Moze li se biti musliman,onako...

Rasprave o vjerskim temama.
turban

#1 Moze li se biti musliman,onako...

Post by turban »

Zanima me sta znaci biti"musliman"i sta se podrazumjeva pod tima pojmom?!Je li dovoljno samo ime i jos neki elementi pa da se odredjena osoba nazove muslimanom,ili moras biti pravi i istinski vjerenik da bi se osjecao i bio musliman?!
Leonid Breznjev

#2 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by Leonid Breznjev »

nemoj zezati turban, znas i sam sta je musliman, a sta je pravi mumin.. :)
Nuke

#3 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by Nuke »

Koliko ja znam, muslimani su sljedbenici religije Islam, znaci ljudi koji slijede tu ideologiju (priznaju Kur'an kao Boziju objavu, Muhameda kao poslanika itd). Ime ti sigurno ne moze odredjivati vjersku pripadnost, jer ime dobijas po rodjenju, a religija je stvar licnog ubjedjenja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by Chmoljo »

Nuke wrote:Koliko ja znam, muslimani su sljedbenici religije Islam, znaci ljudi koji slijede tu ideologiju (priznaju Kur'an kao Boziju objavu, Muhameda kao poslanika itd). Ime ti sigurno ne moze odredjivati vjersku pripadnost, jer ime dobijas po rodjenju, a religija je stvar licnog ubjedjenja.
ja bih prije rekao VJERA... religija mi je nešto što obilježava vanjštinu, formu... ono unutrašnje, e to je vjera.

samo moje mišljenje...
turban

#5 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by turban »

Arslan wrote:nemoj zezati turban, znas i sam sta je musliman, a sta je pravi mumin.. :)
Pa to me upravo zanima,sta je taj obicni musliman i kakav je njegov profil?!
clav

#6 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by clav »

turban wrote:
Arslan wrote:nemoj zezati turban, znas i sam sta je musliman, a sta je pravi mumin.. :)
mladji ''obicni musliman'' posti citav ramazan, kune se u Allaha i Boga, klanja namaz i ode u akvu/bazene/ gdje se uz tonove turbine raznese ko zvjezda. Nego da ne uvrijedim necije religijske osjecaje necu dalje. :run:
emra_a

#7 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by emra_a »

turban wrote:

da bi bio musliman moras izgovoriti i srcem potvrditi da je Allah jedini Bog i da je Muhammed njegov poslanik
(sehadet) ;)
fantom slobode

#8 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by fantom slobode »

Svi smo mi muslimani po rodjenju...
Sociolog

#9 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by Sociolog »

:)
Nuke

#10 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by Nuke »

Chmoljo wrote:
Nuke wrote:Koliko ja znam, muslimani su sljedbenici religije Islam, znaci ljudi koji slijede tu ideologiju (priznaju Kur'an kao Boziju objavu, Muhameda kao poslanika itd). Ime ti sigurno ne moze odredjivati vjersku pripadnost, jer ime dobijas po rodjenju, a religija je stvar licnog ubjedjenja.
ja bih prije rekao VJERA... religija mi je nešto što obilježava vanjštinu, formu... ono unutrašnje, e to je vjera.

samo moje mišljenje...
Mislim da shvatam sta hoces da kazes, ali kada kazem religija samim tim podrazumijevam i vjeru. Cisto "definicijski", religioznost podrazumjeva vjeru, obrnuto moze , a ne mora biti istina (religija bez vjere nema smisla). Ako si religiozan, onda slijedis neku ideologiju (tj. vjerujes u to, za Islam sam vec naveo o cemu se radi).
Djeca, dok jos ne mogu da shvate taj koncept vjeroispovjesti, ne mogu biti muslimani (to vazi i za ostale religije), jer to se ne naslijedjuje, niti to odredjuju roditelji, niti ime, to je stvar licnog izbora i licnog uvjerenja. Mislim da je bez osnove prica o ateistickoj, budistickoj, muslimanskoj i dr djeci.
WizzardFromBOZ

#11 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by WizzardFromBOZ »

turban wrote:
Pa to me upravo zanima, sta je taj obicni musliman i kakav je njegov profil?!
obicni musliman obicno nema turban. :-D

jos nesto:
turban wrote:Zanima me sta znaci biti"musliman"i sta se podrazumjeva pod tima pojmom?!Je li dovoljno samo ime i jos neki elementi pa da se odredjena osoba nazove muslimanom,ili moras biti pravi i istinski vjerenik da bi se osjecao i bio musliman?!
imam utisak da ti nisi musliman jer onaj koji to jeste sigurno ne postavlja si pitanje sta znaci biti musliman,
osim toga, cini mi se da ne razlikujes termine vjernik i vjerenik, jer inace ih ne bi mijesao.

ipak, recimo da si iskreno pitao jer ti nije najjasnije. mislim da postati musliman uopce nije tesko, izgovori se jedna prostoprosirena recenica i to je to - postao si musliman. ostati musliman je mnogo teze. narocito onima sto slijede one koji ih savjetuju da oko sebe vezu eksploziv i krenu najkracim put za dzennet...
Serenity

#12 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by Serenity »

turban wrote:Zanima me sta znaci biti"musliman"i sta se podrazumjeva pod tima pojmom?!Je li dovoljno samo ime i jos neki elementi pa da se odredjena osoba nazove muslimanom,ili moras biti pravi i istinski vjerenik da bi se osjecao i bio musliman?!
Poslanik je rekao:
"Istinski musliman je o naj od cijeg jezika i ruku su sigurni ostali muslimani." (Buharija i Muslim)

U drugom hadisu:
"Musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su mirni drugi. Mumin je onaj od koga su sigurni ljudi za svoje živote i imetke. Muhadžir je onaj ko napusti ono što je Allah zabranio. Mudžahid je onaj ko se bori protiv svojih strasti i prohtjeva u ime Allaha."

Dakle musliman je niži stepen od mu'mina (vjernika). Da bi bio vjernik treba mnogo više ispunjavati osim posjedovati iman (vjeru), što je preduslov za biti musliman. Vjernik ispunjava sve propisane propise, ali i dalje štošta griješi, samo ne može slagati.
WizzardFromBOZ

#13 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by WizzardFromBOZ »

Dakle musliman je niži stepen od mu'mina (vjernika). Da bi bio vjernik treba mnogo više ispunjavati osim posjedovati iman (vjeru), što je preduslov za biti musliman. Vjernik ispunjava sve propisane propise, ali i dalje štošta griješi, samo ne može slagati.
dakle, prema tebi, musliman nije vjernik, jer je "nizi stepen". postoje li onda i visi stupnji od vjernika?

nije mi to gore najjasnije. ustvari, podsjeca me na neke koje isto tako propisuju sve i svasta u ime onoga koji sam o tome jos nije rekao nista...
NIN

#14 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by NIN »

Nuke wrote:Djeca, dok jos ne mogu da shvate taj koncept vjeroispovjesti, ne mogu biti muslimani (to vazi i za ostale religije), jer to se ne naslijedjuje, niti to odredjuju roditelji, niti ime, to je stvar licnog izbora i licnog uvjerenja.
Sa prvim dijelom se u potpunosti slazem. Suludo bi bilo tvrditi suprotno ali tvoji argumenti su totalno oprecni od stanja na terenu, druze moj. Recimo, da bi opravdao svoj stav iznesen u prvom dijelu recenice kazes da je vjeroispovjest nenasljedna. Mozda ovo vazi u teoriji i u prirodnim naukama ali po socijalnim normama ovi drustveni modeli su itekako nasljedni! Navedi mi znacajan broj primjera (narocito u ovoj turbo-religijskoj pomami u nas) koji bi mogli ovo opovrgnuti? Onda kazes da to ne odredjuju roditelji. Ovdje ili se salis ili je nesto drugo u pitanju. Socijalizacija, edukacija i vaspitanje kroz koje se dijete upoznaje sa tradicijom i ritualima sredine u kojima odrasta za tebe nemaju uticaja na njegov psihorazvoj? Daj molim te... Pa onda navodis ime kao nebitno u svemu tome. To bi mozda negdje i moglo proci prije jedno 30-tak godina (ili da to pricas nekom Inuitu) ali na danasnjem Balkanu ime ti je licna karta/osobna iskaznica. Na Balkanu ime determinira pripadnost odredjenoj grupaciji, htio ti to ili ne, a ime si dobio u amanet od onih koji te donesose na svijet - roditelja. Ako mi ne vjerujes i ako si spreman na eksperiment samo javi. :D

I sada, sta ostaje licnom izboru?

...da ne kazem...!

:lol:
rumenige_brajtner

#15 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by rumenige_brajtner »

fantom slobode wrote:Svi smo mi muslimani po rodjenju...
:? :?
madner

#16 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by madner »

Musliman si ako se tako osjecas, a zna se ko ima pravo da o tome sudi. I nije reis. :wink:
Serenity

#17 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by Serenity »

WizzardFromBOZ wrote:
dakle, prema tebi, musliman nije vjernik, jer je "nizi stepen". postoje li onda i visi stupnji od vjernika?

nije mi to gore najjasnije. ustvari, podsjeca me na neke koje isto tako propisuju sve i svasta u ime onoga koji sam o tome jos nije rekao nista...
Nije to prema meni, to je prema Allahovim mjerilima koje nam je Poslanik s.a.w.s. objasnio.

Musliman je svako ko izgovori šehadet (svjedočenje da je Allah jedan i da je Poslanik Muhammed njegov rob i poslanik), dok je vjernik onaj koji klanja 5 vakata namaza, daje zekat, posti ramazan i po mogučnosti ode na hadždž. Uz to ispunjava imanske šarte.

Stepeni iznad vjernika postoje. Stepen iznad mu'mina je muhsin.

1. Muhsin (ihsān) – obožavati Allaha kao da ga vidiš;
2. Mu'min (imān) – riječi, djela i ubjeđenja;
3. Muslim (islām) – pokornost.

Svaki muhsin je i mu'min i musliman.
Svaki mu'min je musliman, ali nije muhsin.

To je podjela po djelu. Ima još podjela po duši:
1. Nefsi-emmare (duša sklona zlu)
2. Nefsi-levvame (duša koja sebe kori)
3. Nefsi-mulhime (duša nadahnuta)
4. Nefsi-mutmeinne (duša smirena)
5. Nefsi-radije (duša zadovoljna)
6. Nefsi-merdijje (duša s kojom je Bog zado­voljan)
7. Nefsi safije (Duša potpuno čista)

Nadam se da je bilo od pomoći.
rumenige_brajtner

#18 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by rumenige_brajtner »

musliman si po bolonji, po starom sistemu - mumin :D
Last edited by rumenige_brajtner on 29/08/2008 10:03, edited 1 time in total.
Serenity

#19 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by Serenity »

rumenige_brajtner wrote:
U islamu se objašnjava da je svako rođen kao musliman, a roditelji i svako lično mogu napraviti od insana nešto drugo.
fantom slobode

#20 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by fantom slobode »

Serenity wrote:
rumenige_brajtner wrote:
U islamu se objašnjava da je svako rođen kao musliman, a roditelji i svako lično mogu napraviti od insana nešto drugo.
Eto, a on meni ne vjeruje...Kasnije svako sebi izabere put ili mu ga izaberu...
Macho^2

#21 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by Macho^2 »

Serenity wrote:
rumenige_brajtner wrote:
Da li osoba rođena kao musliman može odbaciti islam kao vjeru i preći na neku drugu?
fantom slobode

#22 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by fantom slobode »

Macho^2 wrote:
Serenity wrote:

Da li osoba rođena kao musliman može odbaciti islam kao vjeru i preći na neku drugu?
Eno sada, sto pitas da li osoba rodjena kao musliman moze odbaciti vjeru, dovoljno je da li osoba moze odbaciti islam nakon rodjenja.Ovo zbog gore navedenog, logicni zakljucak. Naravno da moze, licni izbor je super stvar...
turban

#23 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by turban »

Hvala na komentarima... :)
Ima jako dobrih i oprecnih zapazanja no,to je diskusija.Nije bitno da li sam ja musliman onakav u izvornom smislu te rjeci,nesto drugo je bitnije.Kad se recimo kaze"oni muslimani"sta onaj koji to izgovara ima na umu?Dakle ko su muslimani da se jos jednom ponovim?
Ako znamo da medju "muslimanima"KOJI SE ISTO TAKO ZOVU(pogotovo u BiH) ima toliko ljudi koji nemaju ama bas nikakave veze sa religijom.Gdje cemo takve u ovom globaliziranom vremenu smjestiti?
LSD

#24 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by LSD »

WizzardFromBOZ wrote:
turban wrote:
Pa to me upravo zanima, sta je taj obicni musliman i kakav je njegov profil?!
obicni musliman obicno nema turban. :-D

jos nesto:
imam utisak da ti nisi musliman jer onaj koji to jeste sigurno ne postavlja si pitanje sta znaci biti musliman,
osim toga, cini mi se da ne razlikujes termine vjernik i vjerenik, jer inace ih ne bi mijesao.

ipak, recimo da si iskreno pitao jer ti nije najjasnije. mislim da postati musliman uopce nije tesko, izgovori se jedna prostoprosirena recenica i to je to - postao si musliman. ostati musliman je mnogo teze. narocito onima sto slijede one koji ih savjetuju da oko sebe vezu eksploziv i krenu najkracim put za dzennet...
Meni se nimalo ne svidja taj shortcut za dzennet (mislim na taj sa explozivom na sebi),a koliko znam samoubistvo je strogo zabranjeno po islamu i nema izuzetaka po tom pitanju taman neko bio clan mucenicke brigade Al-aksa.
Negdje san citao o tim putevima prema konacnim destinacijama,gdje se put u dzehenem slikovito opisuje kao auto-strada sa nekoliko širokih traka i kako je veoma prostran,lagan za vožnju i sl (AC/DC su nekad pjevali o Highway to hell)...dok je put za dzennet trnovit,težak,uzak i tome slicno.
Nuke

#25 Re: Moze li se biti musliman,onako...

Post by Nuke »

NIN wrote:
Nuke wrote:Djeca, dok jos ne mogu da shvate taj koncept vjeroispovjesti, ne mogu biti muslimani (to vazi i za ostale religije), jer to se ne naslijedjuje, niti to odredjuju roditelji, niti ime, to je stvar licnog izbora i licnog uvjerenja.
Sa prvim dijelom se u potpunosti slazem. Suludo bi bilo tvrditi suprotno ali tvoji argumenti su totalno oprecni od stanja na terenu, druze moj. Recimo, da bi opravdao svoj stav iznesen u prvom dijelu recenice kazes da je vjeroispovjest nenasljedna. Mozda ovo vazi u teoriji i u prirodnim naukama ali po socijalnim normama ovi drustveni modeli su itekako nasljedni! Navedi mi znacajan broj primjera (narocito u ovoj turbo-religijskoj pomami u nas) koji bi mogli ovo opovrgnuti? Onda kazes da to ne odredjuju roditelji. Ovdje ili se salis ili je nesto drugo u pitanju. Socijalizacija, edukacija i vaspitanje kroz koje se dijete upoznaje sa tradicijom i ritualima sredine u kojima odrasta za tebe nemaju uticaja na njegov psihorazvoj? Daj molim te... Pa onda navodis ime kao nebitno u svemu tome. To bi mozda negdje i moglo proci prije jedno 30-tak godina (ili da to pricas nekom Inuitu) ali na danasnjem Balkanu ime ti je licna karta/osobna iskaznica. Na Balkanu ime determinira pripadnost odredjenoj grupaciji, htio ti to ili ne, a ime si dobio u amanet od onih koji te donesose na svijet - roditelja. Ako mi ne vjerujes i ako si spreman na eksperiment samo javi. :D

I sada, sta ostaje licnom izboru?

...da ne kazem...!

:lol:
Mislim da nisam dovoljno objasnio sta sam mislio.
Ja sam primjer da vjeroispovjest nije nasljedna. Ime mi je arapskog porijekla, roditelji i vecina rodbine su muslimani, sredina u kojoj zivim je nastanjena ljudima koji se izjasnjavaju kao muslimani, znaci po tvojoj teoriji imam sve predispozicije da budem musliman. Medjutim, ja to nisam. Sigurno da je bilo uticaja okoline, ali to me nije sprijecilo da sam izaberem put kojim zelim ici. Slazem se da ima mnogo slucajeva gdje je uticaj okoline presudan, ali takodje i slucajeva slicnih mom (statisticki mnogo, mnogo manje), ali ih ima. I dalje stojim iza toga da roditelji ne odredjuju vjeroispovijest, imaju uticaja sigurno, ali na kraju je na tebi da li ces to prihvatiti. Vecina to prihvati kao takvo, ali motivi se umnogome razlikuju. Indoktrinacija je sigurno najrasireniji nacin "nasljedjivanja vjeroispovijesti".

p.s. citao sam mnogo tvojih postova i ne karakterise te bas da uzimas vecinu kao argument. :D
Post Reply