Nova fetva reisuleme

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
poznanik

#101 Re: Nova fetva reisuleme

Post by poznanik »

mr_gospodin wrote:Moje misljenje je da je IZ obicna firma ciji je osnovni motiv kapital. Znam da se to nece svidjeti mnogima ali to vala i nije tesko skontati. Oni ce mi odlucivati sta se pika a sta ne.

Predlažem osnivanje nove vjerske organizacije muslimana u BiH - Čiste Islamske Zajednice.

Postupak je jednostavan, uz min. broj od 50 osnivača.
Last edited by poznanik on 03/08/2012 17:29, edited 1 time in total.
art vandeley

#102 Re: Nova fetva reisuleme

Post by art vandeley »

Forumas @shecher je sve to fino objasnio u prethodnih nekoliko postova i pokrijepio dokazima i argumentima. Tako da se tema i moze zakljucati , dalja prica oko ovoga je bespotrebna jer osim zlonamjernih i ljubomornih komentara nicemu drugome ovdje prostora vise nema.
harač

#103 Re: Nova fetva reisuleme

Post by harač »

čitam malo ovaj zekat.ba; raspodjela sredstava iz Fonda Bejtu-l-mal u 2012:

Pomoć porodicama šehida, siromašnim, ugroženim, fond fir-rikab i pomoć za povratak: 239,400.00 KM

Sredstva za podršku vjersko-prosvjetnih aktivnosti i rada muftijstva, muftijstva Sandžačkog Udruženja ilmijje, Vijeća za fetve i Sabora IZ-e: 1,370,400.00 KM

po zaslugama, što bi se reklo

[također, šta bi trebalo biti "Troškovi štampanja i razduženja blokova" na što ide gotovo 50,000.00 KM?]
Last edited by harač on 03/08/2012 17:36, edited 2 times in total.
the_stick

#104 Re: Nova fetva reisuleme

Post by the_stick »

seno_bh wrote:Ovi koji podrzavaju reisa i ovo sto on naredjuje u fetvi su vejrovatno iz islamske zajednice i sada nedaju da se prica nesto lose o novoj fetvi. Naravno cuvaju sebi mjesto u islamskoj zajednici i uz to dobru platu. Kada kazete da je on preuzeo odgovornost da uzima zekat, vjerujem da mu nije bilo mrsko to uradit,kad uzmes u obzir kolike sume novca ce se dobiti za ovih narednih 15 dana ramazana. Hajd nek im dodje nisam zavidan, Allah mi je svjedok za to, al hajde da ih vidimo na dijelu, da vidimo sta ce uradit od tih para, navedi sta su uradili do sad od para koje su pristizale za zekat i sadekatu-l-fitr. Kome su pomogli, gdje su im ona dijela u kojim se pozivaju na bratstvo i jedinstvo?
ubi nas ti sve najjacim bosnjackim argumentom.. ako nesto podrzavas, onda sigurno za to radis ili od toga imas koristi... eto.. tako je... mi ovdje u krugu svi sjedimo, s ahmedijama na glavi, i ubjedjujemo raju po forumu, koja nema namjeru platiti zekat nikako, da ga plati nama...

a evo ti covjek napisa na sta se zekat trosio... cak je grafikon postavio! al' sto bi ti to gledao, kad mozes samo pitati 'gdje su pare, gdje su pare?' moram priznati da sam ja danas poslije dzume rond'o kako bi trebala raspodjela biti transparentnija.... nisam imao pojma da ovakav podatak postoji, a nisam ga ni trazio... a realno gledano, od cega bi se drugog finansirale plate efendijama, profesorima u medresama, na islamskim fakultetima, itd... i ko kaze da oni imaju visoke plate, laze... plata profesora u medresi ne prelazi 1.000 km, to znam za sigurno.. ne znam kolike su plate efendijama, ali cisto sumnjam da su nesto vece... a druga je stvar ako, NEKE efendije uzimaju pare od raje za hatme, dzenaze i ko zna kakve vjerske obrede, za koje se pare ne bi trebale uzimati.... te takve efendije, koje su u manjini, i koje se isticu svoijm bogatstvom, stecenim na upitne nacine, iskrivljuju stvarnu sliku, a to je da vecina efendija zivi u veoma skromnim uslovima... kratka paralela, prica o tome kako su doktori lovatori, puni para jer ih ima koji lopatom uzimaju od pacijenata, a u stvarnosti plata doktora, od koje zive oni posteni doktori koji ni uzimaju mito, iznosi 1.000 do 1.500 km, sto je vise nego mizerna cifra uzimajuci u obzir njihov trud i odgovornost...

helem, back on topic, jedino sto se meni ovdje ne svidja je nacin na koji se ovo saopstava, maltene kao prijetnja... i ne svidja mi se sto se zekat stavlja u isti kos sa vitrima, koji su sasvim odvojena kategorija... i to kategorija pomoci koja do svojih krajnjih korisnika treba da dodje do bajram namaza... ja ne vidim nikakav nacin da vitri mogu doci do kranjih korisnika do bajram namaza ako se uplate u IZ... a sto se zekata tice, ima oprecnih misljenja medju vjerski ucenim ljudima... ali preovladava misljenje da je ipak istina da zekatom treba da raspolaze IZ... ja se sa tim slazem, i placao sam zekat IZ i prije ove fetve i ako Bog da nastaviti cu, ali moram priznati da mi se ne svidja to sto ova fetva zvuci kao prijetnja..
poznanik

#105 Re: Nova fetva reisuleme

Post by poznanik »

harač wrote:čitam malo ovaj zekat.ba; raspodjela sredstava iz Fonda Bejtu-l-mal u 2012:

Pomoć porodicama šehida, siromašnim, ugroženim, fond fir-rikab i pomoć za povratak: 239,400.00 KM

Sredstva za podršku vjersko-prosvjetnih aktivnosti i rada muftijstva, muftijstva Sandžačkog Udruženja ilmijje, Vijeća za fetve i Sabora IZ-e: 1,370,400.00 KM

[također, šta bi trebalo biti "Troškovi štampanja i razduženja blokova" na što ide gotovo 50,000.00 KM?]

Postoji li ikakav revizija utroška finansija u ovoj islamskoj organizaciji u BiH, da li i ko kontrolira promet ovim i ovolikim novcima?
seno_bh

#106 Re: Nova fetva reisuleme

Post by seno_bh »

shecher wrote:
seno_bh wrote:Ovi koji podrzavaju reisa i ovo sto on naredjuje u fetvi su vejrovatno iz islamske zajednice i sada nedaju da se prica nesto lose o novoj fetvi. Naravno cuvaju sebi mjesto u islamskoj zajednici i uz to dobru platu. Kada kazete da je on preuzeo odgovornost da uzima zekat, vjerujem da mu nije bilo mrsko to uradit,kad uzmes u obzir kolike sume novca ce se dobiti za ovih narednih 15 dana ramazana. Hajd nek im dodje nisam zavidan, Allah mi je svjedok za to, al hajde da ih vidimo na dijelu, da vidimo sta ce uradit od tih para, navedi sta su uradili do sad od para koje su pristizale za zekat i sadekatu-l-fitr. Kome su pomogli, gdje su im ona dijela u kojim se pozivaju na bratstvo i jedinstvo?
Evo ja ne radim u IZ a govorim tako. A ti mi, samo daj jedan dokaz za svoje tvrdnje da će IZ sebi uzeti ove pare.
Eh ovako, ti vrlo dobro znas da islamska zajednica mora vrsit povrat zekata, a to ce uradit tako sto ce taj novac dat siromasima u sk. ustanove i td.. nek mi islamska zajednica na bilo koji nacin dokaze da je ista od ovog uradila u prethodnom periodu ja necu rijeci vise rec. Nije bitno sto ce oni uzet pare sebi i sto ce uzivat nekoliko godina, a siromasi ce se patit kao sto su i navikli. I to ce proc, pa sta ce rec kad dodju pred Uzvisenog Allaha dz.s. sta ce tada reci zasto su to radili.
mr_gospodin

#107 Re: Nova fetva reisuleme

Post by mr_gospodin »

shecher wrote:
mr_gospodin wrote:Ljudi moji ne trebaju vam reisovi i popovi i hodze. To su sve ljudi ko i vi. Pomozite kome hocete i kome mislite da trebate a ne onako kako vam reis kaze, ne budite ovce.
:-) :run:
Sta ti nije jasno? To su ljudi ko i svi ostali, to sto neko postane reis nije automatski cist i bezgresan i uvijek u pravu.
Ne treba uzimati sve sto oni kazu zdravo za gotovo nego koristiti malo i razum. Ne treba ih braniti u sveu sta rade i kazu. Eto on reis i odmah nece prevariti, slagati itd. sta ima, drage su i njima pare a ovo je ocigledno potez kojem je osnovni cilj da sto vise para ide kroz IZ.
the_stick

#108 Re: Nova fetva reisuleme

Post by the_stick »

zagazaga wrote:Ovo je forum, svi mogu napisati šta misle o nekoj temi bez obzira na to jesu li vjernici ili ne. Pišite o temi bez prozivanja, etiketiranja, tjeranja sa teme i sl.

Ili da zaključavam.......po redu :roll:
pa naravno da ces zakljucati... to i jeste cilj ovima sto na temu o zekatu pricaju o gluhoj bukovici... a ako ja skrenem paznju da oni provociraju i skrecu sa teme, ispadam ja bad guy, a oni imaju pravo da ucestvuju u temi...
Static-X

#109 Re: Nova fetva reisuleme

Post by Static-X »

Previse se opterecujete tim stvarima. Nek oni pricaju sta hoce, valjda biti musliman podrazumjeva osnovno poznanstvo vjere, tako da... nek se oni fetvaju
oridjidji

#110 Re: Nova fetva reisuleme

Post by oridjidji »

Nismo u serijatskoj drzavi da se skupljanjem zekata bavi sama drzava. S toga odgovornost spada na najvece savjetodavno i vjersko tijelo, ovoga puta na ulemu. Kod nas je islamska zajednica najstarija vjerska institucija sa najduzim kontinuitetom rada, a koja okuplja sve muslimane u BiH u jedno tijelo i njene najucenije ljude (ulemu). Zbog toga, a i zbog duge tradicije koju ima u nastojanju da ocuva jedinstvo muslimana ovoga prostora, nju mozemo smatrati najboljom i najorganizovanijom institucijom muslimana za skupljanje zekata u Bejtul-Mal.
addem

#111 Re: Nova fetva reisuleme

Post by addem »

Svaki put kad reis hutbu napise meni se stomak okrene. Najbolje sto ce se desiti IZ jeste njegov odlazak. On nije primjer kakav bi primjer trebao biti lider muslimana. Covjek je sramota a mislim da je vecini imama danas bila gorcina dok su citali oni njegovu predugacku, dosadnu i neprimjerenu hutbu (mjesecu ramazanu). Selam aleikum.
harač

#112 Re: Nova fetva reisuleme

Post by harač »

poznanik wrote:
harač wrote:čitam malo ovaj zekat.ba; raspodjela sredstava iz Fonda Bejtu-l-mal u 2012:

Postoji li ikakav revizija utroška finansija u ovoj islamskoj organizaciji u BiH, da li i ko kontrolira promet ovim i ovolikim novcima?
pa na stranici gdje su se potrudili napraviti internet kalkulator za izračunavanje koliko trebaš dati na koliko zlata [zanimljivo, na dijamante ne trebaš dati ni marke], dali su veoma površan pregled sa nekim postotcima, nekim dječijim grafikonom... za ovakve pare (prošle godine fond je bio 6.650.000,00 KM, sad vjerovatno više) banke objavljuju izbještaje u novinama
mr_gospodin

#113 Re: Nova fetva reisuleme

Post by mr_gospodin »

poznanik wrote:

Joj jest kod nas tesko frizirati papire i ostalo :-)
the_stick

#114 Re: Nova fetva reisuleme

Post by the_stick »

:D
mr_gospodin wrote:
shecher wrote:
mr_gospodin wrote:Ljudi moji ne trebaju vam reisovi i popovi i hodze. To su sve ljudi ko i vi. Pomozite kome hocete i kome mislite da trebate a ne onako kako vam reis kaze, ne budite ovce.
:-) :run:
Sta ti nije jasno? To su ljudi ko i svi ostali, to sto neko postane reis nije automatski cist i bezgresan i uvijek u pravu.
Ne treba uzimati sve sto oni kazu zdravo za gotovo nego koristiti malo i razum. Ne treba ih braniti u sveu sta rade i kazu. Eto on reis i odmah nece prevariti, slagati itd. sta ima, drage su i njima pare a ovo je ocigledno potez kojem je osnovni cilj da sto vise para ide kroz IZ.
ako covjek nadje argumentaciju koja podrzava reisovu fetvu, ili bar dio iste, taj je ovca... a onaj koji odbija reisovu fetvu, zato sto su mu rekli da je odbije da ne bi bio ovca, taj je intelektualac.. e pa buarz, sljedeci put kada mi ti kazes da sam ovca, vjeruj da mi taj epitet imponuje...
poznanik

#115 Re: Nova fetva reisuleme

Post by poznanik »

mr_gospodin wrote:
poznanik wrote:

Joj jest kod nas tesko frizirati papire i ostalo :-)

Pa jeste, za one koje bog stalno posmatra i kojeg se boje :?
the_stick

#116 Re: Nova fetva reisuleme

Post by the_stick »

harač wrote:
poznanik wrote:

pa na stranici gdje su se potrudili napraviti internet kalkulator za izračunavanje koliko trebaš dati na koliko zlata [zanimljivo, na dijamante ne trebaš dati ni marke], dali su veoma površan pregled sa nekim postotcima, nekim dječijim grafikonom... za ovakve pare (prošle godine fond je bio 6.650.000,00 KM, sad vjerovatno više) banke objavljuju izbještaje u novinama
ti ozbiljno poredis IZ sa bankom? :D
Static-X

#117 Re: Nova fetva reisuleme

Post by Static-X »

the_stick wrote:
ako covjek nadje argumentaciju koja podrzava reisovu fetvu, ili bar dio iste, taj je ovca... a onaj koji odbija reisovu fetvu, zato sto su mu rekli da je odbije da ne bi bio ovca, taj je intelektualac.. e pa buarz, sljedeci put kada mi ti kazes da sam ovca, vjeruj da mi taj epitet imponuje...
Jarane nije nikakav problem dati zekat u IZ, al da fetva nije malo prejaka rijec da bi oni upotrebaljavali u vezi zekata?
mr_gospodin

#118 Re: Nova fetva reisuleme

Post by mr_gospodin »

poznanik wrote:

Pa da se boje Boga ne bi ovakve fetve izdavali, ne bi ovako prisiljavali ljude, ne bi zivjeli u vilama, ne bi imali vozace i mercedese i silne BMW-ove.
addem

#119 Re: Nova fetva reisuleme

Post by addem »

mr_gospodin wrote:
poznanik wrote:

Pa da se boje Boga ne bi ovakve fetve izdavali, ne bi ovako prisiljavali ljude, ne bi zivjeli u vilama, ne bi imali vozace i mercedese i silne BMW-ove.
Od glave smrdi. Ne ugledaju se na onoga na kojeg se treba ugledati.
seno_bh

#120 Re: Nova fetva reisuleme

Post by seno_bh »

addem wrote:Svaki put kad reis hutbu napise meni se stomak okrene. Najbolje sto ce se desiti IZ jeste njegov odlazak. On nije primjer kakav bi primjer trebao biti lider muslimana. Covjek je sramota a mislim da je vecini imama danas bila gorcina dok su citali oni njegovu predugacku, dosadnu i neprimjerenu hutbu (mjesecu ramazanu). Selam aleikum.
Aleikumuselam Adem, u pravu si kad kazes da je bilo imama kojim je bila gorcina to citat, vjerujem da ima dosta pravih i postenih imama u nasoj domovini.
addem

#121 Re: Nova fetva reisuleme

Post by addem »

seno_bh wrote:
addem wrote:Svaki put kad reis hutbu napise meni se stomak okrene. Najbolje sto ce se desiti IZ jeste njegov odlazak. On nije primjer kakav bi primjer trebao biti lider muslimana. Covjek je sramota a mislim da je vecini imama danas bila gorcina dok su citali oni njegovu predugacku, dosadnu i neprimjerenu hutbu (mjesecu ramazanu). Selam aleikum.
Aleikumuselam Adem, u pravu si kad kazes da je bilo imama kojim je bila gorcina to citat, vjerujem da ima dosta pravih i postenih imama u nasoj domovini.
Ima ogroman broj, i to su oni sto zive, rade i ponasaju se sa respektom prema narodu. Da nam Bog da da reis novi bude jedan od njih.
the_stick

#122 Re: Nova fetva reisuleme

Post by the_stick »

Static-X wrote:
the_stick wrote:
Jarane nije nikakav problem dati zekat u IZ, al da fetva nije malo prejaka rijec da bi oni upotrebaljavali u vezi zekata?
ja rekoh da mi se ne svidja nacin na koji je fetva formulisana i cinjenica da vise zvuci kao prijetnja... ali sa fetvom ili bez nje, postoje na temi, od mnogih ljudi, postavljeni raznorazni razlozi (da se fakat vise ne ponavljam) zasto je IZ najkompetentnija institucija koja bi trebala da raspolaze zekatom... ali pored svih tih razloga, sama cinjenica da dolazim do istog zakljucka (djelimicno) kao reis, svrstava me u ovce...
stochar

#123 Re: Nova fetva reisuleme

Post by stochar »

shecher wrote:
Evo ja ne radim u IZ a govorim tako. A ti mi, samo daj jedan dokaz za svoje tvrdnje da će IZ sebi uzeti ove pare.
daj ti meni jedan dokaz da je neko siromašan dobio pare od Rijaseta... ja se nesto ne sjecam takvih slucajeva...
nosara

#124 Re: Nova fetva reisuleme

Post by nosara »

stochar wrote:
shecher wrote:
daj ti meni jedan dokaz da je neko siromašan dobio pare od Rijaseta... ja se nesto ne sjecam takvih slucajeva...
Pare kvare covjeka... :oops:
Platformas

#125 Re: Nova fetva reisuleme

Post by Platformas »

teps wrote:
bjuik_rivera wrote: da li je zekat danas sushtinska vjerska obaveza ili samo simbolicna, kada postoji drzava koja vrsi socijalnu funkciju (ili bi trebala da vrsi) iz socijalnih fondova (nabrojano naprijed)?
Mislim da je ovakvo misljenje pogresno, jer nije na nama da se sakrivamo iza institucija. Oni bi trebali ispunjavati svoju ulogu, ali mi ne znamo da li je to tacno. Mislim da je bolje ispuniti svoj dio, pa makar drzava kol'ko-tol'ko pomagala, nego da se desi da drzava ne pomaze, a i mi da dignemo ruke.

A sto se tice fetve, opet ne ulazim u istinitost i njihovo postenje, ali na nama je da damo zekat i obavimo islamsku duznost, dok na njihovu dusu ide sta ce s tim novcem uraditi. Isti argument kao i gore.
Kad dajem novac hocu da znam da sam pomogao nekom kome je to zaista potrebno, da prehrani porodicu, posalje dijete u skolu, obnovi kucu i td.
Necu da finansiram nabavljanje najnovijeg BMW-a dok se sam vozim u dvici.
Post Reply