Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ljubav_aha

#1401 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:Hmmm podpaljujes gdje nije potrebno :D
grijesis,ali si svejstan toga

dakle,zivot nam je zapisan,i jos moramo da odgovramo zao ono sto nam je vec unpared zapisano

a kader je zrno objasnjenja
Static-X

#1402 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

A da ti skoknes do one teme ponovo pa je malo bolje prelistas 8-) :D
ljubav_aha

#1403 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:A da ti skoknes do one teme ponovo pa je malo bolje prelistas 8-) :D
Static-X wrote:
Ovako moja definicija sudbine kako ju je moja malenkost razumila i dozivljava nije nista vise nego ono sto ti je propisano od Allaha. U tom smislu sve sto ti se desava Allah je upoznat o tome i s njegovom voljom se desava. Sto znaci svaki dio tvog zivota je direktno ili indirektno povezan sa tom “sudbinom” jer nakraju kako god, zavrsices onako kako Allah to zeli tj. na nacin na koji ti je propisao On. Zbog toga kazem niko nezna svoju sudbinu zato mu nece pomoci razmisljanje o tome i nadanje da njegova sudbina ima bolji kraj.
S druge strane ateisti koji nevjeruju u Boga naravno nece vjerovati ni u sudbinu, ali i na taj nacin nista se nemjenja.

E sad ovdje nebi zapocinjao nesto drugo, da pokusam dokazati neke druge stvari za to vec teme postoje na forumu tako da nema potrebe vise raspravljati.

i dala sam ti dva puta :thumbup: u razlicitim postovima i procitala sam arzulah-ov post

i pitala sam druge o citanju sudbine,niko nista :D

oh,da

pa ako nam je ON sve odredio,za koji dio i zasto odgovaramo :?:

neko mi je davno rekao da je tok vlastitog zivota ipak moguce promjeniti i vlastitm djelima ,naravno ,uz Boziji blagoslov :!: da li je i taj dio unapred zapisan :?:

hvala
ljubav_aha

#1404 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

besana wrote:
ljubav_aha wrote: Bog zna nas cijeli zivot unapred,znaci,on je vec zapisan
Jap :wink:

Mastilo se osushilo, Pero je spushteno, Knjiga je zatvorena :)
pa za koji tacno dio nam se onda sudi od strane Boga :?:
Static-X

#1405 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

To je bilo moje misljenje koje je u nekom djelu i tacno ali zato je arzuhal to bolje pojasnio (bar meni jeste) tamo kod oni njegovi krugova :D
ljubav_aha

#1406 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

znam,ovaj dio :
arzuhal wrote: Allahova volja je Sveobuhvatna Volja i ništa se ne dešava mimo Njegove Volje. Ljudska volja je ograničena volja. Ograničena je Allahovom Voljom. To ne znači da čovjek nema pravo/mogućnost izbora, nego znači da ljudska volja nije apsolutna....Što god sam čovjek da izabere u životu (recimo vjeru ili nevjeru), dakle svojom voljom se odluči na nešto, to se slaže sa Allahovom Voljom. Jer Allahova je Volja da svaki pojedinac ima svoju slobodnu volju. Naša volja se nalazi unutar božanske volje (crtež) i zato se i veli da sve biva po Allahovoj Volji...To šta ćeš ti odabrati je tvoja stvar i sve što odabereš je u skladu sa Božijom Voljom.
Međutim, sve što mi biramo nije u skladu sa Božijim Zadovoljstvom, ali nam je On i dao priliku (Svojom Voljom) da sami sebi kreiramo Budući Svijet...

Allah ima i Apsolutno Znanje (osim Apsolutne Volje) te ZNA šta ćemo odabrati i upravo taj NAŠ IZBOR je zapisan, ne Njegov izbor. Time što je sve zapisano nije nam i nametnuto.I tu je ta razlika koji neki nikad da dokuče...

a to je upravo ono sto sam napsiala i pitala malo prije
ljubav_aha wrote:
neko mi je davno rekao da je tok vlastitog zivota ipak moguce promjeniti i vlastitm djelima ,naravno ,uz Boziji blagoslov :!: da li je i taj dio unapred zapisan :?:

hvala
no ja sam pitala koji dijelovi su unapred zapisani,ma kakvu mi znaci donjeli odluku,ipka ce se mnoge radnje desiti onim sto nam je zapisano ,znaci nametnuto ,sto je poenta ,da mi ipak svoj zivot ne mozemo promjeniti iskjucivo svojom voljom

;-)
Static-X

#1407 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Heh, mislim daje cijela poenta u tome da nas mozak i malecni um nije u mogucnosti takve stvari u potpunosti svatiti, a najvise zbog toga jer je to stvar Sveznajuceg, on je taj koji nam je omogucio da na ovom svijetu imamo mogucnost izbora ali u isto vrijeme posto je Bog sveznajuci i izvan granica ovog svijeta, vremena i svega ostalog, on ipak zna sta ce se desiti.
zenicanin 1979

#1408 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zenicanin 1979 »

Static-X wrote:Heh, mislim daje cijela poenta u tome da nas mozak i malecni um nije u mogucnosti takve stvari u potpunosti svatiti, a najvise zbog toga jer je to stvar Sveznajuceg, on je taj koji nam je omogucio da na ovom svijetu imamo mogucnost izbora ali u isto vrijeme posto je Bog sveznajuci i izvan granica ovog svijeta, vremena i svega ostalog, on ipak zna sta ce se desiti.
Vjerovati u iskaz znaci shvatati o cemu iskaz govori i uzimati da je to tacno bez dokaza.
Ne mozes vjerovati u nesto sto ne shvatas jer onda ne znas u sta vjerujes.
Svaka recenica koja se ne shvata je kao grupa slova bez reda i znacenja te se ona ne moze smatrati tacnom a niti netacnom jer se ne zna sta ona govori.
Static-X

#1409 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

zenicanin 1979 wrote:
Static-X wrote:Heh, mislim daje cijela poenta u tome da nas mozak i malecni um nije u mogucnosti takve stvari u potpunosti svatiti, a najvise zbog toga jer je to stvar Sveznajuceg, on je taj koji nam je omogucio da na ovom svijetu imamo mogucnost izbora ali u isto vrijeme posto je Bog sveznajuci i izvan granica ovog svijeta, vremena i svega ostalog, on ipak zna sta ce se desiti.
Vjerovati u iskaz znaci shvatati o cemu iskaz govori i uzimati da je to tacno bez dokaza.
Ne mozes vjerovati u nesto sto ne shvatas jer onda ne znas u sta vjerujes.
Svaka recenica koja se ne shvata je kao grupa slova bez reda i znacenja te se ona ne moze smatrati tacnom a niti netacnom jer se ne zna sta ona govori.
Ko jaranu, preporucujem ti otvaranje teme Ateisti vs Vjernici gdje bi se moglo diskutovati o svemu.
Ova tema nije za to, jedino sto bi postigli je banovanje.
zenicanin 1979

#1410 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zenicanin 1979 »

ljubav_aha wrote:Static-X ,zar ne znas da se ne odobrava gledati u buducnost ,prema religijskim normama,hm,kakav je to hodza :!: :?: i sto ja najcudnije,kako narod ne razmislja o tome :!: :?:
Svako ce gledati u svoju buducnost dok ne umre ili ne oslijepi jer u koliko bi se desilo suprotno onda bi to znacilo da on ne gleda u svojoj buducnosti.U sadasnjem trenutku nemoguce je gledati u buducnost jer bi to znacilo da se foton odbio od objekta prije nego je objekt postojao a to je naravno nemoguce.A ako bi se posmatrac kretao brzinom vecom od brzine svjetlosti onda fotoni sadasnjosti posmatraca ne bi mogli stici. Vec kada bi usporio stigli bi ga ali posmatrac bi onda gledao prosle dogadjaje koje ti fotoni nose.Zvjezde koje ti promatras na nebu vjerovatno ne postoje jer su te zvjezde unistene u vremenu koje je bilo potrebno da svjetlost te zvjezde doputuje do tebe.Tako da ti gledas u proslost te zvjezde, u vrijeme kada je ona postojala.
ljubav_aha

#1411 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

zenicanin 1979 wrote:
ljubav_aha wrote:Static-X ,zar ne znas da se ne odobrava gledati u buducnost ,prema religijskim normama,hm,kakav je to hodza :!: :?: i sto ja najcudnije,kako narod ne razmislja o tome :!: :?:
Svako ce gledati u svoju buducnost dok ne umre ili ne oslijepi jer u koliko bi se desilo suprotno onda bi to znacilo da on ne gleda u svojoj buducnosti.U sadasnjem trenutku nemoguce je gledati u buducnost jer bi to znacilo da se foton odbio od objekta prije nego je objekt postojao a to je naravno nemoguce.A ako bi se posmatrac kretao brzinom vecom od brzine svjetlosti onda fotoni sadasnjosti posmatraca ne bi mogli stici. Vec kada bi usporio stigli bi ga ali posmatrac bi onda gledao prosle dogadjaje koje ti fotoni nose.Zvjezde koje ti promatras na nebu vjerovatno ne postoje jer su te zvjezde unistene u vremenu koje je bilo potrebno da svjetlost te zvjezde doputuje do tebe.Tako da ti gledas u proslost te zvjezde, u vrijeme kada je ona postojala.
ti si po zanimanju naucnik :!: :?: mislim,spominjes fotone :arrow: satelite :!: :?: zatim spominjes brzinu svjetlosti,ok,oh,da,zvijezde ,znaci,astronomija je jedna od odirnih tacki,ok,sto se tice starosti zvijezda,malo si pretjerao,jer zvijezde su podljene u odredjene kategorije,pa tako i imaju razlicit zivotni vijek,ili bolje reci vjekove

hajde pokusaj objasniti religiju teorijom iz oblasti kavntum fizike :D licno znam da postoje vrlo jake filozofske verbalne debate u sferama kavtnum mehanike ,a ti ;-)
ljubav_aha

#1412 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

dupli post
Last edited by ljubav_aha on 23/02/2010 06:55, edited 1 time in total.
Prozor

#1413 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Prozor »

Selamun alejkum!
Ako mogu, postavio bih par pitanja u vezi naše vjere na koje bi volio dobiti odgovore. Neka su teoretska i tiču se filozofije vjere a druga se tiču prakticiranja vjere.

Zanima me do koje mjere nam je sudbina odredila život? Vjerujem u sudbinu i ono što nam je dragi Allah odredio ali me buni do koje mjere nam je sudbina određena. Jer npr. ako je nekome suđeno da npr. izvrši preljub ili propusti namaz ili popije alkohol, kako onda se oduprijeti tome...ako je to sudbina tog pojedinca? Razumijem da je upravo stvar u tome što NE znamo šta nam je sudbina i da donesemo sud o tome šta treba a šta ne treba da radimo, ali opet mi se postavlja pitanje kako donijeti sud da nešto ne uradimo ako nam je suđeno da to uradimo, ništa nije jače od Božije sudbine, zar ne?

Odgovor

Pitanje kadaa i kadera, ili kako se to u narodu kaže: sudbine, nerazrješiva je enigma za ljudski razum. Nema zadovoljavajućeg odgovora na to pitanje, pa se njime i ne treba opterećavati. Poslanik a.s. se naljutio kada je jedne prilike čuo da ashabi raspravljaju o tom pitanju. U vezi tog pitanja i na temelju različitog shvatanja nastale su neke sekte u islamu (kaderije i džebrije, npr.). Ono što smatramo bitnim naglasiti u vezi toga pitanja jesu dvije postavke:
1. obaveza vjerovanja da sve što se događa biva Božijom voljom i određenjem;

2. obaveza vjerovanja da čovjek ima slobodan izbor da čini dobro ili zlo i da će odgovarati i biti nagrađen ili kažnjen za svoje djelo. I sloboda ljudskog izbora je u skladu s Božijom voljom i određenjem. Obje postavke imaju potvrdu u više kur'anskih ajeta. Način djelovanja Božije volje i određenja nije nam poznat, osim po spoljnim manifestacijama, ali nam je dobro poznato da nas ništa ne prisiljava da odaberemo dobro ili zlo mimo naše slobodne volje. Uzvišeni je rekao: "I reci: "Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće - neka vjeruje, a ko hoće - neka ne vjeruje!". (El-Kehf, 28) "Mi mu na pravi put ukazujemo, a njegovo je da li će zahvalan ili nezahvalan biti". (Ed-Dehr, 3) Božija univerzalna volja (irade kevnijje) obuhvata sve, a Njegova šerijatska volja usmjerena je na ljudska djela sa zahtjevom da čine samo ono što je dobro. Niko nema pravo da se poziva na sudbinu opravdavajući svoja loša djela. To je pokušaj bijega od odgovornosti za njih, koji je unaprijed osuđen na neuspjeh. "Ko uradi koliko trun dobra vidjet će ga, a ko uradi koliko trun zla vidjet će ga", kaže Uzvišeni u suri Ez-Zilzal. Opširnije razmatranje ove teme možete naći u Đozinom djelu Islam u vremenu (Vidi: Đozo, Sabrana djela, 1/434-445)

http://rijaset.ba/index.php?option=com_ ... Itemid=139
zonbirile

#1414 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zonbirile »

što se tiče preljube mene sudbina nije mazila.
probitačan

#1415 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

....................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:00, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#1416 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

probitacan,oboje smo se pitali ;-)

a sto je sa osobama koje imaju 6 culo,ima i osoba koje mogu predvidjeti buducnost-vidovitost,mozda u kracem prethodnom vremenskom periodu od 10 godina
cak i Bog osobama "signalizira" zivotne promjene u snu i sl.
probitačan

#1417 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:01, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#1418 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

kao sto rekoh,jos nisam nikad cula da se moze predvidjeti buducnost u takvom vremenskom periodu,kao sto si rekao 10 godina unapred :!: isto tako ,ima osoba koje nece to reci osobama,znaci,npr,smrt djeteta,ali ce reci ostatak vidjenog,to sma licno cula,i mislim da je to ipak bilo fer od osobe koja nije rekal taj dio ,znaci,osobe koje mogu sve vidjeti mogu,biti vrlo obazrive,vidis,opet je u pitanju humanost ;-)

ostatak tvog teksta mi je vec pozanat,hvala
Static-X

#1419 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

hmm u kakim si ti problemima bila duga 3 mjeseca? :D
Static-X

#1420 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

Fakat ja nemogu da svatim da je uopste moguce vidjeti u buducnost,.. gledanjem u karte u dlan, bacanje graha, gledanje u soljicu kafe ... :-) Interesuje me sto to ti vidovnjaci zapravo vide?
zenicanin 1979

#1421 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zenicanin 1979 »

besana wrote:meni se desilo neshto "neobicno" :

Prije, ne znam, godinu i neshto, bila sam onako u problemima, neugodnostima, i bash sam se brinula. Nakon jednog telefonskog razgovora, onako dosta zabrinuta, i iskreno, malo uplakana, legnem i zaspim. Bio je dan, a zaspala sam valjda u behutu. U tom "snu" , a nisam nishta sanjala, cula sam glas, jasan, muski, ugodan, ali ne zavodljiv, nije ni prijeteci nego .... umjereno smirujuci. Mislim nije glas bez emocije bio, kao kad spiker cita vijesti, a nije bio ni pun nekih emocija (shto ja zapetljeh, a shta cu kad ne mogu objasniti :-D )

I glas rece: "Za tri mjeseca, rjeshice se" Ovim rijecima, ovim redoslijedom. Znam da sam na sekundu otvorila oci. Onda ponovo zaspala. Ponavljam nishta nisam sanjala, niakvih slika pred ocima :) A glas kao da je dolazio i iznutra i spolja.

Hajd pogodite, za (dodusha par dana vishe) tri mjeseca RJESILO SE. A bila je to, tada sam mislila bezizlazna situacija. :)
To je slucajnost koja je rijesena odredjenim djelom tvojom licnom sugestijom.
Zamisli da si to sanjala i da ti se problem nije rijesio onda bi ti sebi rekla to je bio samo san i nastavila dalje zivjeti sa time nebi opovrgavala misljenje da su takve poruke moguce samo da to sto si ti sanjala nije bila poruka.
posto ti se san obistinio ti si logicki pogresno uzela to kao dokaz ili argument da jeto zaista bila neka nadnaravna poruka.
Moguci su sljedeci slucajevi:
1)tvoja povjest je reprodukovala zeljenu poruku kao odbrambeni mehanizam od sekiracije
2)poruka koja je bila poslana je neprecizna "resice se" ne govori niti sta ce se rijesiti niti kako po je logicki pogresno pretpostaviti kako se mislilo bas na tu stvar koja se rijesila.
3)U slucaju haoticnoga stanja misli takve kratke poruke su prilicno vjerovatne da se projektuju u svjest jer su poruke kratke pa je st tim i veca vjerovatnoca
4)Emocionalna potreba da se osjecas posebnom zbog komunikacije za tebe sa nekim visim bicem narocito poslije citanja vjerske literature ili znanstvene fantastike povecava vjerovatnocu nesvjesnog projektovanja poruke
statix

#1422 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by statix »

besana wrote:meni se desilo neshto "neobicno" :

Prije, ne znam, godinu i neshto, bila sam onako u problemima, neugodnostima, i bash sam se brinula. Nakon jednog telefonskog razgovora, onako dosta zabrinuta, i iskreno, malo uplakana, legnem i zaspim. Bio je dan, a zaspala sam valjda u behutu. U tom "snu" , a nisam nishta sanjala, cula sam glas, jasan, muski, ugodan, ali ne zavodljiv, nije ni prijeteci nego .... umjereno smirujuci. Mislim nije glas bez emocije bio, kao kad spiker cita vijesti, a nije bio ni pun nekih emocija (shto ja zapetljeh, a shta cu kad ne mogu objasniti :-D )

I glas rece: "Za tri mjeseca, rjeshice se" Ovim rijecima, ovim redoslijedom. Znam da sam na sekundu otvorila oci. Onda ponovo zaspala. Ponavljam nishta nisam sanjala, niakvih slika pred ocima :) A glas kao da je dolazio i iznutra i spolja.

Hajd pogodite, za (dodusha par dana vishe) tri mjeseca RJESILO SE. A bila je to, tada sam mislila bezizlazna situacija. :)
Bar znamo da je musko... :skoljka: :)
zenicanin 1979

#1423 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zenicanin 1979 »

Static-X wrote:Fakat ja nemogu da svatim da je uopste moguce vidjeti u buducnost,.. gledanjem u karte u dlan, bacanje graha, gledanje u soljicu kafe ... :-) Interesuje me sto to ti vidovnjaci zapravo vide?
Nemoguce je bilo kakvo gledanje buducnosti pomoocu ovakvih pomagala.Gospodo zadrzite zdrav razum.Vrlo je upotno da li je uopste postoji buducnost ili je ona proizvod slucajnih dogadjaja i pojavljuje se tek u sadasnjem trenutku
zenicanin 1979

#1424 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zenicanin 1979 »

besana wrote:
Static-X wrote:Fakat ja nemogu da svatim da je uopste moguce vidjeti u buducnost,.. gledanjem u karte u dlan, bacanje graha, gledanje u soljicu kafe ... :-) Interesuje me sto to ti vidovnjaci zapravo vide?
Ne vide nishta, lupaju ono shto je uobicajeno za sve ljude: Imao si problema sa zdravljem (ko nije), selio si par puta (ko nije u BiH) , bio si zaljubljen ( cuj to?), imash novcanih problema ( ma nemoj :-D ) , pod stresom si (odmah ti je neko neshto "bacio") brinesh za nekog u porodici (ko i svak') , imash problema na poslu ... :roll: bljak, nek pogodi dvije stvari od ovih navedebih, covjek, koji je naravno ocajnik, cim je doshao kod nje/njega bude odushevljen :roll: i povjeruje
To je tipican nacin manipulacije pomocu nedovoljne odredjenosti.Odlicno primjeceno.Na zalost ne samo ko tih kvazi proroka nego i u religiji politici i mnogim drugim sverama vidimo takvo manipulisanje.Manipulisanje pomocu nedovoljne odredjenosti.Bravo
Static-X

#1425 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

zenicanin 1979 wrote:
Nemoguce je bilo kakvo gledanje buducnosti pomoocu ovakvih pomagala.Gospodo zadrzite zdrav razum.Vrlo je upotno da li je uopste postoji buducnost ili je ona proizvod slucajnih dogadjaja i pojavljuje se tek u sadasnjem trenutku
Sve dok postoji vrijeme postoji i buducnost, a sad dali mi neko moze reci moju buducnos, prosto sumljam.
Locked