Nepoznati Bog!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#126 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

Dope_Man wrote:
aurora313 wrote:
patriot_1 wrote:...Aristotel;"„Najbolje je živjeti puni život i pokušati učiniti ovaj svijet u kojem postojimo što je moguće boljim, neovisno o tome vjerujemo li u Boga ili ne vjerujemo. Ako Bog ne postoji, ne gubimo ništa, a ostati ćemo upamćeni po dobroti od onih koji ostaju iza nas. Ako postoji Bog koji je dobar, tada ćemo biti suđeni po svojim zaslugama, a ne po činjenici vjerujemo li u Njega ili ne.”

Dakle,po nekima je čovjek stvorio Boga(izmislio) a po drugima Bog čovjeka!
Ovo je rekao Aristotel? Valjda neki za kojeg prvi put čujemo.
Jer onaj Aristotel je živio bar trista godina prije naše ere u doba politeizma. Bilo bi interesantno saznati od tebe o kojem jednom bogu sa velikim B on to govori?
To je covjek koji prije dan-dva napisao na drugoj temi:

''Od početka racionalne misli u antičkoj grčkoj pa do Aristotela kao najvećega predstavnika te misli, kršćanska tradicija se od uvijek oslanjala na dva stupa; vjeru i razum.''

Dakle, krscanstvo je itekako postojalo vec u vrijeme pojave prvih filozofa u antickoj Grckoj negdje u 6 stoljecu p.n.e.. Nadam se da ne zelis reci da je kolega ovdje nesto slagao? To bi bilo krajnje neumjesno, vjernici nikad ne lazu. A nije moguce ni da je pogrijesio, vjernici imaju apsolutnu istinu u svojim rukama. :skoljka:
Netočno.Kršćanstvo počinje sa Kristom.Ni prije ni poslije!
Dope_Man

#127 Re: Nepoznati Bog!

Post by Dope_Man »

Daj mi to na cemu si, da i meni bude dobro :gunjastajl:

Pasa moj solidni, to gore su TVOJE RIJECI, dakle ako su netacne, onda si TI POGRIJESIO. Kontas? Ne kontas.
aurora313

#128 Re: Nepoznati Bog!

Post by aurora313 »

Prihvatam da se griješi i prihvatam da su ponekad ljudi u zabludi, ali meditaranac nastavlja sa udaranjem našim glavama u zid.
Da se ponovim; njegovi dokazi su isti oni kao kada bih ja u odbranu nastanka čovječanstva naveo knjigu 'Mali Princ' kao dokaz da, eto, ZNAMO da je nekakav princ živio na Mjesecu.

Mind boggling!
aurora313

#129 Re: Nepoznati Bog!

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:Netočno.Kršćanstvo počinje sa Kristom.Ni prije ni poslije!
Hvala majci božijoj da si jednom uglavnom u pravu. Ali, uglavnom...

Sveti Augustin od Hipoa (koji živio na prostoru današnjeg Alžira, 354–430 N.E.) zapisuje:
“Ovo danas je hrišćanska religija. Ne da je bila nepoznata ranije, nego zato jer je tek u skorije vrijeme dobila svoje ime.”

Ne znam šta je čovjek time mislio, ali pošto je 'sveti' ko sam ja da sumnjam u njegove riječi.
patriot_1

#130 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

Dope_Man wrote:Daj mi to na cemu si, da i meni bude dobro :gunjastajl:

Pasa moj solidni, to gore su TVOJE RIJECI, dakle ako su netacne, onda si TI POGRIJESIO. Kontas? Ne kontas.
Ti to meni ili?
Gdje sam ja to napisao?
Dope_Man

#131 Re: Nepoznati Bog!

Post by Dope_Man »

patriot_1 wrote:

Ti to meni ili?
Gdje sam ja to napisao?
Evo bas ovdje.. ajde sad jednim veoma dugim postom opleti kako zapravo nisi mislio reci da se jos u periodu od pocetka uspona Grcke pa sve do Aristotela krscanstvo oslanjalo na to i to.. :skoljka:

http://postimg.org/image/y2v4201lb/

Da naglasim ocigledno: napisao si to jucer :D
Nomad123

#132 Re: Nepoznati Bog!

Post by Nomad123 »

Čudan akter takav sam karakter :izet:
patriot_1

#133 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

Dope_Man wrote:
patriot_1 wrote:

Ti to meni ili?
Gdje sam ja to napisao?
Evo bas ovdje.. ajde sad jednim veoma dugim postom opleti kako zapravo nisi mislio reci da se jos u periodu od pocetka uspona Grcke pa sve do Aristotela krscanstvo oslanjalo na to i to.. :skoljka:

http://postimg.org/image/y2v4201lb/

Da naglasim ocigledno: napisao si to jucer :D
I nepismen bi vidio da to nisam ja napisao nego je to C/P.
Uostalom,pročitaj rečenicu nekoliko puta,očito tebi nije dovoljno jednom,jasno je da se uspoređuje racionalna misao Antičke Grčke pa do Aristotela sa kršćanskom.Tj razum i vjera!Na to se kršćanstvo oslanja ,dakle samo usporedba sa Antičkom G. i Aristotelom!Niš više!
Dope_Man

#134 Re: Nepoznati Bog!

Post by Dope_Man »

Jasno je da je copy/paste, ali kada nesto kopiras i stavis u odbranu svog stava to onda podrzazumjeva da stojis iza tih rijeci, tj. da iste odrazavaju tvoje misljenje. A te rijeci NIKO ne bi protumacio na nacin na koji si ih ti protumacio sad. Mozda autor to i jeste mislio, mozda si i ti na to mislio, ali to nije tako napisano vec je sasvim jasno napisano da se krscanstvo oslanjalo na X i Y jos od pojave Grčke filozofije pa sve do njenog najveceg predstavnika Aristotela.
patriot_1

#135 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

Dope_Man wrote:Jasno je da je copy/paste, ali kada nesto kopiras i stavis u odbranu svog stava to onda podrzazumjeva da stojis iza tih rijeci, tj. da iste odrazavaju tvoje misljenje. A te rijeci NIKO ne bi protumacio na nacin na koji si ih ti protumacio sad. Mozda autor to i jeste mislio, mozda si i ti na to mislio, ali to nije tako napisano vec je sasvim jasno napisano da se krscanstvo oslanjalo na X i Y jos od pojave Grčke filozofije pa sve do njenog najveceg predstavnika Aristotela.
Da, nespretno je to napisao,jasno je što je mislio.Nitko imalo pismen neće reći da je kršćanstvo postojalo prije Krista!Možda su postojala neka slična uvjerenja u nekom području misli i djelovanja ali ono kao takvo ne!
El Mumin

#136 Re: RE: Re: Nepoznati Bog!

Post by El Mumin »

patriot_1 wrote:
Dope_Man wrote:Jasno je da je copy/paste, ali kada nesto kopiras i stavis u odbranu svog stava to onda podrzazumjeva da stojis iza tih rijeci, tj. da iste odrazavaju tvoje misljenje. A te rijeci NIKO ne bi protumacio na nacin na koji si ih ti protumacio sad. Mozda autor to i jeste mislio, mozda si i ti na to mislio, ali to nije tako napisano vec je sasvim jasno napisano da se krscanstvo oslanjalo na X i Y jos od pojave Grčke filozofije pa sve do njenog najveceg predstavnika Aristotela.
Da, nespretno je to napisao,jasno je što je mislio.Nitko imalo pismen neće reći da je kršćanstvo postojalo prije Krista!Možda su postojala neka slična uvjerenja u nekom području misli i djelovanja ali ono kao takvo ne!
Paradoksalno je vjerovati da je kreator univerzuma-Isus koji je bio samo čovjek.
Zamisao Boga je izvan naših shvatanja, o Njemu znamo samo ono što nam je On rekao o Sebi u Časnom Kur'anu:

„Allah je, nema božanstva osim Njega, Živog, Vječnog. Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji. Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna – drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Njegova moć obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo. On je Visoki, Veliki.“

(el-Bekara, 255.)

Ili:
"1.Reci (Muhammede), on je Allah, jedan.
2.Nije rodio i rođen nije
3. I niko Mu ravan nije."(El-Ihlas)

Bog je neshvatljiv ljudskom umu, zato se okanite tih bajki da je uzeo lik čovjeka i spustio se na zemlju. Ne priliči Njemu nešto takvo.

Sent from my D5103 using Tapatalk
Connaisseur Karlin

#137 Re: Nepoznati Bog!

Post by Connaisseur Karlin »

El Mumin wrote:
Bog je neshvatljiv ljudskom umu,
Sto je svrha potojanja Boga ,ako ga ljudski um ne moze razumjeti :D
Nomad123

#138 Re: Nepoznati Bog!

Post by Nomad123 »

[quote="Connaisseur Karlin"][quote="El Mumin"]

Rek'o neko da je njemu neko rek'o on rek'o nekom da on rekne nekom.
patriot_1

#139 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

Connaisseur Karlin wrote:
El Mumin wrote:
Može vjerovati!
I može razumjeti!
Nije nužno da razumimo sve!
Možeš postaviti pitanje što je svrha postojanja čovjeka jer on nekad nije postojao,ali postaviti pitanje"Što je svrha postojanja Boga" je glupo,ako je on oduvjek!
patriot_1

#140 Re: RE: Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

"El Mumin"
Paradoksalno je vjerovati da je kreator univerzuma-Isus koji je bio samo čovjek
.
Mi vjerujemo da je bio Bog koji je postao čovjekom!
Zamisao Boga je izvan naših shvatanja, o Njemu znamo samo ono što nam je On rekao o Sebi u Časnom Kur'anu:

Zašto bi Kuran bio mjerilo a ne Biblija?
Allah je, nema božanstva osim Njega, Živog, Vječnog. Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji. Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna – drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Njegova moć obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo. On je Visoki, Veliki.“

(el-Bekara, 255.)

Ili:
"1.Reci (Muhammede), on je Allah, jedan.
2.Nije rodio i rođen nije
3. I niko Mu ravan nije."(El-Ihlas)

Bog je neshvatljiv ljudskom umu, zato se okanite tih bajki da je uzeo lik čovjeka i spustio se na zemlju. Ne priliči Njemu nešto takvo.
[/quote]
Ivan Apostol piše:

"To kaže tvoja knjiga,a "naša" koja je nastala prije i iz koje je dosta toga ušlo u vašu kaže ovo:

Tko je lažac, ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist? Antikrist je onaj

23 tko niječe Oca i Sina. Svaki koji niječe Sina, nema ni Oca, a tko priznaje Sina, ima i Oca.

24 A vi - što čuste od početka, u vama nek ostane. Ako u vama ostane što čuste od početka, i vi ćete ostati u Sinu i Ocu. "
Connaisseur Karlin

#141 Re: Nepoznati Bog!

patriot_1 wrote:
El Mumin wrote:
Može vjerovati!
I može razumjeti!
Nije nužno da razumimo sve!
Možeš postaviti pitanje što je svrha postojanja čovjeka jer on nekad nije postojao,ali postaviti pitanje"Što je svrha postojanja Boga" je glupo,ako je on oduvjek!
sta moze razumjeti :D :lol: vjerovanje je oblik samo-terapije :D

pa lakse je objasniti svrhu postojanja covjeka od postojanja Boga :-D
nasa

#142 Re: Nepoznati Bog!

Post by nasa »

U sustini nije nuzno da Bog mora imati neku svrhu. Ne moraju ni ljudi, samo sto mi nekako imamo potrebu da razmisljamu i djelujemo prema nekoj svrhi.
Nomad123

#143 Re: Nepoznati Bog!

Post by Nomad123 »

nasa wrote:U sustini nije nuzno da Bog mora imati neku svrhu. Ne moraju ni ljudi, samo sto mi nekako imamo potrebu da razmisljamu i djelujemo prema nekoj svrhi.
Čovjek zeli u red, red zeli u haos.
Connaisseur Karlin

#144 Re: Nepoznati Bog!

nasa wrote:U sustini nije nuzno da Bog mora imati neku svrhu. Ne moraju ni ljudi, samo sto mi nekako imamo potrebu da razmisljamu i djelujemo prema nekoj svrhi.
:thumbup:

npr. meni je besmisleno tragati za svrhom Boga :) nekome ima smisla :) ali to ,kao sto si rekla , to je nekome potreba :)
ali je interesantno,kad osobe tvrde da su pronasle Boga,iako ga ne poznaju :)
patriot_1

#145 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

:thumbup:

npr. meni je besmisleno tragati za svrhom Boga :) nekome ima smisla :) ali to ,kao sto si rekla , to je nekome potreba :)
Postoji li Bog,važno je znati.Svrha postojanja istog je već obično iracionalno mudrovanje!
"Ne poznaju Boga" pa tko kaže da ne?Ako ga ne poznaju u tančine ne znači da ga ne poznaju uopće.Kao da potpuno poznaš svog oca,majku,djevojku,ženu,dijete!Nema šanse,poznamo jedni druge poprilično dobro ali ne savršeno dobro!
Connaisseur Karlin

#146 Re: Nepoznati Bog!

patriot_1 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: npr. meni je besmisleno tragati za svrhom Boga :) nekome ima smisla :) ali to ,kao sto si rekla , to je nekome potreba :)
Postoji li Bog,važno je znati.Svrha postojanja istog je već obično iracionalno mudrovanje!
"Ne poznaju Boga" pa tko kaže da ne?Ako ga ne poznaju u tančine ne znači da ga ne poznaju uopće.Kao da potpuno poznaš svog oca,majku,djevojku,ženu,dijete!Nema šanse,poznamo jedni druge poprilično dobro ali ne savršeno dobro!
ma ne filozofiraj bezveze :D niko ne zna sto je ili ko je Bog :D
Smrcak15

#147 Re: Nepoznati Bog!

Post by Smrcak15 »

patriot_1 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: npr. meni je besmisleno tragati za svrhom Boga :) nekome ima smisla :) ali to ,kao sto si rekla , to je nekome potreba :)
njegovo bice ne poznajemo, ali barem nesto poznajemo o njemu a to je ono kako je On sam sebe opisao.
KB9

#148 Re: Nepoznati Bog!

Post by KB9 »

Smrcak15 wrote:njegovo bice ne poznajemo, ali barem nesto poznajemo o njemu a to je ono kako je On sam sebe opisao.
ti mora da si vise puta slao podatke preko maila i primo pare od rodbine u africi
patriot_1

#149 Re: Nepoznati Bog!

Post by patriot_1 »

patriot_1 wrote:
Tko kaže ,ti?
A tko si ti?nitko bitan po tom pitanju!
Dope_Man

#150 Re: Nepoznati Bog!

Post by Dope_Man »

Smrcak15 wrote:
patriot_1 wrote: Postoji li Bog,važno je znati.Svrha postojanja istog je već obično iracionalno mudrovanje!
njegovo bice ne poznajemo, ali barem nesto poznajemo o njemu a to je ono kako je On sam sebe opisao.
Samo je jos problem sto se ti i patriota ne mozete sloziti o tome kakav je, a lik se opisao obojici :D
Post Reply