To je zavisno od karaktera osobe, nekima ne treba, ali na zalost, nekima treba neka deologija, treba im neko da im odredjuje kako ce se ponasati, da ga vodi kroz zivot, da mu daje upute i da ga nagradjuje. Ja licno to vidim kao neispunjenost i nedostatak vlastitog zivota, odnosno nezadovoljstvo zbog kojeg se prkljucuju coporu - grupi ljudi sa kojom se osjecaju jaci, mocniji.hepek071 wrote:Mislim da ipak postiji treći put koji treba definirati. Religija nije u stanju pojmiti racionalnost svijeta, niti je znanost u stanju pojmiti iracionalnost čovjeka. Obje u svojim institucionaliziranim oblicima su negacija same sebe ili da budem precizniji postaju proizvod. Ako čovjek kao individua odabere bilo koju od ove dvije strane reducira samoga sebe. Isto tako moje mišljenje je da se teško mogu miksati ova dva puta zajedno. Svak će od nas odabrati jedan il idrugi, možda i mali miksati, s time da će jedan oblik dominirati.Latina wrote:Nema treceg puta; nauka objasnjava pojavnost, religija je put upoznavanja vlastite, odnosno ljudske duse. U sustini su u harmoniji, samo sto to ni jedni ni drugi nece priznati, jer im odgovara dihotomija ( iluzije o moci ).Pravo pitanje koje bih tražio i koje tražim: Šta je treći put?
Smatram sebe racionalistom i ateistom. Kažem da sam ateista iz možda čistog otpora prema "političkoj religioznosti", odnosno uspostavi struktura moći i njihovom održavanju putem religije. Vjerovatno sam više možda neki agnostik, kome Bog ne smeta, ali ga itekako nervira ideologizacija Boga. Sa znanošću je danas ista stvar. Znanje nije u službi čovjeka i njegovog napretka, već u službi profita i moći. Ovo jeste jedan od ključnih odgovora zašto danas imamo radikalan povratak najdogmatičnijih oblika vjerovanja u pokušaju čovjeka da pojmi svijet koji ga okružuje. Jednostavno znanost je pala pod uticajem interesa i ideologija. Čini se da racionalnost očigledno nije dovoljna sama po sebi.
Zato i postavljam pitanje trećeg puta čisto da upalimo svijeće i potražimo čovjeka. Pitanje je da li nam za to treba bilo kakva ideološka matrica?
Bilo bi fino da to ljudima nije neophodno.