Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#776 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

Utokkha wrote:Pripadnik sam islama, ali sam sebi otvorio nekoliko filozofskih pitanja u islamu. Tište me i volio bih da čujem vaše mišljenje (mislim na muslimane, ne na ateiste i pripadnike drugih vjera).

1. Koncept sudbine u islamu. Svaki čovjek ima predodređenu sudbinu, tj. kakav tok će njegov život imati. Zašto je onda nekim ljudima sudbina da čine loša djela i time završe u vatri?
U jednom određenom stadiju razvoja embrija, u onaj tren kada tom komadu mesa valja udahnuti dušu, po naredbi Allahovoj, melek zapisuje 4 stvari za pridošlicu na dunjaluk: njegovu nafaku/opskrbu, spol, hoće li biti sretan ili nesretan (pod ovim se misli da ovosvjetska iskušenja i belaje koji mogu zadesiti bilo koga, i vjernika i nevjernika, a ne na samu vjeru/nevjeru) i dužinu života. Ovo je prema predaji od Poslanika, alejhi-selam.
Ne zapisuje se da li će neko biti vjernik ili nevjernik. Zapisuje se samo životni okvir, dok će samu sliku naslikati svaki čovjek po svojoj volji i sa njom će, kao svojom ličnom kartom, doći pred Stvoritelja.
Dakle, Allah Uzvišeni, budući da je on i Pravedni, NE ODREĐUJE nekoga za džennet ili džehennem jer onda ne bi bio Pravedan. Ali On ZNA ko će u džennet, a ko u džehennem, budući da je on El-Alim, Onaj Koji Sve Zna.
Jednom je Poslanik, alejhi-selam, zatekao ashabe kako pričaju o kaderu/određenju, pa mu se mubarek lice zarumenilo od ljutnje, te im je rekao da nijedan narod prije njih nije raspravljao o kaderu, a da nije propao...
Obzirom da su Poslanikove riječi sama mudrost/hikma, kako je to i u Kur'anu rečeno, ali jednostavno i jezgrovito kazana, i u ovom slučaju sam se imao prilike uvjeriti u istinitost Poslanikova, alejhi-selam, govora. Viđao sam ljude kako pričom o sudbini i određenju pravdaju svoje postupke, kako ih šejtan pimpla ko loptu, te kako se sami odlučuju na belaj...
We ma zalemuna, we la-kin kanu enfusehum jazlimun!/I nismo Mi njima nepravdu učinili - oni su je sami sebi učinili! (sura El-Bekara, negdje u prvom džuzu)

2. Prema hadisu, svako novorođenče na zemlji dolazi kao musliman. Jedno od el-esmaul-husna je Es-Selamu (čist od mana) i El-Bari'u (koji divno stvara). Zamišljam samo neku dušu koja je bila fizički izolirana od svijeta islama i isti nije mogla upoznati kao pravu istinu. Samo zbog toga ista će završiti u džehennemu, premda joj njen Stvoritelj nije omogućio da dođe u dodir s Islamom.
A kako znaš da li će završiti u džehennemu?
Djeca koja su umrla prije punoljetstva, a čiji su roditelji muslimani, na Sudnjem danu će biti nagrada svojim roditeljima i zauzimat će se za svoje roditelje. I to sve zbog samilosti Allahove prema roditeljima-muslimanima. Postoje predaje o tome, od Muhammeda, alejhi-selam.
Ali šta je sa djecom čiji roditelji nisu bili vjernici, a umrla su prije punoljetstva? I šta je sa osobama koje zovemo retardiranim ili poremećenim ili luđacima? I šta je sa takvima kakve ti spominješ - koje su bile izolirane?
Pa nije Allah nepravedan!
Muhammed, alejhi-selam, nas je poučio da će takve osobe imati svoju šansu na Danu sudnjem, kao što smo je mi ostali imali i imamo sada i ovdje - svi će dobiti ono za što su bili ukraćeni na ovom svijetu (punoljetstvo, razum, itsl) i biće im poslan jedan od njih, kao njihov poslanik, koji će ih pozvati u Istinu. Oni koji to prihvate će biti sretnici, a oni koji ga odbiju - nesretnici.
Zato se ne zamaraj stvarima koje nisu u tvojoj odgovornosti i pazi na sebe. A Gospodaru svjetova prepusti Njegovu odgovornost.
3. Veličina grijeha ubijanja jedne osobe (kao da si ubio cijelo čovječanstvo). Međutim, Emin je naredio ashabima da ubiju čovjeka koji ga je dva puta izdao.
Mislim da se ovdje i nema šta puno odgovarati, al haj bar navedi konkretan slučaj.
Ne mislim da je ovo šejtanski posao u mene mi :)
Nego, pokušaj da što dublje proniknem u islam kao vjeru...
Na hajr da bude i da ti Allah Uzvišeni pomogne u tom poslu :)
KaraMfil

#777 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by KaraMfil »

Esselamu alejkum,
Uhhh mi nikako da odvojim tradiciju od vjere (ili se meni ponekad cini). Postupak pojedinaca nikako ne "krnje" islam kao savrsenu vjeru, vec sami sebi nepravdu nanose, eh sad ne trebamo cjepidlaciti. Sto se tice zena kao "podredjenih" mislim da je stvar percepcije i ispiranja mozga od strane medija. Licno se ne osjecam podredjena ni u kom smislu, cak se osjecam nadredjena jer : muz je taj koji je duzan obezbijediti sve za normalan zivot, dok je moje odgojiti djecu i ono "nesto malo po kuci: :-D takodje, ne znam zenu koja nije u stanju "slomiti" muskaraca, samo ako nesto hoce :-D (molim dio muske publike da se ne ljuti). Zena obicno dobije ono sto hoce a da muz to i ne primijeti kao tako, sve je stvar lijepog postupanja. Tacno je da se u pojedinim zemljama od pojedinaca da vidjeti da zenu takoreci "naslijedjuju" ali to nema veze s islamom, jer u vrijeme kad je islam dao mnoge prednosti zeni u ostatku svijeta (danas naprednog zapada jel) se zena smatrala samo predmetom i prljavom ako slucajno ima mjesecnicu, i kao takva nije smjela jesti za stolom kad ostali ukucani jedu. Zena ima pravo na obrazovanje i na sve sto ce omoguciti laksi zivot a da time NE ZANEMARI svoju glavnu ulogu odgajateljice buducih pokoljenja, jer budimo realni, ko moze pruziti djetetu vise ljubavi od majke i dati mu bolji odgoj ?? Eh sad sto se tice hidzaba ili marame, mislim da me i tu islam stiti od mnogo cega i cak mislim da su zene koje nose maramu za stepen vise (priblizene ) muskarcu, iz razloga sto, kad me neko pogleda nece me vrjednovati kao "dobar ili los komad mesa" vec ce morati ocijeniti moju inteligenciju i prave vrijednosti, s druge strane, zene "oskudnije obucene" sta se prvo na njima primijeti i koliko se (cesto) muskarac fokusira na razgovor u takvom slucaju (ne tvrdim da su svi takvi :D ). Eto toliko od mene, to bi bio moj skromni doprinos :D :D :D
Esselamu alejkum i molim Allaha SWT da nas uputi i da nam sabur .
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#778 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Big Boy »

Utokkha wrote:1. Koncept sudbine u islamu. Svaki čovjek ima predodređenu sudbinu, tj. kakav tok će njegov život imati. Zašto je onda nekim ljudima sudbina da čine loša djela i time završe u vatri?
Pokusaj malo promijeniti percepciju... svaki covjek ima predodredjenu sudbinu od strane Boga koji je i Svemocan i Sveznajuci. Ali, Bog Savrseni jos navodi da on daje ljudima razum i slobodnu volju i da covjek uvijek ima izbor sve dok mu smrt pokuca na vrata.

Iz ociju covjeka mozemo tako imati totalno drugu percepciju. Nasa slobodna volja je ono sto nas odredjuje. Nas karakter, nase ponasanje... nase reakcije na iskusenja. Zamisli to kao da ides autom od tacke A do tacke B po mraku... s tacke A ne vidis kakva je tacka B i sve sto imas je svjetlost farova koji osvjetljavaju put pred tobom. Do tebe je u kojem ces smjeru skrenuti na nekoj raskrsnici pa ti i ako ne znas gdje je ta tacka B, Sveznajuci to zna.

Zato ja ne vjerujem da je nekom sudbina da bude los i cini losa djela. Mislim da takvi samo peru savjest vikanjem kako su oni takvi jer im je sudbina takva, a ne zato sto oni sami tako zele.
2. Prema hadisu, svako novorođenče na zemlji dolazi kao musliman. Jedno od el-esmaul-husna je Es-Selamu (čist od mana) i El-Bari'u (koji divno stvara). Zamišljam samo neku dušu koja je bila fizički izolirana od svijeta islama i isti nije mogla upoznati kao pravu istinu. Samo zbog toga ista će završiti u džehennemu, premda joj njen Stvoritelj nije omogućio da dođe u dodir s Islamom.
Musliman je u svom znacenju bukvalno onaj koji se pokorava/povinuje Bogu. Ja nekako ne mogu prihvatiti da su se svi ljudi rodili kao muslimani po opsteprihvacenom stajalistu sta se misli kad se to kaze. Moj stav je da se svako dijete rodi cisto, iskreno i bez ikakvog grijeha. Svakako da ima puno ljudi koji su prozivjeli svoje zivote a da nisu culi za rijeci Islama.

Ali, samo razmisli da covjek i bez da mu neko protumaci uputu ima neku vrstu upute u samoj dusi i srcu. Po principu, ako radim ono sto ja ne bih volio da meni neko uradi, onda ja i nisam tako dobar covjek. Ako mi savjest nije cista zbog mojih djela, onda valjda nisam takvo sto ni trebao uraditi.

Uz to, jos koliko znam takvi ljudi ce pred Bogom imati drugaciji tretman u odnosu na one koji su dobili priliku da dodju do upute.
3. Veličina grijeha ubijanja jedne osobe (kao da si ubio cijelo čovječanstvo). Međutim, Emin je naredio ashabima da ubiju čovjeka koji ga je dva puta izdao.
Ljudski zivot je ocito nesto iznimno vazno i mnogi Kur'anski ajeti i hadisi govore o tome. S druge strane, cesto se navodi i zastita zivota od strane nekog nasilnika, pa ako neko zulum cini tako sto ubija druge... onda takvog nije grijeh ubiti jer ima i dodatak onom sto si ti naveo... a ako spasis jedan zivot, kao da si citav svijet spasio.
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#779 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Big Boy »

Baby Blue wrote:Vjera je savrsena, ljudi nisu. Yusuf Islam je izjavio "Posto sam islam upoznao preko knjiga postao sam musliman, da sam ga upoznavao preko muslimana nikad to ne bih uradio" ;-)
:thumbup:

P.S. Ako bas trazimo dlaku u jajetu onda se mozemo upitati "a ko je onda napisao sve te knjige" ali pretpostavljam da je covjek mislio posebice na Kur'an, pa tek onda na sve ostale.
Big Boy

#780 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Big Boy »

Baby Blue wrote:
Big Boy wrote:
Baby Blue wrote:Vjera je savrsena, ljudi nisu. Yusuf Islam je izjavio "Posto sam islam upoznao preko knjiga postao sam musliman, da sam ga upoznavao preko muslimana nikad to ne bih uradio" ;-)

P.S. Ako bas trazimo dlaku u jajetu onda se mozemo upitati "a ko je onda napisao sve te knjige" ali pretpostavljam da je covjek mislio posebice na Kur'an, pa tek onda na sve ostale.
Haha, super :thumbup:
Ja ipak mislim da se to odnosilo na savrsenost propisa u Kur'anu i drugim knjigama i nedosljednost ljudi u prakticnoj primjeni istih :-)
Da, to bi svakako mogla biti poenta. Ako neko o necemu razmislja pozitivno a svojim djelima ne slijedi svoja razmisljanja, ne znaci onda da i ta razmisljanja nisu dobra i pozitivna.

Zanimljivo mi je bilo cuti teoriju o kretanju ljudskih ociju dok neko prica o necemu. Ako neko laze... oci se krecu dole jer se dusa boji lazi. Ako neko masta... oci gledaju gore jer dusa jako voli slobodu. Kombinacije pogleda ulijevo i udesno takodje govore o izrazima duse pred koju razum stane i ne da joj putem kojim dusa pozeli.

Kako je samo gorak osjecaj u covjeku kada putem lazi i varanja hoce da dodje do nekog cilja. Kako je samo sretan onaj koji ne zivi u bunkeru i koji radi ono sto mu dusa pozeli.
Michun

#781 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Michun »

.
Last edited by Michun on 01/02/2010 16:45, edited 1 time in total.
probitačan

#782 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:24, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#783 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Chmoljo »

probitačan wrote:citat "I upravo kroz ovakvu dioptriju valja posmatrati onu da je i put do pakla popločan dobrim namjerama."Kraj citata

Selam alejkum,Arzuhal!!
Malo sam tražio ovu izreku ili tvrdnju...Da li je ima u hadisima ili nekim drugim izvorima islamskim?
Malo sam pročitao da je pakao okružen ljepotama i uživanjima dunjalučkim,ali neznam ni da li je i to predaja ili...
Ako može da malo pojasniš?
I ako možeš nešto reći o tome zašto su muslimani nazadovali,a zapadnjaci napredovali i to i dan-danas čine, sada već ogromnim koracima?
Selam alejkum!
čuh jednom odgovor na to, parafraziram: "kad se zapad odrekao vjere napredovali su. kad su se muslimani odrekli vjere, nazadovali su..."
Big Boy

#784 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Big Boy »

The road to Hell is paved with good intentions.

"Capital" - Karl Marx (1818 - 1883)
Big Boy

#785 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Big Boy »

Chmoljo wrote:
probitačan wrote: I ako možeš nešto reći o tome zašto su muslimani nazadovali,a zapadnjaci napredovali i to i dan-danas čine, sada već ogromnim koracima?
Selam alejkum!
čuh jednom odgovor na to, parafraziram: "kad se zapad odrekao vjere napredovali su. kad su se muslimani odrekli vjere, nazadovali su..."
Pitam se u cemu su to zapadnjaci ono zaista mjerljivo napredovali ? U nauci, tehnologiji... primjeni iste !?

Jesu li oni time sada sretniji, dusevno ispunjeniji... mirnije savjesti ? Ja uz krilaticu "napredni zapad" cesto cujem i pridjeve tipa: gojazni, nemoralni, otudjeni, daj advokata, daj doktora, daj psihijatra, optereceni stresom, prevrtljivi, vrijedis samo onoliko koliko imas... i sl. U ovom nasem relativnom svijetu ako si ponosni vlasnik Ferrarija ne znaci da si zbog toga i sretan + ako jos mozda imas 250 kila pa se ne mozes ni uvuci u svog Ferrarija. :-)
"Bio jednom jedan seljak i imao je konja.

Jednog dana konj je pobjegao.

Seljak je vikao za njim,ali se konj nije odazivao.

Žalili su susjedi seljaka i rekli:

"Kakva nesreća",a seljak im je odgovorio:

"Sreća-nesreća,tko zna?"

Nakon nekoliko dana,seljakov konj se vratio,a za sobom je doveo cijelo krdo divljih konja.

Vikali su susjedi:

"Kakva sreća"",seljak je uzdahnuo:

"Sreća-nesreća,tko zna?"

Sutradan je seljakov sin pokušao pripitomit jednog konja,a konj ga je udario i slomio mu nogu.

Susjedi su bili tužni,žalili su seljaka i proklinjali nesreću,a seljak im opet reče:

"Sreća-nesreća,tko zna?"

Idući tjedan je vojska došla u selo i unovačila sve sposobne momke,ali ne i seljakova sina jer je bio u kolicima,

Susjedi su plakali i govorili seljaku da je imao sreće,a on im je uzvratio:

"Sreća-nesreća,tko zna?"
Chmoljo

#786 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Chmoljo »

Big Boy wrote:
Chmoljo wrote:
probitačan wrote: I ako možeš nešto reći o tome zašto su muslimani nazadovali,a zapadnjaci napredovali i to i dan-danas čine, sada već ogromnim koracima?
Selam alejkum!
Pitam se u cemu su to zapadnjaci ono zaista mjerljivo napredovali ? U nauci, tehnologiji... primjeni iste !?

Jesu li oni time sada sretniji, dusevno ispunjeniji... mirnije savjesti ? Ja uz krilaticu "napredni zapad" cesto cujem i pridjeve tipa: gojazni, nemoralni, otudjeni, daj advokata, daj doktora, daj psihijatra, optereceni stresom, prevrtljivi, vrijedis samo onoliko koliko imas... i sl. U ovom nasem relativnom svijetu ako si ponosni vlasnik Ferrarija ne znaci da si zbog toga i sretan + ako jos mozda imas 250 kila pa se ne mozes ni uvuci u svog Ferrarija. :-)
sve to stoji, ali bih ipak više volio vidjeti one nesretnike po Afganistanu dobro uhranjene :) znam, ima bijede i na Zapadu, ali ima i bolju šansu da ne bude bijeda ;-)
prevrtljivi, vrijedis samo onoliko koliko imas...
zar je ovo karakterisitika samo zapadnjaka?
Big Boy

#787 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Big Boy »

Chmoljo wrote:
prevrtljivi, vrijedis samo onoliko koliko imas...
zar je ovo karakterisitika samo zapadnjaka?
Vjerovatno ni jedan narod/nacija/drustvo nema eksluzivno pravo na gore navedeno. S druge strane sve je to iznimno tesko izmjeriti i naci neke realne pokazatelje.

Ako neko nadje neku mjeru za srecu, onda cemo moci utemeljeno pricati i o takvim temama. :mrgreen:
Chmoljo

#788 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Chmoljo »

Big Boy wrote:
Vjerovatno ni jedan narod/nacija/drustvo nema eksluzivno pravo na gore navedeno. S druge strane sve je to iznimno tesko izmjeriti i naci neke realne pokazatelje.

Ako neko nadje neku mjeru za srecu, onda cemo moci utemeljeno pricati i o takvim temama. :mrgreen:
:thumbup: odlično rečeno. :)

samo koliko god taj zapad bio ovakav i onakav, ipak tamo ako želiš i samo malo sreće imaš, možeš postići mnogo više. ja bih tu napravio najveću razliku. :) ljudima se daje šansa za lakši život.

ako je čovjek naopak bio bi nesretan i da je u sultanovom haremu :mrgreen:
bijela

#789 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

Chmoljo wrote: čuh jednom odgovor na to, parafraziram: "kad se zapad odrekao vjere napredovali su. kad su se muslimani odrekli vjere, nazadovali su..."
ooo, dobro ovo :thumbup:
papuca

#790 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by papuca »

moze li mi neko odgovoriti na ovo pitanje...
pricala sam sa gospodjom jednom iz salona vjencanica duze vrijeme i ne znam kako dotakli smo se teme... ona mi je spomenula da joj se cesto zna desiti, kada vrate vjencanicu sa iznajmljivanja da prilikom ciscenja pronadju "zapise"... ne zna ciji su jer bude vise haljina u isto vrijeme, i ne zna da li iako zna ko je mlada da kaze (jer kao mozda je i lose nesto)... a niko nikad joj nije trazio poslije, da je mlada zaboravila??

sta ona da radi sa tim zapisom??
rado bih joj pomogla... jer i sama ne znam kako bih se ponasala kad bih u kuci zatekla nesto takvo.. :roll:
ikrime

#791 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

bijela wrote:
Chmoljo wrote: čuh jednom odgovor na to, parafraziram: "kad se zapad odrekao vjere napredovali su. kad su se muslimani odrekli vjere, nazadovali su..."

S ovim u vezi zgodno je i citirati riječi hazreti Omera Faruka, radijallahu anhu, velikog islamskog vladara, koji je rekao: "Mi smo narod kojeg je Allah uzdigao islamom. Kad god budemo tražili ponos mimo islama, Allah će nas poniziti."
ikrime

#792 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

papuca wrote:moze li mi neko odgovoriti na ovo pitanje...
pricala sam sa gospodjom jednom iz salona vjencanica duze vrijeme i ne znam kako dotakli smo se teme... ona mi je spomenula da joj se cesto zna desiti, kada vrate vjencanicu sa iznajmljivanja da prilikom ciscenja pronadju "zapise"... ne zna ciji su jer bude vise haljina u isto vrijeme, i ne zna da li iako zna ko je mlada da kaze (jer kao mozda je i lose nesto)... a niko nikad joj nije trazio poslije, da je mlada zaboravila??

rado bih joj pomogla... jer i sama ne znam kako bih se ponasala kad bih u kuci zatekla nesto takvo.. :roll:
nek ga s bismilom baci u vatru, odnosno spali
bijela

#793 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

arzuhal wrote:
Utokkha wrote: 2. Prema hadisu, svako novorođenče na zemlji dolazi kao musliman. Jedno od el-esmaul-husna je Es-Selamu (čist od mana) i El-Bari'u (koji divno stvara). Zamišljam samo neku dušu koja je bila fizički izolirana od svijeta islama i isti nije mogla upoznati kao pravu istinu. Samo zbog toga ista će završiti u džehennemu, premda joj njen Stvoritelj nije omogućio da dođe u dodir s Islamom.
A kako znaš da li će završiti u džehennemu?
Djeca koja su umrla prije punoljetstva, a čiji su roditelji muslimani, na Sudnjem danu će biti nagrada svojim roditeljima i zauzimat će se za svoje roditelje. I to sve zbog samilosti Allahove prema roditeljima-muslimanima. Postoje predaje o tome, od Muhammeda, alejhi-selam.
Ali šta je sa djecom čiji roditelji nisu bili vjernici, a umrla su prije punoljetstva? I šta je sa osobama koje zovemo retardiranim ili poremećenim ili luđacima? I šta je sa takvima kakve ti spominješ - koje su bile izolirane?
Pa nije Allah nepravedan!
Muhammed, alejhi-selam, nas je poučio da će takve osobe imati svoju šansu na Danu sudnjem, kao što smo je mi ostali imali i imamo sada i ovdje - svi će dobiti ono za što su bili ukraćeni na ovom svijetu (punoljetstvo, razum, itsl) i biće im poslan jedan od njih, kao njihov poslanik, koji će ih pozvati u Istinu. Oni koji to prihvate će biti sretnici, a oni koji ga odbiju - nesretnici.
Zato se ne zamaraj stvarima koje nisu u tvojoj odgovornosti i pazi na sebe. A Gospodaru svjetova prepusti Njegovu odgovornost.
sve je 'vako,
ja bih jos samo dodala (kad se radi o odraslim ljudima koji nisu culi objavu) slucaj koji se dogodio u vrijeme Poslanika a.s.
naime, muslimanka koja je zivjela u udaljenijem (ili zabacenom) dijelu tadasnje islamske drzave pocinila je preljub. dosla je na sud i ocekivalo se da ce biti kaznjena po serijatskom zakonu.
medjutim, Poslanik, a.s., ju je upitao je li znala da je preljub haram. odgovorila je da nije, niko je tome nije naucio, ona i njeni sunarodnjaci su primili islam, ali im niko nije objasnio detalje propisa.
Poslanik, a.s., ju je pustio i odmah naredio da neko od ucenih ashaba ode u taj kraj i poduci narod vjeri.

dakle, onaj ko NIJE IMAO MOGUĆNOST DA SAZNA neće biti odgovoran kao onaj koji je imao.

a u vezi boldiranog, naumpade mi jedno pitanje koje su studenti pitali M. N. Attasa (poznatog ucenjaka iz malezije) - moze li se abdestiti kokosovim mlijekom?
prof. attas je dao odgovor sukladan pitanju:
da, moze. u slucaju da covjek zavrsi na pustom otoku, krvolocna zivotinja ga natjera na kokosovu palmu i pri tome ne odlazi, nego ga ceka u podnozju palme. covjek sjedi na palmi a prolazi mu namasko vrijeme. ukoliko on u takvoj situaciji nadje za shodno da zeli klanjati, a ne moze sici i naci vode, bit ce mu dopusteno da razbije gore kokos, abdesti se i klanja na palmi dok ga dole ceka katastrofa da ga pojede.
:D
bijela

#794 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

ikrime wrote:
bijela wrote:

S ovim u vezi zgodno je i citirati riječi hazreti Omera Faruka, radijallahu anhu, velikog islamskog vladara, koji je rekao: "Mi smo narod kojeg je Allah uzdigao islamom. Kad god budemo tražili ponos mimo islama, Allah će nas poniziti."
jest, bgm, bas me podsjetilo na h. omerove rijeci.

dekadenciju islamskog svijeta je tesko posmatrati odvojenu od napretka zapadnog svijeta.
evidentno je da danasnje ekonomski muslimanske zemlje predstavljaju zariste svjetskog interesnog regiona, sto je jedan od mogucih uzroka politike zapada prema njima.
medjutim, pracenjem logickog slijeda razvoja historije, rekla bih da je mogucnost takvog odnosa zapada posljedica vec oslabljenih zemalja sa vecinskom islamskom populacijom.
zapad je samo prihvatio silaznu putanju razvoja islamskog svijeta. muslimanski mislioci su nudili nekoliko uzroka (time i rjesenja) krize, pa je 'Abdulhamid Ebu Sulejman smatrao da je u pitanju kriza misljenja, El-Mewdudi da se radi o krizi morala, selefije da se radi o krizi vjerovanja, a S. H. Nasr smatra da su stvari u pocetku pogresno postavljene, jer Zapad nije mjerilo napretka (nisu oni nasi ucitelji).
ja bih se ipak na kraju vratila h. Omerovoj recenici: Mi smo narod kojeg je Allah uzdigao islamom, pa kad god budemo tražili slavu i prosperitet u nečemu drugom – Allah će nas poniziti!
imamo istinu, ne znamo je upotrijebiti.
imamo je, a ne znamo je zivjeti.
papuca

#795 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by papuca »

ikrime wrote:
papuca wrote:moze li mi neko odgovoriti na ovo pitanje...

nek ga s bismilom baci u vatru, odnosno spali
hvala!
Static-X

#796 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

ikrime wrote: "Mi smo narod kojeg je Allah uzdigao islamom. Kad god budemo tražili ponos mimo islama, Allah će nas poniziti."
BHF_Manijak

#797 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

arzuhal wrote:
Big Boy wrote: Jer, ako je neki covjek trenutno daleko od Boga i vjere i ako mu samo malo treba da krene boljim putem, pa mu dodje neko "bolji" od njega i ustvrdi kako ce on svakako ravno u vatru ovaj se moze polakomiti i nastaviti krivim putem.
Generalno odličan post, ali ovo izdvajam jer si tu naveo dvije veoma važne stvari:

1- Za mudrost se veli, unutar islamskog učenja (potražiti, recimo, tefsir ajeta o mudrom Lukmanu), da je ona postavljati stvari na njihovo pravo mjesto, na pravi način, u pravo vrijeme. Sve suprotno tome - nije mudar postupak.
2- stoga, ukoliko neko počne nešto da nameće, makar to bila sušta istina, na pogrešan način i u pogrešno vrijeme - taj je daleko od mudrog postupanja i za svaki belaj koji proiziđe iz njegove akcije, nek' dobro zna da je on su/krivac za reakciju, ma kakva ona bila. I upravo kroz ovakvu dioptriju valja posmatrati onu da je i put do pakla popločan dobrim namjerama. Jer zbog nečijih dobrih namjera ljudi obole na živcima.
Nesto kao na moj racun...Na hajr inshallah... :)
ljubav_aha

#798 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Baby Blue wrote:
ljubav_aha wrote:ne zamjerim uopste,hvala :)

ali mi je samo "zapelo" za oci : voda Louis F. iz Nation of Islam

Nation Of Islam

http://www.answers.com/topic/nation-of-islam

http://www.beliefnet.com/Faiths/Nation- ... index.aspx

In 1979, Louis Farrakhan broke away from the Mission, establishing the more radical Nation of Islam, which restricts membership to blacks and advocates a separate black social structure.
Da, znam :) To mi je zapravo i bilo nekako intrigantno, covjek je oko Nation of Islam zapravo okupio crnce svih vjera. Mozda to s nase strane posmatrano djeluje kao rasizam, ali bila sam iznenadjena kad sam vidjela koliko ljudi sjedi na njegovim predavanjima i pronalazi sebe u tome. Nazalost, tad sam shvatila da rasizam u Americi, ili bar nekim njenim dijelovima, jos uvijek ima izrazito jake i duboke korijene i da je samo pre(i)kriven jednom sarenom glazurom demokratije.
Nemoj me pogresno shvatiti, nisam Farrakhana citirala kao neki autoritet, vec sam gledala neko njegovo predavanje i jako mi se svidio taj dio, a bilo bi jako ruzno da sam ja to sad napisala kao svoje rijeci i nesto prisvojila. Eto vidis, svasta ja volim pogledati i poslusati :D :-)
zivim u SAD,znam kako se razmislja,ali govoritu u ime religije,vjere i podrzavati rasizm,ne moze,drugo,za razliku od tebe,licno ne bih citirla osobu poput doticnog ,jer sto vrijedi,njegova prica,ako tako ne prakticira
Static-X

#799 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

ljubav_aha - Ako on ne prakticira neznaci da se opet negove rijeci nemogu uzeti kao primjer. :D

Baby blue - :thumbup: za tvoj zadnji postavljeni post.
bijela

#800 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

Static-X wrote:ljubav_aha - Ako on ne prakticira neznaci da se opet negove rijeci nemogu uzeti kao primjer. :D

Baby blue - :thumbup: za tvoj zadnji postavljeni post.
"ne gledaj ko je rekao, nego šta je rekao" - hazreti Alija :)
i moj thumb ide up za baby blue
Locked