolje zna.
Sto se tice ovog dijela gdje kazes
Procesa evolucije ima i on ne porice postojanje Boga, to ja ne govorim, moras dobro procitati sta pisem, evo ponovit cu jos jednom:tranquil wrote:''Imam još jedan komentar vezan za evoluciju a koji više pristaje ovoj temi - ti tvrdiš da se teorija evolucije koristi za dokazivanje postojanja Boga, ali i za dokazivanje nepostojanja. Ovo drugo jednostavno nije tačno, evolucija ni na koji način ne govori o Bogu - obična naučna teorija s kojom se slaže ogroman broj kako ateista tako i vjernika, i ni na koji način ne negira Boga. Ukoliko NEMA procesa evolucije, to bi bio nesumnjiv dokaz o božanskom porijeklu ljudske vrste, pa se zato rasprava često "zavrti" u tom smjeru, od strane ofanzivnih pristalica kreacionizma koji žele da obore evolucije i za sva vremena riješe sve dileme. Zato sam ti i bio zahvalan zbog preseljenja ovog argumenta na ovu temu![]()
Stvorio sam covjeka od zemlje (zivot je nastao od nezive materije), zatim ga oblikovao(dakle zivot se razvijao sa vremenom, dok nismo dobili danasnji oblik), pa sam mu udahnuo svoga ruha (pojava inteligencije, caovjeku je data inteligencija). Vidis u etapama, tacno onako kako govore naucni doakzi, ono sto se tvrdi u evoluciji. Razlika je u tome, da po teoriji evolucije ove su se promjene i razvijanje desavale spontano, dobro sad ces mi sigurno reci ne spontano, nego pod uticajem ovg faktora ili promjene klime, ali uglavnom bilo to klima ili bilo sto drugo, to je svakako spontan proces, jer nije potica nikakvim planom niti inteligentnim razmisljanjem, s druge strane po meni isti ovaj proces se jeste desio, ali je potican voljom i planom jednog Nevjerojatno Inteligentnog Bica, u dugom vremenskom periodu (za nas), Oblikovao nas je. i jos jedna razlika je to sto teoreticari smatraju da je inteligencija proizvod evolucije, dok to nije slucaj po meni, jer vidimo da nam je intelignecija data (udahnuo sam mu svoga ruha), dakle dio smo te velike univarzalne inteligencije, koja posjeduje sva znanja. Cak na vise mejsta u Kur'anu se spominje da smo dio Toga, npr. ''Od mora svoga znanja, Allah covjeku daje samo kap''. Dakle to sto kazes, da nepostojanje evolucije dokazuje postojanje Boga nije tocno, naravno sa mog stajalista. Ovo je moje stajaliste, Bog postoji, i stvorio nas je na nacin koji sam spomenuo gore, kako pise u kuranu, od zemlje, to sam znao, a dokazi koje mi daje nauka i teorija mi samo objasnjavaju taj proces, i sasvim mi je logican. Mi smo jako sitni da spoznamo Boga dz.s. i to je nemoguce, ja to ni ne pokusavam s ovim postovima i razmisljanjem, nego objasnjavam ono sto pise u kur'anu, sto nam je on rekao, samo to. Sam Allah dz.s. kaze da ne razmisljamo o njemu i o tome sto je on, jer to nikada necemo shvatiti, to nas moze samo navesti na grijeh, umjesto toga razmisljajte o mojim stvorenjima i o mome stvaranju, pa ce te naci dokaze.
Teorija velikog praska je nasiroko prihvacena, imamo dokaze da se svemir siri, tu nam sumnje, dakle to je sirenj negdje trebalo poceti, ovo je najuze objasnjenje te teorije, osim toga, cak i Albert Einstein je u svojoj teoriji relativnosti predvidio ovakva nstanak svemira, a u njegovu genijalnost ne moramo sumjati, iako s druge strane to ne mora biti nikakv dokaz za ispravnot iste. POZRAV