Pitanja za vjernike:

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
TIFA29

#1 Pitanja za vjernike:

Post by TIFA29 »

Da li djeca koja umru idu raj? Oni naime, nisu uspjeli "zasluziti" svojim djelima raj.

Da li covjek, koji nikada nije cuo za Boga, a umre, takodje dospjeva u raj?
BECHO

Post by BECHO »

Sa vjernicima i nevjernicima je isto k'o sa politickim partijama...biraj ili komunizam (SDP) ili 'sveto trojstvo' (SDS-HDZ-SDA)! Posto sam ja licno politicki neoprijedeljen niti za jednu od ove 'dvije' opcije, tako sam i religiozno nesto izmedju ateiste i teiste! Dakle, jel ima gnostika na ovom forumu? :roll:
:-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

raj i pakao ne postoje
ne postoji ništa očiglednije od toga

jer kada bi postojali nikto ne bi išao u raj jer NEMA pravednog čovjeka
i lako je biti svetac kad ti j bog otac
zijancer

Post by zijancer »

:skoljka: ja misli da se raj ne moze ''zasluziti'', kada se okrenem i pogledam iza sebe :sad: :) bude mi drago da nije po zaslugama.. onda cu najvjerovatnije guliti krompir :x :? eh, sad :P jedino se trudim da zasluzim sto manje paklaaaaaaaaa :D a on se izgleda pika po zaslugama :)
grrr r BrrrrrrrrR :P gdje smo ovo mi? zivimo u nekom uvrnutom filmu, u kojem prisustvo nicim nismo trazili, gdje moramo postovati pravila igre bez prava na pobunu?!!o da! to bolii !
uzmimo lihvara i dobricka..iz vaskrsenja... prvi ima zadovoljstva ..ali to ne znaci da ima i mir.. je li mir ono za cim neprestano tragamo, i sto ne znamo kako da dostignemo?ono carobno mjesto gdje prestaje svaka zed i glad
da li je bolje biti dobrica..i sta njega vodi?..koje zasluge on skuplja..i u ime koga? kupuje li on to svojim djelima kartu za raj? ako je kupuje ..onda i on trguje,i lazna je njegova iskrenost.. ali nije to dobrica..vec pomalo zbunjeno bice
tek kada se dusa pokloni.. dolazi mir.. ona tada ne treba razlog, jer sujete koja boli vise nema..ni nepravda nema gdje da udari..sve niskosti sigurno izgledaju drugacije... to je ono sto imaju dobrice .i mora da je takav osjecaj vrijedan zivljenja
mir s vama :)
blablacura

Post by blablacura »

Mene isto to zanima npr. retardirani ljudi (ljudi koji manje-više nisu svjesni svog bivstvovanja) gdje oni idu nakon smrti?To su osobe koje ničim krive pate na ovom svijetu i nemaju kontrolu nad svojom svješću...
LPH

Post by LPH »

Jedino vrijedno poslije covjekove smrti sto ostaje je njegova dusa, ona poslije smrti ide u paralelni svijet i tamo nastavlja da zivi, to je skoro isti svijet kao i ovaj samo sto tamo glavnu ulogu igra duhovna strana, a ne materijalna...
a to znaci kad umremo svi dobivamo sansu da se popravimo, odnosno imamo mogucnos da izaberemo ako smo imali losih djela da li cemo ostati u tami gdje nasa duhovna strana nece napredovati i di je sve lose ili cemo se iskupiti za nasa nedjela...
ako se odlucimo iskupiti onda se ponovo radamo da bi prozivjeli sve ono sto smo skrivili i lose uradili jer samo na taj nacin mozemo preci u paralelni svijet...
kad se iskupimo dodemo u paralelni svijet i onda je sve ok, i tu se bavimo cime ocemo sto nas usrecuje i nastojimo sto vise napredovati do slijedeceg nivoa...

nas cijeli zivot je unaprijed odreden,odredena je nasa dusa kojoj nije vazno u kojem se tijelu nalazi...
ViTeZ93

#7 Re: Pitanja za vjernike:

Post by ViTeZ93 »

TIFA29 wrote:Da li djeca koja umru idu raj? Oni naime, nisu uspjeli "zasluziti" svojim djelima raj.
U Islamu djeca koja umru idu u dzennet (raj) jer su za njih grijesi nevazni osim dobrih djela, a djeca su sve do puberteta tj. menstruacije kod zenske odnosno polucije kod muskarca!
Isto tako jedan od hadisa Muhammeta s.a.v.s. govori o tome (da ne citiram jer neznam kako hadis doslovice glasi) kako se svako djete radja kao musliman...., ali poslje zavisi od njegovih roditelja dali ce njihovo djete ostati u Islamu tj. ako su muslimani, ili ce nastaviti praktikovati hinduizam, budizam, hriscanstvo.....
Zbog toga je u Islamu punoljetnost nastaje od prije navedenog puberteta, i od toga puberteta osoba je odgovorna za svoja pocinjena djela dakle pikaju mu se i grijesi, suprotno od vremena prije puberteta kada su mu se priznavala samo dobra djela....
TIFA29

Post by TIFA29 »

U redu. Dobio sam odgovor za prvo pitanje. A, za drugo? Nema odgovora?

P.S: Kasnije cu reagovati na ovaj odgovor.
MUNAFIK

#9 Re: Pitanja za vjernike:

Post by MUNAFIK »

TIFA29 wrote: Da li covjek, koji nikada nije cuo za Boga, a umre, takodje dospjeva u raj?
veoma komplikovano pitanje bar za mene i ja nekad razmisljam o tome, mada se moram piznati nisam trudio da nadjem odgovor, ja mislim da je Gazali napisao knjigu o tome ali nisam je procitao :sad: ali ako taj covjek nije cuo za Boga a ponasa se onako kako dolikuje covjeku da se ponasa i neuzima neke kipove i druge stvari za bozanstva onda mislim da za takve slucajev ako ih opse ima slijedi poseban 'postupak' na sudnjem danu!!!!
ali vjerujem da svako cuje ili osjeti potrebu za vjerovanje u Boga....
mozda grijesim ali to je ljudski...
TIFA29

Post by TIFA29 »

...ali ako taj covjek nije cuo za Boga a ponasa se onako kako dolikuje covjeku da se ponasa i neuzima neke kipove i druge stvari za bozanstva onda...
Kako ce znati takvo sto da treba da cini, ako nikada nije cuo za Boga? Dakle, pitanje je: Da li covjek, koji nikada nije cuo za Boga, a umre, takodje dospjeva u raj?

Pretpostavimo slijedece:

U nekom selu, na jednom ostvru daleko od ostatka civilizacije, zivi jedan miroljubiv covjek koji nikada nije neko zlo uradio (mucio, ubio itd.). No, taj covjek je cinio stvari koje su normalne/uobicajene u kulturi u kojoj se nalazi. Kao primjer medju ostalima navedimo da je on ozenjen sa svojom blizom rodicom. I ne samo to, on ima 5 takvih blizih rodica sa kojima je ozenjen. Znaci, on ima 5 bliznjih rodjakinja kao zene.

Mozemo reci, da takav covjek (koji ne cini zla), kada umre, ce dospjeti u raj - on nije kriv sto ne zna za Boziju objavu. Njega ne mozemo optuziti zbog 5 bliznjih rodjakinja koje, kao zene, on ima. Nije on kriv, sto nikada do njega nije dospjela Bozija objava. Usloviti ipak kaznu za takvo sto mi ne mozemo. To bi bilo nepravedno. A, Bog navodno nije nepravedan. On je pravedan.

Eh, sada pretpostavimo da jednog dana do njega dospije neki teolog (pripovjedac Bozije objave), i ubjedi ga u isto.

Zar ne bi bilo po njega bolje da se nije upustio u razgovor sa teologom? Jer, bez tog teologa on bi sigurno dospjeo u raj. (Za neznanje nije kriv.) No, od trenutka kada je porazgovarao sa teologom pocinje cijela zavrzlama. Ne samo sto mora da se uklopi u potpuno stranu kulturu i obicaje (sto je jako teze njemu, nego li nekom ko je odrastao sa poimanjem Boga i Njegove objave), on mora sada da pazi na bezbroj stvari koje ne smije ciniti i kojih se mora odreci, a koje je u neznanju mogao ciniti. Znaci, od bezbroj tih stvari ovisi njegov ulazak u raj.

Kada bi se on odlucio da odbaci to pripovjedanje o Bogu i Njegovoj objavi, onda je tek nadrljao. Tada je naime, u poznavanju istoga to svjesno odbio! Za to slijedi takodje kazna!!

I sta ucimo iz ovoga? Neznanje nas stiti od kazne, dok znanje o postojanju Boga je opasno! Povjerovati u postojanje istoga na kraju samo probleme donosi, a nista pozitivno - taj covjek sa ostrva zivio je sretno i bez tog vjerovanja ili znanja da On postoji, zar ne? Stavise, on bi i pored tog nacina zivota bio i sretan nakon smrti. No, sada on vodi zivot u kojem je manje sretan sa prijetnjom da moze izgubiti ono sto mu je bilo sigurno u njegovom neznanju: boravak u raju.
Post Reply