ES-SELAMU ALEJKUM POSTOVANI CITAOCE
U IME ALLAHA-MILOSTIVOG-SAMILOSNOG
Hvala Allahu, Koji poucava peru, Koji covjeka poucava onome sto ne zna. Hvala Allahu,Koji je one koji vjeruju iz tmina na svjetlo izveo i na pravi put ih uputio: „I doista, ovo je pravi put moj, pa se njega drzite i druge puteve ne slijedite, pa da vas odvoje od puta Njegova.. „(El - En.am, 153) Uzviseni Allah, također, veli: .Reci: „Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju?“ (Ez - Zumer, 9). Uzviseni, također, veli: „Zato vjerujte u Allaha i Poslanika Njegova i u svjetlo koje objavljujemo..“ (Et - Tegabun, 8) i kaze Uzviseni : „Dzine i ljude stvorio sam samo zato da Mi se klanjaju..“ (Ez - Zarijat, 56)
„I budite poslusni Allahu i budite poslusni Poslaniku, i oprezni budite! A ako glave okrenete,onda znajte da je Poslanik Nas duzan samo da jasno obzani...“ (El - Maida, 92)
''Opominji, opomena će koristiti vjernicima.'' (Ed- Dariat, 55. ajet)
Neka je Allahov blagoslov na Ucitelja koji upucuje najboljoj uputi: .Reci: “Meni je, doista, jasno ko je Gospodar moj..“ (El - En.am, 57), naseg vjerovjesnika Muhammeda,sallallahu alejhi ve selleme.
''Nije pametan onaj koji razlikuje dobro od zla, nego je pametan onaj koji razaznaje veće dobro od dva dobra i veće zlo od dva zla.''(Ibn Tejmijja r.a.)
Nafilama će se upotpunjavati farzovi na Sudnjem danu
Dobrovoljni namazi su i uzrok ulaska u Džennet. Prenosi se da je Rebia' ibn Ka'b zatražio od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da bude sa njim u Džennetu pa mu je on odgovorio da što više čini sedždu, tj. da što više klanja dobrovoljni namaz. (Muslim). Nafila-namazi donose bereket u kuću onoga ko ih često obavlja. Poslanik, alejhis-selam, je savjetovao da se nafile klanjaju kod kuće za što imam Nevevi kaže da je jedna od koristi toga i povećanje bereketa u kući u kojoj se namaz često klanja
Kao i mnoge vrste ibadeta tako se i namaz dijeli na obavezni (farz) i dobrovoljni (nafila-namaz). Iako smo već govorili o jednoj vrsti nafile, teravih namazu, a sve zbog njegove poznatosti i nekih nejasnoća oko njega, kao i blizine ramazana, postoji velika je potreba da se više govori o nafilama. Možemo slobodno kazati da su nafila-namazi jedna od mogućnosti koje islam pruža svojim sljedbenicima da povećaju svoja dobra djela i svoje stepene u Džennetu ...
Ali, njihova važnost se ne ogleda samo u tome, nego će se na Sudnjem danu nafilama upotpunjavati nepotpuni farzovi. Prenosi Temim ed-Darijj da je Allahov Poslanik, alejhis-salatu ves-selam, rekao: ''Prvo za što će čovjek odgovarati je namaz, pa ako bude potpun tako će se i primiti, a ukoliko bude manjkav, reći će Uzvišeni Allah melekima: 'Pogledajte da li Moj rob ima nafila, pa njima upotpunite farzove…''' (Ebu Davud). Pored toga, nafila-namazima se podižu stepeni vjernika kod Allaha. Prenosi se da je Poslanik, alejhis-salatu ves-selam, rekao: ''Što više namaz obavljaj, jer svaki put kada učiniš sedždu Allah ti poveća deredžu (stepen)…'' (Muslim) ...
Dobrovoljni namazi su i uzrok ulaska u Džennet. Prenosi se da je Rebia' ibn Ka'b zatražio od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da bude sa njim u Džennetu pa mu je on odgovorio da što više čini sedždu, tj. da što više klanja dobrovoljni namaz. (Muslim).
Nafila-namazi donose bereket u kuću onoga ko ih često obavlja. Poslanik, alejhis-selam, je savjetovao da se nafile klanjaju kod kuće za što imam Nevevi kaže da je jedna od koristi toga i povećanje bereketa u kući u kojoj se namaz često klanja. Dobrovoljni namazi su i uzrok Allahove ljubavi prema čovjeku. U poznatom hadisi-kudsijju napominje se da su Allahu najdraža djela farzovi koje je propisao, a da Mu se čovjek vjernik neprestano približava nafilama sve dok ga Allah ne zavoli. ( Buharija).
Način klanjanja nafila-namaza
Osnova je da se nafila-namazi obavljaju kao i farzovi, tj. onako kako se obavljaju propisani - farz-namazi (postoje neke vrste nafila, o kojima ćemo, inšallah, govoriti, a koje imaju poseban način obavljanja). Međutim, postoje neki izuzeci kod nafila-namaza koji nisu dozvoljeni kod farzova, a to je, kako islamski učenjaci kažu, zbog toga što su nafila-namazi na manjem stepenu od farzova. Od tih posebnosti su:
Nafilu-namaz je dozvoljeno klanjati sjedeći bez obzira da li klanjač bio u stanju da klanja stojeći, s tim da je nagrada upola manja: «Namaz obavljen sjedeći je pola nagrade namaza obavljenog stojeći.» (Muslim). Imran ibn Husajn je upitao Poslanika o namazu koji se klanja sjedeći pa je rekao: «Klanjati stojeći je bolje, a ko klanja sjedeći ima pola nagrade.» (Buharija)
Nafilu je dozvoljeno klanjati na jahalici, tj. u autu, autobusu, avionu, brodu ili nekom drugom prijevoznom sredstvu, pa čak i ako onaj koji želi klanjati lično upravlja vozilom bez obzira da li smo u mogućnosti da stanemo pa klanjamo stojeći. Amir ibn Rebia kaže da je vidio Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako klanja na svojoj jahalici. (muttefekun alejhi) .
Nafila-namaz se može klanjati ne okrećući se prema Kibli pod uvjetom da je klanjamo putujući u prijevoznom sredstvu. U istoj predaji od Amir ibn Rebie spominje se da je Poslanik, s.a.v.s., klanjao nafilu okrenut u pravcu u kojem se jahalica kretala.
Allahu su najdraža djela koja se ustrajno čine
Često puta se dešava da neko čitajući o vrijednosti određenog nafila-namaza i nagradi za njegovo obavljanje odluči da što više klanja taj namaz želeći da poveća svoja dobra djela. Naravno, čovjek je takve prirode da lahko popusti, a naročito ako nešto pokuša naglo i odjednom. Šejtan, neka je Allahovo prokletstvo na njega, koristi različite metode odvraćanja ljudi od dobrih djela, što mu je i glavni cilj. Tako on pusti čovjeka da počne činiti neka djela, pa ga onda napada otežavajući mu ono što je svom snagom pokušao uvesti u svoju praksu sve dok to ne ostavi u potpunosti.
Međutim, mudrost ne leži u količini, nego u ustrajnosti u dobrim djelima. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: «Allahu najdraža djela su ona na kojima čovjek ustrajava...» (muttefekun alejhi). A u drugoj predaji stoji: «Držite se onoga što ste u stanju raditi jer Allahu neće nešto dosaditi sve dok vama ne dosadi.» (muttefekun alejhi).
DA NAM SE ALLAH dz.s. SMILUJE I UPUTI NA PRAVI PUT .AMIN.AMIN.AMIN.
Nafile put do DZENNETA
-
EliasVeskot
Ove najvolim "Shortcut to Jannah"
Jos se umislio da je kolumnista...
Jos se umislio da je kolumnista...
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
Dragi Rmesa,hajd postavi temu iz silne literature koju neumorno postaš,tekstovi su ok ali brate ,ko ne konta terminologiju,fakat je pomalo zapetljano( idi malo na fazon dawe--jednostavne propovjedi odn .vlastitog duhovnog razmišljanja na osnovu Riječi).prijateljski pozdrav--Dr.Gog. 
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
Ma znam ja čitati prijatelju,ali ti ukazujem da je nerazumljivo u smislu duhovnog razmišljanja,pokušaj mi opisati recimo lični osjećaj ili nečije iskustvo sa dobrovoljnim molitvama,to bi doprinjelo lakšem razumjevanju onima koje interesira islam bez zadnje namjere ili predrasuda,kontaš?,znači lično razmišljanje..jer vidim da si neumoran u literaturi,obrati pažnju na sažetost i praktiku u svakodnevnici.rmesa wrote:dr. gog ,iskreno ne vidim nista tesko za skontati ,u ovom postavljenom postu o nafilama