Nisani,mezarja
-
theTruePath
#1 Nisani,mezarja
Kontrolise li IZ mezarja na nacin da mogu kontrolisati izgled nisana na mezaru?? nesto razmisljam o tome jer ima pojedinih nisana(hvala Bogu mali broj) koji stvarno nisu u tradiciji islama,,,recimo slike na nisanu i sl,,,zasto IZ ne zabrani takve radove u haremima?
- travar
#2 Re: Nisani,mezarja
Lično sam protiv takvih nišana, ali opet s druge strane ne vidim razlog da IZ zabranjuje takve stvari.
Na njima je da kažu da se to ne radi tako, a na onima je koji plaćaju za, to da izaberu "nišan" koji stavljaju.
Za mene je rezervisan jedan kamičak, i onako flomasterom napisano ime i prezime, skromno
Na njima je da kažu da se to ne radi tako, a na onima je koji plaćaju za, to da izaberu "nišan" koji stavljaju.
Za mene je rezervisan jedan kamičak, i onako flomasterom napisano ime i prezime, skromno
-
meri...
#3 Re: Nisani,mezarja
IZ-i apsolutno ne pada na pamet regovati na takve stvari..ali lijepo je znati da postoji neko ko se bar nada da ima šanse.theTruePath wrote:Kontrolise li IZ mezarja na nacin da mogu kontrolisati izgled nisana na mezaru?? nesto razmisljam o tome jer ima pojedinih nisana(hvala Bogu mali broj) koji stvarno nisu u tradiciji islama,,,recimo slike na nisanu i sl,,,zasto IZ ne zabrani takve radove u haremima?
I da, na veliku žalost, sve veći broj je takvih nišana..nema ništa od jednostavnosti i onoga što nam nalaže tradicija, propisi..
-
theTruePath
#4 Re: Nisani,mezarja
ne mora ono biti jednostavno,ima lijepih islamskih nisana ali neka to bude u sklopu tradicije...slike ili crni spomenici nisu nasa tradicija
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Nisani,mezarja
I meni je to ubacivanje slika na nadgrobne spomenike oduvijek bilo nejasno...a stavljanje slika na "nišane" još nejasnije, da ne kažem neukusnije.To je moje lično mišljenje, a koliko znam veze nema i protivno je svim islamskim učenjima...
- Ma.Le.Na
#6 Re: Nisani,mezarja
ne mogu sad traziti hadis ali kako sam ja cula u Islamu je zabranjeno praviti bilo kakve raskosne spomenike...cak i prevelike nisane...jer sto veci nisan onaj koji je pod njim vise pati..
mora biti skromno...
eto ako neko poznaje ovaj hadis nek posta
mora biti skromno...
eto ako neko poznaje ovaj hadis nek posta
-
theTruePath
#7 Re: Nisani,mezarja
prvi put cujem za to malena
-
meri...
#8 Re: Nisani,mezarja
Šta je zabranjeno činiti uz kabur?theTruePath wrote:prvi put cujem za to malena
Uz kabur, shodno vjerodostojnim predajama Allahovog Poslanika, s.a.v.s, zabranjeno je sljedeće:
1 izdizanje kabura iznad nivoa Zemlje
Kabur ne smije biti izdignut iznad nivoa zemlje. To se čini jedino u slučaju da bi se prepoznalo da je to kabur, kako napominje imam Šafija, da se po njemu ne bi sjedilo i gazilo.62 'Ali el-Kari smatra da se to odnosi na izdignute i ukrašene kabure koji se danas grade od mermera i betona.63
Ebu-l-Hejjadž el-Esedi veli da ga je Alija b. ebi Talib, r.a, upitao: Hoćšč li da te zadužim onim čime je mene Allahov Poslanik, s.a.v.s. zadužio? Naredio mi je da svaki kip (spomenik) srušim i svaki uzdignuti mezar poravnam.
2 podizanje nadgrobnih spomenika
Podizanje nadgrobnih spomenika strogo je zabranjeno, što je već naglašeno u prethodnoj (Muslimovoj, Tirmizijinoj i Ebu Davudovoj) predaji, u kojoj Alija b. ebi Talib, na, ističe da mu je Allahov Poslanik, s.a.v.s, naredio da svaki nagrobni spomenik poruši!
Očito je da gradnja nišana na kaburima na našim prostorima ima svoje razloge u razlikovanju od drugih naroda i religija i pokušaj izbjegavanja asimilacije s drugima. Može se primijetiti da se isključivo po nišanima na kaburima može odgonetnuti, nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, te rušenja i paljenja kuća i vjerskih objekata, da su tu živjeli muslimani. To, donekle, opravdava takvu vrstu obilježavanja, ali pod uvjetom da to obilježavanje bude skromno i da ne prelazi u nedozvoljeni luksuz!
3 pisanje po kaburima
Džabir, r.a, prenosi hadis da je Vjero jesnik, s.a.v.s, Zabranio da se piše po kaburima.
Imam Es-Sindi, komentirajući ovaj hadis, navodi da postoji mogućnost da se ova zabrana odnosi na ispisivanje bilo čega po kaburima: imena umrlog, godinu rodenja ili smrti, kao i kur'anskog teksta ili Allahovih imena. On, dalje, navodi da Hakim ovaj hadis smatra vjerodostojnim, ali kaže da se po njemu ne postupa, zato što muslimanski učenjaci, slijedeći praksu prvih generacija, ispisuju imena i određene podatke umrlih osoba po njihovim kaburima. Imam Zehebi, pak, svako ispisivanje smatra novotarijom. Hafiz Iraki, kako navodi Sujuti, smatra da je zabrana pisanja kur'anskih ajeta ili Allahovih imena na kaburima uzrokovana time da to što je napisano neće pasti na zemlju, pa da se po tome ne bi gazilo
-
theTruePath
#9 Re: Nisani,mezarja
ehh po tome ispade ne smije se nikako ni imati nisan,,a de objasni kako poslanikov a.s mezar sadrzi cak i turbe? aa? pusti mi to vehabijsko tumacenje hadisa
-
meri...
#10 Re: Nisani,mezarja
Ovo definitivno nije vehabijsko tumačenje hadisa, niti mi pada na pamet koristiti bilo šta što je 'vehabijskog' izvora. Ti imaš apsolutno pravo raditi što misliš da trebaš, nije đaba rečeno 'prilagođavajte se vremenu u kojem živite'..Ovo sam stavila da bih ti pokazala da hadis ipak postoji, kako je malena i rekla..theTruePath wrote:ehh po tome ispade ne smije se nikako ni imati nisan,,a de objasni kako poslanikov a.s mezar sadrzi cak i turbe? aa? pusti mi to vehabijsko tumacenje hadisa
- haqqlberry
#11 Re: Nisani,mezarja
Baš me interesuje da li bi ovo uradili sa mezarom Poslanika s.a.v.s. ili imam Buharije r.a.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#12 Re: Nisani,mezarja
Pa dobro, može li se pokušati dati odgovor na jednostavno pitanje : Gdje je granica u ukrašavanju, postavljanju i obilježavanju mezarja i nad.spomenika?
Kako god,možda bi bilo dobro poredati odgovarajuće hadise o toj temi u jedan smislen post...
Ja lično, kako god da promislim, u kićenju i dodavanju slika i simbola....ipak je besmisleno.Čemu to sve, kad kao zreo čovjek i vjernik, svako već zna da od toga nikakve nafake ni koristi nema.Ni ovdje ni Tamo..
Ipak, tuga i muka za umrlim možda tjera ljude da nekim ukrašavanjem i veličinom daju sebi oduška u toj boli.
Možda ih slika(koliko god nelogična bila) i taj fino obrađeni kamen dostojno podsjećaju na sina, brata, dijete...
Nije ni tuga za potcjenjivanje..
Kako god,možda bi bilo dobro poredati odgovarajuće hadise o toj temi u jedan smislen post...
Ja lično, kako god da promislim, u kićenju i dodavanju slika i simbola....ipak je besmisleno.Čemu to sve, kad kao zreo čovjek i vjernik, svako već zna da od toga nikakve nafake ni koristi nema.Ni ovdje ni Tamo..
Ipak, tuga i muka za umrlim možda tjera ljude da nekim ukrašavanjem i veličinom daju sebi oduška u toj boli.
Možda ih slika(koliko god nelogična bila) i taj fino obrađeni kamen dostojno podsjećaju na sina, brata, dijete...
- SenQ
#13 Re: Nisani,mezarja
Ocigledno bi trebalo sve postaviti u jedan smislen post.
Ali ocigledno imamo vise nalicija istine.
Jer prema hadisima ni bi trebalo da imamo ikakvih ukrasavanja al opet ako pogledamo od mezara Muhammeda s.a.v.s. je napravljeno (vjerovatno najvece turbe) i imamo turbeta od raznih imama, sejhova i sl. Sa ove strane bi trebalo da se ukrasavaju velikani nasega umeta i to je uglavnom tako ali opet ako pogledamo sa druge strane od drugova Poslanika s.a.v.s. tj. njegovih ashaba nisu pravljena turbeta, tj. od nekih jesu a od nekih nisu, iako znamo koja je njihova vrijednost kod Allaha i njegova Poslanika s.a.v.s.
Pa stoga gledajuci ne mislim da cemo uciniti zulum ikome ako odlucimo da na neki nacin obiljezimo neki mezar necim posebnim al opet neka znamo da nam to nema vrijednosti kod Allaha a sam umrli nema nikakve vrijednosti od toga. Znamo sto umrlima, ako ih volimo, mozemo pokloniti. Ucenje Jasina, Fatiha umrlima kao i sljedjenje predaka u dobru a to je ono sto ce nam svima najvise koristiti.
A kao sto sam rekao ukrasavat mozemo al neka znamo da to cinimo za neki nas ćeif, da na neki nacin svijetu pokazemo da volimo tu osobu ali to isto ne znaci za dobro umrloga tj. za njegovu dusu. Pa neka svak sam prokuzi sta mu je najbolje ciniti.Na hajr..
Ali ocigledno imamo vise nalicija istine.
Jer prema hadisima ni bi trebalo da imamo ikakvih ukrasavanja al opet ako pogledamo od mezara Muhammeda s.a.v.s. je napravljeno (vjerovatno najvece turbe) i imamo turbeta od raznih imama, sejhova i sl. Sa ove strane bi trebalo da se ukrasavaju velikani nasega umeta i to je uglavnom tako ali opet ako pogledamo sa druge strane od drugova Poslanika s.a.v.s. tj. njegovih ashaba nisu pravljena turbeta, tj. od nekih jesu a od nekih nisu, iako znamo koja je njihova vrijednost kod Allaha i njegova Poslanika s.a.v.s.
Pa stoga gledajuci ne mislim da cemo uciniti zulum ikome ako odlucimo da na neki nacin obiljezimo neki mezar necim posebnim al opet neka znamo da nam to nema vrijednosti kod Allaha a sam umrli nema nikakve vrijednosti od toga. Znamo sto umrlima, ako ih volimo, mozemo pokloniti. Ucenje Jasina, Fatiha umrlima kao i sljedjenje predaka u dobru a to je ono sto ce nam svima najvise koristiti.
A kao sto sam rekao ukrasavat mozemo al neka znamo da to cinimo za neki nas ćeif, da na neki nacin svijetu pokazemo da volimo tu osobu ali to isto ne znaci za dobro umrloga tj. za njegovu dusu. Pa neka svak sam prokuzi sta mu je najbolje ciniti.Na hajr..
-
theTruePath
#14 Re: Nisani,mezarja
i kod njih postoje granice,,kada su rusili mezare ashaba za vrijeme ibn Wehaba r,h mezarovi poslanika a.s i njegovih najblizih ashaba su ostali netaknuti...sto lihaqqlberry wrote:Baš me interesuje da li bi ovo uradili sa mezarom Poslanika s.a.v.s. ili imam Buharije r.a.
-
theTruePath
#15 Re: Nisani,mezarja
dr.gog wrote:Pa dobro, može li se pokušati dati odgovor na jednostavno pitanje : Gdje je granica u ukrašavanju, postavljanju i obilježavanju mezarja i nad.spomenika?
i mene ovo zanima!
- vekil
#16 Re: Nisani,mezarja
Jel neko od vas vidio kako izgledaju istanbulski haremi? Naši su mila majka...
- bijela
#17 Re: Nisani,mezarja
pa poznato je da su turci potpuno zastranili u bid'atima! i to su donijeli nama! hvala Allahu Koji ne da da se svjetlo istine ugasi i Koji šalje Svoje robove da se bore protiv raznih bid'ata - tekija, nišana, i svega onoga što je protivno šerijatu!vekil wrote:Jel neko od vas vidio kako izgledaju istanbulski haremi? Naši su mila majka...
- haqqlberry
#18 Re: Nisani,mezarja
Ja eto poslije 1400 godina islama i hilafeta napravi se neko pametan da ruši mezarja ashaba. Zato danas imamo Hilton tik iznad Kabe.bijela wrote:pa poznato je da su turci potpuno zastranili u bid'atima! i to su donijeli nama! hvala Allahu Koji ne da da se svjetlo istine ugasi i Koji šalje Svoje robove da se bore protiv raznih bid'ata - tekija, nišana, i svega onoga što je protivno šerijatu!vekil wrote:Jel neko od vas vidio kako izgledaju istanbulski haremi? Naši su mila majka...
- bijela
#19 Re: Nisani,mezarja
svejedno je kad će se rušiti, poslije 4 godine islama, ili 1400 godina. bitno je da se ruši.haqqlberry wrote:Ja eto poslije 1400 godina islama i hilafeta napravi se neko pametan da ruši mezarja ashaba. Zato danas imamo Hilton tik iznad Kabe.bijela wrote:pa poznato je da su turci potpuno zastranili u bid'atima! i to su donijeli nama! hvala Allahu Koji ne da da se svjetlo istine ugasi i Koji šalje Svoje robove da se bore protiv raznih bid'ata - tekija, nišana, i svega onoga što je protivno šerijatu!vekil wrote:Jel neko od vas vidio kako izgledaju istanbulski haremi? Naši su mila majka...
- haqqlberry
#20 Re: Nisani,mezarja
Evo šta dopustiše oni što porušiše mezarja ashaba, Allah ih ponizio.

- vekil
#21 Re: Nisani,mezarja
Haman da je tebi ugasio zdrav razum...bijela wrote:pa poznato je da su turci potpuno zastranili u bid'atima! i to su donijeli nama! hvala Allahu Koji ne da da se svjetlo istine ugasi i Koji šalje Svoje robove da se bore protiv raznih bid'ata - tekija, nišana, i svega onoga što je protivno šerijatu!vekil wrote:Jel neko od vas vidio kako izgledaju istanbulski haremi? Naši su mila majka...
- haqqlberry
#22 Re: Nisani,mezarja
Danas su mnogi pametniji od svih halifa i sultana. Ali zato onaj čiji su preci sa englezima napali na hilafet smije da radi ono što zabranjuje svima ostalima.
- bijela
#23 Re: Nisani,mezarja
jest vekile, pomračuje mi se razum kada svaki dan, iznova i nanova vodimo iste rasprave sa totalno neargumentovanim iskazima, klišeiziranim izjavama i frazama, bez ikakve dubioze i ozbiljnog promišljanja vjere, tradicije, prakse, okolnosti, života.vekil wrote:Haman da je tebi ugasio zdrav razum...bijela wrote:pa poznato je da su turci potpuno zastranili u bid'atima! i to su donijeli nama! hvala Allahu Koji ne da da se svjetlo istine ugasi i Koji šalje Svoje robove da se bore protiv raznih bid'ata - tekija, nišana, i svega onoga što je protivno šerijatu!vekil wrote:Jel neko od vas vidio kako izgledaju istanbulski haremi? Naši su mila majka...
i ovo večeras je moj eksperiment - da vidim šta je lakše - napadati druge muslimane i ne promišljati vjeru ništa dublje od slova na papiru, ili je lakše ono drugo.
i dobih svoj odgovor.
- bogoljub
#24 Re: Nisani,mezarja
Aferim ti za ovo!haqqlberry wrote:Evo šta dopustiše oni što porušiše mezarja ashaba, Allah ih ponizio.
Allah te nagradio!
..mudri.. šehjovi Meke i Medine Porušili sve nadgrobne spomenike ashaba , čak su htjeli i Poslanikov mezar da sravne sa zemljom pod izgovorom bidata i novotarije, a pogledaj te gdje sebi sagradiše dvorce ovosvjetske,
mora da su i oni po uzoru na Pejgambera!
Znate li da u Mekki i Medini niko nema pojma za mezar svoga babe, mame, djeda, nane, amidje, Zašto!?
Zato što je pisanje po mezarovima .....novotarija.....!
Tužno do bola!
Ima li ovakva vjera dušu!?
Sva sreća da se nisam rodio u ovakvom društvu,inaće bi čim prije napustio ovu vjeru.
Moja sreća je što sam se rodio u društvu koje ima dušu vjere. Ljubav!
- haqqlberry
#25 Re: Nisani,mezarja
Mezar imama Buharije u Semerkandu.