Nevjerstvo i vladanje

Rasprave o vjerskim temama.
BASS

#51 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by BASS »

HM 2011 wrote:
fatamorgana wrote:
"Infidel666"
Trebao si primjetiti ironiju u mom pitanju koje je ionako troll. Gledam vijest na klixu o odrubljivanju glave u tom nekom tzv bozijem zakonu i zgrozavam se.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-sau ... /120612179

i ja ....
Brutalno jeste - sirovo jeste - ali to je njihov tip kazne za taj zločin, i ta kazna je važeća dugo godina i svi su upoznati sa njom....

Čovjek se malo zezao pa htjeo uvesti par kila hašiša i cap - nema glave....

U meni ova kazna budi strah od uvoza hašiša u njihovu državu -

zar nije isto i kod vas ?
Da,ali opet, covjecanstvo je uspostavilo niz standarda koje podpadaju pod "medjunarodno obicano pravo i praksu" i ima poprilicno ogromna lista stvari koje su mnoge kulture i sa istoka i sa zapada izbacile ili modificirale,a velika vecina tih stvari su zasnovanje na njihovoj religiji u uvjerenju da dolaze od Boga.
Npr tehnicki gledano po skoro svim religijama ropstvo je sasvim ok, imaju pravila o nekom humanom tretmanu. Ali covjecanstvo je uznapredovalo i sada je bilo koji oblik neprihvatljiv.Tako i sa kaznama sakacenja.
Svejedno sve ove rasprave su u nasem kontekstu potpuno besmislene, jer poticu u arapskim zemljama u kojima je to nekad bukvalno dio predizborne kampanje izmedju islamista i sekularista, ovdje - stvarno ne kontam poentu.

Ako islamisti budu insistirali na rijeci, a ne na duhu objave, onda ce taj njihov preovladajuci stav dobrano kostati njihove buduce generacije stoljetnog nazadka.Generalno gledano islamski svijet moze spasiti samo neka verzija islamskog protestantizma, zasnovanog na dubokom moralno uvjerenju i praksi, a ne na bukvalnom tumacenju,a sanse za to su-kako vidimo i u nekim sporadicnim slucajevima nasih sugradana, koji samo kopiraju misli iz nekih krajeva,u kojim btw. ne bi izdrzali ni par mjeseci- jako male.
AbdulHaq

#52 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by AbdulHaq »

BASS wrote:Tehnicki gledano,upravo je to tumacenje bidat i uzimanje iz propisa samo onog sto nekome odgovara.
Pored toga, koja je poenta pitanja kada smo ustavnovili da je cijeli svijet (osim gorenabrojanih par "svijetlih" primjera) darul-kufr, ukljucujuci BiH i da je generalni koncenzus,prvenstveno Bosnjaka da zele da tako i ostane.
Bidat nije to sto je po tvom idztihadu vec ono sto su ucenjaci rekli. Nema ucenjaka koji to kazu da je tako. Nema veze sta danasnji kazu. Medutim to nije nikad niko rekao tako da to samo tebi tako izgleda. Ne radi se uopste o bosnjacima.
basicm

#53 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by basicm »

Abdul Haq mislim da si previse usao u fikhsku terminologiju koja je zbunjujuca za vecinu ljudi. darul-harb i darul-islam su stari termini koje su fikhski ucenjaci koristili za zemlje koje nisu pod islamskom vlascu i one koje jesu. Njihov bukvalni prijevod daje totalno drugu sliku, ali pokusajte shvatiti da je termin star 1000 godina.
Sto se tice zakonodavstva, Kur'an je dao okvire, Sunnet takodje kao i neka razjasnjenja, ono sto imamo u njima ne mozemo traziti alternativu. A qiyas (analogija) i idztihad, koji sam po sebi znaci "trud" nije ogranicen prostorom i vremenom, nego je stalni proces kroz zivot. Bilo bi apsurdno kad bi rekli da sve znamo i imamo sve zakone. Ovdje mislim na "ovozemaljske".
raoul duke

#54 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by raoul duke »

''Bivsi'' musliman, agnostik, sad ateista, ali ono sto mi je ostalo od religije Islama, je zapravo srž tog istog, samo Bog daje i Bog oduzima zivot?.. Ko je onda ovdje lud, oni tamo, ili ovi nasi sto to podrzavaju ?
miskin

#55 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by miskin »

:thumbup:
fatamorgana wrote:Evo nam se vratiJo drug AbdulHaq, :D
AbdulHaq

#56 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by AbdulHaq »

Mnogi muslimani kažu da je Erdogan dobar i da je musliman. Htio samo da pojasnim da Erdogan nije musliman već je otpadnik. To počinje u mislima njegove partiji pa sve to svakog njegovog koraka.
basicm

#57 Nevjerstvo i vladanje

Post by basicm »

Ode i sef, i stanica...
asurbanipal

#58 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by asurbanipal »

AbdulHaq wrote:Mnogi muslimani kažu da je Erdogan dobar i da je musliman. Htio samo da pojasnim da Erdogan nije musliman već je otpadnik. To počinje u mislima njegove partiji pa sve to svakog njegovog koraka.
Ko je to rek'o ? Kako možemo znati da i ti možda nisi "otpadnik" ? :-)
Teea

#59 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by Teea »

AbdulHaq wrote:Mnogi muslimani kažu da je Erdogan dobar i da je musliman. Htio samo da pojasnim da Erdogan nije musliman već je otpadnik. To počinje u mislima njegove partiji pa sve to svakog njegovog koraka.

sve vise pocinjem da sumnjam da se sam Bog registrovo pod nickom AbdulHaq :roll:
harač

#60 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by harač »

god moves in misterious ways :lol:
AbdulHaq

#61 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by AbdulHaq »

Žao mi je. Ali to je tako.
AleksoMKD

#62 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by AleksoMKD »

AbdulHaq wrote:Žao mi je. Ali to je tako.
Molim te obrazlozi malo.

Jest da je Turska sekularna ali barem Erdogan i njegova familija su Muslimani. Barem meni tako izgleda.
miskin

#63 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by miskin »

Jel moze objasnjenje da je Tayip Erdogan murted, nemozes samo tako doci i napisato tako nesto isto bih onda i ja za tebe mogao tako reci daj nam dokaz za tu tvrdnju nemoj lupati ko maksim po diviziji
Tvrtko II Kotromanić

#64 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by Tvrtko II Kotromanić »

miskin wrote:Jel moze objasnjenje da je Tayip Erdogan murted, nemozes samo tako doci i napisato tako nesto isto bih onda i ja za tebe mogao tako reci daj nam dokaz za tu tvrdnju nemoj lupati ko maksim po diviziji
kakvo bgt obasnjenje od njega ocekujes, njima je sekunda nekoga proglasit kafirom zato sto ne nosi bradu, bavi se politikom, sportom itd :-)
AbdulHaq

#65 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by AbdulHaq »

AleksoMKD wrote:
Molim te obrazlozi malo.

Jest da je Turska sekularna ali barem Erdogan i njegova familija su Muslimani. Barem meni tako izgleda.

Tačno je da ima razlike između Atatirka i Erdogana. Atatirk je bio ateista kao Lagumđzija. Kaže se da Erdogan čak klanja redovno. Međutim klanjanje i sve ostalo nema nikako značenje ako je osoba istekla rječ ili učinila djelo nevjerstva. U vjerovanju Erdogana je utemeljena demokratija. Njega se ne može braniti govoreći da hoće ustvari šerijat jer on je jasno istekao svoje uvjerenje u demokratiju. To je jasno nevjerstvo iako on misli da je musliman.

@Miskine, zar ti nisi vehabija? Šta je onda problem.
Smail Aga

#66 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by Smail Aga »

AbdulHaq wrote:
AleksoMKD wrote:
Molim te obrazlozi malo.

Tačno je da ima razlike između Atatirka i Erdogana. Atatirk je bio ateista kao Lagumđzija. Kaže se da Erdogan čak klanja redovno. Međutim klanjanje i sve ostalo nema nikako značenje ako je osoba istekla rječ ili učinila djelo nevjerstva. U vjerovanju Erdogana je utemeljena demokratija. Njega se ne može braniti govoreći da hoće ustvari šerijat jer on je jasno istekao svoje uvjerenje u demokratiju. To je jasno nevjerstvo iako on misli da je musliman.

Tehnicki si potpuno u pravu :D :D
Podrska i pohvala :D :D
miskin

#67 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by miskin »

AbdulHaq wrote:
AleksoMKD wrote:
Molim te obrazlozi malo.

Nisam od kud ti to nemoj me tamo ziv bio :run:
Sta ti znaci ovo istekao svoje uvjerenje u demokratiju de objasni malo kad gdje na sta je mislio kad je govorio
AbdulHaq

#68 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by AbdulHaq »

miskin wrote:Nisam od kud ti to nemoj me tamo ziv bio :run:
Zbog linkova koje često stavljaš. Zijad Ljakić i Safet Kuduzović su vehabije koje ne tekfire Erdogana i mnogo druge. Vehabija za mene nije čovjek ekstreman već nemezheblija. Može biti pacifista ako ne sljedi mezheb onda je vehabija.

miskin wrote:Sta ti znaci ovo istekao svoje uvjerenje u demokratiju de objasni malo kad gdje na sta je mislio kad je govorio
Ima mnogo citata i koraka. Naj jasniji je njegovo ulaganje u ulazak Turske u Evropsku uniju.
miskin

#69 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by miskin »

NIgdje veze znaci moras tekfirit ljude da bi bio po tvom ukusu na stranu ova dvojica pa kad trazim nesto google mi njhi izbaci al nebitno je to sad

Da ti kazem nesto Allah ni mene ni tebe nije opteretio time da ugonimo ljude u vjeru a isto tako da ih izgonimo iz vjere tako da bi ti bilo bolje da ne pises o ovome jer dosta je klizavo poznat ti je hadis gdje se kaze ko kaze svom bratu da je kafir,.....

Svi znamo da demokratija ima pozitivnih stvati ali i negativnih covjek na poziciji kao sto je tamo ovaj turcin mora da bude jako mudar i da ljudima priblizava islam a ne samo da dođe i kaze preko noci to je tako ovo je ovako i kraj price, nego treba da navede ljude da oni samo skontaju da je neki propis islama koristan za drustvo jos na ovom svijetu

Demokratija znači vladavinu naroda, ali, kao i mnogi drugi politički termini, nema jednu preciznu definiciju i jasne odrednice. Pojava demokratije datira iz vremena prije nove ere, odnosno prije Isaovog a. s., rođenja. Prvi oblik demokratije susrećemo u antičkoj Grčkoj, u Atini. Atinska demokratija u praksi je značila to da svi slobodni građani, sa navršenih dvadeset godina života neposredno učestvuju u upravljanju gradom-državom. Iz praktičnih i drugih razloga ovaj je oblik vladanja vrlo brzo naišao na kritike naučnika i postepeno je prevaziđen.

Demokratija se u posljednjih nekoliko stoljeća, nakon renesanse, javlja kao reakcija naspram silnika i diktatora, ali u obliku koji se razlikuje od onog atinskog. Kreatori ove nove demokratije su zapadni mislioci, nudeći je kao jednu novu društveno-političku teoriju. Postepeno dolazi do njenog širenja u evropskim zemljama, da bi već u devetnaestom stoljeću bila primjenjena u većini zemalja.

Pogledaj ovo ovdje imas djelomican odg. http://www.scribd.com/doc/88886841/Poli ... a-u-islamu

Zato sto oce tursku u eu zato je murted između ostalog , ap to je smjesno ko da si dosao sa ---NO LINKS---.com par puta sam bio tu i otprilike isto pricaju kao ti al nebitno bolje ti je da ostavis ovu temu kad ti kazem

Sad idem prati tepih pa dođem mozda poslije utakmice :arrow:
AleksoMKD

#70 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by AleksoMKD »

AbdulHaq wrote:
Znaci svako ko ne zeli da zivi u serijatu ili se za serijat ne zalaze nije Musliman?

Po tvom mislenju.

I jos nesto, sta je "tekfir" t.j sta znaci ta rijec?
miskin

#71 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by miskin »

AleksoMKD wrote:
AbdulHaq wrote:
Znaci svako ko ne zeli da zivi u serijatu ili se za serijat ne zalaze nije Musliman?

Po tvom mislenju.

I jos nesto, sta je "tekfir" t.j sta znaci ta rijec?
tekfir je proglasavanje ljudi kafirima, nevjernicima, i on nije sporan kad se doatkne nekog tamo hindusa, zidova,..., ali kad muslimana tekfiris kazem mu da je murted( otpadnik od vjere) to je problem

Kaze jedan od ucenjaka: U cjelini, obaveza je, onome ko sebi želi hajr, da ne govori o ovoj meseli osim sa znanjem i dokazom od Allaha. I neka se pripazi da čovjeka ne izvodi iz vjere samo na osnovu svog shvatanja i mišljenja kojeg je njegov mozak predstavio njemu lijepim. Jer je izvođenje čovjeka iz islama (smatarnje muslimana kafirom), i uvođenje u njega (smatranje kafira muslimanom) krupna stvar. Šejtan je po ovom pitanju u zabludu odveo veliki broj ljudi. Jednu skupinu je odveo u nemar, pa su presudili islamom ljudima na čiji kufr ukazuje Kuran, sunnet i idžma' (konsenzus). Dok je drugu skupinu odveo u pretjerivanje, pa su protekfirili ljude na čiji islam ukazuje Kur'an, sunnet i idžma

Bilježi Buharija u svom "Sahihu" u knjizi o edebu poglavlje "Ko protekfiri svoga brata, bez te'vila"( tumacenje) onda je on kao što je rekao".

Od Ebu-Hurejre se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada čovjek kaže svome bratu o kafire, jedan od njih dvoje je to stekao,"

Od Sabita ibn Dahhaka se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:,,, prokleti vjernika je kao ga ubiti, a ko optuži vjernika kufrom kao da ga je ubio ".

I bilježi (Buharija) isto tako u svom "Sahihu" u poglavlju o zabranjenom kuđenju (psovci) i prokletstvu, od Ebu-Zerra da je čuo Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: "Neće nijedan čovjek napasti drugog fiskom ili kufrom a da se neće vratiti na njega ako onaj kojeg je napao nije takav."

Bilježi Muslim u svom "Sahihu" u poglavlju imana od Ebu-Zerra također, da je čuo Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: "Svaki čovjek koji pripiše sebe nekom drugom mimo njegova oca, čini kufr. Onaj koji tvrdi da mu nešto pripada a nije njegovo, nije od nas i neka pripremi sebi mjesto u Džehennemu. I ko čovjeka optuži kufrom ili kaže: 'O Allahov neprijatelju, a on nije takav, onda se to vraća na njega."

Ove vjerodostojne predaje prijetnje i upozorenja utiču na one koji su razumom obdareni da budu oprezni po pitanju svoje vjere najvećim oprezom. Jer, bukvalno značenja ovih tekstova ukazuje da je onaj ko protekfiri muslimana, kojeg nije protekfirio Allah i Njegov Poslanik,postao nevjernik, a to je ogromna prijetnja.

Zbog ovih gore navedenih stvari ti savjerujem da ovo ostavis
Last edited by miskin on 21/06/2012 19:05, edited 1 time in total.
basicm

#72 Nevjerstvo i vladanje

Post by basicm »

Znaci svi mi smo dobili crvene kartone od tebe, jeli? Rijetko da ima neko u BiH da nije rekao da bi trebali u EU, i to bi nas automatski izvelo iz vjere po tim tvojim arsinima. A nakon toga dodje neko ko bi nas malo rastrijebio, pa napravi bombicu...sve pocinje ovim.
AbdulHaq

#73 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by AbdulHaq »

AleksoMKD wrote:Znaci svako ko ne zeli da zivi u serijatu ili se za serijat ne zalaze nije Musliman?
Ako ne želi šerijat onda je kafir. Ne mora se zalagati za šerijat već se radi o tome da ako je već došao na političku posiciju onda mu je jedina mogučnost da ne postane nevjernik da se ulaže za šerijat. Inače bi značilo da je za sistem i protiv šerijata a onda je nevjernik.

Basicme nije baš jer je to pitanje šerijata i mnogi ne znaju o tome. Zato je tek nevjerstvo kad se unznevjeruje kad bude šerijatski objašnjeno.
miskin

#74 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by miskin »

tako ti Allaha pa sta trebamo da radimo onda da pobijemo sve ove koje nece seriat i koji su usli u politiku jer ti je vjerujem poznata kazna za murteda ili da kupimo sebi ovaca pa da idemo cuvati a da damo onima koj nas mrze da vode nasu drzavu, uvijek se bira manje zlo ziv bio nemoze to tako , vjerujem da su ti poznati prioriteti u islamu i ciljevi seriata i da postoje necemo reci nebtine stvari u islamu a svakako manje vazne u datom mjestu i prostoru

nije izlaz da se zaglupljujemo i da budemo nepismeni nego da tezimo suprotnom, de mi reci kako ces danas ubjedit njemca, japanca da pređe na islam kad ti on kaze vidi vas kakvi najprljaviji, najnepismeniji, itd nemozes ga ni puskom natjerati

treba da si uvijek fin pocesljan da mirises ko ruza u svako doba dana i noci pogtovo danas kad je islam na udaru sa svih strana, a kad cuvas ovce ( ne mislim na tebe) onda hodaj kakav hoces ali kad si sa narodom budi fin i pokazi im taj islam koji zivis i kojim se busaš u prsa nek ti djela prate rijeci

Kaže Aiša r.a u hadisu koji bilježi imam Buharija: "Jedan loš i pokvaren čovjek je tražio dozvolu da uđe kod Poslanika a.s. i kada ga je vidio Allahov Poslanik je rekao: "Lošeg li pripadnika ovog plemena", a kada je sjeo Allahov Poslanik mu se osmjehnuo i veselo sa njim razgovarao. Kada je čovjek otišao Aiša mu je rekla: "O Allahov Poslaniče kada si vidio ovog čovjeka rekao si tako i tako, a kada je sjeo osmjehnuo si mu se u lice i sa njim veselo razgovarao. Allahov Poslanik joj reče: "Aiša da li si me ikada vidjela nepristojnog. Zaista će najgore mjesto kod Allaha na Sudnjem danu imati ljudi od kojih su bježali zbog njihove nepristojnosti."

A u drugom Buharijinom rivajetu kaže: "O Aiša, najgori su ljudi oni koje ljudi izbjegavaju - ostavljaju bojeći se njihove nepristojnosti."

Kaže Allahov Poslanik: "Poslan sam da usavršim moralne vrijednosti kod ljudi."

"Mu'min je prijatan i o­n pomiruje, a nema dobra u o­nom ko ne miri i zblizuje i u cijem drustvu nije prijatno." (Ahmed)

nemoj puno ljude da kritikujes jer ce se razbjezati od tebe niko ne voli kritiku ona treba da bude umjerena i nasamo svakako a ne u drustvu da se covjek ponizi,

Muslimani koji uistinu razumiju učenje svoje vjere su prijatni, simpatični i prijateljski raspoloženi. Takvi se miješaju i druže sa ljudima. Oni bi trebali razumjeti da biti u kontaktu sa ljudima i zaslužiti njihovo povjerenje su neke od najvažnijih obaveza istinskih muslimana.

To je učinkovito sredstvo prenošenja poruke istine drugima izlažući ih zapravo svojim moralnim vrijednostima, jer ljudi slušaju one koji im se sviđaju, kojima mogu vjerovati, i one koje prihvataju.

Vjernik voli druge ljude i voljen je od strane njih, i nema dobra u čovjeku koji ne voli druge i kojeg drugi ne vole!“ (Ahmed)
AbdulHaq

#75 Re: Nevjerstvo i vladanje

Post by AbdulHaq »

Dobro je to Miskine samo nemoj da čitaš od vehabija Kuduzovića i Ljakića i od ostalih poput njih.
Post Reply