Momenti iskrenosti između vjernika i ateista

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#26 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

Hakiz wrote:
Tomahawk11 wrote: Ok, znači reći ćeš prijateljici da je glupost što posti, da joj je religija ostatak zatucane prošlosti i da je glupo generalno što se bavi religijom?
Nećeš. Nego, kada ti takav prijatelj izrazi ozbiljnu zabrnutost jer si nevjernik pa ćeš ćeš u pakao, ti njemu izraziš analgonu zabrinutost zbog njegovog života pod uticajem opijuma za mase.

To znači da ste pravi prijatelji. On brine za tebe na onom životu, ti za njega na ovom.
To je već zadiranje u privatnost. Šta nekog briga što ću ja u pakao? Ili, što sam pripadnik neke religije?
To je lična stvar. Nema potrebe da jedni druge zamaramo time.
Samo će izazvati sukob. Kakvom onom životu za onog ko je izabrao da ne postoji onaj život? Iole razuman insan bi prvo pitaj je li ti to mene zajebavaš.
Tomahawk11
Globalni moderator

#27 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

Connaisseur Karlin wrote:
pa o tome smo vise puta razgovarali , i znaju vlro dobro sto milim o postu :)

religija ima puno pravila koja nemaju veze sa sadasnjim potrebama vjernika :)

bavljenje religijom nije problem , ali je problem kako se religijske insittucije, svojim pravilima, bave ljudskim zivotima , narocito je zalosno vidjeti kako religijske insitutivje iskoristaavaju i zloputorebaljavu svoje vjernike :)
Na koji način?
Jeste ti bezveze što postiš i gladuješ? Religija je ostatak kamenog doba? Čisto sumnjam da si to nekom u lice rekla.

Ovaj drugi dio se slažem. Religije su kroz historiju manipulisale, a i danas manipulišu masama.
Ipak, treba gledati čovjeka kao pojedinca, a što ja radim u ovom slučaju.
Neko tebi drag, neki prijatelj ili član porodice je vjernik. Naravno da ćeš to uzeti u obzir i nećeš gledati da ga bezobzirno uvrijediš.
beni-bu-man

#28 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Mislim da pravog prijatelja ili normalnu osobu zaboli ona stvar jesi li ti vjernik ili ne.

A za sve ostalo ljudima je zabavnije se baviti tudjim poslom, sto je onaj vakav nakav.
Hakiz

#29 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Tomahawk11 wrote:
Hakiz wrote:
Tomahawk11 wrote: Ok, znači reći ćeš prijateljici da je glupost što posti, da joj je religija ostatak zatucane prošlosti i da je glupo generalno što se bavi religijom?
Nećeš. Nego, kada ti takav prijatelj izrazi ozbiljnu zabrnutost jer si nevjernik pa ćeš ćeš u pakao, ti njemu izraziš analgonu zabrinutost zbog njegovog života pod uticajem opijuma za mase.

To znači da ste pravi prijatelji. On brine za tebe na onom životu, ti za njega na ovom.
To je već zadiranje u privatnost. Šta nekog briga što ću ja u pakao? Ili, što sam pripadnik neke religije?
To je lična stvar. Nema potrebe da jedni druge zamaramo time.
Samo će izazvati sukob. Kakvom onom životu za onog ko je izabrao da ne postoji onaj život? Iole razuman insan bi prvo pitaj je li ti to mene zajebavaš.
Vjernik ima obavezu da te izvede na pravi put. Ako to ne radi, drugima ne dokazuje ispravnost njegove religije, slijedi mu kazna na onom svijetu. Ako je pripadnik nekih religija nema izbora, mora ti to raditi.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#30 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by konektovan »

Koji apsurd, ono, vrijedjas prijatelja a u dobrim odnosima k'o fol.. :-)
Da mi je vidjeti takve prijatelje....
Connaisseur Karlin

#31 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Connaisseur Karlin »

Tomahawk11 wrote:
pa o tome smo vise puta razgovarali , i znaju vlro dobro sto milim o postu :)

religija ima puno pravila koja nemaju veze sa sadasnjim potrebama vjernika :)

bavljenje religijom nije problem , ali je problem kako se religijske insittucije, svojim pravilima, bave ljudskim zivotima , narocito je zalosno vidjeti kako religijske insitutivje iskoristaavaju i zloputorebaljavu svoje vjernike :)
Na koji način?
Jeste ti bezveze što postiš i gladuješ? Religija je ostatak kamenog doba? Čisto sumnjam da si to nekom u lice rekla.

Ovaj drugi dio se slažem. Religije su kroz historiju manipulisale, a i danas manipulišu masama.
Ipak, treba gledati čovjeka kao pojedinca, a što ja radim u ovom slučaju.
Neko tebi drag, neki prijatelj ili član porodice je vjernik. Naravno da ćeš to uzeti u obzir i nećeš gledati da ga bezobzirno uvrijediš.
reci nekome koga postjujes svoje iskreno misjenje o postu nije problem, a osoba se ne bi trebala osjecati uvrijedjenom :)

vecina osoba imaju problem reci nekome svoj stav , zato razumijem tvoje cudjenje :)
Hakiz

#32 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Connaisseur Karlin wrote: reci nekome koga postjujes svoje iskreno misjenje o postu nije problem, a osoba se ne bi trebala osjecati uvrijedjenom :)

vecina osoba imaju problem reci nekome svoj stav , zato razumijem tvoje cudjenje :)
Da, da...
MarlboroGold

#33 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

To Karlinko graniči sa bezobrazlukom i licemjerstvom. Stičem dojam da neki od vas samo traže razlog kako i zašto da ne poštuju.
Gojeni H

#34 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Gojeni H »

Cuj s jaranom raspravljas sto on posti ili vjeruje u big banga? Pa onda uz srk kahve o tome je li Bog Prvi Pokretac ili samo Uspostavljac reda? Da li se svemir siri i prema cemu? ... i ostale sega teme sto svi mi s rajom obradimo.
Prava raja :oops: :D

To se jos na pocetku zauzmu busije da se zna koji je ciji tor i medja, pa onda k'o ljudi pricate valjda o tome kako japanska kola ne valjaju, da dvicari treba izgraditi spomenik, je li bolji cevap ili hamburger i slicne akademske teme. :oops:
Connaisseur Karlin

#35 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

MarlboroGold wrote:To Karlinko graniči sa bezobrazlukom i licemjerstvom. Stičem dojam da neki od vas samo traže razlog kako i zašto da ne poštuju.
reci nekome svoj stav , ne znaci da se isti izjavljeuje sa ciljem da se sugovnrik/ca podcjeni ili ismijava :)

ako sugovornik ima problem prihavtiti sebe , ne mora meni licemjerno i bezobrazno podbabdati da ga ja ne postujem :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#36 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

reci nekome koga postjujes svoje iskreno misjenje o postu nije problem, a osoba se ne bi trebala osjecati uvrijedjenom :)

Nikakav problem.
Iskreno, bio bih uvrijeđen da neko misli da sam sljedbenik nečeg što je zatucano, da je to glupo i slično.
Poštovao bih kad bi neko iznio takvo mišljenje, ali vrlo vjerovatno ne bismo više ni kafe popili.
Čuj to, ti meni kulturno šukneš i ja se ne trebam na to uvrijediti :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#37 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

Hakiz wrote: Vjernik ima obavezu da te izvede na pravi put. Ako to ne radi, drugima ne dokazuje ispravnost njegove religije, slijedi mu kazna na onom svijetu. Ako je pripadnik nekih religija nema izbora, mora ti to raditi.
Ovo što kaže Gojeni H. :thumbup:
Gojeni H wrote:Cuj s jaranom raspravljas sto on posti ili vjeruje u big banga? Pa onda uz srk kahve o tome je li Bog Prvi Pokretac ili samo Uspostavljac reda? Da li se svemir siri i prema cemu? ... i ostale sega teme sto svi mi s rajom obradimo.
Prava raja :oops: :D

To se jos na pocetku zauzmu busije da se zna koji je ciji tor i medja, pa onda k'o ljudi pricate valjda o tome kako japanska kola ne valjaju, da dvicari treba izgraditi spomenik, je li bolji cevap ili hamburger i slicne akademske teme. :oops:
Danas svakom sve dostupno, a razumni insani. Šta ja imam nekog upućivati da li da vjeruje ili ne? To je nekad moglo biti, kad je jedini izvor informacija bio mekteb.
Connaisseur Karlin

#38 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Tomahawk11 wrote:

Nikakav problem.
Iskreno, bio bih uvrijeđen da neko misli da sam sljedbenik nečeg što je zatucano, da je to glupo i slično.
Poštovao bih kad bi neko iznio takvo mišljenje, ali vrlo vjerovatno ne bismo više ni kafe popili.
Čuj to, ti meni kulturno šukneš i ja se ne trebam na to uvrijediti :mrgreen:
a ja kosntatno pisem, da nikome nikad ne šuknem , to je biznis manipulatora i plitkoumnih lopova :-D

ja bih bila uvridjena da mi prijatleji ne kazu iskreno svoje misljenje , insistiram na tome :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#39 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

a ja kosntatno pisem, da nikome nikad ne šuknem , to je biznis manipulatora i plitkoumnih lopova :-D

ja bih bila uvridjena da mi prijatleji ne kazu iskreno svoje misljenje , insistiram na tome :thumbup:
Aha, ja tvoj prijatelj i ti meni iskreno rekla da je moj post glupost i ja kažem, mene to vrijeđa, ti meni time šukneš.
Vidi, ne mora značiti da ti je neko prijatelj ako je iskren.
Ono, iskreno ću ti opsovati mater. Bolje nego da ti to radim iza leđa. Nadam se da ćeš to cijeniti i da ćemo i dalje biti prijatelji. :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#40 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Tomahawk11 wrote:

Aha, ja tvoj prijatelj i ti meni iskreno rekla da je moj post glupost i ja kažem, mene to vrijeđa, ti meni time šukneš.
Vidi, ne mora značiti da ti je neko prijatelj ako je iskren.
Ono, iskreno ću ti opsovati mater. Bolje nego da ti to radim iza leđa. Nadam se da ćeš to cijeniti i da ćemo i dalje biti prijatelji. :mrgreen:
:lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#41 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

Čitaj, Karlin. Čitaj :-D
Rečenicu poslije imaš primjer, a ti se smij koliko hoćeš. :kiss:
MarlboroGold

#42 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

MarlboroGold wrote:To Karlinko graniči sa bezobrazlukom i licemjerstvom. Stičem dojam da neki od vas samo traže razlog kako i zašto da ne poštuju.
reci nekome svoj stav , ne znaci da se isti izjavljeuje sa ciljem da se sugovnrik/ca podcjeni ili ismijava :)

ako sugovornik ima problem prihavtiti sebe , ne mora meni licemjerno i bezobrazno podbabdati da ga ja ne postujem :)
Kad bi se ja tako ponašao prema vjernicima u svojoj familiji, a imam i muslimana i katolika, ne bi samnom niko ni pričao. Svi oni vrlo dobro znaju šta ja o tome mislim, ali uvažavaju jer je to moj izbor kao što i ja njih uvažavam i poštujem.
Tomahawk11
Globalni moderator

#43 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

Bezobrazluk je isti, nebitno je jesi li ti ateista, vjernik ili šta već.
Poturati to pod iskrenost je samo veći nivo licemjerstva.
MarlboroGold

#44 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Tomahawk11 wrote:Bezobrazluk je isti, nebitno je jesi li ti ateista, vjernik ili šta već.
Poturati to pod iskrenost je samo veći nivo licemjerstva.
Tomo ti si veoma glupa osoba, ali ovo ti stoji.

zajebancija - ništa drugo ne pada na pamet :D
Last edited by MarlboroGold on 22/05/2018 15:01, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#45 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

MarlboroGold wrote: Tomo ti si veoma glupa osoba, ali ovo ti stoji.

Sad ja treba da kažem:

- Cijenim što si mi to iskreno rekao, hajmo na fuka! :-D :mrgreen:
MarlboroGold

#46 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

beni-bu-man

#47 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Tomahawk11 wrote:

Sad ja treba da kažem:

Et te ko respo :lol: :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#48 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

beni-bu-man wrote:
Tomahawk11 wrote:

Sad ja treba da kažem:

Et te ko respo :lol: :lol:
Šuti ba, propašće forum ako neko ne bude zvao na kafu. :mrgreen:

Nego, eto Bloo :metla:

:run:
Connaisseur Karlin

#49 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

MarlboroGold wrote:

Kad bi se ja tako ponašao prema vjernicima u svojoj familiji, a imam i muslimana i katolika, ne bi samnom niko ni pričao. Svi oni vrlo dobro znaju šta ja o tome mislim, ali uvažavaju jer je to moj izbor kao što i ja njih uvažavam i poštujem.
ama pisem o razgovorima i stavovima sa prijatlejima o religiji , jel' i to problem :-) :lol:

ako pojedinac/osoba nije spreman/na da razmjeni msiljenja, to je njegov/njen problem, znaci, ima iznad svega, osoba ima licni sukob i problem sa licnnom sujetom :D
Last edited by Connaisseur Karlin on 22/05/2018 15:07, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#50 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by konektovan »

Ja se nadam, da ti pokušavaš samo biti malo smiješna, i ide ti fino.. :lol:
Post Reply