Mnogo je ljudi u IZ kojima tamo nije mjesto. Daleko od toga da je sve idealno samo ako im želiš izbiti iz ruku te prihode dođi u moj džemat i reci da ćeš džaba imamiti, mujeziniti redovno svih pet ezana, učiti mukabele, ići u itikaf, učiti tevhide...mislim da će te primiti bez puno razmišljanja ako stvarno to budeš sve znao. Mislim da treba poći prvo od realno mogućeg do onog kako svi znamo da bi trebalo biti.Diwan wrote:@blinker
kritikujem i imam pravo da kritikujem instituciju koja je sama sebi svrha, i kritikujem je ispred Boga, sa potpunom svjesnočću da Gospodar zna sve ovo što pišem. Ako ti misliš da musliman treba samo da šuti i da klima glavom, onda se ne razumijemo.
Ta institucija koristi isti taj Ramazan, Islam, vjeru, za življenje i vlasititu opstojnost. Oni su samo jedna vrlo dobro organizovana firma, koja se koristi islamom kao paravanom za uspješno poslovanje.
Nova fetva reisuleme
- vatrogasac
#451 Re: Nova fetva reisuleme
- Gojeni H
#452 Re: Nova fetva reisuleme
Dobro pasa bradati, sta predlazes?Diwan wrote:@blinker
kritikujem i imam pravo da kritikujem instituciju koja je sama sebi svrha, i kritikujem je ispred Boga, sa potpunom svjesnočću da Gospodar zna sve ovo što pišem. Ako ti misliš da musliman treba samo da šuti i da klima glavom, onda se ne razumijemo.
Ta institucija koristi isti taj Ramazan, Islam, vjeru, za življenje i vlasititu opstojnost. Oni su samo jedna vrlo dobro organizovana firma, koja se koristi islamom kao paravanom za uspješno poslovanje.
Da se napravi jos jedna paralelna IZ ne bi li se narod jos vise podijelio?
Ili da mozda iduci put dobro prokontas koga biras za Sabor pa da taj prenese odredjena neslaganja iz dzemata, medzlisa ...?
- ExNihilo
#453 Re: Nova fetva reisuleme
blinker13 wrote:Selam! Nemam nikakve veze sa IZ ili bilo kakvom ulemom, a zekat i sadekatu-l-fitr dajem u džamiju. Bez obzira slagao se neko s tim ili ne, mislim da su ovo prekrupne riječi za Ramazan, kad treba da se ostavimo nepriličnih misli, izjava i djela. Ovo pišem sa najboljom namjerom u srcu, nadam se da će tako biti i protumačeno...Diwan wrote:
kakva bolan IZ-a i njihova pomoć - njihova osnovna namjena je prikupljanje sredstava od drugih i življenje i opstojnost na račun toga, ali opstojnost administracije i hodža i svih drugih koji žive na račun ISLAMA.
Ako i postoje stipendije, nitko sigurno nije dao ništa iz njhivog džepa, već su i to pare od naroda, donatora i slično. Ta priča da oni nekoga stipendiraju služi samo politici da se prikupi njima što više para od zekata i vitra, da se ima paravan kao eto gdje idu pare i na koji način se troše.Što efendija nije izašao sa tim podatkom u martu mjesecu, nego sada ... vrlo perfidno.
Teško onome koga IZ-a hrani i slično. Oni su samo za sebe i onih koji imaju udio u tom kolaču, i mimo su svijeta i naroda, a i ako imaju kontakt sa narodom to je opet u svrhu da sebe zadovolje.
New dogmatik detected
Potpis za sve što je rekao Diwan.
- agnostic_front
#455 Re: Nova fetva reisuleme
Pozamašan broj ateista i nemuslimana na temi koja ima veze isključivo sa muslimanima. Ne čudi me to, jer gdje god je tema u kojoj se kritikuje IZ, tu su.
- novi.dan.nova.nafaka
#456 Re: Nova fetva reisuleme
Neka ih, ljudi tragaju za Istinom. aBd pronaći će je jednog dana. Na ovaj ili onaj način. Najveći protivnici Islama su postajali muslimani na naevjerovatne načine...agnostic_front wrote:Pozamašan broj ateista i nemuslimana na temi koja ima veze isključivo sa muslimanima. Ne čudi me to, jer gdje god je tema u kojoj se kritikuje IZ, tu su.
- ultima_palabra
#457 Re: Nova fetva reisuleme
Samo što će ti o kojima govoriš osvanuti u vehabijama... zahvaljujući pohlepi ukorijenjenoj u IZ.novi.dan.nova.nafaka wrote:Neka ih, ljudi tragaju za Istinom. aBd pronaći će je jednog dana. Na ovaj ili onaj način. Najveći protivnici Islama su postajali muslimani na naevjerovatne načine...agnostic_front wrote:Pozamašan broj ateista i nemuslimana na temi koja ima veze isključivo sa muslimanima. Ne čudi me to, jer gdje god je tema u kojoj se kritikuje IZ, tu su.
- novi.dan.nova.nafaka
#458 Re: Nova fetva reisuleme
Iako je IZ sa pravom izdala proglas da nema vehabija, koristit ćemo taj termin.ultima_palabra wrote:Samo što će ti o kojima govoriš osvanuti u vehabijama... zahvaljujući pohlepi ukorijenjenoj u IZ.
Vehabije imaju više zajedničkih sa islamom na ovim prostorima od prije 70 godina nego što ga ima današnja IZ!
Krećući od duge brade i pokrivenih žena (za ovo i prethodno pogledati slike Sarajevo od prije 50-60 godina i dalje, ili slike starijih reisova: http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=322), neučenja Kur'ana za novac (sjetimo se samo odvratnih slika sa ulaza u džamijama gdje su okačeni cjenovnici učenja pojedinih dijelova Kur'ana), rukovanja žena sa muškarcima, turbeta itd.
I evo, šta na kraju za tebe kao vjernika znači da je neko vehabija - može li pp ?
- ultima_palabra
#459 Re: Nova fetva reisuleme
Vehabije imaju primitivnu redukcionističku viziju islama često popraćenu nasilnim metodama. Ako takvi imaju sve više pristalica u BiH, onda se IZ treba zapitati o razlogu svog postojanja.
- novi.dan.nova.nafaka
#460 Re: Nova fetva reisuleme
Možemo li biti malo konkretniji ? Čisto da znam koga da se čuvam.ultima_palabra wrote:Vehabije imaju primitivnu redukcionističku viziju islama često popraćenu nasilnim metodama. Ako takvi imaju sve više pristalica u BiH, onda se IZ treba zapitati o razlogu svog postojanja.
- vatrogasac
#461 Re: Nova fetva reisuleme
Pomažu nam.agnostic_front wrote:Pozamašan broj ateista i nemuslimana na temi koja ima veze isključivo sa muslimanima. Ne čudi me to, jer gdje god je tema u kojoj se kritikuje IZ, tu su.
- ultima_palabra
#462 Re: Nova fetva reisuleme
Zna se na koga se misli, nema razloga da dodatno razvodnjavamo temu 
- Diwan
#463 Re: Nova fetva reisuleme
svaka čast na postu i razmišljanjuultima_palabra wrote:Vehabije imaju primitivnu redukcionističku viziju islama često popraćenu nasilnim metodama. Ako takvi imaju sve više pristalica u BiH, onda se IZ treba zapitati o razlogu svog postojanja.
jednom je jedan nakšibendijski šejh rekao za hodže:' Bolje da su vam i oni nego popovi'
Ko veli, biraj manje zlo od dva zla...
- novi.dan.nova.nafaka
#464 Re: Nova fetva reisuleme
Dakle, za tog šejha bi se moglo reći da je vehabija jer kritikuje hodže ?Diwan wrote:jednom je jedan nakšibendijski šejh rekao za hodže:' Bolje da su vam i oni nego popovi'
Tj. da ipak uvedemo kategoriju - sufijski vehabija.
- basicm
#465 Re: Nova fetva reisuleme
Nek' si ti lajkao post protiv vehabija!!! Vi ste najvece zlo koje se nama dogodilo, vehabije su melem za vas.Diwan wrote:svaka čast na postu i razmišljanjuultima_palabra wrote:Vehabije imaju primitivnu redukcionističku viziju islama često popraćenu nasilnim metodama. Ako takvi imaju sve više pristalica u BiH, onda se IZ treba zapitati o razlogu svog postojanja.![]()
jednom je jedan nakšibendijski šejh rekao za hodže:' Bolje da su vam i oni nego popovi'
Sent from my iPhone using Tapatalk 2
- blinker13
#466 Re: Nova fetva reisuleme
Kao što sam i pretpostavio, moj post nije protumačen u duhu u kojem je pisanExNihilo wrote:blinker13 wrote:Selam! Nemam nikakve veze sa IZ ili bilo kakvom ulemom, a zekat i sadekatu-l-fitr dajem u džamiju. Bez obzira slagao se neko s tim ili ne, mislim da su ovo prekrupne riječi za Ramazan, kad treba da se ostavimo nepriličnih misli, izjava i djela. Ovo pišem sa najboljom namjerom u srcu, nadam se da će tako biti i protumačeno...Diwan wrote:
kakva bolan IZ-a i njihova pomoć - njihova osnovna namjena je prikupljanje sredstava od drugih i življenje i opstojnost na račun toga, ali opstojnost administracije i hodža i svih drugih koji žive na račun ISLAMA.
Ako i postoje stipendije, nitko sigurno nije dao ništa iz njhivog džepa, već su i to pare od naroda, donatora i slično. Ta priča da oni nekoga stipendiraju služi samo politici da se prikupi njima što više para od zekata i vitra, da se ima paravan kao eto gdje idu pare i na koji način se troše.Što efendija nije izašao sa tim podatkom u martu mjesecu, nego sada ... vrlo perfidno.
Teško onome koga IZ-a hrani i slično. Oni su samo za sebe i onih koji imaju udio u tom kolaču, i mimo su svijeta i naroda, a i ako imaju kontakt sa narodom to je opet u svrhu da sebe zadovolje.
New dogmatik detectedŠuti, nemoj pričat, nemoj mislit...
Potpis za sve što je rekao Diwan.
Svakako, moji komentari mogu naići na razumijevanje samo kod postača, a ako za drugom tastaturom sjedi neko ko se ne nada Rejjanu, molim da samo preskoči moj post i okani se kritikovanja ljudi koji bi za njega trebali biti nebitni...
- nasa
#467 Re: Nova fetva reisuleme
Ovako, vise puta sam opominjala ,upozoravala ... ne bi li konacno prestali svaku temu pretvarati u raspravu o pravcima unutar islama ali ocigledno nema svrhe...
Sve komentare koji izlaze iz okvira teme ubuduce brisem ....@Diwan,@basicm,@novi dan nova nafaka,@ultima palabra imate opomenu
Sve komentare koji izlaze iz okvira teme ubuduce brisem ....@Diwan,@basicm,@novi dan nova nafaka,@ultima palabra imate opomenu
-
seksan
#468 Re: Nova fetva reisuleme
Ovo je dokaz koliko ne narod BiH islamski ne obrazovan!seno_bh wrote:Danas su svi hatibi u domovini i dijaspori dobili sadrzaj hutbe od vrhovnog vođe koju su morali procitat u svojim dzematima . Radi se o novoj fetvi gospodina reisuleme u kojoj pise sljedece: da u svakoj prilici, a posebno imami iz mihraba i hatibi petkom sa minbera jasno i nedvosmisleno prenesu našu fetvu da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, te da je zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra. Svjesno kršenje rečene fetve o zekatu i sadekatu-l-fitra od bilo koga, koju ovim putem objavljujemo, ravno je svjesnom kršenju trećeg stuba islama, to jeste Khilāfeta, Imāmeta i Menšūre, a to znači ne poštivanje značenja i značaja
Zelim cuti vase misljenje o tome. Ja bih samo rekao da je ovo jos jedna kap koja preliva casu..i mislim da u nasoj zemlji u svakom gradu u svakom mjestu i dzematu postoji 1,2 ili vise porodica kojima je potrebnije i ispravnije dat sadekatu-l-fitr, negu u islamsku zajednicu. Jer zaista u nasoj domovini ima ljudi koji gladuju i u teskoj su situaciji za vrijeme ovog mubarek mjeseca i 100% tvrdim da bi bilo ispravnije dat njima. Kako rece reis da se oni obavezuju da ce oni od ovih para koje skupe, pomoci siromasnima i td.. itd.. samo lazna obećanja, ja im ne vjerujem puno, jer kad su oni kome pomogli, osim samim sebi.
I ne samo to nego smatraju ako nemas "bon" "uplatnicu" od IZ da si dala/o od 5 (u krajini) ,7-50KM onda po njihovim razmisljanjima "nisi ni dao/la".
I kad ce narod poceti da cita o vjeri? Islamskim propisima? Nadati se prije nego sto odem u pemziju.
Ne samo to, ima jos apsurda! Trebalo bi otvoriti temu apsurdi IZ BiH!
-
matematicar_teski
#469 Re: Nova fetva reisuleme
kraj price
"Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, ionima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i usvrhe na Allahovom putu, i putniku-namjerniku. Allah je odredio tako! -–AAllah sve zna i mudar je." (et-Tevba 60)
"Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, ionima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i usvrhe na Allahovom putu, i putniku-namjerniku. Allah je odredio tako! -–AAllah sve zna i mudar je." (et-Tevba 60)
- zagortenej
#470 Re: Nova fetva reisuleme
ako si ti primjer obrazovanosti bošnjačkog naroda R Hrvatske, onda bih te zamolio da ne napuštaš lijepu našu. čak ni virtuelnoseksan wrote: Ovo je dokaz koliko ne narod BiH islamski ne obrazovan!![]()
I ne samo to nego smatraju ako nemas "bon" "uplatnicu" od IZ da si dala/o od 5 (u krajini) ,7-50KM onda po njihovim razmisljanjima "nisi ni dao/la".
I kad ce narod poceti da cita o vjeri? Islamskim propisima? Nadati se prije nego sto odem u pemziju.
Ne samo to, ima jos apsurda! Trebalo bi otvoriti temu apsurdi IZ BiH!
-
zakonpera
#471 Re: Nova fetva reisuleme
matematicar_teski wrote:kraj price
-
udrch
#472 Re: Nova fetva reisuleme
mogu li dati zekat jednom prijatelju..situiran je, nije siromašan, ali nekako je protiv vjere, kaže samo hodže traže sebi?zakonpera wrote:
pa sam kontao ako mu dam ja svoj zekat, da više neće pričati da samo hodže uzimaju sebi, te ga tako pridobiti za Islam..
mogu li dati zekat Bajri..on je mutevelija u džamiji, skuplja sadekatul-fitr i zekat na ove uplatnice od IZ-a?
kontam da pripomognem čovjeka, da ne radi ni on džabe..
mogu li dati zekat ovim što se kockaju, pa se zadužili i kod rodbine i kamatara?
najviše bih volio onom što je skoro otvorio temu i kaže da nema drugog izbora, osim od kamatara da uzme..
mogu li zekat ubaciti u turbe neko?
kažu ovi što ga održavaju da to oni rade u ime Allaha i da se pare troše na Allahovom putu, ali nemaju prošlogodišnj izvještaj o utrošku da se može vidjeti..
mogu li zekat dati ovim romkinjama što prose?
kažu da su sirotinja, a i muslimanke, imaju maramu na glavi, a i dimije ili suknje duge, znaju i učiti sureta..
mogu li udružiti svoj zekat sa par prijatelja da otkupimo neku prostitutku iz Moldavije?
svi kažu da je to moderno ropstvo..
napomena: pitanja sam postavio vrlo ozbiljno..volio bih da mi se odgovori sa DA/NE, jer tvrdite da je sve tako jednostavno..pročitaš ajet, izabereš grupu koja ti se sviđa i riješiš problem..
tvrdim da kod svih pitanja koje sam postavio ne postoji jednostavan odgovor..bilo koju opciju da odaberete kod svih pitanja, siguran sam da mogu naći relevantne dokaze za suprotno..
-
seksan
#473 Re: Nova fetva reisuleme
Ako smijem odgovoriti.
vitr ne smijes dati onome ko ce ga potrositi na haram nacin, tj.u haram jer mogucnost je da ti koji znas da ce on npr.od tog novca kupiti haram biti nosioc grijeha jer si mu to omogucio.
prvo -da
drugo- da ako mu treba a ne da on "zaradjuje"
trece-ne
cetvrto-ne jer turbeta se usporedjuju sa kipovima, to nema nikakav dodir s islamom. Mozes u medrese, npr.djeci bez roditelja,sirocadi koja ide u medresu, ili na FIN
peto- da
sesto. u cilju oslobadjanja od robstva DA! Ako ti zelis da tebi sluzi, nastavi sluziti kao prostitutka onda ne!
Znaci mozete skupiti, i osloboditi je robstva da joj pruzite zivot ovdje.
Mozes se cak ozeniti sa njome sto je takodjer pohvalno.
vitr ne smijes dati onome ko ce ga potrositi na haram nacin, tj.u haram jer mogucnost je da ti koji znas da ce on npr.od tog novca kupiti haram biti nosioc grijeha jer si mu to omogucio.
prvo -da
drugo- da ako mu treba a ne da on "zaradjuje"
trece-ne
cetvrto-ne jer turbeta se usporedjuju sa kipovima, to nema nikakav dodir s islamom. Mozes u medrese, npr.djeci bez roditelja,sirocadi koja ide u medresu, ili na FIN
peto- da
sesto. u cilju oslobadjanja od robstva DA! Ako ti zelis da tebi sluzi, nastavi sluziti kao prostitutka onda ne!
-
zakonpera
#474 Re: Nova fetva reisuleme
Piitanjasu ti nelogicna i takvim redosljedom kako postavljs ti znas te odgovore vec samo se zezas i provocirasudrch wrote:mogu li dati zekat jednom prijatelju..situiran je, nije siromašan, ali nekako je protiv vjere, kaže samo hodže traže sebi?zakonpera wrote:
pa sam kontao ako mu dam ja svoj zekat, da više neće pričati da samo hodže uzimaju sebi, te ga tako pridobiti za Islam..
mogu li dati zekat Bajri..on je mutevelija u džamiji, skuplja sadekatul-fitr i zekat na ove uplatnice od IZ-a?
kontam da pripomognem čovjeka, da ne radi ni on džabe..
mogu li dati zekat ovim što se kockaju, pa se zadužili i kod rodbine i kamatara?
najviše bih volio onom što je skoro otvorio temu i kaže da nema drugog izbora, osim od kamatara da uzme..
mogu li zekat ubaciti u turbe neko?
kažu ovi što ga održavaju da to oni rade u ime Allaha i da se pare troše na Allahovom putu, ali nemaju prošlogodišnj izvještaj o utrošku da se može vidjeti..
mogu li zekat dati ovim romkinjama što prose?
kažu da su sirotinja, a i muslimanke, imaju maramu na glavi, a i dimije ili suknje duge, znaju i učiti sureta..
mogu li udružiti svoj zekat sa par prijatelja da otkupimo neku prostitutku iz Moldavije?
svi kažu da je to moderno ropstvo..
napomena: pitanja sam postavio vrlo ozbiljno..volio bih da mi se odgovori sa DA/NE, jer tvrdite da je sve tako jednostavno..pročitaš ajet, izabereš grupu koja ti se sviđa i riješiš problem..
tvrdim da kod svih pitanja koje sam postavio ne postoji jednostavan odgovor..bilo koju opciju da odaberete kod svih pitanja, siguran sam da mogu naći relevantne dokaze za suprotno..
-
seksan
#475 Re: Nova fetva reisuleme
Tako ti Allaha ima li ista na planeti sto tebe nece izprovocirati?zakonpera wrote:
Piitanjasu ti nelogicna i takvim redosljedom kako postavljs ti znas te odgovore vec samo se zezas i provociras
Cim je nesta sta ti ne znas odmah je optuzba provokacije i zezanja! razmisli malo o svom ponasanju.
Po cemu je tebi problem sto je covjek pitao na primjer smije li se dati zekat osobama koja ce ga potrositi u haram.