Par pitanja za one koji poznaju islam
- ljubav_aha
#826 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
nisma uopste digla paniku,smao sam djevojci obratila paznju o njemu,koja je i sama priznala,zatim ste vi nastavili sa pricom da nije vazno KO kaze,sto mi je naravno vlro nelogicno das ist alles 
-
probitačan
#827 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
..........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:22, edited 1 time in total.
- arzuhal
#828 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Amin, BB, a meni je, opet, bio merak doći poslije sabaha, pa uz prvu kahvu pročitati 'vako neštoBaby Blue wrote:Ahmmede, ne pamtim kad procitah ljepsi opis lijepe nam vjereAhmmed wrote:Islam Vam je savršena simfonija sastavljena od najmanje četiri stavka, a i peti je često tu, da upotpuni ugođaj.......U toj simfoniji, zvanoj islam, sve je na svom mjestu, svaki ton, svaka partitura, puna je simetrija na djelu,tempo baš kakav treba, ritma doveden do perfekcije.......Njen ju je Tvorac stvorio savršenom....Simfonija ima puno izvođača.....Boljih ili lošijih......Ovu je , na savršen način, izveo Poslanik s.a.w.s......I ostavio nam trajan primjer, kako se postaje maestro....Oduzimali su neki od ove simfonije što-šta, dodavali su neki ovoj simfoniji što joj ne pripada.....Razumjeli su neki njenu bit, suštinu,poruku, iako nisu bili najsjajniji izvođači.....Neki su, opet, poradi pravdanja pred samim sobom, relativizirali neke njene dijelove.....Nije malo onih, koji je izvode prilično dobro, trudeći se, da bude još bolje.....Mnogi su je , kao i njene izvođače, ismijavali, prezirali,smetao im je i još uvijek im smeta njezin zvuk.....Opet, bilo je i ima onih, koji njene izvođače cijene, koliko god su im draže neke druge simfonije ili se, pak, nikakvim simfonijama ovakvog porijekla ne zanimaju.....
Ne treba zaboraviti ni brojne dirigente, koji bi da se ona svira, samo onako, kako oni kažu.....A ona je i dalje savršena, sa zabilježenom originalnom izvedbom, koja je tu.....I čeka da je uzmemoHvala ti, da te Allah nagradi, bas ce biti lijepo s ovakvom ljepotom u mislima otici na pocinak
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#829 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Da, svakako je bitnija poruka koju neko zeli prenijeti od toga koliko se on sam drzi onog sto kaze.
Ako gojazan covjek koji, lupam, ima 150 kilograma kaze, ljudi... pazite na svoju liniju sta cemo mi na to reci. Mah, pogledaj ti prvo sebe pa onda nesto pricaj !? A mozda i taj zaista pazi na sebe, i da ne pazi mozda bi tezio puno vise.
Na pamet mi pada da je doktor Mengele vrsio uzasne pokuse na jevrejima u II svjetskom ratu. I kao pravi naucnik sve rezultate je uredno dokumentovao i klasificirao. Nakon zavrsetka rata amerikanci su dosli do tih dokumenata koji su zaista sadrzavali neprocjenjive podatke koje su stotine jevreja platili svojim zivotima i umiranjem u najstrasnijim mukama.
Postavilo se pitanje, da li je bolje sve to unistiti zbog neke casti i savjesti. Ili ipak, koristiti se svim tim jer je sada tu... na dohvat ruke. Stvarno jedna uzasna dilema i ovako na prvu ni sam ne znam sta da mislim o svemu tome.
Pogledajmo danasnju medicinu i zamislimo se kako je sve to pocelo. Nekad su ljudi secirali mrtve ljude da nauce anatomiju covjeka pod prijetnjom da ce ih ubiti zbog skrnjavljenja ljudskog tijela. A sada nam je hirurgija tako normalna stvar... malo ko se trzne kad cuje za transplataciju a zaboravi da je prva uradjena na nekom psu. Sjeca li se mozda neko Lajke kao prvog zivog bica u zemljinoj orbiti !?
Eto prica se o vrloj demokratiji Amerike a presucuju se istrebljivanja indijanaca i ropstvo africkih crnaca. Amerika ima samo dobar marketing koji siri po citavom svijetu. Ali... prava istina je tu negdje izmedju.
Fakat, kao sto @Baby Blue napisa, svi smo mi ljudi i sad kaciti na bilo koji napredak imena tipa socijalizam, komunizam, istok, zapad je ocita potreba neke grupe ljudi da one druge pogleda kao sebi nejednake. A psihologija pojedinca je takva da prvo mora u svojoj glavi da nekog toliko omalovazi da bi uopste krenuo u napad. I kad svojoj grupi zeli da objasni potrebu da se neka druga pokori/pobije onda im vice o stvarima koje cesto nemaju veze s vezom kad se sve to pogleda na objektivan nacin. Ovdje mi se tako lako uklopi Hitlerov mit o arijevskoj rasi a svi mi znamo kako je on izgledao i kako je na kraju zavrsio.
I tako, vremenom smo dobili priliku da prodamo svoju dusu za kapital. Zar i ovo neodoljivo ne podjeca na sejtana i njegovo obecanje kako ce koristiti svaku priliku da covjeka odvuce od vjere i Boga ?
Cesto se ja zapitam zasto li je zapad ljudima tako pozeljan a obicno cujemo price kako sve ono sto neko zaradi zaradi jer radi od jutra do sutra. Mozda tamo negdje zaista ima vise prilika i mogucnosti ali sve to ima i svoju cijenu. Mozda nam je privlacan taj americki san gdje je dovoljno otici plasticnom hirurgu i onda trkom u Holywood da postanes zvijezda, slavan... i imat ces punooooo para, i time biti sreeetaaaan.
Ko je od tih "slavnih" i "zvijezda" zaista sretan ? Da li je sreca da se kljukas lijekovima za smirenje i da imas svog privatnog psihijatra pri ruci jer si konstantno u nekom obliku depresije. Ko to od slavnih i bogatih ima stabilan brak, finu djecu... toplinu doma, svoj mirni kutak ? Mogu li nekom ko voli cevape oni biti ukusniji ako je dao posljednji dinar za njih ili pak ako ima i jos koji milion u steku ?
Kako ja cesto imam obicaj reci, nikad mi nije bitnije gdje sam, vec samo s kim sam. Ako je meni s nekim lijepo, pa makar mi lezali u blatu ja cu se osjecati dobro i ispunjeno sve dok sam u drustvu s dobrim i iskrenim ljudima. Ako mi pocnemo zagledati ko sta ima, cija je kuca veca i ciji auto ima bolje ubrzanje onda skrecemo pogled od iskrenog i lagano skrecemo u pohlepu i zavist.
Ako smo svi mi ljudi braca zar nije ljepse kad te neko s iskrenim zanimanjem upita kako si, jesi dobro, umjesto... a kakav ti to mobitel imas ?
Ako gojazan covjek koji, lupam, ima 150 kilograma kaze, ljudi... pazite na svoju liniju sta cemo mi na to reci. Mah, pogledaj ti prvo sebe pa onda nesto pricaj !? A mozda i taj zaista pazi na sebe, i da ne pazi mozda bi tezio puno vise.
Na pamet mi pada da je doktor Mengele vrsio uzasne pokuse na jevrejima u II svjetskom ratu. I kao pravi naucnik sve rezultate je uredno dokumentovao i klasificirao. Nakon zavrsetka rata amerikanci su dosli do tih dokumenata koji su zaista sadrzavali neprocjenjive podatke koje su stotine jevreja platili svojim zivotima i umiranjem u najstrasnijim mukama.
Postavilo se pitanje, da li je bolje sve to unistiti zbog neke casti i savjesti. Ili ipak, koristiti se svim tim jer je sada tu... na dohvat ruke. Stvarno jedna uzasna dilema i ovako na prvu ni sam ne znam sta da mislim o svemu tome.
Pogledajmo danasnju medicinu i zamislimo se kako je sve to pocelo. Nekad su ljudi secirali mrtve ljude da nauce anatomiju covjeka pod prijetnjom da ce ih ubiti zbog skrnjavljenja ljudskog tijela. A sada nam je hirurgija tako normalna stvar... malo ko se trzne kad cuje za transplataciju a zaboravi da je prva uradjena na nekom psu. Sjeca li se mozda neko Lajke kao prvog zivog bica u zemljinoj orbiti !?
Eto prica se o vrloj demokratiji Amerike a presucuju se istrebljivanja indijanaca i ropstvo africkih crnaca. Amerika ima samo dobar marketing koji siri po citavom svijetu. Ali... prava istina je tu negdje izmedju.
Fakat, kao sto @Baby Blue napisa, svi smo mi ljudi i sad kaciti na bilo koji napredak imena tipa socijalizam, komunizam, istok, zapad je ocita potreba neke grupe ljudi da one druge pogleda kao sebi nejednake. A psihologija pojedinca je takva da prvo mora u svojoj glavi da nekog toliko omalovazi da bi uopste krenuo u napad. I kad svojoj grupi zeli da objasni potrebu da se neka druga pokori/pobije onda im vice o stvarima koje cesto nemaju veze s vezom kad se sve to pogleda na objektivan nacin. Ovdje mi se tako lako uklopi Hitlerov mit o arijevskoj rasi a svi mi znamo kako je on izgledao i kako je na kraju zavrsio.
I tako, vremenom smo dobili priliku da prodamo svoju dusu za kapital. Zar i ovo neodoljivo ne podjeca na sejtana i njegovo obecanje kako ce koristiti svaku priliku da covjeka odvuce od vjere i Boga ?
Cesto se ja zapitam zasto li je zapad ljudima tako pozeljan a obicno cujemo price kako sve ono sto neko zaradi zaradi jer radi od jutra do sutra. Mozda tamo negdje zaista ima vise prilika i mogucnosti ali sve to ima i svoju cijenu. Mozda nam je privlacan taj americki san gdje je dovoljno otici plasticnom hirurgu i onda trkom u Holywood da postanes zvijezda, slavan... i imat ces punooooo para, i time biti sreeetaaaan.
Ko je od tih "slavnih" i "zvijezda" zaista sretan ? Da li je sreca da se kljukas lijekovima za smirenje i da imas svog privatnog psihijatra pri ruci jer si konstantno u nekom obliku depresije. Ko to od slavnih i bogatih ima stabilan brak, finu djecu... toplinu doma, svoj mirni kutak ? Mogu li nekom ko voli cevape oni biti ukusniji ako je dao posljednji dinar za njih ili pak ako ima i jos koji milion u steku ?
Kako ja cesto imam obicaj reci, nikad mi nije bitnije gdje sam, vec samo s kim sam. Ako je meni s nekim lijepo, pa makar mi lezali u blatu ja cu se osjecati dobro i ispunjeno sve dok sam u drustvu s dobrim i iskrenim ljudima. Ako mi pocnemo zagledati ko sta ima, cija je kuca veca i ciji auto ima bolje ubrzanje onda skrecemo pogled od iskrenog i lagano skrecemo u pohlepu i zavist.
Ako smo svi mi ljudi braca zar nije ljepse kad te neko s iskrenim zanimanjem upita kako si, jesi dobro, umjesto... a kakav ti to mobitel imas ?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#830 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ništa konferencije, kod mene samo revolucije prolaze

-
probitačan
#831 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
............................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:22, edited 1 time in total.
- KaraMfil
#832 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Baby Blue wrote: Bas me zanima sta je "tradicionalni" islam. Jer, meni je islam jedan, takav kakav jeste, sa jasnim postulatima, propisima i obavezama, halalom i haramom itd. Da su ljudi na svakom kutku planete pokusali, pa i uspjeli, spojiti neke svoje obicaje i tradiciju sa vjerom jesu. Ali onda termin "tradicionalni" islam sigurno ne znaci isto i za bosnjake, i za arape, i za indijce, pakistance itd. I ne smatram da ta neka harmonizacija tradicije i vjere nuzno predstavlja nesto lose. Ako ih to cini sretnijim, sigurnijim i zadovoljnijim, i ako ce zbog toga biti bolji i sebi i drugima, pa hvala Allahu na sarolikosti medju nama. Ali ako to znaci "sta fali malo popiti, pogotovo za bajram"do "samoubistvo+ubistvo je najbolji dzihad", e to vala ne dam nikom da mi pripisuje lijepom islamu. Jer to je samo stvar nekog pogresnog koda u ljudskom faktoru i nista drugo.
Esselamu alejkum
- ljubav_aha
#833 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Baby Blue wrote:Hvala ti sto si mi zeljela skrenuti paznju. Samo... ja da sam pustila predrasudama da me vode kroz zivot, ostala bih uskracena za mnoga vrijedna poznanstva sa nekim finim ljudima od koji su neki "vehabije" (za koje neki isto tako kazu da su sekta), ili sijje (i oni su nekima sekta), ili nevjernici (no commentljubav_aha wrote:nisma uopste digla paniku,smao sam djevojci obratila paznju o njemu,koja je i sama priznala,zatim ste vi nastavili sa pricom da nije vazno KO kaze,sto mi je naravno vlro nelogicno das ist alles)... ili... a od svih njih sam puno toga naucila. Slozicu se ja s tobom da je vazno i ko kaze i sta kaze, samo mi je malo... hm... cudno ili smijesno da od svega sto sam napisala nisi imala nista vise ni pitati ni reci kako bi nastavila diskusiju nego se eto zakacila za Farrakhana i jednu sasvim bezazlenu recenicu (Ih, jos smo dobro prosli, sta bi tek bilo da sam kakvog kafira citirala, a nije da mi se ne desi
).
Sve pokusavam skratiti i zaobici tu pricu oko Farrakhana i Nation of Islam jer nit je tema nit zelim zamarati ljude, jer ako je mene zaintrigiralo, ne mora znaciti da je svakom zanimljivo. Nadam se da je sasvim jasno da ga nisam citirala kao vjerski autoritet, niti je taj citat imao veze s nekim tumacenjem vjerskih propisa, za to mi je dovoljan Kur'an i sunnet, elhamdulillah. A to sto volim i cuti i procitati ono o cemu ljudi promisljaju, pa slagala se s tim ili ne, ne znam sta tu ima lose. Jedne prilike sam sasvim slucajno naletila na neki video Farrakhanovog govora, i da zaintrigiralo me to sveukupno, promatranje vjere (ne samo islama) kroz prizmu rase, svekolika masa koja kao magnetom privucena slusa tog covjeka, vidne reakcije... Naprosto te mora natjerati na razmisljanje i postavljanje pitanja. Meni je sasvim jasno da Nation of Islam nije nikakva eksplicitno islamska ili muslimanska organizacija, vec primarno rasna, bez obzira na sam njen naziv. Ja nisam amerikanka i nisam nikad bila u Americi da bih takvo nesto mogla osjetiti i dozivjeti. Ovo je bio nacin na koji sam mogla, i dozivjela sam to kao jos jedan drustveni fenomen svakako vrijedan paznje. Ta jednostavna ljudska potreba da cuju da neko jasno i glasno govori o nepravdi koju su generacije i generacije nosile, nesvjesne reakcije i grimase na licima... jednostavno ti priblize posljedice kroz prizmu obicnog covjeka poput tebe. I nemam ja tu sta podrzavati, niti osudjivati, samo pokusavam razumjeti. I nauciti nesto iz toga. Ucenje koje Nation of Islam slijedi sasvim jasno nosi obiljezja historijsko-kulturoloskog backgrounda iz kojeg ti ljudi poticu i koje ih je kao takve oblikovalo. I tesko mi je Nation of Islam posmatrati kao izolovan subjekt, bez da razmisljam o tome kao o posljedici jedne prethodne represije i uopce o uzrocima nastanka takve jedne masovne organizacije. Jer, akcija proizvodi reakciju, i ne mozemo se pouzdati da ce reakcija biti pametnija od akcije, sto je svakako manje vjerovatno. Ipak, moram ti priznati da me iznenadilo kako neko ko je zapoceo pricu na jednom filantropskom fonu pitanjima "sta ce biti s nemuslimanima koji vjeruju u Boga", tako lako i zustro osudi Farrakhana i Nation of Islam koji se isto tako deklarisu vjernicima u Boga (ne ulazeci u samu dogmu njihova vjerovanja, jer nismo ni u dogme drugih). Sta bismo onda trebali s nekim od africkih muslimana koji u svom nacinu zivota i danas imaju vise plemenskih obicaja nego samog islama? Odreci ih se? Odbaciti? Proglasiti nevjernicima? Boze sacuvaj! Ja te stvari ostavljam Bogu za Dan suda. Vec sam ranije rekla, nadala sam se da sam bila jasna, ja se ne odricem ljudi, ma kakvih, a kamoli onih koji nose sehadet u sebi, jer svi smo mi Bozija stvorenja. Najmanje sto mogu uciniti jeste isto sto je ikrime ucinio/la - moliti Boga da im se smiluje i uputi ih, a i mene, jer opet ne znam s cim ce oni napustiti ovaj svijet, a s cime ja.
Tebi je nelogicno i ironicno sto sam ja citirala Farrakhana kao nekog ko "slijedi drugaciji islam od tradicionalnog", ali moram ti priznati da je i meni nelogicno deklarisati se muslimanom a dovoditi u sumnju vjerodostojnost Kur'ana pod pretpostavkom da je mozda doslo da "greske u prepisivanju", mada nas je Gospodar obavijestio i obecao nam (ovo naravno vrijedi za muslimane koji vjeruju da je Kur'an Bozija rijec) da ce ga On cuvati do Dana sudnjeg ("Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!" al-Hidzr, 9). Kao sto mozes vidjeti, ja nemam problem komunicirati s ljudima koji imaju razlicita stanovista o nekim stvarima u islamu, slijedili oni selefizam, siizam, neki od 4 sunni mezheba, sufizam... vazno je da se u osnovi razumijemo, i da o ostalim stvarima diskutujemo, a to da li neko od njih drzi ruke vise ili nize od mene na namazu, ili klanja spustenih ruku, ili razlicito promisljamo neka pitanja... pa Allah zna najbolje kakav je ciji nijjet i sta je u cijem srcu. Muslimani su sami nasli sasvim dovoljno razlika da se medjusobno odricu jedni drugih, da im ni ne treba niko od drugih (ne)vjernika za svadju, a ja ne zelim biti suucesnik u tome. Mogu samo Boga moliti da nam spusti Svoju milost i sve nas uputi na Put istine.![]()
Bas me zanima sta je "tradicionalni" islam. Jer, meni je islam jedan, takav kakav jeste, sa jasnim postulatima, propisima i obavezama, halalom i haramom itd. Da su ljudi na svakom kutku planete pokusali, pa i uspjeli, spojiti neke svoje obicaje i tradiciju sa vjerom jesu. Ali onda termin "tradicionalni" islam sigurno ne znaci isto i za bosnjake, i za arape, i za indijce, pakistance itd. I ne smatram da ta neka harmonizacija tradicije i vjere nuzno predstavlja nesto lose. Ako ih to cini sretnijim, sigurnijim i zadovoljnijim, i ako ce zbog toga biti bolji i sebi i drugima, pa hvala Allahu na sarolikosti medju nama. Ali ako to znaci "sta fali malo popiti, pogotovo za bajram"ljubav_aha wrote:[meni je takodjer ironija,podrzavati lidere ne-tradicionalnog Islama od strane vjernih sljedbenika tradicionalnog Islamado "samoubistvo+ubistvo je najbolji dzihad", e to vala ne dam nikom da mi pripisuje lijepom islamu. Jer to je samo stvar nekog pogresnog koda u ljudskom faktoru i nista drugo.
-uopste se nisam,kako si napisala "zakacila" ,jer su se drugi "zakacili" jer sam ti obratila paznju,a drugo mnogo ranije sma pokusala objasniti NOI na drugoj temi,stoga previse licno shvatas moj odgovor drugim forumasima,tebi sam napisala post,stoga nema potrebe za ovakvo reagovanje
-termin ne-tradicionalni Islam sma pronasla u tokom citanja,koji je smao posluzen kao sto se npr. kaze ortodoksni jevrej,a nema veze sa prazoslavljem,vec sa prakticirnajem tradicionalnog jervjeskih principa,znaci,svi spomenuti termini se koriste u engleskom jeziku:
http://www.beliefnet.com/Faiths/2002/10 ... Islam.aspx
tako da tvoje objasnjenje tradicionanog Islama se ne uklapa sa tvojom paralelom o kuluturloskoj-geografoksoj tradicji i vjeri ,vec je rijec o Islamskim principima,sto si vec upravo napisala "jednostavno Islam";
kao sto si mogla provjeriti primejerna na gore postavljenoj stranici;termin nema iskljucivu paralaleu sa prenosnjem Islama od strane razicitih kulutra,vec prakticirnajem religije;postoje kriscnaske denominacije,pa tako postoje sluzbene i ne-sluzbene denominiancije u Islamu-informiranost je najbolja moc,a moj cilj nema veze sa degradiranjem ostalih,vec jednostavan komapracija,stoga nisi u pravu kad pises da sam sklona predrasudama,jer cijelo vrijeme pisem sa respektom prema svim monosteistickim religijama,a sto se tice sekti i ostalih neo-religjiskih organizaicja treba znati o njima,logicno
-
Static-X
#834 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Zar se ti neosvrces prvenstveno na jednu sektu kriscana a ne cjelokupno kriscanstvo?
- ljubav_aha
#835 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Static-X wrote:Zar se ti neosvrces prvenstveno na jednu sektu kriscana a ne cjelokupno kriscanstvo?
sve monoteisticke religije su podjeljenje s ozbirom na shvatanje rzlicith doktrina na denominacije,sekte i kultove
-
Static-X
#836 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Znam, to nisam pitao.
-
Static-X
#837 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Jedno laganini pitanje dok ispijate jutarnje kahve (kafe kako kome).
Jel rijec 'bula' pogrdan naziv? Tako ja ovu rijec upotrijebio prema jednoj curi kad me ona napade ni sam nisam znao sto
Jel rijec 'bula' pogrdan naziv? Tako ja ovu rijec upotrijebio prema jednoj curi kad me ona napade ni sam nisam znao sto
-
bhxxl
#838 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
koje su to sekte u islamu ??? sekte u islamu postoje samo u glavama ljudi ... iskreni vijernik je jednostavna osoba koja nije preokupirama i operecena nicim pa ni vjerom u toj mjeri da svaki trenutak vaga ko je u pravu i koji je pravi put ... i postojeca razilazenja u ogromnoj vecini islamskog svijeta postoje oko sporednih stvari , a ne oko same sustine . svi vjeruju u jednog Allaha i koriste isti kuran ... Sve ostalo su predrasude , tradicija i kultura koja nema veze sa islamom ...ljubav_aha wrote:Static-X wrote:Zar se ti neosvrces prvenstveno na jednu sektu kriscana a ne cjelokupno kriscanstvo?
sve monoteisticke religije su podjeljenje s ozbirom na shvatanje rzlicith doktrina na denominacije,sekte i kultove
- bijela
#839 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
moze biti uvrijedljivo kada ne-bula tako nazove pokrivenu djevojku,Static-X wrote:Jedno laganini pitanje dok ispijate jutarnje kahve (kafe kako kome).
a nije kada se pokrivene medjusobno tako zovu
to je nesto kao crncima rijec niger (koliko sam skontala iz filmova
evo, nadjoh na netu nesto o porijeklu te rijeci:
Na nasim prostorima je ukorijenjen izraz "bula" za zenu pod hidzabom, a sigurno mnogi i ne znaju da ta rijec oznacava osobu kojoj nesto nedostaje, da je njen prevod: osoba sa nedostatkom. Razlog za ovakav negativisticki stav prema hidzabu sigurno lezi u neznanju i ne razumijevanju islama.
-
Static-X
#840 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Gdje crnce nadjebijela wrote:moze biti uvrijedljivo kada ne-bula tako nazove pokrivenu djevojku,Static-X wrote:Jedno laganini pitanje dok ispijate jutarnje kahve (kafe kako kome).
a nije kada se pokrivene medjusobno tako zovu![]()
to je nesto kao crncima rijec niger (koliko sam skontala iz filmova)
evo, nadjoh na netu nesto o porijeklu te rijeci:Na nasim prostorima je ukorijenjen izraz "bula" za zenu pod hidzabom, a sigurno mnogi i ne znaju da ta rijec oznacava osobu kojoj nesto nedostaje, da je njen prevod: osoba sa nedostatkom. Razlog za ovakav negativisticki stav prema hidzabu sigurno lezi u neznanju i ne razumijevanju islama.
A ne, bogme ona mi reci da se ta rijec po turskom odnosi na 'kurvu', ja se stvarno iznenadio - meni to nidje veze nema. Uglavnom nisam stio da zalazim u pricu odakle joj to, da se jos vise negubim, pa reko da vidim ovdje imal tu stvarno istine.
-
probitačan
#841 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
.......................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:22, edited 3 times in total.
- nuraH
#842 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Činjenice:
Muslimana ima oko 1,5 milijardi na svijetu, a od toga:
96% - Tradicionalni Islam
1% - Modernistički Islam
3% - Fundamentalistički Islam (gdje spadaju tzv. 'wahhabism/salafsm', muslim brotherhood i revolutionary shi'ism)
dalje, od Tracidionalnog Islama (96%):
90% - Sunni (suniti)
9,5% - Shi'a (šiiti)
0,5% - Ibadi
dalje, od Sunni (sunita) (90%):
45% - Hanafi
28% - Shafi'i
15% - Maliki
2% - Hanbali
Zakljucak:
Sljedbenici Vehabizma/Salafizma čine 1% muslimana u svijetu, dok sljedbenici Hanefijskog mesheba (kojem pripadaju i muslimani Bosne i Hercegovine tj. Bošnjaci) čine 45% muslimana u svijetu - što je ujedno i najveca skupina.
Ostale zakljčke sami izvedite.
Napomena:
Hanafi: Named after the followers of Imam Abu Hanifa (699-767 CE)
Wahhabism/Salafsm: developed around the doctrines of scholar Muhammad ibn Abd al Wahhab (1703-1792 CE)
Selam
1% - Modernistički Islam
3% - Fundamentalistički Islam (gdje spadaju tzv. 'wahhabism/salafsm', muslim brotherhood i revolutionary shi'ism)
90% - Sunni (suniti)
9,5% - Shi'a (šiiti)
0,5% - Ibadi
45% - Hanafi
28% - Shafi'i
15% - Maliki
2% - Hanbali
Zakljucak:
Sljedbenici Vehabizma/Salafizma čine 1% muslimana u svijetu, dok sljedbenici Hanefijskog mesheba (kojem pripadaju i muslimani Bosne i Hercegovine tj. Bošnjaci) čine 45% muslimana u svijetu - što je ujedno i najveca skupina.
Napomena:
Wahhabism/Salafsm: developed around the doctrines of scholar Muhammad ibn Abd al Wahhab (1703-1792 CE)
Selam
Last edited by nuraH on 03/02/2010 16:15, edited 2 times in total.
-
Static-X
#843 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Ubrajaj te vi mene gdje god hocete, za sebe cu biti samo jedno M4L 
-
probitačan
#844 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
..............................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:20, edited 1 time in total.
- bijela
#845 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
dobri brate, probitacan,
vidim da sa cistim uvjerenjem i zarom govoris o islamu,
ali mislim da se mi, muslimani, ne trebamo "bojati" razlicitih nacina misljenja u islamskoj misli.
sunije, šiije, sufije, vehabije, tradicionalisti, modernisti... allah, allah.. ko bi to sve stigao u suru utjerati!
zbog toga se nadam da nisi nista lose implicarao u vezi jednoga koji ce u dzennet i jedan posto selefija.
mi imamo istinu, imamo kur'an, hadis i nase dobre prethodnike i zbog toga ne trebamo da se bojimo jedni drugih. inshaallah da nas plašt Bozije milosti sve obuhvati - pa makar neke samo krajickom obruba
bog nije stvarao ljude u serijskoj proizvodnji, svaki covjek je jedan mikrokosmos. pa kako onda da svi shvate na isti nacin ono sto nam je objavljeno?
islam je toliko dubok i univerzalan da u njemu svako moze naci nesto sto ce oduseviti mu dusu.
ako uzmem u obzir samo ljude iz moje okoline, uvidjam raznolikost interesovanja, talenata, misli, karaktera i nekakve, nazovimo, urodjene osobenosti. necija je osobenost njezna i prefinjena, a necija pak grublja i osorija.
eh, ako je tako, onda je nuzno da se i njihove interpretacije i uloge u islamu razlikuju, pa ce prvima biti bitno da je cvijeće oko dzamije lijepo uredjeno, a drugima će biti vaznije da u haremu stoji hrpa uglja za grijanje zimi.
i to dvoje skupa, kada je razum prisutan, odlicno funkcionisu.
(ovo poredjenje naravno vazi sve do granice kada interpretacije pocnu izlaziti iz okvira akide, serijatskih postulata i medjumuslimanskog mehabbeta)
ne znam kud je sad kren'o ovaj moj post ali je dos'o do hadisa da ce doci vrijeme da se ni najpametniji madju nama nece moci snaci.
ps. vjerujem da je probitacni preletio u preko tastature kada je napisao da je Allah, dz.s., rekao da ce se ummet podijeliti na 73 skupine. to je Poslanikov hadis.
vidim da sa cistim uvjerenjem i zarom govoris o islamu,
ali mislim da se mi, muslimani, ne trebamo "bojati" razlicitih nacina misljenja u islamskoj misli.
sunije, šiije, sufije, vehabije, tradicionalisti, modernisti... allah, allah.. ko bi to sve stigao u suru utjerati!
zbog toga se nadam da nisi nista lose implicarao u vezi jednoga koji ce u dzennet i jedan posto selefija.
mi imamo istinu, imamo kur'an, hadis i nase dobre prethodnike i zbog toga ne trebamo da se bojimo jedni drugih. inshaallah da nas plašt Bozije milosti sve obuhvati - pa makar neke samo krajickom obruba
bog nije stvarao ljude u serijskoj proizvodnji, svaki covjek je jedan mikrokosmos. pa kako onda da svi shvate na isti nacin ono sto nam je objavljeno?
islam je toliko dubok i univerzalan da u njemu svako moze naci nesto sto ce oduseviti mu dusu.
ako uzmem u obzir samo ljude iz moje okoline, uvidjam raznolikost interesovanja, talenata, misli, karaktera i nekakve, nazovimo, urodjene osobenosti. necija je osobenost njezna i prefinjena, a necija pak grublja i osorija.
eh, ako je tako, onda je nuzno da se i njihove interpretacije i uloge u islamu razlikuju, pa ce prvima biti bitno da je cvijeće oko dzamije lijepo uredjeno, a drugima će biti vaznije da u haremu stoji hrpa uglja za grijanje zimi.
i to dvoje skupa, kada je razum prisutan, odlicno funkcionisu.
(ovo poredjenje naravno vazi sve do granice kada interpretacije pocnu izlaziti iz okvira akide, serijatskih postulata i medjumuslimanskog mehabbeta)
ne znam kud je sad kren'o ovaj moj post ali je dos'o do hadisa da ce doci vrijeme da se ni najpametniji madju nama nece moci snaci.
ps. vjerujem da je probitacni preletio u preko tastature kada je napisao da je Allah, dz.s., rekao da ce se ummet podijeliti na 73 skupine. to je Poslanikov hadis.
-
probitačan
#846 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
.........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:20, edited 1 time in total.
- nuraH
#847 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Podaci koje sam naveo su zvanicni podaci od ''the royal islamic strategic studies centre'' iz 2009. godine (izvolite pa provjerite).nuraH wrote:Činjenice:
Muslimana ima oko 1,5 milijardi na svijetu (tacnije: 1,479,200,275), a od toga:
1% - Modernistički Islam
90% - Sunni (suniti)
9,5% - Shi'a (šiiti)
0,5% - Ibadi
45% - Hanafi
28% - Shafi'i
15% - Maliki
2% - Hanbali
Zakljucak:
Napomena:
Selam
Ne zelim da ikoga navedem na neke ''pogresne'' zakljucke, međutim iz ovoga: Abu Hanifa (699-767), Muhammad ibn Abd al Wahhab (1703-1792) - ipak mozemo doci do nekih odredjenih spoznaja.
Vecina muslimanskog svijeta svoje ''prakticiranje'' vjere (kazem prakticiranje vjere jer se vjera kao sama ispoljava najvecim dijelom ''srcem'' - i misljenja sam da vecina muslimana, bez obzira kojoj skupini pripada - u svojim srcima ima ispravno vjerovanje - tj. vjerovanje u jednog Boga) zasniva na ucenjima Abu Hanife koji je svoje zakljucke i spoznaje izvodio u vremenu neposredno nakon smrti Muahmmeda a.s., dakle u 7. i 8. stoljecu, dok 'manjina' muslimana - odnosno ovih 1% svoje prakticiranje vjere zasniva na ucenjima Abd al Wahhaba koji je svoje zakljucke i spoznaje izvodio 1000 godina nakon Abu Hanife, dakle u 18. stoljecu.
Nije pitanje koji je od njih dvojice upravu - jer Allah zna najbolje, vec je pitanje: koji je od njih dvojice imao veci prostor za greske i pogresnu interpretaciju, i naravno prostor da bude pod uticajem manipulacije onih koji nastoje da infiltriraju Islam.
Odgovor na to pitanje ostavljam vama - tj. da istrazujete i da sami dodjete do zakljucka.
Selam svima
- Smurff
#848 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
SubhanAllah, naravno da je zabranjena. Uistinu se nema dovoljno vremena na ovom dunjaluku za zahvaliti Stvoritelju samo za jedno oko koje nam je On podario. Kako onda sebi da iskreni rob dozvoli vrijeme koje će utrošiti ne pominjući Allaha s.v.t. i ne zahvaljujući Mu?KenCo wrote:evo ja imam jedno pitanje. zasto i da li je zabranjena muzika u islamu ? to sam cuo neki dan. i procitao sam hadis u kojem se kaze (parafraziram) da su muzicki instrumenti grijeh. moze li mi ovo neko dodatno pojasniti ?
hvala
- Smurff
#849 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
''Islām je počeo kao stran (čudan), i vratiće se kao strannuraH wrote:Činjenice:
1% - Modernistički Islam
90% - Sunni (suniti)
9,5% - Shi'a (šiiti)
0,5% - Ibadi
45% - Hanafi
28% - Shafi'i
15% - Maliki
2% - Hanbali
Zakljucak:
Napomena:
Selam
(čudan), pa obraduj strance (čudake).'' hadīs je zabilježio Muslim
- ljubav_aha
#850 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Smurff wrote:SubhanAllah, naravno da je zabranjena. Uistinu se nema dovoljno vremena na ovom dunjaluku za zahvaliti Stvoritelju samo za jedno oko koje nam je On podario. Kako onda sebi da iskreni rob dozvoli vrijeme koje će utrošiti ne pominjući Allaha s.v.t. i ne zahvaljujući Mu?KenCo wrote:evo ja imam jedno pitanje. zasto i da li je zabranjena muzika u islamu ? to sam cuo neki dan. i procitao sam hadis u kojem se kaze (parafraziram) da su muzicki instrumenti grijeh. moze li mi ovo neko dodatno pojasniti ?
hvala
arabeske u pratnju muzickih instumenata grupe zabaranjeno pusenje