nakon pobjede dobra nad zlom....
- Murat Sabanovic
#1 nakon pobjede dobra nad zlom....
islam i krscanstvo nam govore da ce isa(isus) ubiti dedzala(antikrista).i kada ga ubije ,sta ce onda biti? kako ce onda svijet izgledati? ima li strucnijih iz domena religija da objasne,sta to covjecanstvo ceka ,nakon pobjede dobra nad zlom.
- BSn
#2 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
Kol'ko se ja sjecam sa casova kulture religija, uslijedit ce 40 godina blagostanja.
- BHF_Manijak
#3 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
Ucih ne bas tako davno ovo,ali zaboravlja insan
Mislim da bi Ahmmed ili sejh Arzuhal na to mogli odgovoriti,ili da potrazis na netu o predznacima Sudnjeg dana pa da vidis... 
- Murat Sabanovic
#4 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
i sta polije 40 godina???da li ce opet doci do rata???BSn wrote:Kol'ko se ja sjecam sa casova kulture religija, uslijedit ce 40 godina blagostanja.
- Murat Sabanovic
#5 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
necemo sad o predznacima ,nego cemo o zivotu nakon pobijede dobra nad zlomBHF_Manijak wrote:Ucih ne bas tako davno ovo,ali zaboravlja insanMislim da bi Ahmmed ili sejh Arzuhal na to mogli odgovoriti,ili da potrazis na netu o predznacima Sudnjeg dana pa da vidis...
- BHF_Manijak
#6 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
Pa to je taj period kada ce se velike stvari desavati,sve su to predznaci sudnjeg dana,i Isaa,i Dedzal,nakon tih desavanja nece ostati mnogo do Sudnjeg dana...Murat Sabanovic wrote:necemo sad o predznacima ,nego cemo o zivotu nakon pobijede dobra nad zlomBHF_Manijak wrote:Ucih ne bas tako davno ovo,ali zaboravlja insanMislim da bi Ahmmed ili sejh Arzuhal na to mogli odgovoriti,ili da potrazis na netu o predznacima Sudnjeg dana pa da vidis...
- Murat Sabanovic
#7 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
po tvom ,koliko sam ja skonto,nista se vise nece vazno desiti,osim kijameta... a prezivjeli bi trebali u dzenet (raj)BHF_Manijak wrote:Pa to je taj period kada ce se velike stvari desavati,sve su to predznaci sudnjeg dana,i Isaa,i Dedzal,nakon tih desavanja nece ostati mnogo do Sudnjeg dana...Murat Sabanovic wrote:necemo sad o predznacima ,nego cemo o zivotu nakon pobijede dobra nad zlomBHF_Manijak wrote:Ucih ne bas tako davno ovo,ali zaboravlja insanMislim da bi Ahmmed ili sejh Arzuhal na to mogli odgovoriti,ili da potrazis na netu o predznacima Sudnjeg dana pa da vidis...
- BHF_Manijak
#8 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
Sto se silaska Isaa a.s tice,tu se najavljuje samo da ce ubiti dedzala,slomiti krst i svinju ubiti,a ne najavljuje se stanje blagostanja,to si malo pomjesao sa dolaskom covjeka,koji ce biti predznak Kijametskog dana,za cije ce vladavine blagostanje na zemlji biti,odnosno stanje pravde,kao sto je prije njega bilo 7 godina stanje totalne nepravde i haosa,(a kako vidim,danas je nesto slicno jel de
),mislim da si ti na ovo mislio,a Isaa ce biti na zemlji kao obican covjek,imam moze se reci,i cekat svojc as smrti kao i ostali ljudi....
-
pure_love
#9 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
Murat Sabanovic wrote:islam i krscanstvo nam govore da ce isa(isus) ubiti dedzala(antikrista).i kada ga ubije ,sta ce onda biti? kako ce onda svijet izgledati? ima li strucnijih iz domena religija da objasne,sta to covjecanstvo ceka ,nakon pobjede dobra nad zlom.
islam ne kaze puno o tome,a ono sto se kaze jeste da ce ubiti svinju i slomiti krst,te da ce promjeniti danasnji serijat u nesto strozije,,jer tada ce biti pred smak svijeta,i onda se ili uz nas ili se borimo protiv tebe...danas imas pravo da budes sta hoces.A to je u biti razumljivo jer ce tada dokazi biti toliko jasni da oni koji ne budfu htjeli prihvatit to nece ucinti zbog toga sto mrze a ne sto nisu ubjedjeni
- Haris.ba
#10 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
Priznaj da si htio napisati ko u Švicarskoj.andrija2007 wrote:nakon pobjede dobra nad zlom.... ma biće nam ko u Švedskoj.
Pitanje: U knjizi ‘’Predznaci Smaka svijeta – mali, srednji, veliki’’, autora Jusufa b. Abdullaha b. Jusufa al-Vabila, u poglavlju o Isau, a.s., navodi se da postoje dva opisa Isaa, a.s., i navode se dvije predaje o ostanku Isaa, a.s., na Zemlji, u jednoj se spominje 7 godina, a u drugoj 40 godina. Možete li mi to objasniti, odnosno da li je ulema zauzela kakav stav po tom pitanju? Da vas Allah nagradi!
Odgovor: Treba spomenuti da je hadis u kojem je spomenuto da će Isa, a.s., ostati na Zemlji sedam godina zabilježio imam Muslim, što znači da ne treba sumnjati u njegovu vjerodostojnost.
Takoðer, hadisi u kojima je spomenuto da će ostati na Zemlji četrdeset godina su vjerodostojni. Jedan od njih zabilježio je imam Ebu Davud, od Ebu Hurejre, r.a., u kojem je spomenuto da će Isa, a.s., ostati na Zemlji četrdeset godina. Vjerodostojnost ovog hadisa potvrdio je šejh Albani.
Kazao je autor djela “Awnul-Mabud”, komentarišući hadis Ebu Hurejre, r.a.: “Rekao je hafiz Imaduddin ibn Kesir: Problem ovoj predaji (tj. da će Isa, a.s., ostati na Zemlji četrdeset godina) predstavlja predaja kod imama Muslima u kojoj je zabilježeno da će Isa, a.s., ostati na Zemlji sedam godina, rekao je: Osim ako bi se razumjelo da će toliko ostati na Zemlji nakon spuštanja sa neba, a taj boravak će se pridodati vremenu koje je boravio na Zemlji prije uzdizanja na nebo, a poznato je da je Isa, a.s., uzdignut u trideset i trećoj godini.” (Awnul-Mabud, 11 tom, str. 270)
Rezime: Neki učenjaci pomirili su ove predaje tako što su rekli da se predaje u kojima se spominje sedam godina odnose na vrijeme koje će Isa, a.s., proboraviti nakon spuštanja sa neba, dok se predaje u kojima se spominje da će ostati na Zemlji četrdeset godina odnose na njegov cjelokupan život na Zemlji, trideset i tri godine prije uzdizanja i sedam godina nakon spuštanja, što skupa čini četrdeset godina.
A Allah najbolje zna!
Odgovorio: Pezić Elvedin
--- NO LINKS ---
- BHF_Manijak
#11 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
A sto ne bi Andrija na istok,da tamo malo siris svoju filozofiju i svjetonazor,da "upucujes" i "vracas" ljude na pravi put,svoj put...
Mozes da djelujes,okusaj se,samo tamo,bez ironije i cinizma,oni su zesci 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#12 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
ja mislim da je najlakše obrisati postove koji su off topicandrija2007 wrote:Ajd reci nako iskreno, šta misliš, jel' bi bilo teže mene na vjeru preobratit', il' tebe naučit' pravopisu?BHF_Manijak wrote: Eh eh,ima i ta racunara ne brini,snasao bi se ti vecJos da ti zahebancije prolazi,bilo bi divno
- ecstase
#13 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
Nakon pobjede skontat ce da je sudija bio potplacen i opet sve iz pocetak 
-
cro_rija
#14 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
Nisam bas neki strucnjak, ali ne sjecam se da sam igdje u Bibliji prcitala ili cula od svecenika na vjeronauku, da ce Isus ubiti antikrista.Murat Sabanovic wrote:islam i krscanstvo nam govore da ce isa(isus) ubiti dedzala(antikrista).i kada ga ubije ,sta ce onda biti? kako ce onda svijet izgledati? ima li strucnijih iz domena religija da objasne,sta to covjecanstvo ceka ,nakon pobjede dobra nad zlom.
Koliko je meni poznato zlo/sotona/sejtan je stalno, odnosno zivi onoliko koliko smo mi slabi, koliko mu dopustamo i prepustamo mu se.....
Bez pretenzija da tumacim nesto, nadam se da necete pogresno shvatiti, ali ova tema mi je zanimljiva, pa cu biti slobodna prenijeti jedan tekst:
U islamu je prihvaceno da su nesreća i tegoba,(iako nepoželjne i loše pojave) ipak, ako se promatra s uzvišenijeg i dalekovidnijeg stajališta, "sve sama ljepota i milost Božija".
U svijetu sam ovom sretan, jer je svijet sretan od Njega
u svemir sam cijeli zaljubljen, jer cijeli svemir je od Njega
U slast pijem otrov, jer me voljeni moj napaja
od milja podnosim bol, jer i lijek mi je od Njega (Sādi)
Prema islamskom svjetonazoru, svijet i stvorenja u njemu ne dijele se u dvije skupine dobrih i zlih; u svijetu nema stvorenja koja nisu trebala biti stvorena ili koja su loše stvorena. Sve je lijepo stvoreno i sve je stvoreno umjesno i proisteklo iz samo Jedne Biti.
Sotona može da vrši utjecaj samo na čovjeka, a ne i na ostala bića. Utijcaj na čovjeka se opet ograničava na njegove misli, a ne i na njegovo tijelo. Utjecaj na ljudske misli još se ograničava na opsesiju i unošenje neke zle misli u srce čovjeka. Ova značenja Kur'an opisuje izrazima poput “čaranje”, “navođenje na grijeh”, “opsijedanje” i sl. Pretpostavka da šejtan nešto stvori u univerzumu ili da ima genetičku dominaciju nad čovjekom, tj. da ima neku nesavladivu moć kojom može da ovlada čovjekom i da ga prisili na neki čin pogrešna je jer je takvo šta iznad sotonine moći. Vlast šetjana nad čovjekom uvjetovana je mogućnošću da sam čovjek hoće da ga uzme za svoga prijatelja i zaštitnika:
Šejtan doista nema nikakve vlasti nad onima koji vjeruju i koji se u Gospodara svoga pouzdaju; njegova je vlast samo nad onima koji ga za svog prijatelja i zaštitnika uzimaju.( An-Nahl, 99 – 100)
Kur'an prenosi riječi šejtana kad će na Sudnjem danu, onima koji će mu prigovarati i smatrati ga odgovornim za svoju stranputicu, reći:
Allah vam je pravo obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene već sami sebe..(
Ibrahim, 22.)
Tajna ograničenosti šejtanovog uticaja na čovjeka leži u ljudskoj “slobodi odabira”. Imperativ egzstencijalnog položaja čovjeka takav je da on može odabrati svoj put. Slobodno biće uvijek mora da stoji na raspuću dvaju puteva i dvaju poziva, kako bi moglo da postigne svoju savršenost i aktualnost koja se postiže isključivo putem “slobode” i “slobodnog odabira”.
Sotona, sa kur'anskog stanovišta, nipošto nije neka velika sila spram Boga, nije čak ni sila spram meleka koji su po dozvoli Božijoj rukovodioci svijeta i izvršitelji Božije volje u činu stvaranja.
Šejtan je sa kur'anskog stanovišta aplikacija koncepta: Bog je onaj koji sve savršeno stvara (Padanje ničice – As-Sadžda, 7.). Kao i koncepta: Gospodar naš je onaj koji je svemu onom što je stvorio dao ono što mu je potrebno, zatim ga, kako da se time koristi, nadahnuo (Taha, 50.).
Samo postojanje šejtana i šejtanskog nagovaranja na stranputicu zasnovano je na mudrosti i nekoj dobrobiti te upravo zbog toga sotona je jedno relativno, a ne stvarno i zbiljsko zlo.
Što je najzanimljivije sam Bog je, po kur'anskoj logici, šejtanu dodijelio ulogu “zavodničara” i “demagoga”. O tome Kur'an kaže sljedeće:
I zavodi glasom svojim koga možeš i potjeraj na njih svoju konjicu i svoju pješadiju, i budi im ortak u imecima, i u djeci, i daji im obećanja, a šejtan ih samo obmanjuje.
Čini se da Šejtan objelodanjuje svoju spremnost preuzimanja uloge zavođenja, tamo gdje kaže:
E zato što si me u zabludu odveo, kunem se da ću ih na Tvom pravom putu presretati, pa ću im i sprijeda, i straga, i zdesna, i slijeva prilaziti, i ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti(Bedemi – Al-A'raf, 16 - 17.).
Ovdje ne radi ni o kakvoj prisili. niti natjerivanjeu, sve se sastoji samo u “nagovaranju”, “čaranju” i “navođenju na grijeh”.
Ako kažemo da đavo nema genetičkog utjecaja, ne znači da nema nikakve uloge u genezi. Zar je moguće da neko biće postoji u svijetu geneze, a da nema nikakve uloge i da ne ostavlja nikakvog traga iza sebe?! Ovdje se misli na činjenicu da šejtan nije niti neovisni tvorac nekih bića i sila spram Boga, niti mu je u hijerarhijskom poretku svijeta dodijeljena uloga kao što je dato melecima u rukovođenju stvarima u svijetu, niti je pak njegova nadmoć takva da čovjeka može prisiliti na ono što mu je volja. Kur'an potvrđuje da sotona i demon [džin] imaju izvjesnu ulogu u genezi svijeta, međutim, ta uloga uopćeno nije veća od one koju ima čovjek.
Kur'an pitanje sotone postavlja tako da ni najmanje ne ugrožava suštinski monoteizam i načelo da Bogu niko i ništa nije slično (Aš-Šura, 11.) , kao ni Jednoću u stvaranju i principe: Samo On stvara i upravlja(Al-A'raf, 54.) reci Allah je Stvoritelj svega ( Ar-Ra'd, 16. )On u vlasti nema ortaka (Al-Isra', 111.)
Vidi:
BOŽIJA PRAVDA ('Adle ilahi)
- BHF_Manijak
#15 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
A ti sav svoj napor mogao ustedjeti da si skontao sta covjek pita
Ne pita za Iblisa,sejtana vec za ubijstvo Dedzala 
-
cro_rija
#16 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
A misa muBHF_Manijak wrote:A ti sav svoj napor mogao ustedjeti da si skontao sta covjek pitaNe pita za Iblisa,sejtana vec za ubijstvo Dedzala
- BHF_Manijak
#17 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
Mah,nema veze,valja i ovo procitati,od viska glava ne bolicro_rija wrote:A misa muBHF_Manijak wrote:A ti sav svoj napor mogao ustedjeti da si skontao sta covjek pitaNe pita za Iblisa,sejtana vec za ubijstvo Dedzala
![]()
, hahahahaha prekasno je, sorry
.
-
cro_rija
#18 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
BHF_Manijak wrote:Mah,nema veze,valja i ovo procitati,od viska glava ne bolicro_rija wrote:A misa muBHF_Manijak wrote:A ti sav svoj napor mogao ustedjeti da si skontao sta covjek pitaNe pita za Iblisa,sejtana vec za ubijstvo Dedzala
![]()
, hahahahaha prekasno je, sorry
.
Nego eto,moradoh da ti se u cejf ukakim
![]()
- BHF_Manijak
#19 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
Reci mi samo da se salis molim te.....
Cejf...Eh eh,kad bih ti to uhvatio objasnjvati,trebalo bi mi podzue vremena a i rijeci adekvatnih,mislim da bi ti to recimo Arzuhal najbolje objasnio...Cigare poslije iftara recimo je najbolja usporedba 
-
cro_rija
#20 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
Mrtva ozbiljna.......BHF_Manijak wrote:Reci mi samo da se salis molim te.....
Pih, misljah kako si lud za pisanjem postova (zbog manijak u nicku), ocekivah post od pet stranica (ajme tko bi to citaoBHF_Manijak wrote:: Cejf...Eh eh,kad bih ti to uhvatio objasnjvati,trebalo bi mi podzue vremena a i rijeci adekvatnih,mislim da bi ti to recimo Arzuhal najbolje objasnio...Cigare poslije iftara recimo je najbolja usporedba
E sad, ako je taj Arzuhal netko od forumasa, ne zamjetih ga jos (nisi valjda mislio na "Duvanjski arzuhal" Mehmed-age Pruscanina
E kako sam ovdje Musafir(a), glede iftara, pravis li "muški kadaif"?!
- BHF_Manijak
#21 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
Ako smijem primjetit ili zamjetit dolazis nam iz Lijepe nase,tj Hrvatske?!
Naravno da je post kraci zbog nedostatka vremena,sto se nicka tice,Manijak je kao oznaka pripadanja navijackoj skupini Manijaci zato i veliko slovo...
A na kadaif,mozes uvijek navratit na temu Virtualni dzemat,tu svakakvih poslastica ima i uvijek ima bujruma

A na kadaif,mozes uvijek navratit na temu Virtualni dzemat,tu svakakvih poslastica ima i uvijek ima bujruma
- viva_castro
#22 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
Islam kaže da slijedi 40 godina blagostanja, Isa a.s. će se oženiti i dobiti dvije djevojčice. Svijetom će vladati Mehdi (isti onaj koji će biti i predvodnik u borbi protiv Dedžala).
Nakon toga opet zahebancije i veoma brzo smak svijeta.
Samo nisam siguran da li će Jedžudž i Medžuž izaći prije ili nakon Dedžala, mada mislim da je tačnije da oni dolaze nakon Dedžala.
Nakon toga opet zahebancije i veoma brzo smak svijeta.
Samo nisam siguran da li će Jedžudž i Medžuž izaći prije ili nakon Dedžala, mada mislim da je tačnije da oni dolaze nakon Dedžala.
- viva_castro
#23 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
Dobar odgovor na suštinu pitanja, vrlo mudro, ja i nisam obražao pažnju na drugi dio njegova pitanja, ovaj o "dobru i zlu".cro_rija wrote:Nisam bas neki strucnjak, ali ne sjecam se da sam igdje u Bibliji prcitala ili cula od svecenika na vjeronauku, da ce Isus ubiti antikrista.Murat Sabanovic wrote:islam i krscanstvo nam govore da ce isa(isus) ubiti dedzala(antikrista).i kada ga ubije ,sta ce onda biti? kako ce onda svijet izgledati? ima li strucnijih iz domena religija da objasne,sta to covjecanstvo ceka ,nakon pobjede dobra nad zlom.
Koliko je meni poznato zlo/sotona/sejtan je stalno, odnosno zivi onoliko koliko smo mi slabi, koliko mu dopustamo i prepustamo mu se.....
Bez pretenzija da tumacim nesto, nadam se da necete pogresno shvatiti, ali ova tema mi je zanimljiva, pa cu biti slobodna prenijeti jedan tekst:
U islamu je prihvaceno da su nesreća i tegoba,(iako nepoželjne i loše pojave) ipak, ako se promatra s uzvišenijeg i dalekovidnijeg stajališta, "sve sama ljepota i milost Božija".
U svijetu sam ovom sretan, jer je svijet sretan od Njega
u svemir sam cijeli zaljubljen, jer cijeli svemir je od Njega
U slast pijem otrov, jer me voljeni moj napaja
od milja podnosim bol, jer i lijek mi je od Njega (Sādi)
Prema islamskom svjetonazoru, svijet i stvorenja u njemu ne dijele se u dvije skupine dobrih i zlih; u svijetu nema stvorenja koja nisu trebala biti stvorena ili koja su loše stvorena. Sve je lijepo stvoreno i sve je stvoreno umjesno i proisteklo iz samo Jedne Biti.
Sotona može da vrši utjecaj samo na čovjeka, a ne i na ostala bića. Utijcaj na čovjeka se opet ograničava na njegove misli, a ne i na njegovo tijelo. Utjecaj na ljudske misli još se ograničava na opsesiju i unošenje neke zle misli u srce čovjeka. Ova značenja Kur'an opisuje izrazima poput “čaranje”, “navođenje na grijeh”, “opsijedanje” i sl. Pretpostavka da šejtan nešto stvori u univerzumu ili da ima genetičku dominaciju nad čovjekom, tj. da ima neku nesavladivu moć kojom može da ovlada čovjekom i da ga prisili na neki čin pogrešna je jer je takvo šta iznad sotonine moći. Vlast šetjana nad čovjekom uvjetovana je mogućnošću da sam čovjek hoće da ga uzme za svoga prijatelja i zaštitnika:
Šejtan doista nema nikakve vlasti nad onima koji vjeruju i koji se u Gospodara svoga pouzdaju; njegova je vlast samo nad onima koji ga za svog prijatelja i zaštitnika uzimaju.( An-Nahl, 99 – 100)
Kur'an prenosi riječi šejtana kad će na Sudnjem danu, onima koji će mu prigovarati i smatrati ga odgovornim za svoju stranputicu, reći:
Allah vam je pravo obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene već sami sebe..(
Ibrahim, 22.)
Tajna ograničenosti šejtanovog uticaja na čovjeka leži u ljudskoj “slobodi odabira”. Imperativ egzstencijalnog položaja čovjeka takav je da on može odabrati svoj put. Slobodno biće uvijek mora da stoji na raspuću dvaju puteva i dvaju poziva, kako bi moglo da postigne svoju savršenost i aktualnost koja se postiže isključivo putem “slobode” i “slobodnog odabira”.
Sotona, sa kur'anskog stanovišta, nipošto nije neka velika sila spram Boga, nije čak ni sila spram meleka koji su po dozvoli Božijoj rukovodioci svijeta i izvršitelji Božije volje u činu stvaranja.
Šejtan je sa kur'anskog stanovišta aplikacija koncepta: Bog je onaj koji sve savršeno stvara (Padanje ničice – As-Sadžda, 7.). Kao i koncepta: Gospodar naš je onaj koji je svemu onom što je stvorio dao ono što mu je potrebno, zatim ga, kako da se time koristi, nadahnuo (Taha, 50.).
Samo postojanje šejtana i šejtanskog nagovaranja na stranputicu zasnovano je na mudrosti i nekoj dobrobiti te upravo zbog toga sotona je jedno relativno, a ne stvarno i zbiljsko zlo.
Što je najzanimljivije sam Bog je, po kur'anskoj logici, šejtanu dodijelio ulogu “zavodničara” i “demagoga”. O tome Kur'an kaže sljedeće:
I zavodi glasom svojim koga možeš i potjeraj na njih svoju konjicu i svoju pješadiju, i budi im ortak u imecima, i u djeci, i daji im obećanja, a šejtan ih samo obmanjuje.
Čini se da Šejtan objelodanjuje svoju spremnost preuzimanja uloge zavođenja, tamo gdje kaže:
E zato što si me u zabludu odveo, kunem se da ću ih na Tvom pravom putu presretati, pa ću im i sprijeda, i straga, i zdesna, i slijeva prilaziti, i ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti(Bedemi – Al-A'raf, 16 - 17.).
Ovdje ne radi ni o kakvoj prisili. niti natjerivanjeu, sve se sastoji samo u “nagovaranju”, “čaranju” i “navođenju na grijeh”.
Ako kažemo da đavo nema genetičkog utjecaja, ne znači da nema nikakve uloge u genezi. Zar je moguće da neko biće postoji u svijetu geneze, a da nema nikakve uloge i da ne ostavlja nikakvog traga iza sebe?! Ovdje se misli na činjenicu da šejtan nije niti neovisni tvorac nekih bića i sila spram Boga, niti mu je u hijerarhijskom poretku svijeta dodijeljena uloga kao što je dato melecima u rukovođenju stvarima u svijetu, niti je pak njegova nadmoć takva da čovjeka može prisiliti na ono što mu je volja. Kur'an potvrđuje da sotona i demon [džin] imaju izvjesnu ulogu u genezi svijeta, međutim, ta uloga uopćeno nije veća od one koju ima čovjek.
Kur'an pitanje sotone postavlja tako da ni najmanje ne ugrožava suštinski monoteizam i načelo da Bogu niko i ništa nije slično (Aš-Šura, 11.) , kao ni Jednoću u stvaranju i principe: Samo On stvara i upravlja(Al-A'raf, 54.) reci Allah je Stvoritelj svega ( Ar-Ra'd, 16. )On u vlasti nema ortaka (Al-Isra', 111.)
Vidi:
BOŽIJA PRAVDA ('Adle ilahi)
Svaka čast za komet, iako bih volio provjeriti neke tvoje citate, ali za to trenutno nema potrebe jer ti zamjeram nešto drugo:
Ne znam je li do tvoga pisanja ili do moga čitanja ali predočeno ukazuje da baš i ne poznaš islamsko gledište na svijet Džina(množina).
Rekao si da samo ljudi imaju pravo na slobodnu volju što nije tačno. Od svih nama poznatih stvorenja, i Džini imaju mogućnost na samoopredjeljenje.
Inače povezao si termin Demon i Džin, ali si ih okarakterisao kao jednine. Džini su svijet za sebe i, iako obitavaju u našoj blizini, ima ih mnogo, i ima ih različitih, baš kao i ljudi. A za razliku od ljudi koji su stvoreni od zemlje i od meleka stvorenih od nura(svjetlosti), džini su stvoreni od vatre.
Još jedna bitna činjenica vezana za Džine jeste to da je Sotona-Lucifer-Iblis inače džin, a oni koje nazivamo Šejtanima-Đavolima su njegova djeca. Nisam siguran da li u tu kategoriju spadaju i njegove sluge među džinima (pod slugama ne smatram pasivne sljedbenike, nego dobrovoljne aktivne sluge).
A Allah najbolje zna.
-
cro_rija
#24 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
AjmeBHF_Manijak wrote:Ako smijem primjetit ili zamjetit dolazis nam iz Lijepe nase![]()
Zahvaljujem na pojasnjenju nickaBHF_Manijak wrote:Ako smijem primjetit ili zamjetit dolazis nam iz Lijepe nase,tj Hrvatske?!Naravno da je post kraci zbog nedostatka vremena,sto se nicka tice,Manijak je kao oznaka pripadanja navijackoj skupini Manijaci zato i veliko slovo...
![]()
A na kadaif,mozes uvijek navratit na temu Virtualni dzemat,tu svakakvih poslastica ima i uvijek ima bujruma![]()
-
cro_rija
#25 Re: nakon pobjede dobra nad zlom....
Dobro uoceno, ne poznajem, stoga i navedoh: kako mi je tema zanimljiva, pa cu biti slobodna..........viva_castro wrote:cro_rija wrote:
jer ti zamjeram nešto drugo:
Ne znam je li do tvoga pisanja ili do moga čitanja ali predočeno ukazuje da baš i ne poznaš islamsko gledište na svijet Džina(množina).
Rekao si da samo ljudi imaju pravo na slobodnu volju što nije tačno. Od svih nama poznatih stvorenja, i Džini imaju mogućnost na samoopredjeljenje.
Inače povezao si termin Demon i Džin, ali si ih okarakterisao kao jednine. Džini su svijet za sebe i, iako obitavaju u našoj blizini, ima ih mnogo, i ima ih različitih, baš kao i ljudi. A za razliku od ljudi koji su stvoreni od zemlje i od meleka stvorenih od nura(svjetlosti), džini su stvoreni od vatre.
Još jedna bitna činjenica vezana za Džine jeste to da je Sotona-Lucifer-Iblis inače džin, a oni koje nazivamo Šejtanima-Đavolima su njegova djeca. Nisam siguran da li u tu kategoriju spadaju i njegove sluge među džinima (pod slugama ne smatram pasivne sljedbenike, nego dobrovoljne aktivne sluge).
A Allah najbolje zna.
Zahvaljujem na pojasnjenju!