Način proslave Bajrama

Rasprave o vjerskim temama.
detroit-mercy

#101 Re: Način proslave Bajrama

Post by detroit-mercy »

nasa wrote:Nije lijepo sto si ovu Olju nazvao tako ,ne znam ko je , a za Seku znam :-D ,
pa nju i njoj slicne bi trebalo zabraniti zauvijek cisto zaglupljivanje ali ukusi su razliciti,mada mislim da bi ljudi vrlo rado slusali i nesto drugo da vlasnici objekata se potrude i dovedu.
Sto se tice Bajrama nije lijepo svakako da se prosljavlja s bilo kakakvim pretjerivanjem.
Pa eto organizuj koncert bilo kojeg "normalnijjeg" muzicara vs cajke :mrgreen: pa ces da vidis razlike u posjeti :skoljka: .
Problem je ko set up trends, prije 20 i kusur godina su to bili rokeri, 10-15% iskrenih poklonika roka je bilo tu da uziva u roku, 60% su bili followers koji su bili to jer je trend takav. Danas su se vremena promijnila 20% narodnjaka set up trends, 60% followers su opet tu jer je to trend :mrgreen: . A ovaj mali procenat rokera je zaglavio negdje u 80tih :mrgreen:.
Glede teme, neka slavi kako ko hoce :mrgreen:, sutra ce se opet pojaviti neki novi trend, mozda odbrojavanje doceka Bajrama ko za Novu Godinu :mrgreen: 10,9,8................... juhu Happy Bajram to you :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Static-X

#102 Re: Način proslave Bajrama

Post by Static-X »

plain vanilla wrote:
Halcyon wrote:Je li fetva uopšte potrebna ako se zna da su te stvari općenito zabranjene, i da oko toga ne bi trebalo bit polemike?
bas tako
i o ovome treba pricati svaki dan, a ne samo uoci bajrama

mensecini da je alkohol zabranjen uvijek, a ne samo za bajram
Kratko jasno. Ko sljeva ostatkom godine, sto bi se ustrucavao i za ovaj dan..
detroit-mercy

#103 Re: Način proslave Bajrama

Post by detroit-mercy »

hrastov žižak wrote:hjoj eno onaj što me napravio u avliji pet komada razbacio, kolje, guli, dere, komada, sjekira, sam što nije počeo i sebe rezat, a mačci oko njega, ne mogu hodat, sve ih stomak zavaljuje :lol:
Jel bacio malo dzigerice i koji bijeli bubreg na tanjiracu, ono da zamezeti uz pivu dok pandluje :mrgreen: .
detroit-mercy

#104 Re: Način proslave Bajrama

Post by detroit-mercy »

Static-X wrote:
plain vanilla wrote:
Halcyon wrote:Je li fetva uopšte potrebna ako se zna da su te stvari općenito zabranjene, i da oko toga ne bi trebalo bit polemike?
bas tako
i o ovome treba pricati svaki dan, a ne samo uoci bajrama

mensecini da je alkohol zabranjen uvijek, a ne samo za bajram
Kratko jasno. Ko sljeva ostatkom godine, sto bi se ustrucavao i za ovaj dan..
I to je trend, jos kada kazu da ne valja prvi dan Bajrama pit :lol: :!: :!: :!: .
Kemal Malovčić

#105 Re: Način proslave Bajrama

Post by Kemal Malovčić »

ne valja piti do podne namaza drugog dana bajrama

21 dan prije bajrama također
hrastov žižak

#106 Re: Način proslave Bajrama

Post by hrastov žižak »

detroit-mercy wrote:
hrastov žižak wrote:hjoj eno onaj što me napravio u avliji pet komada razbacio, kolje, guli, dere, komada, sjekira, sam što nije počeo i sebe rezat, a mačci oko njega, ne mogu hodat, sve ih stomak zavaljuje :lol:
Jel bacio malo dzigerice i koji bijeli bubreg na tanjiracu, ono da zamezeti uz pivu dok pandluje :mrgreen: .
Ne smije, ponjeće ga ga, pa će prerzat ruku :lol:
detroit-mercy

#107 Re: Način proslave Bajrama

Post by detroit-mercy »

Kemal Malovčić wrote:ne valja piti do podne namaza drugog dana bajrama

21 dan prije bajrama također
U nas u Cemerici prestanu 10 dana prije Ramazana :mrgreen: i pocnu drugi dan a ovi malo cvrsci u vjeri treci dan Bajarama :mrgreen:

Anyway, Bajram Sheri Mubarek Olsun, svima onima koji ga slave i na koji god nacin da ga slave :thumbup:
Static-X

#108 Re: Način proslave Bajrama

Post by Static-X »

detroit-mercy wrote: I to je trend, jos kada kazu da ne valja prvi dan Bajrama pit :lol: :!: :!: :!: .
Da da, ti su najgori, kao eto da se pokazu kao ipak neki vjernici, pa traze i pokusavaju naci razlog kako je to zapravo uredu sto rade.
Naravno nemam nista protiv ko sta radi, njima njihovo meni moje, al fakat mi je muka od tih pokusaja opravdanja i pametovanja.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#109 Re: Način proslave Bajrama

Post by plain vanilla »

a vi haman samo pratite sta ko radi
Image
elmirčo

#110 Re: Način proslave Bajrama

Post by elmirčo »

LouFerrigno wrote:
elmirčo wrote:ja ljudi ne znam koji vam je

i ja ponekad zapalim i popijem koju, ponekad i pretjeram, ali ramazan, Bajrame, i ostale vjerske praznike....pa mogu se suzdrzati i od ruzne price a kamoli djela...saberimo se dok nije kasno :mrgreen:
E sad ce ti i vehabije i komunjare reci da ne valja ni to, da si "sezonski" (ili kako oni vole da kazu, "novokompanovani, poslijeratni") vjernik.

Odjebite mahalasi jedni ogavni, sta vas briga kako drugi slave svoje praznike.

svako za se' travu pase. kad god mogu da odem na dzumu odem, ali zato kad god imam priliku da maknem koju bambucu, to i bi. o vikendu da ne pricamo.

vodjen sam logikom da je bolje ikako nego nikako. dakle, zaboli me sta ce mi neko na forumu porucit povodom toga.

ljudi su previse dali sebi za pravo da komentarisu druge, halo ba ohanite malo :-)
LouFerrigno

#111 Re: Način proslave Bajrama

Post by LouFerrigno »

elmirčo wrote: ljudi su previse dali sebi za pravo da komentarisu druge, halo ba ohanite malo :-)
Upravo. Sarajevo je selendra ne zbog velicine grada nego zbog zatunacog i mahalskog mentaliteta ljudi u njemu. Ovdje je sve svacija briga, od imena koje das djeci do nacina na koji slavis svoje praznike :-)
hrastov žižak

#112 Re: Način proslave Bajrama

Post by hrastov žižak »

Samo nemojte mezit kurbanetinu. Ufatiće vam se creva.
elmirčo

#113 Re: Način proslave Bajrama

Post by elmirčo »

nisam iz sarajeva, ali svejedno svuda je to isto.
detroit-mercy

#114 Re: Način proslave Bajrama

Post by detroit-mercy »

plain vanilla wrote:a vi haman samo pratite sta ko radi
Image
Uopce ne :mrgreen: neka svako radi kako misli da treba :skoljka: . Problem je samo kada ti se takve osobe pocnu iscudjivati ako ne do Bog dok je Ramazana popijes pivu :mrgreen: jer je veliki grijeh :skoljka: ili gdje si za Bajaram u dzamiji, od kud da radis za Bajram i sl. I sto je veoma interesantno, nikada nisam vidio zabadanje nosa u te stvari od ljudi koji stvarno vjeruju i praktikuju religiju ( a takvih mi dolazi prilicno u kucu), nego vazda od ovih sto znaju kad uoci Ramazana treba prestati i koji dan poceti :mrgreen:, i sto sve svoje mane skrivaju iza te neke trendy religioznosti :skoljka: .
plain vanilla

#115 Re: Način proslave Bajrama

Post by plain vanilla »

detroit-mercy wrote:
Image
Uopce ne :mrgreen: neka svako radi kako misli da treba :skoljka: . Problem je samo kada ti se takve osobe pocnu iscudjivati ako ne do Bog dok je Ramazana popijes pivu :mrgreen: jer je veliki grijeh :skoljka: ili gdje si za Bajaram u dzamiji, od kud da radis za Bajram i sl. I sto je veoma interesantno, nikada nisam vidio zabadanje nosa u te stvari od ljudi koji stvarno vjeruju i praktikuju religiju ( a takvih mi dolazi prilicno u kucu), nego vazda od ovih sto znaju kad uoci Ramazana treba prestati i koji dan poceti :mrgreen:, i sto sve svoje mane skrivaju iza te neke trendy religioznosti :skoljka: .
pa eto, i te osobe prate ko sta radi, kao da nemaju svojih briga ni grijeha..o tome i govorim

zivi i pusti druge da zive :mrgreen:
Static-X

#116 Re: Način proslave Bajrama

Post by Static-X »

detroit-mercy wrote:
Image
Ili suprotno od toga, kada ti se osobe koje nemaju pojma sta Bajram prestavlja, preserivaju kako odose slaviti. To sto oni dernece za isti dan kada je i Bajram, ne znaci da proslavljaju Bajram, nekom je to tesko skontat.
illuminated

#117 Re: Način proslave Bajrama

Post by illuminated »

plain vanilla wrote:
detroit-mercy wrote:
Image
pa eto, i te osobe prate ko sta radi, kao da nemaju svojih briga ni grijeha..o tome i govorim

zivi i pusti druge da zive :mrgreen:
eeeee...ali ima u dubini duse onaj osjecaj da si promasio zivot pateci se u svom asketizmu, dok se drugi zabavljaju.
pa daj onda bar njima malo da se zagorca kad je vlastiti zivot pushiona...
ovo se naravno ne odnosi na prave vjernike koji su u vjeri nasli smisao i prosvjetljenje.
Edge

#118 Re: Način proslave Bajrama

Post by Edge »

Odijelo od 80 maraka ili kožna aka sky jakna. Gel od 1,80KM , plavi, pola kutije na glavu, zaliži se, mobitel samsung galaxy. Cipele sa špicem kad se kenja u poljskoj hali da se ima za šta uhvatiti da se ne padne. Biće tu i posvuduša i ekskluziva.ba, da uhvati momenat veličanstvene proslave muslimanskog praznika Bajrama. Tu su i dvije, tri djevojke koje ne znaju ni ubit jaje, ali zato pink nokti i DiJor, Šanel, Mujo Boss, šopingovalo se u Beču ali u qurcu. Stolovi okićeni pivama marke Heineken, Vodka i 6 red bullova, poznati brod. Pucketanje prstima. Ujutro ćemo pijani taksijem jer sutra je drugi dan Bajrama, treba obići mezarja i posjetiti staru nanu.

Evo otprilike ovako samo bolje.

http://www.youtube.com/watch?v=fPcNYXp6 ... re=related
Smail Aga

#119 Re: Način proslave Bajrama

Post by Smail Aga »

Edge wrote:Odijelo od 80 maraka ili kožna aka sky jakna. Gel od 1,80KM , plavi, pola kutije na glavu, zaliži se, mobitel samsung galaxy. Cipele sa špicem kad se kenja u poljskoj hali da se ima za šta uhvatiti da se ne padne. Biće tu i posvuduša i ekskluziva.ba, da uhvati momenat veličanstvene proslave muslimanskog praznika Bajrama. Tu su i dvije, tri djevojke koje ne znaju ni ubit jaje, ali zato pink nokti i DiJor, Šanel, Mujo Boss, šopingovalo se u Beču ali u qurcu. Stolovi okićeni pivama marke Heineken, Vodka i 6 red bullova, poznati brod. Pucketanje prstima. Ujutro ćemo pijani taksijem jer sutra je drugi dan Bajrama, treba obići mezarja i posjetiti staru nanu.

Evo otprilike ovako samo bolje.

http://www.youtube.com/watch?v=fPcNYXp6 ... re=related
Nek se narod veseli,to je bas cool :D :D :D
Nuken

#120 Re: Način proslave Bajrama

Post by Nuken »

Klanjao Bajram namaz
Obišao rodbinu,prijatelje,komšije
Kurban(Sve gotovo.Večeras djelimo)
Dan 2.
Obići mezarluke i gotovo
Kroksica

#121 Re: Način proslave Bajrama

Post by Kroksica »

Bajram Serif Mubarek Olsun. ;)
detroit-mercy

#122 Re: Način proslave Bajrama

Post by detroit-mercy »

Bez obzira na sve ove sitnice :mrgreen: kako i na koji nacin ko proslavlja Bajram, mnogima ipak promice jedna veoma vazna cinjenica. U nasoj lijepoj BiH, Bajram mozes slaviti i javno i tajno i ako hoces i ako neces i na ovaj i na onaj nacin i niko te nece zbog toga maltretirati, zatvarati, ubijati, lincovati. To ipak pokazuje da smo na ljestvici tolreantnosti ipak dosegli jedan visi nivo :mrgreen: ima jos dosta da se radi ali ipak pomislite samo na mnoge zemlje/drustva gdje ovo nije moguce :mrgreen: .
plain vanilla

#123 Re: Način proslave Bajrama

Post by plain vanilla »

detroit-mercy wrote:Bez obzira na sve ove sitnice :mrgreen: kako i na koji nacin ko proslavlja Bajram, mnogima ipak promice jedna veoma vazna cinjenica. U nasoj lijepoj BiH, Bajram mozes slaviti i javno i tajno i ako hoces i ako neces i na ovaj i na onaj nacin i niko te nece zbog toga maltretirati, zatvarati, ubijati, lincovati. To ipak pokazuje da smo na ljestvici tolreantnosti ipak dosegli jedan visi nivo :mrgreen: ima jos dosta da se radi ali ipak pomislite samo na mnoge zemlje/drustva gdje ovo nije moguce :mrgreen: .
Image

1961. godina
centar Tuzle, dosli ljude da isprate Tuzlaka na Hadz...
Platformas

#124 Re: Način proslave Bajrama

Post by Platformas »

plain vanilla wrote: Image

1961. godina
Ovo ONO vrijeme kad su zli komunisti zabranjivali vjernicima da budu vjernici ?
plain vanilla

#125 Re: Način proslave Bajrama

Post by plain vanilla »

Platformas wrote:
plain vanilla wrote: Image

1961. godina
Ovo ONO vrijeme kad su zli komunisti zabranjivali vjernicima da budu vjernici ?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/midhat-h ... 121026022#
Post Reply