opasnost novotarija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
komsija123

#1 opasnost novotarija

Post by komsija123 »

Štetnost bid'ata

Autor: Šejh Imam Rabbani k.s.

semerkand

Neka je potpuna hvala Allahu džellešanuhu. Molim Ga da podari sigurnost i dobročinstvo Svojim odabranicima. Moj sinko! Želim tebi i drugim dragim prijateljima dati jedan koristan savjet. Čvrsto se uhvatite za sunnet i odbacite sve bid’ate. Islamijet je u krizi. Muslimani su usamljeni. Islamijet će i dalje, bivati sve slabiji do te mjere da na svijetu neće ostati niko ko će izgovarati Allah, Allah. Kijametski dan će biti onda kada na Zemlji više ne bude dobrih ljudi i kada se zlo potpuno raširi.

Kada je nevjerstvo u jačanju, najsrećniji čovjek na svijetu je onaj ko oživi jedan zaboravljeni sunnet i ukine jedan od bid’ata. Sada je takvo vrijeme, mi živimo u njemu, hiljadu godina poslije najboljeg od svih ljudskih bića, Muhammeda alejhisselam. Sve što se više udaljavamo od Pejgamberovog alejhisselam sretnog vremena, sunneti se polahko zaboravljaju, laž raste, a bid’ati se rasprostranjuju. Traži se snažna osoba koja će osnažiti sunnete, a zaustaviti i dokrajčiti bid’ate. Širiti bid’ate je isto što i rušiti islam. Slijediti i poštovati one koji uspostavljaju i praktikuju bid’ate i smatrati ih ulemom, znači učestvovanje u uništenju islama. Hadisi šerif kaže: “Ko veliča onog koji čini bid’ate, taj ruši islam.” Dobro se zamislimo nad ovim i uložimo svu snagu u cilju uništenja makar jednog bid'ata i oživljenju jednog sunneta. Jačanje islama, naročito kad je ovako slab, zahtijeva širenje sunneta i rušenje bid’ata.

Nekadašnja ulema je možda u nekim bid’atima vidjela nešto ljepote i nazvala ih hasene (dobri). Ovaj ovisnik o Allahovoj milosti se s tim ne slaže. Što se mene tiče, nijedan bid’at nije lijep. Za mene su svi tamni ružni. Naš Pejgamber sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Svi bid’ati su skretanje s pravoga puta.” Danas, kad je islamijet slab, mislim da je spas od džehennemske vatre u čvrstom prihvatanju sunneta. Svaki bid’at je kao malj koji ruši zgradu islama, a sunneti su kao sjajne zvijezde koje pokazuju put u mračnoj noći. Molim Allaha džellešanuhu da današnjoj ulemi toliko pameti da zabrane sve bid’ate i da ni za jedan od njih ne kažu da je lijep.

Ulema ne smije dopustiti bid’ate ma kako lijepo izgledali. Šejtan lahko obavlja svoj posao izvan sunneta. Ranije, kad je islamijet bio snažan, mrak bid’ata se nije primjećivao jer je svjetlo islama snažno sijalo, pa se tama bid'ata potkrala kao sjaj. Zbog toga je greškom rečeno da su lijepi iako nemaju nikakve ljepote. Danas, kad je islamijet oslabio i kad su muslimani usvojili neke kafirske običaje i kad su počeli činiti čak i kufr, bid’ati se pokazuju u svoj svojoj nevaljaštini.

Islamijet slabi, a ljudi ne primjećuju. Ulema mora biti vrlo oprezna i nipošto ne smije učestvovati a kamo li prednjačiti u širenju bid’ata ukazujući na stare fetve govoreći: “To i to je dozvoljeno” ili, “Te i te stvari nisu štetne”. Ovdje treba spomenuti i izreku: “Vjera se vremenom mijenja.” Kjafiri upotrebljavaju ovu izreku kao sredstvo za rušenje islama i afirmisanje bid’ata i kufra. Bid’ati su preplavili dunjaluk. Naše stoljeće je kao tamna noć. Sunneti iččezavaju, njihov sjaj mjestimično bljeska, kao svici u mračnoj noći. Kako se bid’ati raširuju tama se pojačava, a svjetlo sunneta slabi, dok jačanje sunneta razgoni tamu i povećava svjetlo. Pa ko želi neka pojača mrak bid’ata i neka ojača šejtanovu stranku, ko želi neka poveća svjetlo sunneta i neka ojača Allahovu stranku! Znaj da su šejtanovi sljedbenici na gubitku. Oni koji su u Allahovoj vojsci zadobit će vječnu sreću.

Sufije se takođe trebaju dozvati pameti i uvidjeti da je islamijet sve slabiji i da su se bid'ati potkrali u ibadete. Oni ne bi smjeli raditi ono što nije u skladu sa sunnetom bez obzira što su to možda radili njihovi učitelji. Oni ne bi smjeli usvajati bid'ate samo zato što su to njihovi učitelji radili. Čvrsto prihvatanje sunneta će sigurno spasiti i usrećiti čovjeka. Praktikovanje bilo čega drugog, osim sunneta, će odvesti čovjeka u propast. Moja dužnost je da vam prenesem istinu, a vi činite šta hoćete. Svako će dobiti ono što je zaslužio.

Da Allah džellešanuhu nagradi naše pirove koji su nas neuke podučili i zaštitili od bid’ata. Oni nas, svoje sljedbenike, nisu odveli u mračne provalije i nisu nas podučavali ničemu osim Poslanikovom, alejhisselam, sunnetu. Nisu nas uputili ni na kakav put, osim osim na put Posjednika šerijata, alejhisselam. Uputili su nas na put čuvanja od harama i sumnjivih stvari. Zato su blagodati od naših pirova neizmjerni. Stepeni do kojih su dospjeli su visoki. Nisu se odavali muzici i plesu, niti su obraćali pažnju na trenutnu zanesenost i ushićenje. Halove, koje su drugi dostigli i s njima postali zadovoljni, nisu smatrali ciljem. Oduprli su se iluzijama kojima su drugi podlegli. Njihova djela se ne mogu shvatiti viđenjem, otkrivanjem i učenjem. Ona su iznad znanja, fantazije, tedžellijata, zuhura, kešfova i pogleda. Drugi se upinju da nešto pronađu i zadobiju. Naši pirovi ne žele ništa drugo osim Allaha džellešanuhu...
black

#2 Re: opasnost novotarija

Post by black »

voda komshija :mrgreen: tj izvore :oops:
paja patak

#3 Re: opasnost novotarija

Post by paja patak »

black wrote:voda komshija :mrgreen: tj izvore :oops:
nemoj tako :D mozda mu je ovo samo uvod, nece vise valjda :roll: :D
komsija123

#4 Re: opasnost novotarija

Post by komsija123 »

Opasnost druženja sa inovatorom

Mektubat Imam Rabbani, Prvi tom, 54. pismo.
http://www.semerkand.ba/tekstovi/imam-r ... inovatorom

(Ovo pismo je napisano sejjidu šejhu Feridu el-Buhariju, a govori o obavezi napuštanja druženja sa inovatorom, i o tome da je druženje sa inovatorima štetnije od druženja sa nevjernicima)

Uzvišeni Allah neka uveća Vaše nagrade, podigne Vaš ugled, olakša Vaše djelovanje, učini Vaša prsa prostranim, hurmetom prvaka čovječanstva (sejjidu'l-bešer), koji je čist od iskrivljenog pogleda, na njega i na njegovu porodicu neka su najpotpuniji salavati i najobilniji selami.

Navodi se da onaj ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Allahu. Odatle potiče obaveza zahvalnosti ljudima na njihovim dobročinstvima. Vi ste bili uzrok obuhvatnosti našeg hadreti šejha, pa smo tražili Hakka uzvišenog Vašim bereketom u toj obuhvatnosti i postigli mnogo iz tog mubarek nadanja. Bili ste, po drugi put, sredstvom okupljanja duhovnih putnika i poticajem uspostavljanja sistema u vezi usamljenih učenika. Otuda naša želja da Vas Uzvišeni Allah nagradi najboljom nagradom.

Da na svakom mjestu gdje izrasta dlaka imam jezik koji zahvaljuje, opet bih bio nedovoljan (stih)

Nadamo se, od uzvišenog Allaha, da će Vas čuvati od onoga što Vama ne dolikuje, i na dunjaluku i na ahiretu, hurmetom vašeg djeda, prvaka svih poslanika, na njega i na njegovu porodicu neka su najpotpuniji salavati i teslimati. Ovaj fekir je udaljen od Vašeg sohbeta, i ne znam koja vrsta ljudi je u Vašem časnom društvu, ko Vam je prisni prijatelj i sabesjednik u Vašem cijenjenom skupu.

Budite ubijeđeni da je štetnost druženja sa inovatorom veća od štetnosti druženja sa nevjernicima. Najpoganiji i najprezreniji od svih inovatora su oni koji preziru ashabe Resulullahove, sallallahu alejhi ve sellem. A uzvišeni Allah u časnom Kur'anu ovu grupu naziva nevjernicima, kada kaže: „...da bi On s vjernicima rasrdio nevjernike...“ (el-Feth, 29) Dostavljači Kur'ana i šerijata su upravo ashabi. Pa ako je sumnjati u ashabe, onda se sumnja i u Kur'an i šerijat. Kur'an je sabrao Osman bin Affan, r.a., pa ako je sumnja na Osmana, onda je sumnja i u Kur'an, da nas uzvišeni Allah sačuva od ubjeđenja otpadnika.

Razilaženje koje se dogodilo među ashabima, r.a., kao i rasprava i borba nisu poticale iz nefsanskih strasti, jer su njihovi nefsovi očišćeni u društvu najboljeg čovjeka (Muhammeda, a.s.) i oslobođeni onog nefsa koji naređuje zlo (emmare). Vjerujemo da je istina bila na strani Alije, kerremellahu vedžhehu, a greška na strani onih koji su mu se suprotstavili. Međutim, ta greška je u domenu idžtihada/promišljanja. Ona ne zadire u područje fiska/pokvarenosti. Kada su u pitanju ovakve greške, nema, čak, mjesta ni za prijekor. Onaj ko pogriješi -u idžtihadu- ima jedan sevap.

Jezid, koji je udaljen od sreće, nije od ashaba, pa nema mjesta govoru da je neko od ashaba udaljen od sreće. Ono što je on uradio (tj. Jezid), nisu uradili ni nevjernici-stranci. Neki učenjaci ehli-sunneta su se sustegli od proklinjanja Jezida, ne zato što su njime ili njegovim postupkom zadovoljni, nego zbog mogućnosti njegovog pokajanja.

U časnom društvu bi trebalo svaki dan pročitati nešto iz knjiga kutbu'z-zemana, kako bi se vidjele njegove pohvale Vjerovjesnikovih ashaba, alejhi ve alejhimu's-salatu ve's-selam, i sa kakvom uljudnošću ih je spomenuo. Na taj način protivnici će biti pobijeđeni i poniženi.
Ova nepravedna, tlačiteljska grupacija je u ovim danima mnogo pretjerala i u nepravdi prevršila svaku mjeru. Raširili su se na sve strane, pa smo napisali ove riječi objašnjenja njihovog nereda, bojeći se da bi ta grupacija možda mogla dotaknuti Vaše časno društvo, a sve s ciljem da ih Vaš cijenjeni skup ne uzime u obzir.

Uzvišeni Allah neka Vas učvrsti na stazi kojom je On zadovoljan!
HAVANA

#5 Re: opasnost novotarija

Post by HAVANA »

Image
black

#6 Re: opasnost novotarija

Post by black »

HAVANA wrote:Image
de zapali jenu :mrgreen:
bijela

#7 Re: opasnost novotarija

Post by bijela »

black wrote:

duhan je novotarija :x
komsija123

#8 Re: opasnost novotarija

Post by komsija123 »

još tekstova velikog naksibendijskog sejha
http://www.semerkand.ba/tekstovi/imam-rabbani
paja patak

#9 Re: opasnost novotarija

Post by paja patak »

bijela wrote:
black wrote:

duhan je novotarija :x
ali je mekruh a ne haram :wink:
HAVANA

#10 Re: opasnost novotarija

Post by HAVANA »

komsija123 wrote:Još jedna lijepa pjesmica.

:thumbup:
PeshtA

#11 Re: opasnost novotarija

Post by PeshtA »

Moze li mi neko objasniti, kako osoba koja propagira ovakav nacin "putovanja" kroz zivot ima "testisa" da se koristi kompjuterom, ultimativnom novotarijom ?
SoulSeeker

#12 Re: opasnost novotarija

Post by SoulSeeker »

PeshtA wrote:Moze li mi neko objasniti, kako osoba koja propagira ovakav nacin "putovanja" kroz zivot ima "testisa" da se koristi kompjuterom, ultimativnom novotarijom ?
Mislim da IT nije novotarija u islamu. Novotarije su krivo tumačenje islamskih propisa koji već postoje. Primjera radi, novotarija je ako hodža umjesto da pjeva sa munare uzme pojačalo od 5000 W pa piči ezan preko njega, mada u pravilima lijepo piše da se mora popeti na munaru i pjevat ezan sa nje.
PeshtA

#13 Re: opasnost novotarija

Post by PeshtA »

Aha, shvatam.
Hvala na pojasnjenju.
SoulSeeker

#14 Re: opasnost novotarija

Post by SoulSeeker »

HAVANA wrote:
komsija123 wrote:Još jedna lijepa pjesmica.

:thumbup:
Fakat si lud do daske. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
therrarrius

#15 Re: opasnost novotarija

Post by therrarrius »

Devolucija covjeka, kroz devoluciju vjere. To je to, da sam ranije naisao na ovu temu nebih nista ni pisao u temi o ''devoluciji Boga''.
Locked