Muslimani i pravila islama
-
theTruePath
#1 Muslimani i pravila islama
Ovo pitanje je za muslimane(religiozne i nereligiozne),kojih pravila se drzite u islamu ? a kojih ne? anketa je s vise opcija,dakle glasajte za sve ono sto slijedite u islamu.Npr ako sve navedeno postujete onda izaberite sve opcije
- fridmann
#2 Re: Muslimani i pravila islama
Ja ne mogu ni za jednu opciju glasati, ne slijedim ni jednu opciju,
ali jos nikada nisam niti si mogu zamisliti imati nesuglastice sa ovozemaljskim propisima/zakonima,
casno i posteno radim i nikoga ne stetim niti sam ikada imao problema.
Funkcioniram 100% uz zdravu casu vina ili hladnu casu sarajevskog piva.
Oooo sorry, za malo da nisam slagao,i to je haram, suprugi je od vitalne vaznosti vitre davati.
Da, vitre dajemo, eto, to je sve ako se moze pod islamsku humanost svrstati, inace je to sveopsta humanost.
ali jos nikada nisam niti si mogu zamisliti imati nesuglastice sa ovozemaljskim propisima/zakonima,
casno i posteno radim i nikoga ne stetim niti sam ikada imao problema.
Funkcioniram 100% uz zdravu casu vina ili hladnu casu sarajevskog piva.
Oooo sorry, za malo da nisam slagao,i to je haram, suprugi je od vitalne vaznosti vitre davati.
Da, vitre dajemo, eto, to je sve ako se moze pod islamsku humanost svrstati, inace je to sveopsta humanost.
Last edited by fridmann on 24/02/2013 19:19, edited 1 time in total.
- red evil
#3 Re: Muslimani i pravila islama
Na Dzumu ne idem jer nemogu ici. A volio bihali nisam u mogucnosti, nadam se da ce mi Allah dz.s oprostit. Ne klanjam bas svih 5 namaza, osim u Ramazanu. I ne dajem zekat , daje otac ali ja ne. Valjda maloljetnicI ne trebaju davat 
- vazi
#4 Re: Muslimani i pravila islama
rezultati ankete mozda nece odavati pravu sliku po pitanju klanjanja dzume jer ako zenske osobe budu odgovarale ispast ce manji broj ...
-
theTruePath
#5 Re: Muslimani i pravila islama
Zanimljivo je da je anketa mjerodavna i za real life,naime najveci broj ljudi ne jede svinjetinu,daje vitre postuje ramazan i ide na dzumuvazi wrote:rezultati ankete mozda nece odavati pravu sliku po pitanju klanjanja dzume jer ako zenske osobe budu odgovarale ispast ce manji broj ...
a najmanji broj klanja redovno i islamski se oblaci
upravo takvo je stanje medju muslimanima opcenito
- fatamorgana
#6 Re: Muslimani i pravila islama
Cuj islamski se oblaci, znaci treba se oblaciti k'o beduini, a gdje bi parkir'o kamilu?theTruePath wrote:Zanimljivo je da je anketa mjerodavna i za real life,naime najveci broj ljudi ne jede svinjetinu,daje vitre postuje ramazan i ide na dzumuvazi wrote:rezultati ankete mozda nece odavati pravu sliku po pitanju klanjanja dzume jer ako zenske osobe budu odgovarale ispast ce manji broj ...
a najmanji broj klanja redovno i islamski se oblaci
upravo takvo je stanje medju muslimanima opcenito
-
Pripovjedac
#7 Re: Muslimani i pravila islama
...
Last edited by Pripovjedac on 10/07/2021 16:30, edited 1 time in total.
- nasa
#8 Re: Muslimani i pravila islama
Nije bas ni duznost muslimana da nekom objasnjava ili ispovjeda svoju vjeru jer je za istu odgovornost pred Bogom ,ne pred ljudima....ali eto tema dodje kao neka anketa da vidimo koliko se i sta postuje od onih koji sebe dozivljavaju kao vjernike.
Ja sam stavljala americku anketu u kojoj zaista jesu slicni rezultati
slabo namaz,ostalo vise narocito zekat i vitre...
Odricanje svinjskog mesa i alkohola je poprilicno lako ispostovati,pogotovo za zene,bar meni,namaz je dosta stvar discipline i navike - iskreno utrosila sam vremena dok sam se organizovala,ali moze se ,vitre i zekat -isto nije tesko osim ako je neko bas skrtica
Ja sam stavljala americku anketu u kojoj zaista jesu slicni rezultati
Odricanje svinjskog mesa i alkohola je poprilicno lako ispostovati,pogotovo za zene,bar meni,namaz je dosta stvar discipline i navike - iskreno utrosila sam vremena dok sam se organizovala,ali moze se ,vitre i zekat -isto nije tesko osim ako je neko bas skrtica
-
ramoni_sa
#9 Re: Muslimani i pravila islama
ko može dokazat suprotno od : http://www.youtube.com/watch?v=vGjmYDuDJIs ?
istina. A za anketu...sumnjam da je dobronamjerna.
istina. A za anketu...sumnjam da je dobronamjerna.
- Bosanski_kralj
#10 Re: Muslimani i pravila islama
Ne pijem alkohol, ne jedm svinjetinu, oblačim se kako Islam zapovjeda (ovo je za nas muškarce vrlo jednostavno ispoštovati), nisam u mogućnosti davati zekeat i vitre (dakle nisam dužan), na džumu idem redovno, postim poprilično dosta dana u ramazanu, a najtanji sam što se tiče dnevnih namaza. Znam ovako ponekad klanjati, ali slabo je sve to.
- trcicu trceci
#11 Re: Muslimani i pravila islama
Ili si musliman i postujes pravila islama ili nisi...anketa je debilna...zda'o
-
theTruePath
#12 Re: Muslimani i pravila islama
Izvini,skim pricam? da ti nisi mozda Bog?trcicu trceci wrote:Ili si musliman i postujes pravila islama ili nisi...anketa je debilna...zda'o
u biti musliman je onaj ko u srcu potvrdjuje sehadet
-
ramoni_sa
#13 Re: Muslimani i pravila islama
netačno. To što čovjek ima u srcu mora da potvrdi cijelim tjelom, namazom, postom, zekatom, čuvanjem jezika, spolnog organa. Ko zapostavi jedan od temelja Islama (google) nestaje njegov Islam, a on u srcu može imati i dalje simpatije za vjeru. Isto tako npr ako je otišao kao se bori protiv muslimana, jezikom ili djelom, postao je nevjernik, pa makar klanjao.
- ćiribiribela
#14 Re: Muslimani i pravila islama
ramoni_sa wrote:netačno. To što čovjek ima u srcu mora da potvrdi cijelim tjelom, namazom, postom, zekatom, čuvanjem jezika, spolnog organa. Ko zapostavi jedan od temelja Islama (google) nestaje njegov Islam, a on u srcu može imati i dalje simpatije za vjeru. Isto tako npr ako je otišao kao se bori protiv muslimana, jezikom ili djelom, postao je nevjernik, pa makar klanjao.
Ovo je najdebilnija stvar koju sam do sad procitala na ovom forumu.
-
theTruePath
#15 Re: Muslimani i pravila islama
Dosli su nam i tekfirci
-
ramoni_sa
#16 Re: Muslimani i pravila islama
"Oni koji iz oholosti nece da Mi se klanjaju - učiće, sigurno, u Džehenem poniženi
(Gafir,60) Kur"an "
Onaj ko ostavi namaz postaje nevjernikom.
Poslanik Muhammed s.a.v.s. je rekao: "između čovjeka i nevjerovanja je ostavljanje namaza"
(bilježi Muslim)
kao i da je rekao: „ko ostavi namaz taj postaje nevjernik"
(bilježi Ahmed u svom Sunenu)
(Gafir,60) Kur"an "
Onaj ko ostavi namaz postaje nevjernikom.
Poslanik Muhammed s.a.v.s. je rekao: "između čovjeka i nevjerovanja je ostavljanje namaza"
(bilježi Muslim)
kao i da je rekao: „ko ostavi namaz taj postaje nevjernik"
(bilježi Ahmed u svom Sunenu)
-
ramoni_sa
#17 Re: Muslimani i pravila islama
dokaži suprotno. ULEMO 
-
krater
#18 Re: Muslimani i pravila islama
theTruePath wrote:Dosli su nam i tekfirci
-
ramoni_sa
#19 Re: Muslimani i pravila islama
"tekfirci" ..pojasni.
-
ramoni_sa
#20 Re: Muslimani i pravila islama
hm. administrator? (imbecilne...itd.) ne moraš pokazat svaki put svoju mržnju prema vjeri.
- harač
#21 Re: Muslimani i pravila islama
ne iskazujem svoju mržnju već svih tih "muslimana" kojima je bog, njegove naredbe i stalne prijetnje paklom, toliko bitan da ga u potpunosti ignorišu (kao i onog njegovog proroka, koji se ubi prijeteči paklom i ispadanjem iz vjere)ramoni_sa wrote:hm. administrator? (imbecilne...itd.) ne moraš pokazat svaki put svoju mržnju prema vjeri.
-
Lounge Act
#22 Re: Muslimani i pravila islama
Ja se sjecam jos s mektebske nastave da ni za kog ne smijemo reci da je nevjernik, nikad ne znamo sta je izmedju nekoga i boga...
-
theTruePath
#23 Re: Muslimani i pravila islama
Lounge Act wrote:Ja se sjecam jos s mektebske nastave da ni za kog ne smijemo reci da je nevjernik, nikad ne znamo sta je izmedju nekoga i boga...
-
ramoni_sa
#24 Re: Muslimani i pravila islama
izgleda da nisi odmako' daleko od mektebske nastave. Ponudi dokaze za to što govoriš. Zabranjeno je i za nevjernika reći da je musliman. Evo novih dokaza, Islamskih, čekam tebe, dakle ne rekla - kazala, pričala mi nana, kad sam bio u mektebu itd. dakle dokazi iz Kur 'an-a i sunneta i prakse prvih generacija.theTruePath wrote:Lounge Act wrote:Ja se sjecam jos s mektebske nastave da ni za kog ne smijemo reci da je nevjernik, nikad ne znamo sta je izmedju nekoga i boga...
“Rekao je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem: “Naređeno mi je da se borim protiv ljudi sve dok ne posvjedoče da nema drugog boga sem Allaha i da sam ja Allahov Poslanik, (zatim: da namaz obavljaju i zekat daju). A kada to učine, sačuvali su od mene svoju krv i svoj imetak, osim ako to islam zahtijeva.”
Hadis kojeg bilježi Muslim (1/88, 134) od Džabira b. Abdullaha, radijAllahu anhu, da je rekao Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem: “Između čovjeka i širka i kufra je ostavljanje namaza”. A u rivajetu Tirmizije (5/13, 2618): “Između kufra i imana jeste ostavljanje namaza”. A kod Nesaija (1/232): “Ono što razdvaja čovjeka od kufra jeste ostavljanje namaza”.