-- Obavještenja - UPOZORENJE MUSLIMANIMA

Rasprave o vjerskim temama.
Tomo82

Post by Tomo82 »

Panasonic wrote:
Tomo82 wrote:Edna, ja se nisam dosao svadjat.
1. Potcjenjujes intelekt muslimanskih vjernika
2. "Kafirske krscansko-jevrejske-sijsko-rafidijske i ostale sorte kufra"
Što ti to znaci? Nije li to malo "over the top", cak i za tebe?
3. Kakva ti je to vjera ako je knjiga moze ugroziti?
4. Šta ti znaci poziv za spaljivanje knjiga?
Knjiga ne moze direktno ugroziti vjeru. Vjerujem da je istinskim muslimanima ova knjiga manje-vise tragikomicna. S druge strane, ne vjerujem da ovo oni dijele u Kuvajtu. Vlada u Kuvajtu ne bi to dopustila.
Nemuslimani bi mozda i povjerovali u tu laznu knjigu. Autore ovih knjiga treba kazniti. Mijenjati svetu knjigu? Pa to je i zakonski kaznjivo. Treba dici tuzbu protiv tih izdavackih kuca.

Ono sto mene vise zabrinjava je put kojim su ljudi i covjecantsvo krenuli. Vjerske tenzije nisu nikad bile ovoliko naglasene kao danas.
Ma daj, kaj si lud, kakva bi to tuzba bila...

Vjerske tenzije nisu nikad bile ovoliko naglasene kao danas

Hehe, zavrsit ces u feralu, nemoj vise....
Tomo82

Post by Tomo82 »

Panasonic, par pitanja:
1. Kako bi ti kaznio pisce ove knjige?
2. Zasto bi distribucija te knjige bila zabranjena u bilo kojoj slobodnoj drzavi?
3. Po cemu je ovo razlicito od npr. mormonske biblije?
4. Tko ima copyright na Kuran i kojim je zakonom zabranjeno polemizirati o njemu?
Da je knjiga izasla pod nazivom samo "Kuran", ajd jos nekako.
5. Da li ti spaljivanje knjiga smatras opravdanim?
6. Otkud ti da su ovo pisali katolici?
7. Jesi svjestan da zivis u 21. stoljecu?
8. Je li OK sto ti smijes doci u USA i biti musliman i prakticirat svoju vjeru, a ja ne mogu to isto u Saudijskoj Arabiji?

Pozdrav
Panasonic

Post by Panasonic »

Tomo82 wrote:Panasonic, par pitanja:
2. Zasto bi distribucija te knjige bila zabranjena u bilo kojoj slobodnoj drzavi?
4. Tko ima copyright na Kuran i kojim je zakonom zabranjeno polemizirati o njemu?
8. Je li OK sto ti smijes doci u USA i biti musliman i prakticirat svoju vjeru, a ja ne mogu to isto u Saudijskoj Arabiji?

Pozdrav
Ne se*i Tomo.

1. Sveta knjiga je zakonom zasticena kao posebna knjiga u svim zemljama
2. Jer su joj namjere neprimjerene. Naime, radi se o tome da autori zele da se muslimani odreknu svoje vjere. U muslimanskim zemljama ona treba biti zabranjena, stovise sto se zapravo radi o lazima bez argumenata.
3. Katolici neka sa Biblijom rade sta god hoce, nije me briga, ali sa Kur'anom nece. Sveta knjiga se veze za jednu vjeru, i samo pripadnici iste konfesije smiju (ako zele) mijenjati svoje obicaje i druge vjerske stvari.
4. Kao sto rekoh, svete knjige imaju posebne privilegije nad ostalim knjigama, i sljedeci put bolje citaj jer se ovdje ne radi o polemiziranju na osnovu Kur'ana nego o 'pokusaju stvaranja novog Kur'ana' sto je van svake pameti.
5. Zavisi od poruke koju salju. I Don Kihotove knjige su spaljene, zasto? Zato sto su covjeka napravile budalom :)
6. Da, katolici. Raspitaj se malo.
7. Sta to ima veze sa ovim?
8. Nije tacno. U Saudijskoj Arabiji smijes biti katolik. Tamo i zivi dosta katolika za tvoju informaciju.
danas

Post by danas »

Panasonic wrote: 1. Sveta knjiga je zakonom zasticena kao posebna knjiga u svim zemljama.
zakonom zasticena u svim zemljama?
za ovo prvi put cujem -- de mi pojasni.
digger

Post by digger »

A wrote:Prvo se zakuni sa casnom pionirskom da si procitala cijeli tekst :shock:
(Znam da se pitanje ne odnosi se na mene): nisam procit'o.

Sto se tice panike, oni koji vjeruju nece vjerovati nicem drugome neko Kur'anu, a onima koji ne vjeruju--tipovi kao ja--nece biti ni na kraj pameti da kupuju ovakve knjige.

Tema je maha. :)
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ljudi, ne mogu se temelji vjerovanja na tako jedan morbidan nacin prepravljati i izrugivati. Sta mislite da recimo vama neko kaze da vas otac zapravo nije pravi otac, a da vam je zapravo "pravi otac" nekakav masovni ubica sa kojim je vasa majka zacela vas, u masovnom orgijanju na obredu stovanja đavola! :( Vjerovatno bi tu osobu koja bi vam to rekla propisno izgazali. Dakle mi se mozemo slagati ili ne slagati sa politickim stajalistima, vjerskim ubjedjenjima, ali svetinja za u koju se ne smije dirati bi trebao biti temelj necije vjere - u ovom slucaju je to casni Kur'an. Iskreno meni nije u opste bilo drago kada se i katolicko vjerovanje u knjizi "Davincijev kod" na slican nacin izrugivao.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

a ja ne mogu to isto u Saudijskoj Arabiji?
Pozdrav
Nevezano za ovu temu ali samo da se znas. Na njemackom kanalu "PRO Sieben" gledao sam u vise navrata reportaze o Nijemcima koji su otisli da zive u Saudijsku Arabiju. Ljudi su cak sta vise postali uspjesni poslovni ljudi, njihova djecu najnormalnije u privatnim skolama idu na katolicki vjeronauk. Mislim, nije sve tako crno-bijelo kako ti se cini.
Panasonic

Post by Panasonic »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
a ja ne mogu to isto u Saudijskoj Arabiji?
Pozdrav
Nevezano za ovu temu ali samo da se znas. Na njemackom kanalu "PRO Sieben" gledao sam u vise navrata reportaze o Nijemcima koji su otisli da zive u Saudijsku Arabiju. Ljudi su cak sta vise postali uspjesni poslovni ljudi, njihova djecu najnormalnije u privatnim skolama idu na katolicki vjeronauk. Mislim, nije sve tako crno-bijelo kako ti se cini.
Ne cini se njemu nista, nego ne zeli da prizna. A posto nema validnih argumenata, presao je na ad humanum napade.
shery

Post by shery »

E pa vako ljudi dal je moguce otvoriti bilo koju temu na ovom ili nekom drugom forumu , a da je pojedini ne izopace i ne okrenu onako kako njima odgovara :? .Ja sam samo postavila to iz razloga da se pojedini uvjere sta se sve nece uraditi na ovome svijetu :sad: . Nikakve reklame , bar s moje strane nije bilo a neki se uvjek nadju ,, sp*dati,, kad je u pitanju religija. TOMO , koliko se da primjetiti iz prilozenog , tebi ocito smeta nesto.. :roll: ..pa jadan ne bio ako ti smeta nemoj se uopste javljati.

P.S. u ostalom ko je EDNA :?
shery

Post by shery »

Panasonic wrote:

Pozdrav
Ne se*i Tomo.

1. Sveta knjiga je zakonom zasticena kao posebna knjiga u svim zemljama
2. Jer su joj namjere neprimjerene. Naime, radi se o tome da autori zele da se muslimani odreknu svoje vjere. U muslimanskim zemljama ona treba biti zabranjena, stovise sto se zapravo radi o lazima bez argumenata.
3. Katolici neka sa Biblijom rade sta god hoce, nije me briga, ali sa Kur'anom nece. Sveta knjiga se veze za jednu vjeru, i samo pripadnici iste konfesije smiju (ako zele) mijenjati svoje obicaje i druge vjerske stvari.
4. Kao sto rekoh, svete knjige imaju posebne privilegije nad ostalim knjigama, i sljedeci put bolje citaj jer se ovdje ne radi o polemiziranju na osnovu Kur'ana nego o 'pokusaju stvaranja novog Kur'ana' sto je van svake pameti.
5. Zavisi od poruke koju salju. I Don Kihotove knjige su spaljene, zasto? Zato sto su covjeka napravile budalom :)
6. Da, katolici. Raspitaj se malo.
7. Sta to ima veze sa ovim?
8. Nije tacno. U Saudijskoj Arabiji smijes biti katolik. Tamo i zivi dosta katolika za tvoju informaciju.

svaka cast panasonic :)
pitt

Post by pitt »

edna je jedna :D:D
shery

Post by shery »

pitt wrote:edna je jedna :D:D

:shock:

pit sjedi i uzivaj :D :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Ma nema razloga za paniku kao sto je receno, sam Allah dz.s. kaze da ce Kuran biti sacuvan do Sudnjeg dana...ono sto je bitno jeste da se mi cuvamo od grijeha! Ipak vrijedi da znamo za takvo sto! Svaka daljna rasprava je suvisna!
kanzleramt

Post by kanzleramt »

....pa uredu ima i onih sto vjeruju u harry potter-a, pa tak isto ima i onih sto su se rodlili na pogresnom planetu pa ce vjerovati u "the true furqan"... :D :D :D

mislim da ovaj holivudski oblik kur´an-a ne prestavlja nikakvu opasnost za muslimane i za one koji ce to postati.......
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

kanzleramt wrote:....
mislim da ovaj holivudski oblik kur´an-a ne prestavlja nikakvu opasnost za muslimane i za one koji ce to postati.......
Mozes li mi molimte ovo malo bolje razjasnit.
kanzleramt

Post by kanzleramt »

SiSaJuMe wrote:

kao prvo napisao sam "mislim" ,sto normalan ,bar toliko razvijen um moze vidjeti da se radi o misljenu, mom licnom misljenu!.
a kak svi znamo, svak ima pravo na misljene, ili mi je ovo pitanje postavio bolesni fan komunizma?? !!
...... nevidim nikakavu smisao u tome tebi objasnjivati cijelu stvar..........

.....a predpostavljam da spadas u onu kategoriju anti-muslimana pa gledas ovdje samo da trazis odgovore na bezvezna postavljena pitanja da bi poslije mogao bar toliko preokrenuti cinjenice :(
zar niste u stanju vidjeti da je Lady koja je zapocela OVU temu imala samo cilj da skrene paznju MUSLIMANIMA !!!!!!! na knjigu koja predstavlja "moderni kur´an"!!!!

i jos jednom napominjem TEMA JE OTVORENA ZA INFORMACIJU MUSLIMANA...............tak da nikako nerazumijem sta trazis ti i osobe a la Tomo82 u ovoj temi!!!!!
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

kanzleramt wrote:
SiSaJuMe wrote:

kao prvo napisao sam "mislim" ,sto normalan ,bar toliko razvijen um moze vidjeti da se radi o misljenu, mom licnom misljenu!.
a kak svi znamo, svak ima pravo na misljene, ili mi je ovo pitanje postavio bolesni fan komunizma?? !!

.....a predpostavljam da spadas u onu kategoriju anti-muslimana pa gledas ovdje samo da trazis odgovore na bezvezna postavljena pitanja da bi poslije mogao bar toliko preokrenuti cinjenice :(
zar niste u stanju vidjeti da je Lady koja je zapocela OVU temu imala samo cilj da skrene paznju MUSLIMANIMA !!!!!!! na knjigu koja predstavlja "moderni kur´an"!!!!

i jos jednom napominjem TEMA JE OTVORENA ZA INFORMACIJU MUSLIMANA...............tak da nikako nerazumijem sta trazis ti i osobe a la Tomo82 u ovoj temi!!!!!
Aferim sokole,
Ja tebe zamoli da mi malo pojasnis a ti drvlje i kamenje. Odakle samo pokupi sve zakljucke u vezi mene? Bolesni Fan komunista, anti musliman. Po semi ako nisi za onda si protiv. Suvisno je trositi rijeci na toj odgovor.

Pozdravi um i budi mi dobar.

ps. Postoje i vecernje skole
kanzleramt

Post by kanzleramt »

SiSaJuMe wrote:
kanzleramt wrote:
SiSaJuMe wrote: Mozes li mi molimte ovo malo bolje razjasnit.

Aferim sokole,
Ja tebe zamoli da mi malo pojasnis a ti drvlje i kamenje. Odakle samo pokupi sve zakljucke u vezi mene? Bolesni Fan komunista, anti musliman. Po semi ako nisi za onda si protiv. Suvisno je trositi rijeci na toj odgovor.

Pozdravi um i budi mi dobar.

ps. Postoje i vecernje skole

......e moj cobane ostavi laptop i idi vrati ovce
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

......e moj cobane ostavi laptop i idi vrati ovce[/quote]

Kazem Aferim.
Ja ode po svoje ovce a ti mi vrati cizme koje sam ti posudio. :D

Nemam volje s tobom razgovarat.

Vozdra.
novalic

Post by novalic »

odlican obrt radnje na temi..

odlican.. :D
danas

Post by danas »

novalic wrote:odlican obrt radnje na temi..

odlican.. :D
:kravata: :lol: :lol: :lol: :lol:
kanzleramt

Post by kanzleramt »

SiSaJuMe wrote:......e moj cobane ostavi laptop i idi vrati ovce
Kazem Aferim.
Ja ode po svoje ovce a ti mi vrati cizme koje sam ti posudio. :D

Nemam volje s tobom razgovarat.

Vozdra.[/quote]

......pa ti si pogrijesio u odabiru teme.....
vonBosnae

Post by vonBosnae »

Prica iz Danske......
Jedan danac islamofob po inerciji,inace covjek koji je primjetio da je moderno blatiti muslimane pa i on poceo, dosao na ideju da malo procita QUR,AN kako bi bolje raspolagao s informacijama pomocu kojih će blatiti muslimane.
Medjutim,nakon nekoliko procitanih sureta iz QUR,ANA danac primjeti ucestalo ponavljanje ajeta(poglavlja) gdje se spominje bozije jedinstvo.....BOG JE JEDAN,NIJE RODIO I NIJE RODJEN I NIKO MU RAVAN NIJE.Zaintrigira to danca i covjek iscita cijeli QUR,AN ,nabavi sebi tefsir i poče malo studioznije analizirati svako poglavlje.....
Covjek shvati da je osnovni postulat u ISLAMU priznavanje bozijeg jedinstva tj.nepripisivanje mu nekog ili nečeg ravnim.
Nakon 6 mjeseci nas danac izgovori sehadet:Nema Boga osim Allaha i svjedocim da je Muhamed Allahov poslanik.Nas junak se zove Mustafa i trenutno svojoj majci prezentira pravu istinu i vraca je u okrilje istinskog vjerovanja.
P.S.Ovakvih primjera u zapadnom tj.duhovno praznom svijetu ima puno,pogotovo nakon svih mogucih devijacija u katolickoj crkvi koja je izgubila svaku autenticnost pa je to zabrinulo neke poklonike katolicke crkve pa su se odlucili i na ovakav korak tj da pokusaju muslimanima podvaliti iskrivljeno tumacenje QURANA.
Zaboravili su nekoliko stvari:
-matematicki kod QURANA(114 sureta i 6666 ajeta)
-instituciju HAFIZA
-i na kraju Allahovo obecanje da ce On stititi QUR,AN do sudnjega dana.
SELAM
Soldier_of_Allah

Post by Soldier_of_Allah »

Krstasi da se svi skupe i spale sve Kur`ane na kugli zemaljskoj, dzaba im kad imamo na stotine hiljada hafiza,ljudi koji Kur`an napamet znaju...To je jedno od obecanja Allaha s.w.t. da ce Kur`an biti sacuvan, jer je zadnja Njegova Uputa covjecanstvu do Dana suda....
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

A da pojedinci malo ovdje ne pretjeruju na obe strane. Svete knjige se u danasnje vrijeme stampaju, prevode kao i sve druge knjige na svijetu. Mogu se kupiti u svakoj knjizari, kod ulicnih prodavaca i po tome se ne razlikuju od ostalih knjiga. Puno je bitnije sta te knjige govore a svaki govor je podlozan promjena. Kad je sve na ovome svijetu podlozno promjenama pocevsi od prirode, covjeka onda su i knjige i nista na ovome dunjaluku ne treba da bude mistificirano i nista nije idealno pa tako ni svete knjige. Ma ko sta mislio sve je to napisala ljudska ruka. Naravno da je izuzetno nisko kada se neka vjera ismijava pokusava prikazati na nedolican nacin jer to direktno vrijedja ljude koji pokusavaju da se pronadju u svojim vjerama. Niko nije regaovao kad je jedan nas covjek uzeo i preveo Kurran. Zar izvorni Kurran nije na arapskom pismu? Zar i to nije mijenjanje svete rijeci. Naravno to je uradjeno da bi nas svijet sto bolje shvatio vrijednosti islamskog vjerovanja. Ali isto tako ko garantuje da je to prevedeno onako kako je izvorni zapis. Ljudi koji su citali svete knjige mogli su a isto tako i nisu morali prihvatiti njihova nacela i njihove poruke mada u sustini sve svete knjige daju dobre poruke. Nigdje u knjigama recimo ne pise da vjerske vodje trebaju da budu najbogatiji, da zive raskosno dok im se narod pati ali to je suprotno pa koliko vidim zacetnici ove teme se bas ne bune protiv toga. Bilo bi puno pametnije da se vratimo u stvarnost i u svijet oko nas a knjige pisu i o dobrim i o losim stvarima i dok je ovoga svijeta bice onih koji ih razlicito tumace a to se zove sloboda misljenja. A ti Soldier_of_Allah bilo bi ti pametnije da promjenis nick a ne da vrijedjas vrijednosti svoje vjere prosipajuci ovdje raznorazne besmislene parole.
Post Reply