Pitanja, pitanja, pitanja...

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fia

Post by fia »

Dragi Vatrogasac,

vjeruj tome da dobro znam što si napisao prije......jer sve što se tiče vjere nikad nečitam kao "Orlovi rano lete".... :-) ....
.....razumjem kad kažeš "vjera" i ne "vjere" i razumjem kad se kaže alegorija. Istina nemože se dokazati ponavljanjem ...i kad se kaže da ponavljanje je početak mudrosti :-D

U tome nije stvar, stvar je u tome da za mene je Božja riječ, koja je u Bibliji, autoritet, isto tako, kao je za tebe autoritet Kuran. Iz toga kako ja poznajem Bibliju, ubjedjena sam da nije promijenjena, iako su bile takve pokušaje.

S druge strane, imam mali problem, jer ako se u zadnji knjigi Božje riječi piše,
cit. "Jer svjedočim svakome, koji čuje riječi proroštva knjige ove, ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj." Otkr.Iv.22:18
I sad meni prićaš, da se mudrost Kuranu, koji je pisan tek poslije gore navedenog meni obistini u prvom mom čitanju........ma nemoj...Sad meni neide o mudrost, sad tražim odgovor, zašto neko, naprimjer "jedan musliman" :) kao kaže Ahmmed, vjeruje više Kuranu. Kakve su njegove razloge za to.

Naravno da ima mudrosti u Kuranu.

Izvinjavam se, nemoj to uzeti lično molim, samo diskusija ;-)
Last edited by fia on 09/02/2007 00:25, edited 1 time in total.
fia

Post by fia »

Danko_Bananko wrote:
Ako bi ste željeli nekome /ko nezna ništa/ predstaviti muslimsku vjeru, što bi vi rekli.
Što je osnovno za islam, možete usporediti i sa Biblijom, jer ta je meni poznata. Kakva je razlika, što je zajedničko. Kakav je stav muslimana prema Bibliji, ali i prema krščanima - namjerno razlikujem

Bilo bi lijepo da si procitala uvodni post.

Siguran sam da su ti poznate metode misionarstva, jer ih vrlo dobro koristis u propagiranju svojih ideja, ali ovdje nije bila rijec ni o kakvom misionarstvu, vec o odgovoru na pitanja i interesovanja koje je Fia, u svom uvodnom postu, naznacila.

Baš tako je.
fia

Post by fia »

@bananko... :-D

mislim sad da jesi najbolje shvatio o čemu se radi....stvarno mi je tvoj post najviše rekao o osnovnima stvarima Islama. I tvoj način argumentacije meni je najbliži./ i da nezaboravim i Fidela ;-) /
Informacije a diskusija, to je to, što mene sad zanima......svi imamo glavu i unutra mozak.

Barem bi tako trebalo biti :D
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

KGKG, o ti koja si sa vrela mudrosti punih 20 ljeta zahvacala svojom rukom pa evo i nas nauči kako se to "misionira" i sta je mudrost u pozivu, al uprkos ni po cijenu pameti nisi izostavila priliku da zainteresovanom za islam pojasnis najprecu stvar i prvi temelj islama a to je da je sunnet generalno nakupljeno smetlje bastine, i da muslimani - na osnovu t(v)oga - i nisu bas previse muslimani. Ili zapravo ako cemo bukvalno po tvom, da su previse muslimani, da su se kroz vrijeme previse zaprljali i vise se ne mogu ni poznat, te da bi se trebalo odbit i stesat makar 70-80 % islama tamam minimum kolko da tebi i tvojoj simpatičnoj sektici udovolje... :-?
Tako da mi i nije jasno previse, da, ako je osoba pitala o islamu (mislim na islam) zasto se ti javljas? :?

Pozz :)
Last edited by Abu FEED el-Castro on 09/02/2007 00:17, edited 1 time in total.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Fia, lijep pozdrav, samo da te napomenem da te ne zelimo prevesti u svoje kako ce neko rado htjeti protumačiti, kod nas je zapravo ionako vec odavno guzva ... :D

Sta god ti treba, samo ti slobodno priupitaj, i (da pokazemo diggeru i kompaniji tolerantnost vjernika :D ) ako imas i kakvih stvari da ti izgledaju naopake u islamu, ili nekakvih jos nejasnoca ili nesto sto ti je mozda neko predstavio da je kod muslimana tabu tema, a ti slobodno ožeži, i to prvo po tom... :-D
vatrogasac

Post by vatrogasac »

fia wrote:Dragi Vatrogasac,

vjeruj tome da dobro znam što si napisao prije......jer sve što se tiče vjere nikad nečitam kao "Orlovi rano lete".... :-) ....
.....razumjem kad kažeš "vjera" i ne "vjere" i razumjem kad se kaže alegorija. Istina nemože se dokazati ponavljanjem ...i kad se kaže da ponavljanje je početak mudrosti :-D

U tome nije stvar, stvar je u tome da za mene je Božja riječ, koja je u Bibliji, autoritet, isto tako, kao je za tebe autoritet Kuran. Iz toga kako ja poznajem Bibliju, ubjedjena sam da nije promijenjena, iako su bile takve pokušaje.

S druge strane, imam mali problem, jer ako se u zadnji knjigi Božje riječi piše, cit. "Jer svjedočim svakome, koji čuje riječi proroštva knjige ove, ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj." Otkr.Iv.22:18
I sad meni prićaš, da se mudrost Kuranu, koji je pisan tek poslije gore navedenog meni obistini u prvom mom čitanju........ma nemoj...Sad meni neide o mudrost, sad tražim odgovor, zašto neko, naprimjer "jedan musliman" :) kao kaže Ahmmed, vjeruje više Kuranu. Kakve su njegove razloge za to.

Naravno da ima mudrosti u Kuranu.

Izvinjavam se, nemoj to uzeti lično molim, samo diskusija ;-)
Draga fia!

....mislim da mi komentari nisu u kontradikciji....citirao sam svog starog jarana diggera i njemu uputio repliku....ne znam kako se ti prepozna u tome.....

....možda si me pogrešno shvatila.....nemam namjeru da te ubjeđujem u drugačije nego što si izabrala.....ja ovdje ne ulazim ni u rasprave između sufija i vehabija......postoji na mnogo foruma žustra rasprava između hrišćana i muslimana...Biblija ili Kur'an ...pa sam onako osrednje upoznat o onome o čemu se na ovoj temi šeta po margini....

...da mi je namjera da te preobraćujem sigurno bih te ovdje zasuo citatima i linkovima (jer mi se ne da sve to prekucavati) da bi imala šta čitati najmanje naredna tri mjeseca....ovo što sam postavio je samo prilog temi....i na kraju....sviđa mi se to što što čitaš, razmišljaš i preispituješ.....tvoj i moj Bog nas je stvorio kao razumna bića.....taj dar ili resurs bilo bi grijeh ne koristiti.....ono o čemu neki ovdje pričaju , a tebe čudi možeš nači i u mnogim ispovijestima kao što su ove....samo par kao primjer...

http://www.umsa.org/modules.php?name=Ne ... le&sid=101

http://thetruereligion.org/modules/xfse ... category=1

http://www.kavkaz.org.uk/eng/content/20 ... 5360.shtml

...i nemoj se izvinjavati....onda bih i ja možda morao....da uštedimo sebi truda....
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

fia wrote:@bananko... :-D

mislim sad da jesi najbolje shvatio o čemu se radi....stvarno mi je tvoj post najviše rekao o osnovnima stvarima Islama. I tvoj način argumentacije meni je najbliži./ i da nezaboravim i Fidela ;-) /
Informacije a diskusija, to je to, što mene sad zanima......svi imamo glavu i unutra mozak.

Barem bi tako trebalo biti :D

Drago mi je da tako mislis.

U svakom slucaju nemoj se obazirati na diskusije, a ja bih zamolio i druge da bar na ovoj temi se ostavimo istih, i odgovorimo djevojci / zeni ono sto je interesira.

Fia, cinjenica je da je tebi kao nemuslimanki, koja ne poznajes historijske dogadjaje koji su prethodili objavi Kur'ana, kao ni one koji su bili povod objave pojedinih dijelova Kur'ana, vrlo tesko, rekao bih skoro nemoguce, samim citanjem Kur'ana izvuci glavne pouke.

Nije da ti ne preporucam citanje Kur'ana, ali ako zaista zelis saznati vise o Islamu, bilo bi puno bolje kada bi prije nekog ozbiljnijeg "vaganja" Kur'ana citala nesto laganijeg stiva.

Meni su na pocetku mog religioznog zivota, najvise godile, i najvise sam ucio i slagao kockice iz njih, knjige iz Sire ( zivotopisa ) Allahovog poslanika s.a.w.s .
One su pravo lagane za citati, vise podsjecaju na neki roman nego neko tesko vjersko stivo, a u biti iz njih naucis puno, puno stvari koje bi nekoga mogle interesirati u vezi islama.

Moja preporuka je " Zapecaceni Dzennetski napitak". Malo je nezgodno jer nisi u blizini, ali ako kad navracas u Sarajevo, javi, moze se to nabaviti. Ma cak ti se moze i poslati, ali u tom slucaju bi se morala dogovoriti sa mojom hanumom, jer sigurno neces ostavljat podatke javno, a ja ipak ne prakticiram bilo kakve privatne kontakte sa nekom drugom zenom, osim moje hanume, pa makar ni preko PP-a.:D ( zar nije san svake udane zene da ima 'vakog co'jeka :D )

Osim toga, i ja bih ti preporucio knjige tipa " Kur'anske mudzize" i "Kur'an i nauka".

Kad se to sve procita, onda je puno lakse vladati sa Kur'anom i njegovim posebnim stilom.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Kakvu nadu ima musliman u budučnost? Što obečaje Kuran tome, ko služi Bogu?
Previdjesmo svi ova dva pitanja :D

Sto se tice prvog, ima jedan hadis ( izjava Muhammeda s.a.w.s ) koja ce ti ovo najkracim putem objasniti :

" Cudan je primjer vjernika! Svaka njegova stvar njemu je dobra, a to nije tako nikome osim vjerniku. Ako ga zadesi radost, on Allahu swt zahvali i bude mu dobro. Ako ga zadesi steta i tegoba, on se strpi i bude mu dobro. "

Sto se tice drugog pitanja, Allah s.w.t obecava nagrade i na ovom i na onom svijetu ( Ahiretu).
Kad se govori o nagradama ovog svijeta, nemoj nuzno ocekivati puno para, dobar auto, kucu u centru grada i sl. :D

Kaze Allah Uzviseni u suri Az_Zuhruf ( Ukras ), 43.sura, 33-35 ajet :

" A da neće svi ljudi postati nevjernici, Mi bismo krovove kuća onih koji ne vjeruju u Milostivog od srebra učinili, a i stepenice uz koje se penju,
i vrata kuća njihovih i divane na kojima se odmaraju,
i ukrase od zlata bismo im dali, jer sve je to samo uživanje u životu na ovom svijetu, a onaj svijet u Gospodara tvoga bit će za one koji budu Njegova naređenja izvršavali, a Njegovih zabrana se klonili. "

Uzviseni ovim hoce reci da bogatstva ovog svijeta nisu nista, ako se nema ono glavno bogatstvo - robovanje Njemu s.w.t.
I da nije cinjenice da bi ogromna vecina ljudi pohrlila u nevjerovanje zbog toga, On s.w.t bi im dao sva bogatstva ovog svijeta pa da u njima uzivaju na ovom svijetu, a bogatstva onog svijeta, puno bolja i vjecnai bice za ljude koji budu vjerovali i ruznih djela se klonili.

A za one koji budu vjerovali, Allah dz.s kaze u suri El-Hajj, 23-24 ajet kaze :

" A one koji budu vjerovali i dobra djela cinili Allah ce sigurno uvesti u dzennetske baste, kroz koje ce rijeke teci, u njima
ce se narukvicama od zlata i biserom kititi, a odjeca ce im svilena biti.
Oni su bili nadahnuti da govore lijepe rijeci i bili su nadahnuti na put Onoga koji je hvale dostojan. "
Kwaheri

Post by Kwaheri »

fia wrote:@zena - nije mi jasno, zašto si izbrisala svoj post, ipak ču odgovoriti.

Imamo puno različitih primjeraka Biblije - zbog moje „skepsije“ i mome mužu koji je veliki detajlist, takodjer „Bibliju Hebraiku Stuttgart“. - to je „Stari Zavjet“ na hebrejskom jeziku i je stručnjacima vrlo cijenjena, jer je text kontroliran nakon zadnjih arheologičkih nalaza. Ali još više cijenimo ..sad neznam taj izraz na vašem jeziku - na engleskom „The Interlinear Bible“ Hebrew-Greek-English…. stručnjaka J.P.G reena i gdje se tačno vidi, koja riječ je gdje - koja ima i Strongovu brojevnu ? konkordanciju - znači da svaka riječ ima svoj broj i postoji i riječnik. Isto tako koristimo „interlinear“ prijevod grčko - engleski „Novog Zavjeta“Wescotta i Horta.
Dalje prijevode koje koriste sve moguče „krčanske“ smjere, - samo za to, da znamo, da vidimo kakve su razlike, gdje i šta se promijenilo i dali je danas moguče uzeti Bibliju kao autoritet.
Poznata nam je historia crkva, što i kako i na kojim koncilu ko je odlučio, gdje i kako je nastala koja „krščanska zabluda.“
Kao ateisti imali smo tu prednost, da nismo vjerovali samo za to da su naši roditelji u nešto vjerovali. I tak smo morali pronači razloge i dokaze. Često je to tako, puno ljudi uopšte nerazmišla zašto vjeruje baš na takav način, zašto pripada baš toj religii.

Ali tema, koju sam ja dala je „Pitanja..“ znači moja pitanja…..i ne „Moje predavanje“…onda neću više o tome … :-D
fia, bez uvrede i losih namjera... post sam pobrisala, jer mislim da nisam za ove rasprave... :) iz licnih razloga ;)
Ukoliko, ipak, nađem vremena, i zelje, mozda se ukljucim...
svako dobro ;)
fia

Post by fia »

Danko_Bananko wrote:

Sto se tice prvog, ima jedan hadis ( izjava Muhammeda s.a.w.s ) koja ce ti ovo najkracim putem objasniti :

" Cudan je primjer vjernika! Svaka njegova stvar njemu je dobra, a to nije tako nikome osim vjerniku. Ako ga zadesi radost, on Allahu swt zahvali i bude mu dobro. Ako ga zadesi steta i tegoba, on se strpi i bude mu dobro. "

Sto se tice drugog pitanja, Allah s.w.t obecava nagrade i na ovom i na onom svijetu ( Ahiretu).
Kad se govori o nagradama ovog svijeta, nemoj nuzno ocekivati puno para, dobar auto, kucu u centru grada i sl. :D

" A da neće svi ljudi postati nevjernici, Mi bismo krovove kuća onih koji ne vjeruju u Milostivog od srebra učinili, a i stepenice uz koje se penju,
i ukrase od zlata bismo im dali, jer sve je to samo uživanje u životu na ovom svijetu, a onaj svijet u Gospodara tvoga bit će za one koji budu Njegova naređenja izvršavali, a Njegovih zabrana se klonili. "

Uzviseni ovim hoce reci da bogatstva ovog svijeta nisu nista, ako se nema ono glavno bogatstvo - robovanje Njemu s.w.t.
I da nije cinjenice da bi ogromna vecina ljudi pohrlila u nevjerovanje zbog toga, On s.w.t bi im dao sva bogatstva ovog svijeta pa da u njima uzivaju na ovom svijetu, a bogatstva onog svijeta, puno bolja i vjecnai bice za ljude koji budu vjerovali i ruznih djela se klonili.

" A one koji budu vjerovali i dobra djela cinili Allah ce sigurno uvesti u dzennetske baste, kroz koje ce rijeke teci, u njima
Oni su bili nadahnuti da govore lijepe rijeci i bili su nadahnuti na put Onoga koji je hvale dostojan. "

To je sve, ništa više? ......Ništa konkretnije?
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

E sad, Fia !

Trazila si neke informacije, i zamolila da ti malo predstavimo islam i pomognemo shvatiti neke stvari.

Ne znam sta jos ocekujes, ali previse vremena i prostora bi oduzelo navodjenje svih stvari vezanih za ova pitanja. Generalno, vjerniku je sasvim dovoljna nagrada obecani Dzennet i vjecni zivot. Naravno, ja razu,ijem da ti nisi na tom stepenu, i da vjerovatno trazis jos podsticaja.

Ali kao sto rekoh, ne ocekuj obavezno svilu i kadifu ili ostale materijalne pogodnosti kao nagradu za svoje sluzenje Bogu, mada ni to nije iskljuceno.
Nekome Allah da svakakvih dobara i na ovom svijetu, a nekoga iskusava i sa nedostatkom istih kako bi se jasno pokazao cilj i motiv koji nekoga potice da bude vjernik.

Najvece zadovoljstvo vjerniku i najveca nagrada je da njegov Gospodar bude zadovoljan s njim, opsirnije opise ipak moras potraziti u Kur'anu ili dodatnoj islamskoj literaturi.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

fia wrote:
Danko_Bananko wrote:

To je sve, ništa više? ......Ništa konkretnije?
a da procitash Kur'an? ...mislim da bi ti mnogo toga bilo jasnije... jer niko nije u mogucnosti postirati cijele teme iz Kur'ana. Ljudi stvaljaju ajete koji su se njih dojmili... Sta ces ti "iscitati" to ces vidjeti...
I da, Kur'an se objavljuje (konstanta) iako je ve spusten u povijest... Objavljuje se svakome od nas ponaosob...onoga momenta kada ga istrazujemo, citamo, ucimo...

Svako dobro.
fia

Post by fia »

zena
a da procitash Kur'an? ...mislim da bi ti mnogo toga bilo jasnije... jer niko nije u mogucnosti postirati cijele teme iz Kur'ana. Ljudi stvaljaju ajete koji su se njih dojmili... Sta ces ti "iscitati" to ces vidjeti...
I da, Kur'an se objavljuje (konstanta) iako je ve spusten u povijest... Objavljuje se svakome od nas ponaosob...onoga momenta kada ga istrazujemo, citamo, ucimo...

Svako dobro.

čitam, čitam.....ali ide polako, polako...... :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

fia wrote:zena

Svako dobro.

čitam, čitam.....ali ide polako, polako...... :)
sretno ;)
fia

Post by fia »

Danko_Bananko wrote:E sad, Fia !

Trazila si neke informacije, i zamolila da ti malo predstavimo islam i pomognemo shvatiti neke stvari.

Ne znam sta jos ocekujes, ali previse vremena i prostora bi oduzelo navodjenje svih stvari vezanih za ova pitanja. Generalno, vjerniku je sasvim dovoljna nagrada obecani Dzennet i vjecni zivot. Naravno, ja razu,ijem da ti nisi na tom stepenu, i da vjerovatno trazis jos podsticaja.

Ali kao sto rekoh, ne ocekuj obavezno svilu i kadifu ili ostale materijalne pogodnosti kao nagradu za svoje sluzenje Bogu, mada ni to nije iskljuceno.
Nekome Allah da svakakvih dobara i na ovom svijetu, a nekoga iskusava i sa nedostatkom istih kako bi se jasno pokazao cilj i motiv koji nekoga potice da bude vjernik.

Najvece zadovoljstvo vjerniku i najveca nagrada je da njegov Gospodar bude zadovoljan s njim, opsirnije opise ipak moras potraziti u Kur'anu ili dodatnoj islamskoj literaturi.

Nije meni išlo naravno o "nagradu" u smislu materije, nego o informacije o načinu života, koji "jednom muslimanu" / koristim to samo za to da je jednostavno /... islam nudi u budučnosti.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

fia wrote:

Nije meni išlo naravno o "nagradu" u smislu materije, nego o informacije o načinu života, koji "jednom muslimanu" / koristim to samo za to da je jednostavno /... islam nudi u budučnosti.
Morat ces mi malo objasniti ovo, nacin zivota, nesto sam malo rastresen danas.
Sta te konkretno interesira po pitanju nacina zivota ?
fia

Post by fia »

Danko_Bananko wrote:
fia wrote:

Morat ces mi malo objasniti ovo, nacin zivota, nesto sam malo rastresen danas.
Sta te konkretno interesira po pitanju nacina zivota ?

:) …dobro, malo se i osječa…..kod nas ima na TV reklame - da i muškarac ima svoje dane… :D ..znači da i ti imaš pravo biti ponekad „izvan sebe“……nisam sinoč odgovorila na ponudu knjige, možda ču biti u S. još ove godine, vidičemo šta i kako….u svakom slučaju hvala na ponudi.

Da objasnim.
U svoje riječi nama Bog kaže da nije imao namjeru da ljudi pate, da umire, da vladaju jedan drugome i tako dalje …..i da u odredjenom vremenu, kad dolazi njegovo Kraljevstvo, sve če biti tako, kako trebalo odmah poslije stvorenja Adama i Eve. To znači, da ljudi trebali živjeti u miru, u skladu s prirodom, imali su živjeti viječno bez patnje i bolesti. Raditi i živjeti sretno ovdje na zemlji, jer za to je bila zemlja stvorena. Da će biti uskrsnuče umrlih i tako dalje, tako dalje……. Tako kaže Bog u Bibliji./ vrlo jednostavno opisano, da nedržim govor / :D

Zato pitam, da li „jedan musliman“ vjeruje u nešto slično.

:)
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Nije do "muskih dana" ( i ovo ces mi morat malo objasnit :D ), vise je do ljudi, ali nejse...

Islam ne poznaje instituciju prvog ili istocnog grijeha, i musliman ne vjeruje u takvo nesto, jer nas Allah nicim nije obavijestio o tome.

Zamisli da je situacija takva, zamisli da je situacija idealna...koliko bi milijardi ljudi zivjelo danas na Zemlji, i upitaj se da li bi ova nasa planeta bila kadra proizvesti dovoljno hrane da bi se prehranile tolike milijarde ljudi, kad znamo da i danas jedva to u stanju, sa ovolikim brojem ljudi.

Sto se tice prozivljenja, da naravno. Allah ce na Sudnjem danu proziviti sve ljude.
digger

Post by digger »

vatrogasac wrote:...mislim da sam ti već prije govorio da se Kur'an ne čita kao 'Orlovi rano lete'.....ali pazi mudrosti....obistini se u prvom tvom čitanju....
Ma fala ti dje cuo i necuo na savjetu :D
...'manje jasni ajeti' postaju jasni kroz vrijeme jer za razliku od prethodnih Objava Kur'an je za sva vremena.....islam naučava da su i Mojsije i Isus dobili Objave koje su vremenom dosta izgubile od originala (i ovo već više puta spomenuto) i nemamo ih sačuvane originalne te isto tako važno......posljednji ajet objavljen u Kur'anu...
Sto bi englezi rekli: How convenient! Objave su date i ranije ali su nekako 'izgubile' vrijednost vremenom. Hmmm...

Neko me ovdje izruzi sto sam iznio kako je Muhamed sve zapisao sta mu jer andjeo govorio, jer kako naucih, Muhamed NIJE bio pismen, ali eto, nekako je sve popamtio sto mu je godinama davano.

Pa evo ja se opet pitam da nije i u islamu negdje—bar malkice—doslo do toga da su ....'Objave vremenom dosta izgubile od originala'.... kako mi to @vatrogasac lijepo objasni.
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Pa evo ja se opet pitam da nije i u islamu negdje—bar malkice—doslo do toga da su ....'Objave vremenom dosta izgubile od originala'.... kako mi to @vatrogasac lijepo objasni.
Da, mozes mislit kolika je mogucnost da je do tog doslo, uz instituciju hafiza ( ucenja Kur'ana napamet ) koja je postojala od prvog dana spustanja Objave. :-)

Da me ne bi krivo shvatio, samo iz reda da ispostujes zelju pokretaca teme da je muslimani upoznaju sa islamskim ucenjem ( a ti to ipak nisi ), bilo bi korektno da ne okreces temu na bilo kakve rasprave i diskusije, nit da je zachatavamo sa onim sto trenutno nije glavni interes osobe koja ju je pokrenula.

Za sve drugo sto bi ti moglo biti interesantno, mozes otvoriti temu pa da se tamo o tome prica.
Last edited by Danko_Bananko on 09/02/2007 22:26, edited 1 time in total.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

digger wrote:
...sa ove teme....
vatrogasac wrote:
fia wrote:
samo još...šta je veći autoritet - Biblija ili Kuran? Oboje isto?
Ako musliman vjeruje da Kuran se nije promjenio na razliku od Biblije, odakle i kako zna.......
....iz gore već navedenog nameće se Kur'an.....kako znamo da Kur'an nije imao sudbinu prethodnih Objava.....

http://www.bhmuslimmonitor.com/index.ph ... &Itemid=78

http://www.ibc-zh.ch/bos/predavanja/sak ... ez2003.htm
...nemoj se zahvaljivati...savjeti su besplatni.... :D
digger

Post by digger »

Ne znam sta jos ocekujes, ali previse vremena i prostora bi oduzelo navodjenje svih stvari vezanih za ova pitanja. Generalno, vjerniku je sasvim dovoljna nagrada obecani Dzennet i vjecni zivot. Naravno, ja razuijem da ti nisi na tom stepenu, i da vjerovatno trazis jos podsticaja...
Draga moja Fla:

Ne mogu reci da znam sta nas Danko sprema, ali on ne bi bio pravi vjernik kada ne bi imao u vidu da mu se sada pruza mogucnost da prebaci jednu dusu koja je 'anamo' (ili sto bi se reklo 'na drugoj strani religioznog diapazona'), i eventualno je pridobije na svoju stranu.

Da se razumijemo, u tome nema nista lose sa njegove strane niti bih ga ja za to kritikovao. Mislim da islam ohrabruje vjernike na isto i isto propovjeda.

Pa posto te ovdje zasipaju savjetima i citatima, zasto ne bi uzela savijet jednog matorca kao sto sam ja? Isti ti moze podjednako sluziti ne samo u spiritualnom pogledu nego za trazenje odgovora na sve sto te okruzuje.

Najprije, u sta god zelis da vjerujes, vjeruj. Tvoje shvatanje vjere i vjerovanja i prilaza tvom stvoritelju treba da ostane samo tvoje, jer je to najbolji nacin kako bi mogla da nadjes odgovore koje trazis. Svi ostali odgovori i sugestije su tudji—ne tvoji—bez obzira da dolaze sa jedne ili druge strane spektra.

Ne trazi da ti ovo bolje 'objasnim' jer ces onda poceti da kupujes moja 'objasnjenja.' Pa Dankova, pa vatrogasceva...

Jedno bi trebala da zapamtis: Ako trazis odgovore na bilo sta i das tome vremena, sama ces ih lako dobiti.

Da bi ih dobila, postavljaj si pitanja, trazi odgovore, ispituj nejasnoce i sumnje koje imas... pa ponovno postavljaj pitanja... I tako redom dok nisi zadovoljna. A posto su odgovori tvoji vlastiti, znaci da ce doci 'sami od sebe.'

Primjetih da govoris Engleski, pa evo ti nesto od A. Ajnstajna za razmisljanje:

"The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing. Ona cannot help but be in awe when contemplates the mystery of eternity, of life, of the marvelous structure of reality. It is enough if one tries merely to comprehend a little of this mystery every day. Never lose a holy curiosity."

A evo ti i od mene nesto sto sam uzeo od Jim Rhon-a, osobe koji me je naucio da samom sebi stalno postavljam pitanja i trazim odgovore cak i za ono sto drugi smatraju vec 'datim:'

"Remember this: when you're through changing, you're through."
Ahmmed

Post by Ahmmed »

digger wrote:

Ne znam sta jos ocekujes, ali previse vremena i prostora bi oduzelo navodjenje svih stvari vezanih za ova pitanja. Generalno, vjerniku je sasvim dovoljna nagrada obecani Dzennet i vjecni zivot. Naravno, ja razuijem da ti nisi na tom stepenu, i da vjerovatno trazis jos podsticaja...
Draga moja Fla:

Ne mogu reci da znam sta nas Danko sprema, ali on ne bi bio pravi vjernik kada ne bi imao u vidu da mu se sada pruza mogucnost da prebaci jednu dusu koja je 'anamo' (ili sto bi se reklo 'na drugoj strani religioznog diapazona'), i eventualno je pridobije na svoju stranu.

Da se razumijemo, u tome nema nista lose sa njegove strane niti bih ga ja za to kritikovao. Mislim da islam ohrabruje vjernike na isto i isto propovjeda.

Pa posto te ovdje zasipaju savjetima i citatima, zasto ne bi uzela savijet jednog matorca kao sto sam ja? Isti ti moze podjednako sluziti ne samo u spiritualnom pogledu nego za trazenje odgovora na sve sto te okruzuje.

Najprije, u sta god zelis da vjerujes, vjeruj. Tvoje shvatanje vjere i vjerovanja i prilaza tvom stvoritelju treba da ostane samo tvoje, jer je to najbolji nacin kako bi mogla da nadjes odgovore koje trazis. Svi ostali odgovori i sugestije su tudji—ne tvoji—bez obzira da dolaze sa jedne ili druge strane spektra.

Ne trazi da ti ovo bolje 'objasnim' jer ces onda poceti da kupujes moja 'objasnjenja.' Pa Dankova, pa vatrogasceva...

Jedno bi trebala da zapamtis: Ako trazis odgovore na bilo sta i das tome vremena, sama ces ih lako dobiti.

Da bi ih dobila, postavljaj si pitanja, trazi odgovore, ispituj nejasnoce i sumnje koje imas... pa ponovno postavljaj pitanja... I tako redom dok nisi zadovoljna. A posto su odgovori tvoji vlastiti, znaci da ce doci 'sami od sebe.'

Primjetih da govoris Engleski, pa evo ti nesto od A. Ajnstajna za razmisljanje:

"The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing. Ona cannot help but be in awe when contemplates the mystery of eternity, of life, of the marvelous structure of reality. It is enough if one tries merely to comprehend a little of this mystery every day. Never lose a holy curiosity."

A evo ti i od mene nesto sto sam uzeo od Jim Rhon-a, osobe koji me je naucio da samom sebi stalno postavljam pitanja i trazim odgovore cak i za ono sto drugi smatraju vec 'datim:'

"Remember this: when you're through changing, you're through."

Digger, mislim da ovdje pomenutu osobu, sa nickom fia, niko nije natjerao da pita, da podijeli razmišljanja s drugima....Djevojka upitala, mi pokušali dati odgovore, kolik osmo uspjeli, ne znam....Slažem se da je, u konačnici, važno sam dati konačni odgovor...Ali, do tog , konačnog odgovora, nije naodmet vidjeti šta drugi misle, kako razmišljaju i mogu li pomoći....

I da, u pravu si: Islam ohrabruje na širenje Objave....Pod određenim okolnostima i uz određene uvjete....Barem na ovoj temi, niko nije prekoračio
jasne upute islama o širenju Objave :)
fia

Post by fia »

@ digger - za sad :) , samo hvala na iskrenim i ljubaznim riječima

@ ahmmed - i tebi hvala , jer i ti si u pravu,
digger

Post by digger »

Ahmmed wrote:Digger, mislim da ovdje pomenutu osobu, sa nickom fia, niko nije natjerao da pita, da podijeli razmišljanja s drugima....Djevojka upitala, mi pokušali dati odgovore, kolik osmo uspjeli, ne znam....Slažem se da je, u konačnici, važno sam dati konačni odgovor...Ali, do tog , konačnog odgovora, nije naodmet vidjeti šta drugi misle, kako razmišljaju i mogu li pomoći....
I da, u pravu si: Islam ohrabruje na širenje Objave....Pod određenim okolnostima i uz određene uvjete....Barem na ovoj temi, niko nije prekoračio jasne upute islama o širenju Objave :)
Ma slazem se s tobom kompletno... nisam ni sumnjao da je ko 'prekoracio' nacin i put. Ja sam samo htio da pokazem da postoji i drugi nacin za odgovore koje svi ponekada trazimo.

Svako svoje, Ahmmede... :D
Post Reply