seno_bh wrote:Ovi koji podrzavaju reisa i ovo sto on naredjuje u fetvi su vejrovatno iz islamske zajednice i sada nedaju da se prica nesto lose o novoj fetvi. Naravno cuvaju sebi mjesto u islamskoj zajednici i uz to dobru platu. Kada kazete da je on preuzeo odgovornost da uzima zekat, vjerujem da mu nije bilo mrsko to uradit,kad uzmes u obzir kolike sume novca ce se dobiti za ovih narednih 15 dana ramazana. Hajd nek im dodje nisam zavidan, Allah mi je svjedok za to, al hajde da ih vidimo na dijelu, da vidimo sta ce uradit od tih para, navedi sta su uradili do sad od para koje su pristizale za zekat i sadekatu-l-fitr. Kome su pomogli, gdje su im ona dijela u kojim se pozivaju na bratstvo i jedinstvo?
ubi nas ti sve najjacim bosnjackim argumentom.. ako nesto podrzavas, onda sigurno za to radis ili od toga imas koristi... eto.. tako je... mi ovdje u krugu svi sjedimo, s ahmedijama na glavi, i ubjedjujemo raju po forumu, koja nema namjeru platiti zekat nikako, da ga plati nama...
a evo ti covjek napisa na sta se zekat trosio... cak je grafikon postavio! al' sto bi ti to gledao, kad mozes samo pitati 'gdje su pare, gdje su pare?' moram priznati da sam ja danas poslije dzume rond'o kako bi trebala raspodjela biti transparentnija.... nisam imao pojma da ovakav podatak postoji, a nisam ga ni trazio... a realno gledano, od cega bi se drugog finansirale plate efendijama, profesorima u medresama, na islamskim fakultetima, itd... i ko kaze da oni imaju visoke plate, laze... plata profesora u medresi ne prelazi 1.000 km, to znam za sigurno.. ne znam kolike su plate efendijama, ali cisto sumnjam da su nesto vece... a druga je stvar ako, NEKE efendije uzimaju pare od raje za hatme, dzenaze i ko zna kakve vjerske obrede, za koje se pare ne bi trebale uzimati.... te takve efendije, koje su u manjini, i koje se isticu svoijm bogatstvom, stecenim na upitne nacine, iskrivljuju stvarnu sliku, a to je da vecina efendija zivi u veoma skromnim uslovima... kratka paralela, prica o tome kako su doktori lovatori, puni para jer ih ima koji lopatom uzimaju od pacijenata, a u stvarnosti plata doktora, od koje zive oni posteni doktori koji ni uzimaju mito, iznosi 1.000 do 1.500 km, sto je vise nego mizerna cifra uzimajuci u obzir njihov trud i odgovornost...
helem, back on topic, jedino sto se meni ovdje ne svidja je nacin na koji se ovo saopstava, maltene kao prijetnja... i ne svidja mi se sto se zekat stavlja u isti kos sa vitrima, koji su sasvim odvojena kategorija... i to kategorija pomoci koja do svojih krajnjih korisnika treba da dodje do bajram namaza... ja ne vidim nikakav nacin da vitri mogu doci do kranjih korisnika do bajram namaza ako se uplate u IZ... a sto se zekata tice, ima oprecnih misljenja medju vjerski ucenim ljudima... ali preovladava misljenje da je ipak istina da zekatom treba da raspolaze IZ... ja se sa tim slazem, i placao sam zekat IZ i prije ove fetve i ako Bog da nastaviti cu, ali moram priznati da mi se ne svidja to sto ova fetva zvuci kao prijetnja..