Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#1126 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Big Boy »

ljubav_aha wrote:
Big Boy wrote:Sta je dovoljno a sta je dosta !? Dal' ijedan covjek uopste moze spoznati osjecaj da mu je neceg (lijepog) dosta ?

Ne bih se slozio da sve price nisu sretnog zavrsetka jer... dal' mi zaista znamo kako su te uopste zavrsile. Ako je covjek bice kome je obecana vjecnost, neki kraj na dunjaluku ne znaci svrsetak svega, vec tek ulaznicu za ahiret.

Zasto patnja, zasto bol... zasto svi nemamo identicne karte ?

Mozda zato sto za sve ljude vazi da se na muci poznaju junaci uz onu... daj covjeku malo vlasti pa ces brzo vidjeti kakav je covjek. U prevedenom znacenju, kako bi bilo ko mogao dokazati kakav je zaista ako ne prodje i testove i sva iskusenja ovog dunjaluka. Uzmi samo sljedeci primjer... boli te zub i logicno, otrcis zubaru da ti pomogne. A da bi ti on uopste i mogao pomoci on ti mora zabiti inekciju u meso da kasnije ne bi osjecala enormnu bol. I... sta covjek radi, svjesno pretrpi jednu malu bol jer vjeruje da ga inace ceka neuporedivo veca.

Ako je s jedne strane dzehenem a s druge dzennet... a mi na dunjaluku i patimo i uzivamo... ja tu vrlo lako nadjem i poneku paralelu za povuci.
odgovor opet nije dovoljnokonkretan,a dio koji sam povecala,zaista drugim dijelom "izbjegava" konkretnost,najlakse se osloniti na filozoske misli,ipak sam mislila da ces bolje odgovoriti,hvala

Drugarice uciteljice... zao mi je vidjeti da moje misljenje ne bi konkretno u toj mjeri da se osjeti da je to samo moje misljenje a ne stav vjere ili religije.

Ti po meni brkas logiku i filozofiju pa pokusaj ovako da pretpostavis da su cinjenice pa da:

- ima Boga (Svemoguceg, Milostivog, Pravednog...),
- ako ima Boga, postoji ovaj i onaj svijet (dunjaluk i ahiret),
- ako je to tacno onda smo mi sada na dunjaluku a ceka nas ahiret koji se dijeli na dzennet i dzehenem,
- ako je to tacno onda svaka prica koja (prividno) zavrsi na dunjaluku svoj pravi kraj (ako takvog uopste ima) dobije na ahiretu.

Da bi sve ovo uopste bilo prihvaceno i odobreno, u startu ti je neophodna doza vjere da ima Boga ili bar otvorenosti da ispostujes onog ko tako razmislja. Ako takvo sto nemas onda ja zaista ne vidim kako cemo mi komunicirati o ovakvim stvarima. Jer, ako ti pitas a ja ti dam svoje misljenje (a ne onaj pravi i jedini odgovor) i dobijem od tebe neko omalovazavanje kao ja na testu, ti ulazes velike nade u mene... a ja omanem (zato poceh s drugarice uciteljice) i sad je to kao nedovoljno konkretno a mi tu od pocetka pricamo o totalno apstraktnim i implicitnim stvarima.

Da si me pitala dal' je more plavo zbog neba ili je nebo plavo zbog mora... pa odakle uopste ta plava boja mogao bi konkretno odgovoriti, al' u pitanju kako ko osjeti da ima Boga i koji su znaci njegove milosti ne postoji svima jasan odgovor. Samo neciji stav i misljenje.

S druge strane... ne kuzim zasto tako strastveno bjezis od svake diskusije. Bunis se kako mnogi odgovaraju na uvrnut i nejasan nacin bez da stavljaju sebe u svoje rijeci a ni ti ni po cemu nisi drugacija. Gdje su tvoji stavovi i razmisljanja u svim tim pitanjima koje postavljas. Samo se "il' slozis il' ne slozis" s nekim pa trkom na nova pitanja. Ok, prepoznao sam ja da ti ovdje samo istrazujes psihologiju i karaktere vjernika al' daj malo i sebe ukljuci u diskusije ako zelis da se iste uopste nastave.

Ovako, kako sad stvari stoje... ja vise uopste nemam zelje da s tobom diskutujem o bilo cemu sve dok svoje misli, zelje... stavove ostavljas samo za sebe.

Hvala ! :-)
arzuhal

#1127 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

Nemaš baš takvo dugme, ali imaš taj mali trougao sa uzvičnikom (desno, kod ''citiraj'') i to ti je to.
ljubav_aha

#1128 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

besana wrote:
cat butcher wrote:Đi su ostale koke, samo se ova BREZPOSLENA rospija @ljubav_aha javlja

Prijavila sam post!

Hvala arzuhal :)

dobro jutro,hvala besana i arzulah :)
ljubav_aha

#1129 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Big Boy wrote:Ok, prepoznao sam ja da ti ovdje samo istrazujes psihologiju i karaktere vjernika al' daj malo i sebe ukljuci u diskusije ako zelis da se iste uopste nastave
Hvala ! :-)

prvi dio si odlicno rekao :thumbup: drugi dio recenice,nijedna diskusija nije iskljucivo ovisna samo o jednom forumasu/ici
ljubav_aha

#1130 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

black wrote:
ljubav_aha wrote:samo pokusavam obajsniti razlog mojih pitanja,nije ne-znanje....istina meni mnoge stvari nisu logicne,priznajem..
Nema čovjeka koji ti može nešto otkriti ako to, već u polusnu, ne leži u osvitu tvoga znanja...
gubis nit moje poente,pisem o spoznaji iz drugacijeg izvoraa ,naravno da za sve mora postojati inutarnji "materijal" kao "podloga" licnog "budjenja"
black

#1131 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by black »

ljubav_aha wrote:
gubis nit moje poente,pisem o spoznaji iz drugacijeg izvoraa ,naravno da za sve mora postojati inutarnji "materijal" kao "podloga" licnog "budjenja"
ne gubim ja nikakve niti, jer ih i ne trazim kod tebe ;-)
i glede tog drugog, dvije su vrste znanja: ono utkano u dusu i ono preneseno, znanje preneseno ne koristi ako nema onog utkanog u dusu...(h.Ali)
ljubav_aha

#1132 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

black wrote:
ljubav_aha wrote:
ne gubim ja nikakve niti, jer ih i ne trazim kod tebe ;-)
i glede tog drugog, dvije su vrste znanja: ono utkano u dusu i ono preneseno, znanje preneseno ne koristi ako nema onog utkanog u dusu...(h.Ali)
ne trazim nija od tebe,razumijemo se,i nema potrebe podvlaciti nesto sto je ocevidno,jasno ,sve je u zivotu ovisnost necega o necemu,sve je uzrocno-posljedicno po-vezano
Static-X

#1133 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

aauu mislim da ce mnogi dici ruke od ove :run: :D... nego jel i @besana ima istu ulogu ili je ona uistinu zainteresovana :-D
Static-X

#1134 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

besana wrote:Jel to spavate? :shock: Pa "ne valja" sad spavati :D
Ma kakvo spavanje ba, nego nema se pitanja :D a i Liga Prvaka se nestrpljivo ocekuje :-D
probitačan

#1135 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

..........................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:09, edited 1 time in total.
probitačan

#1136 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

.....................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:09, edited 1 time in total.
probitačan

#1137 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

......................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 23:10, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#1138 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

probitačan wrote:
ljubav_aha wrote:probitacana,kako se definise negativan tok dogadjaja,Bozija ne-milost :!: :?:
U Ime Allaha Milostivog Samilosnog

Malo sam prelistao o čemu se piše u ovih nekoliko prethodnih postova,ali...
Pošto sam čovjek koji ima i svoj posao,a i moja porodica ima svoje pravo( islamsko pravo) u odnosu na mene,pa ne mogu,trenutno, baš naširoko odgovoriti na ovaj tvoj upit,jer iziskuje baš opsežan odgovor( a čim budem stigao to ću i učiniti,jer postaje interesantno i vidim koje su ti namjere),postaviti ću ti kontra-pitanja.
A smatram ako si ozbiljan diskutant da ćeš se i udostojiti odgovora,ali ozbiljnog (tvoja prethodna pitanja su slična ovim dole,i ako svoja shvataš ozbiljno,onda se tako odnosi i prema mojima.Ja sam ozbiljan čovjek):
Pitanja su: Jesi li ti pronašla formulu života i živiš u blagostanju,kontrolišući svaki svoj otkucaj srca,svaki korak ,svaki događaj(vezan za tebe)? Već imaš plan kakvo će ti biti zdravlje? Znaš da ćeš uvijek vidjeti na oči,čuti na uši,imati zdrave udove,zdrave organe?
Imaš potpunu kontrolu života i znaš njegov kraj,ali ne možeš drugima ništa pomoći osim da budeš nemoćni posmatrač,pa tek povremeno uvijeno ukazuješ da ta formula postoji,ali treba se probuditi,malo otresti glavom?...
i- to je to.
Ako je slučaj da imaš potvrdne odgovore na ova pitanja onda za tebe Božija milost ili nemilost nemaju nikakav značaj...
U svakom slučaju,ostajem ti dužan odgovor...
Allah s.w.t. daje i uzima i Njemu pripada sva slava i hvala!
Mir s tobom i zdrava i živa bila.

hvala na odgovoru

sva tvoja pitanja su u principu opisana kao Bozija milost,znaci,zivot,zdravlje ,otkucaji zivota i slicno,no ipak u zivotu postoje suprotni primjeri,koji se obicno definiraju kao negativno iskusenje,koje je dio iz lekcija o zivotu
Bog,odredjuje dobro i zlo,postoji i Bozija srdzba,negativni dogadjaji su definirani kao Bozija opomena,i sl.

svaki negativni momenat u kojem Bozija milost "ne reaguje" iz samo Njemu poznatog razloga na ovom svijetu je dio ovozemlajskog zivota,eh taj dio je opravdan bez daljenjeg obrazlozenja,jer "nije ni potrebno" ovo je ipak ovozemaljski zivot :!: cemu tolika potreba podcjenjivanja ovozemaljskog zivota :!: sve je testi-ranje i priprema za zivot nakon smrti :!:

zasto je tako tesko prihvatiti da Bozija milost ne reaguje kad je potrebna,iako ce mnogi opravadati,Bog najbolje zna,ipka treba se okretnuti oko sebe i vidjeti da se lose stvari desavaju dobrim ljudima,kojima takav Bozjiji test ne bi trebao biti iskljucivo nepohodan u odredjenom momentu
ljubav_aha

#1139 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

lilla wrote:
ljubav_aha wrote:
zasto je tako tesko prihvatiti da Bozija milost ne reaguje kad je potrebna,iako ce mnogi opravadati,Bog najbolje zna,ipka treba se okretnuti oko sebe i vidjeti da se lose stvari desavaju dobrim ljudima,kojima takav Bozjiji test ne bi trebao biti iskljucivo nepohodan u odredjenom momentu
Po čijim mjerilima su to dobri ljudi? I po čijem sudu loše stvari?
znala sam da ce neko postaviti ovakvo pitanje ,uvijek postoji izgovor :arrow: Bog jedino zna tacan odgovor :!:

po cijim mejrililma se mjeri ljudska milost :!: :?:
zlafa

#1140 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zlafa »

lilla wrote:
:thumbup: :thumbup:
HAVANA

#1141 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by HAVANA »

zlafa wrote:
lilla wrote:
:thumbup: :thumbup:

:evil:
Ahmmed

#1142 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

HAVANA,

Euzubillahi mineššejtani radžiiiiim 8-)

Ovo ja, preventivno, zbog tih tvojih šejtana,. što ih , malo-malo uzdurišeš po forumu :D
HAVANA

#1143 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by HAVANA »

Ahmmed wrote:HAVANA,

Ovo ja, preventivno, zbog tih tvojih šejtana,. što ih , malo-malo uzdurišeš po forumu :D

Rabiesil vela tu asir rabitemin bil hair :? (zaboravio...davno bi ...kod nane...jel vako?) :D
ikrime

#1144 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ikrime »

kod nane..
Allah swt je dženetom nagradio. ameen.
Ahmmed

#1145 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Ahmmed »

HAVANA wrote:
Ahmmed wrote:HAVANA,

Rabiesil vela tu asir rabitemin bil hair :? (zaboravio...davno bi ...kod nane...jel vako?) :D

Jeste, tako ide :) i na kraju AMIN :)
ljubav_aha

#1146 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

lilla wrote:
ljubav_aha wrote:

na moj prethodni post si takodjer napisao/la pitanje :!: zato sam ti odgovorila pitanjem :!:
ljubav_aha

#1147 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

lilla,sigurna sam da si upoznata sa morlanom teologijom u Kur'an

drugo,citav ljusdki zivot je sacinjen od dobrih i losih dijela koji su relativni/znaci,dozivljaji-dogadjaji pod odredejnim okolnostima/,zato je receno da ce ljudska djela biti sudjena prema namjerama

napisi svoje misljenje ako ziasta zelis,hvala
ljubav_aha

#1148 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

lilla wrote: Pošto nisam dobila odgovor na pitanje, odgovorit ću onako kako sam razumjela: Ako su ti dobri ljudi u očima drugih ljudi dobri, možemo li mi biti sigurni da oni, ustvari, ne nose masku :?: imamo li, recimo, ti i ja istu percepciju dobrih ljudi? a slično je i sa tim"lošim stvarima" koje im se dešavaju...gledajući iz te perspektive, svi Božiju milost vidimo različito. I, kako ti možeš znati da taj test nije "neophodan" :?: time sebe stavljaš u poziciju nekog ko je sveznajući.

jesam odgovorila :)
ljubav_aha wrote:citav ljudski zivot je sacinjen od dobrih i losih dijela koji su relativni/znaci,dozivljaji-dogadjaji pod odredejnim okolnostima/,zato je receno da ce ljudska djela biti sudjena prema namjerama
doslovno su oba komentara identicna / tvoj dio sam podvukla/

sto se tice vlastith kriterija "o neophodnom testu" vec sam i to napisala "Bog zna tacan odgovor" u mom pretohdnom postu,takodjer,zar ne ,no kako objasniti masovna stradanja osoba razlicitih profila,zivotne dobi ... na jednom mjestu u isto vrijeme :!:

cijeli zivot analiziramo prema vlastitim kriterijumima koje nismo iskljucivo mi izmislili,stoga i kad slijedimo isti pravac,mozemo ga slijediti drugacije,iz razlicitih potreba,razloga i zadovoljstva

pitala sam te o moralnoj teologiji u Kur'an,no taj dio je znatano komplkesniji
ljubav_aha

#1149 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

lilla wrote:
ljubav_aha wrote: drugo,citav ljusdki zivot je sacinjen od dobrih i losih dijela koji su relativni/znaci,dozivljaji-dogadjaji pod odredejnim okolnostima/,zato je receno da ce ljudska djela biti sudjena prema namjerama
Za djela nam hoće biti suđeno prema namjerama :)

Nekad negdje pročitah: Iman je riznica, a razum njegov rizničar, ako nema rizničara, lopov će pokrasti riznicu
ja sma procitala da je to upravo izjavio Muhamed a.s.w.s. :!: :?:
Last edited by ljubav_aha on 17/02/2010 21:42, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#1150 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

lilla wrote:[
Neko ti je već napisao da ne postoji svima jasan odgovor kako ko osjeti da ima Boga i koji su znaci Njegove milosti.
pa to sam takodjer negdje napsiala u svojim prethodnim postovima,to je vlro jasno
Locked